Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2015

 Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου , Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,  στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»

και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κατσίγιαννη

 

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, γιατί δεν επαληθεύτηκε η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο; Βρισκόμαστε ακόμη σε κίνδυνο;

Ευ. Βενιζέλος: Το μνημόνιο έληγε κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου, αφού έληξε το δάνειο από την Ευρώπη. Τώρα έχει μείνει το πολύ μικρότερο πρόγραμμα του ΔΝΤ που αφορά 8 δισ. ευρώ. Εμείς κάναμε μια δίμηνη παράταση στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου δηλαδή, για δυο λογους: Πρώτον, γιατί εχουμε να λαμβάνουμε περίπου 3,8 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκο πρόγραμμα (και άλλα 7 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ) για το 2014. Δεύτερον, γιατί μεταξύ προγράμματος προσαρμογής (μνημονίου και δανείου) και προληπτικής πιστωτικής γραμμής δεν πρέπει να υπάρχει κενό προκειμένου νομικά η ΕΚΤ να μας στηρίζει με ρευστότητα χαμηλού επιτοκίου.

Η διαπραγμάτευση είναι άλλωστε διπλή. Αφορά το κλείσιμο του μνημονίου και το άνοιγμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, για την οποία διαθέτουμε ήδη τα 11 δισ. ευρώ που έχουν περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που τα έχουμε ως ένα μικρό μαξιλάρι. Το μεγάλο μαξιλάρι για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης όμως είναι η απεριόριστη ρευστότητα με φθηνά επιτόκια που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εφόσον έχει γίνει η μετάβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή.

 

Δημοσιογράφος: Βρισκόμαστε ακόμη σε κίνδυνο; Έχουμε πρόβλημα ταμειακό; Μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα με τις τράπεζες;

Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση μέσα στο δίμηνο της τεχνικής παράτασης του προγράμματος, γιατί το διάστημα της παράτασης είναι ουσιαστικά μνημόνιο χωρίς δάνειο. Άρα, το λιγότερο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αν δεν ολοκληρώσουμε στην ώρα της την διαπραγμάτευση είναι να βρίσκουμε ακριβό χρήμα, μέσω του λεγόμενου ELA της Τράπεζας της Ελλάδος. Κι αυτό στο πλαίσιο που το επιτρέπει η ΕΚΤ. Ακόμη συνεπώς και στην περίπτωση αυτή, δεν είναι απεριόριστη η δυνατότητα άντλησης ρευστότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Με αλλά λόγια, ο φόβος είναι μήπως οι πολιτικές εκκρεμότητες σε σχέση με τη διαπραγμάτευση καταλήξουν σε μειωμένη και ακριβότερη ρευστότητα από τις τράπεζες. Κι αυτό είναι κακό για τις επιχειρήσεις, κακό για την αναπτυξιακή προοπτική, κακό για την απασχόληση.

Δημοσιογράφος: Από το 2012 επαναλαμβάνετε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανακάμψει μαζί με τη χώρα. Εξακολουθείτε να το πιστεύετε;

Ευ. Βενιζέλος: Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα δικαιωθεί για τις βασικές επιλογές του. Το θέμα είναι να μην δικαιωθεί απλά από τον ιστορικό του μέλλοντος, γιατί τότε θα είναι αργά. Η χώρα έφτασε στα πρόθυρα της καταστροφής το 2010 και το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε μόνο του -κακώς, όπως είχα επισημάνει από νωρίς- τη διαχείριση της πρωτοφανούς αυτής κρίσης. Αυτό, ξέρετε, ήταν και το μεγάλο ιστορικό και πολιτικό λάθος μας που ουσιαστικά έδωσε συγχωροχάρτι στην πενταετή διακυβέρνηση της ΝΔ που παρά λίγο να οδηγήσει τη χώρα σε άτακτη χρεοκοπία.

Ο Μάιος του 2010 ήταν η χρονική στιγμή που ουσιαστικά κρίθηκε το εκλογικό μέγεθος του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνησή μας τότε έπρεπε να φέρει τη ΝΔ προ των ευθυνών της και να την σύρει να στηρίξει την προσπάθεια. Αντ' αυτού η ΝΔ έμεινε στο απυρόβλητο και βρήκε την ευκαιρία να ηγηθεί του αντιμνημονιακού στρατοπέδου, το οποίο παράλληλα έθρεψε τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ και γιγάντωσε την ναζιστική Χρυσή Αυγή. Έτσι, το ΠΑΣΟΚ έμεινε μόνο του να διαχειριστεί μια τραγική κατάσταση και να υπόκειται σε μια πρωτοφανή φθορά, καθώς η κοινωνία θεώρησε ότι η λιτότητα των μνημονίων έφερε την κρίση και όχι ότι η κρίση -που είχε εκδηλωθεί ήδη από το 2007- έφερε το μνημόνιο.

 Πάνω στις πλάτες τις δικές μας, πάνω στην αγωνία μας χόρευε η δημαγωγία, ο λαϊκισμός και η συνωμοσιολογία της αντιπολίτευσης, και φούσκωσε το τσουνάμι της λαϊκής οργής εναντίον του ΠΑΣΟΚ. Αν είχαμε κάνει άλλες επιλογές τότε, σήμερα το πολιτικό σκηνικό θα ήταν εντελώς, μα εντελώς διαφορετικό, πιστέψτε με.

Γι' αυτό έλεγα και λέω ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει μαζί με τη χώρα. Διότι όσο η κοινωνία υποφέρει από τις επιπτώσεις της κρίσης, τόσο παραμένει ο θυμός και η οργή εναντίον μας. Όσο βελτιώνεται η κατάσταση, τόσο καταλαγιάζει ο θυμός και ξεκινάει η περίσκεψη, η ψύχραιμη αποτίμηση της κατάστασης και των αιτιών της.

Τώρα όμως έφτασε η ώρα της αλήθειας. Όποιος αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης στις 26 Ιανουαρίου οφείλει να αποδείξει την αλήθεια των υποσχέσεών του. Αλλιώς η απογοήτευση θα είναι βίαιη. Ελπίζω να αντιληφθούν όλοι πόσο δίκιο είχαμε και έχουμε σε αυτά που λέμε και όχι να γιγαντωθούν ακραία μορφώματα.

Δημοσιογράφος: Το ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει στις εκλογές διασπασμένο. Αν ο χώρος της Δημοκρατικής Παράταξης εκπροσωπηθεί και από τους δυο πολιτικούς φορείς στην επόμενη Βουλή υπάρχει ενδεχόμενο να ενώσετε τις δυνάμεις σας;

Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ μετέχει στις εκλογές ενιαίο, συσπειρωμένο, μαχητικό. Η κοίτη της παράταξης είναι το ΠΑΣΟΚ. Χρήσιμη ψήφος για κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και επιρροή στις εξελίξεις είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ. Άλλο το ΠΑΣΟΚ που ούτε τεμαχίζεται, ούτε κληρονομείται, όπως είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου και άλλο το ΚΙΔΗΣΟ, το προσωπικό κόμμα του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Δημοσιογράφος: Έχετε μετανιώσει που το 2007, στην πρώτη εσωκομματική σας σύγκρουση με τον Γ. Παπανδρέου, δεν προχωρήσετε στην ίδρυση δικού σας κόμματος;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν έχω μετανιώσει. Σε όλη μου την πολιτική διαδρομή δεν διανοήθηκα ποτέ, μα ποτέ, να διασπάσω το κόμμα που με τίμησε με τις θέσεις που κατά καιρούς μου ανέθεσε.

 

Δημοσιογράφος: Επαναλαμβάνετε συνεχώς ότι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι χρήσιμη. Η ψήφος σε ποιο κόμμα θεωρείτε ότι είναι χαμένη;

 

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, φυσικά η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι μια χρήσιμη ψήφος. Εμείς έχουμε μόνο έναν στόχο κι αυτός είναι εθνικός: Να είμαστε χρήσιμοι ως εγγυητές της εθνικής στρατηγικής. Δυστυχώς, κάποιοι προσπάθησαν να υπονομεύσουν ανοικτά τη Παράταξη. Στις ευρωεκλογές το έκαναν και πάλι, αλλά έμμεσα και σιωπηλά και διαψεύστηκαν. Έτσι διαψεύδονται και τώρα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις αλλά και οι συσπείρωση στελεχών, μελών, φίλων, ψηφοφόρων.

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠΑ.ΣΟ.ΚΣυνεντεύξεις 2015Εκλογές 2015

Save the Date: 5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος - Μαθήματα εμβάθυνσης στο Συνταγματικό Δίκαιο, Εκδόσεις Σάκκουλα, 2022Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375