Αθήνα, 18 Ιανουαρίου  2015

 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και στον δημοσιογράφο Φίλιππο Δεργιαδέ

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε πρόεδρε το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να αναδειχθεί τρίτη εκλογική δύναμη. Με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι και τόσο ευνοϊκές και ο ανταγωνισμός για την τρίτη θέση είναι μεγάλος, από πού ελπίζετε να αντλήσετε ψήφους; Ποια κοινωνικά στρώματα θα στηρίξουν το κόμμα σας;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Απευθυνόμαστε σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Στους ανθρώπους που καταλαβαίνουν τι εθνικό φορτίο σήκωσε και σηκώνει το ΠΑΣΟΚ. Στους πολίτες που αντιλαμβάνονται ότι το ατομικό τους συμφέρον μπορεί να διασφαλιστεί μόνο όταν η Ελλάδα υπάρχει ως οικονομία, ως τραπεζικό σύστημα, ως παραγωγικός μηχανισμός, ως ισότιμη χώρα μέσα στην Ευρωζώνη.

Απευθυνόμαστε στους πολίτες που έχουν δημοκρατικές ευαισθησίες, ιστορική μνήμη, αναγνωρίζουν το ρόλο του προοδευτικού κέντρου, της κεντροαριστεράς, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Στους πολίτες που ανήκουν στην παράταξη, που δεν ξέχασαν τη Μεγακλή εισφορά του ΠΑΣΟΚ από το 1981, που ξέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, αυτή είναι η κοίτη της παράταξης χωρίς μίζερα προσωπικά καπρίτσια.

Απευθυνόμαστε ειδικά στους νέους, τις γυναίκες, όσους έχουν να χάσουν αν αντί για το ένα βήμα μπροστά για την έξοδο από το μνημόνιο κάνουμε πολλά βήματα πίσω. Οι ισχυροί δεν νοιάζονται για τη σταθερότητα. Μπορούν να τα βγάλουν πέρα σε όλες τις καταστάσεις. Γι' αυτό η εθνική σταθερότητα είναι και προοδευτική.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απευθυνόμενος στο εκλογικό ακροατήριο επαναλαμβάνετε τη φράση του Θεμιστοκλή προς τον Ευρυβιάδη «άκουσον μεν πάταξον δε». Πιστεύετε ότι οι πολίτες δεν ακούν το ΠΑΣΟΚ ή δεν κατανοούν τις θέσεις και το ρόλο του;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, βρισκόμαστε πέντε χρόνια τώρα σε μια μόνιμη σύγκρουση με το παρελθόν μας, αποφασίζουμε δύσκολα μέτρα, ζητάμε από τον κόσμο θυσίες και κανένα άλλο κόμμα δεν έχει αυτήν την συνέπεια, τη σταθερότητα, την καθαρότητα, που έχει το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, όλα αυτά τα πέντε δύσκολα χρόνια. Άλλες πολιτικές δυνάμεις μας βρήκαν καθ' οδόν, η ΝΔ που έκανε στροφή 180 μοιρών το 2011, η παλιά ΔΗΜΑΡ που ακολούθησε μια πολύ δυσάρεστη καμπύλη. Και τώρα βεβαίως υπάρχουν κι άλλοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με τα διλήμματα της πραγματικότητας. Έτσι, το κραταιό ΠΑΣΟΚ του 48%, τώρα είναι ένα κόμμα περιορισμένης εκλογικής, έχοντας πληρώσει τεράστιο κόστος γιατί έλαβε δύσκολες αποφάσεις, υπεύθυνες και τώρα σηκώνει το δυσανάλογα μεγάλο βάρος των αποφάσεων αυτών.

Αυτό είναι το «πάταξον». Μας τιμώρησε ο ελληνικός λαός, μας αδίκησε, αλλά δεν έχει σημασία, του αναγνωρίζουμε αυτό το δικαίωμα. Από ένα σημείο και μετά όμως δεν έχει σημασία το πώς νοιώθει κανείς, σημασία έχει να ακούγεται όταν λέει την αλήθεια. Γι' αυτό λέμε το «άκουσον», για να μάθουν όλοι την αλήθεια που έχουμε βιώσει πολύ σκληρά τα πέντε τελευταία χρόνια. Και τώρα που έχουμε φτάσει στο παρά ένα, τώρα που είμαστε ένα βήμα πραγματικά πριν από την έξοδο από το μνημόνιο και την αλλαγή σελίδας, τώρα όσα πετύχαμε με τις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού μπορούν να πιάσουν τόπο αρχίζουν και πιάνουν τόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τη ΝΔ συγκυβερνήσατε τη χώρα από το 2012. Ποιος είναι ο απολογισμός σας. Είστε ικανοποιημένος; Και επειδή υπήρξαν αρκετές αρρυθμίες, τώρα τι θα αλλάζατε και σε ποια θέματα θα μπορούσατε να είχατε επιμείνει λιγότερο ή περισσότερο;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θα σας αντιστρέψω το ερώτημα. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ΔΕΝ συμμετείχαμε στην κυβέρνηση εθνικής ανάγκης. Θα αφήναμε τη χώρα στον έλεγχο της δεξιάς . Θα υπήρχαν οι 100 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο χωρίς το ΠΑΣΟΚ; Θα υπήρχαν τα προγράμματα υπέρ των ανέργων; Θα υπήρχε το «Βοήθεια στο Σπίτι» μέσω των Δήμων; Θα υπήρχε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που τώρα εφαρμόζεται πιλοτικά; Θα υπήρχαν τα μέτρα για τους αναπήρους; Θα υπήρχε όλη η μέριμνα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οποιουδήποτε, ανεξαρτήτως καθεστώτος ασφάλισης, για να δώσω μερικά παραδείγματα.

Σίγουρα θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα. Αλλά όταν συμμετέχεις σε μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης δεν μπορείς εκ των πραγμάτων να πετύχεις το 100% των επιδιώξεών σου. Διαπραγματεύεσαι καθημερινά και για τα πάντα. Και βρίσκεις τη χρυσή τομή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε πει ότι σ' αυτές τις εκλογές το ερώτημα είναι εάν θα επιλεγεί η σταθερότητα και η πρόοδος, ή εάν θα επιλεγεί η αβεβαιότητα και η οπισθοχώρηση. Είπατε επίσης ότι την πρώτη θέση καλώς κακώς την διεκδικούν, υπό τις παρούσες συνθήκες, ο κ. Σαμαράς, ο κ. Τσίπρας. Ποιος από τους δυο εκπροσωπεί την πρόοδο και ποιος την οπισθοχώρηση;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η πρόοδος και η οπισθοχώρηση δεν ταυτίζονται με πρόσωπα, ούτε περνάνε πλέον μέσα από διαχωριστικές γραμμές τύπου «αριστερά-δεξιά». Σήμερα καλούμαστε να δούμε πέρα από αυτές τις γραμμές. Πρόοδος είναι ό,τι εξασφαλίζει την ασφαλή πορεία της χώρας στο μέλλον, χωρίς ακροβατισμούς, τσάμπα μαγκιές, ψευτολεβεντιές, απομονονωτισμούς και κυρίως χωρίς ψέματα και κάλπικες υποσχέσεις. Χωρίς κινδύνους. Προοδευτικό είναι μόνο το αληθές και γι' αυτό είναι και δύσκολο, έχει κόπο και είναι συχνά δυσάρεστο. Η μόνη σίγουρη, ασφαλής και προοδευτική πορεία αυτή τη στιγμή είναι αυτή που χαράζει η εθνική στρατηγική που ακολουθούμε. Σε συνεννόηση με τους εταίρους μας, μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ, με συνεργασίες και συναινέσεις.

Όλα τα άλλα που ακούγονται ευχάριστα γιατί υπόσχονται την ευκολία και τον εφησυχασμό, την επιστροφή στις παλιές καλές μέρες της ευδαιμονίας, χωρίς κόπο, χωρίς προσπάθεια, όλα αυτά συνιστούν οπισθοχώρηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί μια τέτοια ρητορική που μας πηγαίνει πίσω, που τον ταυτίζει με την κρίση, δηλαδή με τα αίτια που μας οδήγησαν στην κρίση. Τώρα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ίσως να έχει τη μοναδική ευκαιρία να δει από μόνος του την πραγματική εικόνα και να σκεφτεί υπεύθυνα . Γιατί τώρα ήρθε η ώρα της αλήθειας. Για όλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα λειτουργήσει ως μπαλαντέρ και πως θα επιδιώξει προοδευτικές συνεργασίες. Αυτό σημαίνει διαβούλευση και με την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ; Με ποιες κόκκινες γραμμές;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Λέμε με κάθε ευκαιρία ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να γίνει μπαλαντέρ κανενός, ούτε επιδιώκει κυβερνητικές θέσεις. Εμείς αυτό που λέμε είναι πολύ απλό: Αυτοδυναμία δεν υπάρχει, δεύτερες εκλογές δεν υπάρχουν και δικαιολογίες του στυλ «δεν με αφήνουν να εφαρμόσω το πρόγραμμά μου» επίσης δεν υπάρχουν. Άρα, το πρώτο κόμμα πρέπει οπωσδήποτε να σχηματίσει κυβέρνηση και να κυβερνήσει χωρίς να διακινδυνεύσει τη θέση της χώρας στην Ευρώπη. Τώρα, πώς θα το κάνει αυτό, με ποιο πρόγραμμα, ποιους συμμάχους, ποιους εγγυητές; Αυτό θα μας το πει σύντομα ο λαός.

Αν όποιος έρθει πρώτο κόμμα νομίζει ότι μπορεί να συνεργαστεί με τον κ. Καμμένο –εάν και εφόσον οι ΑΝΕΛ εκπροσωπηθούν στη Βουλή- ας το κάνει και ας πάνε μαζί στο Eurogroup να διαπραγματευτούν καλύτερα από εμάς. Αν θέλει να το κάνει με το Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη, πολύ ωραία, ας συνεργαστεί. Θέλει να κάνει τον μεγάλο συνασπισμό με το δεύτερο κόμμα; Ας τον κάνει. Εμείς λέμε: ευρύτατη συνεργασία όλων των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Και στο πλαίσιο αυτό συζητάμε με όλους. Οι  κόκκινες γραμμές που βάζουμε είναι να μην παίζουμε στα ζάρια το μέλλον της χώρας με ριψοκίνδυνες κινήσεις, μονομερείς ενέργειες και άλλες παλικαριές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς σχολιάζετε την προειδοποίηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ότι "αν η νέα κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί εκτός ευρώ από ατύχημα"...

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εννοεί πώς αν δεν ολοκληρώσουμε την διαπραγμάτευση στις 28 Φεβρουαρίου και δεν μπούμε τώρα στην προληπτική πιστωτική γραμμή και αν η ΕΚΤ κόψει τη ρευστότητα στη χώρα, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τεράστια προβλήματα λειτουργίας του κράτους και της αγοράς που θα μπορούσαν να μας κάνουν φτωχούς εντός του ευρώ, μένοντας με την ψευδαίσθηση ότι ανήκουμε στη ζώνη του ευρώ, αλλά χωρίς ευρώ στην τσέπη, χωρίς ευρώ στις αγορές και χωρίς ευρώ στις τράπεζές. Οπότε μόνοι μας θα αναγκαστούμε να ψάξουμε για άλλη λύση. Αυτό είναι το ατύχημα που εννοεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η επανένταξη του Γ. Φλωρίδη στον οπλοστάσιο του Κινήματος κάλυψε το κόστος της μεταγραφής της κ. Γκερέκου στη ΝΔ η οποία όπως φαίνεται από την στρατηγική του προεκλογικού εκφοβισμού δεν εξαιρεί το ΠΑΣΟΚ;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μα δεν είναι θέμα κόστους η «μεταγραφή», για να μιλήσω με όρους ποδοσφαιρικούς, της κ. Γκερέκου στη ΝΔ. Είναι θέμα ηθικής τάξη και είπαμε με ανακοίνωσή μας ότι τέτοιες ενέργειες εκ μέρους της ΝΔ είναι ανήθικες και οι ψηφοφόροι αυτά τα αντιλαμβάνονται αμέσως, ξέρετε. Τώρα, σε ό,τι αφορά τον προεκλογικό άγαρμπο εκφοβισμό που χρησιμοποιεί η ΝΔ στην προεκλογική της εκστρατεία, μα προφανώς στοχεύει και το ΠΑΣΟΚ, όπως και το σύνολο των ψηφοφόρων. Η στρατηγική αυτή της ΝΔ όμως είναι συν τοις άλλοις και αναποτελεσματική. Θα προσθέσω ότι και τα καταστροφολογικά μηνύματα από την Ευρώπη που στρέφονται κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά λειτουργούν υπέρ αυτού, γιατί δημιουργούν την αίσθηση ενός διαλόγου μεταξύ της Ευρώπης και του ΣΥΡΙΖΑ, σαν να είναι όλα κάτι το φυσιολογικό και το εύκολο.

Αλλά δεν περνάει η πολιτική του εκφοβισμού και μάλιστα του άγαρμπου. Από την άλλη μεριά, ναι μεν δεν έχουμε πρόβλημα με τις καταθέσεις, γιατί οι καταθέτες είναι ώριμοι - άλλωστε ήδη έχουν βγει, μέχρι το 2012, 80 δισ. ευρώ από τις τράπεζες, αυτοί που έχουν μείνει δεν φεύγουν εύκολα- αλλά έχουμε ήδη πρόβλημα ρευστότητας. Επίσης, έχουμε προβλήματα σε σχέση με το δημόσιο ταμείο. Ο κόσμος λόγω και της προεκλογικής περιόδου και της αβεβαιότητας δεν πληρώνει τις φορολογικές και ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι δεν έχει διασπάσει το ΠΑΣΟΚ αλλά ότι φτιάχνει κάτι το καινούργιο έναντι του παλιού που προφανώς εννοεί το ΠΑΣΟΚ. Μετά τις εκλογές θα πάρετε πρωτοβουλίες ώστε να ενωθεί ο χώρος ή το γυαλί έχει ραγίσει οριστικά;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μα, το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο. Εγώ δεν θέλω να υπάρχει διάσπαση στην κάλπη. Εάν κάποιοι θέλουν, ας ακολουθήσουν μια πρωτοβουλία, η οποία έχει αμιγώς προσωπικά χαρακτηριστικά, ατομικά, δεν έχει καμία πολιτική λογική, δεν εξηγείται. Ο κ. Παπανδρέου έχει ψηφίσει τα πάντα, έχει συμφωνήσει τα πάντα. Υπάρχει αυτή η θεωρία ότι «κάναμε συνεργασία με τη Δεξιά». Πότε; Μετά; Ο κ. Παπανδρέου την έκανε. Ο κ. Παπανδρέου πήγε τον Ιούνιο του ’11 στον κ. Σαμαρά και τον πίεζε να υπάρξει Πρωθυπουργός κοινής αποδοχής. Ο κ. Παπανδρέου έκανε τη συνεργασία με Σαμαρά και Καρατζαφέρη υπό τον κ. Παπαδήμο.

Εμείς τώρα πρέπει να έχουμε την αξιοπρεπέστερη και ισχυρότερη εμφάνιση του ΠΑΣΟΚ υπέρ του τόπου και υπέρ της Παράταξης. Γιατί πώς αλλιώς θα παίξουμε ρόλο; Πώς αλλιώς θα είναι η Παράταξη ο εγγυητής; Πώς αλλιώς θα δικαιώσουμε τις πολιτικές μας;

Δείτε όμως πού βρίσκεται η τραγική αντίφαση. Παρά τα λάθη και τα κενά της περιόδου 2009-2011, ο πρώτος που πρέπει να αποζητά τη δικαίωσή του μέσα από την ισχυρή Παράταξη που λέγεται ΠΑΣΟΚ, είναι ο κ. Παπανδρέου, διότι ήταν πρωθυπουργός την ώρα της ένταξης στο μνημόνιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως βουλευτής Θεσσαλονίκης σε ποια από τα θέματα και προβλήματα που απασχολούν την πόλη μας και την περιοχή της Κ. Μακεδονία μετεκλογικά θα πρέπει να δοθεί έμφαση και προτεραιότητα;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Στο ολοκληρωμένο περιφερειακό μοντέλο ανάπτυξης που δεν είναι υπόθεση των θεσμών της Αθήνας αλλά των ίδιων των πολιτών και των θεσμών της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Έχουν γίνει πολλά. Ξέρετε πολύ καλά τι με συνδέει με τη Θεσσαλονίκη του πολιτισμού, του αθλητισμού, της έρευνας και καινοτομίας, της ενέργειας, της εκπαίδευσης. Δεν αρκούν επιμέρους παρεμβάσεις. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να έχει η ίδια τον έλεγχο του μέλλοντός της.

 

 

 

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠΑ.ΣΟ.ΚΘεσσαλονίκηΣυνεντεύξεις 2015Εκλογές 2015