Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2015 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στον Ρ/Σ  «ΒΗΜΑ FM»
και στους δημοσιογράφους Ν. Παπαδόπουλο & Β. Χιώτη

Β. Χιώτης: Καλημερίζουμε στην τηλεφωνική γραμμή τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Καλή σας μέρα κ. Πρόεδρε. 

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα.

Ν. Παπαδόπουλος: Καλημέρα σας.

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα και στους δυο σας και σε όσους μας ακούνε.

Β. Χιώτης: Ευχαριστούμε πολύ, καλή επιτυχία σας ευχόμαστε.

Είδαμε χτες τη συγκέντρωση που κάνατε στη Θεσσαλονίκη, μια μεγάλη συγκέντρωση ομολογώ, όμως υπάρχει ένα προβληματάκι το οποίο προήλθε πάλι από τη Θεσσαλονίκη και θα το χρησιμοποιήσω ως παράδειγμα εργασίας.  Από ότι κατάλαβα ο στόχος σας είναι να πείσετε τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ, να το εμπιστευθούν.

 

Ευ. Βενιζέλος: Αυτοί είναι πάρα πολλοί, αν τους πείθαμε όλους το ΠΑΣΟΚ θα έβγαινε πρώτο κόμμα με απόσταση.

Β. Χιώτης: Έστω να πείσετε λοιπόν τους περισσότερους.

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί τουλάχιστον οι μισοί Έλληνες έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ ή έχουν διατελέσει ΠΑΣΟΚ τις προηγούμενες δύο δεκαετίες.

Β. Χιώτης: Ωραία, πως σας ακούγεται τώρα μία δήλωση που έκανε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος από τη μία λέει "είμαι πιο ΠΑΣΟΚ από τους ΠΑΣΟΚους, αλλά σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσω ΔΗΜΑΡ". Περιγράφει νομίζω το πρόβλημα που έχετε σε αυτές τις εκλογές.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, αυτό δεν είναι το πρόβλημα το δικό μας, αυτό είναι ένα πρόβλημα συναισθηματικό που προφανώς ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος είναι ένας άνθρωπος που είναι ευγενής και στηρίζει την προσπάθειά μας, αλλά από την άλλη έχει ορισμένες προσωπικές σχέσεις, εκτιμώ το πρόβλημα αυτό, αλλά ξέρετε έχουμε μία ψήφο, δίνουμε μία ψήφο. Πάντως δεν είναι πρόβλημα δικό μας. Ή το παράδειγμά σας είναι ατυχές, διότι ο Δήμαρχος ως ένας ευγενής οικοδεσπότης,  λέει έναν καλό λόγο για όσο μπορεί περισσότερους φίλους του επισκέπτες του.

Β. Χιώτης: Εντάξει, δεν το λέω για τον κ. Μπουτάρη, το λέω ακριβώς γιατί περιγράφει το πρόβλημα.

Ευ. Βενιζέλος: Άρα βρείτε ένα καλύτερο παράδειγμα, διότι ο κ. Μπουτάρης δεν μετέχει στο πρόβλημα αυτό, έχει μιλήσει με πολύ κολακευτικά λόγια για την προσπάθειά μας πολιτικά και για μένα προσωπικά.

Β. Χιώτης: Μάλιστα.

Ευ. Βενιζέλος: Τι εννοείτε, το πρόβλημα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει τη δύναμή του την εκλογική; Προφανώς, τώρα το ανακαλύψαμε αυτό; 

Β. Χιώτης: Όχι, λέω αν βλέπετε ότι η προσπάθειά σας να επαναπατρίσει ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ αποδίδει ή όχι.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι η προσπάθειά μας να επαναπατρίσουμε, εδώ είναι μια πολύπλοκη προσπάθεια.  Αυτή τη στιγμή πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα θέματα σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι για να επαναπατρίσουμε ψηφοφόρους, αλλά για να προστατεύσουμε την πατρίδα. Δηλαδή για να ξεκαθαρίσουμε το πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής. Χωρίς τους εκφοβισμούς που απαγγέλλει η Νέα Δημοκρατία και χωρίς τον εφησυχασμό που διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ.


Πρέπει επίσης να πούμε σε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι είναι δικοί μας άνθρωποι αλλά δεν θέλουν ΣΥΡΙΖΑ και σκέφτονται λόγω εκλογικού νόμου να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία, ότι στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία ήταν δεύτερη, ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος και την Κυβέρνηση ,τη διαπραγμάτευση και τη στρατηγική την κράτησε στέρεη το ποσοστό που πήρε το ΠΑΣΟΚ.

 

Και ότι εν πάση περιπτώσει, εάν αληθεύουν οι δημοσκοπήσεις και είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος αναμφισβήτητα, το αντίβαρο και η σωστή ψήφος ,η χρήσιμη ψήφος ,είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ.

Έχουμε επίσης να απευθυνθούμε σε ανθρώπους οι οποίοι φλερτάρουν με το νέο σχήμα του Ποταμιού που εγώ το λέω «νέα ΔΗΜΑΡ», τονίζοντας ότι το σχήμα αυτό είναι αδοκίμαστο, είναι ετερόκλητο, περιλαμβάνει παλαιούς ΔΗΜΑΡίτες, απολιτίκ οι οποίοι δεν έχουν καμία επαφή με τα πράγματα και νεοφιλελεύθερους καραμπινάτους δεξιούς οι οποίοι είχαν συνεργαστεί με την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και συνεργάζονται με τους Ευρωπαίους φιλελεύθερους και όχι με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ότι αυτό το σχήμα δεν αντέχει τη δοκιμασία που συνεπάγεται η συμμετοχή σε δύσκολα πράγματα, όπως είναι η διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων.  

Λοιπόν αυτό λέω, διότι είδαμε και το 2012 τη ΔΗΜΑΡ να είναι το αγαπημένο παιδί όλων των μέσων ενημέρωσης, ακόμη και της Νέας Δημοκρατίας, να σφάζουν τον «μόσχο τον σιτευτό» για την υπεύθυνη Αριστερά και μετά να αλλάζει πολιτική 180 μοίρες να αντιφάσκει, να υπαναχωρεί να εξαφανίζεται. Άρα δίνουμε έναν πολυμέτωπο αγώνα και από τον πολυμέτωπο αυτό αγώνα ξεχωρίζει η σοβαρότητα, η ευθύτητα, η ευθύνη, η υπευθυνότητα και βεβαίως το κόστος το ιστορικό που έχει σηκώσει το ΠΑΣΟΚ.

Ν. Παπαδόπουλος: Τώρα να μιλήσουμε λίγο γι΄ αυτή την ευθύνη. Αν λοιπόν τώρα το καινούριο το αεροπλάνο όπως βάζετε και στο διαφημιστικό, το οδηγάει ο κ. Τσίπρας που είναι πρωτάρης πιλότος..

Ευ. Βενιζέλος: Ωραίο πάντως το σποτ, έτσι;

Β. Χιώτης: Ήταν πολύ καλό, αλλά..

Ν. Παπαδόπουλος: Εσείς θα ήσασταν συγκυβερνήτης σε αυτό το αεροπλάνο;

Ευ. Βενιζέλος:  Απάντησα χθες που μου έκανε την ερώτηση αυτή ο κ. Ρούμπος ο συνάδελφός σας του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και είπα ότι εμένα δε με νοιάζει να είμαι συγκυβερνήτης, μπορώ να είμαι στον πύργο ελέγχου, μπορώ να είμαι στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, ως ΠΑΣΟΚ πάντα.  Μπορώ να είμαι στις υπηρεσίες εδάφους, μπορεί να έχουμε συμμετοχή στο σχέδιο πτήσης, δεν είμαστε «μπαστακωμένοι» σε καμιά Κυβέρνηση, δεν ψάχνουμε κυβερνητικό ρόλο, προσπαθούμε να βοηθήσουμε να ολοκληρωθεί μια προσπάθεια για την οποία έχουμε φτύσει αίμα και δε θέλουμε να την αφήσουμε να χαθεί με ερασιτεχνισμούς, ανευθυνότητες, επιπολαιότητες και αντιφάσεις.

Β. Χιώτης: Ναι, έτσι όπως το είπατε γιατί την είδαμε την απάντηση όμως, δεν αποκλείει το γεγονός να είστε και στο cockpit, να είστε συγκυβερνήτης.

Ν. Παπαδόπουλος: Υπουργός…

Ευ. Βενιζέλος: Καλά, σιγά τώρα, να σας πω κάτι; Αυτό πάντως που είπε ο κ. Θεοδωράκης δεν το λέω εγώ. Δηλαδή αποκλείεται να είμαι Υπουργός του Τσίπρα.

Β. Χιώτης: Αυτό το είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ξέρετε, έχω μεγαλώσει και δεν μπορώ να είμαι συνεχώς Υπουργός, εγώ προσωπικά ούτε Αντιπρόεδρος, αλλά εάν κάποια στιγμή πρέπει να βοηθήσουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή τεχνοκράτες οι οποίοι έχουν εμπειρία κι έχουν σχέση μαζί μας, θα το κάναμε, σε ποιο πολιτικό πλαίσιο;

Στο πολιτικό πλαίσιο της καθαρής εθνικής στρατηγικής που έχουμε και στην οποία προσχώρησε η αντιμνημονιακή Νέα Δημοκρατία, στην οποία προσχώρησε η παλαιά αντιμνημονιακή ΔΗΜΑΡ και μετά άλλαξε άποψη, στην οποία θα προσχωρήσει οποιοσδήποτε αντιμετωπίσει την ευθύνη του χειριστού των υποθέσεων, διότι έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρουν.

Β. Χιώτης: Μισό λεπτό, αυτό που λέτε όμως είναι σημαντικό, άρα μπορεί να είστε και Υπουργός του Τσίπρα υπό προϋποθέσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, εγώ προσωπικά τώρα, αφήστε με τι μπορεί να είμαι, εγώ αυτή τη στιγμή προσπαθώ να παίξω ένα ρόλο ο οποίος είναι ρόλος ψύχραιμος και συναινετικός, στο όνομα του εθνικού συμφέροντος. Δεν ασχολούμαι με την σταδιοδρομία μου την υπουργική, τα έχω περάσει αυτά.

Β. Χιώτης: Προσπαθώ να καταλάβω τι λέτε, γιατί είπατε δε λέω αυτό που λέει ο Θεοδωράκης.

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Χιώτη, ακούστε να σας απαντήσω, μην κουράζεστε θα σας απαντήσω ευθέως.

Ό,τι είπαμε το 2012, το 2012 είπαμε ελάτε να κάνουμε μία Κυβέρνηση, όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις οι ευρωπαϊκού προσανατολισμού, άρα και Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ. Δεν ήθελε η ΔΗΜΑΡ στην αρχή και η Νέα Δημοκρατία, θέλανε εκλογές ξανά, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πήγαμε στις εκλογές του Ιουνίου, μετά είπαμε ξανά το ίδιο ελάτε πάλι ΣΥΡΙΖΑ Νέα Δημοκρατία και ΔΗΜΑΡ και εμείς.

Χωρίς το πρώτο κόμμα αριθμητικά δεν γίνεται, λόγω του μπόνους των 50 εδρών, άρα και τώρα με το πρώτο κόμμα μέσα αναγκαστικά αλλά ει δυνατόν και το δεύτερο και όλες τις δυνάμεις οι οποίες πιστεύουν στην ανάγκη να βγούμε οριστικά στο ξέφωτο, να αλλάξουμε κατάσταση, να φύγουμε από τη μιζέρια του πολιτικού συστήματος που επιβαρύνει αυτή τη στιγμή την οικονομία. Το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της χώρας είναι το πολιτικό, η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης και σοβαρότητας.

Ν. Παπαδόπουλος: Τώρα αισθάνεστε ότι η πλευρά της Γερμανίας σας τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, η πλευρά της Γερμανίας συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται πάντα. Και πριν από μας και μετά από μας έτσι θα συμπεριφερθεί.

Ν. Παπαδόπουλος: Όχι, αλλά εσείς θεωρούσατε ότι θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και ότι θα βγούμε..

Ευ. Βενιζέλος: Ακούστε κ. Παπαδόπουλε, αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μια εικόνα μιας Ευρώπης που λέει διάφορα πράγματα, εκφράζεται με χίλιες φωνές και κάποιοι νομίζουν ότι εντάξει έχει γίνει αποδεκτός ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας, ως συνομιλητής. Κάποιοι Έλληνες πιστεύουν- και το λένε στις δημοσκοπήσεις -ότι θα υποχωρήσει η Ευρώπη μπροστά στη νέα Ελληνική Κυβέρνηση.

Τίποτα από αυτά δε θα συμβεί, αυτό που βλέπετε είναι το πολιτικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτήν την εικόνα εμφανίζει σε όλα η Ευρωπαϊκή Ένωση, γι΄ αυτό δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο της ούτε στα θέματα οικονομίας, ούτε στα θέματα ασφάλειας, ούτε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ούτε στα θέματα άμυνας.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μας κάνει χάρες, δυστυχώς, μακάρι να μας έκανε. Αλλά λέω αν ήταν να μας κάνει χάρη ,δε θα την έκανε με Κυβέρνηση στην οποία ανήκουν δύο κόμματα που έχουν σχέσεις με όλα τα κυβερνητικά κόμματα της Ευρώπης; Γιατί εμείς πιάνουμε τα σοσιαλιστικά -σοσιαλδημοκρατικά και η Νέα Δημοκρατία τα χριστιανοδημοκρατικά και λαϊκά κόμματα.

Β. Χιώτης: Κύριε Πρόεδρε με τη Νέα Δημοκρατία θα μπορούσατε να συνεργαστείτε ξανά; Γιατί διαπιστώνω..

Ευ. Βενιζέλος: Μα σας είπα προηγουμένως, χωρίς το πρώτο κόμμα δεν γίνεται συνεργασία αριθμητικά και δεν είναι και σοβαρό από πλευράς νομιμοποίησης. Αλλά και το δεύτερο, όποιο κι αν είναι- δε λέω τώρα τι θα πει η κάλπη -και το δεύτερο δεν μπορεί να κάνει αυτό που έγινε το 2012, να κρυφτεί στην ευκολία της Αντιπολίτευσης.

Β. Χιώτης: Όχι, το λέω γιατί παρατηρώ ότι η κριτική του ΠΑΣΟΚ προς τη Νέα Δημοκρατία αυξάνεται.

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Χιώτη, εμείς έχουμε κουραστεί πάρα πολύ να σηκώνουμε ένα τεράστιο βάρος και όλοι να καταλαβαίνουν κατά βάθος ότι κάποιος έπρεπε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, αλλά ξέρετε, δυστυχώς πρέπει..

Β. Χιώτης: Δεν τα βγάλατε μόνοι σας.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι τα βγάλαμε μόνοι μας σε μεγάλο βαθμό.

Β. Χιώτης: Η Νέα Δημοκρατία τα έβγαλε.

Ευ. Βενιζέλος: Τον Μάιο του 2012 είχε συντελεστεί η δημοσιονομική προσαρμογή σε βαθμό μεγαλύτερο του 80%. Και ποια είναι η συμβολή μας στην Κυβέρνηση αυτή είναι μεγάλη ιστορία, έτσι; Σκεφθείτε τι θα συνέβαινε αν κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία μόνη και σκεφθείτε τι θα συνέβαινε αν εμείς δεν στεκόμασταν όρθιοι στις ευρωεκλογές.

Β. Χιώτης: Ναι, αλλά η Νέα Δημοκρατία λέει ότι κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις, μικρότερες έστω..

Ευ. Βενιζέλος: Λέει, λέει.

Β. Χιώτης: Τις πάγωσε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.

Ευ. Βενιζέλος: Σιγά. Μα το ΠΑΣΟΚ έτρεχε να προλάβει τεράστια λάθη και περιττά μέτωπα. Δηλαδή να σας πω ένα παράδειγμα περιττού μετώπου; Η ιστορία του γάλακτος, η ιστορία των λαϊκών αγορών.

Β. Χιώτης: Μα ήταν περιττό μέτωπο; Ήταν η καρδιά της διαπραγμάτευσης σε αυτή την περίπτωση.

Ευ. Βενιζέλος: Περιττό, περιττό, έτσι όπως άνοιξε περιττό, περιττότατο. Βλέπετε και τα αποτελέσματα. Και αγωνιστήκαμε στο όνομα της κοινής λογικής, γιατί η κοινή λογική είναι αυτή η οποία τελικώς λείπει τις περισσότερες φορές.

Β. Χιώτης: Ήταν κοινή λογική να αρνηθείτε τις αλλαγές στις λαϊκές αγορές για παράδειγμα;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν είναι το θέμα οι αλλαγές. Το πώς έγινε χειρισμός του θέματος, πρέπει να πείθεις τον κόσμο, πρέπει να συζητάς.

Ν. Παπαδόπουλος: Τώρα αν το ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο δε βγει τρίτο κόμμα;

Ευ. Βενιζέλος: Δηλαδή στην αξιολόγηση, να σας πω ένα παράδειγμα, μπορεί να λες και να πείθεις τον δημόσιο υπάλληλο ότι χρειάζεται αξιολόγηση και αξιοκρατία, αλλά να του λες ότι ο νόμος μου λέει ότι υποχρεωτικά θα βάζω στο 30% ,ας πούμε ,των υπαλλήλων μιας Υπηρεσίας κάτω από τη βάση; Εδώ έχουμε Υπηρεσίες οι οποίες είναι επίλεκτες, έχουμε Υπηρεσίες στις οποίες είναι όλοι καλοί. Ο καθένας βαθμολογείται, πρέπει να βαθμολογείται και μπορεί αλλού να είναι 30%, αλλού να είναι και 50%, αλλού 0%.

Ν. Παπαδόπουλος: Αν το ΠΑΣΟΚ λοιπόν δε βγει τρίτο κόμμα και σας περάσει το Ποτάμι, θα θεωρήσετε ότι έχετε κι εσείς ευθύνες γι΄ αυτό το αποτέλεσμα;

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευθύνες έχω για όλα. Εδώ έχω ευθύνες για όσα δε μετείχα, έχω ευθύνες για το τι έκανε το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ΄80 που εγώ ήμουνα στο πανεπιστήμιο, έχω ευθύνες για τη δεκαετία του ΄90 που έδωσα αγώνα για τον Ανδρέα Παπανδρέου και δεν άσκησα μετά οικονομική πολιτική.

Β. Χιώτης: Εντάξει ας μην πάμε στο παρελθόν τώρα.

Ευ. Βενιζέλος: Εδώ έχω ευθύνες για την περίοδο 2009-2011 που ήμουνα εκτός πυρήνα εξουσίας και εκτός οικονομικής πολιτικής, αλλά μετά έπρεπε να μπω μέσα για να βοηθήσω τη χώρα και την παράταξη και θα μου πείτε γι΄ αυτά που είναι τώρα επί των ημερών μου; Προφανώς κι έχω ευθύνη για όλα.

Β. Χιώτης: Άρα ο στόχος παραμένει το τρίτο κόμμα, αυτός είναι ο πήχης;

Ευ. Βενιζέλος: Μα το τρίτο κόμμα έχει έναν συμβολισμό κ. Χιώτη. Το τρίτο κόμμα είναι η τρίτη εντολή. Θέλετε να την πάρει ο κ. Μιχαλολιάκος από τη φυλακή; Θέλετε να την πάρει ο κ. Θεοδωράκης;

Β. Χιώτης: Όχι δε φαίνεται αυτό, το Ποτάμι φαίνεται ότι πάει να την πάρει.

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω κάτι; Αν ο ελληνικός λαός θέλει να εμπιστευθεί τη διαπραγμάτευση και τη μοίρα της χώρας, ας πάρουμε τις δημοσκοπήσεις, στον κύριο Τσίπρα και στον κ. Θεοδωράκη, ας την εμπιστευθεί. Θέλει στον κ. Τσίπρα και στον κ. Καμμένο ο οποίος παραπονείται και θέλει και το τρενάκι; Ας το δώσει στον κ. Τσίπρα και στον κ. Καμμένο. Ο ελληνικός λαός μπορεί να κρίνει ξέρετε, τώρα όλοι ξέρουν τα πάντα.

Β. Χιώτης: Άρα αυτό που λέτε είναι ότι ο απολογισμός της εκλογικής πορείας του ΠΑΣΟΚ θα γίνει απαραιτήτως την επόμενη μέρα.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε;

Β. Χιώτης: Λέω ότι αυτό που λέτε είναι ότι ο απολογισμός της εκλογικής πορείας του ΠΑΣΟΚ θα γίνει με κάθε αποτέλεσμα την επόμενη μέρα.

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί τι άλλων κομμάτων; Γιατί ειδικά του ΠΑΣΟΚ; Φυσικά θα γίνει του ΠΑΣΟΚ.

Β. Χιώτης: Και του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, αυτή τη συζήτηση την κάνετε μόνο για το ΠΑΣΟΚ.

Β. Χιώτης: Όχι δεν την κάνουμε μόνο για το ΠΑΣΟΚ.

Ευ. Βενιζέλος: Την κάνετε μόνο για το ΠΑΣΟΚ.

Β. Χιώτης: Την κάνουμε και για τη Νέα Δημοκρατία και για όλους.

Ευ. Βενιζέλος: Κάντε την λοιπόν για όλους. Φανταστείτε να ανατραπούν οι δημοσκοπήσεις και να μην είναι..

Β. Χιώτης: Αλλά τώρα με σας μιλάμε, λογικό είναι να ρωτάμε για το ΠΑΣΟΚ.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, θα σας πω το εξής: Φανταστείτε να γίνει μία ανατροπή, η οποία έχει γίνει κι άλλες φορές και να μην είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος, να είναι δεύτερος, με διαφορά μίας ψήφου. Τι θα συμβεί;

Β. Χιώτης: Ναι, αυτό σας ρώτησα προηγουμένως ότι αν είναι η Νέα Δημοκρατία..

Ευ. Βενιζέλος: Με τι θα ασχοληθείτε;

Β. Χιώτης: Και με το ΣΥΡΙΖΑ.

Ευ. Βενιζέλος: Με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ;

Β. Χιώτης: Όχι βέβαια, τότε θα ασχοληθούμε με το ΣΥΡΙΖΑ.

Ευ. Βενιζέλος: Τότε; Γιατί όχι από τώρα;

Β. Χιώτης: Βέβαια, λογικό δεν είναι;

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί όχι από τώρα;

Ν. Παπαδόπουλος: Μήπως ήρθε καιρός να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία;

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί όχι, από το 2012 το λέμε αυτό.

Ν. Παπαδόπουλος: Ναι, οι δυο τους.

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί, δεν έπρεπε να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία όταν ήταν τα παλιά κόμματα; Εμείς γλιτώσαμε από την ευθύνη την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 2004-2009, κρύφθηκε η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας πίσω από τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ και το βάρος που σήκωσε το ΠΑΣΟΚ το 2010.

Πως εξηγείτε από τα δύο κόμματα της μεταπολίτευσης τα κυβερνητικά ,το ΠΑΣΟΚ να είναι τώρα ένα μικρό κόμμα που αγωνίζεται να πει το λόγο του και η Νέα Δημοκρατία να λέει «διεκδικώ την εξουσία πάλι, είμαι μέσα στους δύο μονομάχους»; Γιατί, ποια ιστορική δικαιοσύνη το προβλέπει αυτό;

Β. Χιώτης: Λοιπόν μια τελευταία ερώτηση πριν κλείσουμε. Πιστεύετε ότι αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα κι αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα κάνει αυτά που λέει;

Ευ. Βενιζέλος: Ναι βρε παιδιά, αλλά δεν κυβερνιέται η χώρα με τα πρώτα κόμματα, η χώρα κυβερνιέται με πολιτικές, κυβερνιέται με συναινέσεις, κυβερνιέται με αίσθημα ευθύνης, με συνείδηση ιστορίας.

Β. Χιώτης: Εντάξει, όμως ότι και να΄ναι το πρώτο κόμμα καθορίζει την πορεία.

Ευ. Βενιζέλος: Το πρώτο κόμμα είναι μία ποδοσφαιρική πια προσέγγιση, ποιος θα είναι πρώτος επειδή κακώς η Νέα Δημοκρατία δεν μας άκουσε να αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα και να καταργήσουμε το μπόνους των πενήντα εδρών. Το μπόνους οι Ιταλοί το είχανε όπως κι εμείς, αλλά το κρατήσανε για κόμματα που έχουν 42% και πάνω.

Β. Χιώτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα κάνει αυτά που λέει πιστεύετε ή θα συνθηκολογήσει;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι ένα ωραίο ερώτημα.

Β. Χιώτης: Τη γνώμη σας θέλω.

Ευ. Βενιζέλος: Λίγοι ψηφοφόροι του τον ψηφίζουν για να τα κάνει, πολλοί περισσότεροι τον ψηφίζουν με τη βεβαιότητα ότι δε θα τα κάνει.

Β. Χιώτης: Ναι αυτό είναι αλήθεια.

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Τσίπρας λέει «θα τα κάνω αν είμαι αυτοδύναμος» και λέω αυτό τι είναι τώρα; Είναι απειλή, «αν είμαι αυτοδύναμος θα κάνω αυτά»; Τα οποία είναι λάθος σε μεγάλο βαθμό; Είναι διαβεβαίωση, «μη φοβάστε, δε θα τα κάνω γιατί δε θα είμαι αυτοδύναμος»; Τι είναι;

Β. Χιώτης: Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστούμε πολύ γι΄ αυτή την επικοινωνία.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ καλή συνέχεια.

Β. Χιώτης: Καλή επιτυχία σας ευχόμαστε.

Ν. Παπαδόπουλος: Γεια σας.

Ευ. Βενιζέλος: Γεια σας. 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠΑ.ΣΟ.ΚΣυνεντεύξεις 2015Εκλογές 2015