Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2015 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του TV 100  
και στη δημοσιογραφο Μαρία Μουστάκα

Μ. Μουστάκα: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Άλλη μια προεκλογική ενότητα στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της «TV100» η οποία καθημερινά φιλοξενεί τις θέσεις και τις απόψεις στελεχών και υποψηφίων όλων των κομμάτων ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

​Έχουμε μπει στην τελική ευθεία, μόλις 7 ημέρες μας χωρίζουν από τις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής, 5 ημέρες από το κλείσιμο της προεκλογικής περιόδου, μιας προεκλογικής περιόδου που συνοδεύτηκε από έντονη πολιτική αντιπαράθεση και υψηλούς τόνους. Συζητάμε λοιπόν προεκλογικά με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα της κάλπης, στην επόμενη μέρα της χώρας. 

​Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

​Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα σας, καλώς ήρθατε κι ευχαριστούμε πολύ που είστε κοντά μας σήμερα. 

Ευ. Βενιζέλος: Κι εγώ χαίρομαι πολύ που μιλάω στη Δημοτική Τηλεόραση, στην πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη, χαίρομαι γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να είμαι κοντά στους ανθρώπους που αγαπώ και στους ανθρώπους που με τιμούν με την ψήφο τους πολλά χρόνια τώρα. 

 

Μ. Μουστάκα: Στον προεκλογικό σας λόγο όλο αυτό το διάστημα διαπιστώνω ότι θέτετε σχεδόν επιτακτικά ως ζητούμενο ν’ αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ τρίτη δύναμη σ’ αυτές τις εκλογές, γιατί όπως έχετε πει επανειλημμένα, μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα και την ασφάλεια όχι μόνο της επόμενης κυβέρνησης αλλά κυρίως της χώρας.

​Θέλω να σας ρωτήσω γιατί μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να παίξει το ρόλο αυτό και τι θα απαντούσατε σ’ έναν ψηφοφόρο ο οποίος ενδεχομένως να σκεφτεί «εντάξει, το ΠΑΣΟΚ το είδαμε, το δοκιμάσαμε και ως κυβερνητικό εταίρο, είδαμε τι μπορεί να πετύχει και τι όχι, γιατί να μη δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο;»

Ευ. Βενιζέλος: Το βασικό είναι ν’ αντιληφθούμε πόσο κρίσιμη είναι η συνταγματική διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Έχει πολύ μεγάλη σημασία, πέρα από τις δυο πρώτες διερευνητικές εντολές που θα λάβουν τα δυο μεγάλα κόμματα, να υπάρχει ένα τρίτο κόμμα που έχει την εμπειρία, τη γνώση, την καθαρή στρατηγική και την ικανότητα ,θα μου επιτρέψετε να πω, να χρησιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες για έναν καλό εθνικό σκοπό. 

​Κι ο καλός εθνικός σκοπός είναι να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και συστράτευση. Είναι λάθος που τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρξε μια κυβέρνηση πραγματικής εθνικής ενότητας. Είναι λάθος που το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ δε δέχτηκε την επίμονη πρότασή μας να μπει και αυτός στην κυβέρνηση ,αλλά προτίμησε την ασφάλεια και την ευκολία της αντιπολίτευσης. 

​Είναι λάθος που μετά το σχηματισμό κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας να μπουν στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης ,έστω ως αντιπολίτευση. Γιατί η διαπραγμάτευση με τους εταίρους, με την τρόικα, δε γίνεται στο όνομα της κυβέρνησης, γίνεται στο όνομα της χώρας, της οικονομίας, των Ελλήνων, των ανέργων, των εργαζομένων, των επιχειρηματιών. 

​Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία να είναι φορέας της τρίτης εντολής, ένα κόμμα δημοκρατικό, άρα όχι η Χρυσή Αυγή, ένα κόμμα προοδευτικό που ανήκει στο χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας κι έχει επαφές με κυβερνήσεις και κόμματα που παίζουν ρόλο στην Ευρώπη, γιατί το ΠΑΣΟΚ ως ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα συνδέεται με τον κ. Ολάντ, με τον κ. Ρέντσι, με τον Αυστριακό καγκελάριο, με το Γερμανό αντικαγκελάριο και επίσης.. 

Μ. Μουστάκα: Το Ποτάμι δε μπορεί παίξει αυτό το ρόλο κ. Πρόεδρε; Δεν σας το ρωτώ τυχαία, σας το ρωτώ γιατί δημοσκοπικά καταγράφεται αυτή τη στιγμή ως τρίτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου. 

Ευ. Βενιζέλος: Και το Μάιο του 2014 πριν τις ευρωεκλογές, τα ποσοστά που είχε η δική μας παράταξη δημοσκοπικά, ήταν τα μισά από αυτά που πήραμε στην κάλπη. Και το Μάιο του 2014, το τότε τελείως νέο και «αθώο» Ποτάμι, ήταν πάνω από μας στις δημοσκοπήσεις. 

Μ. Μουστάκα: Δεν πιστεύετε λοιπόν στις δημοσκοπήσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Άρα το έχουμε δει το έργο αυτό, όπως είδαμε και τις δημοσκοπήσεις του 2012. Εάν δείτε τι μας έδιναν πριν τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου και το τελικό αποτέλεσμα, θα δείτε πόσο μεγάλη είναι η διαφορά. Τώρα το Ποτάμι είναι ένα καινούργιο, προσωποπαγές και ετερόκλητο πολιτικά σχήμα. 

​Γιατί υπάρχει ένας άνθρωπος που είπε «εγώ ιδρύω ένα κόμμα», μια προσωπική πρωτοβουλία, όχι πολύ συνηθισμένη για την εποχή μας και επίσης ενώ στην αρχή εμφανίστηκε να έχει έναν προοδευτικό προσανατολισμό, τώρα βλέπουμε να είναι μέσα και παλιά στελέχη της ΔΗΜΑΡ και απολίτικα πρόσωπα που χαίρονται να δηλώνουν ότι δεν έχουν σχέση με την πολιτική αλλά θέλουν ν’ ασκήσουν πολιτική και στελέχη της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς, στελέχη των νεοφιλελεύθερων, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, άνθρωποι οι οποίοι με βάση τις δικές τους απόψεις συνεργάζονται στην Ευρώπη όχι με τους σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες, αλλά με τους φιλελεύθερους. 

Μ. Μουστάκα: Σας ρωτώ κ. Πρόεδρε γιατί πάνω κάτω μιλάει για τα ίδια πράγματα με το ΠΑΣΟΚ. 

Ευ. Βενιζέλος: Ε, όχι..

Μ. Μουστάκα: Μιλά για την ανάγκη πολιτικών συναινέσεων, για την Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης που εσείς πρώτος θέσατε στα πλαίσια της δημόσιας συζήτησης.. 

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά είναι διαφορετικό να τα λες αυτά, να τα πράττεις, να τα πιστεύεις, να τα έχεις επεξεργαστεί και διαφορετικό να κάνεις μια εκτεταμένη αντιγραφή απόψεων, μια συρραφή χωρίς βάθος, χωρίς εμπειρία και χωρίς να υπάρχει η στρατηγική ενότητα, η ολοκληρωμένη προσέγγιση η οποία είναι μια προσέγγιση έμπρακτη. Δεν είναι λόγια συμπαθητικά. 

Μ. Μουστάκα: Να επεκτείνω λίγο παραπάνω το ερώτημά μου γιατί λέτε ότι το πιο σημαντικό σ’ αυτές τις εκλογές, ακόμη περισσότερο ίσως και από το ποιος θα είναι πρώτο κόμμα, είναι ποιος θ’ αναδειχθεί τρίτο κόμμα σ’ αυτές τις εκλογές. 

Ευ. Βενιζέλος: Ποιος θ’ αναδειχθεί εγγυητής μιας εθνικής στρατηγικής. Το τρίτο κόμμα σας είπα, έχει μια συμβολική σημασία σε σχέση με τις διερευνητικές εντολές. Δε θα ήταν καλό για το πολίτευμά μας και τη δημοκρατία μας να είναι για παράδειγμα φορέας της τρίτης εντολής η Χρυσή Αυγή. 

Μ. Μουστάκα: Ωστόσο το πρώτο κόμμα κ. Πρόεδρε θα είναι ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης, το πρώτο κόμμα θα κρίνει τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις, εάν και η χώρα θα κυβερνηθεί κατ' αρχάς και ποιο πρόσημο θα έχει η επόμενη κυβέρνηση.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, το πρώτο κόμμα τεχνητά. Διότι εδώ συμβαίνει το παράδοξο, λόγω της αδράνειας του εκλογικού συστήματος, με μια ψήφο διαφορά ,σε μεσαία ποσοστά ,να παίρνει το ένα κόμμα 50 έδρες παραπάνω από το άλλο. Αυτό είναι και άδικο και παράλογο και δημιουργεί μια τεχνητή πόλωση τυφλή η οποία δε βοηθάει στο να καταλάβουμε την αλήθεια.

Μ. Μουστάκα: Μου δίνεται μια πολύ καλή πάσα για να σας ρωτήσω γιατί ένας ψηφοφόρος που ενδεχομένως συμφωνεί με τη δική σας πολιτική, την πολιτική της ασφαλούς εξόδου όπως την έχετε χαρακτηρίσει από την κρίση, να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και όχι τη Νέα Δημοκρατία με την οποία ήσαστε αυτά τα 2,5 χρόνια στην ίδια όχθη και η οποία διεκδικεί την πρωτιά έναντι του άλλου πόλου, του ΣΥΡΙΖΑ του οποίου την πολιτική αποκηρύσσετε. 

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά αυτό το ζήσαμε ξέρετε. Κι αυτό το ζήσαμε. Αυτό το ζήσαμε επίσης στις ευρωεκλογές. Στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία έχασε ,υπό την έννοια αυτή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτος. Αν είχαμε εθνικές εκλογές, θα είχε πάρει τις 50 έδρες αυτός. Ποιος κράτησε την κυβέρνηση; Ποιος κράτησε τη στρατηγική, ποιος κράτησε τη διαπραγμάτευση; Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ.

​Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που διατήρησε τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης και προστάτευσε την αντοχή της. Εάν λοιπόν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις, τότε δεν υπάρχει δημοσκόπηση που να μη βγάζει το ΣΥΡΙΖΑ πρώτο. Εάν κάποιος πολίτης ταλαντεύεται και λέει «εκτιμώ το ΠΑΣΟΚ, θα ήθελα να το ψηφίσω αλλά μήπως να ψηφίσω Νέα Δημοκρατία για να είναι πρώτη να πάρει τις 50 έδρες; ´´

​Εάν είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει τις 50 έδρες, τότε το αντίβαρο, αυτός ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για την προοπτική της χώρας ,είναι το ΠΑΣΟΚ. 

Μ. Μουστάκα: Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «εγώ δε συζητώ με Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι γιατί στα όσα εγώ ζητώ τα 3 αυτά κόμματα είναι απέναντι».

Ευ. Βενιζέλος: Καλά, με ποιον συζητάει; 

Μ. Μουστάκα: Χτες ο κ. Τσίπρας είπε ότι είστε στην πλευρά της κας Μέρκελ.

Ευ. Βενιζέλος: Καλά, εντάξει, αυτό το εξέλαβα ως σχήμα λόγου. Γιατί αν το εκλάμβανα ως κυριολεκτικό, θα ήταν μια προσβολή απέναντι στον πατριωτισμό μας και θα ζητούσα να το ξανασκεφτεί και να το ανακαλέσει. Αλλά σας λέω το εξής: Με ποιον δηλαδή απομένει τώρα να κάνει συνεργασία και συζήτηση; Με το ΚΚΕ; Το ΚΚΕ το αποκλείει. Δεν είναι κόμμα ευρωπαϊκού προσανατολισμού. 

​Με ποιον; Με τον κ. Καμένο; Μα ο κ. Καμένος παραπονείται, βλέπω μ’ ένα παράπονο κάπως παιδικό, λέει «πού είναι το τρενάκι, δεν ήρθες να το παίξουμε», στον κ. Τσίπρα. Και αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής βοήθησαν την αντιπολίτευση να προκαλέσει εκλογές. Γιατί χωρίς τις ψήφους της Χρυσής Αυγής δε θα είχαν τις περιπόθητες 121 ψήφους που μπλόκαραν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλά τώρα μιλάμε για κυβέρνηση, τώρα μιλάμε για πρόγραμμα, τώρα μιλάμε για εθνική στρατηγική. 

Μ. Μουστάκα: Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει λοιπόν αυτά που λέει κ. Πρόεδρε και κρίνεται γι’ αυτά. Εσείς που λέτε ότι επιζητάτε συναινέσεις και μιλάτε διαρκώς για Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί νέα κυβέρνηση και κληθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές προτάσσοντας την ανάγκη αλλαγής του μίγματος της πολιτικής που ακολουθείται έως σήμερα, θα είστε μαζί του; Θα ενισχύσετε την προσπάθειά του ή θα σταθείτε απέναντι ως αντιπολίτευση;

Ευ. Βενιζέλος: Θα είμαστε μαζί σ’ αυτά που λέγαμε εμείς στην τρόικα, δεν περιμέναμε το ΣΥΡΙΖΑ το 2015 για να πούμε εμείς στους εταίρους μας τι πρέπει να γίνει. 

Μ. Μουστάκα: Αυτό ερμηνεύεται ως «ναι, θα συνεργαστούμε αλλά με όρους ΠΑΣΟΚ και όχι όρους ΣΥΡΙΖΑ»;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι. Κατ' αρχάς δε μας ενδιαφέρει το θέμα της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ δε λέει ότι θα είναι σώνει και καλά στην κυβέρνηση, δεν επιζητούμε ένα ρόλο, δε θέλουμε τέτοιους ρόλους, δεν είπαμε ότι είμαστε μπαλαντέρ, ότι θέλουμε να είμαστε μπαστακωμένοι στην κυβέρνηση. Εμάς μας ενδιαφέρει ο ρόλος του εθνικού εταίρου, μας ενδιαφέρει ο ρόλος της εθνικής στρατηγικής, όχι ο δικός μας προσωπικά. Ο άξονας της εθνικής στρατηγικής.

​Τώρα το ποια είναι τα όρια της διαπραγμάτευσης και πόσο σκληρή είναι η διαπραγμάτευση ,μόνο όποιος την έχει κάνει ξέρει. Επειδή έτυχε να το έχω κάνει αυτό, ξέρω πολύ καλά. Συστάσεις και συμβουλές για το τι είναι σκληρή διαπραγμάτευση και εθνική διαπραγμάτευση δε δέχομαι. Όταν φέρουν στη χώρα ,στη μείωση του χρέους ,το 1/10 αυτού που κάναμε εμείς, τότε μπορώ να δεχθώ ν’ ακούσω συμβουλές. Το 1/10.

Μ. Μουστάκα: Η απάντηση ωστόσο στο ερώτημα αν θα είστε μαζί του σε μια πιθανή διαπραγμάτευση; 

Ευ. Βενιζέλος: Θα είμαστε μαζί με αυτούς και με άλλους σε μια συστράτευση για την εθνική στρατηγική. Εμείς ν’ αποδεχθούμε πολιτικές οι οποίες επικίνδυνες, δεν τις αποδεχόμαστε. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι ο ελληνικός λαός θα του έχει δώσει τη νομιμοποίηση να εφαρμόσει τις πολιτικές του, ας το κάνει. Αλλά εμείς θα έχουμε πει την αλήθεια, θα έχουμε προειδοποιήσει. Εάν κάποιοι πιστεύουν ότι τα πράγματα είναι εύκολα, ότι πάμε για μια παιδική εκδρομή, αυτό αφορά και το Ποτάμι, ότι η διαπραγμάτευση είναι να πάμε μια βόλτα στις Βρυξέλλες, δεν είναι έτσι.

​Ούτε Ευρωβουλή είναι ,ούτε ενημερωτική επίσκεψη για να δούμε πώς λειτουργούν οι θεσμοί. Είναι πάρα πολύ σκληρά τα πράγματα και όταν λέω σκληρά, εννοώ σκληρά για τον πολίτη. Γιατί όλα τα πολιτικά λάθη και η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης μεταφράζεται σε υψηλά επιτόκια, σε έλλειψη ρευστότητας, σε επάνοδο στην ύφεση ,αντί να μείνουμε στο θετικό ρυθμό ανάπτυξης, στο ότι δεν φτιάχνονται δουλειές και οι άνεργοι μένουν άνεργοι. Πρέπει να σπάσουμε το φαύλο κύκλο. Αυτό θέλουμε εμείς. Τώρα, αν κάποιοι πιστεύουν ότι η Ευρώπη τους περιμένει για να υποκλιθεί σε αυτούς, ότι έχουμε χρόνο και δεν πιεζόμαστε με τίποτε ,ότι θα μείνουμε στη Μνημόνιο, ότι έχουμε λεφτά γιατί θα τυπώσουμε χρήμα μόνοι μας στο Νομισματοκοπείο, πλαστό δηλαδή ,χωρίς την υπογραφή του Ντράγκι, εάν κάποιοι πιστεύουν ότι θα παίρνουμε λεφτά από τις Τράπεζες μέσω εντόκων γραμματίων, αυτά είναι μια φενάκη.

Μ. Μουστάκα: Αποκλείετε δηλαδή κ. Πρόεδρε οι δανειστές να διαπραγματευτούν με μια ενδεχόμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με νωπή λαϊκή εντολή και νέο πρόγραμμα;

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως θα διαπραγματευτούν, απολύτως.

Μ. Μουστάκα: Άλλο πρόγραμμα από το δικό σας.

Ευ. Βενιζέλος: Απολύτως θα διαπραγματευτούν. Καθόλου δεν το αποκλείω αυτό. Ότι θα διαπραγματευτούν, θα διαπραγματευτούν διότι θεσμικά είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν. Δεν θα συμφωνήσουν όμως, δεν θα αλλάξουν τις απόψεις τους. 

Μ. Μουστάκα: Άρα το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

Ευ. Βενιζέλος: Διότι αν ήταν να αλλάξουν τις απόψεις τους για να βοηθήσουν ένα Κόμμα, θα το είχαν κάνει με τα φιλοευρωπαϊκά Κόμματα τα οποία είναι κοντά τους και πολιτικά και ιδεολογικά. Γιατί η Νέα Δημοκρατία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και εμείς ανήκουμε στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Μ. Μουστάκα: Αν υπάρξει συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία θα το κάνετε με τους ίδιους όρους με την προηγούμενη συγκυβέρνηση; Θα ακολουθήσετε την ίδια ρότα κ. Πρόεδρε ή θα θέσετε άλλους όρους;

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς το 2012 θέλαμε και το ΣΥΡΙΖΑ, θέλαμε οπωσδήποτε τη ΔΗΜΑΡ. Θέλαμε να είναι όλοι μέσα και , ει δυνατόν, να έχει προοδευτικό πρόσημο, προοδευτικό κέντρο βάρους η Κυβέρνηση. Φτάσαμε κάποια στιγμή λόγω της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ και της αντιφατικής πορείας της να μείνουμε, το σκεφτήκαμε πάρα πολύ προσεκτικά γιατί δεν θέλαμε να θυσιαστεί η δική μας προσπάθεια.

​Η Νέα Δημοκρατία μπήκε εκ των υστέρων. Ήταν αντιμνημονιακή και ανέβλεψε, ήταν με τους Αγανακτισμένους, τον κ. Τσίπρα τον κ. Καμμένο και τους Ακροδεξιούς στις πλατείες, στην πλατεία Συντάγματος. Εμείς έπρεπε να προστατεύσουμε το δικό μας κόπο, το δικό μας αγώνα. 

Μ. Μουστάκα: Κύριε Πρόεδρε σας κατηγορούν και εσάς και τη Νέα Δημοκρατία σας έχουν κατηγορήσει ότι προεκλογικά επενδύσατε στην στρατηγική του φόβου.

Ευ. Βενιζέλος: Ε, όχι βέβαια.

Μ. Μουστάκα: Προβάλλατε τον κίνδυνο της εθνικής καταστροφής.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι βέβαια. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι εμείς χτυπήσαμε εξίσου και αυτό κάνουμε και …

Μ. Μουστάκα: Τις τελευταίες μέρες αυτό ακριβώς ήθελα να σας επισημάνω…

Ευ. Βενιζέλος: Όχι τις τελευταίες μέρες, από την αρχή.

Μ. Μουστάκα: Εξισώνεται ως επικίνδυνη και τη ρητορική …

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε από την αρχή, πριν τη διάλυση της Βουλής ,έχω καταγγείλει και τη στρατηγική του εκφοβισμού και τη στρατηγική του εφησυχασμού ,είναι και τα δύο επικίνδυνα.

Μ. Μουστάκα: Άρα αποστασιοποίηση και από τη ρητορική του κ. Τσίπρα και από τη ρητορική του κ. Σαμαρά.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει αποστασιοποίηση, υπάρχει η δική μας γραμμή. Η γραμμή είναι αυτή που λέμε, τώρα εμείς έχουμε πει εγγυόμαστε την ασφάλεια της οικονομίας  μέχρι 25 Ιανουαρίου. Τι θα γίνει 26 θα το κρίνει ο ελληνικός λαός. 

Μ. Μουστάκα: Επειδή κ. Πρόεδρε επανήλθαν στη δημόσια συζήτηση όροι που σχεδόν είχαμε ξεχάσει όπως το Grexit. Υφίσταται όντως κίνδυνος Grexit ή πρόκειται για ένα ψευδεπίγραφο εκβιασμό όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν εκβιάζει κανείς. Ποιος να εκβιάσει; 

Μ. Μουστάκα: Εκβιασμός η ρητορική του φόβου, η ρητορική του κινδύνου ενώπιον της εθνικής καταστροφής, που κι εσείς έχετε κατακρίνει.

Ευ. Βενιζέλος: Τι σημαίνει καταστροφή; Αν δεν έχεις λεφτά να δώσεις στην οικονομία, να στηρίξεις την ανάπτυξη, μένεις στην ύφεση και στην ανεργία. Αυτό είναι κακό. 

Μ. Μουστάκα: Προφανώς.

Ευ. Βενιζέλος: Εάν τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν εισπράττουν εισφορές και έχουν πρόβλημα στην καταβολή συντάξεων διότι οι πολίτες δεν πάνε να πληρώσουν, λόγω πολιτικού κλίματος, έχεις πρόβλημα με τους συνταξιούχους. Εάν το δημόσιο Ταμείο δεν εισπράττει φόρους γιατί έχεις πει ότι ενδέχεται να καταργήσεις φόρους και κανείς δεν πάει να πληρώσει περιμένοντας να δει τι θα κληρώσει πολιτικά, έχεις δημοσιονομικό κενό και πρέπει να το καλύψεις με άλλο τρόπο.

​Ό,τι λέμε προεκλογικά, έχει οικονομικές επιπτώσεις και γι' αυτό λέω οι υποσχέσεις οι εύκολες και μάλιστα λίγες μέρες πριν τις εκλογές είναι κάτι το άκρως επικίνδυνο γιατί έρχεται η ώρα της πληρωμής, έρχεται η ώρα της αλήθειας, έρχεται η ώρα της διάψευσης, είναι πολλοί αυτοί που θέλουν το χαμένο παράδεισο, θέλουν προνόμια, θέλουν κεκτημένα …

Μ. Μουστάκα: Αλλά δεν θα τα βρουν, λέτε;

Ευ. Βενιζέλος: Θέλουν επάνοδο στο επίπεδο που είχαν συνηθίσει να κινούνται μέχρι το 2009 δεν θα το βρουν αυτό. Άρα όπως εμείς πληρώσαμε την απογοήτευσή τους το ’10, κάποιοι άλλοι θα πληρώσουν την απογοήτευσή τους του 2015. Το θέμα είναι να μην οδηγηθούμε σε καταστάσεις εκφασισμού, να μείνουν οι άνθρωποι μέσα στο δημοκρατικό πλαίσιο. 

Μ. Μουστάκα: Το φοβάστε αυτό κ. Πρόεδρε;

Ευ. Βενιζέλος: Οι κοινωνίες είναι περίεργες. Οι κοινωνίες οι απογοητευμένες είναι κοινωνίες οι οποίες αντιδρούν με μια νευρικότητα και εμείς δημιουργούμε νευρικότητα λόγω της κρίσης και των θυσιών, αλλά και λόγω των υποσχέσεων. Διότι ο κόσμος θεωρεί ότι αφού σου λέει μου υπόσχεται ο άλλος απλά και εύκολα πράγματα, άρα γιατί οι άλλοι θέλουν δύσκολα πράγματα;

Μ. Μουστάκα: Λέτε κ. Πρόεδρε ότι δεν γίνεται τώρα που είμαστε ένα βήμα πριν την έξοδο από το Μνημόνιο να τα τινάξουμε όλα στον αέρα και να χαθούν οι θυσίες που έχει κάνει επί τόσα χρόνια  και η χώρα μας και οι πολίτες.

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς. Το θέμα είναι να καταλάβει ο πολίτης πως είναι δυνατό να έχουμε πετύχει πολλά αλλά να είμαστε και εύθραυστοι. Έχουμε πετύχει μοναδικά πράγματα: έχουμε καλύτερα οικονομικά στοιχεία από την Πορτογαλία, πλεόνασμα, ανάπτυξη, Τράπεζες …

Μ. Μουστάκα: Αλλά με την κοινωνία καθημαγμένη, επιτρέψτε μου να πω.

Ευ. Βενιζέλος: Η κοινωνία έχει υποστεί θυσίες παντού. Οι Πορτογάλοι, οι Ιρλανδοί απλώς είναι συνηθισμένοι διαφορετικά. Εμείς ήμασταν συνηθισμένοι σε μια πιο εύκολη κατάσταση. Η διαφορά είναι πολιτική. Εδώ το πρόβλημα το οικονομικό το δημιουργεί η πολιτική αβεβαιότητα, η έλλειψη συναίνεσης, η άρνηση αποδοχής των δεσμεύσεων και της συνέχειας του κράτους. 

​Αυτό προκαλεί αντίδραση και στις αγορές και στους εταίρους, διότι έρχεται ο Φιλανδός Πρωθυπουργός και σου λέει «Η χώρα μου δεν συμφωνεί με διευκολύνσεις στους Έλληνες», έρχεται ο Ισπανός Υπουργός σου λέει «Μου χρωστάτε 26 δις στην Ισπανία, αυτά να ξέρετε ότι υπάρχουν». Αν μπούμε σε αυτή τη λογική της αντίθεσης με τους Φιλανδούς, με τους Ισπανούς, με τους Αυστριακούς, με τους Σλοβένους δεν θα οδηγηθούμε πουθενά.

Μ. Μουστάκα: Δεν θέλουμε να μπούμε στη λογική της αντίθεσης αλλά παραμένει πραγματικότητα …

Ευ. Βενιζέλος: Κάποιοι προτείνουν να γίνει αυτό.

Μ. Μουστάκα: Οι πολίτες ωστόσο θέλουν να ξέρουν κ. Πρόεδρε πόσο ακόμη θα διαρκέσουν οι θυσίες τους.

Ευ. Βενιζέλος: Λίγο.

Μ. Μουστάκα: Πόσο ακόμη θα τους ζητάτε …

Ευ. Βενιζέλος: Μα, εδώ το θέμα δεν είναι οι θυσίες.

Μ. Μουστάκα: Λίγο; Πόσο λίγο;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν τους ζητάει κανείς θυσίες. 

Μ. Μουστάκα: Συνεχίζονται ωστόσο οι θυσίες.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι κανείς δεν λέει να συνεχιστούν οι θυσίες.  Εμείς οι ίδιοι έχουμε πει ότι δεν θέλουμε να αποδεχτούμε κανένα μέτρο περιορισμού εισοδημάτων. Εμείς λέμε να προστατεύσουμε τις θυσίες, αλλά άμα έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και λέει «θα δώσω πίσω όλα όσα έχω πάρει, θα καταργήσω τα Μνημόνια τους νόμους, θα γυρίσω στο 2010» αυτό σημαίνει ότι θα γυρίσω στα ελλείμματα, θα γυρίσω στα αίτια της κρίσης, θα γυρίσω στο ανεξέλεγκτο χρέος, στο ανεξέλεγκτο έλλειμμα, στην ανεξέλεγκτη έλλειψη παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της χώρας, άρα με άλλα λόγια, θα βγω στο περιθώριο.

​Και πάμε στο Grexit που μου είχατε ρωτήσει προηγουμένως. Δεν μπορεί κανείς να σε βγάλει από την Ευρωπαϊκή Ένωση …

Μ. Μουστάκα: Νομικά όχι, με άλλους τρόπους ωστόσο;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι. Οι άλλοι τρόποι είναι ότι μπορεί να έχεις την ψευδαίσθηση ότι είσαι στο ευρώ, αλλά να μην έχεις ευρώ. Να είσαι πτωχός (όχι πτωχός με την έννοια είμαι ατομικά πτωχός) να είσαι πτωχευμένος ως κράτος μέσα στο ευρώ.  

Μ. Μουστάκα: Ναι αλλά οι πολίτες και τώρα δεν έχουν ευρώ κ. Πρόεδρε, αυτό ακριβώς σας λέω.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, δεν έχουν ευρώ …

Μ. Μουστάκα: Έχουν μειωθεί τα εισοδήματά τους κατά 40%.

Ευ. Βενιζέλος: Σε σχέση με αυτό που ήταν η Ελλάδα. Αλλά δείτε όμως άλλες χώρες του ευρώ οι οποίες έχουν πολύ χαμηλότερα εισοδήματα από την Ελλάδα. Στο ευρώ είναι και η Λετονία, είναι και η Λιθουανία τώρα, στο ευρώ είναι και η Μάλτα, στο ευρώ είναι και η Πορτογαλία. 

​Άρα να έχουμε υπόψη μας ότι μόνοι μας μπορούμε να καταστρέψουμε τα πάντα και με δημοκρατικές πλειοψηφίες και με ενθουσιασμό έχουν κατά καιρούς ιστορικά γίνει μεγάλα λάθη και μεγάλες καταστροφές.

Μ. Μουστάκα: Συμφωνείτε ωστόσο ότι χρειάζεται αλλαγή στο μίγμα της πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια;

Ευ. Βενιζέλος: Μα στο μίγμα της πολιτικής πάντα χρειαζόταν αλλαγή. Εμείς ποτέ δεν δεχτήκαμε το μίγμα της πολιτικής. Η Ευρώπη επιβάλλει ένα μίγμα πολιτικής γιατί κυριαρχούν συντηρητικές αντιλήψεις. Αυτό πρέπει να αλλάξει, αλλά θα αλλάξει μόνο εάν πείσεις λαούς και κράτη. Εάν δεν τους πείσεις, πρέπει  να αποδεχτείς το πλαίσιο.

​Διότι κανείς άλλος δεν σε στηρίζει πλην της Ευρώπης. Η Ευρώπη σε στηρίζει με τους όρους της. Εάν μας έλεγαν «θα σας δώσουμε δάνειο όχι 250 δις, αλλά 750» θα μπορούσαμε να κάνουμε την προσαρμογή πολύ πιο ήπια με λιγότερες επιπτώσεις όχι σε τέσσερα χρόνια, αλλά σε 15 χρόνια. Δεν υπάρχει αυτό όμως. 

Μ. Μουστάκα: Αυτό που εννοώ είναι μήπως από την 25η Ιανουαρίου και έπειτα, θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να το δεχτώ, να καθίσετε σε ένα τραπέζι …

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό δεν είναι θέμα μόνο εσωτερικό. Αυτό ήταν τόσο εύκολο να γίνει να καθίσουμε να συμφωνήσουμε μόνοι μας. 

Μ. Μουστάκα: Και να δείτε εκτός από την αξιοπιστία της χώρας το πώς θα ενισχύσετε και την αξιοπρέπεια των πολιτών, πως θα θεραπεύσετε τις πληγές της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ευ. Βενιζέλος: Μόνο μέσα από την άνοδο της οικονομίας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Κοινωνικό κράτος χωρίς λεφτά, δεν υπάρχει. Όποιος τα λέει αυτά, λέει απλώς ψέματα. Και θα περιμένουν οι πολίτες κάτι διαφορετικό από αυτό που μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει.

Μ. Μουστάκα: Να έρθουμε στην επόμενη μέρα της διαπραγμάτευσης κ. Πρόεδρε;

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, πιστεύουν πάρα πολλοί Έλληνες ,το λένε οι δημοσκοπήσεις αυτό, εγώ δεν δίνω πολύ μεγάλο βάρος ,αλλά το λένε, ότι θα υποχωρήσει η Ευρώπη μπροστά σε μια νέα Κυβέρνηση ελληνική, ή ότι τους κρατάμε επειδή τους χρωστάμε πολλά. Μα, ακόμη κι αν βγούμε στο περιθώριο, ακόμη κι αν αναγκαστούμε να τα σπάσουμε, ακόμη κι αν αναγκαστούμε να βγάλουμε το δικό μας νόμισμα, σε ευρώ θα χρωστάμε. Δηλαδή θα πάθουμε αυτό  που έπαθαν όσοι πήραν στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, τώρα που έχουμε το μεγάλο πρόβλημα με τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο.

Μ. Μουστάκα: Κύριε Πρόεδρε να έρθουμε στην επόμενη μέρα της διαπραγμάτευσης.

Ευ. Βενιζέλος: Και θα κλείσουμε σιγά - σιγά.

Μ. Μουστάκα: Θα κλείσουμε σιγά - σιγά. Ο κόσμος ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις για το τι τον περιμένει, η διαπραγμάτευση έμεινε στη μέση, θέλω να σας ρωτήσω πως θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.

Ευ. Βενιζέλος: Η διαπραγμάτευση δεν έμεινε στη μέση …

Μ. Μουστάκα: Δεν ολοκληρώθηκε.

Ευ. Βενιζέλος: Η διαπραγμάτευση έχει μείνει στο τέλος. Αλλά βεβαίως κάποιος πρέπει να βάλει την υπογραφή του και κάποιος πρέπει να πάει να ψηφίσει τα μέτρα στη Βουλή. Καταλάβατε; Μέχρι τώρα πηγαίναμε τα ψηφίζαμε εμείς και παίρναμε το κόστος. Τώρα πρέπει να πάει να τα πάρει τα μέτρα αυτά, κάποιος. Τα μέτρα βέβαια δεν θα είναι επώδυνα, αλλά θα είναι μέτρα, τα οποία θα είναι διαρθρωτικά. Χρειάζονται μέτρα για το κράτος, χρειάζονται μέτρα για την εκπαίδευση, χρειάζονται μέτρα για τη Δικαιοσύνη, χρειάζονται μέτρα για το άνοιγμα των επαγγελμάτων. 

Μ. Μουστάκα: Μόνο τέτοια μέτρα;

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως χρειάζονται μελέτες αναλογιστικές για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Χρειάζονται μέτρα δημοσιονομικά διότι αν πεις καταργώ τον έναν φόρο, πρέπει να πεις που θα βρεις τα λεφτά που αντιστοιχούν στο φόρο που καταργείς. 

Μ. Μουστάκα: Σας κατηγόρησαν …

Ευ. Βενιζέλος: Αφήστε τις κατηγορίες, τελειώσανε τα ψέματα. Κατηγορώ, κατηγορείς, κατηγορεί! Τώρα να πάει να πράξει. Να διαπραγματευτεί, να δεσμευτεί, να υπογράψει, να ψηφίσει. Τα καλαμπούρια τελειώσανε.

Μ. Μουστάκα: Εσείς γιατί δεν ολοκληρώσατε τη διαπραγμάτευση κ. Πρόεδρε;

Ευ. Βενιζέλος: Σας είπα ,γιατί η έλλειψη συναίνεσης, η έλλειψη αρραγούς εσωτερικού μετώπου ανέβαζε τον πήχη των απαιτήσεων και λειτουργούσε εναντίον της χώρας. Έπρεπε πρώτα να λύσουμε το θέμα της πολιτικής σταθερότητας ει δυνατό και της συναίνεσης για να διευκολυνθούμε στη διαπραγμάτευση. Αλλά τώρα ισχύει η αρχή του Λαβουαζιέ: τίποτε δεν χάνεται στην ύλη. Δεν έδωσες συναίνεση, θα δυσκολευτείς να πάρεις συναίνεση. Γι’ αυτό λέμε δώστε ψήφο στο ΠΑΣΟΚ για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο.

Μ. Μουστάκα: Θα τα καταφέρετε κ. Πρόεδρε;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό εξαρτάται από τον ελληνικό λαό. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσουμε.

Μ. Μουστάκα: Σας ευχαριστούμε θερμά κ. Πρόεδρε.

 

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στο TV100 from Evangelos Venizelos on Vimeo.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠΑ.ΣΟ.ΚΣυνεντεύξεις 2015Εκλογές 2015