Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2015

 Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην εφημερίδα « Real News» και στη δημοσιογράφο Μαριτίνα Ζαφειριάδου

Δημοσιογράφος: Τι αναμένετε από την κάλπη της 25ης Ιανουαρίου;

Ευ. Βενιζέλος: Στις 25 Ιανουαρίου εμείς θα έχουμε παραδώσει τη χώρα ακέραιη, με την οικονομία σε ανάκαμψη, τις τράπεζες υγιείς, την διαπραγμάτευση σχεδόν ολοκληρωμένη, με νόμισμά της το ευρώ. Το τι θα γίνει από τις 26 του μηνός και μετά θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Εμείς πάντως προσδοκούμε το καλύτερο για τη χώρα και είμαστε αισιόδοξοι. Ελπίζουμε ότι οι Έλληνες που έκαναν τόσες θυσίες για να σταθεί η χώρα όρθια δεν θα λυγίσουν τώρα, στο παρά πέντε. Άσχετα με το ποιο από τα δύο κόμματα του μικρομεσαίου διπολισμού έρθει πρώτο, οι Έλληνες πρέπει να σκεφτούν ότι το τρίτο κόμμα είναι η εγγύηση. Εμείς διεκδικούμε αυτή την τρίτη θέση για να έχουμε την τρίτη εντολή, ώστε να μπορέσουμε να παίξουμε πιο αποφασιστικά το ρόλο του εγγυητή της εθνικής προοδευτικής σταθερότητας, όχι στενά  της κυβερνητικής σταθερότητας.

Δημοσιογράφος: Τι θα πράξετε την επόμενη ημέρα;

Ευ. Βενιζέλος: Την επόμενη ημέρα θα πράξουμε  και πάλι το καθήκον μας  απέναντι στην πατρίδα. Το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη θα συμμετέχει σε όλους τους κύκλους επαφών για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο στόχος μας θα είναι ένας: να κάνουμε ό,τι είναι  δυνατόν ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών δυνάμεων με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό και με αποστολή της να μην χαραμιστούν οι θυσίες των Ελλήνων, να μην κλονιστεί η θέση μας στην Ευρώπη και το ευρώ, να μην γίνει το ατύχημα.

Σε αυτή την κυβέρνηση, εμείς δεν διεκδικούμε υπουργικές καρέκλες και κυβερνητικές θέσεις. Δεν είμαστε ο μπαλαντέρ κανενός και δεν πάσχουμε από κυβερνητισμό. Μπορούμε να βοηθήσουμε και να βάλουμε πλάτη με τη γνώση, την εμπειρία και τις επαφές μας. Αρκεί να γίνει σεβαστό το πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής.

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι από τις κάλπες θα προκύψει αυτοδυναμία; Και κατά τη γνώμη σας πρέπει να προκύψει αυτοδυναμία ή είναι καλύτερο για τη χώρα να υπάρξουν κυβερνητικές συνεργασίες;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν θέλω να κάνω μια ακόμη "δημοσκοπική" ´εκτίμηση, αλλά μπορώ να σας απαντήσω πολιτικά. Μια τεχνητή οριακή  αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ με βάση το υπάρχον εκλογικό σύστημα που χαρίζει 50 έδρες σε ένα μεσαίου μεγέθους κόμμα κατά πόσο θα βρισκόταν σε αρμονία με την ίδια την κοινωνία που θέλει ευρύτερες συνεργασίες; Βέβαια, ο κ. Τσίπρας λέει το εξής ενδιαφέρον : "Εάν έχουμε αυτοδυναμία, θα εφαρμόσουμε πλήρως το πρόγραμμά μας, εάν δεν έχουμε θα δυσκολευτούμε να το εφαρμόσουμε, άρα δεν ισχύουν οι υποσχέσεις". Και λέω πολύ συχνά: Αυτό τι είναι τώρα; Απειλή ότι θα έχουν αυτοδυναμία και θα το εφαρμόσουν; Διαβεβαίωση ότι δε θα έχουν και δε θα το εφαρμόσουν; Παράκληση να μην έχουν ή παράκληση να έχουν; Διότι, εδώ ένα μέρος του ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ  ψηφίζει για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, αλλά ένα πολύ μεγαλύτερο μέρος του  ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ με τη βεβαιότητα ότι δεν θα εφαρμοστεί.