Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015 

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην εκπομπή του Mega, ONline
με την Όλγα Τρέμη και τον Νίκο Ευαγγελάτο 

Ο. Τρέμη: Να καλησπερίσουμε τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έναν άνθρωπο που έχει μεγάλη εμπειρία από τις διαπραγματεύσεις και που έχει ζήσει πολλές ευρωπαϊκές ολονυχτίες. Άρα θα ζητήσουμε σε πολύ λίγο τη γνώμη σας για όλα αυτά τα οποία μόλις παρακολουθήσαμε, για το σκηνικό που διαμορφώνεται, αφού ευχαριστήσουμε και τους φίλους που είναι απόψε εδώ μαζί μας.

Ν. Ευαγγελάτος: Να ζητήσουμε το πρώτο σχόλιό σας για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στη διαπραγμάτευση με βάση τις πληροφορίες που έχουμε. Ασαφής είναι η εικόνα, αλλά πώς βλέπετε την εξέλιξη εκεί;

Ευ. Βενιζέλος: Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν με εκπλήσσει. Η κυβέρνηση πορεύεται σχεδόν πέντε μήνες τώρα με τη βεβαιότητα ότι κερδίζει χρόνο, ενώ στην πραγματικότητα χάνει χρόνο. Έχουμε χάσει ένα εξάμηνο. Πρέπει να υπολογίζουμε το χαμένο χρόνο από την προκήρυξη των εκλογών, από την ημέρα που απέτυχε η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ν. Ευαγγελάτος: Είμαστε κοντά σε συμφωνία απόψε;

Ο. Τρέμη: Αυτό είναι το θέμα.

Ευ. Βενιζέλος: Θέλω να ελπίζω ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλά δεν ξέρω εάν ο κ. Τσίπρας είναι σε θέση να ολοκληρώσει αυτή την ατέρμονα διπλή διαπραγμάτευση που κάνει, γιατί η διαπραγμάτευση εκεί με την Κομισιόν, με την κυρία Μέρκελ, με τον κ. Ολάντ, είναι ένα μέρος της διαπραγμάτευσης το πιο εύκολο. Το πιο δύσκολο μέρος της διαπραγμάτευσης διεξάγεται εδώ στην Αθήνα, στην Ελλάδα.

Ν. Ευαγγελάτος: Επιδίωξε πάντως μια πολιτική διαπραγμάτευση ο Πρωθυπουργός και την πέτυχε. Τώρα να δούμε το αποτέλεσμα, αλλά  την πέτυχε αυτή την πολιτική διαπραγμάτευση.

Ευ. Βενιζέλος: Κατ’ αρχάς να αποτυπώσουμε την εικόνα της διπλής διαπραγμάτευσης μέσα - έξω. Διότι εάν ο κ. Τσίπρας ένιωθε ότι έχει ένα συμπαγές κόμμα, ότι έχει κατεύθυνση, ότι  μπορεί να λάβει μια πολιτική απόφαση και να καταβάλει το κόστος της απόφασής του ,δεν θα άφηνε να περάσει ο χρόνος.

Ο. Τρέμη: Λέτε ότι δεν ελέγχει το κόμμα του, ή ότι εν πάση περιπτώσει είναι ο αδύναμος μέσα στο κόμμα του.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν είναι τόσο απλό.

Ο. Τρέμη: Τότε τι; Για εξηγήστε το αυτό. Γιατί διαπραγματεύεται με το ΣΥΡΙΖΑ;

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω. Δεν διαπραγματεύεται μόνο με το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν διαπραγματεύεται μόνο με τους υπουργούς και με τους βουλευτές.

Ο. Τρέμη: Και με τον κόσμο που τον ψήφισε.

Ευ. Βενιζέλος: Διαπραγματεύεται με τους πολίτες, διότι ειπώθηκαν προεκλογικά ορισμένα πράγματα. Αυτά αποδεικνύονται ψευδή.

Ο. Τρέμη: Όπως ας πούμε τα λεφτά υπάρχουν; Για παράδειγμα;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν έχει καμία σχέση με το λεφτά υπάρχουν.

Ο. Τρέμη: Έξι μήνες σας πήρε να διαχειριστείτε το λεφτά υπάρχουν πολιτικά.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτά να ρωτήσετε τον κ. Παπανδρέου.

Ο. Τρέμη: Κι εσείς εκεί ήσασταν.

Ευ. Βενιζέλος: Ακούστε. Και εάν αυτό είχε συμβεί το 2009, θα έπρεπε να έχουμε μάθει ορισμένα πράγματα ως έθνος και ως πολιτικό σύστημα. Το να επαναλαμβάνεις το 2015 πρακτικές του 2009, του 2008, ή του 1988, δεν σημαίνει τίποτα. Αυτοί οι οποίοι λένε "φταίει η μεταπολίτευση και φταίνε τα κόμματα της μεταπολίτευσης", δεν μπορούν να επαγγέλλονται την παλινόρθωση της χειρότερης εκδοχής της μεταπολίτευσης.

Ν. Ευαγγελάτος: Ναι, αλλά να γυρίσουμε στο σήμερα, γιατί είναι μια καυτή βραδιά απόψε.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά η μέρα των εκλογών έχει σημασία, διότι εάν έχεις πει προεκλογικά ψέματα, ακόμη και αν είχες ψευδαισθήσεις ο ίδιος - αλλά πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα έπρεπε να έχει ψευδαισθήσεις, ήταν καλά ενημερωμένος και από την Τράπεζα της Ελλάδος και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή-, τώρα βεβαίως δυσκολεύεσαι να …..

Ο. Τρέμη: Λέτε λοιπόν έχασε 4,5 μήνες επειδή δεν μπορούσε να κάνει πολιτική διαχείριση. Έχασε 4,5 μήνες, το έχουμε δει και στο παρελθόν να συμβαίνει αυτό, προσπαθώντας να διαχειριστεί πολιτικά τα όσα είχε πει προεκλογικά.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά όχι έξω, μέσα.

Ο. Τρέμη: Μέσα. Το ίδιο λέμε.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά αυτός είναι ο ορισμός της πολιτικής παραπλάνησης.

Ο. Τρέμη: Συγνώμη, το λεφτά υπάρχουν δεν ήταν πολιτική παραπλάνηση; Θα με τρελάνετε;

Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Τρέμη, ακόμη κι αν δεχτώ ότι ειπώθηκε, αυτό συνέβη το 2009 και καταλογίστηκε στο κόστος που έχουμε πληρώσει. Τώρα για το τι κάνει ο κ. Τσίπρας θα απολογούμαι εγώ και θα πρέπει να καταβάλει το κόστος η αντιπολίτευση; Η Ν.Δ. έτσι λειτουργεί;

Ο. Τρέμη: Ποιος σας είπε για το κόστος της αντιπολίτευσης; Εγώ θέλω να σας ρωτήσω εάν με βάση αυτά τα δεδομένα, ακολουθώ το συλλογισμό σας και λέω ότι με βάση αυτά τα δεδομένα πιστεύετε ότι μπορεί ο κ. Τσίπρας να προχωρήσει σε μια συμφωνία; Γιατί ο χρόνος πια τελειώνει.

Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να προχωρήσει.

Ο. Τρέμη: Άλλο πρέπει. Τι νομίζετε;

Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να βρει το θάρρος να προχωρήσει. Ο κ. Τσίπρας, πιστεύω ότι μετράει δημοσκοπικά το τι επίπτωση θα έχει μια συμφωνία, ή μια ρήξη στο κοινό του, σε μια ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

                        Δεν μπορεί να αποφασίσει γιατί τα δημοσκοπικά ευρήματα σε περίπτωση συμφωνίας, άρα υπαναχώρησης, ή σε περίπτωση ρήξης, είναι αντιφατικά.

Ν. Ευαγγελάτος: Εγώ θέλω να επαναφέρω το αρχικό μου ερώτημα.

Ευ. Βενιζέλος: Και επίσης η πολιτική διαπραγμάτευση. Πολιτική διαπραγμάτευση με τους εταίρους, πάντα υπήρχε, αλλά ποτέ δεν κατέληγε ,εάν δεν είχαν διαμορφωθεί οι τεχνικές προϋποθέσεις. Τέτοιες συναντήσεις ξέρετε πόσες έχουμε κάνει;

Ν. Ευαγγελάτος: Να μείνουμε λίγο σε αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Θυμάστε πόσες έχουμε κάνει;

Ν. Ευαγγελάτος: Να μείνουμε λίγο στην αποψινή βραδιά. Φαίνεται ότι υπάρχει ένα σχέδιο προς επεξεργασία που λέει μια παράταση για κάποιους μήνες με τους όρους που πάνω – κάτω ακούσαμε. Δηλαδή ….

Ευ. Βενιζέλος: Παράταση για κάποιους μήνες για να γίνει τι;

Ν. Ευαγγελάτος: Εσείς θα μας πείτε. Και πώς κρίνετε αυτό το σχέδιο;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό το σχέδιο το κρίνω ….

Ν. Ευαγγελάτος: Είναι εφικτό κατ’ αρχήν κάτι τέτοιο;

Ευ. Βενιζέλος: Είναι εφικτό. Αλλά είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί για την Ελλάδα.

Ν. Ευαγγελάτος: Γιατί;

Ευ. Βενιζέλος: Θυμάστε την επίμονη ερώτησή μου στη Βουλή την Παρασκευή που απευθυνόμουνα στον κ. Τσίπρα και του έλεγα "πείτε μας ποιο είναι το δικό σας χρονοδιάγραμμα για την έξοδο από το μνημόνιο;"Εμείς είχαμε ένα χρονοδιάγραμμα. Το Νοέμβριο του 2014 το Eurogroup είχε πει: η Ελλάδα εφόσον ανταποκριθεί σε ορισμένα μέτρα και θα βγει από το μνημόνιο και θα πάρει τις δόσεις οι οποίες υπολείπονται και θα μπει στην προληπτική πιστωτική γραμμή με τον ίδιο κατάλογο μέτρων.

                        Τώρα ποια είναι η προοπτική εξόδου από το μνημόνιο; Να μείνουμε στο μνημόνιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς πρόσθετο δάνειο, μόνο με δεσμεύσεις. Δεσμεύσεις χωρίς λεφτά μέχρι το Μάρτιο του 2016 που ισχύει ούτως ή άλλως το μικρότερο μνημόνιο του ΔΝΤ.

Ν. Ευαγγελάτος: Εάν όμως αυτό το διάστημα η χώρα εξασφαλίσει μια χρηματοδότηση;

Ευ. Βενιζέλος: Πώς θα την εξασφαλίσει;

Ν. Ευαγγελάτος: Χωρίς να πάρει παραπάνω μέτρα;

Ευ. Βενιζέλος: Πώς; Από πού;

Ν. Ευαγγελάτος: Τώρα είναι πάρα πολύ εύστοχο αυτό που λέτε, αλλά θα μας επιτρέψετε να ρωτάμε εμείς για να απαντάτε εσείς.

Ευ. Βενιζέλος: Ρητορικά το ρώτησα. Με συγχωρείτε που σας ρωτάω.

Ν. Ευαγγελάτος: Άρα μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο; Μπορεί δηλαδή να μείνουμε σε αυτό το καθεστώς, αλλά να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση χωρίς μέτρα;

Ευ. Βενιζέλος: Ακούστε να είμαστε πρακτικοί και συγκεκριμένοι. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ορισμένα διαθέσιμα κονδύλια από το τρέχον μνημόνιο. Τα κονδύλια αυτά είναι οι δόσεις που δεν έχουν πληρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι περίπου ….

Ν. Ευαγγελάτος: 3,5 δισεκατομμύρια.

Ευ. Βενιζέλος: 3,8 δισεκατομμύρια. Ή ότι μπορεί να προκύψει ακόμη 1,5 δισεκατομμύριο από τα κέρδη των ομολόγων που έχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης για το 2015, άρα αυτά μπορούμε να τα αγγίξουμε το 2016.

                        Έχουμε το αποθεματικό του ΤΧΣ που έχει επιστραφεί πλέον και το έχει το EFSF και είναι περίπου 11 δις. Άρα αυτά είναι από πλευράς Ευρωπαϊκής περίπου 14. Στην καλύτερη περίπτωση είναι 15,5 μέχρι το τέλος του 2015. Και έχουμε και περίπου 11,5 δισεκατομμύρια στο πρόγραμμα του ΔΝΤ εάν εξοφληθεί όλο το πρόγραμμα. Αυτό λοιπόν το οποίο είναι περίπου 26 δισεκατομμύρια, είχα πει στη Βουλή πριν από μερικές εβδομάδες, μπορεί να ανασυσκευαστεί και στην πραγματικότητα να προσφερθεί όχι ως μνημόνιο ΙΙΙ, αλλά ως μνημόνιο 2,5 θα σας πω εγώ τώρα. Δηλαδή το δεύτερο …..

Ν. Ευαγγελάτος: Ναι, αλλά εάν πάρουμε αυτά τα χρήματα χωρίς άλλα μέτρα ….

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει περίπτωση.

Ν. Ευαγγελάτος: Εκεί θέλω να εστιάσουμε.

Ευ. Βενιζέλος: Τα μέτρα αυτά τα οποία συζητάμε, δηλαδή η αύξηση του ΦΠΑ, οι παρεμβάσεις σε όλο το φορολογικό σύστημα, στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό, όλα τα μέτρα τα οποία αποδίδουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα, είναι απολύτως αναγκαία για να γίνει αυτό. Αλλά αυτό πρώτον, θα ελέγχεται σταδιακά. Δεύτερον, δεν συνιστά έξοδο από το μνημόνιο. 

Ο. Τρέμη: Είναι αναγκαίο να κοπούν οι συντάξεις; Είναι αναγκαίο να κοπούν οι επικουρικές; Είναι αναγκαίο να καταργηθεί το ΕΚΑΣ; Μου λέτε ότι είναι αναγκαία. Ποια είναι τα αναγκαία;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είπα εγώ ότι είναι αναγκαίο να κοπεί το ΕΚΑΣ. Είπα ότι θα καταστεί αναγκαίο να ληφθούν μέτρα. Τα μέτρα θα τα προσδιορίσει η κυβέρνηση και η διαπραγμάτευση. Κατ’ αρχάς το ΕΚΑΣ είναι ψέμα. Απεδείχθη με αυτά που είπε ο κ. Μοσκοβισί ότι ποτέ δεν είπε η πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταργηθεί το ΕΚΑΣ. Το ΕΚΑΣ εμείς το θεσπίσαμε, σας θυμίζω.

Ο. Τρέμη: Δηλαδή με συγχωρείτε τι λέτε; Λέτε ότι η κυβέρνηση είπε ψέματα για να δημιουργήσει εντυπώσεις; Αυτό  θέλω να μας πείτε.

Ευ. Βενιζέλος: Ερμήνευσε κατά τρόπο ψευδή αυτό που της είπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ,όπως έγινε δημόσια δήλωση. Είπε ότι θα εξετάζαμε την κατάργηση του ΕΚΑΣ εάν πηγαίναμε στη γενίκευση του εγγυημένου εισοδήματος, οπότε οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα πηγαίνανε στο μηχανισμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ο. Τρέμη: Λέτε ότι δεν υπήρχε ποτέ τέτοιο θέμα;

Ευ. Βενιζέλος: Είναι η λογική του Χότζα. Λέει ο κ. Τσίπρας δεν θα δεχτώ ποτέ κατάργηση του ΕΚΑΣ και δεν θα δεχτώ ποτέ αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10 μονάδες. Αυτά πράγματι είναι ακραία. Αυτά πράγματι μπορεί να μην υπάρχουν στο πακέτο. Θα πει ότι θριάμβευσα ,όταν έχω αύξηση του ΦΠΑ 1,8 δις, διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ, επανέρχεται η έκτακτη εισφορά;

Ο. Τρέμη: Εσείς ξέρετε ότι δεν υπάρχει το τιμολόγιο του ηλεκτρικού στο 23%;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν πρέπει να  υπάρχει. Δεν ξέρω τίποτα.

Ο. Τρέμη: Για το άλλο είπατε ότι ήταν μούφα.

Ευ. Βενιζέλος: Λέω ότι δεν πρέπει να υπάρχει.

Ο. Τρέμη: Άλλο αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Αλλά με βάζει σε υποψία η επιμονή του κ. Τσίπρα σε δυο μέτρα μόνο." Δεν θα δεχτώ την κατάργηση του ΕΚΑΣ, δεν θα δεχτώ αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα".

Ο. Τρέμη: Και τι σας βάζει σε υποψία;

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί επιμένει σε αυτά;

Ο. Τρέμη: Γιατί μπορεί να θεωρεί ότι μπορεί να τα διασφαλίσει, φαντάζομαι.

Ευ. Βενιζέλος: Α, μπράβο. Θα τα διασφαλίσει λοιπόν αυτά.

Ο. Τρέμη: Κακό είναι αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Καθόλου κακό. Αλλά πίσω από αυτά κρύβεται όλος ο άλλος κατάλογος μέτρων. Κακό είναι να έχεις πει στον κόσμο θα σκίσω το μνημόνιο, θα το καταργήσω με ένα νόμο, θα εφαρμόσω το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ….

Ο. Τρέμη: Μπερδευτήκατε. Το μνημόνιο το έσκιζε σελίδα – σελίδα ο κ. Σαμαράς, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα το καταργήσει με ένα νόμο και ένα άρθρο.

Ευ. Βενιζέλος: Σελίδα – σελίδα θα αργούσε.

Ο. Τρέμη: Έτσι είχε πει.

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς θα βγαίναμε από το μνημόνιο 28 Φεβρουαρίου. Προεκλογικά ποιος ήταν ο αντιμνημονιακός; Αυτός που έδινε την ελπίδα του παραδείσου. Ο κ. Τσίπρας.

Ο. Τρέμη: Σε αυτές τις εκλογές. Στις προηγούμενες ήταν ο κ. Σαμαράς. Πώς; Ψέματα;

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ έχω αγωνιστεί να μεταστραφεί η Ν.Δ. από αντιμνημονιακή να γίνει σοβαρή και συνεπής και να έρθει να συνεργαστεί σε ένα εθνικό σκοπό και μια εθνική στρατηγική. Έχω βοηθήσει την κυβέρνηση Παπανδρέου ως Αντιπρόεδρος, την κυβέρνηση Παπαδήμου ως Αντιπρόεδρος, την κυβέρνηση Σαμαρά ως Αντιπρόεδρος ,μου έχει βγει η πίστη. Δεν απολογούμαι για κανέναν, μιλάω στο όνομα του εθνικού συμφέροντος και της αλήθειας.

Ν. Ευαγγελάτος: Και κανείς δεν μπορεί να σας το αρνηθεί.

Ο. Τρέμη: Δεν σας το αρνείται κανείς αυτό, απλώς λέμε ίδια μέτρα και ίδια σταθμά. Τίποτε άλλο.

Ευ. Βενιζέλος: Ίδια μέτρα και ίδια σταθμά, αλλά ήρθε η ώρα .Οταν σπέρνεις θύελλες, θερίζεις καταιγίδες. Ήρθε η ώρα της αλήθειας.

Ν. Ευαγγελάτος: Να ρωτήσω το εξής όμως. Η κοινωνία σε όλες τις δημοσκοπήσεις φαίνεται από την κυβέρνηση, παρά τις καθυστερήσεις, τα ομολογημένα από τα ίδια της τα στελέχη λάθη, ακούσαμε από τον κ. Βούτση να λέει ότι το mail Χαρδούβελη είναι καλύτερο από αυτό που ενδεχομένως θα φέρει η κυβέρνηση.

Ν. Ευαγγελάτος: Είναι. Ξέρετε είχα πει σε ένα συνάδελφό σας, κράτησε εδώ το mail Χαρδούβελη, είναι παιδική εκδρομή.

Ο. Τρέμη: Το είπατε στο Νίκο Χατζηνικολάου. Το δώσατε κιόλας. Εμάς δεν ξέρω εάν μας το έχετε φέρει. Το έχουμε πάντως.

Ευ. Βενιζέλος: Μπράβο.

Ν. Ευαγγελάτος: Παρ’ όλα αυτά η κοινωνία δείχνει ακόμα να έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Ξέρετε ίσως γιατί;

Ευ. Βενιζέλος: Μειούμενη.

Ν. Ευαγγελάτος: Μια απόπειρα ερμηνείας. Μειούμενη όντως. Γιατί εσείς βάλατε μια σειρά από φόρους, από πάρα πολύ σκληρά μέτρα τα οποία με τον τρόπο που τα βάλατε, φέρατε την κοινωνία απέναντί σας. Είπατε για τον ΕΝΦΙΑ. Θέλω να θυμίσω, γιατί είπατε ότι κι εμείς  κάναμε πολιτική διαπραγμάτευση και πάρα πολλές συναντήσεις. Θέλω να θυμίσω ότι εσείς προσωπικά ένα βράδυ τέλος Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου, τσακωθήκατε με την τότε τρόικα. Τους διώξατε από το γραφείο σας. Πήραν το αεροπλάνο πρωί – πρωί και έφυγαν. Για να επιστρέψουν μας βάλατε ΕΝΦΙΑ. Και δεν τον είπατε ΕΝΦΙΑ τότε, τον είπατε έκτακτη εισφορά.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, γιατί ήταν το μισό. Βάλαμε το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτουμένων Ακινήτων που είχε βάρος για τον κόσμο 1,6. Άλλο 1,6 και άλλο 3,6 που ήταν ο ΕΝΦΙΑ ονομαστικά με απόδοση 2,8.

Ν. Ευαγγελάτος: Τα 3,6 πάντως εσείς τα ψηφίσατε ως κυβέρνηση. Και τα κάνατε και μόνιμα, ενώ εκείνο ήταν έκτακτο.

Ευ. Βενιζέλος: Τα ψηφίσαμε ως κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. – ΔΗΜΑΡ – ΠΑΣΟΚ γιατί ενοποιήθηκαν όλες οι επιβαρύνσεις των ακινήτων.

Ο. Τρέμη: Μόνες τους; Πήγε η μία επιβάρυνση στην άλλη και είπες θέλεις να ενοποιηθούμε; Εσείς  το κάνατε. Τι μας λέτε τώρα;

Ευ. Βενιζέλος: Να μιλάμε ειλικρινά. Η δική μου θέση ήταν ότι έπρεπε να παραμείνουμε στο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτουμένων επιφανειών του 2011. Η Ν.Δ. και η ΔΗΜΑΡ δεν θέλανε να ταυτιστούν με το ΠΑΣΟΚ του 2011 και επέμεναν να γίνει κάτι άλλο και έγινε κάτι άλλο που ήταν βαρύτερο.

Ν. Ευαγγελάτος: Τώρα δεν έχει νόημα αυτό, γιατί όλοι μαζί το συμφωνήσατε και όλοι μαζί το ψηφίσατε.

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως, γιατί έπρεπε η κυβέρνηση να έχει μια ενότητα και μια σταθερότητα. Και εμείς δεν παίζαμε παιχνίδια, γιατί υπήρχαν άλλοι, όπως η ΔΗΜΑΡ τότε που όταν ήταν να ψηφίσει δεν ψήφιζε. Αλλά πάμε τώρα στο μεγάλο θέμα, γιατί η κοινωνία ακόμη δεν έχει μεταστραφεί, ενώ ο κ. Τσίπρας ταλαντεύεται.

                        Δεν έχει μεταστραφεί διότι δεν θέλει κανείς να παραδεχτεί ότι έκανε ένα λάθος.

Ν. Ευαγγελάτος: Ή γιατί έχει πονέσει  πολύ και έχει πολύ οργή μέσα της από τα πεπραγμένα των προηγουμένων.

Ο. Τρέμη: Ή γιατί δεν αισθάνεται ότι έχει εναλλακτική λύση.

Ευ. Βενιζέλος: Θα τα πούμε και τα τρία. Τρία σημεία θέσατε. Και τα τρία εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Πρώτον, από το τελευταίο. Η εναλλακτική λύση δεν προκύπτει έτσι εύκολα. Σε πέντε μήνες δεν μπορεί να προκύψει εναλλακτική λύση. Η εναλλακτική λύση προκύπτει μέσα από την ανάγκη και εγώ πιστεύω πράγματι ότι εάν η κυβέρνηση βρεθεί σε αδιέξοδο και εάν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, γιατί είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αποκρύψουμε.

Ο. Τρέμη: Του δίνετε πιθανότητες;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν πιστεύω στην αριστερή παρένθεση, αλλά δεν πιστεύω και στην αδιατάρακτη ηγεμονία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ο. Τρέμη: Άρα τι πιθανότητες δίνετε σε κάτι τέτοιο;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν ξέρω. Είναι ένα σενάριο. Δεν μπορώ να το ……

Ο. Τρέμη: Άμεσο εννοείτε;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι. Το άμεσο το θέτουν οι ίδιοι.

Ν. Ευαγγελάτος: Εσείς τι λέτε κ. Πρόεδρε;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι η πρώτη πιθανότητα. Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Εν πάση περιπτώσει όταν τεθεί θέμα εκλογών, γιατί στις δημοκρατίες κάποτε τίθεται, πρέπει τότε αργά ή γρήγορα να έχει διαμορφωθεί αξιόπιστα εναλλακτική λύση. Εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Ο. Τρέμη: Ο καθένας χώρια; Ή μιλάτε για ένα ενδεχόμενο μέτωπο;

Ευ. Βενιζέλος: Θα φανεί από τη συγκυρία, από τις ανάγκες της χώρας, από τον εκλογικό νόμο, από πολλά πράγματα.

Ο. Τρέμη: Ξέρετε γιατί σας ρωτάω; Γιατί ….

Ευ. Βενιζέλος: Μην επεκταθούμε σε αυτό. Να πω τα τρία σημεία.

Ο. Τρέμη: Ωραία το κρατώ.

Ευ. Βενιζέλος: Το ένα σημείο είναι αυτό.

                        Το δεύτερο σημείο είναι ότι πρέπει να απελευθερώσουμε ψυχολογικά τους πολίτες. Δεν φταίνε οι πολίτες εάν τους ειπώθηκαν ψέματα και αυτοί ψήφισαν καλή τη πίστη.

Ν. Ευαγγελάτος: Ούτε που οργίστηκαν.

Ευ. Βενιζέλος: Την ευθύνη την έχουν αυτοί που είπαν τα ψέματα. Δηλαδή ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ.

Ν. Ευαγγελάτος: Και αυτοί που επέφεραν τα προηγούμενα βάρη.

Ο. Τρέμη: Και εκείνοι που άνοιξαν το δρόμο.

Ν. Ευαγγελάτος: Κύριε Βενιζέλο μην βγάζετε εαυτόν εκτός.

Ευ. Βενιζέλος: Το τρίτο σημείο, το άφησα στο τέλος για να δώσω έμφαση. Προφανώς έχουμε πληρώσει και πληρώνουμε το κόστος των πολύ δύσκολων αποφάσεων. Και ανά πάσα στιγμή μπορεί να έρθει κάποιος δημοσιογράφος, πολίτης, σχολιαστής, να πει παιδιά τι μου λέτε; Εσείς πιστεύετε ότι κάνατε κάτι καλό για τη χώρα, ενώ εμένα μου μειώσατε το μισθό μου, μου μειώσατε τη σύνταξη, βγάλατε το παιδί μου στην ανεργία, μου κλείσατε την επιχείρηση.

Ν. Ευαγγελάτος: Και φέρατε τη χώρα σε αυτή τη θέση πριν, να χρειαστεί όλο αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό. Θέλω να το εξηγήσω αυτό. Γιατί εγώ πιστεύω ότι αγωνίστηκα να κάνω κάτι καλό για τη χώρα; Και οι πολίτες το εισπράττουν ως κάτι κακό; Γιατί η δική μας οπτική γωνία είναι οπτική γωνία του γενικού συμφέροντος, των μακροοικονομικών μεγεθών και η οπτική γωνία του κάθε πολίτη και της κάθε οικογένειας είναι η ατομική, η οικογενειακή.

Ν. Ευαγγελάτος: Αυτά τα μακροοικονομικά ως Υπουργός του ΠΑΣΟΚ δεν τα βλέπατε όταν η χώρα πήγαινε στα βράχια;

Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ δεν κυβέρνησε το κρίσιμο διάστημα 2004 – 2009.

Ν. Ευαγγελάτος: Το φόρτωμα στο δημόσιο με προσλήψεις σειρά γεγονότων δεν ευθύνονται;

Ευ. Βενιζέλος: Το φόρτωμα στο δημόσιο πότε έγινε;

Ν. Ευαγγελάτος: Μόνο επί Καραμανλή; Δεν είχε προηγηθεί φόρτωμα στο δημόσιο επί ΠΑΣΟΚ;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι αυτό που έγινε πάντως το 2004 – 2009. 800.000 προσλήψεις δεν γίνανε μαζεμένες. Η τελευταία προσφορά του ΠΑΣΟΚ ήταν ο νόμος Πεπονή.

Ν. Ευαγγελάτος: Δεν αισθάνεστε μέρος ευθύνης;

Ευ. Βενιζέλος: Ό,τι και να έκανε το ΠΑΣΟΚ την δεκαετία του ’80 που έκανε πολλά, πελατειακά και εσφαλμένα εγώ δεν ήμουνα, ούτε στο ΠΑΣΟΚ, ούτε στην πολιτική. Τα θεράπευσε, πιστεύω, ο νόμος Πεπονή. Το 2004 – 2009 είχαμε απώλεια ελέγχου στις προσλήψεις στη δημόσια διοίκηση.

Ν. Ευαγγελάτος: Κύριε Βενιζέλο, ακούω στη δίκη Τσοχατζόπουλου που καταθέσατε, ότι έγινε ένα μαμούθ εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν έγινε ένα μαμούθ ….

Ν. Ευαγγελάτος: Που η χώρα δεν το είχε και τόσο ανάγκη, ή τουλάχιστον στο σύνολό του και το πληρώσαμε όλοι. Δεν είναι δημοσιονομικό βάρος αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Επειδή είμαι ο Υπουργός που κατάργησε τα εξοπλιστικά προγράμματα, που επέμενε να αξιοποιήσουμε το υπάρχον υλικό και όχι να πάρουμε νέο, πρέπει να σας πω ότι όλη η επιβάρυνση των εξοπλιστικών προγραμμάτων σε ένα δημόσιο χρέος 320 δισεκατομμυρίων είναι 11 δις.

Ν. Ευαγγελάτος: Να γυρίσουμε στο σήμερα όμως μόλις ολοκληρώσετε.

Ευ. Βενιζέλος: Το δίλημμά μας ήταν εάν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλό για τον πολίτη και δεν το κάναμε, ή μπορούσαμε να κάνουμε κάτι λιγότερο κακό και δεν το κάναμε; Δεν ήταν αυτό το δίλημμα. Το δίλημμα είναι αυτό που έχει πει ο κ. Τσίπρας τώρα, πολλαπλάσιο επί πολλές χιλιάδες.

Ν. Ευαγγελάτος: Αφού είχατε πάντως αυτή την αγωνία ….

Ευ. Βενιζέλος: Το δίλημμα "συμβιβάζομαι με δύσκολα μέτρα, ή πάω σε χρεοκοπία", υπάρχει εν έτη 2015 που υπολείπεται το 10% της προσπάθειας. Φανταστείτε το 2010 ….

Ν. Ευαγγελάτος: Γιατί δεν την κάνατε; Γιατί δεν την τελειώσατε; Γιατί πέρσι όταν ήσασταν κυβέρνηση;

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί μας έριξε ο κόσμος.

Ν. Ευαγγελάτος: Όχι δεν σας έριξε. Τη συμφωνία μπορούσατε να την έχετε κλείσει και θυμίζω ότι την πρώτη παράταση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, η δική σας κυβέρνηση τη ζήτησε.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι και θα σας πω γιατί.

Ν. Ευαγγελάτος: Όχι. Δεν έχει όχι. Αυτό είναι έτσι.

Ο. Τρέμη: Είπαμε να μην πάμε στο παρελθόν.

Ν. Ευαγγελάτος: Εσείς ζητήσατε την παράταση.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι και θα σας πω γιατί.

Ν. Ευαγγελάτος: Ως Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εσείς ζητήσατε την πρόταση.

Ευ. Βενιζέλος: Έχει σημασία το παρελθόν, γιατί προδιαγράφει το μέλλον. Έγινε μια προσπάθεια η οποία έχει φτάσει στο 90%. Το 80% της προσπάθειας ….

Ο. Τρέμη: Αυτή πότε είχε γίνει;

Ευ. Βενιζέλος: Από το 2010 μέχρι το 2012, στις εκλογές του 2012 ουσιαστικά.

Ο. Τρέμη: Μέχρι την περίοδο Παπανδρέου δηλαδή ουσιαστικά.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι περίοδο Παπανδρέου -  περίοδο Παπαδήμου. Έγινε το 80% της προσπάθειας.

Ο. Τρέμη: Για 20% που είχατε να κάνετε, το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο εντυπωσιακό.

Ευ. Βενιζέλος: Το αποτέλεσμα είναι γεωμετρικά δυσκολότερο.

Ν. Ευαγγελάτος: Ωριμάζουν τα μέτρα. Εντάξει.

Ευ. Βενιζέλος: Για να πας στο 90% πρέπει να ….

Ο. Τρέμη: Κατάλαβα.

Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να καταλάβουν όλοι.

                        Για να πας από το 80% στο 90% θέλει τεράστιο κόπο και κόπωση.

Ο. Τρέμη: Είναι μια εξήγηση.

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Τσίπρας ….

Ο. Τρέμη: Μην πάτε στον κ. Τσίπρα. Εγώ έχω μια απορία. Θέλω να σας ρωτήσω.

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Τσίπρας έχει να κάνει το 10%, την ουρά του γαϊδάρου, έχει βρει μια χώρα η οποία είναι στο πρωτογενές πλεόνασμα, ή κοντά σε αυτό ….

Ν. Ευαγγελάτος: Θα μου απαντήσετε, γιατί νομίζω κάνουμε λίγο χαοτική τη συζήτηση.

Ο. Τρέμη: Εγώ άλλο θέλω να σας ρωτήσω.

Ευ. Βενιζέλος: …… και δεν μπορεί να το κάνει και θα κατρακυλήσουμε στον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

Ν. Ευαγγελάτος: Επιμένω σε αυτό. Κατηγορείτε τον κ. Τσίπρα για την καθυστέρηση, αλλά εσείς ως κυβέρνηση μπορούσατε να είχατε κλείσει τη διαπραγμάτευση, να έχετε πάρει την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης και εσείς ζητήσατε την παράταση.

Ευ. Βενιζέλος: Ακούστε με. Θα σας απαντήσω σε όλα αυτά.

Ο. Τρέμη: Γιατί μετά τις ευρωεκλογές τι;

Ευ. Βενιζέλος: Μετά τις ευρωεκλογές, με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ενόψει της αβεβαιότητας ως προς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με ένα αρχηγό της αντιπολίτευσης να λέει "μην τους πιστεύετε, δεν έχουν έγκυρη υπογραφή, μην διαπραγματεύεστε, περιμένετε να έρθω εγώ" ,δεν μπορούσαμε να κάνουμε τη σωστή διαπραγμάτευση ούτε με την Ευρώπη, ούτε με το ΔΝΤ.

Ν. Ευαγγελάτος: Το πολιτικό κόστος φοβόσασταν.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι. Δεν φοβόμασταν το κόστος.

Ο. Τρέμη: Εγώ θυμάμαι τον κ. Καραμανλή που έλεγε ότι δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις και δεν μπορεί να κυβερνήσει, γιατί δεν τον αφήνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Θυμάμαι τον Γιώργο Παπανδρέου που έλεγε ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει και δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις, γιατί δεν τον αφήνει η Ν.Δ.

                        Και θυμάμαι και εσάς, δηλαδή εσάς και τον κ. Σαμαρά που λέγατε ότι δεν σας αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις το επαναλάβατε. Με συγχωρείτε σε αυτό τον κόσμο και σε αυτή τη χώρα ….

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είπα εγώ;

Ο. Τρέμη: Εγώ αυτό κατάλαβα. Σε αυτή τη χώρα ….

Ευ. Βενιζέλος: Να σας εξηγήσω. Δεν εκφράστηκα σωστά.

Ο. Τρέμη: Μάλλον. Σε αυτή τη χώρα πάντως η κυβέρνηση κυβερνάει,  όχι η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν κυβερνάει μόνο η κυβέρνηση.

Ο. Τρέμη: Ε, καλά. Πάντα φταίει η αντιπολίτευση;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν κυβερνάει μόνο η κυβέρνηση.

Ο. Τρέμη: Τότε δεν έχουμε κυβερνηθεί τα τελευταία 10 χρόνια.

Ευ. Βενιζέλος: Κυβερνούν τα δικαστήρια, κυβερνούν οι δημοσιογράφοι, κυβερνούν τα συνδικάτα, κυβερνάει και η κοινωνία.

Ο. Τρέμη: Τότε δεν έχουμε κυβερνηθεί. Έχουμε 10 χρόνια να κυβερνηθούμε.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, δεν είναι έτσι. Καμία κυβέρνηση δεν είναι παντοδύναμη, ανεξέλεγκτη. Όλες οι κυβερνήσεις έχουν τεράστιες δυσκολίες. Ιδού η νωπή κυβέρνηση, η πανίσχυρη της "πρώτης φοράς αριστεράς" με τον κ. Καμμένο, τις δυσκολίες που έχει. Πώς μπορείς να διαπραγματευτείς όταν βλέπεις ότι ο συνομιλητής σου ο Ευρωπαίος, ή ο συνομιλητής σου του ΔΝΤ, βλέπει πίσω από εσένα, βλέπει το ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται και λέει" γιατί να κάνω την υποχώρηση στον Βενιζέλο, στο Σαμαρά και να μη περιμένω να έρθει ο Τσίπρας να μου θέσει τα ζητήματά του, να διαμορφώσω το διαπραγματευτικό συσχετισμό με τη νέα κυβέρνηση και να κρατήσω τα χαρτιά μου για να τα χρησιμοποιήσω εκεί". Αυτό ήταν το θέμα.

                        Και εμείς πήραμε δυο μηνών παράταση, ακριβώς για να μπορεί- για ένα λόγο, να τον πω για να τον ακούσουν οι πολίτες-  για να μπορεί νομικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, διότι εάν δεν υπήρχε νομικά η παράταση, δεν θα μπορούσαμε να στηριχθούν οι ελληνικές τράπεζες.

Ο. Τρέμη: Βάλτε άνω τελεία, γιατί αυτό είναι τεράστιου ενδιαφέροντος θέμα και θα επανέλθουμε.

Ευ. Βενιζέλος: Να είναι ξεκάθαρο το τοπίο.

Ο. Τρέμη: Από την αρχή της βραδιάς είπαμε ότι είναι καταιγιστικές οι εξελίξεις. Θα πάμε τώρα με την δική σας συναίνεση, στην Ουάσιγκτον, στον Μιχάλη Ιγνατίου. Καλησπέρα Μιχάλη.

 

ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

 

Ν. Ευαγγελάτος: Για να μην συνεχίσουμε τα δικά μας ερωτήματα. Εγώ κρατώ την απορία.

Ευ. Βενιζέλος: Να πούμε όμως για την αμερικανική αντίδραση.

Ν. Ευαγγελάτος: Να σας δώσω ένα δυο ερωτήματα από εδώ.

Ευ. Βενιζέλος: Μη χάσουμε τον  ειρμό. Τελευταία φορά έτυχε να δω και εγώ προσωπικά τον πρόεδρο Ομπάμα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Σεπτέμβριο στην Ουαλία. Μας ρώτησε, ήμασταν με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Αβραμόπουλο. Τι μπορώ να κάνω;

                        Και του είπα αγαπητέ Πρόεδρε, μπορείς να επηρεάσεις το ΔΝΤ του οποίου οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος και ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ,το νούμερο 2 μετά την κυρία Λαγκάρντ ,είναι κατά παράδοση Αμερικάνος. Αυτό θα θέλαμε. Θα θέλαμε να είναι πιο φιλική η στάση του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση για τη χώρα.

                        Τώρα, δεν πρέπει να ταυτίζει κανείς τα προβλήματα, ακόμη και το ακραίο πρόβλημα μιας στάσης πληρωμών με το grexit.

Ν. Ευαγγελάτος: Όχι μην πάμε σε αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Έχω πει πολλές φορές ότι είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος η χώρα να είναι στο περιθώριο, πτωχευμένη, εντός ευρώ.

Ν. Ευαγγελάτος: Είναι όντως ό,τι χειρότερο μπορεί να μας συμβεί αυτό που λέτε. Να έρθουμε στα ερωτήματα. Εγώ κρατώ αυτό που συζητούσαμε πριν, γιατί θεωρώ ότι εάν η κυβέρνηση, η κυρίαρχη κυβέρνηση, ήθελε να κλείσει τότε τη διαπραγμάτευση, μπορούσε να την κλείσει.

Ευ. Βενιζέλος: Πώς; Υποχωρώντας από τις κόκκινες γραμμές;

Ν. Ευαγγελάτος: Όχι. Κυβερνώντας.

Ευ. Βενιζέλος: Πώς; Με μείωση συντάξεων και μισθών;

Ν. Ευαγγελάτος: Και μη φοβούμενοι το πολιτικό κόστος από τις επερχόμενες εκλογές. 

Ευ. Βενιζέλος: Ποιο πολιτικό κόστος; Δηλαδή έπρεπε εμείς να μειώσουμε μισθούς και συντάξεις φοβούμενοι το κόστος και ο κ. Τσίπρας λέει όχι για μένα είναι ευαγγέλιο. Και για μένα είναι ευαγγέλιο.

Ο. Τρέμη: Αυτό σας ζητάγανε;

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως.

Ν. Ευαγγελάτος: Ακούστε τι λένε οι πολίτες. Ρωτήστε τον κ. Βενιζέλο αν αντιλαμβάνεται ότι οι καθυστερήσεις υπάρχουν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μην μας επιβάλουν μέτρα .

Ευ. Βενιζέλος: Είναι λάθος αυτό που λένε οι φίλοι μας, διότι η λιτότητα συνδέεται με την ύφεση. Η ύφεση έχει επέλθει. Η χώρα γύρισε σε ύφεση, ενώ είχε βγει στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης, λόγω του χαμένου εξαμήνου. Λέγοντας " δεν θα πάρω υφεσιακά μέτρα, μέτρα λιτότητας γιατί δεν θέλω ύφεση, θέλω ανάπτυξη", γυρίσαμε στην ύφεση και καταστρέψαμε την προοπτική της ελληνικής οικονομίας μόλις είχε αρχίσει να αχνοφαίνεται.

Ν. Ευαγγελάτος: Το κόμμα του κ. Βενιζέλου προεκλογικά δεν έλεγε ψέματα σε προηγούμενες εκλογές που τώρα κουνάει το δάχτυλο στον κ. Τσίπρα;

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως έλεγε ψέματα σε προηγούμενες εκλογές, διότι όλη η χώρα ζούσε σε ένα κλίμα ψεμάτων και ψευδαισθήσεων σε προηγούμενες εποχές και γι’ αυτό οδηγηθήκαμε στην κρίση. Οι συνδικαλιστές, με την καλή έννοια του όρου το λέω, δεν ζητούσαν πράγματα; Δεν ήθελε όλη η κοινωνία παροχές;

Ν. Ευαγγελάτος: Δικά σας παιδιά ήταν.

Ευ. Βενιζέλος: Δικά μας παιδιά ήταν.

Ο. Τρέμη: Που μετακόμισαν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ευ. Βενιζέλος: Κι εμείς επηρεάσαμε και τη Ν.Δ. την περίοδο της μεταπολίτευσης. Δικά μας παιδιά είναι αυτά που έχουν πάει στο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας την επανάληψη του ΠΑΣΟΚικού ονείρου, αλλά πρέπει να πούμε κάποια στιγμή, ότι φτάσαμε σε ένα αδιέξοδο, ιδίως από το 2001 και μετά και κυρίως την περίοδο 2004 – 2009. Επειδή είπε κάποτε το ΠΑΣΟΚ, με έναν άλλο αρχηγό υπό άλλες συνθήκες, ένα προεκλογικό ψέμα, μια υπόσχεση, έδωσε ένα όνειρο, μια προοπτική και έδωσε πολλά στον κόσμο, τώρα δεν δικαιούται να πει την αλήθεια; Μα, το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε την εποχή που ήταν εύκολα τα ψέματα και ηττήθηκε μέχρι συντριβής.

Ν. Ευαγγελάτος: Και έχτισε ….

Ευ. Βενιζέλος: Την εποχή που είναι δύσκολη η αλήθεια.

Ν. Ευαγγελάτος: Και έχτισε αυτό το βουνό το οποίο μας έχει πλακώσει.

Ευ. Βενιζέλος: Μόνο του;

Ν. Ευαγγελάτος: Όχι μόνο του. Είστε συμμέτοχοι, πήγαινα να πω, όχι αποκλειστικώς υπεύθυνοι.

Ευ. Βενιζέλος: Μόνο του;

Ν. Ευαγγελάτος: Σαφώς και όχι.

Ευ. Βενιζέλος: Ξέρετε πόσοι Έλληνες έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ ιστορικά; Θα δυσκολευτείτε να βρείτε έναν Έλληνα, άνω των 40 που κάποια στιγμή δεν ψήφισε ΠΑΣΟΚ.

Ν. Ευαγγελάτος: Άρα το βάρος είναι στον πολίτη. Ο πολίτης αυτός εμπιστεύτηκε το ΣΥΡΙΖΑ και τον έκανε κυβέρνηση.

Ευ. Βενιζέλος: Το βάρος είναι σε πολλά πράγματα. Είναι άλλη η ευθύνη του πολιτικού, άλλη η ευθύνη του Πρωθυπουργού, άλλη η ευθύνη της αντιπολίτευσης. Αλλά δεν έχει ευθύνη και ο πολίτης; Καμία ευθύνη;

Ο. Τρέμη: Έχει ευθύνη ο πολίτης.

Ν. Ευαγγελάτος: Προφανώς και έχει ευθύνη.

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς έχουμε ένα βουνό ευθύνης. Ένα κόκκο άμμου ευθύνης δεν έχει ο πολίτης;

Ν. Ευαγγελάτος: Προφανώς.

Ο. Τρέμη: Έχει ευθύνη και ο πολίτης. Είναι σωστό αυτό που λέτε.

Ευ. Βενιζέλος: Άρα το γεγονός ότι κάποιοι έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και μετακόμισαν εκλογικά στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο. Τρέμη: Όχι κάποιοι. Συγκεκριμένοι.

Ευ. Βενιζέλος: Πολλοί. Επιλέγοντάς τον ως όχημα διαμαρτυρίας, αναζητώντας το χαμένο ….

Ο. Τρέμη: Δεν μιλώ για τους ψηφοφόρους, μιλώ και για τα στελέχη, μιλώ και για συνδικαλιστές.

Ευ. Βενιζέλος: Τα στελέχη είναι οπορτουνιστές.

Ο. Τρέμη: Οπορτουνιστές είναι;

Ευ. Βενιζέλος: Είναι παρακμιακά φαινόμενα πολιτικού τυχοδιωκτισμού. Αφήστε τα στελέχη. Μιλάω για τους απλούς πολίτες. Δεν μπορώ να δω υπουργούς του Παπανδρέου οι οποίοι έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρώτο μνημόνιο, να είναι στελέχη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και να κάνουν κριτική. Ή να πουλάνε υπηρεσίες στον κ. Τσίπρα. Αυτά είναι ηθική και πολιτική παρακμή. Ο πολίτης όμως διεκδικεί την επανάληψη ενός ονείρου. Το σέβομαι. Καταλαβαίνω την αγωνία του, αλλά πρέπει να του πω την αλήθεια.

Ν. Ευαγγελάτος: Να ακούσουμε την κυρία Κάλλη;

Ευ. Βενιζέλος: Παρακαλώ.

Ν. Ευαγγελάτος: Καλησπέρα σας.

                        Θέλετε να μας πείτε γιατί είστε εδώ απόψε και τι θέλετε να ρωτήσετε; Ασχολείστε με τα ακίνητα;

κα Κάλλη: Ναι. Έχω ασχοληθεί ως εκτιμήτρια ακινήτων αρκετά χρόνια και τώρα είμαι στην κτηματαγορά.

Ν. Ευαγγελάτος: Υπάρχει κτηματαγορά στην Ελλάδα; Ωραία.

κα Κάλλη: Προσπαθούμε.

                        Έχω δυο ερωτήσεις που δεν ξέρω εάν κολλάνε αυτή τη στιγμή. Το ένα είναι, με την έλλειψη ρευστότητας και την επιβολή φόρων που έχει προκύψει, αυξήθηκαν οι πωλητές ακινήτων και μειώθηκαν οι αγοραστές. Η ύφεση έφερε τα ακίνητα να έχουν αξία πολύ λιγότερη του 50% πολλές φορές. Το ερώτημά μου είναι η επιβολή φόρων, ο ΕΝΦΙΑ εν προκειμένω, θεωρείτε εσείς ως πολιτικός που ήσασταν από τους πρώτους που σκέφτηκαν την επιβολή φόρων στα ακίνητα, θα πρέπει να μείνει η ίδια; Να μειωθεί; Και εάν ναι, πόσο;

Ν. Ευαγγελάτος: Κι εγώ θέλω να το επαυξήσω. Αν αντιληφθήκατε όταν πήρατε την απόφαση για το φόρο ακινήτων και μετέπειτα ΕΝΦΙΑ, πόσο υφεσιακό μέτρο ήταν αυτό. Πόσο βύθισε την ελληνική οικονομία όλο τον κύκλο των επαγγελμάτων γύρω από την οικονομία;

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς το Σεπτέμβρη του 2011 αρνηθήκαμε να πάρουμε μέτρα λιτότητας τυφλά, χωρίς να έχει η Ελλάδα ένα πρόγραμμα, που την έβγαζε πράγματι από το μνημόνιο και την κρίση και χωρίς να υπάρξει κούρεμα του χρέους. Δεν μπορούσαμε στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος που ήταν ατελές, να δεχτούμε το Σεπτέμβριο του 2011 πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

                        Άρα κάναμε μια πολύ σκληρή  σύντομη όμως ,διαπραγμάτευση, ελαχίστου χρόνου διαπραγμάτευση ,για να περάσουμε από το πρώτο μνημόνιο στο δεύτερο. Να πάμε από το δάνειο των 110 δισεκατομμυρίων στο δάνειο των 250 με πολύ καλύτερα επιτόκια, με πολύ μεγάλη διάρκεια και να πάρουμε το κούρεμα του χρέους.

Ο. Τρέμη: Κύριε Βενιζέλο πάλι δημοσιονομικά μας μιλάτε. Χρειαζόσασταν λεφτά και τα βρήκατε από το ακίνητο και διαλύσατε τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Συγνώμη.

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό.

Ο. Τρέμη: Όχι μισό λεπτό.

Ευ. Βενιζέλος: 1,6 δις. Τώρα μόνο η αύξηση του ΦΠΑ είναι 1,8 εν έτει 2015.

Ν. Ευαγγελάτος: 1,3% είναι.

Ευ. Βενιζέλος: Με τη χώρα στα πρόθυρα της εξόδου κανονικά. Αν και το 2011 υπήρχε μεγάλη διακράτηση ακινήτων. Δεν είχαν πέσει οι τιμές. Και να πούμε και την αλήθεια; Ήταν συσσωρευμένες οι υπεραξίες στα ακίνητα, υπεραξίες παραοικονομικές.

Ο. Τρέμη: Άρα έπρεπε να γίνει εσωτερική υποτίμηση.

Ευ. Βενιζέλος: Υπήρχαν μεγάλες διαφυγές φόρου ,συσσωρευμένες στα ακίνητα.

Ο. Τρέμη: Ωραία. Τώρα που δεν κινείται τίποτα, δεν παίρνετε κανένα φόρο.

Ν. Ευαγγελάτος: Θα συμφωνήσω για την οικονομία του χρόνου σε ό,τι λέτε. Το ερώτημά μου είναι άλλο και της κυρίας νομίζω. Πήρατε ένα μέτρο, όπως το περιγράψατε τότε για να σωθεί η χώρα. Είπατε εσείς οι ιδιοκτήτες ακινήτων συνεισφέρετε για να σωθεί η χώρα. Ρωτάω κάτι. Εσείς που κατηγορείτε το ΣΥΡΙΖΑ για ύφεση, για μέτρα υφεσιακά ή ό,τι άλλο, όταν κάνατε αυτό τον έκτακτο φόρο που να τον πληρώσουμε οι ιδιοκτήτες ακινήτων μια φορά να σωθεί η χώρα. Όταν τον κάνατε μόνιμο, την υφεσιακή του επίπτωση, ότι βύθισε όλη τη χώρα το μετρήσατε; Το αναλογιστήκατε;

Ευ. Βενιζέλος: Ακούστε τώρα πολύ καθαρά και σταράτα. Για να βάλουμε τη δημόσια συζήτηση σε ένα πλαίσιο. Για το τι κάναμε το Σεπτέμβριο του 2011 απολογηθήκαμε στις εκλογές του 2012.

Ν. Ευαγγελάτος: Με μεγάλο κόστος είναι αλήθεια.

Ευ. Βενιζέλος: Και μας έδωσε εντολή ξανά στις δυνάμεις αυτές, τις λεγόμενες φιλομνημονιακές ο λαός τον Ιούνιο του 2011. Δεν θα έρθω εγώ τώρα ….

Ν. Ευαγγελάτος: Το ΠΑΣΟΚ από το 44% έπεσε στο 13% τότε.

Ευ. Βενιζέλος: Ιούνιο του 2015 να απολογούμαι εγώ για τον ΕΝΦΙΑ, όταν ο κ.Τσίπρας έχει πει προεκλογικά ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ "που είναι ένας βάρβαρος φόρος". Και με αυτό να παίρνει την ψήφο του ελληνικού λαού, τον εξαπάτησε.

Ο. Τρέμη: Καταλαβαίνω πολύ καλά τι θέλετε να πείτε.

Ευ. Βενιζέλος: Τώρα δεν μπορεί να καταργήσει και δεν θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα αυξήσει τον ΦΠΑ, θα επαναφέρει την έκτακτη εισφορά και δεν θα απολογούμαι εγώ γιατί ο κ. Τσίπρας είπε ψέματα προεκλογικά.

Ν. Ευαγγελάτος: Εσείς πρέπει να κάνετε την κριτική σας, αλλά να μας πείτε εάν μετρήσατε την υφεσιακή επίπτωση.

Ο. Τρέμη: Καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι λέτε. Ακούστε όμως λίγο.

Ευ. Βενιζέλος: Μας έχει αξιολογήσει ο ελληνικός λαός αλλά όχι κ. Ευαγγελάτο δεν θα ρωτάτε εμάς εν έτη 2015, έξι μήνες μετά τις εκλογές τι έγινε το Σεπτέμβριο του 2011 με τις συνθήκες που έχουμε.

Ο. Τρέμη: Θα ρωτάμε κατ’ αρχάς. Εφόσον κρίνουμε ότι πρέπει να ρωτήσουμε.

                        Κύριε Βενιζέλο θα ρωτάμε εφόσον κρίνουμε ότι πρέπει να ρωτήσουμε κατ’ αρχάς, επιτρέψτε μου. Πρώτον.

Ευ. Βενιζέλος: Ρωτήστε με. Και εγώ απάντησα με τον τρόπο που κρίνω.

Ο. Τρέμη: Και δεύτερον σας λέω, παρ’ ότι συμμερίζομαι πλήρως τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεστε και την κριτική σας.

Ευ. Βενιζέλος: Σας αρέσει ο τρόπος που σκέφτομαι.

Ο. Τρέμη: Γιατί είναι και μια παρατήρηση την οποία την έχουμε κάνει κι εμείς πάρα πολλές φορές, ότι δηλαδή άλλα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ και άλλα έκανε μετεκλογικά.

Ευ. Βενιζέλος: Το θέμα του πολίτη και γιατί ο κ. Τσίπρας ….

Ο. Τρέμη: Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να διεκδικείτε μια λογική συμψηφισμού, επιτρέψτε μου να πω για να κλείσω εδώ τη συζήτηση και με τον αστεϊσμό, ωραίος ήταν.

Ν. Ευαγγελάτος: Εγώ μίλησα για την ύφεση που βύθισε ένα τέτοιο  μέτρο τη χώρα.

Ο. Τρέμη: Δεν υπάρχει συμψηφισμός. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Δεν υπάρχει.

Ευ. Βενιζέλος: Το μέτρο αυτό προσέφερε στη χώρα. Ακούστε. Το μέτρο αυτό προσέφερε στη χώρα το δάνειο το μεγάλο  το ευνοϊκό, με το οποίο πορευόμαστε, το κούρεμα του χρέους και το γεγονός ότι τώρα είμαστε λίγο πριν την έξοδο, αλλά δυστυχώς μας …..

Ο. Τρέμη: Όλα αυτά τα οποία λέτε στο δημοσιονομικό, αλλά και πολλά άλλα τα οποία εσείς ο ίδιος περιγράψατε πριν.

Ευ. Βενιζέλος: Μην με διακόπτετε συνεχώς.

Ο. Τρέμη: Εγώ σας διακόπτω συνεχώς; Εσείς δεν ακούτε.

Ευ. Βενιζέλος: Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, η αύξηση του ΦΠΑ, η επαναφορά της έκτακτης εισφοράς, τώρα θα δούμε τι επίπτωση θα έχει, πού θα οδηγήσει τη χώρα.

Ν. Ευαγγελάτος: Πάμε σε διαφημίσεις και θα επανέλθουμε.

 

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

 

Ο. Τρέμη: Online μέρος δεύτερο, καλεσμένος μας πάντα ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Έχουμε κλείσει έναν μεγάλο κύκλο συζήτησης κ. Πρόεδρε, μας διέφυγε κάτι όμως μέσα στην ένταση.

Ευ. Βενιζέλος: Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για λίγες ημέρες ακόμα, έτσι;

Ο. Τρέμη: Ναι μέχρι που να παραδώσετε τη σκυτάλη στη νέα ηγεσία.

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί πρέπει να μιλήσουμε και να πούμε ότι την Κυριακή έχουμε άμεση εκλογή του Προέδρου κι είναι μια ευκαιρία για μένα να ευχηθώ καλή επιτυχία στους τρεις υποψηφίους, την κα Γεννηματά, τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Κωνσταντινόπουλο και να καλέσω τους φίλους μας  ,τα μέλη μας, να μετάσχουν στη διαδικασία αυτή.

Ν. Ευαγγελάτος: Τελικά είναι το πολιτικό ερώτημα αλλά Όλγα να κάνω ένα ανθρώπινο; Πως νοιώθετε; Θα μας το πείτε ειλικρινά όμως;

Ευ. Βενιζέλος: Για την αποχώρησή μου από την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ;

Ν. Ευαγγελάτος: Όχι, πως αισθάνεστε σήμερα. Περάσατε αυτή την τελευταία πενταετία στις θέσεις αιχμής, πόσα χρόνια ήσασταν Υπουργός Οικονομικών, διαχειριστήκατε..

Ευ. Βενιζέλος: Τι να σας πω τώρα;

Ν. Ευαγγελάτος: Ανθρώπινα πως αισθάνεστε αυτή τη στιγμή;

Ευ. Βενιζέλος: Νοιώθω μια βαθειά πίκρα. Γιατί πως μπορείς να νοιώσεις όταν έχεις δαπανήσει πέντε χρόνια που ισοδυναμούν με πενήντα στην πραγματικότητα, λόγω της πυκνότητας των εξελίξεων, για να κάνεις κάτι καλό για τον τόπο σου, να αποτρέψεις τη χρεοκοπία, την καταστροφή, τον εξανδραποδισμό, όταν έχεις διαπραγματευθεί σκληρά κι έχεις φέρει στη χώρα σου μείωση του δημοσίου χρέους κατά 180 δισεκατομμύρια ευρώ σε όρους πραγματικούς και ο κόσμος πιστεύει ζ-όχι κακόπιστα, επειδή αυτό έχει εισπράξει- ότι έχεις μετάσχει σε μία κυβερνητική πολιτική η οποία του έχει κάνει κακό;

Ν. Ευαγγελάτος: Άρα την πικρία την αισθάνεστε για τους πολίτες ή για το κόμμα σας;

Ευ. Βενιζέλος: Την πικρία την αισθάνομαι πρωτίστως γιατί έχει διαταραχθεί ,έχει αλλοιωθεί η σχέση μας με τους πολίτες. Έχει διαστρεβλωθεί η σχέση μας με τους πολίτες.

Ν. Ευαγγελάτος: Ευθύνη αισθάνεστε γι΄ αυτό ή είναι πικρία μόνο;

Ευ. Βενιζέλος: Πως δεν αισθάνομαι, βεβαίως αισθάνομαι ευθύνη και αισθάνομαι ευθύνη πρωτίστως γιατί βλέποντας αυτό που κάνει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη, τους θαυμάζω γιατί επενδύουν χρόνο και κόπο στην επικοινωνία, ενώ εμείς δεν είχαμε επενδύσει καθόλου χρόνο και κόπο στην επικοινωνία μας, δουλεύαμε με το κεφάλι κάτω επί της ουσίας. Κι εγώ πήγαινα στα μέσα ενημέρωσης και έχω μιλήσει και στην Αμερική και στην Ευρώπη..

Ο. Τρέμη: Δεν ήσασταν από αυτούς που κρυβόσασταν από τα μέσα ενημέρωσης, ίσα-ίσα λαλίστατος ήσασταν.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι ,αλλά έχει ομοιότητα με αυτό που συμβαίνει τώρα;

Ο. Τρέμη: Όχι, όχι εγώ νομίζω..

Ευ. Βενιζέλος: Και που να βρεις το χρόνο, δεν έφταναν οι 24 ώρες.

Ο. Τρέμη: Νομίζω ότι το διακρίνω και θα τολμήσω και την ερώτηση: Μου φαίνεστε απελευθερωμένος.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι είμαι απελευθερωμένος.

                        Να σας πω κάτι; Συγνώμη που το λέω, με γνωρίζετε και οι δυο πάρα πολύ καιρό, έχει αλλοιωθεί πλήρως η φυσιογνωμία μας. Ο μέσος πολίτης πιστεύει ,για παράδειγμα, ότι το βασικό μου ενδιαφέρον εμένα είναι να ασκώ εξουσία, να βρίσκομαι σε μία υπουργική θέση, σε μία θέση Αντιπροέδρου.

Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι το μεγάλο μου δίλημμα ,που είχα να αντιμετωπίσω, ήταν αν θα προστατεύσω τον εαυτό μου, γιατί μου λέγανε όλοι "μπα, μείνε απέξω, θα έρθει ένα νέο κόμμα, ένα νέο ΠΑΣΟΚ, θα γίνεις Πρωθυπουργός" κι εγώ είπα "τι μου λέτε τώρα; Τώρα πρέπει να μπούμε στη μάχη, το θέμα δεν είναι η σταδιοδρομία μας" .

Αλλά ο κόσμος πιστεύει ότι εμάς μας απασχολούσαν οι κυβερνητικές καρέκλες, δηλαδή το βάρος αυτό, το να σηκώνεις αυτό το φορτίο το οποίο ήταν ένα φορτίο άδικο διότι..

Ο. Τρέμη: Ναι, μπορεί να μην το επικοινωνήσατε κιόλα άμα το σκεφθείτε λιγάκι.

Ευ. Βενιζέλος: Διότι ξέρετε, εγώ απολογούμαι τώρα για το τι έκανε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το ΄80 που ήμουν Καθηγητής στο πανεπιστήμιο και τι  έκανε η Κυβέρνηση..

Ο. Τρέμη: Ναι, ακούστε με τι σας λέω, μπορεί να μην το επικοινωνήσατε αυτό. Αυτό που λέτε, αυτό που περιγράφετε, αυτό που αισθανόσασταν για σκεφτείτε το, γιατί δε λύνεται αυτή η τεράστια παρεξήγηση; Μπορεί να μην το επικοινωνήσατε κιόλα. Εσείς προσωπικά εννοώ.

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως, μα δεν είχαμε καθόλου μα καθόλου καλά επεξεργασμένη επικοινωνιακή πολιτική. Και επίσης  ,πρέπει να σας πω  ότι από ένα σημείο και μετά το ΠΑΣΟΚ είχε να αντιμετωπίσει τεράστια ηθικά προβλήματα στελεχών. Δηλαδή επέδρασε επάνω μας καταλυτικά η υπόθεση Τσοχατζόπουλου..

Ο. Τρέμη: Κι όχι μόνο.

Ευ. Βενιζέλος: Κι όχι μόνο, παίρνω την πιο ακραία περίπτωση.

Ο. Τρέμη: Γιατί κοιτάξτε ποια είναι η εικόνα. Όλα τα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης που έχουν πιστοποιηθεί, έχουν καλώς ή κακώς πράσινο πρόσημο.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι αλλά όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνον.

Ο. Τρέμη: Πως όχι; Δεν έχουμε κανένα άλλο.

Ευ. Βενιζέλος: Αλλά και έντονο πράσινο και έντονο πράσινο. Αλλά προσέξτε, γιατί έχει σημασία, υποστήκαμε και τη φθορά του δεύτερου κόμματος σε μια Κυβέρνηση συνεργασίας.

Ν. Ευαγγελάτος: Τώρα, να το πω όσο σκληρά σκέφτομαι; Δε θα κλάψουμε για το ΠΑΣΟΚ. 

Ευ. Βενιζέλος: Το δεύτερο κόμμα στην Κυβέρνηση συνεργασίας πάντα χάνει.

Ν. Ευαγγελάτος: Και ειδικά όταν είναι μικρό κόμμα, συνθλίβεται.

Ο. Τρέμη: Μάλιστα, τώρα να επανέλθουμε Νίκο στο σήμερα;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι και μεγάλο να είναι.

Ν. Ευαγγελάτος: Και μεγάλο να είναι. Πάμε στο πολιτικό, αλλά να μην κλάψουμε για το ΠΑΣΟΚ τώρα, γιατί οι πολίτες αισθάνονται ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπεύθυνο σε μεγάλο βαθμό γι΄ αυτό που ζούμε σήμερα.

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω, όχι ,μισό λεπτό, οι πολίτες ακριβώς επειδή ξέρουν τι τους προσέφερε το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ ενοχλημένοι επειδή άλλαξε πολιτική το ΠΑΣΟΚ, επειδή έτυχε να χειριστεί τη δύσκολη στιγμή, τη δύσκολη συγκυρία.  

Ν. Ευαγγελάτος: Σωστό.

Ευ. Βενιζέλος: Από τους άλλους δεν έχουν πάρει τίποτα, περιμένουν πολλά, αλλά ξέρουν ότι μπορεί να μην πάρουν τίποτα. Λοιπόν είναι πάρα πολύ αυστηροί μαζί μας, πάρα πολύ επιεικείς με τη νέα κατάσταση, μα εντυπωσιακά επιεικείς.

                        Το ΠΑΣΟΚ πληρώνει την ηγεμονία του στην περίοδο της μεταπολίτευσης. Ηγεμονία σημαίνει ότι εκφράζεις την εποχή και σε μιμούνται οι άλλοι, αλλά βάζεις τη σφραγίδα της εποχής, οπότε πληρώνεις το κόστος της εποχής. Και σας το λέω αυτό εγώ που δεν έτυχε να είμαι στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του ΄80 και στην Κυβέρνηση του κ. Σημίτη έπαιζα έναν ρόλο μάλλον δευτερεύοντα, δεν ήμουν στα βασικά Υπουργεία.

Ο. Τρέμη: Λοιπόν πάμε ξανά στο σήμερα;

Ν. Ευαγγελάτος: Πάμε στο πολιτικό ερώτημα, για να δούμε λίγο και τους φίλους μας εδώ.

Ο. Τρέμη: Πάμε ξανά στο σήμερα και ξανά σε αυτή την απόφαση της Standard & Poors και στέκομαι κυρίως στο σκεπτικό της όπως το έχω σημειώσει εδώ που προβλέπει ότι «είναι πολύ πιθανόν να έχουμε στάση πληρωμών και capital control» δηλαδή έλεγχο κίνησης κεφαλαίων.

                        Αυτή είναι μια άποψη, την οποία την ακούμε να διατυπώνεται κι από Έλληνες Πολιτικούς, κυρίως από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας και θέλω να σας ρωτήσω τι είναι τούτο πάλι; Είναι δρακουλιάρικο, είναι δηλαδή μέσα στο πλαίσιο των διαφόρων πιέσεων και τα λοιπά οι οποίες μπορεί να ασκούνται;

Ευ. Βενιζέλος: Και θα σας πω και για την επικοινωνία.

Ο. Τρέμη: Ή έχει βάση και θα πρέπει αλήθεια να ανησυχούμε;

Ευ. Βενιζέλος: Είναι ένα πολύ ωραίο παράδειγμα για το τι σημαίνει επικοινωνία και τι σημαίνει εχεμύθεια.

Ο. Τρέμη: Όχι, πρακτικά ο κόσμος θέλει μια απάντηση, έτσι; Γιατί ανησυχεί.

Ευ. Βενιζέλος: Τι σημαίνει εχεμύθεια.  Πρακτικά, σας απαντώ πρακτικά.

Το βράδυ μεταξύ 8 και 9 Μαρτίου του 2012 συντελέστηκε η νομική και χρηματοοικονομική επιχείρηση του κουρέματος του ελληνικού χρέους και της αναδιάρθρωσης. Το PSI το περιβόητο και όλα τα συναφή. Θα μπορούσαμε να αποτύχουμε πάρα πολύ εύκολα, γιατί έπρεπε ο παγκόσμιος ιδιωτικός τομέας να μετάσχει σε ποσοστό 95%.

Ο. Τρέμη: Ναι ήταν ρίσκο, σωστό.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν πίστευε κανείς ότι θα το πετύχουμε. Ο κ. Σόιμπλε δεν πίστευε ότι θα το πετύχουμε.

Ο. Τρέμη: Ναι αλλά τώρα το ερώτημα είναι άλλο.

Ευ. Βενιζέλος: Ακούστε, ακούστε, είχαμε επεξεργαστεί με τον κ. Προβόπουλο και τον κ. Ζανιά, ο κ. Προβόπουλος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Ζανιάς Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ένα σχέδιο εκτάκτων αναγκών αν αποτυγχάναμε. Τι σημαίνει κλείνουν οι τράπεζες, τι σημαίνει έλεγχος κεφαλαίων, τι σημαίνει ότι πρέπει…

Ο. Τρέμη: Είναι υπαρκτός κίνδυνος; Κύριε Πρόεδρε αυτό είναι το ερώτημα, αυτό είναι το ερώτημα του κόσμου, αυτός είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος ή κουβέντα να γίνεται;

Ευ. Βενιζέλος: Υπαρκτός κίνδυνος: θα απαντήσω πολύ ήπια και πολύ προσεκτικά. Υπαρκτός κίνδυνος είναι να ζήσουμε αυτό που έζησε η Κύπρος. Έτσι δεν είναι; Η Κύπρος έζησε..

Ο. Τρέμη: Ναι.

Ν. Ευαγγελάτος: Κούρεμα καταθέσεων;

Ευ. Βενιζέλος: Για το 2015 δεν προβλέπει η οδηγία κούρεμα καταθέσεων. Ήταν ευρωπαϊκή οδηγία.

Ν. Ευαγγελάτος: Η Κύπρος αυτό έζησε.

Ο. Τρέμη: Μάλιστα.

Ευ. Βενιζέλος: Σας λέω λοιπόν το εξής κ. Ευαγγελάτο. Η Κύπρος τι έκανε; Πήρε ένα πρώτο σχέδιο, το πλάνο Α  και είπε υπερήφανα στη Βουλή της "το απορρίπτω και θα διαπραγματευθώ ένα πλάνο Β΄". Έστειλε τον Υπουργό Οικονομικών της εποχής εκείνης ,τον κ. Σαρρή, στη Μόσχα.

Ν. Ευαγγελάτος: Κι έμεινε τρεις μέρες και περίμενε το.. στο ξενοδοχείο, γνωστά αυτά.

Ευ. Βενιζέλος: Να βρει 2 δισεκατομμύρια. Μικρή οικονομία είναι η κυπριακή, δε βρήκε 2 δισεκατομμύρια, δεν υπήρχε καμία πηγή χρηματοδότησης και τους φέρανε ένα πλάνο Β το οποίο περιελάμβανε έλεγχο κίνησης κεφαλαίων και κούρεμα καταθέσεων. Η Κύπρος ήταν και έμεινε στο ευρώ. Λοιπόν αυτό που έγινε στην Κύπρο είναι..

Ο. Τρέμη: Άρα τι μας λέτε τώρα;

Ευ. Βενιζέλος: Είναι κάτι το οποίο έχει συμβεί σε μία χώρα.

Ο. Τρέμη: Δηλαδή λέτε ότι είναι πιθανό να συμβεί στην Ελλάδα;

Ευ. Βενιζέλος: Λέω ότι πρέπει να διδασκόμαστε από γειτονικά παραδείγματα, δεν πρέπει να συμβεί, μπορεί να μη συμβεί, δεν έχουμε κανένα λόγο να το υποστούμε.

Ο. Τρέμη: Άρα μπορεί να συμβεί.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε κα Τρέμη, περιγράφω την ευθύνη του κ. Τσίπρα.

Ο. Τρέμη: Μπορεί να συμβεί κ. Βενιζέλο μου;

Ευ. Βενιζέλος: Μα είναι δυνατόν ,όταν με ρωτάτε με αυτόν τον τρόπο ,να σας πω "αποκλείεται να συμβεί ";Δεν μπορώ να το πω αυτό.

Ο. Τρέμη: Δεν μπορείτε, μάλιστα.

Ν. Ευαγγελάτος: Μιλάμε για το κούρεμα καταθέσεων πάντα;

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Ευαγγελάτο ακούστε με, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης τώρα.

Ο. Τρέμη: Θα έχουν όμως το 2016.

Ευ. Βενιζέλος: Οι κυπριακές είχαν. Γιατί δεν έχουν ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης οι ελληνικές τράπεζες; Γιατί βρήκαμε τα λεφτά και τις ανακεφαλαιοποιήσαμε, όχι χάριν των τραπεζιτών, αλλά προς όφελος των καταθετών.

                        Ξοδέψαμε 39 δισεκατομμύρια για να προστατεύσουμε τα 165 δισεκατομμύρια καταθέσεων που υπήρχαν τότε στις ελληνικές τράπεζες. Λοιπόν ευτυχώς έχουμε ισχυρές κεφαλαιοποιημένες τράπεζες, η Κύπρος δεν είχε. Αλλά πάντα μία χώρα διατρέχει κινδύνους, όταν χάνει την αίσθηση της πραγματικότητας.

Ν. Ευαγγελάτος: Μερικά twits και μια γνώμη-ερώτημα από τους φίλους μας εδώ. Αυτό έχει δώσει χιούμορ, γι΄ αυτό σας το διαβάζω αλλά και… "Ορό  της αλήθειας πήρε"; Για σας λέει. "Για αντιπολίτευση είναι ο καλύτερος, όμως τα δύσκολα είναι όταν κυβερνάς".

Ευ. Βενιζέλος: Και τον ευχαριστώ πολύ γιατί είναι με συμπάθεια γραμμένο, αλλά τα ίδια έλεγα, πάντα τα ίδια έλεγα, ίσως δε με προσέχατε πριν.

Ν. Ευαγγελάτος: "Ο τρόπος για να μάθεις την αλήθεια ενός Πολιτικού είναι απλός, απάλλαξέ τον από το πολιτικό κόστος".

Ευ. Βενιζέλος: Και ποιος είπε ότι τώρα δεν έχουμε πολιτικό κόστος; Λέτε η Αντιπολίτευση δεν πηγαίνει καλά, δεν πείθει. Κι αυτό κόστος είναι. Εάν ήμασταν πιο επιθετικοί και πιο ανεύθυνοι και έναντι του κ. Τσίπρα, μήπως θα είχαμε λιγότερο κόστος ως Αντιπολίτευση;

Ν. Ευαγγελάτος: Κύριε Βενιζέλε αφού δεν πήρατε τυφλά μέτρα λιτότητας, πως φτάσαμε σε αυτή την ύφεση αφού υποστηρίζετε ότι…

Ευ. Βενιζέλος: Να στο εξηγήσω λιγάκι. Ήθελε κανείς η Ελλάδα να κάνει προσαρμογή δημοσιονομική 12,5% του ΑΕΠ στο πρωτογενές πλεόνασμα; Γιατί είχαμε πρωτογενές έλλειμμα το 2009 12,5% του ΑΕΠ, 25 δισεκατομμύρια.

                        Ήθελε κανείς να το κάνει αυτό σε 3,5 χρόνια 4 και να προκαλέσει τόσο μεγάλη αρνητική επίπτωση; Εμείς θα θέλαμε να κάνουμε την προσαρμογή στα 15 χρόνια, θα θέλαμε να πάρουμε ένα δάνειο όχι 250 δισεκατομμύρια, αλλά 750 δισεκατομμύρια. Διαγράψαμε χρέος, σε πραγματικούς όρους 180 δισεκατομμύρια. Θα θέλαμε να διαγράψουμε όλο το χρέος. Ποιος θα μας το στήριζε αυτό, από πού θα τα βρίσκαμε; Καταλάβατε;

                        Λένε "είναι η επιλογή σας", μα δεν είναι η επιλογή μας, είναι ο συμβιβασμός. Τώρα ο κ. Τσίπρας λέει "θα κάνω έντιμο και επώδυνο συμβιβασμό", προσέξτε, στην ουρά του γαϊδάρου, στο τέλος της προσπάθειας, με τη χώρα σε πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ εμείς έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την απόλυτη χρεοκοπία.

Δηλαδή μη βιώσιμο χρέος, δημοσιονομικό έλλειμμα 15,5%, πρωτογενές έλλειμμα 12,5% και κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είχε έλλειμμα 15% του ΑΕΠ.

Ο. Τρέμη: Κύριε Βενιζέλο μιλάτε πάλι δημοσιονομικά, σωστά κάνετε, γιατί έχει μεγάλη σημασία αυτό το πράγμα, αλλά υπάρχουν οι επιπτώσεις και σε αυτές θέλω να επανέλθουμε και στην πραγματική οικονομία και στην πραγματική ζωή.

Ευ. Βενιζέλος: Μα το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας…

Ν. Ευαγγελάτος: Διευκολύνετέ μας όμως να δώσουμε λόγο σε κάποιους από τους φίλους μας που είναι εδώ.

Ο. Τρέμη: Η κα Ζουμέα λοιπόν είναι σχολική φύλακας.

κα Ζουμέα: Καλησπέρα. Εγώ θα μιλήσω για το κομμάτι που αφορά το δικό μου τον κλάδο, μια και γι΄ αυτό βρίσκομαι εδώ.

Επειδή επικαλείται ο κ. Βενιζέλος ότι πρέπει να πουν οι πολίτες κάποια πράγματα θα πούμε λοιπόν κάποια πράγματα τα οποία πρέπει να τα ακούσουν οι πολίτες. Καταργήθηκε ένας κλάδος, ο οποίος προσέφερε και στο σχολειό το δημόσιο και στην ελληνική κοινωνία αποδεδειγμένα εξοικονομώντας χρήματα, γιατί οι μισθοί σχολικών φυλάκων δε φτάνουν για να καλύψουν ένα σπάσιμο σχολικού συγκροτήματος.

Αυτός ο κλάδος λοιπόν καταργήθηκε, λοιδορήθηκε, η συνήθης τακτική ότι ήταν τεμπέληδες δεν προσέφεραν δουλειά κι όλα αυτά τα πράγματα και θέλω να ακούσει ο ελληνικός λαός το εξής, ότι οι σχολικοί φύλακες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και για οκτώ μήνες έπαιρναν το 75% του μισθού τους.

Ταυτόχρονα μπήκαν στη θέση τους ωφελούμενοι και το τονίζω το «ωφελούμενοι», ξέρετε τι ακριβώς σχέσεις εργασίας λειτουργούν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Μπήκαν λοιπόν στη θέση μας οι οποίοι κι αυτοί πληρώνονταν άνεργοι συμπολίτες μας η οικογένειά μας δηλαδή..

Ν. Ευαγγελάτος: Εσείς έχετε επαναπροσληφθεί τώρα;

κα Ζουμέα: Να ολοκληρώσω και θα σας πω. Και ταυτόχρονα έστελνε και εμάς να εκπαιδευτούμε για να μας κάνει κινητικότητα να προσφέρουμε στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, γιατί αυτό προσπαθούσαν να κάνουν εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα και να σταματήσουν όλες αυτές οι παθογένειες, πράγμα το οποίο δεν έγινε.

Αυτό λοιπόν σε τι βγαίνει; Ότι ο μισθός του σχολικού φύλακα ο οποίος περίπου ήταν στα 800 ευρώ αυτομάτως με αυτούς τους τρόπους έφτασε πολύ περισσότερο. Δηλαδή εγώ καθόμουνα στο σπίτι μου κι έπαιρνα το 75%..

Ο. Τρέμη: Το ερώτημά σας ποιο είναι;

κα Ζουμέα: Δεν έχω να κάνω κάποιο ερώτημα, γιατί άκουσα τον κ. Βενιζέλο που είπε αυτά τα πράγματα, δεν έχει νόημα να κάνω κάποιο ερώτημα, γιατί και ερώτημα να κάνω θα μου απαντήσει.

Ν. Ευαγγελάτος: Δώστε μας την απάντηση, εσείς έχετε επαναπροσληφθεί τώρα, είστε σε διαδικασία επαναπρόσληψης;

κα Ζουμέα: Εμείς αυτή τη στιγμή όπως και όλοι οι διαθέσιμοι-απολυμένοι είμαστε στη διαδικασία της επανένταξης στη δουλειά μας, εμείς οι σχολικοί φύλακες έχουμε δικαιωθεί και με δικαστικές αποφάσεις..

Ν. Ευαγγελάτος: Άρα είστε σε διαδικασία επενένταξης.

Ο. Τρέμη: Ναι, μια τρύπα στο νερό ουσιαστικά λέει ότι έγινε με αυτή την ιστορία.

Ν. Ευαγγελάτος: Λοιπόν να σταθούμε λίγο στο θέμα το δικό σας με το δημόσιο.

Ευ. Βενιζέλος: Εσείς πότε είχατε προσληφθεί;

κα Ζουμέα: Εμείς είχαμε προσληφθεί με αξιοκρατικές διαδικασίες το 2001 και μονιμοποιηθήκαμε με επίσης διαδικασίες ΑΣΕΠ πάλι και ήμασταν 14 χρόνια στα σχολεία.

Ν. Ευαγγελάτος: Είναι ο νόμος Πεπονή, επειδή το συζητήσαμε νωρίτερα, ΑΣΕΠ.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι αλλά δεν είναι όλοι στην ίδια κατηγορία, δεν έχει σημασία, συμφωνώ πάντως με την κα Τρέμη. Σε αυτά έγινε μία τρύπα στο νερό, αναμφίβολα. Ποτέ δεν ήμουνα προσωπικά, αλλά δεν έχει καμία σημασία..

Ο. Τρέμη: Σας αρέσει δηλαδή ο τρόπος που σκέφτομαι.

Ευ. Βενιζέλος: Απολύτως και φοράτε και βέρα

Ο. Τρέμη: Εντελώς.

Ευ. Βενιζέλος: Οπότε αξίζει ίσως για λόγους ιστορικούς να πω ότι από την αρχή επέμενα ότι δεν πρέπει να κάνουμε στοχευμένες κινήσεις με τυχαίες ομάδες, καθαρίστριες του Υπουργείου Εξωτερικών, σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί, εκπαιδευτικοί της τεχνικής εκπαίδευσης και διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ, γιατί περί αυτού επρόκειτο.

Ν. Ευαγγελάτος: Ναι, αλλά τα κάνατε τελικά όμως.

Ευ. Βενιζέλος: Πάντα πίστευα κι είχαμε συμφωνήσει, δυστυχώς είχαμε συμφωνήσει με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Κουβέλη ότι έπρεπε η προσέγγιση να είναι τελείως διαφορετική, ότι έπρεπε να αξιολογηθούν το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και να οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα αυτοί οι οποίοι έπρεπε  αξιοκρατικά ανεξαρτήτως θέσης.

Ν. Ευαγγελάτος: Τώρα αυτό που κάνετε δεν είναι λίγο περίεργο; Για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης που ψηφίζατε λέτε "διαφωνούσα", αλλά τα ψηφίζατε.

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, ξέρετε οι Κυβερνήσεις προχωρούν με συμβιβασμούς. Και η αλήθεια είναι ότι τελικά αυτό οδήγησε στο να καταστούν σύμβολα μιας σκληρής πολιτικής κάποιες ομάδες ανθρώπων, οι οποίοι πράγματι δε φταίγανε και σε τίποτα, για να πάρω το παράδειγμα των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών. Ενώ μπορούσες να βρεις στο Υπουργείο Οικονομικών 300 υπαλλήλους, οι οποίοι να πρέπει για λόγους υπηρεσιακής ανεπάρκειας να απολυθούν.

Ν. Ευαγγελάτος: Άρα θεωρείτε ότι η πολιτική σας στην εξυγίανση του δημοσίου, αν το ερμηνεύω σωστά, μάλλον δεν..

Ευ. Βενιζέλος: Δεν απέδωσε.

Ν. Ευαγγελάτος: Δεν απέδωσε;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν απέδωσε καθόλου.

Ο. Τρέμη: Και ήταν και άδικη.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν απέδωσε. Τώρα η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου επαναφέρει τους πάντες άρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ανάγκη να πάρει κάποια άλλα μέτρα, θα το χειριστεί και θα μας πει πως θα το χειριστεί. Αλλά αυτό που θα έπρεπε να γίνει, που είναι η συνολική αξιολόγηση όλων των υπηρετούντων, δυστυχώς δεν έγινε.

Ν. Ευαγγελάτος: Να ρωτήσουμε πριν κλείσουμε γνώμη, γιατί νομίζω έχει ενδιαφέρον για μερικά πρόσωπα της πολιτικής σκηνής, τη γνώμη σας για τον κ. Βαρουφάκη, για την κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, για τον κ. Αντώνη Σαμαρά.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτά τα κάναμε παιδιά ,όταν γράφαμε εφημερίδα στο σχολείο.

Ο. Τρέμη: Παιδιά παραμένουμε.

Ν. Ευαγγελάτος: Ωραία, ας ξαναγίνουμε λίγο παιδιά εδώ.

Ευ. Βενιζέλος: Σινέ Βαρουφάκη, Κωνσταντοπούλου.

Ο. Τρέμη: Καλά αυτά τα λέτε έτσι κι αλλιώς.

Ν. Ευαγγελάτος: Για πείτε μας γι΄ αυτό, την πολιτική σας κριτική.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, ο κ. Τσίπρας  για λόγους που θα μας εξηγήσει κάποια στιγμή, πέραν των πολιτικών θεμάτων που έχει να χειριστεί, έχει προκαλέσει ο ίδιος στον εαυτό του διάφορα πρόσθετα τεχνητά προβλήματα. Το πρόβλημα του κ. Βαρουφάκη και το πρόβλημα της κας Κωνσταντοπούλου, που πιστεύω ότι αυτά είναι δύο δύσκολα προβλήματα…

Ν. Ευαγγελάτος: Γιατί τα λέτε "προβλήματα";

Ευ. Βενιζέλος: Διότι πιστεύω ότι έχουν προσωπική ατζέντα, πιστεύω ότι έχουν διαφοροποιηθεί ανοιχτά από την κυβερνητική γραμμή και πιστεύω ότι περιμένουν στη γωνία.

Ν. Ευαγγελάτος: Τι περιμένουν στη γωνία;

Ο. Τρέμη: Περιμένουν στη γωνία;

Ευ. Βενιζέλος: Περιμένουν στη γωνία τις τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Ν. Ευαγγελάτος: Και τι θα κάνουν τότε;

Ευ. Βενιζέλος: Θα το δούμε, δε θα πλήξουμε.

Ν. Ευαγγελάτος: Δεν μπορεί, για να το λέτε σημαίνει αν έχουν προσωπική..

Ευ. Βενιζέλος: Η εκτίμησή μου είναι ότι δε θα πλήξουμε.

Ο. Τρέμη: Δηλαδή τότε θα αναπτύξουν την προσωπική τους ατζέντα λέτε;

Ευ. Βενιζέλος: Τότε θα περάσουν στη δεύτερη πράξη, δε θα πλήξουμε.

Ο. Τρέμη: Στη δεύτερη πράξη της προσωπικής τους ατζέντας.

Ευ. Βενιζέλος: Αλλά αυτό θα το κρίνει ο κ. Τσίπρας, θα το κρίνουν οι Βουλευτές, θα το κρίνουν τα στελέχη του.

Ν. Ευαγγελάτος: Τη γνώμη σας για τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας; Όχι για τη συνεργασία σας, σήμερα.

Ευ. Βενιζέλος: Τώρα είναι δυνατόν να λέω τη γνώμη μου για τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων;

Ν. Ευαγγελάτος: Για τον κ. Τσίπρα τη λέτε με ευκολία, για τον κ. Σαμαρά που συνεργαστήκατε;

Ευ. Βενιζέλος: Την πολιτική γνώμη λέω.

Ν. Ευαγγελάτος: Την πολιτική γνώμη ζητώ.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ δεν έκανα το ψυχογράφημα του κυρίου Τσίπρα

Ν. Ευαγγελάτος: Όχι δεν εννοώ το ψυχογράφημα, να μην παρεξηγηθούμε, πολιτική κριτική. Αναπτύσσετε μία κριτική στον κ. Σαμαρά ότι αν η Νέα Δημοκρατία για παράδειγμα άλλαζε αρχηγό, ίσως είχε μεγαλύτερη απήχηση στην κοινή γνώμη.

Ευ. Βενιζέλος: Μα μπορώ να πω εγώ την άποψή μου… τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία;

Ν. Ευαγγελάτος: Γιατί;

Ευ. Βενιζέλος: Θα κάνει ότι είναι το καλύτερο για το χώρο αυτό, γιατί τα συλλογικά υποκείμενα έχουν πάντα ένα κριτήριο επιβίωσης και θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν.

Ο. Τρέμη: Την έχετε πει με έναν τρόπο, έχετε πει ότι "εσείς μετά το αποτέλεσμα το εκλογικό αποφασίσατε ότι θα παραιτηθείτε κατά τα βρετανικά πρότυπα".

Ευ. Βενιζέλος: Βέβαια δεν είπα να ακολουθήσει το παράδειγμά μου κανείς, να μην παρεξηγηθώ.

Ο. Τρέμη: Αφήστε με να τελειώσω. Κατά τα βρετανικά πρότυπα, που σημαίνει ότι το να μην έχετε αναφορά σε ελληνικά πρότυπα, κάτι σημαίνει και τούτο, έτσι δεν είναι;

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω κάτι, εγώ παραιτήθηκα από Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για την ακρίβεια ζήτησα να τερματιστεί η θητεία μου ένα χρόνο νωρίτερα, γιατί θέλω να διευκολύνω..

Ο. Τρέμη: Την ανανέωση.

Ευ. Βενιζέλος: Την ανανέωση και τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο.

Ο. Τρέμη: Ωραία, τα είπε όλα.

Ευ. Βενιζέλος: Μένω όμως μάχιμος στην πολιτική και προσπαθώ να εξηγήσω σε σας και δι΄ υμών στην ελληνική κοινωνία τι κάναμε, που βρισκόμαστε, τι έχω αποκομίσει αυτά τα χρόνια και πιστεύω ότι αυτά που λέω ,είτε κανείς τα δέχεται ή δεν τα αποδέχεται ,είναι χρήσιμα στη συνολική εικόνα που έχουμε…

Ο. Τρέμη: Μάλιστα.

Ν. Ευαγγελάτος: Να σας ευχαριστήσουμε πολύ, πάντα η κουβέντα μαζί σας είναι έντονη, ομολογουμένως και σε υψηλούς τόνους, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα.

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω κάτι; Τέτοια ώρα που γίνεται αυτή η συζήτηση 12:00΄ με 01:00΄, αν δεν είναι κανείς και λίγο έντονος κινδυνεύει να λειτουργήσει..

Ο. Τρέμη: Να αποκοιμηθεί μαζί με τους τηλεθεατές.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι νανουριστικά.

Ν. Ευαγγελάτος: Με νανούρισμα. Την άλλη φορά θα το προσπαθήσουμε πιο πολύ, ευχαριστούμε.

Ο. Τρέμη: Ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ, καλή συνέχεια.

 

 

* Το video της συνέντευξης : http://www.megatv.com/online/default.asp?catid=37877 

 

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΣυνεντεύξεις 2015