Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στον ραδιοσταθμό του Real Fm 97,8 και στην δημοσιογράφο Κάτια Μακρή

 

Κ. Μακρή: Στην τηλεφωνική μας γραμμή να καλημερίσουμε τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Καλό μεσημέρι, τι κάνετε; 

Ευ. Βενιζέλος: Γεια σας, καλό μεσημέρι.

Κ. Μακρή: Το καλό είναι ότι φαίνεται πως θα έχουμε μια συμφωνία εντός 48ωρου. Το κακό είναι ότι είναι μια πολύ ακριβή συμφωνία κ. Πρόεδρε, δεν ξέρω αν συμφωνείτε.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, υπάρχει ένα κλίμα ανακούφισης επειδή η χώρα αποφεύγει την απόλυτη καταστροφή, αλλά το παράδοξο είναι ότι με την απόλυτη καταστροφή απειλούσε τη χώρα η ίδια η κυβέρνηση, η οποία είχε αναπτύξει τις θεωρίες για το Κούγκι, για την απειλή αυτοκτονίας ως μέθοδο διαπραγμάτευσης.

Είναι τραγικό το γεγονός ότι 5 χρόνια μετά την είσοδό μας στο μνημόνιο και μετά από τόσο μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, φτάσαμε να είμαστε ξανά στο μεταίχμιο, να είμαστε ξανά με το ένα πόδι πάνω από το γκρεμό. Και είναι ανακουφιστικό και θετικό το γεγονός ότι πηγαίνουμε σε συμφωνία και ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνησή του κάνει μια πολύ μεγάλη πολιτική στροφή. Διότι άλλα έλεγε, άλλα κάνει τώρα, άλλα υποσχέθηκε προεκλογικά, άλλα πράττει. Διότι σχέδιο Β’ δεν υπήρχε και κάθε φορά που αναζητάμε ένα σχέδιο Β’ πηγαίνουμε σε χειρότερες εκδοχές του σχεδίου Α'.

Άρα λοιπόν, τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, η αναποφασιστικότητα, ο χαμένος χρόνος των τελευταίων 5 μηνών δεν είναι εξυπνάδα, δεν είναι θεωρία των παιγνίων, δεν είναι τακτική διαπραγμάτευσης, αλλά είναι βλάβη που έχει προκληθεί εις βάρος της χώρας.

Κ. Μακρή: Από την άλλη όμως υπάρχει μια σημαντική μερίδα κόσμου που λέει ότι τουλάχιστον το πάλεψε, διαπραγματεύθηκε.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι μια εντύπωση η οποία έχει καλλιεργηθεί με τεράστιο κόστος. Αυτό ήθελε να κάνει, ήθελε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι το παλεύει ενώ στην πραγματικότητα επιδεινώθηκε η κατάσταση της οικονομίας και άρα αποδυναμώθηκε η διαπραγματευτική θέση της χώρας. Αν εμείς κάναμε το ίδιο, δηλαδή αν εμείς κάναμε την επιλογή στις προηγούμενες δύσκολες φάσεις της διαπραγμάτευσης το ’10, το ’11, το ’12, υπό τραγικές συνθήκες δημοσιονομικές να παίξουμε επικοινωνιακά το παιχνίδι και όχι ν’ ασχοληθούμε με την ουσία του θέματος και με την προστασία του εθνικού συμφέροντος, θα είχαμε καταστρέψει τη χώρα, θα την είχαμε οδηγήσει δηλαδή στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη..

Κ. Μακρή: Εσείς μιλάτε για επικοινωνιακό παιχνίδι, εδώ όμως δεν ήταν μόνο επικοινωνιακό, κάποια πράγματα τουλάχιστον όπως είναι η μη μείωση συντάξεων, η μη περαιτέρω μείωση μισθών, επετεύχθη.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, είναι μόνο επικοινωνιακό, δεν επετεύχθη τίποτα. Μείωση συντάξεων επήλθε. Τη μείωση συντάξεων την είχαμε αποκλείσει εμείς με το e-mail Χαρδούβελη το οποίο όπως θυμάστε, το είχα δώσει στον κ. Χατζηνικολάου στην τελευταία εμφάνισή μου στην εκπομπή του στην τηλεόραση γιατί ήταν ένα πολύ ωραίο φόρουμ η εκπομπή αυτή και του είπα «ας το κρατήσουμε, θα είναι παιδική χαρά μπροστά στον κατάλογο μέτρων που θα έρθει, που θα είναι το τρενάκι του τρόμου».

Και απεδείχθη αυτό, διότι έχουμε πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις των εισοδημάτων, έχουμε μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της αύξησης των έμμεσων φόρων και έχουμε και μείωση των συντάξεων μέσα από την αύξηση των εισφορών, των εισφορών και των συνταξιούχων. Άρα λοιπόν όλα αυτά είναι ανακριβή, δυστυχώς.

Είχα πει στον κ. Τσίπρα στις 18 Φεβρουαρίου που τον είχα δει, λίγο πριν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου: «Γιατί αγαπητέ μου δεν ακολούθησες το χρονοδιάγραμμα που βρήκες; Εξελέγης 27 Ιανουαρίου, υπήρχε παράταση μέχρι 28 Φεβρουαρίου, μπορούσες να συνεχίσεις κανονικά τη διαπραγμάτευση, να ζητήσεις όλα αυτά τα οποία θέλεις να ζητήσεις, να υψώσεις τις κόκκινες γραμμές σου αλλά μην το καθυστερείς. Γιατί υπάρχει ειλημμένη απόφαση του Eurogroup, 28/2 η Ελλάδα να περάσει στην προληπτική πιστωτική γραμμή, να βγει δηλαδή σιγά-σιγά με την υποστήριξη των εταίρων στις αγορές, ν’ αλλάξει καθεστώς», ενώ εσύ έλεγες «δε θέλω παράταση, δε θέλω δόσεις…»..

Κ. Μακρή: Πολλοί αμφισβητούν αν μπορούσε να γίνει στην πραγματικότητα αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Μπορούσε να γίνει..

Κ. Μακρή: Αν θα γινόταν πιστοληπτική γραμμή ή θα γινόταν το επόμενο μνημόνιο.

Ευ. Βενιζέλος: Μπορούσε να γίνει με μια νωπή κυβέρνηση, με μια ισχυρή εντολή, όλα αυτά τα επιχειρήματα που είχε ο κ. Τσίπρας στις 27 Ιανουαρίου δυστυχώς δεν τα έχει τώρα, στις 27 Ιουνίου. Και δε θα τα έχει στις 30 Ιουνίου που τελειώνει η προθεσμία, που τελειώνει η παράταση.

Κ. Μακρή: Πιστεύετε ότι θ’ ανέβει δηλαδή κι άλλο ο λογαριασμός; Αυτό λέτε τώρα;

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, φοβούμαι ότι θ’ αυξηθεί κι άλλο ο λογαριασμός. Διότι εδώ δεν πληρώνουμε μόνο το λογαριασμό του χαμένου πενταμήνου, πληρώνουμε και το λογαριασμό της αντιμνημονιακής ψευδολογίας των τελευταίων πολλών ετών. Αλλά ας πάμε μόνο στο χαμένο πεντάμηνο..

Κ. Μακρή: Πριν πάμε στο πεντάμηνο, εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής: Ο κ. Σταθάκης λίγο νωρίτερα στο Νίκο Χατζηνικολάου είπε ότι το e-mail Χαρδούβελη, επειδή το επικαλεστήκατε, ήταν μόνο για το α' εξάμηνο του 2015 κι ότι από κει και πέρα για το τέλος του 2016 υπήρχαν μέτρα 12 δισεκατομμυρίων.

Ευ. Βενιζέλος: Μα τι λέτε; Αυτό είναι μια επινόηση του κ. Σταθάκη. Πού το βρήκε αυτό ο κ. Σταθάκης;

Κ. Μακρή: Αυτό είπε πριν από λίγο.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι ένα ωμό ψεύδος. Μια χώρα η οποία θα είχε επανέλθει σταδιακά και προστατευμένα στις αγορές και θα είχε αλλάξει καθεστώς, μια χώρα η οποία θα είχε αλλάξει το κλίμα, διότι η μισή οικονομία είναι ψυχολογία, είναι κλίμα, είναι εμπιστοσύνη, είναι αισιοδοξία ή απαισιοδοξία. Πού τα βρήκε αυτά ο κ. Σταθάκης;

Ας ασχοληθεί με τα θέματά του, ας ασχοληθεί με την πραγματική οικονομία, ας ασχοληθεί με τη διαχείριση του ΕΣΠΑ που ψάχνουν να βρουν τώρα το πακέτο Γιουνκέρ και έχουμε εγκαταλείψει το ΕΣΠΑ, το οποίο είναι δεδομένο και το οποίο είναι 20 δισεκατομμύρια, ας ασχοληθούμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ας ασχοληθούμε με την υποστήριξη του τουρισμού ο οποίος πλήττεται λόγω της αβεβαιότητος που δημιουργείται..

Κ. Μακρή: Να ρωτήσω κάτι για το χρέος, εγώ δεν κατάλαβα κάτι χειροπιαστό..

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, πριν πάμε στο χρέος. Να σας θυμίσω ότι το τελευταίο πεντάμηνο έχουμε διαρροή 40 δισεκατομμυρίων στις καταθέσεις, δηλαδή έχουμε ένα βαρύ, ασήκωτο πλήγμα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, διότι έχουμε την εξάρτηση από το ELA, έχουμε την εξάρτηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά έχουμε και την εξάρτηση ,από το Ελληνικό Δημόσιο ,των Τραπεζών.

Διότι κάποιος εγγυάται για όλα αυτά και σε τελική ανάλυση εγγυάται το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος. Έχουμε φυσικά την υστέρηση των δημοσίων εσόδων, έχουμε την εσωτερική παύση πληρωμών, δεν πληρώνει το κράτος στην αγορά, έχουμε τη δραματική μείωση της ρευστότητας, έως εξαφάνισης και βεβαίως έχουμε ύφεση με το επιχείρημα ότι δε θέλουμε υφεσιακά μέτρα.

Και για να μην πάρουμε δήθεν υφεσιακά μέτρα, η χώρα μπήκε στην ύφεση. Και τώρα το χρέος. Χτες βγάζει non paper η κυβέρνηση και λέει: «Αυτό που ζητάμε για το χρέος, είναι στην πραγματικότητα να γίνει επιμήκυνση των λήξεων των ομολόγων που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ", τα οποία ομόλογα σημειωτέον είναι ελληνικού Δικαίου ομόλογα, 27 δισεκατομμύρια.

Κ. Μακρή: Εσείς εκτιμάτε ότι αυτό θα το πάρουμε στη Σύνοδο της Πέμπτης;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό για να το πάρουμε πρέπει ν’ ανοίξει πρόγραμμα του ESM, δηλαδή να ψηφίσουν οι χώρες  ότι δίνουν ισόποσο δάνειο νομικά στην Ελλάδα, ώστε με το ισόποσο δάνειο του ESM προς την Ελλάδα ν’ αγοραστούν αυτά τα ομόλογα από τον ESM.

Δε θα το κάνει δώρο κανείς αυτό, θα το κάνει μόνο μέσω δανείου προς την Ελλάδα. Άρα στην πραγματικότητα θα έχουμε μια διαδικασία μνημονίου η οποία θα διευκολύνει ν’ αντιμετωπισθούν οι λήξεις των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που είναι πράγματι το μόνο εμπόδιο που υπάρχει, γιατί οι επόμενες λήξεις είναι πάρα πολύ καλά κατανεμημένες.

Κ. Μακρή: Παρ’ όλα αυτά, με όποιον τρόπο και να γίνει, η ανακούφιση του χρέους θα βγάλει έναν μεγάλο βραχνά από πάνω μας και ενώ το είχαν υποσχεθεί το 2012. Επαναβεβαίωσαν το Μάιο του 2014, δεν το έκαναν.

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, δεν το είχαν υποσχεθεί, το είχαμε πάρει το 2012..

Κ. Μακρή: Ναι, αλλά μετά δεν υπήρξε καμία συνέχεια.

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, για να γίνει αυτό, προϋπόθεση ήταν να είναι η Ελλάδα στην έξοδο από το μνημόνιο, δηλαδή να έχει πρωτογενές πλεόνασμα και να βγαίνει από το μνημόνιο. Αυτές οι προϋποθέσεις είχαν διαμορφωθεί με κάποιον τρόπο από το β’ εξάμηνο του 2014 και μετά. Δεν αξιοποιήθηκε αυτό..

Κ. Μακρή: Από ποιον δεν αξιοποιήθηκε; Από τις κυβερνήσεις σας προφανώς..

Ευ. Βενιζέλος: Από την κυβέρνηση αυτή.

Κ. Μακρή: Ούτε από τη δική σας με τον κ. Σαμαρά.

Ευ. Βενιζέλος: Μα η προηγούμενη κυβέρνηση κα Μακρή, από τις ευρωεκλογές και μετά ήταν υπό την πίεση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και των επικείμενων προεδρικών εκλογών. Ήμασταν σ´ένα "σάντουιτς", δυστυχώς, ανάμεσα στο κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, την επερχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ η οποία ήταν πανθομολογούμενη και από την άλλη μεριά όλοι ήξεραν ότι υπάρχει ένα συνταγματικό πλαίσιο το οποίο είναι ανυπέρβλητο.

Κ. Μακρή: Αυτό που λέτε είναι ομολογία την οποία όλοι διαπιστώσαμε βεβαίως, ομολογία αδυναμίας διακυβέρνησης. Άρα το τελευταίο 6μηνό είχατε σηκώσει τα χέρια ψηλά και μας κοιτάζατε.

Ευ. Βενιζέλος: Ομολογία υπονόμευσης της εθνικής διαπραγμάτευσης. Διότι όταν πήγαιναν οι δικοί μας Υπουργοί ή οι δικοί μας εκπρόσωποι να μιλήσουν με τους εταίρους, είχαν την αντιπολίτευση στο εσωτερικό και τον κ. Τσίπρα προσωπικά να λέει «μην τους ακούτε, δεν εκφράζουν τίποτα, δεν έχουν ισχυρή υπογραφή, η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση, πέφτουν, πάμε σ’ εκλογές, δε θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Έτσι είναι και αυτό το άκουσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ακούστε τη φράση μου: Αυτό το επιχείρημα του κ. Τσίπρα ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έχει εντολή, δεν έχει νομιμοποίηση, δεν είναι ισχυρός διαπραγματευτής, το άκουσε η Ευρώπη και περίμενε τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευθεί. Ο κ. Τσίπρας δεν το αξιοποίησε αυτό τον πρώτο μήνα που ήταν πραγματικά ισχυρός και είχε ρυθμό. Έχασε το momentum και οδήγησε τη χώρα βαθιά στο μνημόνιο και βαθιά στην ύφεση.

Κ. Μακρή: Με δεδομένο ότι εσείς κριθήκατε όπως κριθήκατε στις εκλογές, να ξαναγυρίσω στο σήμερα που καίει και τον κόσμο που μας ακούει. Το χρέος λοιπόν εκτιμάτε με όλα αυτά που λέτε, θα το πάρουμε;

Ευ. Βενιζέλος: Εκτιμώ ότι θα πάρουμε την υπόσχεση του 2012 ανανεωμένη και αυτό που θα γίνει θα είναι βελτιώσεις παραμετρικού χαρακτήρα που συνιστούν στην πράξη κούρεμα υπό την έννοια ότι είναι κούρεμα της καθαρής παρούσας αξίας του χρέους.

Διότι έχουμε διαμορφώσει τις προϋποθέσεις ,λόγω πολύ χαμηλών επιτοκίων και λόγω της πολύ μεγάλης διάρκειας του χρέους, να γίνουν μ’ ευκολία και νέες παραμετρικές αλλαγές. Δηλαδή λέει ο κ. Βαρουφάκης στέλνοντας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα χαρτί που προσωπικά έχω επεξεργαστεί μαζί με το επιτελείο της Λαζάρ, "αφού έχουμε τόσο χαμηλά επιτόκια, έχουμε επιτόκιο 2%, γιατί να μην πάρουμε το κεφάλαιο να το κόψουμε στη μέση και αντί να χρωστάμε 100 ευρώ με 2% επιτόκιο, να πούμε ότι χρωστάμε 50 ευρώ με 5% επιτόκιο;"

Όταν μπορείς να κάνεις τέτοια πράγματα, πρέπει να σκεφτείς γιατί μπορείς να τα κάνεις. Γιατί εμείς μειώσαμε το επιτόκιο. Γιατί εμείς καταφέραμε να έχουμε μια μείωση του χρέους σε καθαρή παρούσα αξία ίση με το 100% του σημερινού ΑΕΠ. Άρα λοιπόν, ο κ. Τσίπρας από τη μια παρακαλάει, εκλιπαρεί να συνεχιστεί η λογική του PSI και της παρέμβασης του 2012 και να πάρει την υπόσχεση του 2012, αλλά έχει αφήσει ελεύθερη την κα Κωνσταντοπούλου να παίζει στη Βουλή με το λεγόμενο «επαχθές χρέος» και να λέει- και να το πηγαίνει και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτό το χαρτί- ότι το χρέος δεν υπάρχει γιατί είναι επαχθές, επονείδιστο.

Ποιο χρέος; Το χρέος που μας δάνεισε η Ευρωζώνη, το EFSF και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και ξέρετε, στη θεωρία του Διεθνούς Δικαίου, επονείδιστο είναι το χρέος που έχουν συνάψει δικτατορικές κυβερνήσεις ,προς προσωπικό όφελος των δικτατόρων και οι δανειστές γνώριζαν ότι θα επωφεληθούν προσωπικά οι δικτάτορες.

Κ. Μακρή: Όχι, αυτό δεν το γνώριζα που λέτε τώρα.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτός είναι ο ορισμός του επαχθούς χρέους. Άρα λοιπόν ο κ. Τσίπρας, οφείλει να συμμαζέψει τ’ ασυμμάζευτά του τα θεσμικά και να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Υπάρχει πρόβλημα εντιμότητας πολιτικής, ειλικρίνειας και νομιμοποίησης βεβαίως.

Κ. Μακρή: Το Σαββατοκύριακο θα έρθει απ’ ό,τι φαίνεται το πακέτο προς ψήφιση στη Βουλή, αυτό είναι όρος που έβαλαν δημόσια χτες το βράδυ οι δανειστές, ότι «πρώτα θα το ψηφίσουμε εμείς και μετά το Κοινοβούλιο».

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί έκαναν το καταπληκτικό κόλπο με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Κ. Μακρή: Και δεν τη φέρανε στη Βουλή, οπότε τώρα το βάζουν ως προαπαιτούμενο..

Ευ. Βενιζέλος: Κατά παράβαση της κοινοβουλευτικής τάξης…

Κ. Μακρή: Πρώτο ερώτημα: Θα ψηφιστεί εκτιμάτε, με δεδομένες τις δημόσιες δηλώσεις πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και κυβερνητικών;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, δεν αρκεί να έχουμε μια συμφωνία. Πρέπει κάποιος να μας πει το συνολικό πλαίσιο εξόδου από την κρίση και το μνημόνιο. Διότι εδώ μιλάμε συνεχώς για τον κατάλογο μέτρων που θα πάρει η Ελλάδα. Δεν έχει μιλήσει κανείς για το τι μας δίνουν οι εταίροι. Τι κατάφερε να πάρει ο κ. Τσίπρας;

Κ. Μακρή: Το πακέτο Γιουνκέρ είναι η προφανής απάντηση.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει πακέτο Γιουνκέρ, μην ασχολείστε με το πακέτο Γιουνκέρ. Το πακέτο Γιουνκέρ είναι ένα πανευρωπαϊκό πακέτο μόχλευσης υφισταμένων πόρων. Το πακέτο Γιουνκέρ είναι η πολλαπλή αξιοποίηση των κονδυλίων των Διαρθρωτικών Ταμείων ,του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Κ. Μακρή: Πάντως είναι χρήματα τα οποία θα πέσουν στη χώρα κ. Πρόεδρε, όπως και να’ χει.

Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Μακρή, δεν υπάρχουν αυτά. Το πακέτο Γιουνκέρ είναι 10% κοινοτικοί πόροι και 90% εθνικοί πόροι. Πόροι του κάθε κράτους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το πακέτο Γιουνκέρ για μας είναι το ΕΣΠΑ, η ΚΑΠ και οι συμβολές που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Μην ψάχνετε λύσεις στο πακέτο Γιουνκέρ. Αυτό το οποίο θα μας δώσουν λοιπόν είναι τι: Μπαίνουμε σ’ ένα μνημόνιο που είναι παράταση του μνημονίου 2, είναι το μνημόνιο 2,5 και δυστυχώς η προοπτική είναι να πάμε στο μνημόνιο 3 μετά. Πόσα λεφτά θα μας δώσουν; Θα μας δώσουν λεφτά μόνο για τις εξωτερικές υποχρεώσεις; Για τις διεθνείς υποχρεώσεις μας για να μην πάμε σε πιστωτικό γεγονός;

Θα μας δώσουν λεφτά και για τις εσωτερικές υποχρεώσεις του κράτους; Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι θα μείνουμε στο μνημόνιο, πόσα χρόνια παραπάνω;

Κ. Μακρή: Αυτά όλα δηλαδή λέτε ότι το Σαββατοκύριακο πρέπει ν’ απαντηθούν και να ξέρουμε…

Ευ. Βενιζέλος: Όχι το Σαββατοκύριακο στη Βουλή, πρέπει να μας πει την Πέμπτη που είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αφού θα έχει μεσολαβήσει το Eurogroup, όχι τι συμβολή δίνει ο ελληνικός λαός με πρόσθετα μέτρα, αλλά τι μας δίνουν ως προοπτική και ως πλαίσιο. Αυτό δεν το έχει πει κανείς.

Κ. Μακρή: Πολιτικές εξελίξεις βλέπετε;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό εξαρτάται από το αν έχουμε κυβέρνηση με δεδηλωμένη πλειοψηφία.

Κ. Μακρή: Αυτό ρωτώ λοιπόν, εσείς βλέπετε ότι μπορεί να κινδυνεύσει η κυβερνητική συνοχή είτε από τον κ. Καμένο και να πάμε σε εκλογές; Αυτό σας ρωτώ.

Ευ. Βενιζέλος: Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά: Πρώτον, πρέπει να έχουμε συμφωνία. Συμφωνία σημαίνει όχι μόνο τα μέτρα που παίρνει η Ελλάδα, δηλαδή οι Έλληνες πολίτες, αλλά και τι μας δίνουν ως πλαίσιο, ως χρονοδιάγραμμα, ως προοπτική. Πρέπει να υπάρχει ένα συνολικό πλαίσιο με προοπτική εξόδου από την κρίση, όπως είχαμε εμείς. Με όλα τα λάθη, με όλα τα κενά, με όλες τις αντιφάσεις, με όλες τις δυσκολίες. Υπήρχε ένα πλαίσιο. Και έχοντας απέναντί μας μια αντιπολίτευση η οποία ήταν σκληρή, άτεγκη, όχι όπως τώρα..

Κ. Μακρή: Επιμένω στο ερώτημά μου: Εκλογές βλέπετε;

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό: Δεύτερον, πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση η οποία το εισηγείται αυτό στη Βουλή και λέει «ψηφίστε το κι εγώ θα το εφαρμόσω». Για να υπάρχει κυβέρνηση, πρέπει να υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αφού υπάρχουν αυτά, μετά μας ζητά και συνεννόηση, μας ζητά ψήφο. Άρα πρέπει να έρθει να μας εξηγήσει τους όρους της συνεννόησης. Κι εμείς πάντα με υπευθυνότητα και ειλικρίνεια θα κινηθούμε, γιατί άξονάς μας είναι η αλήθεια και η ευθύνη, αλλά για να κινηθεί η αντιπολίτευση, πρέπει πρώτα να έχει εκπληρώσει το καθήκον της η κυβέρνηση. Και σας είπα σε τι συνίσταται το καθήκον της κυβέρνησης.

Δηλαδή ,θα ζητήσει την ψήφο της αντιπολίτευσης; Ωραία, θα πει σ’ εμάς αν έχει τη δική του πλειοψηφία, αν έχεις τους Βουλευτές του; Θα πει αν υπάρχει κυβέρνηση; Θα πει ποια είναι η συμφωνία συνολικά και ποιο είναι το σχέδιο συνολικά; Θα ζητήσει συγνώμη για τα προεκλογικά ψέματα και την αντιμνημονιακή δημαγωγία;

Κ. Μακρή: Όλα αυτά που βάζετε δηλαδή είναι οι προϋποθέσεις που βάζετε για να υπερψηφίσετε και εσείς τη συμφωνία;

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ δε βάζω καμία προϋπόθεση, τις προϋποθέσεις τις βάζει η ιστορία, η δημοκρατία και η κοινή λογική.

Κ. Μακρή: Θα επιμείνω λοιπόν στο ερώτημά μου: Πολιτικές εξελίξεις, ήτοι εκλογές, βλέπετε;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν τις αποκλείω. Αλλά βλέπουμε τις φοβάται, δεν τις θέλει τις εκλογές. Δε μιλάνε για εκλογές, μιλάνε για δημοψήφισμα, το οποίο είναι αστείο, έτσι;

Κ. Μακρή: Γιατί το λέτε αυτό, ότι είναι αστείο;

Ευ. Βενιζέλος: Το λέω αυτό διότι δε μπορεί να γίνει ad referentum συμφωνία, όταν τελειώνει η προθεσμία στις 30 του μηνός, όταν στις 30 Ιουνίου πρέπει να πληρώσεις το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να μην είσαι σε πιστωτικό γεγονός, όταν 20 Ιουλίου επίκειται η λήξη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όταν έχεις Τράπεζες που κρεμιούνται από το σταγονόμετρο του κ. Ντράγκι. .

Κ. Μακρή: Άρα δεν προλαβαίνουμε είναι η εκτίμησή σας.

Ευ. Βενιζέλος: Δε μπορείς να παίζεις με το δημοψήφισμα και να επαναλάβεις την εμπειρία των Καννών. Πρέπει να διδάσκεται η χώρα από τις εμπειρίες της. Αν ο κ. Τσίπρας βεβαίως δεν έχει κυβέρνηση, δεν έχει πλειοψηφία, δεν έχει αντοχή, μη νομίζει ότι η φοβάται η αντιπολίτευση τις εκλογές. Υπάρχει ζήτημα νομιμοποίησης. Δε ζητά κανείς εκλογές. Η Βουλή αυτή μπορεί να δώσει λύση, αλλά για να δώσει λύση η Βουλή αυτή πρέπει να υπάρχει εντιμότητα. Εντιμότητα με το λαό και εντιμότητα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.                                                                                                                    

Κ. Μακρή: Μισό λεπτό γιατί αυτό που λέτε είναι σημαντικό. Η Βουλή δίνει λύση είτε με μια κυβέρνηση συνεργασίας είτε με μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Και αυτό δηλαδή υπάρχει στο μυαλό σας ότι μπορεί να συμβεί; 

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως. Με συγχωρείτε, τον πρώτο χρόνο μετά από εκλογές που έχουν προηγηθεί, δε μπορείς να πας παρά μόνο με την εφαρμογή του άρθρου 37 παρ. 3 του Συντάγματος. Δηλαδή θα πας με εκλογική κυβέρνηση η οποία είναι είτε οικουμενική είτε υπηρεσιακή. Δε μπορείς να πας με την κυβέρνηση την υπάρχουσα, την πολιτική κυβέρνηση.

Κ. Μακρή: Άρα λοιπόν όλα είναι ανοιχτά. Σας ευχαριστώ θερμά για τη συνομιλία μας.

Ευ. Βενιζέλος: Να είστε καλά.


* Το ηχητικό της συνέντευξης, εδώ  

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΣυνεντεύξεις 2015