Κυριακή 28 Ιουνίου 2015
Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στο δελτίο ειδήσεων του Mega και στους δημοσιογράφους Μαρία Σαράφογλου και Γιάννη Πρετεντέρη
Μ. Σαράφογλου: Κλείνουν οι Τράπεζες, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ξανανοίξουν, περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, στις αναλήψεις, ένα εκρηκτικό κλίμα λίγο πριν από ένα δημοψήφισμα, που επίσης δεν γνωρίζουμε επί της ουσίας σε τι καλούμαστε να ψηφίσουμε.
Ευ. Βενιζέλος: «Ενός κακού μύρια έπονται», όπως είπα σε μια γραπτή δήλωσή μου σήμερα. Έχουμε εμπλακεί και έχουμε εμπλακεί επειδή δυστυχώς η επιλογή που έκανε ο κ. Τσίπρας δεν ήταν μια επιλογή υπευθυνότητας, μια επιλογή προστασίας του εθνικού συμφέροντος, αλλά ήταν μια επιλογή μικροκομματική ,ήταν μια υπεκφυγή, προκειμένου να γλιτώσει την εσωκομματική σύγκρουση με τους φονταμενταλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και ως εκ τούτου οδηγεί τη χώρα σε μια περιπέτεια.
Κυρία Σαράφογλου, έχουμε περάσει πέντε χρόνια δια πυρός και σιδήρου, λάβαμε σκληρά μέτρα, κουρέψαμε το χρέος, κάναμε διαπραγματεύσεις, επιτύχαμε μια κολοσσιαία δημοσιονομική προσαρμογή χάρις στις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού, Τράπεζες κλειστές δεν είχαμε ούτε πέντε λεπτά όλο αυτό το διάστημα. Ξέρετε τι σημαίνει Τράπεζες; Σημαίνει ο κορμός της εθνικής οικονομίας, σημαίνει ότι χωρίς Τράπεζες δεν έχεις δυνατότητα να χρηματοδοτήσεις τις επιχειρήσεις, την απασχόληση. Δεν έχεις προοπτική ως τόπος.
Τράπεζες δεν είναι οι τραπεζίτες, δεν είναι οι μέτοχοι των Τραπεζών. Τράπεζες είναι οι καταθέσεις που πρέπει να προστατευτούν, Τράπεζες είναι τα δάνεια που πρέπει να δοθούν σε επιχειρήσεις για να αναπτυχθούν, Τράπεζες είναι ο μηχανισμός ο οποίος μπορεί να μας βγάλει από την κρίση και να μας ξανακάνει ισότιμους μέσα στην Ευρώπη και μέσα στο ευρώ. Ο κ. Τσίπρας παίζει εν ού παικτοίς.
Μ. Σαράφογλου: Πάντως κ. Βενιζέλε δεν πιστεύετε ότι εξάντλησε η ελληνική πλευρά τα περιθώρια διαπραγμάτευσης;
Ευ. Βενιζέλος: Όχι.
Μ. Σαράφογλου: Εννοώ ότι πρότεινε ένα βαθιά υφεσιακό πακέτο 8 δισεκατομμυρίων…
Ευ. Βενιζέλος: Πότε κα Σαράφογλου; Τον 5ο μήνα της διαπραγμάτευσης. Είχα πει στον κ. Τσίπρα μόλις εξελέγη Πρωθυπουργός ,του το είχα πει και πριν τις εκλογές, «ακολούθησε το υπάρχον σχέδιο ,μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου ολοκλήρωσε τη διαπραγμάτευση, ώστε να ισχύσει η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2014 να βγούμε από το Μνημόνιο, να πάμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή ,να αλλάξουμε καθεστώς, να γυρίσουμε σιγά - σιγά στις αγορές προστατευμένα, να ξαναγίνουμε ισότιμοι και αξιοπρεπείς».
Τι έκαναν αυτοί; Έλεγαν στην αρχή «δεν θέλουμε παράταση» μετά υπέγραψαν την παράταση. «Δεν θέλουμε τις δόσεις» μετά «δώστε μας τις δόσεις γιατί διαφορετικά δεν πληρώνουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Και αφού έλεγαν και λένε και τώρα «Δεν θα φέρουμε ποτέ Μνημόνιο» ,έστειλαν το αριστερό Μνημόνιο του κ. Τσίπρα ,με αντιρρήσεις του κ. Βαρουφάκη ,8 δισεκατομμυρίων.
Και λέει τώρα ο κ. Τσίπρας «έχω προτείνει 8 δισεκατομμύρια μέτρα, έχω μια διαφωνία με τους τροϊκανούς, με τους εταίρους, η οποία είναι λίγο πολύ 1 δισεκατομμύριο και προτείνω να απορριφθεί συνολικά η πρόταση», δηλαδή ζητάει από τον ελληνικό λαό να απορρίψει και τα δικά του μέτρα. Μετά πως θα διαπραγματευτεί; Αν ο ελληνικός λαός την ερχόμενη Κυριακή πει «ΟΧΙ» θα έχει πει όχι σε μια πρόταση η οποία είναι κατά 90% πρόταση Τσίπρα και κατά 10% πρόταση Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε.
Την επόμενη μέρα τι θα διαπραγματευτεί; Θα διαπραγματευτεί από το ΟΧΙ να πάει στο 90% ναι, δηλαδή να παραβιάσει και να προσβάλλει την απόφαση που ζητάει να λάβει ο ελληνικός λαός; Εδώ ξεφτιλίζουμε και θέτουμε σε κίνδυνο τα πάντα, όλο το εθνικό κεκτημένο.
Δεν μπορεί κανείς να μας βγάλει νομικά από το ευρώ. Έχω πει εδώ και χρόνια ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει και θα ταπεινωθεί εντός ευρώ και μπορεί να παρακαλάμε να κάνουμε το παράλληλο νόμισμα ή μετά να κάνουμε ένα υποτιμημένο, ένα ευτελισμένο εθνικό νόμισμα . Και αφού ο λαός υπέστη την ταλαιπωρία της εσωτερικής υποτίμησης ,έχασε το 30-35% για να διασώσει το 65-70% ,μετά θα τον βάλουμε να χάσει και ό,τι διέσωσε μέσω της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος.
Μ. Σαράφογλου: Και τώρα θα έχανε κ. Βενιζέλο.
Ευ. Βενιζέλος: Τώρα θα έχανε γιατί ξέρετε; Γιατί το e-mail Χαρδούβελη ήταν e-mail με μέτρα 900 εκατομμυρίων, 1 δισεκατομμύριο θα σας πω εγώ και οι εταίροι ήθελαν 2. Τώρα έχουμε πάει στα 8 με την πρόταση του κ. Τσίπρα. Ξέρετε ποιο είναι το κόστος του χαμένου πενταμήνου;
Νομίζει ο πολίτης ότι το κόστος είναι απλό; Το γεγονός ότι φύγαμε από το πρωτογενές πλεόνασμα και ξαναπήγαμε σε πρωτογενές έλλειμμα, το γεγονός ότι φύγαμε από την προοπτική της ανάπτυξης 2,5% και έχουμε πάλι ύφεση, κοστίζει σε μέτρα. Τα μέτρα έχουν πάει από τα 2 δις θα σας πω εγώ, στα 8 και οι άλλοι ζητούν –κακώς κατά τη γνώμη μου, προκλητικά το κάνουν αυτό από τις Βρυξέλλες- 9 ή 10, το γεγονός αυτό οφείλεται στο χαμένο πεντάμηνο. Και αυτό έγινε επίτηδες.
Γ. Πρετεντέρης: Κύριε Πρόεδρε να τα πάρουμε ένα – ένα. Πιστεύετε ότι υπάρχει κρυφό σχέδιο της Κυβέρνησης να μας βγάλει από το ευρώ;
Ευ. Βενιζέλος: Όχι – όχι ..
Γ. Πρετεντέρης: Το «επίτηδες» εκεί παραπέμπει. Σημαίνει το πάω στο αδιέξοδο για να βγω από το ευρώ.
Ευ. Βενιζέλος: Όχι κ. Πρετεντέρη. Η πεποίθησή τους ήταν και είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωζώνη έχει επενδύσει πολλά στην Ελλάδα, όταν χρωστάς πολλά είσαι πρόβλημα για τον πιστωτή και όχι πρόβλημα του οφειλέτη. Ως εκ τούτου τους απειλούμε με έξοδο από το ευρώ ,με Grexit ,με διάλυση της Ευρωζώνης και θα υποχωρήσουν μπροστά στην ασυμβίβαστη στάση και την απειλή του Grexit, γιατί έχουν να χάσουν πολλά.
Γ. Πρετεντέρης: Αυτό το καταλάβαμε.
Ευ. Βενιζέλος: Και δεν κατάλαβε ο κ. Τσίπρας ότι και η άλλη πλευρά από τις Βρυξέλλες, από το Λουξεμβούργο, από το Βερολίνο τον αφήνει να φάει το χρόνο. Νόμιζε ότι κερδίζει χρόνο και ότι στριμώχνει τους εταίρους, την τελευταία στιγμή πριν τη λήξη της παράτασης, πριν την πτώχευση.
Μ. Σαράφογλου: Ναι αλλά και η άλλη πλευρά κ. Βενιζέλο, έβαζε εμβόλιμα συνεχώς πράγματα, καινούργιες απαιτήσεις.
Ευ. Βενιζέλος: Πότε άρχισε η διαπραγμάτευση κα Σαράφογλου;
Μ. Σαράφογλου: Εγώ σας λέω ότι μέχρι το τέλος έβαζε εμβόλιμα επίσης καινούργια πράγματα.
Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, το δούναι και λαβείν το πραγματικό πότε άρχισε; Όταν απομακρύνθηκε ο κ. Βαρουφάκης, όταν πήγε ο κ. Χουλιαράκης, ο κ. Τσακαλώτος, όταν πήρε την υπόθεση ο κ. Τσίπρας στα χέρια του να μιλάει συνεχώς κάθε λίγο και λιγάκι με Μέρκελ και Ολάντ και να μπουν στο δούναι και λαβείν επί συγκεκριμένων μέτρων. Αυτό λειτουργεί τις τελευταίες 20 μέρες.
Μ. Σαράφογλου: Πάντως μιλάνε για εξαπάτηση τώρα.
Ευ. Βενιζέλος: Μπλόφα.
Μ. Σαράφογλου: Εξαπάτηση του κ. Τσίπρα σας λέω, γιατί εδώ λέει ότι καλλιεργηθεί ένα κλίμα, που ήταν κοντά η συμφωνία.
Ευ. Βενιζέλος: Μπλόφα στη μπλόφα.
Μ. Σαράφογλου: Αυτό τουλάχιστον μετέδιδαν όλοι, η αίσθηση ότι η συμφωνία είναι κοντά, πλησιάζει.
Ευ. Βενιζέλος: Μπλόφα στην μπλόφα! Και κάθε μέρα, ακόμη και χτες στη Βουλή ,η ρητορική του κ. Τσίπρα είναι διπλή. Είναι μια ρητορική που λέει " είμαι Ευρωπαίος, θα αναμορφώσω την Ευρώπη, είμαι ο Μπολιβάρ που θα απελευθερώσω τους Ευρωπαίους από το νεοφιλελευθερισμό και τον μερκελισμό. Αλλά ευτυχώς έχω μία καλή φίλη, την κα Μέρκελ και με αυτήν συνεννοούμαι."
Ταυτόχρονα λέει –ενώ στέλνει τα μέτρα 8 δισεκατομμυρίων- "αυτή η Κυβέρνηση Μνημόνιο δεν υπογράφει" και έχει τροφοδοτήσει τους Υπουργούς του, τους βουλευτές του, τους εταίρους του των Ανεξαρτήτων Ελλήνων να λένε «Όχι, καλύτερα να πεθάνουμε αξιοπρεπείς και λεβέντες, παρά να μπούμε στη λογική του Μνημονίου δηλαδή των μέτρων». Τι εντολή ζητάει στο δημοψήφισμα; Να κάνει τι τη Δευτέρα 6 Ιουλίου; Να ξαναδιαπραγματευτεί Μνημόνιο; Παράταση; Παράταση του Μνημονίου 2 με ενδιάμεσο Μνημόνιο 2,5 και 8 δισεκατομμύρια μέτρα, σας λέω εγώ; Να πάει σε Μνημόνιο 3;
Μ. Σαράφογλου: Όπως είπε ο κ. Φίλης πριν μια δέσμευση για το χρέος.
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, θα σας πω για το χρέος. Και ετοιμάζεται Μνημόνιο 3 βέβαια γιατί εκτός αγορών η Ελλάδα έχει δανειοδοτικές ανάγκες 50 δισεκατομμυρίων επιπλέον. Άρα πάμε για Μνημόνιο 3. Το δε χρέος είναι ο μεγαλύτερος μύθος του πενταμήνου.
Γ. Πρετεντέρης: Μια στιγμή, μετά την εισαγωγική παρέμβασή σας αυτή, μπορώ να κάνω μερικές ερωτήσεις;
Ευ. Βενιζέλος: Παρακαλώ.
Γ. Πρετεντέρης: Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε.
Ευ. Βενιζέλος: Μακρά εισαγωγή πάντως!
Γ. Πρετεντέρης: Μακρά εισαγωγή. Κύριε Πρόεδρε ένα - ένα τα πράγματα. Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε σήμερα παρέμβαση των ξένων, τον ξένο παράγοντα η οποία οδήγησε κατ’ αυτόν στο κλείσιμο των Τραπεζών και ζητάει παράταση του προγράμματος με επιστολή στους αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων.
Ευ. Βενιζέλος: Ψεύδεται ενώπιον του ελληνικού λαού. Ψεύδεται, διότι η παράταση του προγράμματος το ξέρει πάρα πολύ καλά ,προϋποθέτει έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια. Προϋποθέτει έγκριση τουλάχιστον από πέντε εθνικά Κοινοβούλια και σίγουρα από το γερμανικό και το φιλανδικό. Τι ζητάει από τον κ. Τουσκ; Τον πρώην Πολωνό Πρωθυπουργό, που δεν είναι καν εκπρόσωπος χώρας – μέλους της Ευρωζώνης;
Μ. Σαράφογλου: Ναι αλλά δεν μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος η διαδικασία κ. Βενιζέλο σε τόσο κρίσιμες στιγμές να αλλάξει και οι Ευρωπαίοι …
Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει τρόπος κα Σαράφογλου.
Μ. Σαράφογλου: Το τυπικό είναι έτσι εννοώ, αλλά σε κρίσιμες στιγμές κάποια στιγμή υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν, έχετε απόλυτο δίκιο. Απλώς όταν υπάρχει θέληση και από τις δυο πλευρές …
Ευ. Βενιζέλος: Και στις άλλες χώρες κα Σαράφογλου, δημοκρατία και Κοινοβούλιο υπάρχει, σε όλες τις χώρες. Είχε προειδοποιηθεί ο κ. Τσίπρας για το χρονοδιάγραμμα. Ψεύδεται κατά τρόπο ανερυθρίαστο ενώπιον του ελληνικού λαού.
Γ. Πρετεντέρης: Δεύτερον. Το κλείσιμο των Τραπεζών σήμερα που το αποδίδετε;
Ευ. Βενιζέλος: Στο γεγονός ότι όπως έχει πει ο κ. Ντράγκι, τον οποίο παρακαλάμε κάθε εβδομάδα να στηρίζει τις ελληνικές Τράπεζες, αν δεν υπάρχει εν ενεργεία πρόγραμμα …
Γ. Πρετεντέρης: Μέχρι Τρίτη βράδυ υπάρχει.
Ευ. Βενιζέλος: Μέχρι Τρίτη υπάρχει, αλλά έχει προοπτική λήξης χωρίς παράταση. Οπότε πρέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει τα μέτρα της. Ποιος έχει φέρει την χώρα στην κατάσταση αυτή; Ο κ. Τσίπρας με τα παιχνίδια, με τις μπλόφες, με τα τεχνάσματα.
Γ. Πρετεντέρης: Τετάρτη τι παραπάνω θα συμβεί από ό,τι συμβαίνει τώρα;
Ευ. Βενιζέλος: Τίποτε.
Γ. Πρετεντέρης: Θα παραμείνουν κλειστές οι Τράπεζες.
Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς.
Γ. Πρετεντέρης: Δεν θα πληρωθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ευ. Βενιζέλος: Μα το έχει πει.
Γ. Πρετεντέρης: Ναι το ξέρω. Τι θα σημαίνει αυτό;
Ευ. Βενιζέλος: Ότι ξεκινάει η διαδικασία του πιστωτικού γεγονότος.
Γ. Πρετεντέρης: Ποια είναι η άμεση επίπτωση αυτή στα οικονομικά μιας χώρας;
Ευ. Βενιζέλος: Η άμεση επίπτωση είναι ότι θα βγουν όλες οι χώρες οι μη ευρωπαϊκές, οι οποίες μετέχουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ,δηλαδή όλες οι χώρες του κόσμου, και θα λένε για πολλοστή φορά «ασχολείστε με τις πλούσιες χώρες της Ευρωζώνης;». Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ιδρυθεί για τον τρίτο κόσμο, για τις υπανάπτυκτες χώρες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι για την Αφρική, είναι για τη Λατινική Αμερική, δεν είναι για την Ευρωζώνη, δεν είναι για την Ελλάδα.
Μ. Σαράφογλου: Ναι αλλά δεν θεωρώ ότι είμαστε μια χώρα που ευημερεί κ. Βενιζέλο αυτή τη στιγμή, δεν είναι συνθήκες αυτές.
Ευ.Βενιζελος: Δεν είμαστε μια χώρα που ευημερεί, αλλά είμαστε μια χώρα που δυστυχεί στα ευρωπαϊκά επίπεδα. Είμαστε μια χώρα με ανισότητες, με αδικίες, με φτώχεια, με ανεργία.
Μ. Σαράφογλου: Λάθη δεν έγιναν κ. Βενιζέλο; Όλα δηλαδή συνέβησαν το τελευταίο πεντάμηνο;
Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Σαράφογλου μισό λεπτό, η Ελλάδα έχει τεράστια προβλήματα ανισοτήτων, αδικιών, ανεργίας. Αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι σε επίπεδο λατινοαμερικανικό, ή αφρικανικό.
Μ. Σαράφογλου: Αναγκάζομαι να σας διακόψω για να πάμε στη Σοφία Δήμτσα γιατί τρέχουν οι εξελίξεις.
Παρεμβάλλεται ρεπορτάζ
Μ. Σαράφογλου: Σοφία, έχουμε συγκεκριμένα και το όριο της ανάληψης πλέον.
Σ. Δήμτσα: Μαρία, είναι πληροφορίες για την εισήγηση που έχει γίνει για το ημερήσιο όριο αναλήψεων. Δεν έχει ληφθεί ακόμη η οριστική απόφαση, οπότε μεταφέρουμε την πληροφορία ως εισήγηση. Η εικόνα που έχουμε είναι για 50 ευρώ την ημέρα, το πολύ 60 ημερήσιο όριο αναλήψεων.
Γ. Πρετεντέρης: Όχι κατανάλωση ημερήσια τραπεζικών προϊόντων και πιστωτικές και όλα μαζί, μόνο ΑΤΜ.
Σ. Δήμτσα: Μαθαίνουμε για ημερήσιο όριο ανάληψης. Τα θέματα το πώς θα υπολογίζεται αυτό το όριο, θα καθοριστούν με την Υπουργική Απόφαση. Μένει να δούμε αν αυτό το όριο θα είναι συνολικά για αγορές με χρεωστικές , ή προπληρωμένες κάρτες και για ανάληψη από γκισέ, ή αν θα είναι μόνο για το όριο ανάληψης από τα ΑΤΜ.
Μ. Σαράφογλου: Μένει να διευκρινιστεί δηλαδή.
Γ. Πρετεντέρης: Είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε που παρεμβαίνω, τι να διευκρινιστεί; Είναι κατάντημα της χώρας αυτό.
Μ. Σαράφογλου: Δεν το αμφισβητεί κανένας αυτό. Εδώ μιλάμε για στοιχειώδεις όρους διαβίωσης κ. Βενιζέλο.
Γ. Πρετεντέρης: Μα προφανώς είναι κατάντημα, αλλά 50 ευρώ είναι άλλο πράγμα…
Ευ. Βενιζέλος: Έχω δώσει τη ζωή μου στην προσπάθεια αυτή, έχω ακούσει να με βρίζουν, να με συκοφαντούν, να με φτύνουν ως γερμανόδουλο, ως γερμανοτσολιά, ως προδότη επειδή κρατήσαμε τη χώρα όρθια εντός ευρώ, εντός Ευρώπης, ναι, με θυσίες, με περικοπές, με αδικίες. Αλλά τώρα βαδίζουμε στον γκρεμό, στην καταστροφή. Πέντε χρόνια μετά! Ενώ ήμασταν λίγα μέτρα πριν το τέλος. Γιατί; Γιατί πίστεψε ο ελληνικός λαός στις 25 Ιανουαρίου ότι μπορεί με ασφάλεια να δώσει την εντολή σε ένα νέο Πρωθυπουργό, σε μια αντισυμβατική ριζοσπαστική Κυβέρνηση να του φέρει κάτι καλύτερο, όχι να του φέρει κάτι χειρότερο.
Γ. Πρετεντέρης: Δεν είχατε κουράσει κι εσείς όμως;
Ευ. Βενιζέλος: Πολύ, πάρα πολύ.
Γ. Πρετεντέρης: Δεν είχατε πάρει πολλά μέτρα; Δεν είχατε βάλει πολύ πράγμα στις πλάτες του κόσμου;
Ευ. Βενιζέλος: Πάρα πολύ και δεν μας βοήθησε κανείς. Ούτε επικοινωνιακά παιχνίδια παίξαμε, ούτε την ιστορία της ζωής μας περιφέραμε στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, σιωπηλά, με το κεφάλι κάτω, αγωνιζόμασταν προκειμένου να προστατεύσουμε τη χώρα και τα μακροχρόνια εθνικά συμφέροντα.
Γ. Πρετεντέρης: Ωραία, πάμε στο τώρα, να επιστρέψουμε στο τώρα.
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, αλλά η ιστορία πρέπει να ειπωθεί.
Μ. Σαράφογλου: Ναι αλλά κ. Βενιζέλο εδώ έχουμε καινούργια δεδομένα.
Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να ειπωθεί ποιο είναι το ηθικό και το συναισθηματικό της βάρος.
Γ. Πρετεντέρης: Κύριε Πρόεδρε, μη το λύσουμε τώρα αυτό.
Μ. Σαράφογλου: Κύριε Βενιζέλο εδώ θα έχουμε κλειστές Τράπεζες για μία εβδομάδα και ένα δημοψήφισμα.
Ευ. Βενιζέλος: Το ELA. Όταν λέμε όλοι εδώ στην Ελλάδα επί μήνες τώρα να μας δώσει ο Ντράγκι ELA. Το ELA ξέρετε τι σημαίνει; Ότι οι Τράπεζες για να πάρουν αυτό το ELA κάθε μέρα ενεχυριάζουν στον ευρωσύστημα τα καλά δάνεια που έχουν, που είναι δάνεια που χρωστάνε όλες οι επιχειρήσεις και όλα τα νοικοκυριά. Αυτή τη στιγμή έχουν μεταφερθεί 125 δισεκατομμύρια ,είμαστε εκτεθειμένοι στο ευρωσύστημα 125 δισεκατομμύρια , υγειών δανείων όλων των επιχειρήσεων της χώρας και όλα τα στεγαστικά δάνεια καλής ποιότητας, έχουν μεταφερθεί στο ευρωσύστημα. Και αν αυτό καταρρεύσει, θα έχει ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης η Τράπεζα της Ελλάδος. Η Τράπεζα της Ελλάδος αν καταρρεύσει ,σημαίνει ότι το ιδιωτικό χρέος μετατρέπεται σε δημόσιο και αυτό είναι επίτευγμα επίσης της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου.
Γ. Πρετεντέρης: Να πάμε και στο δημοψήφισμα. Χτες σας άκουσα στη Βουλή προσεκτικά και τις δυο παρεμβάσεις σας. Αν κατάλαβα καλά η άποψή σας είναι ότι είναι αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα …
Μ. Σαράφογλου: Για εκφυλισμό δημοκρατίας μιλήσατε.
Γ. Πρετεντέρης: Και ότι αυτό οφείλει να το διαπιστώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον οποίο κάνατε σχεδόν έκκληση χτες.
Ευ. Βενιζέλος: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως επιστήμονας και ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας …
Γ. Πρετεντέρης: Και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ευ. Βενιζέλος: Είπε στις 3 Νοεμβρίου του 2011, λίγο πριν το δημοψήφισμα Παπανδρέου και την εμπειρία των Καννών, ότι δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα για δημοσιονομικά θέματα και είπε επίσης ότι το δημοψήφισμα το σκαρφίστηκε ο κ. Παπανδρέου για να κρύψει τις ευθύνες τις προσωπικές και της Κυβέρνησής του.
Μ. Σαράφογλου: Ναι αλλά είναι μια δημοκρατική διαδικασία παρ' όλα αυτά κ. Βενιζέλο.
Γ. Πρετεντέρης: Παρ' όλα αυτά ο Πρόεδρος σήμερα το υπέγραψε το Προεδρικό Διάταγμα. Τι έχετε να πείτε γι' αυτό;
Ευ. Βενιζέλος: Δεν έχω να πω τίποτε.
Μ. Σαράφογλου: Ναι, αλλά ουσιαστικά δεν το ζητήσατε εσείς κ. Βενιζέλο.
Ευ. Βενιζέλος: Ο Πρόεδρος κάνει οριακό έλεγχο. Το πρόβλημά μου δεν ήταν τόσο το ζήτημα του αντικειμένου του δημοψηφίσματος όπου πράγματι τα περιθώρια που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ελάχιστα.
Γ. Πρετεντέρης: Άρα δεν μπορούσε να κάνει τίποτε. Για να μη του χρεώνουμε ευθύνες που δεν έχει.
Ευ. Βενιζέλος: Δεν χρεώνω τίποτε στον κ. Παυλόπουλο, ο κ. Παυλόπουλος ,ο εκάστοτε Πρόεδρος δεν είναι ποτέ πρόβλημα. Γιατί ο Πρόεδρος σε τελευταία ανάλυση είναι και ανεύθυνος, κατά το Σύνταγμα. Η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη και η Βουλή βεβαίως η οποία αποφασίζει.
Μ. Σαράφογλου: Ναι αλλά εσείς απευθυνθήκατε στον Πρόεδρο.
Ευ. Βενιζέλος: Όμως το ζήτημα της διαδικασίας :δημοψήφισμα εντός πέντε ημερών, δημοψήφισμα το οποίο προκηρύσσεται και μετά έρχεται η Κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και αλλάζει τους κανόνες διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, δεν έχει ξαναγίνει.
Γ. Πρετεντέρης: Υπονοείτε κάτι γι' αυτό;
Ευ. Βενιζέλος: Εννοώ ότι ήξεραν όταν κατέθεσαν την πρόταση ότι παραβιάζεται η εκλογική νομοθεσία και παρακάμπτοντας τη Βουλή την οποία κάλεσαν να αποδεχτεί το δημοψήφισμα ενώ ήξεραν ότι δεν υπάρχει νόμος, πήγαν την επομένη μέρα …
Γ. Πρετεντέρης: Υπάρχει νόμος. Άλλαξαν το νόμο απλώς.
Ευ. Βενιζέλος: Άλλαξαν το νόμο.
Μ. Σαράφογλου: Αυτό αναιρεί την ουσία όμως;
Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως αναιρεί την ουσία.
Μ. Σαράφογλου: Πως κ. Βενιζέλο; Είναι μια δημοκρατική διαδικασία. Πως αναιρεί την ουσία, εγώ σας λέω. Ποιο είναι το τυπικό της διαδικασίας;
Ευ. Βενιζέλος: Παρακολουθείτε τα δημοψηφίσματα διεθνώς; Έχετε δει καμία πολιτισμένη δημοκρατική χώρα να κάνει δημοψήφισμα εντός πέντε ημερών;
Μ. Σαράφογλου: Εκφυλισμός της δημοκρατίας όμως είναι το δημοψήφισμα;
Ευ. Βενιζέλος: Ναι βεβαίως. Γιατί κάθε έκφραση της δημοκρατίας είναι σωστή και δημοκρατική, η εξ υφαρπαγής, η καταστρατήγηση; Χωρίς ενημέρωση; Χωρίς ωρίμανση; Χωρίς ψυχραιμία; Με ποιο διάλογο;
Μ. Σαράφογλου: Η στρατηγική για την οποία γίνεται …
Ευ. Βενιζέλος: Ποια είναι η στρατηγική;
Μ. Σαράφογλου: Δεν ξέρω. Εσείς λέτε ότι γίνεται για συγκεκριμένους λόγους.
Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Σαράφογλου είστε μια έμπειρη δημοσιογράφος, ποιο είναι το πραγματικό ερώτημα; Τα non paper του Γιούνκερ που είπε ότι δεν ισχύουν; Τα σημειώματα των υπαλλήλων περί της καμπύλης βιωσιμότητας του χρέους, τα οποία γίνονται δύο την ώρα, είκοσι την ημέρα;
Το πραγματικό ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα διασφαλίσει το κεκτημένο της, εάν θα πούμε Ναι στην Ευρώπη, Ναι στο ευρώ, Ναι στην αλήθεια, Ναι στην ασφάλεια, Ναι στα εθνικά συμφέροντα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια.Η αν θα πούμε Όχι σε όλα αυτά και θα ακολουθήσουμε την πολιτική του κ. Τσίπρα, η οποία είναι αστεία. Είναι μια εφηβική ,ανεύθυνη πολιτική. Ο Πούτιν θα μας δώσει λεφτά, οι Κινέζοι θα μας δώσουν λεφτά, ο αγωγός θα λύσει το πρόβλημα της χώρας, θα πάρουμε πρωτοβουλίες με τη Βενεζουέλα.
Προχθές ο κ. Λαφαζάνης υπέγραψε ενεργειακή σύμβαση με τη Βενεζουέλα. Αυτά λέμε: ιδεοληψίες, στερεότυπα, ιστορικά συμπλέγματα που ανάγονται στον εμφύλιο και τη μετεμφυλιακή εποχή. Αυτά ψήφισε ο ελληνικός λαός; Ο ελληνικός λαός ψήφισε τον όψιμο υπαρκτό σοσιαλισμό στην Ελλάδα, όταν οι άλλες χώρες από το 1990 ψάχνουν να βρουν πως θα ενσωματωθούν στη δυτική οικονομία;
Γ. Πρετεντέρης: Ας επιστρέψουμε στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Υπονοείτε κάτι κάνοντας την καταγγελία που κάνετε;
Ευ. Βενιζέλος: Υπονοώ ότι ανεξαρτήτως όλων των άλλων το να προκηρύσσει δημοψήφισμα και να έρχεσαι μετά να αλλάζεις βασικούς κανόνες διεξαγωγής δημοψηφίσματος …
Γ. Πρετεντέρης: Μπορεί να δείχνει μια αταξία, δεν υποκρύπτει κάτι λέτε.
Ευ. Βενιζέλος: Δείχνει έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας και παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας.
Μ. Σαράφογλου: Γιάννη, βάλε μια άνω τελεία γιατί θα πάμε τώρα στον Πάνο Τουμάση, διότι υπάρχουν ατελείωτες ουρές σε ATMs, στην Κηφισιά εξακολουθείς να βρίσκεσαι εκεί.
Παρεμβάλλεται ρεπορτάζ
Ευ. Βενιζέλος: Άρα μιλάμε και για διακοπή εργασιών των Τραπεζών ,κλείσιμο των καταστημάτων και για έλεγχο κίνησης κεφαλαίων.
Μ. Σαράφογλου: Ναι βέβαια και τα δύο από την αρχή κ. Βενιζέλο.
Ευ. Βενιζέλος: Δηλαδή δεν διδαχτήκαμε τίποτε από την Κύπρου. Καταλάβατε;
Γ. Πρετεντέρης: Έξι εργάσιμες ημέρες.
Ευ. Βενιζέλος: Όπου οι Κύπριοι έψαχναν το καλό σχέδιο Β και πήραν το χειρότερο Α κατακέφαλα και το πάθαμε κι εμείς.
Παρεμβάλλεται ρεπορτάζ
Ευ.Βενιζελος: Καταλάβατε τι λέει ο κ. Ιγνατίου;
Μ. Σαράφογλου: Πολύ καλά κ. Βενιζέλο.
Ευ. Βενιζέλος: Ότι εδώ και 15 τουλάχιστον μέρες, ο κ. Τσίπρας συνομιλούσε με τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών για το ενδεχόμενο επιβολής τραπεζικής αργίας και περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων. Άρα υπήρχε σχέδιο. Υπήρχε η αίσθηση, η συνείδηση του επικειμένου κινδύνου και η χώρα οδηγήθηκε με την πλάτη στον τοίχο, σε ασφυκτική κατάσταση και συζητούσαν. Τι συζητούσαν; Τι να τους πει ο κ. Λιού;
Μ. Σαράφογλου: Επεδίωκε η Κυβέρνηση να επιβληθεί αυτό κ. Βενιζέλο;
Ευ. Βενιζέλος: Έχω πει στον κ. Ομπάμα, είχα την ευκαιρία την τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ μαζί με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Αβραμόπουλο, «ξέρουμε τα καλά σας αισθήματα, βοηθήστε μας πρακτικά μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του Ταμείου, ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής που παίζει καθοριστικό ρόλο όσο και η κα Λαγκάρντ ,είναι πάντα Αμερικανός, «βοηθήστε μας εκεί».
Όλα τα άλλα έχουν σημασία στο πλαίσιο που είπε ο κ. Ιγνατίου, ότι το ήξεραν, το ετοίμαζαν και μας δουλεύανε. Δουλεύανε τον ελληνικό λαό και το ίδιο ισχύει και για τη θεωρία του χρέους. Από τα 8 δισεκατομμύρια που πρότεινε ο κ. Τσίπρας στο Μνημόνιό του πόσα οφείλονται στο χρέος; Το χρέος το μειώσαμε κα Σαράφογλου και κ. Πρετεντέρη σε πραγματικούς όρους ,σε καθαρή παρούσα αξία ,180 δισεκατομμύρια το 2012.
Γ. Πρετεντέρης: Μην πάμε πίσω …
Ευ. Βενιζέλος: Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να λύσεις το θέμα του χρέους. Μπορείς τώρα να κάνεις ό,τι βελτιώσεις θέλεις. Το θέμα είναι να μην έχεις ξανά ελλείμματα, να έχεις ανταγωνιστικότητα, να έχεις προοπτική. Έχουν βρει το πρόσχημα του χρέους τώρα.
Μ. Σαράφογλου: Κύριε Βενιζέλο, επιτρέψτε μου για να κλείσουμε με τη συνάδελφο που περιμένει στην τηλεφωνική μας γραμμή.
Παρεμβάλλεται ρεπορτάζ
Γ. Πρετεντέρης: Σοφία, έχω μια τελευταία ερώτηση για τους ετεροδημότες γιατί έχουμε και δημοψήφισμα την Κυριακή, υπάρχει καμία πρόβλεψη να έχουν λεφτά να πάνε να ψηφίσουν;
Σ. Δήμτσα: Δεν έχω ακούσει κάτι και δεν νομίζω ότι θα υπάρχει ιδιαίτερη πρόβλεψη γι' αυτό. Νομίζω ότι η πρόβλεψη είναι για το ημερήσιο όριο.
Ευ. Βενιζέλος: Για τους δικαστικούς αντιπροσώπους;
Γ. Πρετεντέρης: Ο κ. Βενιζέλος ρωτάει για τους δικαστικούς αντιπροσώπους γιατί μέσα σε όλα έχουμε κλειστές Τράπεζες και οργανώνουμε και δημοψήφισμα.
Ευ. Βενιζέλος: 130 εκατομμύρια ευρώ είναι το κόστος του δημοψηφίσματος.
Μ. Σαράφογλου: 130 εκατομμύρια;
Ευ. Βενιζέλος: Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, όταν έγινε ο νόμος περί δημοψηφίσματος. Δεν ξέρω αν θα κάνουν φτηνό δημοψήφισμα, καλύτερα να μην το κάνουν. Καλύτερα να συγκληθεί η Βουλή και να ανακαλέσει την απόφασή της, καλύτερα να γίνει σοβαρή διαπραγμάτευση.
Γ. Πρετεντέρης: Κύριε Πρόεδρε μια τελευταία ερώτηση. Εάν βγει το ΟΧΙ θα το διαχειριστεί η Κυβέρνηση που το πρότεινε και το υποστηρίζει. Αν βγει το ΝΑΙ, τι πρέπει να γίνει από τη Δευτέρα ή τι μπορεί να γίνει από τη Δευτέρα;
Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του. Πρέπει να αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας ότι θα έχει απορριφθεί η πολιτική του από τον ελληνικό λαό. Από την άλλη μεριά αυτό που προέχει είναι να υπάρξει εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, η οποία θα κάνει πραγματική διαπραγμάτευση, αποτελεσματική διαπραγμάτευση, θα διορθώσει λάθη του τελευταίου πενταμήνου και θα μας πάει εκεί που ήμασταν πριν τις εκλογές για να συνεχίσουμε σωστά.
Γ. Πρετεντέρης: Τη Δευτέρα 6 Ιουλίου εάν χάσει το ΟΧΙ και βγει το ΝΑΙ λέτε ότι θα πρέπει ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης να πάει να παραιτηθεί;
Ευ. Βενιζέλος: Λέω ότι η Κυβέρνηση θα έχει χάσει τη νομιμοποιητική της βάση και ταυτόχρονα θα έχει φέρει τη χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο. Υπάρχουν εδώ πρωτοφανείς ιστορικές, πολιτικές και θεσμικές ευθύνες. Ειλικρινά δεν περίμενα, όταν σχηματίστηκε η Κυβέρνηση αυτή, έστω ως τερατογένεση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν περίμενα ότι θα φτάσουμε να ψηφίζει στη Βουλή η Κυβέρνηση μαζί με τον κ. Μιχαλολιάκο και την Χρυσή Αυγή, η δημοκρατική αντιπολίτευση να είναι αντίθετη και δεν περίμενα ότι θα φτάναμε σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Αυτές οι ουρές, αυτές οι αγωνίες, αυτές οι συζητήσεις είναι η διαφύλαξη της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού;
Μ. Σαράφογλου: Κύριε Πρόεδρε ευχαριστούμε πάρα πολύ, δυστυχώς δεν έχουμε άλλο χρόνο. Σας ευχαριστούμε πολύ για την αποψινή συζήτηση.
Ευ. Βενιζελος : Εγώ ευχαριστώ για την ευκαιρία.
28/ 6/2015 Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στο δελτίο ειδήσεων του Mega from Evangelos Venizelos on Vimeo.