Αθήνα, 29 Ιουνίου 2015

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στο ραδιόφωνο του Alpha 989 και στον δημοσιογράφο Σπύρο Χαριτάτο

Σ. Χαριτάτος: Να καλωσορίσω στο ραδιόφωνό μας τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και βουλευτή τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Κύριε καθηγητά τι κάνετε;

Ευ. Βενιζέλος: Καλά κ. Χαριτάτο. Καλημέρα σε όσους μας ακούνε.

Σ. Χαριτάτος: Είναι μια δύσκολη εβδομάδα για  όλους μας και υπάρχει, όπως καταλαβαίνετε, αυτό που λέμε παγωμένη αντίληψη, παγωμένη ψυχολογία στους ακροατές μας και αυτό καταγράφεται διαρκώς με τα μηνύματα που δεχόμαστε από νωρίς το πρωί στο ραδιόφωνο του ALPHA και στην πρωινή ενημέρωση του ALPHA της τηλεόρασης του ALPHA.

Πώς θα ερμηνεύατε τη σημερινή εικόνα, όσον αφορά την ψυχολογία των πολιτών, για να έρθουμε μετά στα πολιτικά.

Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω ότι οι πολίτες αρχίζουν να καταλαβαίνουν τι είναι αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες. Διότι όλα αυτά ήταν δυστυχώς προδιαγεγραμμένα. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν έκανε ουσιαστική διαπραγμάτευση. Υποδυόταν όλο αυτό το διάστημα.

Οργάνωσε ένα πολύ μεγάλο εσωτερικό παιχνίδι επικοινωνίας και το αποτέλεσμα είναι ότι όταν έφτασε η ώρα των αποφάσεων, η ώρα του κόστους, η ώρα της αλήθειας, δεν μπόρεσε να αναλάβει την ευθύνη του και πέταξε το μπαλάκι στον ελληνικό λαό προκαλώντας όλο αυτό που βλέπουμε που είναι δυστυχώς το προοίμιο αυτού που θα ακολουθήσει, εάν την επόμενη Κυριακή ο ελληνικός λαός αποδεχτεί την αντίληψη και την πρόταση της κυβέρνησης.

Διότι εδώ στην πραγματικότητα το ερώτημα το οποίο τίθεται πλέον- εμείς δεν θέλαμε να υπάρξει αυτή η διαδικασία του δημοψηφίσματος και μάλιστα του δημοψηφίσματος εξ υφαρπαγής του fast food δημοψηφίσματος, αλλά τώρα πλέον υπάρχει και το πραγματικό ερώτημα -είναι από τη μια το ναι στην Ευρώπη, το ναι στο ευρώ, το ναι στη σταθερότητα, το ναι στην εθνική ασφάλεια και τη στρατηγική της χώρας και από την άλλη μεριά το όχι σε όλα αυτά, το όχι στην Ευρώπη, το όχι στο ευρώ και το ναι στο άγνωστο, διότι δεν υπάρχει καμία πρόταση για την επόμενη μέρα.

Και για να γίνω πιο πρακτικός: εάν ψηφίσουμε ναι την επόμενη Κυριακή θα έχουμε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης να εξομαλύνει την κατάσταση και να βαδίσουμε τα υπόλοιπα λίγα μέτρα τα οποία χρειάζονται για να βγούμε από την κρίση. Εάν ψηφίσει κάποιος όχι και αποδεχτεί τη λογική της κυβέρνησης ,θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η οποία δυστυχώς έχει αρχίσει από σήμερα να παίρνει οξέα χαρακτηριστικά.

Σ. Χαριτάτος: Η αίσθηση που δίνεται Πρόεδρε από χθες κιόλας, από το ρεπορτάζ που δίνεται και εκτός συνόρων, από την Αμερική και από τη συμπεριφορά και τις τοποθετήσεις του Τζακ Λιου, όσο και από το έμπειρο ρεπορτάζ του κ. Ιγνατίου, δίνεται η εντύπωση αν κάποιος διαβάσει μπρος και πίσω από τις γραμμές του ρεπορτάζ, ότι είναι σαν να έχει προετοιμαστεί καιρό αυτό που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική πραγματικότητα.

Ευ. Βενιζέλος: Δυστυχώς. Ήμουνα χθες, όπως ξέρετε, στο δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Σ. Χαριτάτος: Ναι, το παρακολούθησα. Είδα και την αντίδρασή σας.

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Ιγνατίου  εμφανίστηκε από τις ΗΠΑ και μετέδωσε αυτή την πληροφορία η οποία είναι εντυπωσιακή. Ότι η ελληνική κυβέρνηση συζητούσε με την αμερικανική κυβέρνηση εδώ και 15 μέρες για ζητήματα σχετικά με κλείσιμο τραπεζών και έλεγχο κίνησης κεφαλαίων, που πάει να πει ότι το ξέρανε, ότι υπήρχε μια πιθανότητα πάρα πολύ σοβαρή και ότι παίζανε με τη φωτιά.

Και επειδή έχω μιλήσει και πολλές φορές και με τον κ. Λιου και με τον προκάτοχό του τον κ. Γκάιτνερ και επειδή ξέρω πολύ καλά τις αντιδράσεις της αμερικανικής διοίκησης, γιατί πέντε χρόνια είμαστε σε επαφή και με την αμερικανική πλευρά, ξέρω πάρα πολύ καλά ότι τα λόγια είναι φιλικά, βεβαίως οι άνθρωποι προσπαθούν να επηρεάσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί θέλουν να υπάρχει ευρωζώνη και θέλουν να υπάρχουν καθαρές νομισματικές ζώνες και καλές σχέσεις ευρωατλαντικές, αλλά ό,τι βοήθεια μπορεί να προσφέρει πρακτικά η Αμερική, πρέπει να την προσφέρει μέσω του ΔΝΤ, στο οποίο είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος και του οποίου έχει πάντα τον πολύ ισχυρό Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή το νούμερο 2 μετά την κυρία Λαγκάρντ .Και ως εκ τούτου όταν έχουμε απέναντί μας ένα σκληρό ΔΝΤ με παραδοσιακές αμετακίνητες αντιλήψεις επί 10ετίες, δεν χρειάζεται να λέμε θεωρίες, μπορούμε να κάνουμε απλά πρακτικά πράγματα.

Σ. Χαριτάτος: Την ίδια όμως χρονική περίοδο όλο αυτό τον καιρό, όλες αυτές τις μέρες σχεδόν 3μηνο που υπήρχαν αυτές οι επαφές με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αγαπητέ Πρόεδρε, την ίδια στιγμή διαβεβαίωνε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όλοι οι Υπουργοί του, αλλά και ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο κ. Πάνος Καμμένος, απέκλειαν κάθε πιθανότητα δημοψηφίσματος, απέκλειαν κάθε πιθανότητα εκλογών και το ανέφεραν μόνο σε κάποιες στιγμές που υπήρξε μια οργή, μια ένταση σε οποιοδήποτε ραδιοφωνική ή τηλεοπτικό πάνελ και μάλιστα το γύριζαν στο χιούμορ μετά. Έλεγαν ότι όλα αυτά είναι φαινόμενα που δεν ακουμπάνε εμάς και τα αποκλείουμε.

Ευ. Βενιζέλος: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι όποιος πρόσεχε τους πολύ στενούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα, για παράδειγμα τον κ. Φλαμπουράρη, θα έβλεπε ότι ….

Σ. Χαριτάτος: Μα, τι να πάω στα σοβαρά από τον κ. Φλαμπουράρη από αυτά που έχει πει; Επιτρέψτε μου λίγο.

Ευ. Βενιζέλος: Είναι καλώς ή κακώς ο Υπουργός Επικρατείας. Είναι εγκατεστημένος στο Μαξίμου και είναι ο στενότερος συνεργάτης ,με τον κ. Παππά, του Πρωθυπουργού της χώρας. Αυτά ψήφισε ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός ψήφισε στις 25 Ιανουαρίου τη δυνατότητα να έχουμε κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου και να έχουμε αυτή τη σύνθεση της κυβέρνησης. Αυτό το σεβόμαστε, γιατί είναι προϊόν της λαϊκής κυριαρχίας. Αυτοί κυβερνούν. Το θέμα τώρα είναι οι επιπτώσεις. Και το θέμα είναι να καταλαβαίνουμε τι έχει συμβεί, γιατί ο κόσμος είχε κουραστεί από εμάς.

Ο κόσμος είχε κουραστεί από τα δύσκολα μέτρα. Ο κόσμος πίστευε ότι έχουμε φάει το γάιδαρο και έμεινε η ουρά του και μπορούμε εύκολα να κάνουμε παιχνίδια ριζοσπαστικά, τυχοδιωκτικά, αντισυμβατικά, διότι δεν κινδυνεύουμε, διότι εμείς με την πλάτη που είχαμε βάλει και με το κόστος που είχαμε αναλάβει και με τη φθορά που είχαμε υποστεί, είχαμε οικοδομήσει γερά θεμέλια και άρα δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος.

Και πράγματι τα θεμέλια είναι γερά, αλλά ,ξέρετε ,μπορεί μέσα σε πολύ λίγο χρόνο να γίνει τεράστια ζημιά. Είχα πει προεκλογικά ότι μέσα σε πέντε μέρες μπορεί να χαθούν οι προσπάθειες πέντε ετών και τώρα στην πραγματικότητα μέσα σε πέντε μήνες έχουμε γυρίσει πίσω, αν όχι πέντε χρόνια στο 2010, τρία χρόνια. Είμαστε δυστυχώς πίσω στα δεδομένα του 2012.

Ευτυχώς τώρα έχουμε άλλα δημοσιονομικά δεδομένα και μπορούμε πιο εύκολα να διορθώσουμε τα σφάλματα τα οποία έχουν γίνει, αλλά εάν δεν τα διορθώσουμε, θα έχουμε χάσει το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας των τελευταίων πέντε ετών.

Σ. Χαριτάτος: Τι είδους διαπραγμάτευση είναι αυτή που καταλήγει σε όριο ανάληψης στα 60 ευρώ;

Ευ. Βενιζέλος: Μα, δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση.

Σ. Χαριτάτος: Προσπαθώ να καταλάβω, να αντιληφθώ ως πολίτης.

Ευ. Βενιζέλος: Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε τις τελευταίες μέρες όταν άρχισε πραγματικά η κυβέρνηση να υποβάλει κι αυτή κάποιες έγγραφες προτάσεις και έχουμε φτάσει τώρα στο αστείο φαινόμενο να λέει η κυβέρνηση καταψηφίστε το έγγραφο της τρόικας, των τριών θεσμών, το οποίο έγγραφο της τρόικας είναι κατά 90% το έγγραφο της ελληνικής κυβέρνησης και κατά 10% οι  κατά τη γνώμη μου κακές και απαράδεκτες και περιττές απαιτήσεις που προσθέτουν οι εταίροι από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, το ΔΝΤ.

Αλλά η κυβέρνηση  τι προτείνει τώρα; Προτείνει ο ελληνικός λαός να απορρίψει συλλήβδην και συνολικά το έγγραφο αυτό, το οποίο είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος οι προτάσεις Τσίπρα. Δηλαδή μιλάμε τώρα για τον απόλυτο παραλογισμό .Και θα πάει να διαπραγματευτεί μετά, εάν κερδίσει το δημοψήφισμα ,τι; Αφού ζητάει από τον ελληνικό λαό να απορρίψει όλη την αντίληψη του μνημονίου.

Από τη μια στέλνει το δικό του μνημόνιο Τσίπρα και από την άλλη λέει δεν υπογράφω κανένα μνημόνιο. Και μιλάμε κ. Χαριτάτο, για να είμαστε ειλικρινείς και έντιμοι μεταξύ μας, για την ενδιάμεση φάση, γιατί όλα αυτά, όλο αυτό το πακέτο είναι αυτό που έχω πει, το μνημόνιο 2,5. Δεν έχουμε πάει ακόμα στο μνημόνιο 3.

Και λένε τώρα, έχουν βρει την άλλη θεωρία, αν πάρουμε μια λύση για το χρέος, ή εάν πάρουμε ένα πακέτο αναπτυξιακό,  θα αλλάξουν τα δεδομένα. Μα, για το χρέος τους έχουμε πει 100 φορές. Έχουν υποβαθμίσει, συκοφαντήσει και αγνοήσει την τεράστια παρέμβαση που έγινε το 2012, η οποία έχει μειώσει το χρέος σε πραγματικούς όρους καθαρής παρούσης αξίας 180 δισεκατομμύρια, 100% του σημερινού ΑΕΠ. Το ξαναείπε και προχθές το ESF στην επίσημη έκθεσή του.

Μπορούν πάνω σε αυτό να πατήσουν τώρα και να μετατρέψουν τη μείωση της καθαρής παρούσης αξίας σε ονομαστική μείωση πολύ εύκολα. Λογιστικά. Τους το έχουμε εξηγήσει. Το λέω μήνες και δεν ακούει κανείς και ως εκ τούτου είναι προφανές ότι ισχύει η δέσμευση του 2012 και παρεμβάσεις τέτοιες. Δεν είναι το πρόβλημα το χρέος. Δυστυχώς έχει πιστέψει ο κόσμος, ότι το πρόβλημα είναι το χρέος.

Δυστυχώς το πρόβλημα είναι να μην ξαναγυρίσουμε σε ελλείμματα και το πρόβλημα είναι να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την απασχόληση και το περιβόητο πακέτο Γιουνκέρ, το πακέτο ανάπτυξης του Γιουνκέρ του φίλου μας είναι η μόχλευση των υφισταμένων πόρων. Η ΚΑΠ για τους αγρότες, τα δάνεια που δίνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Πείτε μου εσείς εάν έχετε το Θεό σας, πέντε μήνες ακούσατε τίποτα για ανάπτυξη; Κονδύλια, ΕΣΠΑ; Και ο αγρότης ο οποίος καλείται να ψηφίσει καταλαβαίνει ότι έξοδος από το ευρώ σημαίνει νομικά, δυστυχώς, αναπόφευκτα έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έστω προσωρινά για να ζητάμε μετά να ξαναμπούμε μαζί με την Αλβανία .Και όλα αυτά επηρεάζουν και την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τα κονδύλια προς τους αγρότες και το ΕΣΠΑ.

Σ. Χαριτάτος: Πέντε μήνες, Πρόεδρε, επειδή αυτή η κυβέρνηση έχει την ευτυχή έξυπνη επικοινωνία να αντικαθιστά τις λέξεις που καν δεν τις ταιριάζουν με άλλες λέξεις και αντικαθιστά έννοιες.

Ευ. Βενιζέλος: Επικοινωνιακά δεν παίζονται ….

Σ. Χαριτάτος: Πέντε μήνες ακούμε ότι πονάνε, βασανίζονται, σε βασανιστικές διαπραγματεύσεις. Σήμερα ακούμε ότι το δημοψήφισμα ταρακούνησε όλη την Ευρώπη και η Ευρώπη τώρα συγκινήθηκε με το δημοψήφισμα και δεν λέμε εάν το δημοψήφισμα είναι συνέπεια μιας αποτυχίας των διαπραγματεύσεων ή επιτυχίας. Κάποιοι λένε και για αποτυχία.

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Χαριτάτο, ακούστε να σας πω κάτι. Λένε πολλοί αναφερόμενοι στις Κάννες ο Βενιζέλος είναι αυτός ο οποίος απέτρεψε να γινει το δημοψήφισμα. Καταλαβαίνετε τι θα συνέβαινε ή εν πάση περιπτώσει όποιος δεν είχε καταλάβει τι θα συνέβαινε τότε, το καταλαβαίνει τώρα, που έχουμε απλώς την πρώτη πράξη του δράματος αυτές τις μέρες.

Ξέρετε τι μας είπαν στις Κάννες; Αυτό που λένε και τώρα. "Θέλετε να κάνετε δημοψήφισμα αγαπητοί φίλοι; Κάντε το. Κάντε, είναι δικαίωμά σας. Η λαϊκή κυριαρχία, η δημοκρατία, η εθνική αξιοπρέπεια, αλλά το πραγματικό ερώτημα κάθε δημοψηφίσματος είναι ναι ή όχι στο ευρώ. Είναι ή ευρώ ή δραχμή. Πείτε μας επιτέλους είστε μέσα στο ευρώ με το δεδομένο πλαίσιο, τους κανόνες, τους συσχετισμούς; Ή θέλετε να είστε έξω;"

Αυτό είναι πάντα το θέμα. Και τώρα δεν στενοχωριούνται. Σου λέει "πείτε μας, εντάξει. Εσείς ρυθμίζετε τις συνέπειες. "Δηλαδή τι ζούμε τώρα; Ζούμε το παράδειγμα του 2012 επαυξημένο, διότι τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι πάρα πολύ μεγάλα σε σχέση με την Κύπρο και ό,τι κακό συμβεί, ξεγίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία, ενώ λόγω του μεγέθους της Κύπρου, της κυπριακής οικονομίας, έγινε η διόρθωση με πολύ μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα. Αυτή είναι η αλήθεια δυστυχώς. Εδώ έχουμε μπλέξει τη χώρα.

Και από εκεί και πέρα, υπάρχει και μια άλλη μυθολογία, ότι εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, θα έχει μια δραχμή που θα την κάνει ό,τι θέλει. Αυτό σημαίνει ότι αφού οι πολίτες έχασαν το 25% του ΑΕΠ λόγω της σκληρής πολιτικής που εφαρμόσαμε για να γλυτώσουμε το 75%, τώρα θα χάσουν και άλλο 50% τουλάχιστον λόγω της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος.

Σ. Χαριτάτος: Δεν μπορώ να σκεφτώ τι θα μπορούσε να γίνει με ένα οφειλόμενο δάνειο που να έχει οπωσδήποτε ο πολίτης. Πόσο θα φτάσει η πραγματική του αξία με την υποτίμηση του νομίσματος;

Ευ. Βενιζέλος: Ο πολίτης μπορεί να έχει την ψευδαίσθηση ότι έχει λεφτά και τα λεφτά να μην έχουν καμία αγοραστική αξία. Μπορεί να την έχει την ψευδαίσθηση ότι έχει δραχμές και την περίοδο της κατοχής ο τότε υπουργός Οικονομικών ο περιβόητος Γκοτζαμάνης, εξέδιδε χαρτονομίσματα των τρισεκατομμυρίων για να μπορείς να αγοράσεις μια φρατζόλα ψωμί.

Τώρα υπάρχει και ο άλλος μύθος ότι εάν πάμε στη δραχμή και βγούμε από το ευρώ και είμαστε ωραίοι, λεβέντες και τσαμπουκάδες, δεν θα έχουμε και το χρέος. Δεν ισχύουν τα δάνεια που μας δώσανε οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ. Ποιος το είπε αυτό; Τα δάνεια ισχύουν. Τα έχουν γραμμένα στον προϋπολογισμό τους αυτοί. Δεν θα μπορούμε να τα πληρώσουμε. Ναι, δεν θα μπορούμε να τα πληρώσουμε, αλλά θα είσαστε εξαρτημένοι αιωνίως, εκτός αγορών, στο περιθώριο, χωρίς να μπορούμε να πάρουμε μέρος ισότιμα στις διεθνείς συναλλαγές.

Είναι αυτή η μοίρα της χώρας;

Σ. Χαριτάτος: Πρόεδρε, θα ήθελα να μου εξηγήσετε, θα ήθελα τη σαφή δική σας θέση για το τι θα μπορούσε να μας βγάλει από το αδιέξοδο σήμερα. Και ρωτώ ευθέως. Πολλοί μιλούνε για την ανάγκη μιας Κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, Κυβέρνησης συνεργασίας. Πάμε ένα βήμα μπροστά αν θέλετε την κουβέντα.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, δε θέλω να φανεί ότι θέτουμε θέμα Κυβέρνησης και αξιωμάτων.

Σ. Χαριτάτος: Ναι αλλά το συζητά όλος ο κόσμος, δεν μπορώ να αποφύγω το ερώτημα.

Ευ. Βενιζέλος: Ακούστε αυτή τη στιγμή τι θα μπορούσε να γίνει: Θα μπορούσε να υπάρξει στοιχειώδης υπευθυνότητα και γενναιότητα του κ. Τσίπρα, να πει ότι" κοιτάξτε, έχω αποτύχει, τα έχω κάνει λάθος."

Αν θέλει να είναι Πρωθυπουργός διότι έχει την τυπική νομιμοποίηση  στη Βουλή είναι Πρωθυπουργός και έχει Κυβέρνηση, αφού τον ψηφίζουν οι Βουλευτές του, αλλά πρέπει επειγόντως να ανακληθεί το δημοψήφισμα να μαζέψει τους Βουλευτές του στη Βουλή να ανακαλέσουν την απόφαση δημοψηφίσματος.

Μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υπογράψει το ανακλητικό διάταγμα και να γίνει αμέσως μία σοβαρή εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης για την οποία μιλάω από το 2012 ,να πάει να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση να την πάει όχι εκεί που ήμασταν στις 26 Ιουνίου, αλλά εκεί που ήμασταν στις 24 Ιανουαρίου πριν από τις εκλογές, γιατί ήμασταν σε εξαιρετικά καλό σημείο σε σχέση με το σημείο στο οποίο βρεθήκαμε στις 26 Ιουνίου.

Γιατί στο μεταξύ επιδεινώθηκαν όλα τα μεγέθη της οικονομίας, χάσαμε το πρωτογενές πλεόνασμα, χάσαμε την προοπτική θετικού ρυθμού ανάπτυξης, χάσαμε το επενδυτικό ενδιαφέρον και βέβαια αυτό είχε αποτέλεσμα την υστέρηση εσόδων, εκτροχιασμό της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και το κόστος του χαμένου πενταμήνου είναι τεράστιο.

Το email Χαρδούβελη μιλούσε για 900 εκατομμύρια μέτρα, εγώ σας λέω ότι οι Ευρωπαίοι θα έλεγαν 2 δισεκατομμύρια και τώρα η Κυβέρνηση μιλάει για 8 και οι εταίροι ζητούν 9-10  για τον ενδιάμεσο χρόνο, ενώ εμείς με τους όρους του περιβόητου email Χαρδούβελη θα πηγαίναμε και στην προληπτική πιστωτική γραμμή, δηλαδή θα μας στήριζαν οι εταίροι να πάμε στις αγορές και να ξαναγίνουμε ένα κράτος κανονικό  της Ευρωζώνης και της δυτικής οικονομίας.

Αυτή είναι η κατάσταση.

Σ. Χαριτάτος: Πιστεύετε Πρόεδρε δηλαδή εσείς με τα πρόσφατα που προαναφέρατε ότι μπορούν να πράξουν αυτό που περιγράψατε; Δηλαδή να παραδεχτού το λάθος τους;

Ευ. Βενιζέλος: Ποια πρόσωπα; Με συγχωρείτε..

Σ. Χαριτάτος: Ο κ. Τσίπρας, ο κ. Φλαμπουράρης, η κυβερνητική ομάδα.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει καμιά αξιοπιστία διεθνώς, διεθνώς όλα αυτά τα πρόσωπα είναι δυστυχώς πρόσωπα αναξιόπιστα και σε προσωπικό επίπεδο πλέον.

Σ. Χαριτάτος: Τότε τι είδους ευρωπαϊκή ταυτότητα έχουμε Πρόεδρε;

Ευ. Βενιζέλος: Διότι ο κ. Τσίπρας δεν ξέρω, ίσως από έλλειψη εμπειρίας, ακκιζόμενος, νόμιζε ότι μπορεί να διαμορφώσει ένα κλίμα καλής προσωπικής σχέσης και να λύσει τα θέματα της χώρας μεταξύ τυριού και αχλαδιού μιλώντας με την κα Μέρκελ, η οποία ξαφνικά έγινε η στενή του φίλη και με τον κ. Ολάντ; Έτσι νομίζει ότι γίνονται αυτά;

Υπάρχουν σκληροί συσχετισμοί διακρατικοί. Λοιπόν δυστυχώς σε προσωπικό επίπεδο είναι αναξιόπιστοι και αναποτελεσματικοί. Βεβαίως ο λαός κάθε χώρας επιλέγει τους εκπροσώπους του και την Κυβέρνησή του, γι΄ αυτό λέω εγώ θέλω να είναι σεβαστό το Σύνταγμα και η λαϊκή κυριαρχία, αλλά δεν μπορεί να επιστρατεύσει όποιους πρέπει να επιστρατεύσει;

Με συγχωρείτε για την επίκληση του ιστορικού παραδείγματος του Ελευθερίου Βενιζέλου, αλλά ξέρετε, μία Κυβέρνηση η οποία ήταν απολύτως εχθρική προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο τον επιστράτευσε για να πάει να διαπραγματευτεί τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Σ. Χαριτάτος: Ήταν στο ύψος των περιστάσεων Πρόεδρε.

Ευ. Βενιζέλος: Τους έγραψα όμως ότι δυστυχώς όταν θα πάμε να κάνουμε τη νέα διαπραγμάτευση -  γιατί και μετά την καταστροφή μία διαπραγμάτευση με την Ευρώπη και το ΔΝΤ θα κάνουμε- θα την κάνουμε με πολύ χειρότερο τρόπο και βεβαίως δε θα την κάνουμε όπως την έκανε η Ελλάδα το 1923 που γλίτωσε με τη Λοζάνη και έχασε τη Συνθήκη των Σεβρών. Θα την κάνουμε όπως την έκανε η ταπεινωμένη Γερμανία μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο το 1919.

Και ξέρετε, συμπτωματικά χθες 28 Ιουνίου ήταν η επέτειος της δολοφονίας του αρχιδούκα στο Σεράγεβο και…

Σ. Χαριτάτος: Που ξεκίνησε ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος.

Ευ. Βενιζέλος: Και η αφορμή του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και είναι και η ημέρα κατά την οποία επιβλήθηκαν οι περιορισμοί κινήσεως κεφαλαίου στην Ελλάδα.

Έχουμε φτύσει αίμα πέντε χρόνια, η χώρα έκανε κινήσεις εξαιρετικά μεγάλου ρίσκου, κάναμε το κούρεμα του χρέους σε όλο τον ιδιωτικό τομέα παγκοσμίως στις 9 Μαρτίου του 2012, περιμέναμε να ξημερώσει η 8η προς 9η Μαρτίου με την ψυχή στο στόμα, γιατί θα μπορούσαμε να έχουμε αποτύχει και δεν έκλεισαν οι τράπεζες ούτε πέντε λεπτά, δεν είχαμε ποτέ διαταραχή της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και οι τράπεζες το είπα και χθες δεν είναι..

Σ. Χαριτάτος: Ναι, αλλά χρεωθήκατε πολλά προσωπικά επιτρέψτε μου να πω.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, ναι, αλλά η ιστορία έτσι γράφεται. Και να σας πω κάτι; Τι χρεώθηκα προσωπικά; Χρεώθηκα τις δύσκολες αποφάσεις, γιατί κάποιοι κρυβόταν και στον δικό μας χώρο κάποιοι κρυβόταν και κρυβόταν άνθρωποι που είχαν πολύ σημαντικά θεσμικά αξιώματα.

Όμως τι είναι αυτό το βάρος που σηκώσαμε εμείς κι εγώ προσωπικά, μπροστά στο βάρος που σηκώνει τώρα ο μοιραίος κ. Τσίπρας και η ομάδα του; Τι είναι;

Σ. Χαριτάτος: Θέλω τη δική σας θέση και εκτιμώ ως εύστοχο το παράδειγμα και της Συνθήκης Βερσαλλιών και το παράδειγμα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και την ταπείνωση της Γερμανίας τότε που είχαμε άλλες συνθήκες να αντιμετωπίσουμε. Όμως αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός επιτρέψτε μου να το πω Πρόεδρε, έχει επηρεαστεί, έχει ξυπνήσει ο βάκιλος της διχόνοιας όπως συνηθίζω να λέω, μοιραστήκαμε πάλι, στους δρόμους, στις γειτονιές, στις παρέες μοιράζεται ο κόσμος.

Ευ. Βενιζέλος: Βέβαια, γιατί όταν κάνεις δημοψήφισμα εκ των πραγμάτων όλοι μιλάνε για την άμεση Δημοκρατία, όλοι μιλούν για το τι σημασία έχει να ζητάς από τον πολίτη να εκφραστεί, ναι. Τα  δημοψηφίσματα έχουν προοδευτικά αποτελέσματα διεθνώς; Που λειτούργησε προοδευτικά ένα δημοψήφισμα;

Όλες οι συντηρητικές  αποφάσεις λαμβάνονται στα δημοψηφίσματα. Δείτε τι γίνεται σε όλα τα θέματα σε όλο τον κόσμο. Πχ την  τελευταία απόφαση του δημοψηφίσματος του ελβετικού, που ήταν ο αποκλεισμός των αλλοδαπών στην πραγματικότητα, ακόμη και των Ευρωπαίων πολιτών.

Λοιπόν εδώ τι έχουμε τώρα; Έχουμε ένα δημοψήφισμα που διχάζει βεβαίως, δημιουργεί δύο μέτωπα και δύο μέτωπα εκ των οποίων το ένα το όχι είναι τυφλό και πάει να κάνει και την κομπίνα, δηλαδή την ευτελή κομπίνα να πει ότι όποιος λέει ναι, λέει ναι στις απαιτήσεις των πιστωτών .

Εμείς  λέμε το ΝΑΙ με τους δικούς μας όρους, λέμε το δικό μας ΝΑΙ, δε λέμε το ΝΑΙ που μας υπαγορεύει ο κ. Τσίπρας με τις κομπίνες της προπαγάνδας του. Λέμε το ΝΑΙ στο ευρώ, το ΝΑΙ στην Ευρώπη, το ΝΑΙ στη σωστή διαπραγμάτευση, το ναι στην προοπτική, το ναι στην ασφάλεια. Αυτός τι λέει με το όχι; Τι προοπτική δίνει;

Σ. Χαριτάτος: Δεν ξέρω και ποια πρόταση είναι για να πούμε όχι.

Ευ. Βενιζέλος: Λέει στους πολίτες ότι αν ψηφίσετε ΟΧΙ και απορρίψετε το έγγραφο, συμπεριλαμβανομένου και του εγγράφου Τσίπρα, δε θα έχετε πρόσθετους φόρους; Δε θα έχετε πρόσθετα μέτρα στις εισφορές, στις συντάξεις; Τι τους λέει; Τους λέει ψέματα λοιπόν. Τους λέει ψέματα, τα οποία είναι προσβλητικά και για τη νοημοσύνη του πολίτη, αλλά και για την αν θέλετε αξιοπιστία της δημοκρατίας μας ως Πολιτεύματος.

Σ. Χαριτάτος: Πρόεδρε θα ήθελα να σας παρακαλέσω ολοκληρώνοντας την κουβέντα μας να στείλετε εσείς ένα μήνυμα στους πολίτες που δε συμπαθούν την προηγούμενη Κυβέρνηση, συμπαθούν τη νέα Κυβέρνηση, συμπαθούν το όχι, που πιστεύουν ότι πρέπει να βγουν από το βούρκο και το αδιέξοδο με ένα δυνατό όχι. Θέλω τη δυνατότητα της πικρής αλήθειας να την ακούσω.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, εγώ αυτή τη στιγμή σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία αυτή, με πολύ μεγάλο σεβασμό απευθύνομαι στους πολίτες που μας καταψήφισαν, που μας ασκούν έντονη κριτική, που μας αντιπαθούν, που μας κατακρίνουν και που βεβαίως στήριξαν και στηρίζουν ακόμη και σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ ή τους Ανεξάρτητους Έλληνες, την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της σημερινής Κυβέρνησης, για να τους πω ότι εδώ δεν κρίνεται πλέον το προεκλογικό πρόγραμμα του Ιανουαρίου όπως με ευκολία διατυπώθηκε τότε.

Εδώ κρίνονται τα δεδομένα τα οποία αποκαλύφθηκαν πέντε μήνες αργότερα ή για να το πω διαφορετικά διαμορφώθηκαν τους τελευταίους πέντε μήνες και τώρα βρισκόμαστε πια μπροστά σε διλήμματα που δεν έχουν σχέση με λεπτομέρειες, με το ένα ή το άλλο μέτρο, έχουν σχέση με την εθνική στρατηγική και με την υπόσταση της χώρας, με το ιστορικό κεκτημένο όλης της μεταπολίτευσης, για να μην πω όλης της μεταπολεμικής ιστορίας.

Εκτός κι αν κάποιοι νομίζουν ότι θα ξαναγράψουμε την ιστορία της μεταπολεμικής περιόδου η οποία κρίθηκε το 1990 με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας δυστυχώς.

Σ. Χαριτάτος: Και γι΄ αυτούς που δεν πιστεύουν ότι έχουν κάτι να χάσουν, γιατί είναι σε απόγνωση, γιατί έχουν χρεοκοπήσει, γιατί δεν έχουν φαγητό στο σπίτι, τι τους απαντάτε;

Ευ. Βενιζέλος: Μα οι φτωχοί άνθρωποι είναι αυτοί οι οποίοι θα ταλαιπωρηθούν.

Εδώ πάμε τώρα να κάνουμε ρυθμιστή του μέλλοντος της χώρας το lobby της δραχμής, αυτούς που έχουν τα κέρδη έξω και τις ζημίες μέσα, αυτούς που χρωστάνε στις τράπεζες τις ελληνικές και τα λεφτά τους τα έχουν βγάλει στο εξωτερικό και είναι έτοιμοι να αγοράσουν τη χώρα φτηνά. Αυτούς πάμε να ενισχύσουμε αυτή τη στιγμή, πάμε να κάνουμε το πανηγύρι του lobby της δραχμής.

Ο φτωχός είναι αυτός ο οποίος ψάχνει να βρει δουλειά, ο άνεργος, ποιος θα του δώσει δουλειά αν δεν υπάρχει η επιχείρηση η οποία θα πάρει δάνειο από τις τράπεζες, θα πάρει επιχορήγηση από το ΕΣΠΑ, να δημιουργήσει μια θέση εργασίας; Εάν δεν υπάρχει αγορά ,κατανάλωση ,εμπιστοσύνη ποιος θα προσλάβει έναν υπάλληλο;

Ποιος βιοτέχνης θα δώσει μια δουλειά σε μια γυναίκα για να φτιάχνει κάποια πράγματα να πουλάει στην αγορά; Και που. θα βρει ο μικροσυνταξιούχος τη σύνταξή του αν καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα το οποίο εξαρτάται από τη δημοσιονομική αντοχή του κράτους;

Σ. Χαριτάτος: Όλα μπορούν να αλλάξουν πιστεύει η Κυβέρνησή μας και το διαμηνύει αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Καλά εντάξει, εντάξει.

Να σας πω κάτι; Δεν είχαν καν όχι την ευγένεια, αλλά την προνοητικότητα να κάνουν μια σοβαρή συζήτηση με την Αντιπολίτευση και με κάποιους ανθρώπους οι οποίοι έχουν την εμπειρία της διαπραγμάτευσης και γνωρίζουν σε βάθος τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και την κατάσταση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δεν μας έχουν ρωτήσει τίποτα, πώς το κάνατε βρε παιδιά εσείς, να μας ρωτήσουν, τι είχατε αντιμετωπίσει; Πείτε μας τι κάνατε στο παρασκήνιο, γιατί εμείς δεν τα δημοσιοποιούσαμε, δεν κάναμε παιχνίδι επικοινωνίας, δεν περιφέραμε τα προβλήματά μας, προσπαθούσαμε να δώσουμε λύσεις.

Σ. Χαριτάτος: Πρόεδρε εύχομαι να μπορέσουν οι πολίτες και η ταπεινότητά μου να αντιληφθούν τι ακριβώς συμβαίνει, να διαβάσουν αυτό που πρέπει να διαβάσουν, δεν ξέρω κι εγώ τι είδους κείμενο θα είναι αυτό που θα πρέπει να διαβάσω εγώ και οι πολίτες, για να πάνε την Κυριακή να ψηφίσουν ναι ή όχι. Δηλώνω αδύναμος να το κάνω αυτό με απόλυτη συνείδηση.

Ευ. Βενιζέλος: Σας ευχαριστώ για το μήνυμα υπευθυνότητας, μετριοπάθειας που στέλνετε και εθνικής ενότητας κ. Χαριτάτε και εύχομαι καλή συνέχεια στην εκπομπή σας και στην προσπάθειά σας.

Σ. Χαριτάτος: Ευχαριστώ Πρόεδρε, να είστε καλά.

Ευ. Βενιζέλος: Να είστε καλά, γεια σας.

Σ. Χαριτάτος: Γεια σας.

  

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΣυνεντεύξεις 2015

23.1.2024: Γάμος ομοφύλων, τεκνοθεσία, παρένθετη μητρότητα. Συνταγματικό πλαίσιο και νομοθετική ρύθμιση | Κύκλος Ιδεώνhttps://ekyklos.gr/ev/847-23-1-2024-gamos-omofylon-teknothesia-parentheti-mitrotita-syntagmatiko-plaisio-kai-nomothetiki-rythmisi.html 

 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375