Αθήνα 4 Ιουλίου 2015 

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα και στον δημοσιογράφο Γρηγόρη Τζιοβάρα

 

Ποιος είναι ο χαρακτήρας του δημοψηφίσματος;

Ευ. Βενιζέλος: Η μοίρα της χώρας. Ο στρατηγικός της προσανατολισμός. Ο ευρωπαϊκός της χαρακτήρας. Η κυβέρνηση λέει ότι θέτει σε δημοψήφισμα δυο τεχνικά κείμενα, μεταφρασμένα με λάθη που ήδη δεν ισχύουν γιατί το πρόγραμμα έληξε και η ίδια η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κλείσει τις τράπεζες και να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Το πραγματικό δίλημμα είναι Ευρώπη ή απομόνωση. Ευρώ ή πληθωριστική δραχμή. Ασφάλεια ή πορεία στο άγνωστο. 

Τι πιστεύετε ότι θα βαρύνει στην ψήφο των πολιτών; Η θέση της Ελλάδας έναντι των εταίρων ή η διακυβέρνηση της χώρας;

Ευ. Βενιζέλος: Τα νέα βιώματα των τελευταίων ημερών με κλειστές τράπεζες, τους συνταξιούχους να ευτελίζονται στις ουρές, με τον κίνδυνο να σταματήσουν οι εισαγωγές τροφίμων και φαρμάκων. Έως τώρα ο πολίτης είχε το βίωμα των θυσιών του των πέντε τελευταίων ετών και το συνέκρινε με την κατάσταση που υπήρχε μέχρι το 2010. Λέγαμε ότι κάναμε δύσκολες  επιλογές για να γλιτώσουμε τις πολύ χειρότερες και δεν μας πίστευε. Τώρα βιώνει το πολύ χειρότερο που αγωνιστήκαμε πέντε χρόνια να αποφύγουμε και το έφερε ο κ. Τσίπρας σε πέντε μήνες.

Σας εξέπληξε η καταφυγή του κ. Τσίπρα στο δημοψήφισμα; Μπορεί να διαχειριστεί το «Όχι» που ζητάει ;

Ευ. Βενιζέλος:  Ήταν επιλογή αδιεξόδου. Διχάζει την κοινωνία και φέρνει σε πλήρες αδιέξοδο την κυβέρνησή του. Είναι χαμένος για χαμένος. Βλέπω ότι επικρατεί το «Ναι» και άρα η κυβέρνηση περιέρχεται σε κρίση νομιμοποίησης. Ας πούμε όμως ότι επικρατεί το «Όχι». Τι μπορεί να κάνει ο κ. Τσίπρας; Συμφωνία αποδεχόμενος το 90% των εγγράφων που ζήτησε να απορριφθούν στο δημοψήφισμα; Θα διαπραγματευθεί με τις τράπεζες κλειστές και την ύφεση να διογκώνεται; Με ελλείψεις στα βασικά αγαθά; Η χώρα πληρώνει το κόστος του χαμένου πενταμήνου. Από εκεί που περιμέναμε το 2015 ανάπτυξη 2,5 % του ΑΕΠ, πηγαίνουμε - λένε οι διεθνείς οίκοι - σε ύφεση 3% . Το κενό είναι αθροιστικά 5,5 % του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει 10 δις ευρώ.

Έτσι εξηγείται γιατί τώρα η ίδια η κυβέρνηση προτείνει μέτρα 8 δις, ενώ το email Χαρδούβελη περιείχε μέτρα ύφους 900 εκατ.

Που αποδίδετε την πρωτοβουλία του; Ήταν προσχεδιασμένη ενέργεια ή προϊόν απόγνωσης ότι δεν τα βγάζει πέρα με το κόμμα του; 

Ευ. Βενιζέλος:  Είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού ιδεοληψίας, μικρομεγαλισμού και επικοινωνιακής  κουτοπονηριάς. Πίστεψαν τα επίμονα ψέματά τους της εύκολης αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης. Έλεγαν ότι υπήρχε σχέδιο Β. Ανώδυνο. Πίστεψαν ότι θα αλλάξουν τους ευρωπαϊκούς διακρατικούς συσχετισμούς επειδή πήραν 36 % σε μια μεσαία ευρωπαϊκή χώρα. Νόμισαν ότι κερδίζουν χρόνο ενώ έχαναν χρόνο. Νόμισαν ότι τα άλλα κράτη - μέλη θα υποχωρήσουν επειδή φοβούνται το Grexit , την απειλή για ελληνικό «Κούγκι». Οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδο. Έπαιξαν στα ζάρια το εθνικό κεκτημένο. Παράλληλα κάνουν πάρτι διάφοροι  κερδοσκόποι. Βέβαια η ισοτιμία του ευρώ και τα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου δεν επηρεάστηκαν ουσιαστικά από τα τελευταία τραγικά γεγονότα στην Ελλάδα.

Είσαστε εξ εκείνων που τον είχατε προειδοποιήσει για τα επερχόμενα δεινά πριν από τις εκλογές. Αλήθεια πως είχε αντιμετωπίσει την προειδοποίησή σας;

Ευ. Βενιζέλος:  Με τυπικά ευγενική αλαζονεία. Η αυταρέσκεια αναβλύζει από τους πόρους της τερατώδης συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. «Πρώτη φορά αριστερά», «δημοκρατία», «διαπραγμάτευση», «αξιοπρέπεια» κοκ . Όλα «πρώτη φορά». Τελικά, πρώτη φορά κλειστές τράπεζες και φόβος για επιστροφή όχι στο 2009 αλλά στο 1949. Πρώτη φορά δεν πληρώνονται οι συντάξεις ομαλά. 

Ορισμένοι λένε ότι είχαν και έχουν plan B για να πάνε στη δραχμή, ενώ άλλοι ότι ήταν απλώς απαράσκευοι. Εσείς τι πιστεύετε;

Ευ. Βενιζέλος:  Δεν ασχολούμαι με θεωρίες συνωμοσίες ούτε κάνω δίκη προθέσεων. Η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ κατέστη εφιαλτικά παρούσα με ευθύνη της κυβέρνησης. Δεν θα σε βγάλουν οι εταίροι από το ευρώ. Μπορείς να μένεις πτωχευμένος στο ευρώ. Μπορεί όμως να αναγκαστείς να πας σε εθνικό νόμισμα για να έχεις έστω εικονική ρευστότητα, δραχμές για εργαζόμενους και συνταξιούχους χωρίς αγοραστική αξία και χωρίς εισαγωγές αγαθών.

Συμμερίζεστε τον ισχυρισμό ότι οι δανειστές ήταν σκληροί μαζί του επειδή θέλουν την ανατροπή του και την «αριστερή παρένθεση» και γι΄ αυτό «άλλαζαν διαρκώς τις απαιτήσεις»; 

Ευ. Βενιζέλος:  Οι δανειστές ήταν σκληροί απέναντι στη δική μας κυβέρνηση επειδή μετά τις ευρωεκλογές είδαν την αλλαγή του συσχετισμού και ήξεραν ότι επισπεύδονται οι εκλογές λόγω αδυναμίας εκλογής ΠτΔ. Έβλεπαν τον κ. Τσίπρα ως νέο συνομιλητή ικανό να συνάψει συμφωνία και να πείσει διάφορες συντεχνίες να την αποδεχθούν.

Τον αντιμετώπισαν πολύ χαλαρά πέντε μήνες. Επί πέντε μήνες η ΕΚΤ στήριξε τις ελληνικές τράπεζες με 90 δις ευρώ ! Ο κ. Τσίπρας δεν κατάλαβε ότι η φάση αυτή τελειώνει στις 30 Ιουνίου. Έκανε τραγικά εσφαλμένη εκτίμηση.

Ο ίδιος πιστεύει ότι θα πάρει μια καλύτερη συμφωνία μετά από ένα «Όχι»

Ευ. Βενιζέλος:  Αυτό είναι δυστυχώς αστείο. Η διαπραγμάτευση θα γίνεται με την Ελλάδα στριμωγμένη με την πλάτη στον τοίχο. Χωρίς τράπεζες, χωρίς ρευστότητα, υπό πιστωτικό γεγονός, με συνεχείς υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολογήσεις, με ύφεση, με υστέρηση εσόδων, με απώλεια του πρωτογενούς πλεονάσματος. Δυστυχώς μετά από ένα «Όχι» η χώρα θα μπει βαθιά σε σκληρό μνημόνιο 3 ή θα απομονωθεί .

Εκτιμάτε ότι το «Ναι» οδηγεί αναπότρεπτα σε παραίτηση του πρωθυπουργού;

Ευ. Βενιζέλος:  Οδηγεί σε άμεση συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, σε συμφωνία επανόδου της στήριξης της ΕΚΤ, σε ουσιαστική διαπραγμάτευση. Πρέπει να γυρίσουμε όχι στις 26 Ιουνίου αλλά στα δεδομένα της 24ης Ιανουαρίου, της παραμονής των εκλογών .

Και αμέσως μετά τι; Νέα κυβέρνηση με ευρύτερη στήριξη ή βουλευτικές κάλπες;

Ευ. Βενιζέλος:  Ας προστατεύσουμε τη χώρα. Το συνταγματικό πλαίσιο είναι σαφές.

Σας βρίσκουν σύμφωνο οι προσπάθειες συμπόρευσης των δυνάμεων της λεγόμενης «ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης»;

Ευ. Βενιζέλος:  Σημασία έχει τώρα το μέτωπο του «Ναι» στην Ευρώπη, στο ευρώ, στη δημοκρατία, στην κοινή λογική.

Μπορεί να γίνουν εκλογές με κλειστές τράπεζες;

Ευ. Βενιζέλος:  Μπορεί, άλλα δεν πρέπει. Το «Ναι» στο δημοψήφισμα διευκολύνει το γρήγορο άνοιγμα των τραπεζών.

Θα διακινδυνεύατε πρόβλεψη για το χρόνο που θα ανοίξουν και πάλι οι τράπεζες είτε επικρατήσει το «Ναι» είτε το «Όχι»;

Ευ. Βενιζέλος:  Με το «Ναι» η αποκατάσταση της τραπεζικής ομαλότητας είναι ζήτημα ημερών. Με το «Όχι» είναι δυστυχώς ζήτημα ετών. Οι περιορισμοί ίσχυσαν στην Κύπρο δύο χρόνια με την χώρα μέσα σε πρόγραμμα υπό την προστασία της Ευρωζώνης.

Πόσο πιθανό εκτιμάτε ότι είναι ένα haircut στις καταθέσεις;

Ευ. Βενιζέλος:  Νομικά οι καταθέσεις έως 100 χιλ. ευρώ είναι εγγυημένες. Ποιος όμως έχει τα χρήματα που χρειάζονται; Μόνον η ΕΚΤ. Άρα η εγγύηση ισχύει για μια Ελλάδα χώρα -μέλος της ευρωζώνης, για μια χώρα που έχει ομαλή σχέση με την ΕΚΤ. Ως προς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με τη λήξη του προγράμματος του EFSF έπαψαν να υπάρχουν τα 11 δις. Άρα τώρα ισχύουν οι γενικοί κανόνες.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΣυνεντεύξεις 2015