Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά 90,1 FM και στον δημοσιογράφο Ν. Ευαγγελάτo

 

Ν. Ευαγγελάτος: Καλημερίζω τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή.

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα σας.

Ν. Ευαγγελάτος: Ν’ αρχίσουμε από τη θέση του ΠΑΣΟΚ σήμερα και το ποια προοπτική  έχει σ’ αυτές τις εκλογές.

Ευ. Βενιζέλος: Όπως έχω πει κι άλλες φορές, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε το πρόβλημα ούτε η λύση των εκλογών αυτών. Είναι ένα κόμμα που με την εμπειρία του, τη διαδρομή του, τα όσα έχει υποστεί,  τον ακρωτηριασμό που υπέστη και την ταπείνωση γιατί σήκωσε υπέρμετρο βάρος τα τελευταία 5 χρόνια, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης και εγγυητής για να προκύψει αυτό που πρέπει να προκύψει από τις εκλογές.

Από τις εκλογές πρέπει να προκύψει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που λένε ότι πιστεύουν και κυρίως πιστεύουν, όσες πιστεύουν, στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς. Το «λένε ότι πιστεύουν» αναφέρεται στον κ. Τσίπρα, στο νέο ΣΥΡΙΖΑ, τον προσωπικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέληξε τελικά να υποστηρίζει τη δική μας στρατηγική, αφού τη συκοφάντησε, τη λοιδόρησε, την έφτυσε, την υπονόμευσε και αφού είπε βεβαίως τα γνωστά προεκλογικά ψέματα του Ιανουαρίου και τα ψέματα του δημοψηφίσματος όπου υπέκλεψε ένα ΟΧΙ πανηγυρικό για να το μετατρέψει σ’ ένα ΝΑΙ, σ’ ένα μνημόνιο πολύ χειρότερο από αυτό το οποίο είχε προταθεί αρχικά από  την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βέβαια σε κάτι πολύ χειρότερο απ’ αυτό στο οποίο θα πήγαινε η χώρα κανονικά το Φεβρουάριο του 2015, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη.

 

Ν. Ευαγγελάτος:  Σας χρωστάω κάτι, θέλω να το πω δημόσια, δεν το έχουμε συζητήσει και ποτέ. Πάντα έχετε έναν τρόπο τελείως δικό σας να λέτε και να περιγράφετε τα πράγματα και μερικές φορές  και μια διορατικότητα. Όχι πάντα είναι η αλήθεια, αλλά μερικές φορές δολοφονική. Δε θα ξεχάσω ποτέ και θέλω να το θυμίσω τώρα, αυτή την  κουβέντα που το ρεπορτάζ είχε βγάλει, ότι είπατε στον Τσίπρα, «τι θέλεις και μπλέκεις στα σκατά; Άστο λίγο ακόμα». Το είπατε πέρυσι με την προεδρική εκλογή.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, του είπα τι πρόκειται  ν’ αντιμετωπίσει, δε χρησιμοποιώ τέτοιες εκφράσεις..

Ν. Ευαγγελάτος: Έτσι είχε περάσει, άρα ζητώ συγνώμη, το ανακαλώ. Έτσι είχε γραφεί, το είχατε διαβάσει κι εσείς, είμαι σίγουρος.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, του είχα πει βεβαίως τι επρόκειτο ν’ αντιμετωπίσει, δεν είχε συνείδηση των πραγματικών συσχετισμών, του μεγέθους των δυσκολιών. Και γι’ αυτό είχε και την ευκολία να μας βρίζει, να μας συκοφαντεί, να λέει ότι η κυβέρνηση η προηγούμενη και οι κυβερνήσεις οι πιο προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ από το 2010 και μετά ,ήταν εθελόδουλες, ότι δεν είχαν τη διάθεση να συγκρουστούν, να διαπραγματευθούν και του είπα «αυτό που θα συναντήσεις δε μπορείς να το φανταστείς».

Του είπα όμως και μετά τις εκλογές, στη μοναδική συνάντησή μας παραμονές της συμφωνίας του Φεβρουαρίου στο Eurogroup ,«μην αλλάζεις το πλαίσιο αναφοράς, προσπάθησε να βρεις μια λύση τώρα ώστε να μη χρειαστεί νέα παράταση, να μη χρειαστεί νέο μνημόνιο, διατήρησε το πλαίσιο και θέσε όσα θέματα ουσίας θέλεις αλλά εντός του πλαισίου της συγκεκριμένης συμφωνίας και της συγκεκριμένης παράτασης. Εάν το σπάσεις αυτό, η βλάβη της χώρας θα είναι πάρα πολύ μεγάλη».

Ν. Ευαγγελάτος: Έχετε ασκήσει κριτική στον κ. Τσίπρα πολλές φορές, αυτό που όμως τελικά κάποιος θα μπορούσε να πει είναι ότι με όλα τα λάθη, πανάκριβα λέει το ΠΑΣΟΚ και λέτε κι εσείς, που έχουν κοστίσει πολλά χρήματα στον ελληνικό λαό.. .

Ευ. Βενιζέλος: Αφήστε τι λέει το ΠΑΣΟΚ και τι λέω εγώ, ας πούμε τι λένε οι αριθμοί, τι λέτε εσείς..

Ν. Ευαγγελάτος: Τελικά, κάνει μια συμφωνία και κρατά τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση..

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, ευτυχώς. Αλλά την έθεσε σε κίνδυνο..

Ν. Ευαγγελάτος: Και με μεγάλο κόστος, έτσι;

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, τι κόστος;

Ν. Ευαγγελάτος: Το κόμμα του.

Ευ. Βενιζέλος: Συγκρίνετε το κόστος του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ με το κόστος του ΠΑΣΟΚ;  Γιατί αυτό δεν ισχύει για το ΠΑΣΟΚ;

Ν. Ευαγγελάτος: Να τα πούμε όλα αυτά  μετά από λίγο καιρό. Να κυλήσει πολιτικός χρόνος, να δούμε το αποτέλεσμα των εκλογών και την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές.

Ευ. Βενιζέλος: Αφήστε το αποτέλεσμα των εκλογών. Έχουμε το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών. Δηλαδή ο κ. Τσίπρας έθεσε τη χώρα σε δραματικό κίνδυνο, κοντέψαμε να πέσουμε στο γκρεμό όχι μόνο οικονομικά, και δημοκρατικά γιατί όλα αυτά  τα σχέδια που εξυφάνθηκαν ήταν σχέδια που έπαιζαν με τους θεσμούς, ζούμε τον περιορισμό της οικονομικής ελευθερίας που είναι τα capital controls ακόμη και τώρα, πολύ σοβαρός περιορισμός της οικονομικής ελευθερίας με τεράστιες επιπτώσεις στις επενδύσεις, στην ανεργία, τις επιχειρήσεις, ο κ. Τσίπρας τελευταία στιγμή έκανε πίσω γιατί κατάλαβε ότι θα είναι ο ολετήρας της οικονομίας αλλά και των δημοκρατικών θεσμών και πρέπει να τον επαινούμε επειδή δεν ολοκλήρωσε την καταστροφή, αλλά επέφερε μόνο εν μέρει καταστροφή;

Αυτό είναι υπεύθυνη στάση, ενώ το ΠΑΣΟΚ πρόδωσε τις ιδέες του και τον κόσμο του, που επέδειξε υπεύθυνη στάση.  Ωραία λογική είναι αυτή..

Ν. Ευαγγελάτος: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, θα συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ μαζί του;

Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ έχει πει από το 2012 ,όπως ξέρετε, ότι πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που δηλώνουν ευρωπαϊκές. Και λέγαμε τότε ότι θέλουμε και το ΣΥΡΙΖΑ. Από το 2012. Θέλαμε ν’ αποφευχθούν οι δεύτερες εκλογές του 2012, οι εκλογές του Ιουνίου, το ίδιο είπαμε και το 2015. Το σύνθημά μας στις εκλογές του Ιανουαρίου ήταν «όλοι μαζί».

Και τώρα ήμαστε όλοι μαζί γιατί ο κ. Τσίπρας τα έκανε μαντάρα, έχασε τους βουλευτές του και μετά αυτά που έφερε ,τα οποία τα έφερε εκών άκων αλλά τα έφερε, τα ψήφισε η αντιπολίτευση. Διότι χωρίς τις ψήφους της αντιπολίτευσης, δε μπορούσε να υπάρξει αποτέλεσμα. Και τώρα αυτό που έγινε στην προηγούμενη Βουλή δεν πρέπει να συνεχιστεί στην επόμενη; Τώρα θα πορευθεί με μια πλειοψηφία ,αν ευσταθούν αυτά που λέει, που δεν ευσταθούν, στην οποία θα είναι αυτοδύναμος ή με τον κ. Καμένο;

Είναι βέβαιος ότι δε θα έχει άλλες κοινοβουλευτικές απώλειες, ότι θα έχει μια σταθερή  Κοινοβουλευτική Ομάδα η οποία θα ψηφίζει δύσκολα μέτρα και με συνέπεια θα εφαρμόζει μια δύσκολη πολιτική την οποία κατέστησε αναγκαία;

Ν. Ευαγγελάτος: Ξέρετε γιατί το ρωτάω; Περισσότερο ανθρώπινα. Δηλαδή σε προσωπικό επίπεδο, βρεθήκατε σε πολύ έντονη αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα και με το ΣΥΡΙΖΑ, γίνατε και στόχος από Εξεταστικές Επιτροπές και πολλά, όλα αυτά  τα τελευταία 4 χρόνια…

Ευ. Βενιζέλος: Μα γιατί; Ξέρετε γιατί;

Ν. Ευαγγελάτος: Το λέω  γιατί φαντάζομαι ότι η στιγμή που θα πρέπει, αν υπάρξει μια συνεργασία, να του δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης ως Πρωθυπουργό, πώς θα είναι για σας;

Ευ. Βενιζέλος: Πώς θα είναι γι’ αυτόν κατ' αρχάς. Πρέπει να καταλάβει ότι μπορεί να είναι δεύτερος. Πρέπει να καταλάβει ότι αν το κόμμα του είναι πρώτο, θα είναι πρώτο επειδή υπάρχει μια παθογένεια στο εκλογικό σύστημα και θα πάρει 50 έδρες παραπάνω χωρίς να τις δικαιούται. Διότι ποια λογική έχει ένα κόμμα με 25% να παίρνει 50 έδρες παραπάνω και το δεύτερο κόμμα με 24,9% να μην παίρνει 50 έδρες παραπάνω;

 Αυτά είναι τεχνητά φαινόμενα τα οποία δημιουργούν  μια ψευδαίσθηση ισχύος, ενώ δεν υπάρχει καμία ισχύς, ούτε κοινωνική ούτε  εκλογική ούτε κοινοβουλευτική. Άρα λοιπόν το πρόβλημα δεν είναι ούτε του ΠΑΣΟΚ ούτε δικό μου. Και φυσικά εμένα έχουν ως βασικό στόχο διότι είπατε προηγουμένως, είσαστε εν μέρει γενναιόδωρος, "μερικές φορές είστε διορατικός».

Θα δώσω στην κυκλοφορία σήμερα στο διαδίκτυο ένα βιντεάκι το οποίο έχει τη σύνθεση των προειδοποιήσεων και των προβλέψεών μου από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα, για να δείτε με πόση καθαρότητα και ευθύτητα έχω προβλέψει όλα όσα έγιναν.

Ν. Ευαγγελάτος: Μ’ ενδιαφέρον θα το δούμε και θα το αναρτήσουμε κιόλας.

Ευ. Βενιζέλος: Να το αναρτήσετε, νομίζω ότι θα είναι διδακτικό να το δει και ο κ. Τσίπρας για να καταλάβει πόσες προειδοποιήσεις είχε ακούσει και πόσο αλαζονικός και αδιάφορος ήταν.

Ν. Ευαγγελάτος: Άρα λοιπόν μένω σ’ αυτό, ότι θα δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα ως Πρωθυπουργό αν προκύψει θέμα σύγκλησης..

Ευ. Βενιζέλος: Μα τι να δώσω; Ο Τσίπρας είπε ότι δε θέλει να είναι Πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση, που θα έχει κάποιον άλλον πέραν του εαυτού του και του Καμένου. Αυτό δεν είπε;

Ν. Ευαγγελάτος: Τώρα, αυτά που λέγονται προεκλογικά..

Ευ. Βενιζέλος: Τι θα πει «αυτά που λέγονται προεκλογικά»;

Ν. Ευαγγελάτος: Αυτό είπε, αλλά είπε επίσης ότι δε θα συνεργαστεί με κανέναν πλην Καμένου και οι κ. Βούτσης από προχθές και πολλά άλλα στελέχη του και η κα Γεροβασίλη που είναι η εκπρόσωπος, άρχισε να λέει «θα δούμε τ’ αποτελέσματα».

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά αυτό τι είναι τώρα; Αυτό είναι πολιτική εντιμότητα; Είναι πολιτική σοβαρότητα; Γιατί υπάρχει μια τέτοια επιείκεια και ανεκτικότητα γι’ αυτά που κάνει ο κ. Τσίπρας και η ομάδα του και υπήρξε και υπάρχει τέτοια σκληρότητα και αυστηρότητα για ό,τι λέγαμε ή κάναμε ή κάνουμε εμείς;

Ν. Ευαγγελάτος: Να έρθουμε σ’ εσάς ακόμα πιο πολύ.  Η συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ πέρα από την όποια σημειολογική, πολύ περιορισμένη κατά τη γνώμη μου αξία, μπορεί να προσδώσει κάτι  παραπάνω στο ΠΑΣΟΚ.

Ευ. Βενιζέλος: Ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι προερχόμενοι από την Ανανεωτική  Αριστερά που θεωρούν το ΠΑΣΟΚ αξιόπιστο εταίρο.

Ν. Ευαγγελάτος: Οι οποίοι δεν είχαν πολιτική τύχη όμως, το κόμμα δεν υπήρχε, δηλαδή έναν δυο απ’ αυτούς θα τους κάνατε και Βουλευτές. Μέχρι  εκεί είναι..

Ευ. Βενιζέλος: Διότι ο κ. Κουβέλης δεν ενέδωσε ποτέ στις προτάσεις μου να κατεβούμε μαζί.  Ο κ. Κουβέλης δεν ήθελε να κατεβούμε μαζί το 2012, δεν ήθελε να κάνουμε μετά τις εκλογές του Μαΐου  του 2012 κυβέρνηση που μπορούσαμε να κάνουμε χωρίς δεύτερες εκλογές. Με τον κ. Τσίπρα κατά προτίμηση ,αλλά και χωρίς τον κ. Τσίπρα είχαμε 168 έδρες Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με τη Νέα Δημοκρατία στο 18%.

Δε χρειαζόταν να τη βοηθήσουμε μ’ επαναληπτικές εκλογές να πάει στο 29%, το έκανε ο κ. Κουβέλης όμως. Και στη συνέχεια ,ενώ βεβαίως μετείχε στην κυβέρνηση, δεν ψήφισε τα σκληρά μέτρα αλλά βεβαίως είχε Υπουργούς που τα εφάρμοζαν και στη συνέχεια έφυγε για να πάει στις αυλές του ΣΥΡΙΖΑ  οι οποίες όμως δεν τον υποδέχθηκαν τελικά στις εκλογές του Ιανουαρίου και τώρα διασπά τη μικρή ΔΗΜΑΡ. Ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Οκτώβριο τον ίδιο.

Ν. Ευαγγελάτος: Πάντως επιμένω στο ερώτημα: Μικρή πολιτική αξία  μοιάζει να έχει η συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ για το ΠΑΣΟΚ.

Ευ. Βενιζέλος: Όση πολιτική αξία έχουν οι συνεργασίες που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο κ. Λαφαζάνης, τηρουμένων των αναλογιών. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι είναι μέσα σ’ ένα ευρύτερο σύστημα σκέψης σοσιαλδημοκρατικής, κεντροαριστερής, προοδευτικής. Εγώ ξέρετε, επένδυσα πάρα πολλά, κυρίως κόπο για να γίνει η Ελιά, η Ελιά πήγε πολύ καλά στις ευρωεκλογές.

Όταν η Νέα Δημοκρατία ήταν στο 21% η Ελιά πήγε στο 8% και  θα είχαμε διψήφιο νούμερο στις ευρωεκλογές ,εάν δε μεσολαβούσε η διάσπαση του Ιανουαρίου. Αντιλαμβάνεστε ότι επανερχόμεθα σε μια γραμμή την οποία τότε αρκετοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ, στο παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ, όχι το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ που έχει απομείνει, δεν την ήθελαν, ήθελαν τα εμβλήματα και  την καθαρότητα των σημάτων του ΠΑΣΟΚ.

Κατανοητό, αλλά βλέπετε ότι τώρα όλοι  προσχωρούν στη λογική αυτή με τη ΔΗΜΑΡ. Ήταν πολύ μεγαλύτερο το εύρος της συνεργασίας των ευρωεκλογών με την Ελιά.

Ν. Ευαγγελάτος: Επειδή αναφερθήκατε στη διάσπαση του Ιανουαρίου κι επειδή υπήρξε κι ένα πρόσφατο επεισόδιο με το Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος τελικά δεν κατεβαίνει..

Ευ. Βενιζέλος: Δεν έχω καταλάβει, δεν παρακολουθώ.Ναι, είδα ότι τελικώς δήλωσε ότι δεν κατεβαίνει, το θεωρώ θετικό για την παράταξη.

Ν. Ευαγγελάτος: Τι γίνεται με τον Γιώργο Παπανδρέου;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν ξέρω, δεν είμαι ειδικός του θέματος.

Ν. Ευαγγελάτος: Εννοείτε ότι δεν εμπίπτει στην πολιτική ανάλυση;

Ευ. Βενιζέλος: Εννοώ ότι δεν ασχολούμαι, δεν έκανα εγώ καμία επαφή, καμία διαπραγμάτευση, δεν ερωτήθηκα. Εμένα μ’ ενδιαφέρει ξέρετε η χώρα και η παράταξη ως ΠΑΣΟΚ βεβαίως και ως ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ,αλλά και υπό την ευρυτάτη έννοια του δημοκρατικού ευρωπαϊκού χώρου. Δεν ασχολούμαι τώρα με  τέτοιου είδους προβλήματα διότι αν ο καθένας κοίταζε τον εαυτό  του θα είχαμε κάνει άλλες επιλογές κι εμείς.

Ν. Ευαγγελάτος: Το τελευταίο που ίσως είναι και το πιο σημαντικό: Η χώρα θα έχει μια κυβέρνηση..

Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να έχει.

Ν. Ευαγγελάτος: Πρέπει να έχει, συμφωνούμε απόλυτα.

Ευ. Βενιζέλος: Μην το θεωρείτε τόσο απλό και τόσο δεδομένο.

Ν. Ευαγγελάτος: Δε θεωρώ τίποτα απλό και δεδομένο..

Ευ. Βενιζέλος: Διότι εδώ υπάρχει τέτοια αλαζονεία, τέτοιος τυχοδιωκτισμός, τέτοια έλλειψη ευαισθησίας απέναντι στο εθνικό συμφέρον,  που μπορεί να δει κανείς να θυσιάζεται η πορεία της χώρας και η χώρα να κρεμιέται ξανά στο γκρεμό για πολύ  μικρές κομματικές σκοπιμότητες και θέλω να ελπίζω ότι σ’ αυτό θα μείνει μόνος του ο κ. Τσίπρας.

Ν. Ευαγγελάτος: Αυτό λοιπόν που θέλω να ρωτήσω είναι ότι όποια κι αν είναι η κυβέρνηση, θα υπάρχει κάτι το οποίο θα την ακολουθεί και θα την προσδιορίζει. Γι’ αυτό λέγεται το πρόγραμμα, το μνημόνιο..

Ευ. Βενιζέλος: Το οποίο δεν ήταν ούτε αναπόφευκτο ούτε μοιραίο, έτσι;

Ν. Ευαγγελάτος: Ναι. Πώς όμως αυτό το πράγμα θα βγει; Δεν το ρωτώ ούτε λαϊκίστικα ούτε εύκολα, το ρωτώ πραγματικά.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό βγαίνει μόνο εάν ενταχθεί  σ’ ένα εθνικό σχέδιο ανάκαμψης που το στηρίζει η κοινωνία.

Ν. Ευαγγελάτος: Δε μπορεί η κοινωνία ν’ ανταποκριθεί, το ξέρετε.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, η κοινωνία δε μπορεί ν’ ανταποκριθεί γιατί κουράστηκε..

Ν. Ευαγγελάτος: Εννοώ τους φόρους, γιατί δεν έχει. Δεν είναι δυνατό δηλαδή να ζητήσει  το κράτος αυτούς τους φόρους που προβλέπονται. Δε μπορεί να τους πληρώσει κανείς. Θα γίνουμε όλοι φοροφυγάδες.

Ευ. Βενιζέλος: Συμφωνώ, αλλά προσέξτε, εδώ πρέπει να δώσει κανείς μια προοπτική. Διότι μόνο μέσα από την ανάπτυξη μπορείς να υποκαταστήσεις μια φορολογική πολιτική η οποία είναι πανικόβλητη. Διότι πρέπει να έχεις κάποιους δημοσιονομικούς στόχους. Λέει ο κ. Τσίπρας, «έκανα μεγάλη επιτυχία, ο στόχος μου για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 3,5% ,ενώ ήταν 4,5%» χωρίς να καταλαβαίνει ότι η χώρα ήταν σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης και θα είχε θετικό ρυθμό και το 2015 και το 2016 και το 2017 και ξαναγυρίσαμε στην ύφεση εξαιτίας του.

Και βέβαια πώς να έχεις πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο απ’ αυτό που και τώρα είναι δύσκολο να πετύχεις; Άρα πρέπει να δώσεις στην κοινωνία κάτι πέραν του μνημονίου. Το μνημόνιο είναι δεδομένο, είναι δέσμευση της χώρας, δέσμευση του κ. Τσίπρα που ενήργησε εκ μέρους της χώρας σύμφωνα με το δημοκρατικό πλαίσιό μας.

Ν. Ευαγγελάτος: Και υμών, το ψηφίσατε κι εσείς.

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως, διότι έπρεπε να δώσουμε ένα στίγμα ενότητας, συναίνεσης και διεθνούς αξιοπιστίας, να επανέλθουμε στη σοβαρότητα, να σώσουμε την οικονομία, να σώσουμε ό,τι μπορούσε να περισωθεί. Όμως πάντα σε μια καλόπιστη και σοβαρή συζήτηση με τους εταίρους, μπορείς στις ανά τρίμηνο προσαρμογές  και ανανεώσεις του μνημονίου  να κάνεις βελτιώσεις. Να βγάζεις μέτρα με υφεσιακή επίδραση και να βάζεις μέτρα τα οποία ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα. Και κυρίως, πρέπει να κάνεις άλλα πράγματα που δίνουν προοπτική.

Γιατί δε λέει το μνημόνιο πώς θα οργανώσουμε την ελληνική γεωργία, δε λέει το μνημόνιο πώς θα πετύχουμε περαιτέρω ανάπτυξη στον τουρισμό, δε λέει το μνημόνιο πώς μπορούν ν’ αξιοποιηθούν οι δυνατότητες οι τεράστιες του απόδημου Ελληνισμού ή της ναυτιλίας, δε λέει το μνημόνιο τι σημαίνει αξιοκρατία στην εκπαίδευση, καινοτομία και  έρευνα, δε λέει το μνημόνιο πώς θα προσεγγίσεις ξένες επενδύσεις.

Ν. Ευαγγελάτος: Κατανοητό. Να ρωτήσω και κάτι τελευταίο: Σαμαράς ή Μεϊμαράκης;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτές είναι επιλογές της Νέας Δημοκρατίας.

Ν. Ευαγγελάτος: Όχι, επειδή πια το πολιτικό σκηνικό είναι διαφορετικό και οι πολιτικές σχέσεις αλλιώτικες, οι συνεργασίες έχουν φέρει άλλα δεδομένα..

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Μεϊμαράκης είναι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.

Ν. Ευαγγελάτος: Στο ερώτημα ποιος από τους δυο θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικός;

Ευ. Βενιζέλος: Μα τι νόημα έχει;  Την ψήφο τη διεκδικεί κάθε κόμμα με την ηγεσία του, αυτό θα μπορούσατε να το ρωτήσετε και για το ΠΑΣΟΚ και για το ΣΥΡΙΖΑ και για όλους. Να σας πω τι έχει σημασία; σημασία έχει, κανένα πρόσωπο να μη δημιουργεί προβλήματα σε εξελίξεις πολιτικές οι οποίες είναι εθνικά αναγκαίες. Λοιπόν, το δικαίωμα αυτό δεν έχει κανείς.

Ν. Ευαγγελάτος: Βλέπετε θετικά τον κ. Μεϊμαράκη; Αυτό θέλω να πω, τον θεωρείτε έναν άνθρωπο που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση;

Ευ. Βενιζέλος: Βλέπω θετικά τον κ. Μεϊμαράκη όπως βλέπω θετικά κάθε έναν ο οποίος διατυπώνει έναν λόγο που είναι δεκτικός συνεργασιών και συναινέσεων. Και θα ήθελα  να δω θετικά και τον κ. Τσίπρα εάν δεν εμφάνιζε αυτό το αλαζονικό και πολιτικά και ιστορικά αδικαιολόγητο πρόσωπο.

Ν. Ευαγγελάτος: Σας ευχαριστώ πολύ, θα τα ξαναπούμε, προφανώς πριν τις εκλογές.

Ευ. Βενιζέλος: Κι εγώ  ευχαριστώ.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΣυνεντεύξεις 2015Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015