Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2015

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ» και στην δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη

 

 

Σ. Κοσιώνη: Έχουμε μαζί μας τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, πρώην Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ. Καλώς ήρθατε κ. Πρόεδρε.

Ευ. Βενιζέλος: Καλώς σας βρήκα.

Σ. Κοσιώνη: Θέλω να ξεκινήσουμε με την πολύ – πολύ σκληρή δήλωση που κάνατε στον απόηχο των δηλώσεων, των τοποθετήσεων του τέως Πρωθυπουργού, του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ. Τον αποκαλέσατε ανερυθρίαστο και ωμό ψεύτη.

Θέλω να σας ρωτήσω λοιπόν τι είναι αυτό που σας ενόχλησε τόσο, ώστε να του απευθυνθείτε δημοσίως με τέτοιους και τόσο βαρείς χαρακτηρισμούς;

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Τσίπρας, δυστυχώς, δεν έχει συνείδηση της ευθύνης του γι’ αυτό που συνέβη στη χώρα τους επτά μήνες που πέρασαν. Εμφανίζεται για δεύτερη φορά υποψήφιος Πρωθυπουργός ενώπιον του ελληνικού λαού, λέγοντας τώρα τα τελείως αντίθετα από αυτά που έλεγε πριν από μόλις επτά μήνες και ταυτόχρονα υπονομεύει τη δυνατότητα η χώρα να διαμορφώσει την πολιτική συναίνεση που είναι αναγκαία για να υπερβεί την κρίση, για να ακυρώσει την πολιτική αβεβαιότητα, για να κάνει επιτέλους ένα άλμα και να περάσει στη φάση της ομαλότητας, δηλαδή στην κατηγορία και πάλι ενός ισότιμου κανονικού κράτους της ευρωζώνης. Και για να το πετύχει αυτό ….

Σ. Κοσιώνη: Θα επιμείνω. Κύριε Βενιζέλο, μήπως είναι λίγο βαρύ αυτό που λέτε υπό την εξής έννοια, λέτε δεν έχει συνείδηση της ευθύνης του. Θα σας αντιτείνει κανείς το εξής: εάν δεν είχε συνείδηση της ευθύνης του, δεν θα είχε υπογράψει και αυτή τη συμφωνία με την οποία στο τέλος της ημέρας και μετά από όσα έγιναν και επί των οποίων έχει ασκήσει μια αυτοκριτική λέγοντας ότι είχαμε αυταπάτες, ότι αλλιώς τα υπολογίζαμε, ότι αλλιώς ήρθαν τα πράγματα εν πάση περιπτώσει, υπογράφοντάς την πάντως δεν άφησε τη χώρα να καταρρεύσει.

Ευ. Βενιζέλος: Δηλαδή το επιχείρημα αυτό το λέτε πάρα πολύ ωραία και έχει το εξής περιεχόμενο:  προκαλώ με την πολιτική μου τον κίνδυνο της απόλυτης καταστροφής, επέρχεται μια ζημία η οποία είναι χειροπιαστή γιατί η χώρα ξαναπερνάει στην κατηγορία της χώρας υπό επιτήρηση, της χώρας σε μνημόνιο, ξαναγυρίζει σε ύφεση, σε πρωτογενή ελλείμματα, χάνει την αισιοδοξία της, χάνει τη δυνατότητα να προσελκύει επενδύσεις, χάνει οποιαδήποτε προοπτική να ξαναγυρίσει στις αγορές και επειδή δεν οδήγησα τη χώρα στην ασύντακτη χρεοκοπία όπου την πήγαινα, δεν επέβαλα το grexit που εγώ είχα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις να μου το χτυπάνε στο κεφάλι οι Γερμανοί, πρέπει να τιμηθώ από τον ελληνικό λαό.

Σ. Κοσιώνη: Αυτό είναι ένα επιχείρημα. Ένα άλλο επιχείρημα ….

Ευ. Βενιζέλος: ... Επειδή προκάλεσα μια βλάβη η οποία τελικώς είναι μεγάλη βλάβη, αλλά όχι απόλυτη καταστροφή, δοξάστε με, τιμήστε με και εμπιστευθείτε με.

Σ. Κοσιώνη: Αυτό είναι ένα επιχείρημα. Ένα άλλο επιχείρημα και η αλήθεια είναι ότι αυτό προβάλει ο κ. Τσίπρας και αυτό έκανε και στη ΔΕΘ, είναι η υπεράσπιση αυτής της συμφωνίας. Έχει πει δηλαδή ανοιχτά ότι το δικό μας μνημόνιο, αυτή η συμφωνία είναι πολύ καλύτερη από τις προηγούμενες δύο.

Ευ. Βενιζέλος: Προσέξτε τώρα το επιχείρημα αυτό πόσο προσβλητικό για την κοινή λογική είναι. Λέει ο κ. Τσίπρας το δικό μας μνημόνιο έχει μόνο 10 δισεκατομμύρια μέτρα. Υπολογίζει τα δικά του μέτρα ως μέτρα καθαρού δημοσιονομικού οφέλους και τα μέτρα που αναγκαστήκαμε εμείς να λάβουμε τα προηγούμενα χρόνια ακαθάριστα, αλλά δεν έχει καμία σημασία.

Μα, το 2009 η χώρα είχε πρωτογενές έλλειμμα 13,7% του σημερινού ΑΕΠ. Είχε δημοσιονομικό έλλειμμα με το τότε ΑΕΠ 15,7%. Είχε έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου 15% του ΑΕΠ. Δηλαδή είχε καταρρεύσει ο παραγωγικός ιστός της χώρας. Και βεβαίως ήταν σε ύφεση από το 2007 και δεν το είχαμε αντιληφθεί ως κοινωνία.

Άρα έπρεπε να πάρουμε μέτρα υπό τραγικές συνθήκες για να αποφύγουμε την ασύντακτη καταστροφή. Όταν έγινε αυτός Πρωθυπουργός στις 25 Ιανουαρίου, η χώρα είχε κάνει τη διαδρομή της, είχε προσαρμοστεί, είχε περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά από 7 χρόνια, είχε μικρά πρωτογενή πλεονάσματα, είχε αρχίσει να βγάζει καινούργια ομόλογα και οι αγορές να ανταποκρίνονται θετικά και εν πάση περιπτώσει θα μπορούσαμε με μια πολύ μικρότερη δέσμη μέτρων. Το περιβόητο mail Χαρδούβελη που θυμάστε ότι όταν όλοι το βρίζανε, εγώ το παρουσίασα και είπα κρατήστε το, θυμηθείτε το, θα είναι παιδική χαρά μπροστά στο τρίτο μνημόνιο του κ. Τσίπρα.

Άρα λοιπόν τι λέει ο κ. Τσίπρας;

Σ. Κοσιώνη: Μισό λεπτό όμως γιατί ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να το αποκρούει το mail Χαρδούβελη. Δηλαδή λέει ότι εγώ διαπραγματευόμουν σκληρά επί 7 μήνες, πράγμα που εσείς δεν κάνατε και έφτασα σε μια συμφωνία που τελικώς – να σας φέρω ένα παράδειγμα – δεν περιλαμβάνει τις ομαδικές απολύσεις, όπως είχε το mail Χαρδούβελη.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, κάνετε πάρα πολύ ωραία που μου τα μεταφέρετε αυτά και κάνουμε ένα διάλογο με τις απόψεις του κ. Τσίπρα.

Κατ’ αρχάς το mail Χαρδούβελη δεν είχε μέσα ομαδικές απολύσεις. Είχε την πλήρη άρνηση της αλλαγής του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων. Διότι δεν  υπάρχει λόγος να αλλάξει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων στην Ελλάδα. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα της αγοράς εργασίας.

Όμως αυτό το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι το εξής: λέει ο κ. Τσίπρας διαπραγματευόμουνα 17 ώρες. Δεν λέει ποτέ ότι διαπραγματευόμουνα επί 7 μήνες, γιατί η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν διαπραγματεύτηκε. Είχε στείλει τον κ. Βαρουφάκη να υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας, να δημιουργεί ένα διεθνή εκνευρισμό. Στην πραγματικότητα να βλάπτει τη χώρα. Ο ίδιος όμως τον είχε επιλέξει και τον στήριζε και η διαπραγμάτευση έγινε μετά το δημοψήφισμα, στην πραγματικότητα έγινε μεταξύ 10 και 12 Ιουλίου και επικαλείται ως τίτλο ιστορικής σκληρής διαπραγμάτευσης ότι κάθισε 17 ώρες στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής για να κλείσει τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου που την έκλεισε υπό πίεση, που την έκλεισε με τη χώρα να είναι κολλημένη με την πλάτη στον τοίχο.

Έχει ρωτήσει εμείς πόσα 17ωρα διαπραγμάτευσης έχουμε κάνει και υπό ποιες συνθήκες; Εδώ υπήρχαν περίοδο που κάναμε 17 μέρες ολόκληρες, ολονυχτίς και ολημερίς διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση για να οριστικοποιηθεί το δεύτερο πρόγραμμα, τον Οκτώβριο του 2011 ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου και τελείωσε ξημερώματα στις 27.

Σ. Κοσιώνη: Ας μην αξιολογήσουμε με βάση το χρόνο της διαπραγμάτευσης.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά έχει  μεγάλη σημασία η νοοτροπία αυτή. Να σας  κάνω μια ρητορική ερώτηση. Αναρωτηθήκαμε ποτέ ως λαός τι συνέβη στις 20 Φεβρουαρίου, γιατί ο κ. Τσίπρας υπέγραψε την παράταση;

Σ. Κοσιώνη: Λέτε όταν είχαμε την πρώτη συμφωνία.

Ευ. Βενιζέλος: Και οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν απαίτησαν να κυρωθεί από την ελληνική Βουλή η συμφωνία αυτή, ενώ κυρώθηκε από τη γερμανική, την ολλανδική, τη φιλανδική;

Σ. Κοσιώνη: Τι εννοείτε τώρα;

Ευ. Βενιζέλος: Δύο μπορεί να έχουν συμβεί. Δύο τινά. Είτε κάποιος τους έλεγε ότι κοιτάξτε δεν μπορώ τώρα για λόγους εσωτερικών συσχετισμών στο ΣΥΡΙΖΑ να φέρω το ζήτημα αυτό στη Βουλή.

Σ. Κοσιώνη: Το έλεγε στους ξένους.

Ευ. Βενιζέλος: Θυμάστε που λέγανε η κυρία Κωνσταντοπούλου, ο κ. Μητρόπουλος, η Βουλή αυτή δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσει μνημόνιο. Αυτή η παράταση δεν θα έρθει ποτέ στη Βουλή.

Σ. Κοσιώνη: Και αυτό το δέχτηκαν δηλαδή οι Ευρωπαίοι;

Ευ. Βενιζέλος: Ή είχαν καταλάβει πάρα πολύ καλά οι Ευρωπαίοι ότι η κυβέρνηση μπαίνει σε μια διαδικασία η οποία θα την οδηγήσει, θα οδηγήσει τη χώρα δυστυχώς, στις 30 Ιουνίου στο απόλυτο αδιέξοδο, γιατί η συμφωνία …..

Σ. Κοσιώνη: Αυτό έτσι όπως το λέτε, ή παγίδα ακούγεται από τους Ευρωπαίους, ή φλερτ.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε δεν είναι ούτε παγίδα των Ευρωπαίων, ούτε φλερτ. Είναι απόλυτη αδυναμία.

Σ. Κοσιώνη: Και βάζω και το φλερτ γιατί ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι ήταν το χαϊδεμένο παιδί της Ευρώπης ο κ. Τσίπρας.

Ευ. Βενιζέλος: Είναι απόλυτη αδυναμία του κ. Τσίπρα και της ομάδας του να αντιληφθεί τους πραγματικούς συσχετισμούς. Δεν καταλάβαμε λέει ότι το grexit ….

Σ. Κοσιώνη: Άρα πέσανε στην παγίδα, λέτε.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, πέσανε στην παγίδα των ψευδαισθήσεών τους και των ψεμάτων τους. Οτι ήταν το χαϊδεμένο παιδί σε σχέση με αυτά που υπέστημεν εμείς ως κυβέρνηση, αυτό είναι προφανές, αλλά αυτό δεν πειράζει ,εάν αυτό είναι καλό για τη χώρα, διότι πρέπει κάθε κυβέρνηση ανεξαρτήτως του λόγου, να φέρνει κάτι υπέρ του εθνικού συμφέροντος.

Ο κ. Τσίπρας και η ομάδα του δεν έφερε τίποτα θετικό, διότι εδώ το μεγάλο πρόβλημα ποιο είναι; Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι κατεστράφη ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται η ελληνική κοινωνία. Διαμορφώθηκε μια ολόκληρη συνείδηση, μια πεποίθηση ότι  όλα έγιναν λάθος,  ότι ο τρόπος με τον οποίο εμείς είχαμε κινηθεί ήταν προδοτικός.

Σ. Κοσιώνη: Μη το συζητήσουμε αυτό, γιατί θα πάμε και σε άλλους.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν θα πάμε.

Σ. Κοσιώνη: Που λέγανε άλλα και μετά κάνανε άλλα.

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως και άλλοι.

Σ. Κοσιώνη: Δηλαδή τώρα πολλοί έχουν προσπαθήσει να παρέμβουν στον τρόπο σκέψης των Ελλήνων δημιουργώντας ψευδαισθήσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Ευ. Βενιζέλος: Επειδή όμως ανήκω σε αυτούς που σήκωσαν το βάρος και τράβηξαν το κάρο χωρίς να αποστούν ούτε μια στιγμή από τη γραμμή της ευθύνης, δικαιούμαι να το λέω αυτό.

Σ. Κοσιώνη: Πάντως μια διαπραγμάτευση όλοι την έχετε κάνει. Εσείς δεν ήσασταν στην αντιμνημονιακή πλευρά, αλλά και το ΠΑΣΟΚ έχει πει επαναδιαπραγμάτευση από εδώ, επαναδιαπραγμάτευση από εκεί.

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς. Βεβαίως. Αλλά είναι άλλο να παραλαμβάνεις μια χώρα η οποία είναι στην κατάσταση του 2009 και άλλο μια χώρα στην κατάσταση του 2015.

Και τώρα δεν μιλάει καθόλου για το μέλλον. Δηλαδή δεν διαμορφώνει τις προϋποθέσεις η χώρα να βγει από αυτή την περιδίνηση.

Σ. Κοσιώνη: Υποθέτω από τον τρόπο που τοποθετείστε ότι δεν ήταν πάνω στη φόρτισή σας εκείνη τη στιγμή που τον αποκαλέσατε ανερυθρίαστο και ωμό ψεύτη. Το υποστηρίζετε και σήμερα. Δεν το  παίρνετε πίσω.

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Τσίπρας στοχεύει πολύ συχνά σε εμένα που με θεωρεί βασικό εμπόδιο στην επιβεβαίωση της πολιτικής του, γιατί η αλήθεια είναι ότι αν κάνετε μια πάρα πολύ απλή άσκηση, αν πάρετε τις ομιλίες μας στη Βουλή, όχι μόνο τους τελευταίους 7 μήνες και δείτε τι έλεγα και τι έλεγε, τις προειδοποιήσεις μου, τις περιγραφές μου και τις δικές του διαβεβαιώσεις και μετά τις δικές του μεταστροφές, θα καταλάβετε γιατί υπάρχει αυτό.

Σ. Κοσιώνη: Αυτό είναι το θέμα; Γιατί φοβάται τη σύγκριση;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν είναι σύγκριση με ένα πρόσωπο. Είναι η σύγκριση των επιχειρημάτων. Και σε τελευταία ανάλυση είναι η σύγκριση ανάμεσα στη χειροπιαστή αλήθεια και στη βιωμένη εμπειρία της χώρας και σε μια αντίληψη, η οποία είτε ήταν απολύτως ψευδής, είτε ήταν γεμάτη από αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, οι οποίες όμως κάνουν την ίδια ζημιά.

Σ. Κοσιώνη: Μιας που πάμε στην επόμενη μέρα και βάλατε και εμμέσως το θέμα των συνεργασιών στο τραπέζι, εγώ θέλω να σας ρωτήσω εάν με αυτό το κλίμα το  όχι πολύ ευχάριστο, που βλέπω να επικρατεί στη σχέση σας με τον ΣΥΡΙΖΑ, μου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο την επόμενη μέρα, εάν έτσι καθοδηγήσει τα πράγματα ο λαός να κάτσετε σε ένα τραπέζι και να τα βρείτε.

Θέλω να πω, μετά από αυτούς τους τόνους, μετά από αυτούς τους χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν, αν σας βάλει ο κόσμος με την ψήφο του να συνεννοηθείτε και ίσως να συγκυβερνήσετε, πώς θα το κάνετε αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Θα έπρεπε ο κόσμος με την ψήφο του να επιβάλει τη λύση αυτή.

Σ. Κοσιώνη: Κι εσείς θα συνεργαστείτε με τον ανερυθρίαστο και ωμό ψεύτη; Και εκείνος με το βαρίδι;

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό να σας πω το εξής: εμείς συνεργαστήκαμε με τη Ν.Δ. το Νοέμβριο του 2011 και με το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό για λόγους εθνικής ανάγκης. Και το κάναμε αυτό ενώ είχαμε περάσει μια φάση που ήμασταν απολύτως μόνοι ως ΠΑΣΟΚ, ως χώρος και η Ν.Δ. μετείχε στο αντιμνημονιακό μέτωπο, ακόμη και στις πλατείες των αγανακτισμένων.

Επίσης η ΔΗΜΑΡ προσχώρησε στην ίδια λογική μαζί με τη Ν.Δ. τον Ιούνιο τελικά του 2012 και κάναμε την κυβέρνηση των τριών κομμάτων. Τότε, όπως θυμάστε, η δική μου επίμονη πρόταση ήταν να μετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια αυτή και το ίδιο έλεγα και τον Ιανουάριο του 2015. Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι είναι- μετά τη διάσπασή του, αυτό έχει ενισχυθεί ως επιχείρημα- ότι είναι ένα ευρωπαϊκό κόμμα, ένα κόμμα που αποδέχεται το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την πορεία της χώρας, έχει υποχρέωση να σεβαστεί αυτό που ο ίδιος κατέστησε αναγκαίο στη Βουλή που διαλύθηκε.

Στη Βουλή που διαλύθηκε τι έγινε; Έχασε την πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούσε να ψηφίσει το δικό του μνημόνιο, αυτό που ο ίδιος επέβαλε στη χώρα και έπρεπε να ψηφίσουμε εμείς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να διαμορφωθεί η αναγκαία πλειοψηφία.

Άρα διαμορφώθηκε μια ευρύτατη συσπείρωση εκ των πραγμάτων.

Σ. Κοσιώνη: Εξ ανάγκης.

Ευ. Βενιζέλος: Εξ ανάγκης. Ναι αλλά η ανάγκη είναι η άλλη όψη του εθνικού συμφέροντος. Τίποτα δεν είναι πιο κρίσιμο για το εθνικό συμφέρον από την υποχρέωση να ανταποκρίνεσαι στην εθνική ανάγκη.

Σ. Κοσιώνη: Όταν εκλείψει η εθνική ανάγκη με τον τόσο πιεστικό και επιτακτικό τρόπο.

Ευ. Βενιζέλος: Όταν εκλείψει θα επανέλθουμε στην ομαλότητα. Όταν θα επανέλθουμε στην ομαλότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τι ήταν πριν από 4,5 χρόνια; Ένα μικρό κόμμα της Ριζοσπαστικής Κομμουνιστικής Αριστεράς. Πώς έγινε κόμμα εξουσίας; Έγινε κόμμα εξουσίας επειδή κάποιοι τον επέλεξαν ως όχημα αντιμνημονιακής διαμαρτυρίας.

Άρα καβάλησε πάνω στο αντιμνημονιακό κύμα. Τώρα ρωτάνε τους πολίτες είστε  υπέρ του μνημονίου; Λένε κάποιοι είμαστε, ξέρω εγώ 10%, είστε κατά 15% ….

Σ. Κοσιώνη: Δια του ΣΥΡΙΖΑ πάντως τιμώρησε και το λεγόμενο παλιό πολιτικό σύστημα ο κόσμος, όχι  μόνο απάντησε στα σκληρά μέτρα.

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό. Πιστεύετε ότι δεν έχει νόημα η διάκριση μνημόνιο – αντιμνημόνιο; 75% του κόσμου λέει ναι δεν έχει λογική, δεν έχει λόγο ύπαρξης η διάκριση αυτή. Και βεβαίως τιμώρησε το παλιό προσωπικό. Αλλά το παλιό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ, το πιο τυχοδιωκτικό, το πιο φθαρμένο, αυτό που είναι βαθιά ανήθικο πολιτικά και ασυνεπές δεν έχει μεταστεγαστεί στο ΣΥΡΙΖΑ;

Δηλαδή είμαστε παλιοί εμείς; Ναι. Εγώ έχω κάνει πολλά χρόνια υπουργός, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά μπήκα στην πολιτική το 1993 προερχόμενος από το  πανεπιστήμιο, από το επάγγελμά μου, από την κοινωνία και αγωνίστηκα να κάνουμε την πρώτη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, να βάλουμε τη χώρα στην ΟΝΕ. Δεν ήμουνα ποτέ ούτε πρωθυπουργός, ούτε υπουργός Οικονομικών.

Αυτοί οι άνθρωποι που είναι στο ΣΥΡΙΖΑ τώρα και που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και που αλληλοκαταγγέλλονται, που ήταν μέχρι προχθές σύντροφοι και τώρα είναι ορκισμένοι και εμπαθείς εχθροί, αυτοί εκφράζουν το νέο;

Είπα ότι η επίθεση κατά του παλιού είναι επίθεση κατά του διαφορετικού. Είναι μια αντιδημοκρατική αντίληψη. Μια άρνηση της ανεκτικότητας και της πολυφωνίας.

Σ. Κοσιώνη: Επί των συνεργασιών λοιπόν θέλω να σας κάνω κάποια πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν στο ΠΑΣΟΚ. Φαντάζομαι είστε σε πλήρη σύμπλευση με την κυρία Γεννηματά, οπότε δεν μπορεί να ….

Ευ. Βενιζέλος: Η κυρία Γεννηματά δεν έχει αλλάξει τη γραμμή του κόμματος.

Σ. Κοσιώνη: Ο κ. Τσίπρας κερδίζει τις εκλογές, ένα σενάριο και έρχεται και σας τείνει χείρα βοηθείας. Πάτε ή δεν πάτε τελικώς να συνεργαστείτε.

Ευ. Βενιζέλος: Του λέμε ότι το σωστό είναι να έρθει και η Ν.Δ. κι το Ποτάμι.

Σ. Κοσιώνη: Σε ό,τι σας αφορά. Ο όρος για να μπείτε σε μια κυβέρνηση θα είναι να συμμετέχουν κι άλλοι;

Ευ. Βενιζέλος: Μα, προφανέστατα. Το θέμα είναι να μετέχει το ΠΑΣΟΚ;

Σ. Κοσιώνη: Εάν δεν μπούνε ….

Ευ. Βενιζέλος: Κατ’ αρχάς δεν τίθεται κανένα θέμα συμμετοχής στελεχών.

Σ. Κοσιώνη: Εάν δεν μπούνε οι άλλοι εσείς δεν μπαίνετε; Στήριξη της κυβέρνησης. Αφήστε τα στελέχη. Αυτή είναι μια άλλη κουβέντα.

Ευ. Βενιζέλος: Μα, η στήριξη της κυβέρνησης πρέπει να είναι αποτελεσματική. Δηλαδή πιστεύετε ότι η χώρα μπορεί να πορευτεί με τη Ν.Δ., αν είναι δεύτερο κόμμα ,στην αντιπολίτευση; Στην ασφάλεια της αντιπολίτευσης χωρίς  συναίνεση;

Σ. Κοσιώνη: Η απάντησή σας είναι ότι μπαίνουμε υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην οποία θα υπάρχουν κι άλλοι.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό λέγαμε πάντα. Και χαίρομαι γιατί βλέπω ότι το ίδιο λέει και ο κ. Θεοδωράκης, το ίδιο λέει και ο κ. Μεϊμαράκης.

Σ. Κοσιώνη: Και αν δεν μπουν;

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί κάποτε η Ν.Δ. είχε τη λογική της αυτοδυναμίας.

Σ. Κοσιώνη: Έχει ουσία το ερώτημα που σας κάνω. Γιατί βλέπουμε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εσάς να φλερτάρει κυρίως. Να απορρίπτει τη Ν.Δ. και να υπάρχει μια δυσκολία εκεί πέρα με το Ποτάμι.

Ευ. Βενιζέλος: Προσέξτε. Είπε χθες κάτι με εξαιρετικά αλαζονικό ύφος. Στη χθεσινή του συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας είπε, μα, κι αν μας λείπουν λίγες έδρες, το ΠΑΣΟΚ, ή το Ποτάμι θα προκαλέσουν εκλογές; Δεν θα στηρίξουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Σ. Κοσιώνη: Τι θα κάνετε λοιπόν;

Ευ. Βενιζέλος: Φαντάζεστε μια κυβέρνηση όπου ο ίδιος θα είναι ο αποκλειστικός κύριος του πολιτικού παιχνιδιού και οι άλλοι θα ανέχονται, θα στηρίζουν θα είναι παραπληρωματικοί υπό το φόβο των εκλογών.

Η χώρα βεβαίως και πρέπει να φοβάται τις συνεχείς εκλογές. Βεβαίως και δεν υπάρχει καμία λογική εθνικού συμφέροντος στις επανειλημμένες, στις διπλές εκλογές, αλλά δεν πρέπει αυτό που έγινε στην προηγούμενη Βουλή να συνεχιστεί; Δεν πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε μια εθνική ομάδα για να επεξεργαστούμε το σχέδιο ανασυγκρότησης, για να ξεπεράσουμε το μνημόνιο, γιατί το μνημόνιο δεν είναι επαρκές προκειμένου η χώρα να γίνει ανταγωνιστική, σύγχρονη, να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της, να κερδίσει το χαμένο έδαφος.

Σ. Κοσιώνη: Ο κ. Τσίπρας είπε και κάτι ακόμη, κάνω ελεύθερη μετάφραση, να έρθουν εκείνοι να κουμπώσουν στο πρόγραμμά μας. Αν τους κάνει καλώς να έρθουν, αλλιώς ας οδηγήσουν τη χώρα στις εκλογές.

Ευ. Βενιζέλος: Ποιο πρόγραμμά τους; Πιστεύει ότι έχει πρόγραμμα; Ποιο πρόγραμμα; Κατ’ αρχάς για να είμαστε ειλικρινείς, η χώρα έχει δεσμευτεί στο μνημόνιο.

Το μνημόνιο είναι ένα κείμενο το οποίο αναθεωρείται κάθε δυο -τρεις μήνες  σε κάθε αναθεώρηση.

Σ. Κοσιώνη: Αυτό εμποδίζει ένα κόμμα να έχει και το δικό του προσανατολισμό; Αλλιώς να κλείσουμε τα μάτια και να ρίξουμε κάτι στην κάλπη και δεν έχει σημασία.

Ευ. Βενιζέλος: Καθόλου. Ποιος είναι ο δικός του προσανατολισμός; Είναι η έλλειψη αξιοκρατίας και αριστείας στην εκπαίδευση; Είναι η διάλυση του δημοσίου πανεπιστημίου; Είναι η απόλυτη σύγχυση στην εξωτερική πολιτική, όπου αναζητούμε τη λύση στην οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία ή την Κίνα, αλλά ταυτόχρονα ευχαριστούμε ονομαστικά τον πρόεδρο Ομπάμα και την αμερικανική κυβέρνηση επειδή πίεσε  τη Γερμανία;

Είναι η αντίληψη ότι θα απειλήσουμε την Ευρώπη διασπώντας το ευρωπαϊκό μέτωπο στις κυρώσεις για την Ουκρανία; Ποια αντίληψη είναι αυτή; Και πώς θα την ….

Σ. Κοσιώνη: Άρα απλά πράγματα. Εάν συνεχίζει να υπερασπίζεται τις μεταρρυθμίσεις όπως τις καταλαβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορους τομείς της πολιτικής, εσείς δεν συμπράττετε;

Ευ. Βενιζέλος: Ποια μεταρρύθμιση; Για πείτε μου ένα παράδειγμα μεταρρύθμισης.

Σ. Κοσιώνη: Με συγχωρείτε. Αυτό που εσείς περιγράφετε τώρα για την παιδεία ήταν αντιληπτό από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ως μεταρρύθμιση.

Ευ. Βενιζέλος: Στις ιδιωτικοποιήσεις; Ποια είναι η αντίληψη του κ. Τσίπρα; Αυτή που έλεγε πριν ή αυτή που λέει τώρα σε σχέση με τα περιφερειακά αεροδρόμια;

Σ. Κοσιώνη: Για τα τελευταία μιλάμε.

Ευ. Βενιζέλος: Ποια είναι η αντίληψή του σε σχέση με το πώς θα προσελκύσουμε κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες.

Τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια επενδύθηκαν από ξένους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ώστε να έχουμε δυνατότητα να στηρίξουμε επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, 13,5 δισεκατομμύρια. Ποιος θα ξαναβάλει τα λεφτά του στην Ελλάδα, όταν έχουμε τις Σκουριές, όταν έχουμε αυτή την παλινωδία τη συνεχή;

Σ. Κοσιώνη: Με τις θέσεις που παίρνει στη μετά μνημόνιο εποχή ο κ. Τσίπρας μπορείτε να συμφωνήσετε;

Ευ. Βενιζέλος: Μα εμφανίζεται ως νεομνημονιακός αντιμνημονιακός. Λοιπόν σε όλα μπορούμε να συμφωνήσουμε, εάν ο κ. Τσίπρας και αυτό ισχύει και για τον κ. Μεϊμαράκη..

Σ. Κοσιώνη: Θα έρθουμε και στον κ. Μεϊμαράκη.

Ευ. Βενιζέλος: Να μιλήσουμε με απόλυτη ειλικρίνεια όλοι και καταλάβουν ότι η χώρα δεν μπορεί να κινηθεί συγκρουσιακά και μικροκομματικά. Ότι πρέπει να έχουμε έναν κοινό παρονομαστή και ο κοινός παρονομαστής είναι η κοινή λογική και η οφθαλμοφανής πραγματικότητα.

Σ. Κοσιώνη: Υπό τους ίδιους όρους θα συνεργαζόσασταν και με τον κ. Μεϊμαράκη ακριβώς;

Ευ. Βενιζέλος: Απολύτως. Αλλά ο κ. Μεϊμαράκης έχει την πρόνοια να λέει ότι θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν τον αποκλείει.

Σ. Κοσιώνη: Ναι και άμα δεν μπει ο ΣΥΡΙΖΑ εσείς θα πάτε με τον κ. Μεϊμαράκη χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ευ. Βενιζέλος: Μα είναι το ίδιο πρόβλημα. Δηλαδή μισό λεπτό, αυτή τη στιγμή..

Σ. Κοσιώνη: Το λέω γιατί και η συνεργασία σας με τη Νέα Δημοκρατία την οποία πληρώσατε και αυτή με τα μνημόνια, έτσι;

Ευ. Βενιζέλος: Ναι την πληρώσαμε, αφού πάντα το δεύτερο κόμμα πληρώνει τη συνεργασία.

Σ. Κοσιώνη: Είχε προκαλέσει και αναταραχή στο κόμμα σας.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, ήταν μια ομόφωνη θέση που τη στήριξαν όλοι.

Σ. Κοσιώνη: Ναι, αλλά εγώ θυμάμαι κάτι Επιτροπές, κάτι Πολιτικά Συμβούλια, να γίνονται τσακωμοί κι "έχουμε γίνει ουρά της Νέας Δημοκρατίας".

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι μα τη συνεργασία αυτή την έκανε ο κ. Παπανδρέου από το Νοέμβριο του 2011. Την επεδίωξε προτείνοντας τον κ. Σαμαρά συνεργασία τον Ιούνιο του 2011.

Σ. Κοσιώνη: Εντάξει, ας έρθουμε στα πιο πρόσφατα.

Ευ. Βενιζέλος: Άρα έχουμε μία προσπάθεια η οποία έχει συνέχεια.

Τώρα, ήταν επιθυμία μας να γίνει συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, είναι λογικό η Νέα Δημοκρατία τώρα να διεκδικεί την πρώτη θέση και το ΠΑΣΟΚ να ψάχνει να πάρει ένα ποσοστό το οποίο είναι αξιοπρεπές αλλά πάντως διεκδικεί την τρίτη θέση; Δεν είναι λογικό αυτό, εάν πούμε ότι τα δύο κόμματα της μεταπολίτευσης, τα κόμματα εξουσίας, μοιράζονται την ευθύνη, που δεν την μοιράζονται ιστορικά εξίσου.

Λοιπόν εδώ έχουν επέλθει αλλοιώσεις στον τρόπο που σκεπτόμαστε ως κοινωνία, τις οποίες πρέπει να τις εξετάσουμε.

Σ. Κοσιώνη: Με τη Νέα Δημοκρατία τι διαφορές έχετε;

Ευ. Βενιζέλος: Η Νέα Δημοκρατία ανήκει σε μία παράδοση η οποία είναι συντηρητική, είναι η δεξιά πολιτική οικογένεια..

Σ. Κοσιώνη: Σας το ρωτώ αυτό ξέρετε με πολύ καλή πρόθεση.

Ευ. Βενιζέλος: Λοιπόν να σας απαντήσω κι εγώ με πολύ απλό τρόπο ότι όποιες διαφορές έχουμε…

Σ. Κοσιώνη: Με πολύ καλή πρόθεση, γιατί σου λέει ότι αν εδώ υπάρχει ένα μνημόνιο, συμφωνούν όλοι μεταξύ τους, εντάξει θα ψηφίσουμε Νέα Δημοκρατία που έχει και μεγαλύτερο ποσοστό.

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω κάτι, αν είχατε απέναντί σας όχι εμένα αλλά τον Αντικαγκελάριο της Γερμανίας τον κ. Γκάμπριελ και τον ρωτούσατε τι διαφορές έχετε από την κα Μέρκελ με την οποία κυβερνάτε, θα σας έλεγε ότι έχουμε τις ιστορικές διαφορές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της ευρωπαϊκής χριστιανοδημοκρατίας, έχουμε τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει η δεξιά και στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα που ανήκει στη παράδοση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Σ. Κοσιώνη: Και θα σου πει ο πολίτης για να μπω στη θέση του "και πως επηρεάζεται τώρα εμένα η ζωή μου με ένα υπογεγραμμένο μνημόνιο για τρία χρόνια"..

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Τσίπρας τι διαφορές έχει από μας; Η διαφορά είναι ότι εμείς λέγαμε και λέμε αλήθεια, αυτός έλεγε και δυστυχώς εξακολουθεί να λέει σε πολύ μεγάλο βαθμό ψέματα και μάλιστα τα λέει τώρα αντιφατικά στο εσωτερικό της φράσης του, γιατί εμφανίζεται νεομνημονιακός και υπεύθυνος, αλλά και αντιμνημονιακός και ριζοσπάστης.

Σ. Κοσιώνη: Αυτό το παράλληλο πρόγραμμα που λέει ο κ. Τσίπρας..

Ευ. Βενιζέλος: Είναι το αντίστοιχο του παράλληλου νομίσματος.

Σ. Κοσιώνη: Μισό λεπτό, με το οποίο θα επιχειρήσει να ανακουφίσει τις αδύναμες τις ασθενέστερες ομάδες, πιστεύετε ότι είναι κάτι όχι εφικτό;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι μισό λεπτό, η ανακούφιση των ασθενέστερων ομάδων είναι επιβεβλημένο, είναι καθήκον όχι απλώς πολιτικό, είναι καθήκον ηθικό, δεν είναι αυτό το παράλληλο πρόγραμμα. Το παράλληλο πρόγραμμα είναι το κλείσιμο του ματιού, ότι υπέγραψα το μνημόνιο στο οποίο σας οδήγησα, αλλά κοιτάξτε δεν το πιστεύω ,δε θέλω να το εφαρμόσω ,θέλω να το παρακάμψω.

Αυτό είναι η συνταγή της συνεχούς ανακύκλωσης της κρίσης, είναι η συνταγή της αποτυχίας. Έτσι το grexit μετά από λίγο θα είναι πάνω στο τραπέζι πάλι, διαρκής απειλή για τη διαρροή καταθέσεων, για τις τράπεζες, απόκρουση των επενδύσεων, δηλαδή καταδίκη στη μιζέρια.

Το παράλληλα πρόγραμμα έχει όποια αξία και όποιον κίνδυνο είχε το παράλληλο νόμισμα ως αντίληψη, το παράλληλο σύστημα πληρωμών..

Σ. Κοσιώνη: Μα εσείς δε θα έχετε ένα παράλληλο πρόγραμμα;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν έχουμε ένα παράλληλο πρόγραμμα, έχουμε το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που υπερβαίνει το μνημόνιο, το υπερκαλύπτει.

Σ. Κοσιώνη: Αυτό δεν εννοεί και ο κ. Τσίπρας;

Ευ. Βενιζέλος: Μα έχει σημασία το ότι το λέει παράλληλο πρόγραμμα, διότι είναι το παράλληλο σύμπαν του ψέματος, είναι μία ας το πούμε, θα μου επιτρέψετε να πω ,μία κβαντομηχανική αντίληψη, έχει δύο σύμπαντα στο κεφάλι του. Είναι ο ριζοσπάστης ο οποίος είναι αντιμνημονιακός και ταυτόχρονα ο υπεύθυνος ηγέτης ο οποίος έκανε τη στροφή και δεν μας κατέστρεψε απολύτως, αλλά απλώς μας έβλαψε πάρα πολύ.

Σ. Κοσιώνη: Μάλιστα. Να σας ρωτήσω κ. Πρόεδρε, επειδή λίγο έρχομαι να κουμπώσω και σε μία ερώτηση που σας έκανα νωρίτερα και στην απάντηση που μου δώσατε νωρίτερα. Εάν έρθουν έτσι τα πράγματα, εάν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και έρθει ο κ. Τσίπρας και πει συνεργαζόμαστε με το ΠΑΣΟΚ, τα βρίσκουν κιόλας, δεν ξέρω τι θα κάνετε, αλλά να φύγει ο Βενιζέλος. Αν μπει ο όρος «Βενιζέλος» τι θα κάνετε;

Ευ. Βενιζέλος: Μα θα μου επιτρέψετε να πω ότι έχω θέσει τον εαυτό μου στη διάθεση του εθνικού συμφέροντος προ πολλού. Αν επρόκειτο να διαφυλάξω..

Σ. Κοσιώνη: Θα διευκολύνετε δηλαδή;

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί στάθηκα ποτέ εμπόδιο σε καμία εξέλιξη η οποία υπηρετούσε το εθνικό συμφέρον;

Σ. Κοσιώνη: Αυτή είναι μία πιθανή νέα εξέλιξη.

Ευ. Βενιζέλος: Δηλαδή εγώ τι θα ήθελα, να πάω να είμαι Υπουργός ή ακόμη και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Τσίπρα;

Σ. Κοσιώνη: Όχι, δεν ξέρω, αλλά μπορείτε να πείτε εσείς ή η κα Γεννηματά ότι εμείς με τέτοιους όρους εν πάση περιπτώσει δεν ενδιαφερόμαστε, τους θεωρούμε προσβλητικούς, τους θεωρούμε οτιδήποτε.

Ευ. Βενιζέλος: Μα κατ΄ αρχάς η επίθεση σε μένα είναι επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και ορθά λέει η κα Γεννηματά ότι είπα εγώ πρώτος :ότι προσβάλλεται η ίδια, κάνει μια προσπάθεια ο κ. Τσίπρας να την απαξιώσει και τα στελέχη, γιατί όλα τα στελέχη μας που δώσανε αγώνα στην Κυβέρνηση και στη Βουλή όλα αυτά τα χρόνια, δώσανε αγώνα σε μια συλλογική προσπάθεια η οποία ήταν επίσης αποφασισμένη συλλογικά.

Αλλά εν πάση περιπτώσει, αντιλαμβάνομαι ότι έχει ιδιαίτερο πρόβλημα ή εν πάση περιπτώσει το πρόσωπό μου είναι λογικό να προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κ. Τσίπρα και την πολιτική του επιχειρηματολογία. Το πρόβλημά μου δεν είναι τι θα κάνω εγώ, εγώ θα διευκολύνω με κάθε τρόπο τη χώρα μου, δεν διευκολύνεται η χώρα με σχήματα τα οποία είναι μικρού βεληνεκούς. Δηλαδή η χώρα θα διευκόλυνε τον εαυτό της, εάν πηγαίναμε στο εθνικό μέτωπο όλων των δημοκρατικών ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Να σας πω το εξής, φανταστείτε τις εκλογές αυτές χωρίς το μπόνους των 50 εδρών. Θα ήταν αποδραματοποιημένες, δε θα είχε σημασία αν το ένα κόμμα έχει 28% και το άλλο 27,9%.

Σ. Κοσιώνη: Θα ήσασταν αναγκασμένοι λίγο ως πολύ να συνεργαστείτε όλοι.

Ευ. Βενιζέλος: Άρα λοιπόν το πρόβλημά μας είναι τεχνητό, το μπόνους είναι αυτό. Δηλαδή μία αλλοίωση κοινοβουλευτική, για την οποία φταίμε ιστορικά εμείς, αλλά εμείς το κάναμε αυτό υπό συνθήκες ισχυρού δικομματισμού και το έκανε ακόμη πιο σκληρό το μπόνους η Νέα Δημοκρατία των 40 εδρών που το έκανε..

Σ. Κοσιώνη: Το ερώτημα είναι αν ήσασταν εσείς τώρα στη θέση του πρώτου κόμματος εάν θα είχατε το θάρρος να λέτε το ίδιο "να το καταργήσουμε". Γιατί κάθε φορά που κάποιος βγαίνει πρώτος στην εξέδρα το ξεχνάει αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Πάντως εγώ ζήτησα από το 2012 να γίνει αυτό και η τελευταία πρόταση νόμου που έχουμε υποβάλλει, υπεβλήθη στις 2 Ιουνίου και θα μπορούσαμε ανέτως τώρα μεταξύ της παραίτησης της Κυβέρνησης και της διάλυσης της Βουλής να έχουμε πάει και να έχουμε ψηφίσει τη ρύθμιση αυτή.

Σ. Κοσιώνη: Μάλιστα. Θέλω να σας ρωτήσω εάν σε αυτό το κάλεσμα εθνικής συμπαράταξης που απευθύνει το ΠΑΣΟΚ θα εντάσσατε και τον κ. Καμμένο, στην περίπτωση που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μπουν στη Βουλή και επιτύχουν.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, δεν θεωρώ ότι ο κ. Καμμένος δεν ανήκει στις δημοκρατικές δυνάμεις, έτσι; Από τις δημοκρατικές δυνάμεις..

Σ. Κοσιώνη: Δεν ξέρω, γιατί έχω δει και μία ένταση στις σχέσεις σας με τον κ. Καμμένο.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ δεν έχω ένταση με κανέναν, απολύτως κανέναν. Όταν συζητούμε με πολιτικούς όρους, συζητούμε με πολιτικούς όρους. Αλλά εδώ βλέπετε τη μικρή και μεγάλη αλαζονεία. Λέει ο κ. Τσίπρας "αυτοδυναμία ή κατά παραχώρηση με τον κ. Καμμένο".

Και λέει στον κόσμο: Ψηφίστε με για να συνεχίσω με τους ίδιους ανθρώπους χωρίς όλο το συγκρότημα της Λαϊκής Ενότητας, δηλαδή χωρίς τον κ. Λαφαζάνη, χωρίς τον κ. Βαρουφάκη, χωρίς την κα Κωνσταντοπούλου, χωρίς τους περίπου 40 Βουλευτές μου οι οποίοι φύγανε της προηγούμενης Βουλής, να συνεχίσουμε οι υπόλοιποι σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, σα να μη συνέβη τίποτα.

Δηλαδή διαγράφει με έναν περίεργο τρόπο, μέσα από μία επιλεκτική αμνησία, τους επτά μήνες και εμφανίζει  τώρα ως πρόγραμμα το οποίο παρουσίασε στην έκθεση της Θεσσαλονίκης να λέει τι; Αυτά τα οποία λίγο-πολύ λέμε όλοι, αυτά που λέγαμε πάντα, αλλά μας κατηγορούσε ότι αυτά είναι συμβιβαστικά, ότι αυτά είναι σχεδόν ενθνοπροδοτικά.

Και θα σας πω το κορυφαίο του χρέους. Γίνεται μια συζήτηση σήμερα ότι για να μας δώσουν μείωση στο χρέος πρέπει να υπάρχει εθνικό μέτωπο. Εγώ σας λέω ότι η μείωση στο χρέος είναι..

Σ. Κοσιώνη: Εσείς αυτό πως το καταλαβαίνετε, πρέπει να υπάρχει Κυβέρνηση συνασπισμού ή πρέπει να υπάρχει ας πούμε μια συνεννόηση;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι αντίστροφα.

Σ. Κοσιώνη: Γιατί το πρώτο είναι ένας όρος παράλογος θα έλεγα για μία κυρίαρχη χώρα.

Ευ. Βενιζέλος: Θα μου επιτρέψετε να το αντιστρέψω και να το αποδραματοποιήσω αυτό. Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος, περαιτέρω μείωση στο χρέος μέσω παραμετρικών αλλαγών ,όπως πάντα λέγαμε και είχε μαλλιάσει η γλώσσα μας, θα πάρει η Ελλάδα ούτως ή άλλως. Αυτό ήταν συμφωνημένο  όποια..

Σ. Κοσιώνη: Όποια Κυβέρνηση και να έχει, δε δέχεται κανέναν εκβιασμό εντός ή εκτός εισαγωγικών γι΄ αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Όποια Κυβέρνηση και να είναι, αρκεί να εφαρμοστεί με συνέπεια το μνημόνιο κι εμείς για λόγους εθνικού συμφέροντος να προσθέσουμε το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.

Άρα λοιπόν το ζήτημα δεν είναι ότι χρειαζόμαστε μια Κυβέρνηση για να διαπραγματευθεί το χρέος, το χρέος είναι ήδη δεδομένο ότι θα υποστεί τις παραμετρικές αλλαγές που συμφωνήσαμε το 2012. Ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι "θα κάνει μονομερή διαγραφή, Διεθνή Διάσκεψη, ότι το χρέος είναι επονείδιστο, ότι δε θα το εξυπηρετήσει".

Αυτά έλεγε, μας έφτυνε και τώρα γλείφει απάνω σε αυτό που κάναμε για το χρέος το 2012. Άρα λοιπόν είναι δεδομένο το τι θα γίνει στο χρέος, αρκεί να έχουμε ανταποκριθεί στις διαρθρωτικές αλλαγές και να έχουμε καλά δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Η χώρα λοιπόν χρειάζεται Κυβέρνηση για να κυβερνηθεί, για να αποκτήσει σταθερότητα, για να προσελκύσει επενδύσεις, για να μπει σε μία δυναμική μοντέλου ανάπτυξης, για να κάνει τις διαρθρωτικές αλλαγές και θα έρθει η ολοκλήρωση την οποία ούτως ή άλλως περιμέναμε από το 2012 των παραμετρικών αλλαγών θα γίνει.

Αλλά πρέπει να πει ο κ. Τσίπρας ότι «κοιτάξτε, έλεγα ψέματα και σας κατηγόρησα άδικα, γιατί εσείς μειώσατε το χρέος 200 δισεκατομμύρια το 2012».

Σ. Κοσιώνη: Για να έρθουμε στη μείωση του χρέους, διότι σας απευθύνθηκε μία κατηγορία πολύ ξεκάθαρη από τον κ. Τσίπρα τώρα αυτές τις μέρες στη ΔΕΘ, που λέει το εξής: "Υποχρεώνομαι", πάλι κάνω ελεύθερη μετάφραση για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, "υποχρεώνομαι να περικόψω εμμέσως τις συντάξεις, δηλαδή να ενισχύσω τα ταμεία μέσα από αυτές τις εισφορές τώρα που έχουν επιβληθεί σε κύριες και επικουρικές, διότι τα ταμεία έχουν τσακιστεί από το PSI του κ. Βενιζέλου"..

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό το έχουμε ξανασυζητήσει.

Σ. Κοσιώνη: Μισό λεπτό "και ως εκ τούτου κάπως πρέπει να πληρωθούν οι συντάξεις. Τι να κάνω, ρωτήστε τον κ. Βενιζέλο που κατακρεούργησε τα ταμεία".

Ευ. Βενιζέλος: Μα κοιτάξτε, αυτό είναι το ψέμα της δεκαετίας.

Σ. Κοσιώνη: Δεν έχασαν τα ταμεία από το PSI;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι καθόλου και θα μου επιτρέψετε εντός ενός λεπτού να σας το εξηγήσω.

Σ. Κοσιώνη: Παρακαλώ.

Ευ. Βενιζέλος: Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολιτική απάτη, την οποία με επιτυχία έχει προβάλλει ο κ. Τσίπρας αυτά τα χρόνια.

Το 2012 έπρεπε να κουρέψουμε όλους τους κομιστές ελληνικών ομολόγων, μεταξύ αυτών και πολλά ξένα ασφαλιστικά ταμεία του Καναδά, της Αυστραλίας, της Αυστρίας και λοιπά. Για λόγους νομικής ασφάλειας έπρεπε να εντάξουμε στη διαδικασία αυτή και τα ελληνικά ταμεία, αλλιώς θα κατέρρεε στα διεθνή διαιτητικά δικαστήρια η παρέμβασή μας.

Όμως δεν υπήρχε λόγος οικονομικός να γίνει αυτό, διότι τα ταμεία είναι Γενική Κυβέρνηση, ανήκουν στο δημόσιο τομέα.

Σ. Κοσιώνη: Άρα;

Ευ. Βενιζέλος: Άρα όταν έχουν ομόλογα του δημοσίου στην πραγματικότητα το δημόσιο που έχει εκδώσει τα ομόλογα χρωστάει στα ταμεία που είναι κι αυτά δημόσιο, άρα συμψηφιστικά μηδενίζονται αυτά.

Εμείς λοιπόν πήραμε από τα ταμεία για λόγους λογιστικούς με το PSI 14 δισεκατομμύρια, από το χαρτοφυλάκιό τους, τους δώσαμε ρευστό για να το κάνουμε αυτό όπως δώσαμε σε όλους τους ομολογιούχους διεθνώς, τους δώσαμε 4,5 δισεκατομμύρια, όταν η ετήσια απόδοση των ομολόγων αυτών ήταν μόνον 700 εκατομμύρια.

Σ. Κοσιώνη: Άρα λέτε δε ζημιώθηκαν και αυτό είναι ψέμα;

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, το μεγάλο ταμείο της χώρας, που είναι το μισό ασφαλιστικό σύστημα, το ΙΚΑ, άκουσε τη συμβουλή μας και με τα λεφτά αυτά που πήρε ως ρευστό ξαναγόρασε νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία ανέβαιναν ραγδαία και απεκατέστησε το χαρτοφυλάκιό του και επιπλέον βοήθησε και εμάς γιατί είχε πια αυτό δικά μας ομόλογα, άρα συμψηφιζόταν και μηδενιζόταν.

Κομματικά στελέχη ή συντεχνιακά στελέχη που λειτούργησαν αντιπολιτευτικά και δεν το έκαναν αυτό για τα ταμεία τους έβλαψαν τα ταμεία τους, αλλά δεν έχει καμιά σημασία, γιατί τα λεφτά των ταμείων τα έχει το κράτος στη διάθεσή του και το 2012 που έγινε αυτό δώσαμε επιχορήγηση στα ταμεία 17 δισεκατομμύρια. Από το 2012 έως το 2015 δώσαμε επιχορήγηση 68 δισεκατομμύρια.

Σ. Κοσιώνη: Άρα λέτε ήρθαν ίσα βάρκα ίσα νερά.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν είναι ίσα βάρκα ίσα νερά, το ΙΚΑ το οποίο μας άκουσε και συμμορφώθηκε επιπλέον κέρδισε κιόλας, κέρδισε με όρους αγοράς. Άρα λοιπόν ο κ. Τσίπρας αντί να λέει αυτά τα ψέματα τα χυδαία, να μας πει δύο πράγματα: Νοιώθει υπεύθυνος ως ηθικός αυτουργός που πίεσε τις Διοικήσεις άλλων ταμείων πλην του ΙΚΑ να μη συμμορφωθούν και να βλάψουν ασφαλισμένους και συνταξιούχους;

Σ. Κοσιώνη: Βλέπω αντιστρέφετε την καταγγελία.

Ευ. Βενιζέλος: Μα αυτή είναι η ουσία, γιατί καθόμαστε και ακούμε μία χυδαιότητα επί χρόνια. Και κάτι ακόμη, τώρα μαζέψανε τα αποθεματικά των ταμείων, όλα τα ταμειακά διαθέσιμα  των ταμείων, των νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου, αρκετών Δήμων. Ξέρετε πόσα λεφτά είναι αυτά; Είναι περίπου 13 δισεκατομμύρια.

Σ. Κοσιώνη: Εντάξει από το κράτος στο κράτος πήγαν κι αυτά.

Ευ. Βενιζέλος: 13 ,αλλά και τα δικά μας από το κράτος στο κράτος πήγανε. Τα 13 δισεκατομμύρια αυτά τα 10 είναι ρέπος και τα 2 περίπου είναι έντοκα γραμμάτια. Πότε θα επιστραφούν αυτά τα λεπτά στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και τα ασφαλιστικά ταμεία;

Σ. Κοσιώνη: Να μια ωραία ερώτηση να απευθυνθεί και στα debate που έχουμε μπροστά μας.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν είναι τα debate, προσέξτε, εμείς δεν πήγαμε να πούμε στον κ. Τσίπρα ότι κοίταξε, πήρες τα αποθεματικά των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Δεν είπαμε ποτέ τίποτα για τη δημοσιονομική διαχείριση, το τι έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Βλέπω να δίνουν συνεντεύξεις τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και να παρουσιάζουν το δράμα που ζήσανε αυτούς τους επτά μήνες. Άρα λοιπόν στη βάση της αλήθειας θα προχωρήσει η χώρα στο μέλλον.

Σ. Κοσιώνη: Κύριε Βενιζέλο τελευταίο ερώτηση, θέλω παρακαλώ μία γρήγορη απάντηση, αν και δε φαντάζομαι ότι θα της δώσετε και πολλή έκταση ούτως ή άλλως. Βάλατε βέτο ή όχι στην επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι βεβαίως, όχι καθόλου.

Σ. Κοσιώνη: Γιατί κάποιοι λένε ότι βγάλατε μπροστά τον εγωισμό σας, προκειμένου να…

Ευ. Βενιζέλος: Ούτε ρωτήθηκα. Ποιον εγωισμό μου;

Σ. Κοσιώνη: Κι έτσι πλήξατε ας πούμε αυτή την προσπάθεια επανένωσης του ΠΑΣΟΚ.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε έχετε παρατηρήσει πόσα χρόνια κρατάει η διαδικασία της συνεχούς ταπείνωσής μου προκειμένου να εξυπηρετηθούν υπέρτερα συμφέροντα; Το 2007 έγινε αυτό που έγινε στις εσωκομματικές εκλογές, το αποδέχτηκα, έμεινα στο ΠΑΣΟΚ, βοήθησα να γίνει ο κ. Παπανδρέου Πρωθυπουργός. Το 2011 στρατεύθηκα χωρίς να έχω λόγο στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σ. Κοσιώνη: Μάλιστα, δε βάλατε εμπόδια λοιπόν εσείς.

Ευ. Βενιζέλος: Ανέλαβα την ευθύνη ενός κόμματος το οποίο ήταν σε οριακή κατάσταση και έφυγα για να διευκολύνω οποιαδήποτε ανανέωση. Ποιος εγωισμός;

Έχετε άλλο παράδειγμα πολιτικού στελέχους το οποίο να είναι τώρα, ας πούμε έτσι, στην κεντρική πολιτική σκηνή και με τέτοια επιμονή να προτάσσει πάντα την παράταξη, τη χώρα, την ανάγκη ανανέωσης, την ανάγκη συσπείρωσης, γιατί;

Σ. Κοσιώνη: Είναι πολύ σαφής η τοποθέτησή σας, θέλω να σας ευχαριστήσω.

Ευ. Βενιζέλος: Κάποιοι συγχέουν ίσως την πειστικότητα των επιχειρημάτων και την ακρίβεια των περιγραφών, με αυτό που λέγεται ξέρω ΄γω ισχυρή προσωπικότητα ή εγωισμός. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Σ. Κοσιώνη: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Βενιζέλο.

Ευ. Βενιζέλος: Κι εγώ εσάς.

Σ. Κοσιώνη: Καλή επιτυχία στο κόμμα σας.

Ευ. Βενιζέλος: Και στη χώρα.

Σ. Κοσιώνη: Κυρίως, αυτό είναι που έχει σημασία. 

8/9/2015. ΣΚΑΙ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζει στο παράλληλο σύμπαν του ψέματος from Evangelos Venizelos on Vimeo.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΣυνεντεύξεις 2015Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015