Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2015 

Συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Ράδιο Θεσσαλονίκης 94,5

και στον δημοσιογράφο Στέφανο Διαμαντόπουλο

Σ. Διαμαντόπουλος: Καλημέρα κ. Βενιζέλο.

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Σ. Διαμαντόπουλος: Είναι μαζί μας ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος βέβαια στην Α΄ Θεσσαλονίκης, από κοντά, όχι από το τηλέφωνο, έχουμε καιρό να τα πούμε έτσι.

Ευ. Βενιζέλος: Χαίρομαι κι εγώ που τα λέμε από κοντά.

Σ. Διαμαντόπουλος: Από τότε που αναλάβατε την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ σας χάσαμε από τη Θεσσαλονίκη, ήταν βαρύ το φορτίο και δε σας είδαμε εμείς.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν έτυχε ίσως να βρεθούμε μαζί.

Σ. Διαμαντόπουλος: Δεν έτυχε. Λοιπόν να πάμε στην επόμενη μέρα κατευθείαν, διότι νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, ευχαρίστως.

Σ. Διαμαντόπουλος: Νομίζω ότι έχουν ειπωθεί πολλά, οι Έλληνες έχουν συνειδητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τι έγινε το προηγούμενο διάστημα, οι εκλογές ήταν πρόσφατες, το δημοψήφισμα όπως και να το χαρακτηρίσει κανείς έγινε πρόσφατα, νομίζω ότι έχουμε καταλήξει λίγο-πολύ στο ποιες είναι οι συνθήκες μέσα στις οποίες ζούμε. Τι θα γίνει, τι πιστεύετε;

 

 Διάβασα χθες στο Βήμα τη συνέντευξή σας, όπου εσείς λέτε ότι "δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πάμε σαν έναν σχηματισμό πολιτικών δυνάμεων, ο οποίος να μπορεί να κρατήσει σαν μια μίνιμουμ βάση για το επόμενο διάστημα, που δεν μπορεί να είναι δέκα-είκοσι μέρες, δύο μήνες».

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, εγώ πιστεύω ότι πρέπει να συνεχιστεί αυτό που ήδη έγινε στην προηγούμενη Βουλή.

Από τον Ιούλιο και μετά, επειδή διασπάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ κι επειδή ούτως ή άλλως έγινε η μεγάλη στροφή- ο αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ έφερε το τρίτο μνημόνιο, το οποίο δεν υπήρχε κανένας λόγος να επιβαρύνει τη χώρα -οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης ψήφισαν αυτό που έφερε ο κ. Τσίπρας όχι γιατί ήταν το καλύτερο ,αλλά γιατί ήταν αναγκαίο και αναπόφευκτο.

Λοιπόν έχουμε πέντε κόμματα στην προηγούμενη Βουλή, τα οποία ψήφισαν αυτό το πλαίσιο, το ευρωπαϊκό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η χώρα. Δε λέω ότι είναι καλό, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο, τίποτα πιο ασφαλές.

Και είναι πραγματικά περίεργο να ισχυρίζονται κάποιοι ότι αυτό που επιτεύχθηκε στην προηγούμενη Βουλή, δεν πρέπει να συνεχιστεί τώρα. Ότι από κει που χρειάστηκε να συμπράξουν πέντε πολιτικά κόμματα, τώρα ένα κόμμα, για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει "διεκδικώ την αυτοδυναμία ή θα επαναλάβω το σχήμα της συνεργασίας με τον κ. Καμμένο", ένα σχήμα αξιακά ετερόκλητο, ιδεολογικά και πολιτικά ετερόκλητο και ανεπαρκές βέβαια, διότι φάνηκε ότι χρειάζονται πολύ μεγάλες συνεργασίες και συσπειρώσεις.

Σ. Διαμαντόπουλος: Μπορεί το πολιτικό δυναμικό μέσα στο οποίο κινούμαστε να συνεργαστεί την επομένη; Δηλαδή όλες αυτές οι φραστικές αντιπαραθέσεις ας υποθέσουμε ότι ξεπερνώνται κι ότι είναι της προεκλογικής περιόδου υπερβολές ή ξέρω ΄γω μια προσπάθεια για να συσπειρωθεί ο καθένας πίσω από τις θέσεις του, υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες για μια μεγάλη…

Ευ. Βενιζέλος: Οι αντικειμενικές υπάρχουν, με ρωτάτε αν υπάρχουν οι υποκειμενικές τώρα.

Σ. Διαμαντόπουλος: Όχι σας ρωτώ αν είναι οι αντικειμενικές τόσο ισχυρές, ώστε να κάμψουν όλη αυτή την..

Ευ. Βενιζέλος: Θα πρέπει να αντιληφθούμε επιτέλους ότι είναι τόσο ισχυρές και πιεστικές οι αντικειμενικές συνθήκες, δηλαδή οι ανάγκες του τόπου μας. Εάν είχαμε κάνει αυτή την προσπάθεια όλοι μαζί από το 2010, εάν από το 2010 είχε υπάρξει μία στοιχειώδης συστράτευση, θα είχαμε τελειώσει πολύ πιο γρήγορα με τον βραχνά του μνημονίου και θα είχαμε μία διαδρομή όπως η Ιρλανδία, άντε ας μην πάρουμε το ιρλανδικό παράδειγμα που είναι πάρα πολύ δυναμικό, ας πάρουμε το πορτογαλικό, ας πάρουμε το κυπριακό.

Σ. Διαμαντόπουλος: Τι έφταιξε λοιπόν και δεν έγινε αυτό; Θυμάμαι το Γιώργο Παπανδρέου να ζητά από τον Σαμαρά επειγόντως μια συνάντηση, που τελικά δε βρέθηκαν το 2011.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό έγινε πολύ αργότερα, έγινε τον Ιούνιο του 2011.

Σ. Διαμαντόπουλος: Μετά θυμάμαι την προσπάθεια, μετά τις αλλεπάλληλες εκλογές και τη συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Το κρίσιμο χρονικό σημείο ήταν ο Μάιος του 2010, όταν, θα το θυμάστε ίσως, εγώ ως Υπουργός Αμύνης εκτός οικονομικού επιτελείου αλλά λόγω της πολιτικής σημασίας του πράγματος επέμενα να ζητήσουμε να ψηφιστεί το λεγόμενο πρώτο μνημόνιο, με αυξημένη πλειοψηφία 180 Βουλευτών. Το οποίο ήταν θα έλεγα και συνταγματικά επιβεβλημένο και επιθυμητό ,αν όχι επιβεβλημένο.

Δυστυχώς τότε η Κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο, ο ίδιος ο τότε Πρωθυπουργός, δεν υιοθέτησε αυτή μου τη θέση, με την οποία βεβαίως είχε προβληματιστεί, έτσι διευκόλυνε τη Νέα Δημοκρατία να περάσει στο λεγόμενο αντιμνημονιακό μέτωπο και να ηγηθεί για ένα διάστημα, μέχρι το Νοέμβριο του 2011 ,του ετερόκλητου αντιμνημονιακού μετώπου. Τότε δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ η βασική αντιμνημονιακή δύναμη, ήταν η Νέα Δημοκρατία.

Άρα λοιπόν είναι μία στιγμή εξαιρετικά κρίσιμη, εάν είχαμε διαμορφώσει μία συνεργασία των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων της μεταπολίτευσης, εάν δεν είχαν διασπαστεί τα μεγάλα κόμματα, εάν είχαμε έναν πειστικό λόγο απέναντι στην κοινωνία ότι "ξέρετε η άλλη επιλογή- όπως λέει τώρα ο κ. Τσίπρας η άλλη επιλογή που σας έλεγα - δεν υπάρχει, είναι ψέματα, είναι μια φενάκη, είναι κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο, δεν υπάρχει σχέδιο β΄, δεν υπάρχει σχέδιο εύκολο και ανώδυνο εντός ευρώ και η λύση της δραχμής είναι μία λύση η οποία καταστρέφει τη χώρα". Αν αυτά τα είχε καταλάβει η κοινωνία, θα είχε αντιμετωπίσει διαφορετικά την κατάσταση και θα είχαμε όλοι μαζί, ως εθνική κινητοποίηση, πετύχει ένα αποτέλεσμα πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο αποφασιστικά .

Σ. Διαμαντόπουλος: Δηλαδή δεν ήταν μόνο τα πολιτικά κόμματα που είχαν δυσκολίες στο εσωτερικό τους, ήταν και η κοινωνία, δεν ήθελε η ελληνική κοινωνία να δεχθεί ότι πρέπει να κάνει πίσω από τα κεκτημένα, όπως κι αν αποκτήθηκαν αυτά..

Ευ. Βενιζέλος: Σωστό, έχετε απόλυτο δίκιο, αυτό είναι το βασικό ζήτημα και είναι και δύσκολο να πεις σε μια κοινωνία ότι ξέρεις πηγαίνουμε..

Σ. Διαμαντόπουλος: Γι΄ αυτό τροφοδότησε το Σαμαρά στις διπλές εκλογές και γι΄ αυτό έφερε τον Τσίπρα στο 36% στις προηγούμενες εκλογές.

Ευ. Βενιζέλος: Θα το δούμε, αλλά αυτό που λέτε είναι μια μεγάλη αλήθεια, ότι είναι δύσκολο να πεις σε μια κοινωνία η οποία, ας πάρουμε  τα τελευταία 40 χρόνια από τη μεταπολίτευση και μετά, από το 1974, πηγαίνει κάθε χρόνο από το καλό στο καλύτερο, έχει μια ευθύγραμμη πορεία ανάπτυξης, προόδου, βελτίωσης των εισοδημάτων, δεν μπορείς να της πεις" ξέρεις τώρα θα πας πίσω για να γλιτώσεις ένα μέρος του κεκτημένου που έχεις διαμορφώσει".

Αυτό όμως είναι το στοίχημα το οποίο έχουμε μπροστά μας, έπρεπε να πάμε οργανωμένα πίσω κατά περίπου 25% για να διαφυλάξουμε το υπόλοιπο 75%. Θα μου πείτε αυτό έτσι το λες, είναι μια κουβέντα, γιατί αυτό σημαίνει ότι μειώνονται τα εισοδήματά μου, μειώνονται τα κέρδη μου, μειώνονται οι ευκαιρίες μου, μένω άνεργος, κλείνει η επιχείρηση στην οποία δουλεύω. Βεβαίως, υπάρχει ένα δράμα από πίσω για πολλές οικογένειες, πολλούς ανθρώπους, αλλά σκεφθείτε τι θα είχε συμβεί, εάν δεν είχαμε κάνει την επιλογή αυτή.

Αυτό το απλό πράγμα το οποίο τώρα το κοπανάει ο κ. Τσίπρας εκ των υστέρων στο κεφάλι του κ. Λαφαζάνη, λες και το πρόβλημα είναι ο διάλογος Τσίπρα-Λαφαζάνη επί του θέματος αυτού, αυτό είναι αυτό που λέγαμε εμείς και το απέρριπτε μετά βδελυγμίας ο κ. Τσίπρας και όλοι οι άλλοι αντιμνημονιακοί πολιτικοί ηγέτες επί πέντε ολόκληρα χρόνια.

Σ. Διαμαντόπουλος: Συνέβη το εξής νομίζω κ. Βενιζέλο: Ότι δεν μπορούσατε σε εκείνη την κρίσιμη στιγμή να πείσετε τους Έλληνες ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, διότι είχε καλλιεργηθεί μία ολόκληρη συνωμοσιολογία.

Σ. Διαμαντόπουλος: Όχι μόνο είχε καλλιεργηθεί. Και το ότι οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος και των δύο κομμάτων της εξουσίας δεν μπορούσαν να φύγουν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι εντάξει, συμφωνώ απολύτως, όμως για δείτε πόσο άδικο είναι τώρα η Νέα Δημοκρατία να διεκδικεί την πρώτη θέση, στις δημοσκοπήσεις και το ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί με μεγάλη δυσκολία την τρίτη θέση και να κινείται σε μονοψήφια ποσοστά. Γιατί έχει συμβεί αυτό, όταν παρελήφθη μία κατάσταση το 2009, επειδή είχαμε ζήσει την περίοδο 2004-2009;

Αν θέλετε να πάρουμε την περίοδο της Ευρωζώνης, την περίοδο της ένταξης της Ελλάδος στην ΟΝΕ, από το 2001 έως τις αρχές του 2004 είχαν περάσει τρία χρόνια και από το 2004 έως το 2010 σχεδόν είχαν περάσει 6-6,5 χρόνια. Καταλαβαίνετε ότι αν υπήρχε ένα πρόβλημα μοντέλου ανάπτυξης υπό τις νέες συνθήκες, δηλαδή εντός ΟΝΕ για την Ελλάδα, αυτό δε βαραίνει κυρίως το ΠΑΣΟΚ, ιστορικά μιλάω τώρα, δε μιλάω για σήμερα, για αύριο, μιλάω για μια δίκαιη αποτίμηση.

Σ. Διαμαντόπουλος: Νομίζω έχουν μικρή σημασία πια όλα αυτά.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν έχουν μικρή σημασία.

Σ. Διαμαντόπουλος: Όχι λέτε;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν έχουν μικρή σημασία.

Σ. Διαμαντόπουλος: Εννοώ για τον πολίτη που ετοιμάζεται να ψηφίσει σε λίγες μέρες.

Ευ. Βενιζέλος: Ο πολίτης βεβαίως ο κάθε ένας και η κάθε μία έχει..

Σ. Διαμαντόπουλος: Έχει άλλα σταθερά.

Ευ. Βενιζέλος: Έχει άλλες προδιαγραφές, άλλες αγωνίες, άλλες προτεραιότητες. Η ουσία όμως είναι εάν μπορούμε να καταλάβουμε και να ομολογήσουμε την αλήθεια, αν έχουμε την ψυχραιμία και την ικανότητα να θυμόμαστε το παρελθόν, για να σχεδιάσουμε το μέλλον, αλλιώς θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη.

Σ. Διαμαντόπουλος: Κύριε Βενιζέλο γιατί πρέπει να ευθύνεται ο άλλος που είναι λαϊκιστής ενδεχόμενα ή γιατί πρέπει να ευθύνεται ο πολίτης γιατί δεν του δώσαμε να καταλάβει και ποιο ήταν το διακύβευμα και τι περιθώρια είχαμε από το 2010 και μετά μέχρι ακόμα και σήμερα;

Πατάμε τα ίδια κορδόνια που πατούσαμε το προηγούμενο διάστημα ακόμα και σήμερα, είτε είναι το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, είτε η Νέα Δημοκρατία, αλλά ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα μιλάμε για λαϊκισμό, ακόμα μιλάμε για το ενδεχόμενο συνεργασίας και ακόμα ο ένας πετροβολεί τον άλλον. Αναρωτιόμαστε που θα πάει αυτή η ιστορία.

Ενώ λέμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, το περιγράφετε κι εσείς, όταν έρχεται η ώρα όμως οδηγούμαστε σε τραγικές καταστάσεις και πρέπει να κλείσουν οι τράπεζες, για να μαζευτούμε μετά να δούμε τι θα κάνουμε.

Ευ. Βενιζέλος: Αλλά αυτό είναι η παιδική αντίδραση μιας κοινωνίας κι όταν λέω "παιδική" τι εννοώ..

Σ. Διαμαντόπουλος: Γιατί φταίει η κοινωνία και δε φταίει το πολιτικό δυναμικό;

Ευ. Βενιζέλος: Μα το πολιτικό δυναμικό συνομιλεί με μία κοινωνία και επηρεάζεται από την κοινωνία και την επηρεάζει. Βεβαίως έχει τεράστια ευθύνη το πολιτικό δυναμικό της χώρας, για τον τρόπο με τον οποίον σκέφτεται, διαπαιδαγωγείται, δρα η κοινωνία, αλλά και η κοινωνία από την άλλη μεριά με τις επιλογές της και τη νοοτροπία της επηρεάζει την πολιτική συμπεριφορά και τον πολιτικό διάλογο.

Σ. Διαμαντόπουλος: Το λέτε πολλές φορές αυτό και μάλιστα το λέτε με την έννοια ότι αδικηθήκατε από..

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό να εξηγήσω λίγο τι σημαίνει "παιδική αντίδραση" και το λέω με πολλή έτσι αγάπη για τους πάντες.

Λες στο παιδί "πρόσεξε, μην βάλεις το χεράκι σου στην πρίζα, γιατί υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας". Αυτό είναι μια λογική προσέγγιση, αναπτύσσεις μία θεωρία, προσπαθείς να διδάξεις κάτι. Το παιδί πολλές φορές δε το καταλαβαίνει αυτό και θέλει να βάλει το χέρι του μέσα στην πρίζα, να νοιώσει να το τινάζει το ρεύμα για να καταλάβει ότι αυτό είναι επικίνδυνο.

Λοιπόν μια κοινωνία η οποία θέλει να δοκιμάσει τις επιπτώσεις, να παίξει με τη φωτιά, για να δει αν πράγματι τα σπίρτα βάζουν φωτιά, είναι μία κοινωνία η οποία δυστυχώς μπορεί να βλάψει βαριά τον εαυτό της.

Σ. Διαμαντόπουλος: Αισθάνεστε αδικημένος εσείς προσωπικά στη ζωή την πολιτική των τελευταίων χρόνων από αυτή τη συμπεριφορά, από αυτό το ότι η κοινωνία θέλει να δοκιμάσει;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, ευχαριστώ για την ερώτηση, τη λέτε πολύ τρυφερά και φιλικά, αυτό δεν είναι θέμα αδικίας. Εδώ ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Κι εγώ θα μπορούσα κάλλιστα να έχω κάνει άλλες επιλογές, να έχω εκφράσει..

Σ. Διαμαντόπουλος: Σας ακούω και στις εκφράσεις σας είστε μερικές φορές πολύ καυστικός απευθυνόμενος στους Έλληνες και αυτό μερικές φορές το πλήρωσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος το προηγούμενο διάστημα.

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, πρέπει να πούμε κατ΄ αρχάς ποια είναι η απλή αλήθεια. Η απλή αλήθεια είναι ότι δε με ανάγκασε κανείς να φερθώ υπεύθυνα και να αναλάβω κόστος.

Θα μπορούσα κάλλιστα να εκφράσω μία άλλη αντίληψη.  Γιατί ο κ. Τσίπρας έχει κάποια ιδιαίτερη ικανότητα πολιτική; Ήταν στο στερέωμα το πολιτικό το 2012, αρχηγός ενός μικρού κόμματος το οποίο ήταν θα έλεγα στο περιθώριο των εξελίξεων. Λοιπόν θα μπορούσαμε κάλλιστα, εγώ ή οι άλλοι, να κάνουμε την επιλογή να εκφράσουμε το αντιμνημονιακό, ας το πούμε έτσι, ρεύμα, να καβαλήσουμε το κύμα της δυσαρέσκειας και της αντίδρασης της κοινωνίας.

Και να σας το πω διαφορετικά; Ήμουνα αντίπαλος του κ. Παπανδρέου το 2007, τον βοήθησα να γίνει Πρωθυπουργός, δεν είχα κανένα λόγο να επωμισθώ βάρη των δικών του επιλογών, στις οποίες δεν μετείχα στην πραγματικότητα.

Το έκανα τον Ιούνιο του 2011, πολύ καιρό αργότερα, ενάμισι χρόνο αργότερα, γιατί είδα ότι το καθήκον μου το εθνικό επιβάλλει να βοηθήσω η χώρα να μείνει όρθια. Θα μπορούσα να κρατήσω τον εαυτό μου απέξω, στο απυρόβλητο, να τον προστατεύσω και θα μπορούσα επίσης να κάνω φτηνούς λαϊκισμούς και να ηγηθώ ενός πολιτικού κόμματος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δε θα είχε τη φθορά του μνημονίου.

Ήταν μια άλλη επιλογή, πολύ εύκολη, θεωρώ ότι θα ήταν όμως μια επιλογή ανεύθυνη, τυχοδιωκτική, ανιστόρητη, διότι όταν σε καλεί η κατάσταση, η στιγμή, η εθνική ανάγκη να αναλάβεις ένα κόστος, πρέπει να το αναλάβεις.

Σ. Διαμαντόπουλος: Σας ακούω πολλές φορές έτσι με την έννοια και με ένα παράπονο μάλιστα στο σχολιασμό σας να λέτε «οι Έλληνες»..

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι εύκολη υπόθεση, κοιτάξτε, η Δημοκρατία..

Σ. Διαμαντόπουλος: «Οι Έλληνες, οι ψηφοφόροι, οι πολίτες, εμάς μας χτύπησαν αλύπητα, επωμίστηκε το ΠΑΣΟΚ ένα πάρα πολύ μεγάλο βάρος, για να δώσει μια άλλη δυνατότητα σε καινούριους απροετοίμαστους»..

Ευ. Βενιζέλος: Είναι αλήθεια αυτό, είναι αλήθεια. Και μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν περαιτέρω αδικίες, διότι δεν μπορεί να βλέπει κανείς τώρα χωρίς να κάνει κανένα σχόλιο…

Σ. Διαμαντόπουλος: Το συντροφικό μαχαίρωμα του Γιώργου Παπανδρέου στις εκλογές του Ιανουαρίου ήταν ότι χειρότερο.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι βεβαίως και μας έβλαψε πάρα πολύ, αλλά εδώ έχουμε ανθρώπους οι οποίοι αυτή τη στιγμή "λαμπρύνουν" με την παρουσία τους, το λέω ειρωνικά, την Κυβέρνηση και τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν μεγαλώσει, τιμηθεί, αναδειχθεί τις στιγμές που το ΠΑΣΟΚ έκανε όλα όσα τώρα κατηγορείται ότι έκανε από το ΣΥΡΙΖΑ που μηδενίζει τη μεταπολίτευση.

Δεν το βλέπετε αυτό; Δε βλέπετε τι είναι όλες αυτές οι παρουσίες οι οποίες αυτή τη στιγμή δίνουν τον τόνο και μάλιστα έχουν καταλάβει και πιο πολύ χώρο τώρα. Με την αποχώρηση του κ. Λαφαζάνη και της Λαϊκής Ενότητας όλοι αυτοί οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ οι οποίοι σηματοδότησαν μία περίοδο στην οποία εγώ ούτε καν ήμουνα, γιατί στη δεκαετία του ΄80 εγώ δεν ήμουνα στην ενεργό πολιτική.

Σ. Διαμαντόπουλος: Αυτό ήταν το ΠΑΣΟΚ όμως..

Ευ. Βενιζέλος: Αυτοί οι άνθρωποι είχαν μια νοοτροπία..

Σ. Διαμαντόπουλος: Ναι αυτοί οι άνθρωποι, αυτή την ομάδα είχατε στο ΠΑΣΟΚ.

Ευ. Βενιζέλος: Και την είχε και η Νέα Δημοκρατία.

Σ. Διαμαντόπουλος: Την είχε και η Νέα Δημοκρατία και έτσι οι πολίτες σκέφτηκαν να δοκιμάσουν..

Ευ. Βενιζέλος: Την είχε η Νέα Δημοκρατία και βλέπετε ότι το φαινόμενο αυτό το εκφράζει ο κ. Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε πολύ μεγάλο βαθμό και βλέπετε πώς συνδέονται τα ετερόκλητα και διεστώτα; Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες; Σε ποια βάση ιδεολογική, ιστορική;

Σ. Διαμαντόπουλος: Κύριε Βενιζέλο λέμε το εξής και προέρχεται από τη λαϊκή αντίδραση στη θυμοσοφία το πολιτικό ένστικτο των «στιγμών» που ακόμα δεν έχει τελειώσει. Αυτό που περιγράφετε, "τα είχε η Νέα Δημοκρατία και είχαμε κι εμείς", δέστε πως μετακινήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ με τι απίστευτη ευκολία στο ΣΥΡΙΖΑ μια ομάδα..

Ευ. Βενιζέλος: Και στο ΚΚΕ συνέβη αυτό, κάποιοι από το  ΚΚΕ δεν προέρχονται..

Σ. Διαμαντόπουλος: Και στο ΚΚΕ. Αυτό σας το φορτώνει ο πολίτης όταν σας λέει "ας προσέχατε τι ομάδες, ποιο ΠΑΣΟΚ"..

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, με συγχωρείτε.

Σ. Διαμαντόπουλος: Δεν έχει τελειώσει αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Ας πάρουμε την Αριστερά, ας πάρουμε την παραδοσιακή κομμουνιστική Αριστερά. Όλο αυτό το φαινόμενο του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα εμφανίζεται ως κόμμα εξουσίας, ακόμη και η διάσπαση της Λαϊκής Ενότητας, δεν προέρχονται από τη μήτρα του Κομμουνιστικού Κόμματος, δεν είναι προϊόντα διάσπασης του ΚΚΕ μετά το 1990; Δηλαδή μετά το λεγόμενο βρώμικο ΄89 και τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία..

Σ. Διαμαντόπουλος: Έτσι είναι, έτσι και την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ευ. Βενιζέλος: Με τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη;

Σ. Διαμαντόπουλος: Έτσι, έτσι.

Ευ. Βενιζέλος: Ωραία, ο κ. Δραγασάκης δεν ήταν παρ΄ ολίγον Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ αντί της κας Παπαρήγα; Ο κ. Λαφαζάνης δεν ήταν πρώην στέλεχος του ΚΚΕ;

Σ. Διαμαντόπουλος: Έτσι, αλλά κ. Βενιζέλο λέτε αυτοί είμαστε, αυτοί είμαστε οι Έλληνες;

Ευ. Βενιζέλος: Δε λέμε "αυτοί είμαστε", όλες οι κοινωνίες έχουν την περηφάνια τους, την ιστορία τους, τη μοίρα τους και τη νοοτροπία τους. Δε λέω ότι είναι καλύτερα σε άλλες χώρες, λέω ότι εμείς φερόμαστε άδικα στον εαυτό μας και δεν έχουμε ούτε καν ένα ενιαίο κριτήριο στην αξιολόγηση των πολιτικών συμπεριφορών. Αλλιώς αξιολογείται το ένα κόμμα, αλλιώς το άλλο, αλλιώς το τρίτο, αλλού είμαστε αυστηρότεροι, αλλού επιεικέστεροι.

Σ. Διαμαντόπουλος: Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στο σήμερα, ο καθένας έχει καταλάβει τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, ποια λάθη έκανε, αν το κατάλαβε, τα κόμματα έχουν διαλυθεί, έχουν σπάσει.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν έχει γίνει αντιληπτό το βασικό.

Σ. Διαμαντόπουλος: Δεν έχει γίνει αντιληπτό, μάλιστα. Λοιπόν ας το προβάλουμε όμως στην επόμενη μέρα..

Ευ. Βενιζέλος: Δεν έχει γίνει αντιληπτό το βασικό ότι δεν έφερε το μνημόνιο για τα μέτρα προσαρμογής και διάσωσης την κρίση, αλλά η κρίση μας ανάγκασε να πάμε στο μνημόνιο και το πρόγραμμα προσαρμογής και αν δεν κάναμε την επιλογή αυτή, η άλλη επιλογή ήταν η απόλυτη καταστροφή.

Αυτό τώρα το λέει με καθυστέρηση πέντε ετών, ο κ. Τσίπρας, είναι η σημαία του, λέει "φέρθηκα υπεύθυνα επειδή δεν ολοκλήρωσα την καταστροφή στην οποία σας οδηγούσα, απλώς προκάλεσα πολύ μεγάλη βλάβη, αλλά σταμάτησα ένα βήμα πριν την κατακρήμνιση". Αυτό λοιπόν τώρα είναι ο πολιτικός του λόγος, αυτό που εμείς του λέγαμε πέντε χρόνια και το αντιμετώπιζε με απαξίωση, με συκοφαντία, με ύβρεις.

Σ. Διαμαντόπουλος: Φόρεσε τα παπούτσια σας δηλαδή.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δε φόρεσε τα παπούτσια μας, τα παπούτσια μας είναι δύσκολο να τα φορέσεις, είναι σιδερένια παπούτσια. Είναι τα παπούτσια του δύτη, δεν τα φόρεσε και γι΄ αυτό δεν έχει ακόμη αντιληφθεί ότι έχει ευθύνη ούτως ή άλλως.

Σ. Διαμαντόπουλος: Θα βοηθήσετε να τα φορέσει, με την έννοια ακόμα και όταν…

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν είναι θέμα να φορέσω τα παπούτσια στον κ. Τσίπρα, το θέμα είναι να καταλάβει ότι δεν μπορεί να εμφανίζεται αλαζονικά και να λέει "ή μόνος μου ή το πολύ-πολύ με τον κ. Καμμένο, αλλιώς δε μετέχω σε καμία ευθύνη".

Σ. Διαμαντόπουλος: Όταν ακούτε να σας χαρακτηρίζει εσάς προσωπικά «βαρίδιο», πως τοποθετείστε, πως απαντάτε;

Ευ. Βενιζέλος: Καλά κοιτάξτε, εμένα τώρα με κολακεύει ο κ. Τσίπρας, γιατί εγώ δεν είμαι εν ενεργεία Αρχηγός κόμματος, δε μετέχω στον πολιτικό διάλογο, δεν ήμουν στο debate, δεν παίρνω το λόγο στη Βουλή στο επίπεδο των Αρχηγών των κομμάτων. Παρόλα αυτά βλέπετε ότι υπάρχει ένα όνομα  ένα πρόσωπο που τον απασχολεί πάρα πολύ. Βέβαια, διότι θυμάται..

Σ. Διαμαντόπουλος: Σας χρησιμοποίησε ως ένα από τα χειρότερα παραδείγματα της προηγούμενης περιόδου.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δε με χρησιμοποίησε ένα από τα χειρότερα παραδείγματα, με χρησιμοποίησε..

Σ. Διαμαντόπουλος: Ότι είσαστε το παλιό «και με το παλιό εμείς έχουμε διακόψει»…

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, τώρα εδώ ο κ. Τσίπρας ο οποίος φλερτάρει με την ιδέα να ψηφίσει τον κ. Αβραμόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ψηφίζει και θα έλεγα καλά κάνει τον κ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, φιλοξενεί στο κόμμα του Υπουργούς πρωτοκλασάτους του ΠΑΣΟΚ, όπως είναι η κα Κατσέλη, ο κ. Κουρουπλής και ούτω καθεξής.

Είναι δυνατόν να απευθύνεται σε μένα που έχω μπει στην πολιτική το 1993 και έχω ασχοληθεί μόνον με δύσκολα πράγματα, χωρίς να έχω ποτέ την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής μέχρι τη στιγμή που πήγα στο Υπουργείο Οικονομικών να σώσω καταστάσεις;

Τι τον ενοχλεί; Τον ενοχλεί το παράδειγμά μου, ότι εγώ είμαι ένας άνθρωπος που μπήκα μπροστά και κατέθεσα τη δημοφιλία μου και την καλή μου σχέση με την κοινή γνώμη για να σωθεί η χώρα, ενώ αυτός καβάλησε το κύμα της ευκαιρίας. Και τον ενοχλεί και ο πολιτικός λόγος, πάρτε τα βίντεο των ομιλιών μας των τελευταίων πέντε ετών στη Βουλή, των τελευταίων επτά μηνών στη Βουλή. Δείτε όλα αυτά που είπα επαληθεύτηκαν; Όλα αυτά που είπε επαληθεύτηκαν;

Σ. Διαμαντόπουλος: Εγώ νομίζω ότι πολλά από αυτά που είπατε επαληθεύτηκαν, γιατί δε σας ακούει κανείς;

Ευ. Βενιζέλος: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι με ακούνε πάρα πολλοί.

Σ. Διαμαντόπουλος: Τώρα αν η Φώφη Γεννηματά την επόμενη μέρα σας πει Βαγγέλη πρέπει να κάνεις λίγο πίσω, θα συνεργαστώ με τον Τσίπρα;

Ευ. Βενιζέλος: Σε ποιο πράγμα; Με συγχωρείτε γιατί είπα εγώ ότι θα κάνω μπροστά;

Σ. Διαμαντόπουλος: Να ασκήσει ενδεχόμενο οποιασδήποτε μορφής βέτο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ.

Ευ. Βενιζέλος: Μα η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένη, το ΠΑΣΟΚ όπως και το 2012, όπως και τον Ιανουάριο του 2015, προτείνει σχήμα συνεργασίας ευρύτατο, όλων των δυνάμεων που πιστεύουν ή εν πάση περιπτώσει λένε ότι πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.

Εμείς τον ΣΥΡΙΖΑ τον θέλαμε από το 2012 στην Κυβέρνηση, τον Μάιο του 2012 συναντήθηκα με τον κ. Τσίπρα δύο φορές, όταν είχε την εντολή κι όταν είχα εγώ την εντολή και του είπα έλα κι εσύ να κάνουμε μια Κυβέρνηση η οποία θα έχει…

Σ. Διαμαντόπουλος: Τότε δεν ήθελε να λερώσει τα χέρι του με μνημόνιο, σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι αλλά εν πάση περιπτώσει κανείς δε θα αναλάβει την ευθύνη για τις ανακολουθίες του;

Σ. Διαμαντόπουλος: Γιατί λέει ότι "το δικό του είναι καλύτερο", λέει ο Τσίπρας "το δικό μου είναι καλύτερο".

Ευ. Βενιζέλος: Μα είναι δυνατόν; Αυτό ξέρετε τι μου θυμίζει; Μου θυμίζει το γνωστό ανέκδοτο..

Σ. Διαμαντόπουλος: Γιατί δεν είναι; Επιμένει μάλιστα ότι "αν δεν έκανα δημοψήφισμα δε θα είχα διαπραγματευτική δύναμη και βελτίωση της διαπραγμάτευσης".

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, το ξέρετε το ανέκδοτο που λέει ότι συζητάει μία κυρία με τον σύζυγό της και του παραπονιέται γιατί έχει ερωμένη και περνάει ένας φίλος τους που συνοδεύεται από μία άγνωστη κυρία και λέει ο σύζυγός της, βλέπεις το φίλο μου τον Περικλή εδώ που συνοδεύει αυτή την ωραία γυναίκα; Τη βλέπει λοιπόν η γυναίκα του και του λέει: πρέπει να σου πω η δική μας είναι καλύτερη. Λοιπόν αυτό είναι το επιχείρημα του κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας λέει το εξής καταπληκτικό "η χώρα"..

Σ. Διαμαντόπουλος: Και γιατί τον πιστεύουν οι Έλληνες; Στάσου τώρα Βαγγέλη, γιατί τον πιστεύουν;

Ευ. Βενιζέλος: Το γιατί τον πιστεύουν είναι ένα ερώτημα στο οποίο δεν μπορώ να απαντήσω, σε αυτό.

Σ. Διαμαντόπουλος: Πως δεν μπορείς να απαντήσεις; Άμα δεν μπορείς να απαντήσεις εσύ εμείς τι να πούμε οι καημένοι οι πολίτες; Λοιπόν Βαγγέλη Βενιζέλο, γιατί συμβαίνει αυτό το πράγμα και μάλιστα είναι και πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις;

Ευ. Βενιζέλος: Κακώς συμβαίνει. Και δεν είναι τόσο απλό «το πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις», αλλά να μου επιτρέψετε λίγο να εξηγήσω τι λέει ο κ. Τσίπρας.

Λέει: Το 2010 η χώρα είχε 15,7% έλλειμμα, 13,7% του ΑΕΠ πρωτογενές έλλειμμα με βάση το σημερινό ΑΕΠ, δηλαδή κολοσσιαίο έλλειμμα, είχε έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο 15%, δεν είχαμε καμία παραγωγή και καμία ανταγωνιστικότητα και βέβαια επειδή είχαμε όλα τα δεδομένα σε τραγική κατάσταση μπήκαμε στο μνημόνιο. Ήμασταν σε ύφεση επίσης από το 2007.

Το 2015 παρέλαβε τη χώρα με θετικό ρυθμό ανάπτυξη, με πρωτογενές πλεόνασμα και με απόφαση του Eurogroup ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο και πηγαίνουμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή. Επί επτά μήνες τα έκανε όλα λάθος, επιβάρυνε την κατάσταση δραματικά, οδήγησε τη χώρα στο μη περαιτέρω και αναγκαστήκαμε να πάμε σε μνημόνιο για άλλα τρία χρόνια, ενώ τα προηγούμενα διάρκεσαν τεσσεράμισι.

Δηλαδή ακύρωσε και μηδένισε τα δύο τρίτα της διαδρομής και πάμε με μέτρα τα οποία είναι 14-15 δισεκατομμύρια τα οποία είναι όλα από τη φορολογία, δεν έχει κανένα μέτρο περιορισμού των κρατικών δαπανών. Λοιπόν είναι δυνατόν να συγκρίνει την κατάρρευση της χώρας με το 2015;

Δηλαδή επιβαρύνει τη χώρα με δάνειο 86 δισεκατομμυρίων, επιβαρύνει τη χώρα με τρία χρόνια παραμονής σε μνημόνιο, όλα αυτά με αφετηρία μία κατάσταση η οποία ήταν πάρα πολύ καλή, ασύγκριτα καλύτερη από την κατάσταση προ πέντε ετών, όλα αυτά τα ακούμε..

Σ. Διαμαντόπουλος: Βερεσέ, ωραία.

Ευ. Βενιζέλος: Τα ακούμε βερεσέ; Δεν τα ακούμε βερεσέ, κάποιοι δεν μπορούν να τα αξιολογήσουν.

Σ. Διαμαντόπουλος: Ναι τα κατέγραψα όλα αυτά. Τότε γιατί να συνεργαστείτε μαζί τους στην επόμενη Κυβέρνηση;

Ευ. Βενιζέλος: Μα με συγχωρείτε δεν είπαμε να συνεργαστούμε μαζί του, αυτός θα συνεργαστεί σε τελευταία ανάλυση μαζί μας, αυτός προσχώρησε στη λογική μας, σε αυτή την πολιτική γραμμή..

Σ. Διαμαντόπουλος: Γιατί δε λέτε τότε με τέτοια λαϊκιστική κατάσταση που κατέστρεψε τη χώρα εμείς δε συνεργαζόμαστε και καλούμε τους Έλληνες να πάνε στην επόμενη φάση;

Ευ. Βενιζέλος: Μα με συγχωρείτε, ποια επόμενη φάση;

Σ. Διαμαντόπουλος: Δεν υπάρχει;

Ευ. Βενιζέλος: Θα κυβερνήσει τη χώρα με 30%, 29, 28; Θα κυβερνήσει; Λέει "θέλω δύο βουλευτές", δύο Βουλευτές; Το θέμα είναι οι Βουλευτές λόγω μπόνους; Οι τεχνητές πλειοψηφίες;

Επίσης δεν αντιλαμβάνεται ο κόσμος ότι επίκειται νέα διάσπαση στο ΣΥΡΙΖΑ; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μέσα, τώρα που μιλάμε, ισχυρές αντιμνημονιακές δυνάμεις, οι οποίες δεν έχουν πειστεί για τη στροφή και την επιχειρηματολογία του κ. Τσίπρα;

Δε βλέπετε πόσο δυσκολεύτηκε ακόμη και τον Υπουργό Οικονομικών τον κ. Τσακαλώτο να τον πείσει να είναι υποψήφιος; Δε βλέπετε τους συμβιβασμούς που κάνει με την ομάδα των 53, με τον κ. Σακελλαρίδη, τον κ. Δρίτσα, την κα Χριστοδουλοπούλου, τον κ. Τσακαλώτο, που είναι τώρα η εσωκομματική του αντιπολίτευση;

Σ. Διαμαντόπουλος: Καταλαβαίνω την κριτική..

Ευ. Βενιζέλος: Ποιος θα συναινέσει; Για να πάμε μετά στο πρώτο νομοσχέδιο, να φύγουν άλλοι 20 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και να ψάχνει η χώρα να βρει τελευταία ένα αλεξίπτωτο για να μην πέσει και σκοτωθεί τελείως.

Σ. Διαμαντόπουλος: Έτσι όπως το περιγράφετε δεν έχει μέλλον η επόμενη μέρα με πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ.

Ευ. Βενιζέλος: Ούτε με τη Νέα Δημοκρατία έχει μέλλον, αν η Νέα Δημοκρατία δεν εννοεί αυτά που λέει ο κ. Μεϊμαράκης ότι "εγώ θέλω και τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα", ενδεχομένως να προβληθεί το επιχείρημα ότι θέλουμε άλλον Πρωθυπουργό.

Δε βάζει τέτοια θέματα ο κ. Μεϊμαράκης, βλέπω ότι κινείται με πολύ μεγαλύτερη προσοχή και ευελιξία στα θέματα αυτά, γιατί βεβαίως όποιος παθαίνει μαθαίνει. Λοιπόν αυτή την αλαζονεία του άλλου κόμματος δεν την καταλαβαίνω καθόλου μα καθόλου.

Και να σας πω και κάτι; Όλο αυτό γιατί δημιουργείται; Λόγω του μπόνους των 50 εδρών. Για σκεφτείτε τις εκλογές αυτές χωρίς το μπόνους των 50 εδρών, θα είχαμε ένα κόμμα το οποίο θα ήταν μισή μονάδα, μία μονάδα, δύο μονάδες, τρεις μονάδες, εκεί ας πούμε πάνω από το άλλο, οι διαφορές σε Βουλευτές θα ήταν ελάχιστες, δε θα υπήρχε η αλαζονεία των 50 εδρών με διαφορά μίας ψήφου, θα είχαμε αναγκαστικές συνεργασίες ευρύτατες και ένα εθνικό μέτωπο.

Δυστυχώς κρατήθηκε το μπόνους, το οποίο το είχαμε κάνει εμείς ως μπόνους των 40 εδρών προ πολλών ετών, υπό τις συνθήκες του διπολισμού του παλιού..

Σ. Διαμαντόπουλος: Και το ενίσχυσε η Νέα Δημοκρατία.

Ευ. Βενιζέλος: Το κράτησε η Νέα Δημοκρατία…

Σ. Διαμαντόπουλος: Και το κράτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ όμως.

Ευ. Βενιζέλος: Και το κράτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ και εμείς επιμείναμε..

Σ. Διαμαντόπουλος: Αυτό που συμβαίνει στη χώρα είναι απίστευτο.

Ευ. Βενιζέλος: Ήτανε τεράστιο λάθος της Νέας Δημοκρατίας που δε συμφώνησε με την πίεση τη δική μας να το καταργήσουμε, γιατί ήθελε να κρατήσει το πλεονέκτημα ενός κόμματος που διεκδικεί να παίζει ρόλο και βέβαια στις 2 Ιουνίου…

Σ. Διαμαντόπουλος: Ο Μεϊμαράκης το λέει ακόμα και σήμερα…

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Μεϊμαράκης είπε σε μία συνέντευξή του προχθές ότι "αφήνω ανοιχτό το θέμα της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών".

Σ. Διαμαντόπουλος: Είπε "η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί".

Ευ. Βενιζέλος: Άρα αρχίζει κάτι και μετακινείται και το σημειώνω αυτό. Εγώ κατέθεσα λίγο πριν αποχωρήσω από την Προεδρία, εν όψει του Συνεδρίου, ξανά με τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πρόταση νόμου για την κατάργηση του μπόνους στις 2 Ιουνίου.

Εάν θέλανε τα κόμματα, φυσικά κυρίως αν ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε την πλειοψηφία στη Βουλή, θα μπορούσαμε τώρα, μεταξύ παραίτησης της Κυβέρνησης και διάλυσης της Βουλής, να ψηφίσουμε την κατάργηση του μπόνους. Η χώρα θα ήταν τώρα ασφαλής, σταθερή και θα είχε προοπτική και αισιοδοξία αν είχε καταργηθεί το μπόνους. 

Σ. Διαμαντόπουλος: Λοιπόν να κάνουμε ένα διάλειμμα μικρό και επιστρέφουμε σε λίγο, αυτό που λέμε κ. Βενιζέλο εμείς οι πολίτες μέσα στην αφέλειά μας, βλέποντας την κατάσταση να πηγαίνει από μέρα σε μέρα στο χειρότερο, δε φαίνεται να είναι εφικτό, η συνεργασία. Έτσι όπως σας ακούω και σας, ακούω και τον κ. Τσίπρα, ακούω και με τον κ. Μεϊμαράκη,  τρομάζω στην ιδέα ότι ενώ φαίνεται μονόδρομος η μια μεγάλη συνεργασία, δε βλέπω την επόμενη μέρα να την έχουμε.

 

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

 

Σ. Διαμαντόπουλος: Αυτό που κάνουμε είναι μια κουβέντα, δε θέλω να μπαίνω..

Ευ. Βενιζέλος: Είχατε θέσει ένα ερώτημα πριν το διάλειμμα..

Σ. Διαμαντόπουλος: Ναι, ναι, ας μείνουμε σε αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Στην πραγματικότητα το ερώτημα είναι αν ο κ. Τσίπρας τους εφτά αυτούς μήνες είχε κάνει μια επιλογή ρήξης και σχεδίου β΄, την οποία στη συνέχεια ακύρωσε και έκανε τη στροφή προς το μνημόνιο ή εάν ο ίδιος και μια μικρή ομάδα συνεργατών του, χωρίς να το ξέρει καν ο κ. Βαρουφάκης και το οικονομικό επιτελείο εξ αρχής είχε ένα σχέδιο πώς θα δημιουργηθεί η ένταση, η ψευδαίσθηση, η εικόνα της πολύ σκληρής και οριακής διαπραγμάτευσης και μετά την τελευταία στιγμή θα γίνει η στροφή.

Πρέπει να σας πω ότι αυτό είναι ένα σενάριο που το θεωρώ εξαιρετικά πιθανό και υπάρχει ένα γεγονός πάνω στο οποίο μπορώ να τεκμηριώσω αυτήν την υπόθεση.

Είναι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Η συμφωνία που έγινε στις 20 Φεβρουαρίου για την παράταση της δεύτερης δανειακής σύμβασης, του δευτέρου μνημονίου, δεν μας ζητήθηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ να κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Πώς είναι δυνατόν μια τέτοια συμφωνία, κακή κατά τη γνώμη μου, εσφαλμένη, διότι μας πήραν πίσω όπως θυμάστε και τα 11 δισεκατομμύρια που είχαν απομείνει στο ΤΧΣ και ψάχναμε να μαζέψουμε τα ταμειακά διαθέσιμα των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου των Δήμων των Ταμείων για να λύσουμε τα προβλήματα πληρωμών του δημοσίου.

Πως είναι δυνατόν λοιπόν μια τέτοια συμφωνία που περνάει από το Γερμανικό Κοινοβούλιο, το Ολλανδικό, το Φιλανδικό, να μην μας ζητείται να κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή. Κάποιοι ξέρανε ότι υπάρχουν δυσκολίες και διευκόλυναν την Κυβέρνηση, ταυτόχρονα όμως αιχμαλωτίζοντάς την σε ένα πλαίσιο που οδηγούσε τη χώρα με την πλάτη στον τοίχο στις 30 Ιουνίου..

Σ. Διαμαντόπουλος: Με χάσιμο χρόνου..

Ευ. Βενιζέλος: Δηλαδή σε πλήρη διαπραγματευτική αποδυνάμωση.

Και είναι επίσης τραγικό να έχεις έναν Πρωθυπουργό ο οποίος έχει κατά νου δεύτερες σκέψεις, τις οποίες δεν μοιράζεται με τους διαπραγματευτές, δηλαδή έχει αμολήσει τον κ. Βαρουφάκη να δημιουργεί μία αχλύ μυστηρίου σε όλη την Ευρώπη, να αποδυναμώνει τη χώρα και αυτός από πίσω επεξεργάζεται ή για να το πω διαφορετικά απεργάζεται τη στροφή κατά παράβαση της εντολής που έχει πάρει στις εκλογές και παίζει με το λαό και τις ευαισθησίες του στο δημοψήφισμα, δηλαδή αποσπά ένα 62% στο όχι, το οποίο μετατρέπει εν μια νυκτί σε πολύ χειρότερο ναι.

Και είναι εντυπωσιακό να τον ακούς να λέει "διαπραγματεύθηκα 17 ώρες", δε λέει διαπραγματεύθηκα 7 μήνες, δε λέει διαπραγματεύθηκα επί μέρες, μία φορά διαπραγματεύθηκε όταν ήδη είχαν κριθεί όλα, με τις τράπεζες κλειστές, με τα capital controls, με τη χώρα να έχει αποδυναμωθεί, να είμαστε έναν πόντο από την ασύντακτη χρεοκοπία, αλλά ταυτόχρονα με το λαό να έχει παραπλανηθεί για δεύτερη φορά και να έχει δώσει το υπερήφανο όχι του 62%.

Σ. Διαμαντόπουλος: Εδώ θα συμφωνήσω με αρκετά πράγματα από τα οποία λέτε και τα λέγατε και νωρίς μάλιστα και πριν τις εκλογές. Θέλω να πάμε όμως και θα επιμείνω να πάμε στην επόμενη μέρα, γιατί πολλοί Έλληνες πίστεψαν ότι το παλιό σύστημα πρέπει και να τιμωρηθεί και να ακυρωθεί, έτσι στις εκλογές του Ιανουαρίου έκανε τη συγκεκριμένη επιλογή, μπερδεύτηκαν…

Ευ. Βενιζέλος: Ναι αλλά πώς ακυρώνεται το παλιό σύστημα;

Σ. Διαμαντόπουλος: Μπερδεύτηκαν με το δημοψήφισμα γιατί ζαλισμένοι δεν ξέραμε τι ψηφίζουμε, φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Πρέπει να μετρήσουμε κ. Βενιζέλο την επόμενη μέρα.

Ευ. Βενιζέλος: Εντάξει, η επόμενη μέρα λοιπόν θα ήταν σωστό να είναι μία μέρα εθνικής ενότητας και συστράτευσης, λέτε αυτό δεν είναι εφικτό..

Σ. Διαμαντόπουλος: Ακόμα και χωρίς τον πρώτο Πρωθυπουργό;

Ευ. Βενιζέλος: Τι εννοείτε χωρίς τον πρώτο Πρωθυπουργό;

Σ. Διαμαντόπουλος: Χωρίς Πρωθυπουργό τον Πρόεδρο του πρώτου κόμματος;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, το σωστό είναι επί της αρχής ο Αρχηγός του πρώτου κόμματος να είναι ο Πρωθυπουργός, ο Αρχηγός του δεύτερου Αντιπρόεδρος και ούτω καθεξής, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο, όπως γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης.

Αλλά λέει ο κ. Τσίπρας "εγώ δε θα γίνω Βενιζέλος να γίνω Αντιπρόεδρος", μα φυσικά δε θα γίνει Βενιζέλος, διότι δεν έχει την αίσθηση εθνικής ευθύνης και δημοκρατικής δεοντολογίας που έχω εγώ.

Σ. Διαμαντόπουλος: Πώς θα πάτε μαζί του τότε;

Ευ. Βενιζέλος: Μα με συγχωρείτε, πως πήγε μαζί μας ο κ. Σαμαράς το Νοέμβριο του 2011 ή ο κ. Καρατζαφέρης, όταν έλεγαν προηγουμένως ότι "υπάρχει μια άλλη γραμμή, μια αντιμνημονιακή γραμμή"; Τότε υπάρχει κάποιος ο οποίος είναι συνεπής; Υπάρχει ένα κόμμα το οποίο λέει τα ίδια πράγματα;

Σ. Διαμαντόπουλος: Τότε δεν έχουμε καμιά τύχη κ. Βενιζέλο.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι έχουμε.

Σ. Διαμαντόπουλος: Γιατί; Δεν έχουμε. Έτσι όπως πάει η δουλειά δεν έχουμε, άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε μετά. Και δεν εννοώ εσάς, εννοώ για το πολιτικό σύστημα.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε ,όχι δεν είναι έτσι.

Σ. Διαμαντόπουλος: Και μιλώ για συγκεκριμένους ανθρώπους που αυτή τη στιγμή κυβερνούν ας πούμε.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι έτσι.

Σ. Διαμαντόπουλος: Μιλάω για το ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή, έτσι;

Ευ. Βενιζέλος: Μα αυτή τη στιγμή δεν κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη στιγμή έχουμε εκλογές, έχουμε μια υπηρεσιακή Κυβέρνηση και ο κόσμος θα κρίνει πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος. Ο τόπος λοιπόν πρέπει να κυβερνηθεί με τη συνευθύνη όλων όσοι αυτή τη στιγμή λένε ότι πιστεύουν σε μια κοινή γραμμή. Τώρα τι να κάνουμε, ο κ. Τσίπρας προσχώρησε σε αυτά που λέγαμε, γλείφει εκεί που έφτυνε.

Εδώ μας έλεγε ότι "το χρέος είναι επονείδιστο, παράνομο, θα το διαγράψει, δε θα κάνω  πληρωμές" και υπέγραψε φαρδιά-πλατιά ότι «θα είναι συνεπής στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων και θα ακολουθήσει το πλαίσιο του 2012». Λοιπόν το θέμα δεν είναι αυτό, το θέμα είναι πώς θα κινητοποιήσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις, πώς θα κάνουμε τη χώρα να δουλέψει, πώς θα φέρουμε επενδύσεις, πώς θα κάνουμε την κοινωνία φιλοαναπτυξιακή.

Αυτά τα οποία λέμε:  το χρέος, το έλλειμμα, οι τράπεζες, θα αντιμετωπισθούν, δεν είναι αυτή η δυσκολία, η δυσκολία είναι τα διαρθρωτικά μέτρα, το μοντέλο ανάπτυξης και κυρίως το κλίμα σταθερότητας και βεβαιότητας, για να επενδύσουν οι Έλληνες, να αρχίσουν να ξανακαταναλώνουν οι Έλληνες και κυρίως να έρθουν ξένα κεφάλια να επενδύσουν.

Ξέρετε ότι μεταξύ 2012 και 2015 ήρθαν 13,5 δισεκατομμύρια ξένα λεφτά ζωντανά, πραγματικά, για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών; Ποιος θα έρθει τώρα, ώστε μετά να έρθουν και οι Έλληνες να φέρουν τις καταθέσεις τους πίσω και να δουλέψει η οικονομία, γιατί αν δεν έχεις καταθέσεις δεν έχεις και δάνεια προς τις επιχειρήσεις κι αν δεν έχεις δάνεια στις επιχειρήσεις δεν έχεις επενδύσεις, δεν έχεις θέσεις εργασίας, δεν έχεις μηχανισμό αντιμετώπισης της ανεργίας.

Άρα λοιπόν έχει πολύ μεγάλη σημασία να ακυρωθεί η αλαζονεία του διπολισμού, να ενισχυθούν οι μεσαίες δυνάμεις, πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ, ώστε να εξαναγκαστούν όλοι να συνεργαστούν.

Επίκειται η νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώστε το, κρατήστε το ηχητικό ντοκουμέντο της σημερινής συζήτησης, δεν υπάρχουν οριακές πλειοψηφίες, δεν αρκούν, θέλει μεγάλες πλειοψηφίες.

Σ. Διαμαντόπουλος: Εγώ αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες κι έτσι όπως ο ένας στρέφεται εναντίον του άλλου θα συνεργαστείτε στην επόμενη φάση και δεν εννοώ εσάς, εννοώ τον κ. Τσίπρα, τον κ. Μεϊμαράκη…

Ευ. Βενιζέλος: Μα να σας πω κάτι, θα συνεργαστούν, όπως συνεργάστηκαν και στο παρελθόν. Εδώ πρέπει να αναγκαστούν από το λαό να συνεργαστούν.

Να σας πω κάτι, λέει ο κ. Τσίπρας ψέματα τα οποία είναι αχαλίνωτα. Είπε χθες απευθυνόμενος από τηλεοράσεως στον ελληνικό λαό "ο κ. Βενιζέλος είπε ότι εύχεται νίκη της Νέας Δημοκρατίας". Πού είπα εγώ ότι εύχομαι νίκη της Νέας Δημοκρατίας; Εγώ είπα ότι εύχομαι ο ελληνικός λαός να ψηφίσει έτσι ώστε να αναγκάσει τα κόμματα να συνεργαστούν.

Σ. Διαμαντόπουλος: Είναι το ίδιο άμα βγει η Νέα Δημοκρατία πρώτη με το να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος;

Ευ. Βενιζέλος: Ο ελληνικός λαός να κρίνει τι διευκολύνει τη μοίρα του.

Σ. Διαμαντόπουλος: Εσείς στη στρατηγική που έχετε στο μυαλό σας…

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς ούτως ή άλλως τους θέλουμε όλους μέσα, δεν έχει κανένα λόγο το ΠΑΣΟΚ να θέλει να ξανακάνει συνεργασία μόνο με τη Νέα Δημοκρατία.

Σ. Διαμαντόπουλος: Αν δεν είναι ο δεύτερος δεν μπαίνετε;

Ευ. Βενιζέλος: Μα με συγχωρείτε, ξέρετε τι είπε ο κ. Τσίπρας εδώ στη συνέντευξη που έδωσε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης;

"Αν μου λείπουν λίγες έδρες τι θα κάνουν τα μικρότερα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, θα οδηγήσουν τη χώρα στις εκλογές; Θα συρθούν να με στηρίξουν, χωρίς καν να μπουν στην Κυβέρνηση, θα με ψηφίζουν στη Βουλή". Τέτοια αλαζονεία, τέτοια προπέτεια. Έτσι θα κυβερνηθεί ο τόπος, χωρίς καν πλειοψηφία κυβερνητική, με ανοχές, με τεχνάσματα κοινοβουλευτικά;

Εδώ πρέπει να είναι η κατανομή των δυνάμεων τέτοια, ώστε κανείς να μην μπορεί να αντιδράσει με πολιτικό εγωισμό και αλαζονεία την επομένη των εκλογών. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί να στηριζόμαστε σε μικρές πλειοψηφίες όταν είναι ολοφάνερο ότι ένα μεγάλο μέρος των κοινοβουλευτικών δυνάμεων που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα αντέξουν να προχωρήσουν τα μέτρα.

Και επίσης δε μιλάνε καθόλου για την πραγματική οικονομία, δε μιλάνε καθόλου γι΄ αυτό που λέγεται αγορά, γι αυτό που λέγεται ανάπτυξη, γι αυτό που λέγεται επένδυση. Όλος τους ο λόγος είναι ένας λόγος κρατικιστικός ,αντιεπενδυτικός. Ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός ο οποίος θα φέρει τον πλούτο τον εθνικό και την ελπίδα ξανά στον τόπο μας, το κράτος πρέπει να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει αυτή τη δραστηριότητα, αλλιώς το grexit θα εμφανιστεί ξανά στο προσκήνιο.

Και λέει ο κ. Τσίπρας "δεν είχα καταλάβει ότι το grexit το έχουν ως όπλο τους οι Γερμανοί εναντίον μας, νομίζαμε ότι είναι απειλή". Δεν κατάλαβε τους παγκόσμιους συσχετισμούς, δεν κατάλαβε τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, έκανε λάθος με το grexit, είπε την αμίμητη φράση "είχαμε υποτιμήσει τη δύναμη του χρήματος και των αγορών και νομίζαμε ότι με πολιτικά επιχειρήματα ή με πολιτικές απειλές θα πείσουμε την Ευρώπη να αποδεχθεί την άποψή μας".

Λοιπόν όλα λάθος; Έχουν όλα ειπωθεί λάθος;

Σ. Διαμαντόπουλος: Αναρωτιούνται μερικοί όμως και ιδιαίτερα οι υποστηρικτές της Αριστεράς, όχι κάποιοι που μετακινήθηκαν θυμωμένοι από το κέντρο και το ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ, αναρωτιούνται κι είναι μεγάλη συζήτηση αυτή βέβαια, έχει γίνει πολλές φορές..

Ευ. Βενιζέλος: Πόσοι είναι υποστηρικτές της Αριστεράς που αναρωτιούνται;

Σ. Διαμαντόπουλος: Αναρωτιούνται τι λάθος κάνατε εσείς και τέτοια, πώς να σας πω, δηλαδή πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το λάθος της πολιτικής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ τα χρόνια με το Γιώργο Παπανδρέου και τη δική σας θητεία, ώστε να φύγει αυτός ο κόσμος και να είσαστε θύμα λαϊκιστών; 

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω, υπάρχει σειρά λαθών.

Σ. Διαμαντόπουλος: Θύμα λαϊκιστών και όπως κατηγορείστε..

Ευ. Βενιζέλος: Μα να σας πω τα λάθη, υπάρχει σειρά λαθών. Κατ΄ αρχάς δεν είχε λόγο το ΠΑΣΟΚ να αναπτύξει ένα προεκλογικό πρόγραμμα το 2009 με υποσχέσεις παροχών, κανένα λόγο δεν είχε, διότι η κατάσταση της χώρας ήταν πραγματικά δραματική και έπρεπε να περιγράψουμε το μέγεθος και το βάθος του προβλήματος.

Στη συνέχεια έπρεπε η αντίδραση να είναι άμεση, να μην περιμένουμε μέχρι το Μάρτιο του 2010 ,το Μάιο του 2010, έπρεπε να υπάρχει αμέσως πλήρης περιγραφή της πραγματικότητας και κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και αν χρειαστεί ξανά εκλογές, τότε όμως, πριν τα αναγκαία δυσάρεστα μέτρα.

Επίσης έπρεπε να έχουμε καλέσει τη Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα να αναλάβουν την ευθύνη τους, που τους αφήσαμε να κρυφτούν πίσω από μας. Ξεχάστηκε η ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης πίσω από τις δικές μας ενέργειες.

Αυτό δημιούργησε μία αλλοίωση και επέτρεψε να γιγαντωθεί το εύκολο, το τσάμπα αντιμνημονιακό μέτωπο, το οποίο κατέληξε στις πλατείες των αγανακτισμένων, από τις οποίες ξεπήδησαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ο κ. Βαρουφάκης και πάρα πολλοί άλλοι φαίνεται και μέσα από τις οποίες γιγαντώθηκε και η Χρυσή Αυγή. Μην τα ξεχνάμε αυτά, λοιπόν αυτά είναι πραγματικά λάθη.

Και από την άλλη μεριά είχαμε διαπαιδαγωγήσει στελέχη τα οποία απεδείχθησαν τυχοδιώκτες και οπορτουνιστές, είχαμε πείσει τον κόσμο ότι η πολιτική μας θα είναι μία πολιτική συνεχών παροχών και ο άλλος μισεί και στρέφεται εναντίον αυτού που ενώ του έδωσε πολλά του παίρνει έστω κι ένα μέρος.

Και αυτός που διαμόρφωσε, γιατί ξέρετε κάτι, η ηγεμονική δύναμη της μεταπολίτευσης που είναι αναμφίβολα το ΠΑΣΟΚ όπως το διαμόρφωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, πάνω στο μοντέλο του ΠΑΣΟΚ οικοδομήθηκε στη συνέχεια και η Νέα Δημοκρατία σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και όταν έχεις πρόβλημα με μία περίοδο ,καταβάλλει μεγαλύτερο κόστος η ηγεμονική δύναμη της περιόδου αυτής.

Αλλά τώρα ο κ. Τσίπρας έχει απώλεια ηγεμονίας μέσα σε επτά μήνες, διότι για σκεφτείτε τι εύκολα ήταν τα πράγματα τον Ιανουάριο, τι ωραία, τι χαρούμενα, τι ευτυχή, τι παροχές, τι υποσχέσεις, τι ελπίδες, τι αισιοδοξία, τι δυναμισμός. Και μετά από επτά μήνες τώρα εκνευρισμός, απειλές, συνωμοσίες, κατηγορίες, γκρίζο περιβάλλον και μέσα στο γκρίζο περιβάλλον έχουμε ξανά την ταύτιση των αδελφοποίητων που είναι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος.

Σ. Διαμαντόπουλος: Έχω την εντύπωση ότι είναι σα να λέτε άστον να βράσει στο ζουμί του.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι καθόλου, καθόλου, δε με ενδιαφέρει καθόλου αυτό.

Σ. Διαμαντόπουλος: Και η επόμενη μέρα..

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι.

Σ. Διαμαντόπουλος: Ένα δευτερόλεπτο λίγο. Και η επόμενη μέρα είναι πολύ σκληρή για όλους μας κ. Βενιζέλο.

Ευ. Βενιζέλος: Η επόμενη μέρα είναι πολύ σκληρή, αλλά κανείς δε μιλάει για την επόμενη μέρα.

Σ. Διαμαντόπουλος: Εσείς να πάρετε την εκδίκησή σας, γιατί η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, αλλά η επόμενη μέρα αφορά όλους μας όμως.

Ευ. Βενιζέλος: Μα με συγχωρείτε, ποια εκδίκηση; Έχετε δει κανέναν άλλον, ο οποίος να φεύγει από την αρχηγία ενός κόμματος αναλαμβάνοντας την ευθύνη και θέλοντας να διευκολύνει την παράταξή του να κάνει μία ανανέωση; Είδατε κανέναν άλλον να το κάνει αυτό στη μεταπολίτευση, με τέτοιο τρόπο, μέσα σε τρία χρόνια;

Είδατε κανέναν άλλο να αναλαμβάνει την ευθύνη των προβλημάτων που δημιούργησε μια άλλη πολιτική ηγεσία, του κ. Παπανδρέου, και να την επωμίζεται όπως την επωμίστηκα εγώ, για να πάμε να βγούμε όπως βγήκαμε τελικά στο ξέφωτο και είχαμε μία γραμμή προς την οριστική επάνοδο στην ομαλότητα;

Σ. Διαμαντόπουλος: Εγώ θα περίμενα από το Βαγγέλη Βενιζέλο να κάνει τα ανάλογα βήματα ώστε να βοηθήσει την επόμενη μέρα.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι με συγχωρείτε, τα ανάλογα βήματα έγιναν..

Σ. Διαμαντόπουλος: Αλλά είναι πολύ σκληρή η γλώσσα σας για την επόμενη μέρα, είναι σα να νοιώθετε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ το ΠΑΣΟΚ να είναι στην επόμενη Κυβέρνηση σαν συνεργαζόμενο κόμμα.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, κάνετε λάθος.

Σ. Διαμαντόπουλος: Με πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ.

Ευ. Βενιζέλος: Ας είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρέπει να είναι όλοι μέσα. Γιατί να απαλλάξουμε τη Νέα Δημοκρατία, αν είναι δεύτερη, της ευθύνης; Και γιατί να απαλλάξουμε το ΣΥΡΙΖΑ ,αν είναι η Νέα Δημοκρατία πρώτη;

Κοιτάξτε, εγώ επειδή έχω ζήσει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης μέσα στη Βουλή πέντε δύσκολα χρόνια, επειδή έχω ζήσει τους επτά μήνες το τι λέγαμε κι ελπίζω να άκουγε και ο ελληνικός λαός και να θυμάται τι λέγαμε τους επτά μήνες, όπως σας είπα υπάρχουν τα βίντεο.

Επειδή είχα συζητήσει με τον κ. Τσίπρα πριν τις εκλογές και τον είχα προειδοποιήσει, επειδή συζήτησα με τον κ. Τσίπρα πριν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και τον είχα προειδοποιήσει, εν πάση περιπτώσει θέλω να συνεννοηθούμε τουλάχιστον στα πραγματικά περιστατικά. Άλλο τι πολιτική αξιολόγηση κάνει ο καθένας, τα γεγονότα όμως είναι γεγονότα.

Σ. Διαμαντόπουλος: Μάλιστα, σας ευχαριστώ πολύ για τη συζήτηση κ. Βενιζέλο.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ.

Σ. Διαμαντόπουλος: Καλημέρα.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠΑ.ΣΟ.ΚΘεσσαλονίκηΣυνεντεύξεις 2015Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015