Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης

Κύριε πρόεδρε, θα χαρακτηρίζατε τις επικείμενες εκλογές πιο κρίσιμες από εκείνες που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση τον Ιανουάριο; 

Κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι κρίσιμη για την πορεία του τόπου. Πολύ περισσότερο όταν έχει προηγηθεί μια τέτοια διάψευση και ανατροπή. Όταν μέσα σε μόλις επτά μήνες προκλήθηκε τέτοια βλάβη. Ακυρώθηκε πλήρως η ψευδής βάση της εκλογικής νίκης των  ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο. Η Ελλάδα έκανε πολλά βήματα προς τα πίσω. Τώρα όλοι ξέρουν. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες και ψευδαισθήσεις.

Έχετε ασκήσει δριμεία κριτική ευθέως προς τον κ. Τσίπρα. Μήπως όμως ο ίδιος είναι δημιούργημα της κρίσης, την οποία, καλώς ή κακώς, μέρος των ψηφοφόρων την αποδίδει στις προηγούμενες κυβερνήσεις; 

Προφανώς. Η κρίση όμως δεν προέκυψε από το 2010 και μετά, όταν άρχισε η δύσκολη προσπάθεια του συμμαζέματος, της δημοσιονομικής εξυγίανσης, των διαρθρωτικών αλλαγών για να αντιμετωπισθεί η κρίση. Η κρίση που κορυφώθηκε το 2007-2009 έφερε το μνημόνιο και όχι το μνημόνιο την κρίση. Αν δεν κάναμε την επιλογή του μνημονίου, αν δεν υπήρχε το μεγάλο ευρωπαϊκό δάνειο και το δάνειο του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα πήγαινε σε ασύντακτη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Όταν άρχισε η επώδυνη αυτή προσπάθεια, κάποιοι επέλεξαν να δηλώσουν «αντιμνημονιακοί» και να ισχυρίζονται ότι υπήρχε εύκολη λύση εντός ευρώ ή ακόμη πιο εύκολη λύση με την επιστροφή στη δραχμή. Είδαμε ποιος έλεγε αλήθεια και ποιος ψέμματα. Ποιος είχε ρεαλιστική προσέγγιση και ποιος έπαιζε με τον πόνο των πολιτών και την τύχη της χώρας.

Κύριε πρόεδρε αν μπορούσατε να γυρίσετε το χρόνο πίσω, θα κάνατε κάτι διαφορετικά την εποχή της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ του κυρίου Σαμαρά; 

Κάναμε ως ΠΑΣΟΚ τεράστια προσπάθεια όχι μόνο από τον Ιούνιο του 2012 με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ και από τον Ιούνιο του 2013 μόνο με τη ΝΔ, αλλά από το 2010 έως το Νοέμβριο του 2011 μόνοι μας με όλους απέναντι και από το Νοέμβριο του 2011 με την ΝΔ που άλλαξε ευτυχώς γραμμή και τον κ. Καρατζαφέρη. Θα ήταν τα πράγματα πολύ καλύτερα αν είχε γίνει δεκτή τον Μάιο του 2010 η πρόταση μου να ψηφιστεί το πρώτο μνημόνιο με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών και η ΝΔ αναλάμβανε το βάρος που της αναλογούσε. Δεν υπήρχε λόγος να πάμε εσπευσμένα στις εκλογές του Μαΐου 2012 λίγες ημέρες μετά το κούρεμα και την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά υπήρχε η εντύπωση της ΝΔ περί αυτοδυναμίας. Δεν υπήρχε λόγος να πάμε στην τεχνητή πόλωση των δεύτερων εκλογών του Ιουνίου 2012 κοκ. Επίσης θα έπρεπε να έχουμε ξεπεράσει όλες τις εσωτερικές αμφιθυμίες και αμφιβολίες στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τη ΔΗΜΑΡ που δυστυχώς δεν βοήθησε με την τότε ηγεσία της. Θα έπρεπε να δώσουμε έμφαση στην επικοινωνία, στην ανάδειξη των δυσκολιών και όχι μόνο των συμφωνιών και των λύσεων. Το κυριότερο : η ΝΔ έπρεπε να είχε δεχθεί την πρότασή μας για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Τώρα η συνεργασία όλων θα ήταν αναγκαία και η τεχνητή ένταση θα είχε περιορισθεί δραστικά.

Πόσο πειστικό μπορεί να είναι το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ περί παλιού και νέου στην πολιτική; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει το παμπάλαιο. Ο ηγετικός του πυρήνας είναι παλαιοκομμουνιστικός. Αδυνατεί να κατανοήσει τη σύγχρονη ευρωπαϊκή και διεθνή πραγματικότητα. Το δήθεν νέο παίζει με τους θεσμούς και χειραγωγεί τη λαϊκή κυριαρχία. Η επίθεση στο «παλιό» είναι αντιδημοκρατική επίθεση στο άλλο, το διαφορετικό που δικαιώθηκε ενώ το δήθεν νέο ακόμη ψεύδεται.

Ο κ. Τσίπρας συνεχώς προβάλλει ως επιτυχία του το ότι θα συζητηθεί η αναδιάρθρωση του χρέους. Τι μπορείτε να του πείτε εσείς που διαχειριστήκατε το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους κράτους στη παγκόσμια ιστορία; 

Στο ζήτημα του χρέους είπε ο ΣΥΡΙΖΑ τα πιο χυδαία και επικίνδυνα ψέματα: το χρέος είναι επονείδιστο και παράνομο, θα αρνηθούμε την πληρωμή τόκων και χρεολυσίων, θα κάνουμε μονομερές κούρεμα !! Προσπάθησαν να αποκρύψουν το μέγεθος του κουρέματος και της αναδιάρθρωσης του 2012. Τώρα γλύφουν εκεί  που έφτυναν. Διεκδικούν να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του 2012. Να συμπληρωθούν οι παραμετρικές αλλαγές. Δεν ζητούν όμως συγγνώμη. Είναι κυνικοί πολιτικοί ψεύτες.

Δέχεστε συνέχεια την επίθεση των κ. Τσίπρα – Καμμένου που έτσι θέτουν και σε αμφισβήτηση πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι η κα Γεννηματά πρέπει να απαλλαγεί από εσάς. Τι θα τους λέγατε; 

Ορθώς τους ενοχλεί η προσπάθεια και ο λόγος μου. Όμως ο,τι έκανα το έκανα ως ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο συλλογικών αποφάσεων και η τιμή δεν ανήκει μόνο σε εμένα αλλά σε όλα τα στελέχη μας. Προφανώς και στη κα Γεννηματά που ήταν αναπληρώτρια υπουργός σε όλες τις κυβερνήσεις της περιόδου, την δε περίοδο 2013-2015, όταν είχε μείνει το ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ αγωνίστηκε ως αναπληρώτρια υπουργός εθνικής άμυνας.

Τι πρέπει να αποφύγει τώρα το ΠΑΣΟΚ ώστε να πείσει όσο το δυνατόν ένα μεγαλύτερο μέρος από τους ψηφοφόρους που τον είχαν εγκαταλείψει; Θεωρείτε οτι η κυρία Γεννηματά βαδίζει σωστά; 

Χαίρομαι γιατί η κα Γεννηματά συνεχίζει τη γραμμή της δημοκρατικής συμπαράταξης και της Ελιάς. Η χώρα χρειάζεται τον τρίτο πόλο της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού κέντρου. 

Τέλος κύριε Πρόεδρε, θα πρέπει η νέα συγκυβέρνηση όποια κι αν είναι αυτή να θέσει ως προτεραιότητα την προσέγγιση με τον Απόδημο Ελληνισμό; Η Ομογένεια αισθάνεται απογοήτευση που για χρόνια τώρα και παρά τις υποσχέσεις δεν της έχει δοθεί το δικαίωμα της ψήφου. 

Ο Απόδημος Ελληνισμός είναι ο μεγαλύτερος εθνικός πλούτος. Είμαστε υπερήφανοι για την ομογένεια και τις επιτυχίες της. Σημασία έχει η ενότητα. Στις ΗΠΑ όλος ο Ελληνισμός είναι ενωμένος ανεξαρτήτως κομμάτων. Είναι υποχρέωση μας να ενεργοποιήσουμε τις συνταγματικές προβλέψεις - που εγώ εισηγήθηκα - για τη ψήφο των αποδήμων.

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠΑ.ΣΟ.ΚΣυνεντεύξεις 2015Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015