Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015 

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στο Real FM 107,1 Θεσσαλονίκη
και στον δημοσιογράφο Μ. Τζιομπάνογλου

Μ. Τζιομπάνογλου: Σε αυτό το σημείο έχουμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε με τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Κύριε Βενιζέλο καλησπέρα.

Ευ. Βενιζέλος: Καλησπέρα.

Μ. Τζιομπάνογλου: Κορυφώνεται η προεκλογική μάχη. Ελάχιστες πλέον ώρες έχουν απομείνει πριν την ολοκλήρωσή της. Πώς βλέπε να διαμορφώνεται η εκλογική αυτή μάχη, βάζοντας ως θέμα βέβαια και μια ρήση την οποία είχατε πει πριν από λίγο καιρό. Είχατε πει πως ο ελληνικός λαός θέλει να ακούει την αλήθεια. Στη συνέχεια όμως ψηφίζει το ψέμα.

​Πιστεύετε ότι το τελευταίο 7μηνο πέρα από επώδυνο, υπήρξε και διδακτικό ώστε να έχει αλλάξει η νοοτροπία του εκλογικού σώματος την οποία περιγράψατε;

Ευ. Βενιζέλος: Θέλω να ελπίζω, αλλά δεν είναι εύκολο να συμβεί αυτό μέσα σε 7 ή 8 μήνες. Η αλήθεια είναι ότι ψηφίστηκε το προεκλογικό ψέμα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης τον Ιανουάριο και έτσι κέρδισε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ και έκανε την τερατογένεση της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, στη βάση μιας αντιμνημονιακής καθαρότητας και δημαγωγίας και στη συνέχεια είχαμε το άλλο μεγάλο ψέμα, στο τέλος περίπου της περιόδου αυτής λίγο πριν τη στροφή των 180 μοιρών, που ήταν το δημοψήφισμα. Στο οποίο παρεσύρθη ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού να ψηφίσει όχι, το οποίο μετασχηματίστηκε αυτομάτως σε «ναι», μέσα σε λίγες ώρες.

Και μάλιστα σε «ναι» κακότεχνο. Σε όρους πάρα πολύ επώδυνους για τη χώρα, χωρίς να υπάρχει λόγος, γιατί αν δεν είχε ακολουθηθεί αυτή η πολιτική, η ανεύθυνη και η απροετοίμαστη και αφελής ίσως του 7μηνου, δεν θα είχαμε ανάγκη βέβαια να πάμε σε ένα τρίτο μνημόνιο.

​Τώρα εάν όλα αυτά επηρεάζουν τη συνείδηση και τα κριτήρια των πολιτών, θα το δούμε.

Μ. Τζιομπάνογλου: Θα το δούμε βέβαια από το αποτέλεσμα. Αυτό πάντως που παρατηρούμε είναι πώς οι δυο κεντρικοί μονομάχοι και ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, δεν ξέρω κατά πόσο λένε και πάλι όλη την αλήθεια, υπό την έννοια πως υπόσχονται στην προεκλογική μάχη που δίνουν παράλληλα προγράμματα. Την εφαρμογή δηλαδή και των σκληρών όρων του τρίτου μνημονίου, αλλά ταυτόχρονα, λέει και παράλληλα προγράμματα και επαναδιαπραγμάτευση όρων μιας συμφωνίας που δεν έχει ξεκινήσει καν να υλοποιείται.

​Εσείς με την εμπειρία των προηγούμενων ετών, πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό; Μπορούν να υπάρξουν αυτά τα προγράμματα που να δώσουν ανάσα ταυτόχρονα στον ελληνικό λαό;

Ευ. Βενιζέλος: Ας διευκρινίσουμε ότι δεν πρόκειται για κεντρικούς μονομάχους, αλλά πρόκειται για ένα μικρομεσαίο διπολισμό, ο οποίος κινείται σε περιορισμένα εκλογικά ποσοστά, αλλά αυτό έχει καταστεί κρίσιμο λόγω του εκλογικού συστήματος. Επειδή από αδράνεια έχει παραμείνει το bonus των 50 εδρών υπέρ του πρώτου κόμματος, ακόμη κι αν η διαφορά είναι μόλις 1 ψήφου.

​Αυτό δημιουργεί μια αλλοίωση όλων των πολιτικών δεδομένων, διότι εάν είχαμε αλλάξει το εκλογικό σύστημα προσαρμόζοντάς το στα νέα πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα και δεν υπήρχε αυτό το bonus, τα δυο κόμματα θα διεκδικούσαν βεβαίως την πρώτη θέση, αλλά η διαφορά δεν θα ήταν σημαντική σε βουλευτικές έδρες. Άρα θα ήταν αναγκαστική η συνεργασία και θα είχε χτυπηθεί στη ρίζα της αυτή η κομματική αλαζονεία η οποία δεν έχει κανένα νόημα εν έτη 2015 και με όλα όσα τράβηξε η χώρα.

​Φανταστείτε λοιπόν πόσο πιο απλές θα ήταν οι εκλογές, εάν δεν υπήρχε το bonus των 50 εδρών, όταν βλέπουμε ότι στις δημοσκοπήσεις οι διαφορές είναι ελάχιστες και μάλιστα υπάρχει εναλλαγή στην πρώτη θέση, ανάλογα με το ποιος κάνει τη δημοσκόπηση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να καταλάβουμε ότι ο ελληνικός λαός δεν εμπιστεύεται κάποιον αποκλειστικά, δεν εμπιστεύεται κάποιον χωρίς τη συνεργασία των άλλων. Και επίσης κανείς δεν πρέπει να απαλλαγεί τώρα από την ευθύνη και να πάει να εφησυχάσει στην αντιπολίτευση κάνοντας εύκολη κριτική ενώ έχει βεβαίως ευθύνη για αυτό το οποίο πρέπει να γίνει, προκειμένου να τελειώνουμε με τα μνημόνια και να πάμε σε μια άλλη φάση, στην οποία θα μπορούσαμε να έχουμε περάσει προ μηνών. Aλλά εν πάση περιπτώσει, έτσι γράφεται η ιστορία.

​Άρα λοιπόν οι υποσχέσεις για παράλληλα προγράμματα, όπως έχω πει που δόθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη φάση της προεκλογικής περιόδου αυτής, είναι σαν το παράλληλο νόμισμα, ή το παράλληλο σύστημα πληρωμής που ετοίμασε ο κ. Βαρουφάκης με τα ΑΦΜ των πολιτών στο Υπουργείο Οικονομικών. Δεν υπάρχει παράλληλο πρόγραμμα, γι’ αυτό και το άλλαξε τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ στο οριστικό κείμενο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.

Το θέμα είναι εάν μπορούν να αλλάξουν σκληροί όροι του μνημονίου, όπως έχω πει, μόνο εάν εμείς οι ίδιοι με εθνική ενότητα και σοβαρότητα επεξεργαστούμε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, το οποίο περιλαμβάνει το μνημόνιο, αλλά και το υπερβαίνει, δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που μας κάνουν και στο εξωτερικό, οι αγορές, οι εταίροι, οι δανειστές, οι επενδυτές, όλοι οι ενδιαφερόμενοι, τότε θα μπορούσαμε πράγματι ορισμένα σημεία τα οποία λειτουργούν υφεσιακά - και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη- να τα εξομαλύνουμε και να προσθέσουμε μέτρα τα οποία λειτουργούν διαρθρωτικά. Δηλαδή ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

​Διότι ασχολούμαστε πάρα πολύ, χρόνια τώρα με τα δημοσιονομικά, με το έλλειμμα, το χρέος κλπ. Το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η πραγματική οικονομία, οι δομές της, η ανταγωνιστικότητα, η δυνατότητα να λειτουργήσει μέσα σε ένα κόσμο και σε μια Ευρώπη η οποία περνάει υπό πολύ δύσκολες συνθήκες και πρέπει κάθε κράτος, κάθε οικονομία εθνική να αναδεικνύει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

​Εμείς πρέπει να αναρωτηθούμε το κάνουμε αυτό; Ή έχουμε επαναπαυθεί σε ένα προγενέστερο μοντέλο που έχει εξαντλήσει τη δυναμική του; Αυτό είναι το θέμα.

Μ. Τζιομπάνογλου: Το ΠΑΣΟΚ ενώ δέχεται πυρά ότι εκπροσωπεί το παλιό, το διεφθαρμένο και το καθεστωτικό, μεταφέρω εκφράσεις του Αλέξη Τσίπρα, ταυτόχρονα …

Ευ. Βενιζέλος: Τώρα τα πυρά πάνε στη Ν.Δ. βέβαια γιατί  αυτή είναι ο αντίπαλος. Μας έχουν εγκαταλείψει εμάς από την άποψη αυτή.

Μ. Τζιομπάνογλου: Η αλήθεια είναι ότι έχει βγει από το κάδρο το ΠΑΣΟΚ, αλλά στο ξεκίνημα και με κάθε ευκαιρία επανέρχεται.

Ευ. Βενιζέλος: Λογικό είναι, γιατί το ΠΑΣΟΚ ήταν η δύναμη η στρατηγική και της μεταπολίτευσης και της περιόδου αυτής της πολύ δύσκολης των πέντε χρόνων. Οι άλλοι στην δική μας αντίληψη προσχώρησαν σταδιακά και η Ν.Δ. και η ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μ. Τζιομπάνογλου: Πάντως αυτό που θέλω να σας ρωτήσω κ. Βενιζέλο είναι το εξής: ότι ενώ από τη μία είστε όλα αυτά τα κακά, ο Αλέξης Τσίπρας πλέον εμφανίζεται ανοιχτός σε μια πιθανή αυριανή συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, ταυτόχρονα και η Ν.Δ. σας θεωρεί πιθανό εταίρο σε μια κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. Την ώρα όμως που και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο debate όταν ρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση η προηγούμενη του Αντώνη Σαμαρά δεν ολοκλήρωσε τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, έριξε την ευθύνη σε εσάς, λέγοντας πως δεν κυβερνούσαμε μόνοι. Τελικά μήπως το ΠΑΣΟΚ είναι το αναγκαίο κακό και όχι οι ΑΝΕΛ όπως λένε στο προεκλογικό τους σποτ;

Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε αυτή την ιστορία μόνο του κακώς, κατά τη γνώμη μου. Έπρεπε να έχουμε επιβάλει τη συμμετοχή της Ν.Δ. και άλλων πολιτικών δυνάμεων από το 2010. Το ξέρετε ότι εγώ το πρότεινα και το προέβαλα αυτό. Έπρεπε να έχουν ψηφιστεί όλα αυτά τα μέτρα με αυξημένη πλειοψηφία.

Μ. Τζιομπάνογλου: Με τους 180 που λέγατε.

Ευ. Βενιζέλος: Να μην έχει κρυφτεί και η Ν.Δ. πίσω από το ΠΑΣΟΚ για την ευθύνη του 2004 – 2009, που ήταν μια μεγάλη περίοδος έξι ετών, κρίσιμων χρόνων για την εξέλιξη της οικονομίας υπό συνθήκες ευρώ και ΟΝΕ, διότι πρέπει να μετράμε τα πράγματα από το 2001 σε ένα βαθμό που έχουμε μια πολύ σοβαρή αλλαγή με το νέο νόμισμα.

​Και βεβαίως στη συνέχεια είδαμε πώς εξελίχθηκε η αντιμνημονιακή δημαγωγία, δηλαδή τα εύκολα λόγια τα πίστεψε ο κόσμος. Σου λέει μήπως υπάρχει εύκολη λύση και εδώ διάφοροι συντηρητικοί, κακούργοι, δοσίλογοι, γερμανόδουλοι, μας επιβάλουν σκληρά μέτρα, ενώ υπήρχε εύκολη λύση;

​Απεδείχθη ότι αυτό δεν συνέβαινε και τώρα αυτά τα λέει ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Λαφαζάνη. Του λέει, μα, τι λες τώρα; Θα καταστρέφαμε τη χώρα με αυτά τα οποία λες εσύ; Τα οποία τα έλεγε και ο ίδιος. Τα ίδια λέγανε.

Τώρα καταγγέλλοντας την πολιτική Λαφαζάνη, καταγγέλλει την πολιτική του ο κ. Τσίπρας. Έτσι δεν είναι; Και την ασάφεια και τις αντιφάσεις της δικής του περιόδου, ας το πούμε έτσι, της κυβερνητικής, αλλά και της αντιπολιτευτικής.

​Το ΠΑΣΟΚ λέει κάτι πάρα πολύ απλό. Αυτό που έλεγε και το 2012 και τον Ιανουάριο του 2015 ότι ελάτε όλοι μαζί. Πρέπει όλοι όσοι δηλώνετε ότι πιστεύετε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, να προχωρήσουμε, να τελειώνουμε με την ιστορία αυτή. Να κάνουμε ό,τι είναι να κάνουμε, να μοιραστούμε την ευθύνη, να πείσουμε την κοινωνία, που είναι δύσκολο βέβαια γιατί την κοινωνία εμείς προσπαθήσαμε να την πείσουμε, αλλά κάποιοι άλλοι την έπειθαν πιο εύκολα, λέγοντας γλυκά πράγματα. Όταν λες πράγματα τα οποία είναι πικρά και δύσκολα και πράγματα τα οποία είναι γλυκά και εύκολα, ο άλλος προτιμά τα γλυκά και εύκολα. Έτσι δεν είναι;

Μ. Τζιομπάνογλου: Έτσι είναι.

Ευ. Βενιζέλος: Άρα τώρα δεν υπάρχει στην πραγματικότητα άλλη λύση, από αυτό που πάντα λέγαμε και το οποίο έγινε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε να ψηφίσει το δικό του Μνημόνιο γιατί έχασε τους βουλευτές του και αναγκάστηκε βέβαια να καταφύγει στις ψήφους της αντιπολίτευσης που ψήφισε αυτό που έφερε ο κ. Τσίπρας, γιατί δεν υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης.

​Τώρα, σε σχέση με το κακό ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ της διαφθοράς το έχει πια ως βασικός εκφραστής ο κ. Τσίπρας. Το ΠΑΣΟΚ των τυχοδιωκτικών στελεχών είναι στον κ. Τσίπρα και δεν αναφέρομαι στην κοινωνία, στην εκλογική βάση. Γιατί οι πολίτες ακούν και κρίνουν με βάση αυτά που ακούν, άμα του λες ψέματα, ψηφίζει ψέματα ο άλλος.

​Αλλά όταν έχεις Υπουργούς, στελέχη του δημοσίου τομέα, όταν έχεις βουλευτές οι οποίοι αναδείχθηκαν και έπαιξαν ρόλο σημαντικό στις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που το ΠΑΣΟΚ τους έκανε προσωπικότητες του δημοσίου βίου και τώρα αυτοί όλοι είναι στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, καταλαβαίνετε ότι πάει πολύ να κάνεις κριτική έχοντας αυτούς που έχεις δίπλα σου οι οποίοι μάλιστα έχουν και ενισχυμένο ρόλο τώρα που έφυγαν περίπου 40 βουλευτές που ακολουθούν τον κ. Λαφαζάνη.

Μ. Τζιομπάνογλου: Κύριε Βενιζέλο, Κυβέρνηση συνεργασίας την επόμενη μέρα με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή με κορμό τη Νέα Δημοκρατία; Ποιον από τους δύο θα προτιμούσατε εσείς προσωπικά;

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ προτιμώ να έχουν όσο γίνεται μικρότερη δύναμη τα δυο μεγάλα Κόμματα για να εξαναγκαστούν σε συνεργασία και να έχουν μεγάλη δύναμη οι δυνάμεις του μεσαίου χώρου και πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη στην οποία μετέχει το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών. Αυτή είναι η πιο πρακτική λύση.

​Σας είπα, αν δεν υπήρχε το bonus των 50 εδρών αυτό θα είχε γίνει από μόνο του. Τώρα πρέπει να το βοηθήσουν οι πολίτες με την ψήφο τους.

Μ. Τζιομπάνογλου: Πιστεύετε ότι υπάρχει κι εκείνο το σενάριο που μιλά για συγκυβέρνηση κάποια στιγμή ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Δημοκρατίας; Το λέω, γιατί παλαιότερα μας ακουγόταν απίστευτη η δική σας συνύπαρξη με τη Νέα Δημοκρατία.

Ευ. Βενιζέλος: Μα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε αυτό. Αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας ότι είναι «παρά φύση», το λέει που; Το λέει όταν έχει κάνει την Κυβέρνηση με τον κ. Καμμένο; Δηλαδή μια ακραία εκδοχή της παλαιάς Νέας Δημοκρατίας, και λέει ότι τώρα θέλει πάλι με τον κ. Καμμένο, είτε έχει αυτοδυναμία την οποία φαντάζεται ο κ. Τσίπρας, είτε όχι θέλει οπωσδήποτε να είναι με τον φίλο του, τον αυτοκόλλητό του, τον κ. Καμμένο.

​Δηλαδή αυτή είναι η αισθητική και ιδεολογική συγγένεια η οποία γοητεύει τον κ. Τσίπρα και έχει πρόβλημα με τον κ. Μεϊμαράκη ή έχει πρόβλημα με τον ΠΑΣΟΚ ή έχει πρόβλημα με το Ποτάμι όταν εναγκαλίζεται τον κ. Καμμένο. Τώρα, είναι σοβαρά αυτά;

Μ. Τζιομπάνογλου: Μου δίνετε μια καλή πάσα κ. Βενιζέλο. Στο ενδεχόμενο συνύπαρξης του ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο συνεργασίας και συνύπαρξης -μιλάμε τώρα και για πρόσωπα- δική σας σε μια Κυβέρνηση συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα και με τον Πάνο Καμμένο, θα μπορούσε να είναι κάτι τέτοιο εφικτό;

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ δεν έχω τέτοιες στοχεύσεις. Εμένα ο ρόλος μου δεν είναι να είμαι σε μια Κυβέρνηση με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Δεν μιλάμε για προσωπικούς ρόλους, τώρα μιλάμε για την πορεία του τόπου. Δεν έχω καμία διάθεση να είμαι με κανέναν σε καμία Κυβέρνηση. Εμένα ο ρόλος μου είναι να λέω αυτό που πιστεύω και που έχω ζήσει ως αλήθεια και ως πραγματικότητα και τότε ο ελληνικός λαός δεν μας άκουγε γιατί πίστευε ότι υπάρχουν άλλες λύσεις οι οποίες είναι εφικτές και είδε ποιες είναι οι άλλες λύσεις.

​Ο ρόλος μου είναι να λέω την αλήθεια που πιστεύω και που έχω βιώσει. Δεν είναι να είμαι συνεχώς σε μια Κυβέρνηση, ούτε μου λείπουν αυτά. Έφτασα να είμαι και Πρόεδρος Κόμματος και Αντιπρόεδρος τριών Κυβερνήσεων και να χειριστώ πολύ κρίσιμα θέματα. Κανείς δεν σέβεται την εμπειρία βέβαια, κανείς δεν ρωτάει τι έχουμε τραβήξει γιατί νόμιζαν αυτοί ότι διαπραγμάτευση είναι να είσαι διαπραγματευτής τύπου Βαρουφάκη, ή να είσαι αριστερός τύπου κ. Τσακαλώτου που υπέγραψε το χειρότερο Μνημόνιο, που υπήρχε.

​Δεν θέλω να μιλάω για τα θέματα αυτά γιατί σε πιάνει θλίψει. Σε πιάνει θλίψη, για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ως έθνος.

Μ. Τζιομπάνογλου: Για να το ξεπεράσω και να σας διευκολύνω …

Ευ. Βενιζέλος: Δεν με δυσκολεύετε.

Μ. Τζιομπάνογλου: Επειδή σας πιάνει θλίψη λέτε όταν συζητάτε…

Ευ. Βενιζέλος: Εσάς δεν σας πιάνει; Είναι αυτά τώρα σοβαρά πράγματα; Δηλαδή η μοίρα της Ελλάδας όταν η Ιρλανδία προχωράει με 5% αύξηση το χρόνο, όταν η Κύπρος μπήκε στο Μνημόνιο δυο χρόνια μετά από εμάς και βγήκε όρθια και αυτή τη στιγμή πορεύεται στη νέα φάση της, όταν έχουμε μια Πορτογαλία η οποία κατάφερε να τελειώνει με το Μνημόνιο, είναι δυνατό να μην αντιλαμβάνεστε ότι εδώ δεν έχουμε καταλάβει τίποτε; Γιατί κάποιοι παρεμποδίζουν την κοινωνία να καταλάβει;

Μ. Τζιομπάνογλου: Πάντως πολλοί λένε κ. Βενιζέλο πως είναι διαφορετικός ο Αλέξης Τσίπρας του Σεπτεμβρίου από τον Αλέξη Τσίπρα του περασμένου Ιανουαρίου και ότι αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία και ότι έχει κάνει στροφή στο ρεαλισμό, ότι έχει μετακινηθεί από ατελέσφορες θέσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Και με τέτοια ευκολία! Μπράβο! Τέτοια ευελιξία, τέτοια χορευτική δυνατότητα, να αλλάζει τις αντιλήψεις τις απόψεις του τα πιστεύω του, αυτός που ήθελε να μεταβάλλει τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, να γίνει Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που είναι η κομμουνιστική Αριστερά στην Ευρώπη. Αυτός άλλαξε τώρα και είναι ρεαλιστής. Τι ρεαλισμό έχει επιδείξει; Τον ρεαλισμό δηλαδή της διάψευσης, της μεταστροφής. Αυτά που του λέει ο κ. Λαφαζάνης και η κα Κωνσταντοπούλου, τι είναι αυτό το φαινόμενο; Γιατί πρέπει η Ελλάδα να είναι εγκλωβισμένη σε τέτοιου είδους διλήμματα γύρω από πρόσωπα;

Μ. Τζιομπάνογλου: Την άποψή σας για τον Αλέξη Τσίπρα την έχουμε αντιληφθεί. Για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ποια είναι η άποψή σας;

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Μεϊμαράκης είναι η έκπληξη των εκλογών. Διότι ανέλαβε μεταβατικά να οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία σε εκλογή νέου Προέδρου και δίνει έναν αγώνα και βεβαίως βλέπω ότι έχει μια εντυπωσιακή αποδοχή και δημοφιλίας και ικανότητας να είναι Πρωθυπουργός και εκφράζει την Παράταξή του νομίζω με τον καλύτερο τρόπο.

​Αλλά είναι η Παράταξή του. Εμάς η Παράταξή μας είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η ιστορική δημοκρατική Παράταξη το ΠΑΣΟΚ και πρέπει εμείς να εκφραζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο και τον πιο πειστικό τρόπο και γι' αυτό και εγώ τρία χρόνια μόλις έμεινα στην Προεδρία του ΠΑΣΟΚ γιατί θέλω να υπάρχουν θεσμοί, συλλογικές διαδικασίες, εσωκομματική δημοκρατία, ανανέωση και όλοι οι άνθρωποι να δοκιμάζουν τις δυνατότητές τους.

Μ. Τζιομπάνογλου: Πάντως το ΠΑΣΟΚ, για να έρθουμε σε εσάς και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη δείχνει τάσεις επανασυσπείρωσης και αύξησης των ποσοστών του.

Ευ. Βενιζέλος: Μακάρι. Γιατί έχουμε δυο μεγάλες αλλαγές σε σχέση με τον Ιανουάριο. Η μία, η μικρότερη είναι ότι δεν κατεβαίνει το Κόμμα του κ. Παπανδρέου που διέσπασε τον χώρο και μας δημιούργησε πολύ σοβαρά προβλήματα εσωστρέφειας και αξιοπιστίας τον Ιανουάριο, ενώ είχαμε πάει πολύ ενθαρρυντικά στις ευρωεκλογές του Μαΐου, ως Ελιά ως Δημοκρατική Συμπαράταξη δηλαδή, με το όνομα Ελιά.

​Και το δεύτερο μεγάλο γεγονός είναι η κατάρρευση των ψεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι άλλο να είσαι πάνω στον αφρό του αντιμνημονιακού ψέματος τον Ιανουάριο και είναι άλλο να είσαι στο βυθό της μνημονιακής πραγματικότητας και της διάψευσης των ψεμάτων, τον Σεπτέμβριο.

Μ. Τζιομπάνογλου: Η δική σας αποχώρηση από την Προεδρία του Κόμματος πιστεύετε ότι έχει βοηθήσει υπό την έννοια ότι το προηγούμενο διάστημα είχατε δεχτεί πολύ σκληρή κριτική, είχατε στοχοποιηθεί, είχατε ταυτιστεί με την προηγούμενη διακυβέρνηση;

Ευ. Βενιζέλος: Από το ΣΥΡΙΖΑ.

Μ. Τζιομπάνογλου: Πιστεύετε ότι έχει παίξει ρόλο;

Ευ. Βενιζέλος: Μα να σας πω κάτι; Ο δικός μου ρόλος ήταν να ανταποκριθώ στο εθνικό συμφέρον και βεβαίως δέχτηκα και δέχομαι επιθέσεις, διότι ξέρουν ποιος είναι ο σκληρός αντίπαλος, ποιανού ο λόγος πονάει, ποιος έχει δείξει διάθεση ανάληψης ευθυνών και εξυπηρέτησης του εθνικού συμφέροντος, υπό κρίσιμες συνθήκες και ποιος κρύβεται και φυλάει τα νώτα του και θέλει απλά να κάνει μια σταδιοδρομία πολιτική, όπως εδώ οι «νέοι» κυβερνώντες οι οποίοι έχουν ως βασικό στόχο την παραμονή στην εξουσία. Αυτή είναι η Αριστερά τώρα! Αριστερά είναι να είμαστε Κυβέρνηση, εφαρμόζοντας όποια πολιτική μας τύχει.

Μ. Τζιομπάνογλου: Για να  κλείσουμε κ. Βενιζέλο, θα επιστρέψω περίπου στην πρώτη ερώτηση. Στην ατάκα σας ότι ο ελληνικός λαός θέλει να ακούει την αλήθεια, συνηθίζει όμως να ψηφίζει το …

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι ατάκα. Αυτό είναι μια διαπίστωση η οποία πρέπει να μας απασχολήσει πάρα πολύ αν θέλουμε να βρούμε την αυτοσυνειδησία μας και την αυτογνωσία μας ως κοινωνία και ως έθνος.

Μ. Τζιομπάνογλου: Ωραία. Εγώ από τον κ. Βενιζέλο λοιπόν θέλω ο ελληνικός λαός να ακούσει την αλήθεια για την επόμενη μέρα.

Ευ. Βενιζέλος: Την ακούει.

Μ. Τζιομπάνογλου: Τι πρέπει να περιμένει ο ελληνικός λαός την επόμενη των εκλογών;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει πλειοψηφία οριακή, ούτε μικρός κυβερνητικός συνασπισμός. Πως θα πάει ο κ. Τσίπρας αν είναι πρώτος μόνος του, όταν ξέρουμε ότι έχει μέσα ήδη από τώρα εσωκομματική αντιπολίτευση η οποία έχει παραμείνει, δεν έχουν φύγει όλοι αυτοί οι οποίοι αμφισβητούν το Μνημόνιο, την πολιτική του, την υπογραφή του. Εδώ ο ίδιος ο Υπουργός του που υπέγραψε είχε δυστοκία εάν θα είναι υποψήφιος, ο κ. Τσακαλώτος και η ομάδα του.

​Πως θα πάμε; Για να γίνει τι; Για να είναι η Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση; Και το αντίστροφο: θα πάει η Νέα Δημοκρατία μόνη της με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ και θα είναι ο κ. Τσίπρας άνετος και ωραίος να κάνει αντιπολίτευση και να μας λέει διάφορες υποδείξεις ή διάφορες υποσχέσεις;

​Εδώ πρέπει να πιεστούν όλοι να αναλάβουν την ευθύνη τους και η πίεση έγκειται στην ενίσχυση του μεσαίου χώρου.

Μ. Τζιομπάνογλου: Κύριε Βενιζέλο θα σας ευχαριστήσουμε πολύ και θα σας ευχηθούμε καλή επιτυχία.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ, να είστε καλά.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠΑ.ΣΟ.ΚΘεσσαλονίκηΣυνεντεύξεις 2015Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015

23.1.2024: Γάμος ομοφύλων, τεκνοθεσία, παρένθετη μητρότητα. Συνταγματικό πλαίσιο και νομοθετική ρύθμιση | Κύκλος Ιδεών



https://ekyklos.gr/ev/847-23-1-2024-gamos-omofylon-teknothesia-parentheti-mitrotita-syntagmatiko-plaisio-kai-nomothetiki-rythmisi.html 

 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375