Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2016

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στην εφημερίδα Thessnews 
και στους δημοσιογράφους Στέφανο Διαμαντόπουλο και Σάκη Μόσχη.

- Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι η ανάπτυξη θα έρθει ούτως ή άλλως το 2017 και ότι πλησιάζουν τα καλά νέα για τη ρύθμιση του χρέους. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση; Οι Ευρωπαίοι συνηθίζουν να κωλυσιεργούν ενώ οι Αμερικανοί δείχνουν να ενδιαφέρονται για αποτέλεσμα πριν την ολοκλήρωση της θητείας Ομπάμα. 

Ευ. Βενιζέλος: Η θεωρία της αυτόματης ανάπτυξης από το 2017 και μετά είναι εξίσου επικίνδυνη με τις αντιμνημονιακές δημαγωγίες που οδήγησαν στην τεράστια οικονομική βλάβη των τελευταίων είκοσι μηνών και ιδίως του πρώτου εξαμήνου του 2015. Ο κ. Τσίπρας προφανώς δεν έχει αίσθηση της ζημίας που ο ίδιος προκάλεσε. Το ελατήριο δεν είναι συμπιεσμένο ώστε να εκτιναχθεί. Ξεχαρβαλώθηκε με τους χειρισμούς και την αμφιθυμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας είναι το πολιτικό. Η ύπαρξη μιας απολύτως ακατάλληλης κυβέρνησης. Προχθές ψήφισαν τη σύμβαση για το Ελληνικό  «κλαίγοντας». Λέγοντας ότι δεν το ήθελαν αλλά ηττήθηκαν προσωρινά στην διαπραγμάτευση! Έτσι ανάκαμψη δεν υπάρχει.

Ως προς το χρέος θυμάστε τι λέγανε επί τόσα χρόνια εναντίον του μεγάλου κουρέματος του 2012. Τι έλεγαν για μονομερείς κινήσεις σχετικές με το «επονείδιστο» χρέος. Τώρα γλύφουν εκεί που έφτυναν. Ζητούν το συμπλήρωμα του OSI / PSI του 2012 που μας το έχουν υποσχεθεί από τότε. Όμως το 2012 η παρέμβαση στο χρέος έγινε προκαταβολικά, στην έναρξη του δεύτερου μνημονίου. Τώρα δυστυχώς θα γίνει στο τέλος του τρίτου μνημονίου, από το 2018 και πέρα, με τέταρτο μνημόνιο που θα περιέχει τους όρους. Αυτό είναι το κατόρθωμα Τσίπρα.

Το χρέος το διευθετούν αυτοί στους οποίους χρωστάμε, δηλαδή οι χώρες της ευρωζώνης που έχουν κυβερνήσεις οι οποίες απολογούνται στα κοινοβούλια και τους πολίτες τους. Οι αμερικάνοι φίλοι λένε πάντα συμπαθητικά λόγια, αλλά δανειστές μας είναι οι ευρωπαίοι.

 -Χρησιμοποιείτε σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον κ. Τσίπρα. Του έχετε αποδώσει κυνισμό και ανευθυνότητα. Αποκλείετε το ενδεχόμενο οι χειρισμοί της πρώτης περιόδου να οφείλονται σε αυταπάτη; 

Ευ. Βενιζέλος: Πρόκειται για εκφραστές ενός κυνικού πολιτικού τυχοδιωκτισμού με μόνο στόχο τη νομή της εξουσίας. Δεν έχουν ούτε ιδεολογικό ούτε προγραμματικό φραγμό. Και με τον κ. Καμμένο και με τον κ. Λεβέντη κοκ. Οι χειρισμοί της πρώτης περιόδου ήταν αποτέλεσμα μιας ολόκληρης αντίληψης μέσα στην οποία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν πολιτικά. Όταν αρνείσαι να κατανοήσεις την οικονομική και την διεθνή πραγματικότητα δεν έχεις αυταπάτες. Είσαι ανεύθυνος δημοκόπος που προκαλείς εθνική βλάβη. Επιπλέον δε έχεις εξαπατήσει τους πολίτες που σε ψήφισαν.

- Η κυβέρνηση πιστεύει πως κατήγαγε μεγάλη νίκη κατά της διαπλοκής διεξάγοντας τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Δεν πρέπει να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο;

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς πρέπει να ισχύει η αρχή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και κακώς δεν έγινε  διαγωνισμός τόσα χρόνια. Οι πρώτες άδειες δόθηκαν νομοθετικά από την κυβέρνηση Τζαννετάκη το 1989 με υπουργό εσωτερικών τον κ. Κωνσταντόπουλο και υπουργό δικαιοσύνης τον κ. Κουβέλη.  Η Βουλή ψήφισε σχετικό νόμο το 1995, πριν εικοσιένα χρόνια, λίγο πριν φύγω από υπουργός τύπου. Κακώς δεν εφαρμόστηκε ο νόμος αυτός. Όμως η σημερινή  κυβέρνηση ήθελε και θέλει να κλείσει σταθμούς και να επιβάλει φιλικά προς αυτήν επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο των ΜΜΕ. Είχα πει τον Ιανουάριο ότι η διαδικασία αυτή θα είναι ο πολιτικός της τάφος γιατί θα φανεί η αιμομικτική της σχέση με συμφέροντα. Βλέπετε τώρα τη σύνδεση με την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής. Βλέπετε επίσης ότι πολλά «παλιά» οικονομικά συμφέροντα έχουν «συμβιβαστεί» πολύ εύκολα με την κυβέρνηση. Τάξη δεν μπαίνει με τεχνητό περιορισμό των αδειών σε τέσσερις, με κατάργηση του ΕΣΡ, με παραβίαση του Συντάγματος και του ευρωπαϊκού δικαίου και με διαγωνισμό - καζίνο που οδηγεί σε μη ορθολογικά τιμήματα, που δεν δικαιολογούνται από τα μεγέθη της αγοράς

-Η Ν.Δ. ζητάει συστηματικά εκλογές. Εσείς συμφωνείτε; Μήπως βιάζεται ο κ. Μητσοτάκης; Γίνεται να στήνουμε συνεχώς κάλπες;

Ευ. Βενιζέλος: Εκλογές θα γίνουν όχι επειδή το  ζητά η αντιπολίτευση αλλά γιατί η κυβέρνηση θα συνειδητοποιήσει ότι αν περιμένει την αυτόματη οικονομική ανάκαμψη για να την κεφαλαιοποιήσει πολιτικά, θα συρθεί σε εκλογές με ταπεινωτικούς όρους γιατί η παρουσία της αποκλείει την οικονομική ανάκαμψη.

-Ποια πρέπει να είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές; Με ποια κόμματα πρέπει να συνεργαστεί; Τελευταία δίνει την εντύπωση πως πορεύεται με γνώμονα την άρνηση σε όλους και σε όλα. Αρνηθήκατε ακόμη και την ψήφιση της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών. Μάλιστα κάποιοι σχολίασαν ότι πυροβολείτε τα πόδια σας.

Ευ. Βενιζέλος: Η δημοκρατική παράταξη σήκωσε το δυσανάλογα μεγάλο βάρος της διαχείρισης της κρίσης. Οι άλλοι προσχώρησαν σταδιακά στην πολιτική μας. Υποχρέωση μας είναι πάντα να προτείνουμε μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική. Όσες δυνάμεις συμφωνούν με αυτή είναι  πράγματι ευρωπαϊκές και υπεύθυνες. Δεν μπορούμε να χαρίζουμε ούτε τον αγώνα που δώσαμε έως το 2015 ούτε την ευθύνη για το μέλλον του τόπου σε άλλους.

-Γιατί ναυάγησε το εγχείρημα της δημιουργίας ενός ευρύ Κεντροαριστερού πόλου; Η αποτυχία οφείλεται στα πρόσωπα, στις θέσεις ή στη χρονική περίοδο;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν μετέχω στους χειρισμούς και τις επαφές. Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχουν αντιστάσεις ή σκοπιμότητες προσωπικού χαρακτήρα. Είχα την ευκαιρία να δείξω τι σημαίνει να προτάσεις το εθνικό και το παραταξιακό συμφέρον σε σχέση  με την κατοχή ενός αξιώματος που  το αναλαμβάνεις στα πολύ δύσκολα και το αφήνεις για να δώσεις ευκαιρίες και σε άλλους. Σημασία έχει να διατυπώσουμε ως πολιτικός χώρος την ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική. Μόνο έτσι θα ανακόψουμε τον τεχνητό διπολισμό. Με αυτό ασχολούμαι και μέσω του  «Κύκλου ιδεών για την εθνική ανασυγκρότηση» που οργανώνει την Κυριακή 25/9 σχετική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη  στο ΕΒΕΘ ( Τσιμισκή 29 ) στις 11 το πρωί. 

Tags: Συνεντεύξεις 2016