Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2017
Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στο ραδιόφωνο του Alpha και στον δημοσιογράφο Σπύρο Χαριτάτο
Για τα αποτελέσματα του Eurogroup
Σπ. Χαριτάτος: Πρόεδρε καλή σας μέρα
Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα κ. Χαριτάτο, καλημέρα σε όλους όσους μας ακούνε.
Σπ. Χαριτάτος: Είμαστε στο τέλος της λιτότητας;
Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς όχι. Και δυστυχώς μένω έκπληκτος, μπορώ να πω, γιατί υπάρχει τόσο μικρή αντίληψη της πραγματικότητας στη συζήτηση που διεξάγεται στη χώρας μας από χθες, με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup. Αυτό το οποίο συνέβη εχθές, όπως έγραψα σε ένα σχόλιο μου, είναι η επανάληψη του Φεβρουαρίου του 2015. Ήταν συμπτωματικά και τότε 20 Φεβρουαρίου. Και τότε υπήρχε δήθεν μία συμφωνία στο Εurogroup, η οποία δεν ήρθε στη Βουλή για έγκριση και μας οδήγησε τελικά στο αδιέξοδο του καλοκαιριού του 2015, σε νόθο δημοψήφισμα, στη στροφή 180 μοιρών που έκανε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο, αλλά και σε μία βλάβη της οικονομίας, την οποία αγωνιζόμαστε να επανορθώσουμε, αλλά δεν μπορούμε ,γιατί όπως καταλαβαίνετε τώρα στόχος μας είναι το 2019, το 2020 να επιστρέψουμε εκεί που είμαστε το Δεκέμβριο του 2014. Αυτό λοιπόν το ίδιο συνέβη και χθες. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία, δεν είναι τίποτα το οριστικό, όλα παρατείνονται. Η διαπραγμάτευση θα είναι μακρά και δύσκολη. Θα πλησιάζουμε προς το χρόνο καταβολής πολύ σημαντικών δόσεων που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα στην ΕΚΤ και θα στριμωχτούμε πάλι με την πλάτη στον τοίχο. Θα τεθούν πάλι διλήμματα τα οποία είναι πάλι οξύτατα και βέβαια αυτό θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη βλάβη στην οικονομία, αλλά και βλάβη στους θεσμούς, στην ποιότητα της δημοκρατίας μας. Εγώ το επισημαίνω αυτό, το λέω αυτό. Δυστυχώς, άλλοι λένε ότι η κυβέρνηση πέτυχε στους στόχους της, δεν θα έχουμε λιτότητα, θα έχουμε αντίμετρα, δηλαδή πήραμε αντί να δώσουμε και η αξιωματική αντιπολίτευση λέει σε πολλούς τόνους ότι προσχώρησε ο κ. Τσίπρας στη λογική της Τρόικας και συμφώνησε μαζί της ώστε να κλείσει η αξιολόγηση. Δεν ισχύει τίποτα από αυτά. Απλώς παρατείνεται η εκκρεμότητα προς μεγάλη βλάβη των Ελλήνων πολιτών και της οικονομίας.
Σπ. Χαριτάτος: Όμως επιμένουν τα κυβερνητικά στελέχη, από νωρίς το πρωί, πρόεδρε, να μιλούν για πολιτική νίκη. Άραγε πώς μπορεί να γίνει πράξη,,,
Ευ Βενιζέλος : Είδατε τη συνέντευξη του κ. Ντάισελμπλουμ, του κ. Μοσκοβισί και του κ. Ρέγκλινγκ. Σας φάνηκε για νίκη της κυβέρνησης αυτό; Εγώ παρακολούθησα και τα 37 λεπτά – αυτή ήταν η διάρκεια της συνέντευξης – των τριών εκπροσώπων του Eurogorup και είδα να λένε αυτά που σας είπα. Ότι δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία, ότι φυσικά θα υπάρχουν μέτρα, «δημοσιονομικά ουδέτερα» αυτό σημαίνει σε καθαρή βάση, δηλαδή ως προς το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν αφορά τον πολίτη και το διαθέσιμο εισόδημα του και την τσέπη του, ούτε τις εσωτερικές ανισότητες που έχουν οξυνθεί δυστυχώς. Και βέβαια όλα αυτά με δεδομένο ότι η κυβέρνηση απεδέχθη τη λογική πως θα πάμε σε «προνομοθέτηση» μέτρων την οποία απέρριπτε. Και όλα αυτά με δεδομένο ότι θα έχουμε περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου.
Σπ. Χαριτάτος: Πρόεδρε, εγώ απλά να σας διαβάσω τι έχει δώσει η κυβέρνηση ως non paper προς τους δημοσιογράφους για να ενημερώσουν την κοινή γνώμη. Θα σας διαβάσω ακριβώς το κείμενο: η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά ούτε ένα ευρώ περαιτέρω μέτρα λιτότητας ...
Ευ. Βενιζέλος: Ψευδές. Το διέψευσαν κατηγορηματικά αυτό χθες και ο κ. Ντάισελμπλουμ και ο κ. Μοσκοβισί. Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ως υπουργός οικονομικών «δεν μπορώ ποτέ να πω ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω λιτότητα γιατί μπορεί να χρειαστεί», ο δε κ. Μοσκοβισί τόνισε με πολύ μεγάλη έμφαση ότι «σε net βάση, σε καθαρή βάση δηλαδή δεν θα υπάρχει περαιτέρω επιβάρυνση». Τι δηλαδή; Εφόσον πετύχουμε το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, από το 2018 και μετά, δεν θα χρειαστεί μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα.
Ε εντάξει, εδώ το θέμα είναι πώς πετυχαίνεις το στόχο του 3,5% και αν θα υπάρχει πλεόνασμα του πλεονάσματος που θα μοιραστεί με κάποια κοινωνικά κριτήρια. Αλλά μιλάμε για τουλάχιστον 3,5% πλεόνασμα έτσι από το 2018 και μετά, όταν η χώρα έχει ισχυρά επιχειρήματα να πείσει τους δανειστές ότι πρέπει να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, γιατί το χρέος μας τώρα, λόγω της διευθέτησης που κάναμε το 2012 , είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν, όταν μιλούσαμε για τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Σπ. Χαριτάτος: Να προσθέσω, πρόεδρε, ότι η κυβέρνηση μιλάει για δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος. Δεν ξέρω αν έχετε αυτή την αίσθηση εσείς.
Ευ. Βενιζέλος: Για το θέμα αυτό όλοι περιμένανε τους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι συγκρότησαν μια επιτροπή και τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξεδόθη και υπάρχει ένα είδος συμβιβασμού. Αλλά αυτά έχουν αντιμετωπιστεί νομίζω σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις με την απόφαση του Δικαστηρίου του Λουξεμβούργου.
Σπ. Χαριτάτος: Άρα οι χθεσινές εξελίξεις σε τι αφορούν; Στην ελληνική πραγματικότητα ή την προσωρινή διευθέτηση ενόψει εκλογών στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, την αποκατάσταση δηλαδή ενός κλίματος ηρεμίας, προκειμένου να γίνουν εκλογές στα άλλα κράτη .....
Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω ότι η πολιτική συμφωνία είναι πάρα πολύ απλή. Η ανεπίσημη δηλαδή γιατί επίσημη δεν υπάρχει. Το Deal δηλαδή, η διευθέτηση. Μας δίνουν χώρο να σερνόμαστε, να τρώμε τις σάρκες της ελληνικής οικονομίας, παρατείνεται η αξιολόγηση, η εκκρεμότητα, δεν επιστρέφουν οι καταθέσεις στις τράπεζες, δεν αποκαθίσταται η ομαλότητα, είμαστε σε καθεστώς capital controls. Μπορεί να μιλάμε θεωρητικά για ποσοστό ανάπτυξης 2,7% το 2017, αλλά όλος ο κόσμος βλέπει δίπλα του ότι η ύφεση συνεχίζεται. Και αυτοί τι κερδίζουν; Απαλλάσσονται προσωρινά από το ελληνικό πρόβλημα έως ότου διεξαχθούν οι εκλογές στην Ολλανδία και τη Γαλλία. Τώρα επειδή οι εκλογές στη Γερμανία είναι το Φθινόπωρο και μάλιστα αργά το Φθινόπωρο και μετά υπάρχουν διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης, που κρατούν αρκετά στη Γερμανία, φοβούμαι ότι δεν θα προλάβουμε και τις γερμανικές εκλογές. Άρα μπορεί να έχουμε μεγάλα διλήμματα και ένταση και κρίση παραμονές γερμανικών εκλογών και αυτό να μην είναι και το καλύτερο δυνατό γιατί δεν θα έχουμε και έναν συνομιλητή στη Γερμανία με τον οποίο να μπορούμε να βγάλουμε άκρη.
Σπ. Χαριτατος: Όμως πρόεδρε, νωρίς το πρωί σε δημόσια τοποθέτησή του, στην πρωινή ζώνη της τηλεόραση ο Νίκος Παππάς μίλησε για ψυχρολουσία της αντιπολίτευσης και της Ν.Δ. μετά την επίτευξη συμφωνίας, όπως τη χαρακτηρίζει με τους θεσμούς.
Ευ. Βενιζέλος: Δεν θα μπω σε αυτή τη συζήτηση. Αυτή είναι μια συζήτηση «παιδική», θα μου επιτρέψετε να πω. Είναι μια συζήτηση επικοινωνιακή, δημαγωγική, παλαιάς κοπής. Τώρα μπορούμε να μιλάμε με όρους αλήθειας; Με όρους αριθμητικούς, μπορούμε να μιλάμε πρακτικά, μπορούμε να βλέπουμε γύρω μας; «Ψυχρολουσία» ο ένας, «επιτυχία» ο άλλος. Εδώ να πούμε την αλήθεια. Αυτό που συνέβη είναι δυστυχώς η επανάληψη του σεναρίου της ενδιάμεσης συμφωνίας του Φεβρουαρίου του 2015, που μας οδήγησε έναν πόντο πριν το γκρεμό και φοβούμαι και κρούω τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα έχουμε επανάληψη του ιδίου σεναρίου. Αλλά η δευτέρα πλάνη είναι χείρων της πρώτης.
Σπ. Χαριτάτος: Τότε θα σας ρωτήσω πρόεδρε επιστροφή τεχνικών κλιμακίων από Δευτέρα. Ποιος πληρώνει το μάρμαρο; Τι θα κοστίσει στον Έλληνα την καθημερινότητα του, στον κάτοικο αυτής της χώρας;
Ευ. Βενιζέλος: Έχει πει το ΔΝΤ που καθοδηγεί τα τεχνικά κλιμάκια τι θέλει. Θέλει να μειωθεί το αφορολόγητο, άρα με το που μειώνεται το αφορολόγητο μεγαλώνει η επιβάρυνση, απλώνει η φορολογική βάση. Μπορεί κάποιοι να ελαφρυνθούν αλλά τα χαμηλότερα στρώματα θα επιβαρυνθούν και, δεύτερον, θέλει μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Αυτό αγγίζει πια τις κύριες συντάξεις. Αυτά είναι τα δύο βασικά τα οποία τα θέτουν με όλους τους τόνους. Και όλα αυτά ξεκινούν κ. Χαριτάτο, από το γεγονός ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν κατάλαβε, ποτέ δεν θέλησε να παραδεχθεί, τι έχει συμβεί σε σχέση με το χρέος, να αποκτήσει μία επιχειρηματολογία εθνική σε σχέση με το χρέος, ώστε να διεκδικήσει μικρότερα πλεονάσματα και να αποκτήσει η χώρα μια στρατηγική εξόδου από την κρίση. Όλες αυτές οι δημαγωγίες, οι ανευθυνότητες, οι χυδαιότητες οι οποίες είχαν λεχθεί τα προηγούμενα χρόνια εναντίον της προσπάθειας μας μέχρι το Γενάρη του 2015, έρχονται τώρα εναντίον της κυβέρνησης, αλλά τελικά εναντίον της χώρας. Αυτό είναι το κακό.
Σπ. Χαριτάτος: Και θα ήθελα να μου διευκρινίσετε, Πρόεδρε, και ρωτώ το Συνταγματολόγο Ευάγγελο Βενιζέλο πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση επί μήνες μας έλεγε ότι η προνομοθέτηση μέτρων είναι αντισυνταγματική να έχουμε και προνομοθέτηση και να μιλούν και στελέχη της κυβέρνησης, όπως προσφάτως, πριν από λίγες ώρες, δηλαδή, χθες βράδυ, ο υπουργός Σταθάκης, για τη λήψη ενός μέτρου και μιας ελάφρυνσης, δηλαδή και αντισταθμιστικά οφέλη και μέτρα.
Ευ. Βενιζέλος: Αυτά που λέγανε για τη λεγόμενη «προνομοθέτηση», δηλαδή για την νομοθέτηση με μελλοντική ισχύ, ήταν αστεία επιστημονικά. Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα: έχει ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος από τον ΣΥΡΙΖΑ, της απλής αναλογικής. Αυτός δεν ισχύει στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Θα ισχύσει στη δεύτερη, δηλαδή μετά από χρόνια. Αυτό, είναι «προνομοθέτηση»; Επιτρέπει το Σύνταγμα να ορίζεις το χρόνο της ουσιαστικής ισχύος των διατάξεων όποτε θέλεις, πέρα από την τυπική ισχύ που ταυτίζεται με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ; Υπάρχει διάκριση τυπικής και ουσιαστικής ισχύος; Έχουμε παραδείγματα προκαταβολικής νομοθέτησης; Έχουμε. Και μάλιστα, τεράστια παραδείγματα, όπως του εκλογικού νόμου.
Τώρα, τι συζητάμε; Νομικό είναι το θέμα; Το θέμα είναι πολιτικό, οικονομικό, διαπραγματευτικό. Βασίζεται στα ψέματα, δυστυχώς, που έχουν ειπωθεί επί χρόνια και έχουν βλάψει τη χώρα. Διότι, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν βλάπτουν τη χώρα μόνο ως κυβέρνηση από το 2015 και μετά. Την έχουν βλάψει και ως αντιπολίτευση, διότι παρεμπόδισαν τη κοινωνία να στηρίξει τις επιλογές μας, επηρέασαν τα κόμματά μας, τα έκαναν αμφίθυμα. Δεν μπορέσαμε να κάνουμε όλα όσα έπρεπε να κάνουμε με τον ρυθμό που έπρεπε. Έχουν προκαλέσει ζημιά και πριν από το 2015 και ακόμη μεγαλύτερη μετά το 2015. Διότι, αντικρούουν την αλήθεια, δεν λένε στον κόσμο την αλήθεια.
Σπ. Χαριτάτος: Είναι πολιτική απάτη ή δυνατότητα το ψηφίζω μέτρα ψηφίζω ελαφρύνσεις, ταυτόχρονα, Πρόεδρε;
Ευ. Βενιζέλος: Μα, ποιες ελαφρύνσεις; Σας είπα. Μετά από 3,5% πλεόνασμα; Έλεος. Αν πρόκειται η χώρα να έχει υπεραπόδοση φόρων και σκληρά μέτρα ώστε να έχει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3,5%, θα οδηγηθεί στην απόλυτη καταστροφή, πια, χωρίς να έχουμε ένα μέλλον. Γιατί συζητάμε τώρα. Τι λένε στον κόσμο.
Σπ. Χαριτάτος: Είναι αυτά που η κυβέρνηση δίνει στην κοινή γνώμη ως ελαφρυντικό των εξελίξεων στο Eurogroup.
Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω ότι η κοινή γνώμη έχει συνείδηση της πραγματικότητας γιατί ξέρει υπό ποιες συνθήκες ζει, τι έσοδα έχει, ποια είναι η αγοραστική της δύναμη, τι γίνεται στην αγορά, τι γίνεται στον κόσμο. Και ξέρει, πότε ήταν καλύτερα. Τον Δεκέμβριο του 2014 πριν τις εκλογές, τις πρώτες που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ ή τώρα;
Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τον μεσαίο προοδευτικό χώρο
Σπ. Χαριτατος: Πρόεδρε, βοηθήστε με λίγο, ένα ερώτημα πριν σας ευχαριστήσω για την κουβέντα μας, για το σχόλιό σας. Προσπαθώ να αντιληφθώ τις κινήσεις, τις πρωτοβουλίες, της Προέδρου Φώφης Γεννηματά και κάποιες πρόσφατες δηλώσεις στις οποίες παραδέχεται ανοικτά ότι εάν μετά τις εκλογές δεν σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης στην οποία θα συμμετέχουν απαραιτήτως ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική. Τι σημαίνει αυτό.
Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε. Αυτά τα έχω δει και εγώ δημοσιευμένα, ως σχόλια και αναλύσεις συναδέλφων σας δημοσιογράφων, που επικαλούνται φράσεις της κας Γεννηματά ή άλλων στελεχών εντός εισαγωγικών αλλά θέλω να ελπίζω ότι τα εισαγωγικά δεν ισχύουν και πρόκειται απλώς για δημοσιογραφικές αναλύσεις. Η θέση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία απορρέει από τις αποφάσεις του Συνεδρίου μας του 2015, είναι απολύτως καθαρή. Το μήνυμα είναι σαφές: Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων, περιλαμβανομένου και του ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, χρειαζόμαστε εκλογές να πέσει και να φύγει αυτή η βλαπτική κυβέρνηση. Μετά ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να μετάσχει εάν δηλώνει πίστη στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Αλλά δεν μπορεί ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ να καθορίσει τις εξελίξεις.
Δεν μπορεί, εμείς, ο χώρος ο δημοκρατικός, που έχουμε σηκώσει το βάρος της προστασίας της χώρας να σερνόμαστε πίσω από τις σκοπιμότητες ενός ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ. Λοιπόν, δεν μπορεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη να στείλει ένα μήνυμα ότι είναι παράγοντας αβεβαιότητας, ασάφειας και ανωμαλίας και δεν έχει εναλλακτική λύση για τη χώρα.
Από την άλλη πλευρά, λύση δεν είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ούτε είναι λογικό ούτε είναι ιστορικά δίκαιο να αναζητάμε τη λύση σε αυτούς που έχουν την ευθύνη για όσα συνέβησαν μέχρι το 2009. Όμως, φοβούμαι ότι αν εκπέμπεται από τον μεσαίο, δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο ένα μήνυμα ασάφειας και αβεβαιότητας ή αν κάποιοι δίνουν την εντύπωση ότι φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό πιστεύω ότι δεν ισχύει, τότε, στρέφουμε τον κόσμο προς τη λύση της Νέας Δημοκρατίας ενώ ο κόσμος θέλει να έχει μια εναλλακτική λύση προοδευτική αλλά όχι ΣΥΡΙΖΑ, όχι ΑΝΕΛ.
Αυτοί οι οποίοι τα λένε αυτά, ενισχύουν τον κ. Μητσοτάκη και τον οδηγούν στην αυτοδυναμία και βλάπτουν τη χώρα. Έχω εξηγήσει σε ποιο πλαίσιο κινείται η παράταξη, όπως το πιστεύω, αυτό είναι το πλαίσιο που έχει ψηφίσει το Συνέδριό μας, αυτό είναι το πλαίσιο που πρέπει να υπηρετήσουμε όλοι, στέλνοντας ένα πεντακάθαρο μήνυμα, αλλά για να στείλουμε το μήνυμα πρέπει να ασχολούμαστε με την ουσία των πραγμάτων. Δηλαδή, με την στρατηγική εξόδου από την κρίση, στην οποία θα έρθουν όλοι, εμείς θα έχουμε την πολιτική διεύθυνση, ας το πούμε έτσι, ενός σχεδίου στο οποίο έχουμε δώσει το αίμα μας και τον κόπο μας και σε αυτό προσχώρησαν όλοι οι άλλοι. Δεν προσχωρήσαμε εμείς στη Νέα Δημοκρατία το 2011. Η Νέα Δημοκρατία προσχώρησε μέσω της κυβέρνησης Παπαδήμου στη δική μας λογική και στη δική μας στρατηγική.
Σπ. Χαριτατος: Οφείλω, όμως, εδώ να προσθέσω και να σημειώσω, Πρόεδρε, ότι η κουβέντα περί εκλογικής αναμέτρησης με απλή αναλογική, δεν βοηθά ούτε τη Φώφη Γεννηματά στη δυναμική της παρέμβαση που οφείλει να έχει ως Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Κάποιος πρέπει να προστατεύσει και την Πρόεδρο και την Παράταξη.
Ευ. Βενιζέλος: Μα τι συζητάμε τώρα; Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να ψηφιστεί η απλή αναλογική ώστε να ισχύσει άμεσα. Λοιπόν, εμείς δεν την ψηφίσαμε. Εμείς ψηφίσαμε να υπάρχει σταθερότητα και να μην κάνει παιχνίδια ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έχει ψηφίσει η Παράταξη. Αλλάζουμε γραμμή; Δεν αλλάζουμε γραμμή. Ποιος την αλλάζει τη γραμμή; Έτσι αλλάζουν οι στρατηγικές επιλογές ενός χώρου που έχει δώσει όλο του το είναι στη χώρα;
Σπ. Χαριτατος: Τότε, ποιος συμβουλεύει τη Φώφη Γεννηματά…
Ευ. Βενιζέλος: Δεν ξέρω, δεν ασχολούμαι με αυτά, ούτε πιστεύω ότι αυτά αποδίδουν τις θέσεις της κας Γεννηματά ή οποιουδήποτε στελέχους. Τα βλέπω ως αναλύσεις και βλέπω, όπως σας είπα και δηλώσεις εντός εισαγωγικών που θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχουν, είναι ανακριβείς. Πρέπει να διαφυλάξουμε την ενότητα του χώρου μας, την αξιοπιστία του, την ιστορική του δυναμική αλλά και την καθαρότητα των θέσεών του. Διότι, εάν δεν έχεις καθαρές θέσεις και καιροσκοπείς τότε είσαι φτερό στον άνεμο, δεν προσφέρεις υπηρεσία ούτε στην παράταξη ούτε στο έθνος.
Σπ. Χαριτάτος: Οφείλω να ρωτήσω, Πρόεδρε, εάν είδατε να αλλάζει κάτι στον χώρο, στην παράταξη, εάν άνθισε κάτι, εάν οι αντιθέσεις αμβλύνθηκαν, οι διαμάχες περιορίστηκαν με την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς και η Φώφη Γεννηματά μιλά για συνεννόηση και λέει ξεκάθαρα ότι συνεννόηση δεν σημαίνει ασυλία. Ωστόσο, ο Γιώργος Παπανδρέου επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ. Δεν ξέρω κατά πόσο ευνόησε δημοσκοπικά αυτή η επιστροφή ή το κλίμα της Παράταξης.
Ευ. Βενιζέλος: Δεν κάνω τέτοιες εκτιμήσεις ούτε με ενδιαφέρουν αυτά, κύριε Χαριτάτο. Εμένα με ενδιαφέρει ο προοδευτικός χώρος η δημοκρατική παράταξη να έχει καθαρή γραμμή και αυτό που λέει να έχει απήχηση στον κόσμο αλλά και να έχει νόημα για τη χώρα και την προοπτική της.
Σπ. Χαριτάτος: Αναρωτιέμαι, πάντως, εάν η Φώφη Γεννηματά όφειλε ή έπρεπε ή αν θα ήταν, αν θέλετε προς το συμφέρον της παράταξης πριν προβεί σε δηλώσεις περί απλής αναλογικής και ό,τι άλλο προέκυψε μετά να καλέσει στο τηλέφωνο, να ζητήσει τη βοήθεια του Συνταγματολόγου και έμπειρου πολιτικού Ευάγγελου Βενιζέλου. Βλέπω ότι κρατά μια απόσταση από εσάς η Φώφη Γεννηματά.
Ευ. Βενιζέλος: Είμαι πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έχω την παρουσία μου στην παράταξη και στη Βουλή και λέω αυτά που θέλω να πω και τα λέω και θα τα λέω όπως τα πιστεύω, όπως τα έχω βιώσει, γιατί εθνικό καθήκον όλων μας είναι να λέμε την αλήθεια και να προτάσσουμε το εθνικό συμφέρον.
Σπ. Χαριτάτος: Έχω την αίσθηση ότι διατηρεί μια απόσταση από εσάς η Φώφη Γεννηματά. Από τον πρώην Πρόεδρο..
Ευ. Βενιζέλος: Ας αφήσουμε τώρα τις ψυχολογικές ερμηνείες. Σημασία έχει να μιλάμε πολιτικά, σωστά και να εκπέμπουμε καθαρά μηνύματα χωρίς αμφισημίες και χωρίς να δημιουργούμε αμφιβολίες που βλάπτουν την προοπτική, την στρατηγική. Βλάπτουν τον χώρο και βλάπτουν και αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Την έξοδο της Ελλάδος από την κρίση.
Σπ. Χαριτάτος: Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να σας ευχαριστήσω θερμά για την κουβέντα μας.
Ευ. Βενιζέλος: Και εγώ σας ευχαριστώ.