Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2018

 

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στο δελτίο ειδήσεων του Alpha με τον Αντώνη Σρόιτερ

 

Α. Σρόιτερ: Κύριε Βενιζέλο, καλησπέρα.

Ευ. Βενιζέλος: Καλησπέρα κ. Σρόιτερ.

Α. Σρόιτερ: Είχατε μία πολύ έντονη ομιλία χθες στη Βουλή και, αν το δει κάποιος από μακριά βεβαίως και δεν σταθεί στα όσα συνέβησαν, θα έχει το εξής ερώτημα. Υπάρχουν τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, προστατευόμενοι μεν αλλά μάρτυρες, οι οποίοι καταθέτουν για δεκάδες εκατομμύρια τα οποία πήγαιναν σε χέρια πολιτικών, βαλίτσες και πάει λέγοντας. Γιατί μία κυβέρνηση δεν πρέπει να σπεύσει να ερευνήσει αυτό το θέμα, γιατί δεν πρέπει να γίνει μία προανακριτική Επιτροπή, γιατί δεν πρέπει να δώσουν λόγο όλοι όσοι εμπλέκονται σε όλο αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό. Βάλατε πολλά πράγματα μαζί. Βεβαίως και πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση, άλλωστε υπάρχει ένα διεθνές σκάνδαλο, ιατροφαρμακευτικό, Novartis που ερευνάται σε πολλές χώρες. Βεβαίως και πρέπει να δώσουν λόγο οι ένοχοι, αλλά οι κυβερνήσεις δεν διερευνούν ποινικές υποθέσεις, υπάρχει ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και διάκριση των εξουσιών. Εδώ το πρόβλημα είναι η μείξη δικαιοσύνης και πολιτικής. Η πολιτική και πιο συγκεκριμένα η κυβερνητική καθοδήγηση η οποία παίρνει τη μορφή αντιποίησης εισαγγελικών αρμοδιοτήτων. Όχι τώρα, εδώ και 14 μήνες. Γιατί ο κ. Τσίπρας και οι Υπουργοί του και ο φιλικός του Τύπος, τα έχουν προαναγγείλει αυτά από τον Ιανουάριο του 2017. Υπάρχουν συνεχή δημοσιεύματα τα οποία, ω του θαύματος, επαληθεύονται και μην πει κανείς ότι υπάρχουν στοιχεία στη δικογραφία, γιατί δεν υπάρχουν. Δεν στάλθηκε στη Βουλή κανένα στοιχείο, πλην των τριών καταθέσεων των ανώνυμων μαρτύρων και μην πει κανείς ότι υπάρχουν στοιχεία του FBI, γιατί δεν υπάρχουν.

Όπως ξέρετε, συμπτωματικά, το δικό μου όνομα δεν υπάρχει ούτε καν στο διαβιβαστικό του αμερικανικού εγγράφου, το δικό μου, του κ. Πικραμμένου και του κ. Κουτρουμάνη, αλλά και για τους άλλους επτά, περιλαμβάνονται τα ονόματα στο διαβιβαστικό επειδή το ζήτησε η ελληνική πλευρά, παρανόμως, αλλά επί της ουσίας δεν υπάρχει τίποτα. Τα δύο έγγραφα, αυτά που αφορούν πολιτικούς κι αυτά που αφορούν μη πολιτικούς, είναι ταυτόσημα, με πληροφορίες οι οποίες είναι ,θα έλεγα, προσιτές στους πάντες.

Α. Σρόιτερ: Ο κ. Κοντονής είπε πριν από λίγο, γι’ αυτό ακριβώς το ερώτημα και γι’ αυτό ακριβώς το θέμα, ότι οι δημοσιογράφοι μπορεί να έχουν κι άλλες πηγές και να έχουν πρόσβαση σε πρόσωπα και να μαθαίνουν πράγματα πριν τα καταθέσουν.

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως, οι δημοσιογράφοι παγκοσμίως, ναι. Αλλά όχι δημοσιογράφοι οι οποίοι μονίμως και κατ’ επάγγελμα γίνονται οι εκφραστές της κυβέρνησης και ορισμένων εισαγγελικών και δικαστικών κύκλων, κατά παράβαση της Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας και του Οργανισμού Δικαστηρίων, γιατί δεν υπάρχουν γενικώς δημοσιογράφοι, υπάρχει μία συγκεκριμένη εφημερίδα και ένας δημοσιογράφος, δηλαδή το Documento και ο κ. Βαξεβάνης, με προνομιακές σχέσεις, ο οποίος διακινεί αυτές τις πληροφορίες μέχρι και 4 Φεβρουαρίου.

Α. Σρόιτερ: Αυτό το λέτε εσείς. Ναι, δεν είναι εδώ ο κ. Βαξεβάνης...

Ευ. Βενιζέλος: Θα τον φέρετε. Μία μέρα πριν τη διαβίβαση του φακέλου στη Βουλή, ενώ η εφημερίδα αυτή τυπώνεται από το βράδυ της Παρασκευής, την Κυριακή, ενώ η κατάθεση έγινε την Κυριακή το μεσημέρι, περιλαμβάνονται στην εφημερίδα στοιχεία της κατάθεσης.

Α. Σρόιτερ: Η ουσία είναι ότι αυτό το οποίο είχε γράψει η εφημερίδα τότε, στην πορεία επιβεβαιώθηκε, το πώς επιβεβαιώθηκε δεν το γνωρίζω, σε ό,τι αφορά τους πρώην πρωθυπουργούς.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, με συγχωρείτε. Αυτό είναι η αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Βεβαίως, εάν κάποιοι κύκλοι σχεδιάζουν εδώ και μήνες να εμπλέξουν σώνει και καλά κάποιον πρωθυπουργό, τότε καλού κακού εμπλέκουν δύο, βάζουν και τον κ. Πικραμμένο, για να είναι ασφαλείς.

Α. Σρόιτερ: Κύριε Βενιζέλο, θέλατε κι εσείς αυτή την προανακριτική, σας άκουσα να το λέτε, για να αποδειχθεί η αλήθεια σε όλη αυτή την πορεία. Τι προσδοκάτε ότι θα γίνει σε αυτόν τον μήνα ,εάν είναι μήνας;

Ευ. Βενιζέλος: Τίποτα δεν θα γίνει. Το είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, το είπε καθαρά. Θέλουνε μία Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης η οποία δεν θα κάνει τίποτα επί της ουσίας. Εάν διαπιστώσει ότι τα αδικήματα αυτά έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο, άρα δεν γίνεται τίποτα. Ούτως ή άλλως, για την απιστία που είναι το βαρύ αδίκημα, το θεμέλιο -αν δεν έχεις κάνει απιστία, τι έχεις κάνει; Είπαν μόνοι τους ότι υπάρχει παραγραφή, για να καλύψουν την περίπτωση του κ. Κουρουμπλή.

Μένουν οι υποτιθέμενες δωροδοκίες. Αν λοιπόν, σου λέει, είναι κατά την άσκηση των καθηκόντων, έχει επέλθει παραγραφή. Αν δεν είναι, - αυτό όμως είναι ένα νομικό θέμα, όχι πραγματικό- τότε είναι αρμόδια η δικαιοσύνη. Μα η δικαιοσύνη έκρινε ότι δεν είναι αρμόδια και τα έστειλε στη Βουλή. Άρα τι θα πει η δικαιοσύνη; Ότι έχουν και αυτά παραγραφεί. Μας δουλεύουν δηλαδή, αφήνουν τη λάσπη να αιωρείται και δεν δίνουν καμία δικονομική δυνατότητα διερεύνησης. Είδατε πόσο αμήχανος ήταν ο κ. Κοντονής όταν του είπατε, «ποια είναι η προσωπική σας γνώμη, κ. Υπουργέ Δικαιοσύνης, να έρθουν στην Επιτροπή οι ανώνυμοι μάρτυρες και να καταθέσουν έστω ανωνύμως;»

Α. Σρόιτερ: Είπε ότι θα το αποφασίσει η Επιτροπή.

Ευ. Βενιζέλος: Είπε όχι, «δεν το ξέρω». Μα δεν έχει άποψη, ξέρετε γιατί; Γιατί η άποψη που είπε επισήμως στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ δια του εισηγητού του είναι ότι δεν θέλουν έρευνα, ούτε μάρτυρες, ούτε τίποτα, μία νομική συζήτηση να κλείσει το θέμα για να υπάρχει ένα σκηνικό λάσπης το οποίο έχουν δημιουργήσει. Αλλά χθες νομίζω ότι υπέστησαν συντριβή. Και ξέρετε, επειδή μιλήσατε για το τεκμήριο αθωότητος με τον κ. Κοντονή, έλεγε ένας πολύ παλιός καθηγητής της Νομικής, ο Παναγιώτης Ζέππος, Υπουργός Παιδείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας, «η νομική επιστήμη δεν μανθάνεται ολίγον κατ’ ολίγον, μανθάνεται εν τω συνόλω της», όταν ο νομικός μιλά νομικά πια και όχι ως ένας κοινός πολίτης. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο κάθε νομικός ξέρει ότι στην ποινική δίκη, στην ποινική κατηγορία, δεν αποδεικνύεις την αθωότητά σου, πρέπει να αποδειχθεί η ενοχή σου. Το να δημιουργηθούν αμφιβολίες, αυτό είναι μία ευνοϊκή κατάσταση λόγω τεκμηρίου. Να καταρρεύσει η κατηγορία. Αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι να καταρρεύσει παταγωδώς η κατηγορία . Και σας λέω, εγώ δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά για κανέναν, μιλώ για τον εαυτό μου, αλλά μιλώ και για τους συναδέλφους μου στους οποίους πιστεύω, τους συναδέλφους μου εν τη ευρεία εννοία, δεν ξεχωρίζω κόμματα ή περιόδους, αλλά πάρτε τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας τι έκανε χθες; Έκανε την εξής μεγάλη πολιτική και, θα μου επιτρέψετε να πω, και κοινωνική ατιμία, έκανε μία αγόρευση η οποία είχε ως αντικείμενο τις πολιτικές ευθύνες. Πολιτική ευθύνη για ποιο πράγμα; Για την εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης. Μάλιστα. Τσουβάλιασαν περιόδους εκτίναξης της δαπάνης και περιόδους περικοπής της δαπάνης. Εγώ είμαι μέλος της κυβέρνησης και Αντιπρόεδρος όλων των κυβερνήσεων από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 που ξαναπήγαν τη δαπάνη εκεί που την είχαμε το 2004, στα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ την είχαμε βρει στα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009. Επιπλέον, συμπτωματικά, εγώ πέραν της μείωσης της δαπάνης, αφήρεσα από τις φαρμακευτικές εταιρίες και 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω του PSI με το κούρεμα των ομολόγων.

Α. Σρόιτερ: Τα έχετε πει, μην το ξαναπούμε αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Και ενώ λέει πολιτικές ευθύνες, δεν λέει πολιτικές ευθύνες για ποια περίοδο και στη συνέχεια, ενώ έχει μιλήσει για πολιτικές ευθύνες λέει, να γίνει προκαταρκτική Επιτροπή, δηλαδή ποινικές ευθύνες και «να ψηφίσουν οι Βουλευτές μας την πρόταση», όχι να ψηφίσουν κατά συνείδηση, να ψηφίσουν την πρόταση, αλλά διατεταγμένα, όπως και έγινε.

Α. Σρόιτερ: Είπατε μία κουβέντα πριν και νομίζω ότι είναι σημαντική και θέλω να σταθώ, είπατε εγώ δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά για κανέναν. Επιτρέψτε μου να κάνω το ερώτημα.

Ευ. Βενιζέλος: Προσέξτε, το λέω γιατί έτσι πρέπει να πω, διότι αυτό επιβάλλει η νομική τάξη, ο νομικός πολιτισμός.

Α. Σρόιτερ: Να κάνω το ερώτημα.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ πιστεύω ότι πρόκειται για μία σκευωρία κατά των πολιτικών αντιπάλων και εξήγησα τι σημαίνει να στοχοποιείς Σαμαρά-Βενιζέλο, Βενιζέλο-Σαμαρά, Στουρνάρα, Αβραμόπουλο για να σου αδειάσει τη θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Α. Σρόιτερ: Για αυτούς βάζετε το χέρι σας στη φωτιά κ. Υπουργέ;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, βάζω το χέρι μου στη φωτιά για όλους τους ανθρώπους στους οποίους πιστεύω και με τους οποίους έχω συνεργαστεί.

Α. Σρόιτερ: Για αυτούς λέω.

Ευ. Βενιζέλος: Με αυτούς που έχω συνεργαστεί στις κυβερνήσεις, βάζω το χέρι μου στη φωτιά.

Α. Σρόιτερ: Το βάζετε;

Ευ. Βενιζέλος: Με αυτούς που έχω συνεργαστεί στις κυβερνήσεις. Αλλά, με συγχωρείτε, δεν μπορώ να βάλω το χέρι μου στη φωτιά για τους γιατρούς. Δεν μπορώ να βάλω το χέρι μου στη φωτιά για τους υπαλλήλους, για τα στελέχη.

Α. Σρόιτερ: Μιλώ για τους πολιτικούς, μιλώ για τα πολιτικά πρόσωπα.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, βεβαίως.

Α. Σρόιτερ: Μιλώ για τα πολιτικά πρόσωπα και έχει ένα αρνητικό παρελθόν η Βουλή, γιατί σας θυμίζω ότι κάποτε…

Ευ. Βενιζέλος: Μπορώ να μη βάλω το χέρι μου στη φωτιά για τον Πικραμμένο;

Α. Σρόιτερ: Σας ρώτησα.

Ευ. Βενιζέλος: Μπορώ να μη βάλω το χέρι μου στη φωτιά για τον Πικραμμένο; Είδατε χθες το θέαμα, αλλά πάρτε τη δική μου περίπτωση, έχετε δει τι λέει, με συγχωρείτε, είναι η πιο χαρακτηριστική γιατί είναι η πιο γελοία περίπτωση.

Α. Σρόιτερ: Επιτρέψτε μου, είναι σημαντικό. Ένα λεπτό πριν πάμε σε αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Διότι εγώ δεν είμαι ούτε Υπουργός Υγείας, ούτε Υπουργός Εργασίας.

Α. Σρόιτερ: Επιτρέψτε μου, γιατί αυτό το θέμα αφορά δέκα πολιτικούς.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν έχω καμία επαφή.

Α. Σρόιτερ: Δεν αφορά μόνο εσάς.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά εμένα με αφορά από κεκτημένη ταχύτητα επειδή είμαι, όπως είπα, κάρφος στον οφθαλμό τους και έτσι την πατούν, γιατί με έχουν απέναντί τους αντίπαλο θεσμικό. Γιατί εδώ το θέμα είναι τώρα η δημοκρατία, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, το κράτος δικαίου, ο ζόφος. Επειδή δεν μπορούν να πουν τίποτα το ριζοσπαστικό στην οικονομία, επειδή είμαστε εκτός ελέγχου στην εξωτερική πολιτική, κατασκευάζουν ένα θέμα για να πάμε σε εκλογές σε κάποιους μήνες υπό συνθήκες ρήξης και αυτό ξέρετε τι σημαίνει;

Α. Σρόιτερ: Μου ξεφεύγετε από το θέμα που σας έβαλα.

Ευ. Βενιζέλος: Ότι η χώρα, τη στιγμή που πρέπει να πάει μπροστά με συναίνεση, βλέποντας το μέλλον, διαμορφώνει εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ συνθήκες αυξημένου κινδύνου χώρας, country risk. Δηλαδή είμαστε μία χώρα πολιτικά και θεσμικά επισφαλής, τη στιγμή που πρέπει να ανατάξουμε την οικονομία, να θέσουμε σε λειτουργία το τραπεζικό σύστημα, να φέρουμε επενδύσεις, να γυρίσουμε στην κανονικότητα.

Α. Σρόιτερ: Τι σας καταλογίζουν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι, όχι σε εσάς προσωπικά, σε όλους εκείνους οι οποίοι λένε ότι έχουμε μία σκευωρία μπροστά μας. Λένε λοιπόν, και το διαβάζετε, ότι τα ίδια έλεγε το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, τα ίδια έλεγαν πολλοί Βουλευτές που είναι μέσα στο Κοινοβούλιο σήμερα, κάποιοι έβαζαν και το χέρι τους στη φωτιά, όταν ανέβαινε στο βήμα ο Τσοχατζόπουλος για παράδειγμα και έλεγε ότι είμαι τελείως αθώος και αυτό το οποίο μου λέτε σήμερα είναι μία τεράστια σκευωρία, δεν είναι τίποτα άλλο, και η Βουλή ψήφιζε, κ. Πρόεδρε, ότι ο Τσοχατζόπουλος δεν έχει καμία ευθύνη και τελείωνε στην Ανακριτική η υπόθεση αυτή.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν είναι έτσι.

Α. Σρόιτερ: Πώς δεν είναι έτσι; Το διαβάζω.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε που το λέω, επειδή τα έχω ζήσει, δεν είναι ακριβές αυτό που λέτε. Το λέτε καλόπιστα όμως και θέλω να σας απαντήσω.

Α. Σρόιτερ: Σας το μεταφέρω και το διαβάζω.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, και κάνετε πολύ καλά, ως ένας καλός επαγγελματίας δημοσιογράφος, άψογος. Λοιπόν, δεν είχε κατηγορηθεί ο Τσοχατζόπουλος για δωροδοκία, είχε κατηγορηθεί το 2005 γιατί προμηθεύτηκε ρωσικά οπλικά συστήματα. Τότε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν κατά της προμήθειας ρωσικών οπλικών συστημάτων, δεν είχε φέρει στοιχεία για δωροδοκίες. Εάν είχε φέρει στοιχεία για δωροδοκίες, θα κάναμε άλλου τύπου έρευνα. Αυτά προέκυψαν μετά και μετά η κυβέρνηση Καραμανλή έκανε την επιλογή να θέσει ως προτεραιότητά της την αμυντική συνεργασία με τη Ρωσία, την προμήθεια ρωσικών οπλικών συστημάτων. Άρα, όταν λέγαμε αυτά, τα λέγαμε για την ανάγκη να έχουμε και άλλες πηγές προμηθειών πέραν των στενών δυτικών, εναλλακτικές, S-300 για παράδειγμα, όπως είχε γίνει με την Κύπρο που τελικά κατέληξαν στην Κρήτη.

Α. Σρόιτερ: Το κρατώ. Διέκρινα μία αντίφαση χθες στην ομιλία σας, διορθώστε με αν κάνω λάθος. Από τη μία είπατε ότι όλο αυτό που συμβαίνει είναι ένας ξεπεσμός για το πολιτικό μας σύστημα κι από την άλλη…

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ δεν είπα ξεπεσμός για το πολιτικό μας σύστημα.

Α. Σρόιτερ: Δεν θυμάμαι τη φράση σας ακριβώς, αλλά…

Ευ. Βενιζέλος: Είπα ξεπεσμός για τους αντιπάλους οι οποίοι διασύρουν το πολιτικό σύστημα και θα το βρουν μπροστά τους βεβαίως.

Α. Σρόιτερ: Από την άλλη όμως, άκουσα εσάς, από το βήμα της Βουλής να μιλάτε για εσχάτη προδοσία για κυβερνητικά στελέχη και να προαναγγέλετε…

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, δεν μίλησα έτσι απλά. Πέντε φορές περιέγραψα μία συμπεριφορά, χωρίς να πω ποιο αδίκημα είναι. Είπα, αυτά που συμβαίνουν, η ανάμιξη δικαιοσύνης και πολιτικής, επί μήνες, είναι σφετερισμός της ιδιότητας του κυβερνητικού οργάνου, για να αλλοιωθούν θεμελιώδεις θεσμοί του πολιτεύματος, δύο από τους οποίους είναι η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Δεν αντιδρά κανείς. Το ξαναλέω αυτό, το ξαναλέω, και την τέταρτη φορά λέω, ξέρετε αυτό που σας περιγράφω τι είναι; Είναι ο κατά τον Ποινικό Κώδικα –άρθρο 134 του Ποινικού Κώδικα– ορισμός ενός αδικήματος που λέγεται εσχάτη προδοσία. Προσέξτε, εσχάτη προδοσία δεν είναι η προδοσία της χώρας στους εχθρούς, εσχάτη προδοσία είναι η κατάλυση ή και η αλλοίωση θεμελιωδών αρχών και θεσμών του πολιτεύματος. Και περιγράφονται στον Ποινικό Κώδικα επτά θεμελιώδεις θεσμοί, οι δύο είναι η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Α. Σρόιτερ: Είπατε –ή, αν δεν το είπατε, το υπονοήσατε– ότι η επόμενη Βουλή θα πρέπει να ασχοληθεί με τη διερεύνηση αυτού του αδικήματος. Δηλαδή να τους καθίσουμε στο σκαμνί για την εσχάτη προδοσία;

Ευ. Βενιζέλος: Είπα ότι η επόμενη Βουλή έχει τεράστιο θεσμικό βάρος για να αλλάξει την ατμόσφαιρα. Ξέρετε, να σας πω κάτι.

Α. Σρόιτερ: Δηλαδή, να φανταστούμε Υπουργούς και τον Πρωθυπουργό κατηγορούμενους για εσχάτη προδοσία;

Ευ. Βενιζέλος: Να σας θυμίσω κάτι, μετά την περιπέτεια του 1989, στις εκλογές του 1993 ανεδείχθη η Βουλή της τελευταίας κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου και κινήθηκε ξανά ποινική δίωξη κατά του μακαρίτη, του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Υπουργών του για υποκλοπές και διάφορα αδικήματα, και ήμουν μεταξύ εκείνων που συνεργαστήκαμε με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του της 1ης Ιανουαρίου του 1995 είπε, τραβάμε μία γραμμή γιατί θέλουμε συναίνεση, να είμαστε όλοι μαζί, ανακαλούμε τις αποφάσεις αυτές και αναθεωρούμε το Σύνταγμα. Και έτσι ξεκίνησε η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Εγώ ούτε εκδικητικός είμαι, ούτε έχω αισθήματα που διέπονται από μία δικανική μανία, εμένα με ενδιαφέρει όμως να τιμωρηθούν οι ένοχοι του ευτελισμού της χώρας. Γιατί εδώ δεν ευτελίζονται πρόσωπα, ευτελίζεται η χώρα διεθνώς και υπονομεύεται η οικονομία και η μοίρα των παιδιών μας.

Α. Σρόιτερ: Πώς θα γίνει πρακτικά αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Η επόμενη Βουλή βεβαίως αναγκαστικά θα διερευνήσει τις ευθύνες οι οποίες προκύπτουν από την οργάνωση μίας ολόκληρης δικαστικο-πολιτικής σκευωρίας με πρωτοβουλία και συντονισμό πολιτικό και όχι δικαστικό, αλλά με συνεργασία ορισμένων δικαστικών λειτουργών.

Α. Σρόιτερ: Άρα, να το πω εγώ απλά, θα επιχειρήσετε να καθίσετε στο σκαμνί όλους όσους θεωρείτε ότι είναι υπεύθυνοι για αυτό το οποίο συμβαίνει.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, δεν μου αρέσει αυτού του είδους η...

Α. Σρόιτερ: Ναι, εγώ το λέω όμως, γιατί αυτό θα γίνει στην πράξη.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθούμε μπροστά σε πολύ δύσκολες καταστάσεις αλλά, επειδή για εμένα προέχει αυτή τη στιγμή το μέλλον της χώρας, πρώτα θα εκκαθαριστεί η παρούσα συκοφαντία. Πρώτα θα κάνουμε τα πάντα ώστε να πάμε στην ελληνική δικαιοσύνη τους συκοφάντες ψευδομάρτυρες οι οποίοι οργάνωσαν, λόγω της ψευδομαρτυρίας τους, κατάχρηση εξουσίας. Ξέρετε τι σημαίνει κατάχρηση εξουσίας; Όχι αυτό που λέμε στον κινηματογράφο, όταν το αρμόδιο όργανο σε εκθέτει σε ποινική δίωξη ενώ γνωρίζει ότι είσαι αθώος, πολύ περισσότερο ενώ γνωρίζει ότι είσαι απολύτως άσχετος και αμέτοχος. Φυσικά πάνω από όλα αυτά, υπάρχει αυτό που σας είπα, το οποίο δεν το χαρακτήρισα ποινικά, αλλά προκύπτει ο ποινικός χαρακτηρισμός. Το χαρακτηρίζω ιστορικά, περιγραφικά, είναι σφετερισμός ιδιότητας κρατικού οργάνου για να αλλοιωθούν οι θεσμοί του κράτους δικαίου, ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και διάκριση εξουσιών.

Α. Σρόιτερ: Όλη η ιστορία είναι μπροστά μας, θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε βεβαίως σε αυτήν την υπόθεση.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, όλη η ιστορία είναι μπροστά μας επειδή κάποιοι λησμονούν την ιστορία και δεν έχουν μάθει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα και τελικά έρχεται και τους χτυπάει κατακέφαλα.

Α. Σρόιτερ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ.

 

22.2.2018, Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στο δελτίο ειδήσεων του Alpha from Evangelos Venizelos on Vimeo.

 

Tags: Συνεντεύξεις 2018