Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

 

Τοποθέτηση Ευ. Βενιζέλου στο δελτίο ειδήσεων του ANT1 με τη Ρίτσα Μπιζόγλη

 

Ρ. Μπιζόγλη: Πού το πάει η Τουρκία; Καστελόριζο, διαρκείς απειλές, Αγία Σοφία… Το καλό και το κακό σενάριο.

Ευ. Βενιζέλος: Η Τουρκία διεκδικεί την ιδιαίτερη θέση της σε σχέση με τη Δύση και σε σχέση με το ΝΑΤΟ, σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μία χώρα ασιατική και ευρωπαϊκή, μία χώρα ισλαμική και ταυτόχρονα δυτική ας το πούμε έτσι. Άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία να έχουμε στρατηγική ψυχραιμία, να αντιλαμβανόμαστε ότι το μεγάλο πρόβλημα της Τουρκίας δεν είναι η Ελλάδα, το μεγάλο πρόβλημα της Τουρκίας είναι η άλλη πλευρά των συνόρων της, είναι η εδαφική της ακεραιότητα, είναι το Κουρδικό, είναι η κατάσταση στη Συρία, είναι η εμπλοκή της στη Λιβύη. Είναι βέβαια η πάρα πολύ άσχημη κατάσταση στην οικονομία της και η οριακή κατάσταση της κοινωνίας της.

Ο κ. Erdogan δίνει μία μάχη επιβίωσης, επιβίωσης πολιτικής, αλλά, θα μπορούσα να πω, και φυσικής. Ο κ. Erdogan ξέρει ότι η Ελλάδα δεν είναι σαν τους άλλους γείτονες, είναι μία χώρα ευρωπαϊκή, μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, μία χώρα οικονομικά σε άλλη κατάσταση, παρά τα προβλήματα και παρά την κρίση, άρα ξέρει μέχρι πού μπορεί να φθάσει. Δοκιμάζει, λοιπόν, τα όρια και τις αντοχές μας.

Για αυτό, πρέπει εμείς να παίρνουμε πάντα διπλωματικές πρωτοβουλίες και να μην περιμένουμε παθητικά να εξελιχθούν οι καταστάσεις με πρωτοβουλίες προκλητικές στρατιωτικές ή περίπου στρατιωτικές της Τουρκίας. Όταν αναφέρομαι σε πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η Ελλάδα αναφέρομαι σε πρωτοβουλίες σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο. Από όλη την πολύπλοκη και δύσκολη εικόνα των τουρκικών μονομερών διεκδικήσεων, της έντασης, των προκλήσεων, της παραβατικότητας, ξεχωρίζει ένα θέμα που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Το θέμα αυτό είναι μία διαφορά κατά το Διεθνές Δίκαιο, πρέπει να υπάρξει οριοθέτηση, αλλιώς χάνουμε χρόνο, δεν ασκούμε πλήρως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, γιατί χωρίς οριοθέτηση δεν μπορείς να τα ασκήσεις, περνά ο χρόνος, χάνει την αξία του το φυσικό αντικείμενο, δηλαδή το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, γιατί αλλάζει το μοντέλο το ενεργειακό. Άρα πρέπει εμείς να πάρουμε την πρωτοβουλία να αρχίσουν ξανά οι διερευνητικές επαφές, αυστηρά για το αντικείμενο της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως είχαμε ορίσει το αντικείμενο αυτό ήδη από το 2013-2014, όταν ήμουν Υπουργός Εξωτερικών.

Ρ. Μπιζόγλη: Άρα δεν ανησυχείτε για ένα επεισόδιο, και δεν εννοώ από ατύχημα, εννοώ λόγω επιλογής, για να δημιουργήσει κρίση η Τουρκία.   

Ευ. Βενιζέλος: Ξέρει και η Τουρκία ότι τα θερμά επεισόδια δεν οδηγούν πουθενά.  Αλλά αυτό το ξέρουμε και εμείς.  Τα τελευταία 46 χρόνια, μετά τον Αττίλα στην Κύπρο, κάθε θερμό επεισόδιο οδήγησε σε ένα moratorium, σε μία παύση ενεργειών, οδήγησε σε εσπευσμένο διάλογο και σε κείμενα, ανακοινωθέντα ή κοινές δηλώσεις, που δεν ήταν και τα καλύτερα δυνατά. Άρα δεν νομίζω ότι κερδίζει κανείς τίποτα από τα θερμά επεισόδια, νομίζω ότι απλώς διαμορφώνει ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων που είναι το χειρότερο δυνατό. Άρα νομίζω ότι εμείς μπορούμε τώρα να υπερβούμε αυτή την κατάσταση παίρνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων, να μην τρέχουμε πίσω από τις πρωτοβουλίες της Τουρκίας. Ελπίζω ότι η κυβέρνηση το καταλαβαίνει αυτό, ελπίζω ότι θα αξιοποιηθεί η γερμανική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η όποια πίεση ασκεί παραδοσιακά η αμερικανική κυβέρνηση στα θέματα αυτά και πρέπει να συμφωνήσουμε σε τρία θέματα, δύο διμερή και ένα διεθνές πολυμερές που είναι το Κυπριακό.

Το πρώτο είναι η επανάληψη των διερευνητικών επαφών που είχε ξεκινήσει το 2002 για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Το δεύτερο είναι τα μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης, τα αεροναυτικά, προς αποφυγή ατυχήματος. Ως προς το Κυπριακό που είναι διεθνές πρόβλημα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, με γερμανική Προεδρία, μπορεί να προσφέρει μία εγγύηση που τη ζητούν οι Τουρκοκύπριοι για τη συμμετοχή τους στα κέρδη από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ με σεβασμό στη μόνη και μία διεθνή νομική προσωπικότητα που είναι η προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας με Πρόεδρο τον κ. Αναστασιάδη. Αυτές είναι οι πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε και νομίζω ότι οι τελευταίες 24 ώρες έδειξαν ότι με ψυχραιμία και διορατικότητα μπορούμε να οδηγήσουμε το γήπεδο εκεί που θέλουμε, δηλαδή στις δικές μας πολιτικές πρωτοβουλίες και όχι στις παραβατικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας.

Ρ. Μπιζόγλη: Καλός ο αγιασμός, που λέτε κι εσείς συχνά, χρειάζεται και η γάτα. Θέλω να έρθω στην τοποθέτησή σας σήμερα μετά την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προκάλεσε αίσθηση. Κάνατε λόγο για κατήφορο που δεν έχει τέλος, γιατί; 

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό που έκανε σήμερα ο κ. Τσίπρας είναι αδιανόητο. Ανέβηκε στο βήμα της Βουλής στην αρχή της συνεδρίασης και με ωμό τρόπο είπε το εξής «Αν η κυβέρνηση θέλει τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, στα Ελληνοτουρκικά, στα θέματα εθνικής ασφάλειας, δεν έχετε παρά να εγκαταλείψετε τη διερεύνηση της σκευωρίας Novartis, να εγκαταλείψετε τη διερεύνηση του παραδικαστικού κυκλώματος στην υπόθεση Μιωνή, να ξεχάσετε την υπόθεση Καλογρίτσα και ελέγχου των μέσων ενημέρωσης, να ξεχάσετε το τι έγινε στο Μάτι με τους τραγικούς διαλόγους που είδαν το φως της δημοσιότητας και αν το κάνετε αυτό και σταματήσετε να ασχολείστε με τη διερεύνηση των θεσμικών ατασθαλιών της προηγούμενης κυβέρνησης, εμείς θα είμαστε υπεύθυνοι και συναινετικοί». Δηλαδή πήγε να ανταλλάξει την έκπτωση του κράτους δικαίου, την εγκατάλειψη της διερεύνησης που είναι θέμα δικαιοσύνης με τη συναίνεση στα εθνικά θέματα. Είναι ποτέ δυνατόν να προτείνει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και πρώην Πρωθυπουργός έναν τέτοιο προκλητικό «συμψηφισμό» εντός εισαγωγικών; Ίσως έχει ξεχάσει ότι εμείς –θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ και στο προσωπικό μου παράδειγμα– όταν μας είχαν στοχοποιήσει, μας συκοφαντούσαν, μας διέσυραν, δολοφονούσαν τους χαρακτήρες μας με τη σκευωρία Novartis και άλλες υποθέσεις, ήμασταν υπεύθυνοι, συναινετικοί, μετριοπαθείς, έχω στηρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα σε όλες σχεδόν τις πρωτοβουλίες της στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας.

Εθνική ενότητα πρέπει να έχουμε, η εθνική συναίνεση είναι απαραίτητη, αλλά μόνο ένα θεμέλιο υπάρχει για να έχουμε εθνική ενότητα, σεβασμός στη δημοκρατία, σεβασμός στο κράτος δικαίου και σεβασμός στην αλήθεια.

Ρ. Μπιζόγλη:

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ. Καλή συνέχεια. Να είστε καλά.

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΣυνεντεύξεις 2020