2 Ιουλίου 2007


Η κυβέρνηση προσχώρησε τελικά στην παροχολογία. Ακόμη, όμως, και αν είναι για προεκλογικούς λόγους, λεφτά σε φτωχότερα στρώματα θα πάνε...

Ευ. Βενιζέλος: Παροχολογία, αλλά όχι παροχές. Η περιβόητη «απογραφή» και η δημοσιονομική και εισοδηματική πολιτική της τριετίας 2004-2007 λειτούργησαν ως ένας γιγαντιαίος μηχανισμός αναδιανομής του κοινωνικού πλεονάσματος εις βάρος των πιο αδύναμων και φτωχών ομάδων, αλλά και εις βάρος των μεσαίων στρωμάτων.

Αυτές οι εισοδηματικές απώλειες, δηλαδή αυτές οι κοινωνικές αδικίες που διογκώθηκαν, δεν αποκαθίστανται με τίποτα. Αλλωστε, ακόμη και τώρα, η κυβέρνηση παραπέμπει στους επόμενους προϋπολογισμούς, δηλαδή στην επόμενη κυβέρνηση.
Ας σκεφτούμε, τέλος, για τι ποσά μιλάει η κυβέρνηση: 1.000 ευρώ τον χρόνο για την καταπολέμηση της φτώχειας σημαίνουν 80 ευρώ τον μήνα. Εμείς προτείνουμε εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους, με χαρακτηριστικό δείκτη τη σύνταξη του ανασφάλιστου υπερήλικα και την παλαιού τύπου σύνταξη του ΟΓΑ, που την τοποθετούμε στα 550 ευρώ για τους μεμονωμένους και στα 950 για το ζευγάρι.
Ανάλογη θα είναι προφανώς η μεταχείριση όλων των άλλων ομάδων που κινούνται κοντά ή κάτω από τα όρια της φτώχειας, και βεβαίως σαφώς υψηλότερες πρέπει να είναι οι ανταποδοτικές συντάξεις με βάση τις καταβεβλημένες εισφορές.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ακολουθήσει τον κ. Καραμανλή στην παροχολογία...

Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε το πρόγραμμά του μαζί με τη δημοσιονομική του τεκμηρίωση. Το μοντέλο ανάπτυξης, η φορολογική πολιτική, η εισοδηματική και κοινωνική πολιτική στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ συγκροτούν ένα ενιαίο σύστημα μέτρων που διέπεται από μία σαφή λογική και είναι εφαρμόσιμο. Αρα, δεν πλειοδοτούμε σε μια δημοπρασία εκλογικών υποσχέσεων.Διατυπώνουμε έναν υπεύθυνο προγραμματικό λόγο με έντονα αναπτυξιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Ποια πιστεύετε ότι είναι η κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης;

Ευ. Βενιζέλος: Τώρα πια δεν υπάρχει ούτε φανερή ούτε κρυφή ατζέντα. Υπάρχει απλώς προεκλογική σκοπιμότητα και κυρίως προεκλογική νευρικότητα της κυβέρνησης.

Γιατί η κυβέρνηση τροφοδοτεί την εκλογολογία;

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί τα στελέχη της κυβέρνησης νιώθουν ότι δεν διαθέτουν πια πολιτική νομιμοποίηση. Η κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε να σχεδιάσει ούτε να εφαρμόσει κάποια σοβαρή πολιτική, έστω συντηρητική.

Κατά τη γνώμη σας, η χώρα αντέχει μια μακρά προεκλογική περίοδο; Και μπορεί η κυβέρνηση να κυβερνά μετά τον Σεπτέμβριο;

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς και δεν αντέχει. Η κυβέρνηση, αν οι εκλογές δεν γίνουν τον Σεπτέμβριο, απλώς θα σέρνεται. Θα επιβαρύνει τη θέση της και θα επιδεινώνει το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κλίμα.

Πώς χαρακτηρίζετε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ;

Ευ. Βενιζέλος: Είναι θεσμικά και δεοντολογικά απαράδεκτο, εφόσον η χώρα βρίσκεται εκ των πραγμάτων σε μια προεκλογική περίοδο, και μάλιστα έντονη, να εισάγεται, και μάλιστα μονομερώς, ένα τέτοιο νομοσχέδιο.

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο προεκλογικός αγώνας; Για πολλούς, ήδη, οι πολίτες έχουν βαρεθεί τις κοκορομαχίες...

Ευ. Βενιζέλος: Θα ήμουν ευτυχής αν υπήρχε η δυνατότητα ενός ουσιαστικού προγραμματικού διαλόγου, δηλαδή μιας καθαρά πολιτικής σύγκρουσης, που αναδεικνύει τις διαφορές και τον βαθμό ικανότητας των παρατάξεων και των προσώπων.

Ο Ευ. Βενιζέλος είναι υπέρ των μονοκομματικών κυβερνήσεων ή υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας;

Ευ. Βενιζέλος: Είμαι υπέρ των καθαρών λύσεων που μπορεί να τις παρακολουθεί και να τις ελέγχει ο πολίτης, χωρίς παρασκηνιακές και αδιαφανείς συνεννοήσεις. Είμαι συνεπώς υπέρ των αυτοδύναμων κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών, που έχουν στη συνέχεια την ικανότητα και τη φρόνηση να διαμορφώσουν πολύ ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις.

Κάποιοι μιλούν για αποχή των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ...

Ευ. Βενιζέλος: Ας σταματήσει αυτή η δημοσιογραφική παραφιλολογία. Οταν τα λεγόμενα κορυφαία στελέχη αναπτύσσουν δραστηριότητα πέραν των τυπικών αρμοδιοτήτων τους, υφίστανται κριτική για υπερβάλλοντα ζήλο ή ανάδειξη προσωπικών φιλοδοξιών. Οταν εντάσσονται απολύτως σε έναν κεντρικό σχεδιασμό που αναθέτει οριοθετημένους ρόλους, τότε υφίστανται και πάλι κριτική για «αποχή». Εγώ πιστεύω στις δημοκρατικές και συλλογικές λειτουργίες ενός σύγχρονου, αποκεντρωμένου, ανοικτού ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος. Και σας διαβεβαιώνω ότι κάνω πάντα πολύ περισσότερα από αυτά που μου ζητούνται για τον κοινό στόχο: τη νίκη στις εκλογές. Και δεν το κάνω για να εξυπηρετήσω κάποια προσωπική εκλογική σκοπιμότητα, αλλά επειδή θεωρώ ότι είναι ηθική και πολιτική υποχρέωσή μου απέναντι στην παράταξη και στον τόπο.

Ισχυρίζονται, επίσης, ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν σας περιλαμβάνει στον προεκλογικό του σχεδιασμό, επιλέγοντας το ένας εναντίον ενός κατά του Κ. Καραμανλή...

Ευ. Βενιζέλος: Το σύστημά μας είναι εκ των πραγμάτων πρωθυπουργοκεντρικό. Ο πολίτης καλείται να επιλέξει πρακτικά ανάμεσα σε δύο κυβερνητικές προτάσεις και ανάμεσα σε δύο πρόσωπα που διεκδικούν τον ρόλο του πρωθυπουργού, δηλαδή το σύνολο της κυβερνητικής εντολής και της πολιτικής ευθύνης. Δεν πρόκειται συνεπώς για κάποια επιλογή τακτικής, αλλά για το ίδιο το θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας. Ο ρόλος των αρχηγών των δύο κομμάτων εξουσίας είναι καταλυτικός.

Συνεπώς αναλαμβάνει και όλες τις ευθύνες για το αποτέλεσμα της προεκλογικής εκστρατείας...

Ευ. Βενιζέλος: Που εμείς θέλουμε να είναι νικηφόρο για το ΠΑΣΟΚ, και θα είναι.

Μήπως κατά τη γνώμη σας πέφτετε στην παγίδα της ΝΔ και ανταποδίδετε τις επιθέσεις στο ΚΚΕ;

Ευ. Βενιζέλος: Το ΚΚΕ δεν διστάζει να ασκεί διαρκώς αυστηρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ. Είμαστε ο προνομιακός του στόχος. Με ποια λογική το ΠΑΣΟΚ δεν δικαιούται να ασκεί κριτική στο ΚΚΕ; Ασυλία δεν έχει κανείς. Μιλάμε όμως πάντα για πολιτικές και ιδεολογικές αντιπαραθέσεις.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει πολιτική τη δίκη της ΔΕΚΑ;

Ευ. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση επένδυσε επί χρόνια στην υπόθεση της ΔΕΚΑ και στην καταδίκη των κατηγορουμένων -ανωτάτων στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους- για να «τεκμηριώσει» την πολιτική ευθύνη του ΠΑΣΟΚ για το Χρηματιστήριο. Δυστυχώς για την κυβέρνηση οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.
Οργανώθηκε λοιπόν η αναίρεση της αθωωτικής απόφασης με ένα σκεπτικό που ανατρέπει ελαφρά τη καρδία τα δογματικά θεμέλια του ποινικού δικαίου. Κάθε λίγο και λιγάκι κυβερνητικά στελέχη εξαγγέλλουν καταδικαστική απόφαση.
Η υπόθεση της ΔΕΚΑ δεν αφορά ούτε ιδιωτικά συμφέροντα ούτε χειραγώγηση μετοχών με αποτέλεσμα τη βλάβη μικροεπενδυτών. Αφορά τη διαχείριση του Χαρτοφυλακίου του Δημοσίου που περιέχει μετοχές εταιρειών στις οποίες βασικός μέτοχος είναι το ίδιο το Δημόσιο, όπως η Εθνική Τράπεζα, ο ΟΤΕ και τα ΕΛΠΕ.
Η διαχείριση του χαρτοφυλακίου αυτού υπήρξε απολύτως επωφελής και είναι πολιτικά άνανδρο η κυβέρνηση να στοχοποιεί έντιμους δημόσιους λειτουργούς όταν δεν τόλμησε να αναζητήσει ευθύνες των κυβερνητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, φοβούμενη την αντιστροφή των αποκαλύψεων.
Το ποιοι σπεκούλαραν και κερδοσκόπησαν την περίοδο του Χρηματιστηρίου και ποιες πολιτικές διασυνδέσεις είχαν φάνηκε τώρα στην υπόθεση των ομολόγων.

Δεν είναι βαρύ να υποστηρίζετε ότι η Δικαιοσύνη είναι ενταγμένη στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης; Πού το στηρίζετε;

Ευ. Βενιζέλος: Είναι τραγικά πολλές οι «συμπτώσεις»: Αναίρεση της αθωωτικής απόφασης για τη ΔΕΚΑ. Ανατροπή της νομοθεσίας του Αρείου Πάγου για τους συμβασιούχους μέσα σε λίγους μήνες. Προκλητική καθυστέρηση της προκαταρκτικής εξέτασης για τις υποκλοπές χωρίς την ενημέρωση της ΑΔΑΕ και των αρχηγών των κομμάτων. 100 ημέρες καθυστέρηση στην άσκηση των διώξεων για την υπόθεση των ομολόγων προκειμένου να οργανωθεί και πάλι επιχείρηση «συμψηφισμού» με επέκταση της δίωξης και το διάστημα προ του 2004. Άλλωστε, η κυβέρνηση με εντυπωσιακή ευκολία μιλάει στο όνομα της Δικαιοσύνης αναγγέλλοντας ενέργειές της.

Για τoν διάδοχο του κ. Κεδίκογλου στη θέση του Αρείου Πάγου τι κριτήρια πρέπει να επικρατήσουν;

Ευ. Βενιζέλος: Τα αντίστροφα από αυτά που επεκράτησαν κατά την επιλογή του κ. Κεδίκογλου, για την οποία φαντάζομαι ότι θα έχει μετανιώσει πικρά η κυβέρνηση που αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη και υφίσταται τη φθορά.
Σοβαρές υπόνοιες ότι η κυβέρνηση διατηρεί σχέσεις... «εξαρτημένης εργασίας» με τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονται αυτή την περίοδο κρίσιμες για το πολιτικό σκηνικό δικαστικές έρευνες, εγείρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», σύμφωνα με το οποίο οι κόρες των κ. Ζορμπά, Κολιοκώστα και Σίδερη διορίστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια σε προνομιακές θέσεις των υπηρεσιών της Βουλής και μάλιστα με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Μαρία Ζορμπά -κόρη του επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που ερευνά την υπόθεση των ομολόγων Γ. Ζορμπά- προσελήφθη στο Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, η Εφη Κολιοκώστα -κόρη του ανώτατου δικαστικού που άσκησε τις ποινικές διώξεις για τα ομόλογα Γ. Κολιοκώστα- προσελήφθη στην Υπηρεσία Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Κοινοβουλίου και η Ευτέρπη Σίδερη -κόρη του ειδικού εφέτη ανακριτή που ερευνά το παραδικαστικό κύκλωμα Ι. Σίδερη- προσελήφθη στο Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Βουλής.
Οι προσλήψεις, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, έγιναν εν κρυπτώ και χωρίς διαγωνισμό, ενώ την επικύρωσή τους παρείχε και η πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη.
Ειδικότερα η κ. Ζορμπά φέρεται να πέτυχε σε σύντομο χρονικό διάστημα τη μετάταξή της στη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων - μία διεύθυνση που θεωρείται από τις πλέον περιζήτητες, καθώς όσοι υπηρετούν σε αυτήν απολαμβάνουν το προνομιακό καθήκον της συμμετοχής σε αποστολές σε χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο συνοδεύεται, φυσικά, από «εκτός έδρας» αμοιβές.
Σε καίρια θέση, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», υπηρετεί και η Εφη Κολιοκώστα, καθώς φέρεται ως υπεύθυνη στην Υπηρεσία Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Κοινοβουλίου (ΥΕΕΠ). Η υπηρεσία αυτή εδρεύει στο κτίριο της οδού Σέκερη και επιλαμβάνεται θεμάτων που έχουν σχέση τη διαχείριση των πόρων του Γ και Δ ΚΠΣ.
Μάλιστα το όνομα της κ. Κολιοκώστα, όπως πιστοποιεί σχετικό έγγραφο του δημοσιεύματος, φιγουράρει σε αρκετές προκηρύξεις έργων και διαγωνισμών της ΥΕΕΠ, από τη θέση της υπεύθυνης για την πληροφόρηση των ενδιαφερομένων.

Την εβδομάδα που πέρασε οι καταστροφές της Πάρνηθας, οι άλλες μεγάλες πυρκαγιές, τα προβλήματα της ΔΕΗ και οι ανεπάρκειες του Πυροσβεστικού Σώματος συνέθεσαν μία εφιαλτική εικόνα. Πιστεύετε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης;

Ευ. Βενιζέλος: Στην εποχή μας το κράτος, και άρα η κυβέρνηση, οφείλει να είναι ικανός και αποτελεσματικός διαχειριστής κρίσεων. Κρίσεων κάθε είδους: από την εξωτερική πολιτική και την άμυνα έως τη λειτουργία των χρηματοοικονομικών μηχανισμών, και από τους θεσμούς μέχρι τις φυσικές καταστροφές. Ως διαχειριστής κρίσεων η κυβέρνηση έδειξε στην αρχή της θητείας της αμηχανία -θυμίζω το Σινούκ-, στη συνέχεια περίεργες υστεροβουλίες -θυμίζω τις υποκλοπές, για να καταλήξει στην απόλυτη και παταγώδη ανικανότητα. Θυμίζω το «Sea Diamond» και τώρα τον καταστροφικό απολογισμό της προηγούμενης εβδομάδας με κορυφαίο, αλλά όχι μόνο, ζήτημα την Πάρνηθα. Η κυβερνητική πολιτική στα σώματα ασφαλείας, η αίσθηση κομματικής ιδιοκτησίας του κράτους, η πορεία της ΔΕΗ όλη την τριετία, η απουσία επαγγελματισμού, πολιτικών αντανακλαστικών και κοινής λογικής είχαν αυτό το αποτέλεσμα. Το ΠΑΣΟΚ δεν επιχαίρει. Στέκεται κοντά στους πληγέντες. Στηρίζει τους πυροσβέστες, τους τεχνικούς της ΔΕΗ και όλους όσοι αγωνίζονται στο μέτωπο της κρίσης.
Παροτρύνει τους πολίτες και τις οργανώσεις της κοινωνίας να μετέχουν μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση σε έναν κεντρικό σχεδιασμό πολιτικής προστασίας που δυστυχώς όμως είναι άτεχνος και ατελής. Υπάρχουν, φυσικά, και πολιτικές ευθύνες. Δεν χρειάζεται να τις καταλογίσει το ΠΑΣΟΚ. Τις καταλογίζει η κοινή συνείδηση της κοινωνίας.


* Η συνέντευξη δόθηκε στο δημοσιογράφο στον Βασίλη Σκουρή

 

Tags: Συνεντεύξεις 2007

Save the Date: 5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος - Μαθήματα εμβάθυνσης στο Συνταγματικό Δίκαιο, Εκδόσεις Σάκκουλα, 2022Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375