18 Μαρτίου 2007

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και στον δημοσιογράφο Τάσο Παππά


 Η κυβέρνηση λέει ότι το πρόγραμμά σας είναι ακριβό, αλλά την ίδια ώρα υπουργοί της τάζουν περισσότερα...

Ευ. Βενιζέλος: Ακριβό για ποιον; Το σύγχρονο κοινωνικό κράτος δεν λειτουργεί ιδρυματικά κάνοντας «χάρες» ή «παροχές». Λειτουργεί αναδιανεμητικά και κατά τον τρόπο αυτό αναπτυξιακά, καθώς η συνοχή της κοινωνίας είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα της χώρας συνολικά.

Η προγραμματική πρόταση του ΠΑΣΟΚ στα θέματα αυτά ανέδειξε τις αντιφάσεις του πολιτικού λόγου του κ. Καραμανλή, που από τη μία προσπαθεί να διατηρήσει κάποια κατάλοιπα από τη θεωρία του «κοινωνικού κέντρου» και του «μεσαίου χώρου», ενώ από την άλλη θέλει να υποδύεται τον αυστηρό και άκαμπτο σε λαϊκές πιέσεις παραδοσιακό ηγέτης της δεξιάς.

 Η σύγκρουση στο χώρο της Παιδείας τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Υπάρχει διέξοδος;

Ευ. Βενιζέλος: Το 1979 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναγκάστηκε να καταργήσει με δήλωσή του το νόμο 815 που είχε προκαλέσει γενικευμένη αντίδραση στα πανεπιστήμια. Ο σημερινός πρωθυπουργός οφείλει να αντιληφθεί ότι το πανεπιστήμιο είναι ένας εξαιρετικά πολύπλοκος και ευαίσθητος θεσμός που δεν αντιμετωπίζεται με αστυνομικές, γραφειοκρατικές ή εκβιαστικές μεθόδους, αλλά με σεβασμό στην πλήρη αυτοδιοίκηση και στο ρόλο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Με μέσα και κριτήρια επιστημολογικά, εκπαιδευτικά και με ανοιχτούς ορίζοντες, που κινητοποιούν τις δυνάμεις διδασκόντων και διδασκομένων. Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο αναμφίβολα χρειάζεται γενναίες αλλαγές για να επιτελέσει τον κοινωνικό και επιστημονικό του ρόλο. Αυτό όμως δεν διασφαλίζεται με τέτοιους νόμους. Μπορώ να προβλέψω ότι ο νόμος θα μείνει στα επίμαχα σημεία ανεφάρμοστος με πρωτοβουλία τελικά της ίδιας της κυβέρνσης, που θα αναγκασθεί να αντιληφθεί το λάθος της επιλογής της.

 Ο Β. Πολύδωρας υποστηρίζει ότι έχουμε να κάνουμε με νέο «αντάρτικο πόλεων».

Ευ. Βενιζέλος: Πρόκειται για ατυχές γλωσσικό «δάνειο» που δείχνει ότι η κυβέρνηση είτε δεν έχει αίσθηση της πραγματικότητας είτε την παραποιεί σκόπιμα προκειμένου να οργανώσει τον επικοινωνιακό εκβιασμό της κοινής γνώμης.

 Δεν έχω καταλάβει ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ για το φαινόμενο των κουκουλοφόρων.

Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει κάθε πράξη βίας ανεξαρτήτως προέλευσης. Θέλει οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις να περιφρουρούνται από τους διοργανωτές τους, αλλά και η αστυνομία να προστατεύει τους πολίτες και ιδίως τους νέους σε ηλικίας πολίτες, που διαδηλώνουν, από όλα τα ακραία ή προβοκατόρικα σοτιχεία που προβαίνουν σε πράξεις οργανωμένης βίας. Αρνούμαστε όμως να κάνουμε την ισοπεδωτική και χυδαία ταύτιση του φοιτητικού κινήματος με τους κουκουλοφόρους και δεν αποδεχόμαστε ότι η αστυνομία στερείται πράγματι της επιχειρησιακής ικανότητας να εντοπίσει και να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη τους υπεύθυνους των πράξεων ανεξέλεγκτης βίας.

 Κρατήσατε αποστάσεις από την επίθεση του Γ. Παπανδρέου στα οργανωμένα συμφέροντα, σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης και σε εταιρείες δημοσκόπησης. Εσπευσαν οι καλοθελητές να πουν ότι το κάνατε γιατί δεν θέλετε να συγκρουστείτε μαζί τους, γιατί ποντάρετε στη δύναμή τους. Τι λέτε;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν κρατώ αποστάσεις από καμία επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ. Δεν ανήκω στους πολιτικούς που έχουν διαμορφώσει την προσωπικότητα και τη δημμόσια εικόνα τους υποδυόμενοι απλώς τους γενικά συμπαθείς ή ως ευνοούμενοι των μέσων ενημέρωσης. Εχω συνεπώς και το δικαίωμα αλλά και την άνεση να αντιμετωπίζω τόσο τις έρευνες της κοινής γνώμης όσο και τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης στα πραγματικά τους μεγέθη. Με ενδιαφέρει η τελική απόφαση των πολιτών, ο συσχετισμός των εκλογικών δυνάμεων.

 Μιλάτε διαρκώς για το «όλον ΠΑΣΟΚ». Η ενότητα του κόμματος απειλείται σε περίπτωση εκλογικής αποτυχίας;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν ενδίδω σε ερωτήσεις που αναπαράγουν τα σενάρια ήττας. Πάντως η ενότητα του ΠΑΣΟΚ είναι διασφαλισμένη επειδή όλοι έχουμε συνείδηση της ευθύνης μας απέναντι στην παράταξη και η παράταξη συνείδηση της ευθύνης της απέναντι στον τόπο. Η ενότητα είναι προϋπόθεση για την ύπαρξη και τη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχει όμως ως συλλογικός φορέας την υποχρέωση να νικήσει μια τόσο κακή κυβέρνηση στις εκλογές.

 Υπάρχουν στην πολιτική ήττες που δεν είναι καταστροφικές;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν θα μετάσχω στο σόφισμά σας. Δεν μας αρκεί πάντως να πούμε «πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα είναι». Μας ενδιαφέρει να αποτρέψουμε την περαιτέρω φθορά του τόπου και γι' αυτό στόχος μας είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.

 Ολοι λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δώσει τη μάχη της κάλπης με όλες τις δυνάμεις του. Πρέπει να επιστρέψουν στην κοινοβουλευτική ομάδα οι Γ. Παπαντωνίου, Κ. Κουλούρης;

Ευ. Βενιζέλος: Η συγκρότηση της κοινοβουλευτικής ομάδας έχει αναγνωριστεί ως αρμοδιότητα του αρχηγού κάθε κόμματος. Ως προς την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ισχύουν οι προβλέψεις του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ και του σχετικού κανονισμού. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα σύγχρονο, θεσμικό, δημοκρατικό κόμμα και λειτουργεί με βάση κανόνες, αρχές και συλλογικές διαδικασίες.

 Λείπει ο Κώστας Λαλιώτης από την πρώτη γραμμή της μάχης;

Ευ. Βενιζέλος: Εχω την αίσθηση ότι είναι πάντα παρών.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας χωράει στο νέο ΠΑΣΟΚ;

Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ έχει ένα ιδεολογικό στίγμα και ένα πολιτικό εύρος γνωστό και σαφές. Το ποιος «χωράει» σε αυτό το ξέρει ο ίδιος.

 Ο αρχιεπίσκοπος και πολλοί άλλοι ζητούν να αποσυρθεί το βιβλίο ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού γιατί «βλάπει σοβαρά την υγεία του έθνους». Συμφωνείτε ή ανήκετε και εσείς στους «γενίτσαρους», κατά την έκφραση του κ. Χριστόδουλου;

Ευ. Βενιζέλος: Είμαι κατά της ιδεολογικής και πολύ περισσότερο κατά της ιδεοληπτικής χρήσης της ιστορίας. Με εκφράζει η ρήση του Δ. Σολωμού πως «εθνικό είναι το αληθές».

Ποιο είναι το σχόλιό σας για τις τελευταίες δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου σε σχέση με το ΚΚΕ και τον Συνασπισμό;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν σχολιάζω απόψεις συναδέλφων μου. Σας παραπέμπω στο σχόλιο που έκανε ο κ. Ευθυμίου για το θέμα αυτό.* Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο Τάσο Παππά, στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 18 Μαρτίου 2007. 

Tags: Συνεντεύξεις 2007

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375