22 Ιουνίου 2008
Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και στον δημοσιογράφο Τάσο Παππά
Το ζήτημα της Siemens παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει;
Ευ. Βενιζέλος: Το θέμα της Siemens αφορά πλέον την καρδιά της δημοκρατίας. Το μέγιστο πολιτικό πρόβλημα της χώρας είναι το ηθικό. Εχει απλωθεί ένα ζοφερό τεκμήριο ενοχής των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών προσώπων. Αυτό υπονομεύει τη δημοκρατία, όχι απλώς την πολιτική. Χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Δεν αρκεί η αναμονή της δικαστικής διερεύνησης, που ούτως ή άλλως πρέπει να κινηθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
Η κυβέρνηση αρνείται τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής...
Ευ. Βενιζέλος: Πιστεύω ότι τελικά η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αποδεχθεί τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής ή την ενεργοποίηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Ενα πολιτικό σύστημα που υπεκφεύγει, σύρεται και έτσι διασύρεται είναι ανεπαρκές και χάνει τη νομιμοποίησή του. Αρα, η Βουλή πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της.
Μετά τα στελέχη της Ν.Δ. στοχοποιούνται στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τσουκάτος μίλησε ευθέως για χρηματοδότηση της Siemens προς το ΠΑΣΟΚ. Μήπως αυτό απειλεί τον δικομματισμό;
Ευ. Βενιζέλος: Δυστυχώς, ούτως ή άλλως πλήττεται βαριά η ηθική υπόσταση των κομμάτων. Στα θέματα αυτά δεν χωρούν συμψηφισμοί. Το ΠΑΣΟΚ, όμως, είναι κάτι πέραν όλων αυτών. Είναι η κοινωνική του βάση. Είναι η ιστορική του διαδρομή, ο αστερισμός των ιδεών του. Συμφωνώ, φυσικά, με τις προτάσεις του Γ. Παπανδρέου για τη διαφάνεια.
Τι μπορεί να γίνει;
Ευ. Βενιζέλος: Εφόσον η κυβέρνηση δεν δέχθηκε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, είναι αναγκαίο το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει αμέσως στη δική του εσωτερική «εξεταστική επιτροπή» ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης διαφάνεια, διαχρονικά, στη διαχείριση των οικονομικών του κόμματος. Δεν αρκεί η αναστολή της κομματικής ιδιότητας των εμπλεκομένων προσώπων. Πρέπει να πείσουμε ότι είμαστε θωρακισμένοι θεσμικά ως κόμμα. Οτι ό,τι λέμε το εννοούμε. Θυμίζω επίσης την πάγια πρότασή μου για την αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων υπό τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ή θα ισχύσει αυτό ή το καθαρό αμερικανικό σύστημα.
Γιατί δεν τοποθετηθήκατε δημόσια για την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να «διαγράψει» τον Κ. Σημίτη;
Ευ. Βενιζέλος: Τα τελευταία γεγονότα στο ΠΑΣΟΚ επιβάλλουν σε όλους μας περίσκεψη. Συνειδητή και υπεύθυνη επιλογή μου ήταν και είναι να συμβάλλω στη διασφάλιση της ενότητας και της προοπτικής της παράταξης. Ο,τι είχα να πω για τα γεγονότα το είπα άμεσα και με καθαρό τρόπο εκεί που έπρεπε. Ολη αυτή η κατάσταση μπορούσε και έπρεπε να έχει αποφευχθεί. Ολοι θα ήμασταν ευτυχέστεροι.
Από δω και πέρα;
Ευ. Βενιζέλος: Τώρα χρειάζεται μία φυγή προς τα εμπρός. Η παράταξη χρειάζεται ξανά ελπίδα, πίστη, προσδοκία νίκης. Αυτό το μήνυμα οφείλουμε να στείλουμε στην κοινωνία και κυρίως στους πολίτες που αγωνιούν για το ΠΑΣΟΚ.
Να συμπεράνω ότι θα προτιμούσατε να μην είχε σταλεί η επιστολή Σημίτη και να μην έχει φτάσει ο κ. Παπανδρέου στην αποπομπή;
Ευ. Βενιζέλος: Να συμπεράνετε ότι η ενότητα του ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπηρετείται από όλους μας. Η ενότητα δεν είναι ούτε μία μεταφυσική κατάσταση, ούτε αποτέλεσμα οργανωτικών μέτρων. Είναι μία βαθύτατα πολιτική επιλογή ως προς τη φυσιογνωμία και τη στρατηγική της παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ έγινε αυτό που έγινε, δηλαδή ένα μεγάλο πλειοψηφικό κόμμα εξουσίας που εκφράζει ολόκληρη τη δημοκρατική παράταξη, επειδή συγκέντρωσε πολλές συνιστώσες και επειδή έθετε πάντα ως στόχο τη νίκη και την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου στο όνομα μιας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Της πλειοψηφίας των μη προνομιούχων και των μεσαίων στρωμάτων με την ενεργό συμμετοχή των νέων και των διανοουμένων. Ολες οι ενέργειες πρέπει να κρίνονται με βάση τα μεγάλα διλήμματα.
Ποια είναι;
Ευ. Βενιζέλος: Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ πλειοψηφικό ή μειοψηφικό; Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ νικηφόρο με προοπτική επανόδου στην εξουσία ή ένα ΠΑΣΟΚ ηττοπαθές; Η δική μου απάντηση είναι καθαρή: Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που συσπειρώνει όλες τις ιστορικές, ιδεολογικές, κοινωνικές και πολιτικές συνιστώσες του. Ενα ΠΑΣΟΚ νικηφόρο. Ενα ΠΑΣΟΚ που ως αντιπολίτευση διατυπώνει ριζοσπαστικές, προοδευτικές, αλλά και ρεαλιστικές θέσεις που μπορεί να τις εφαρμόσει ως κυβέρνηση. Εκεί κρίνεται η αξιοπιστία μας.
Εσείς λέτε συνεχώς ότι μόνο το «όλον ΠΑΣΟΚ» μπορεί να διεκδικήσει την πλειοψηφία. Η εμμονή ορισμένων στελεχών στην απόρριψη -ενίοτε όχι μόνο πολιτική αλλά και ηθική- της περιόδου Σημίτη βοηθάει;
Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς και όχι. Μόνο όταν είμαστε δίκαιοι και αντικειμενικοί σε σχέση με το παρελθόν πείθουμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε το μέλλον. Η περίοδος Σημίτη ήταν μία καλή και πετυχημένη περίοδος για τη χώρα. Αλλαξε τα μεγέθη της Ελλάδας. Είναι ένα αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας της παράταξης και του τόπου που κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει πολιτικά ή να αμαυρώσει ηθικά. Παράλληλα υπήρξαν λάθη, καθυστερήσεις, αντιφάσεις. Το επίπεδο της οικονομίας ανέβηκε, αλλά δημιουργήθηκαν νέες ανισότητες. Θα μπορούσαν να έχουν γίνει μεγαλύτερα βήματα σε πολλούς τομείς, όπως η υγεία, η παιδεία, η δημόσια διοίκηση. Το ισοζύγιο είναι, όμως, αναμφίβολα θετικό.
Αρα είστε υπερήφανοι;
Ευ. Βενιζέλος: Ο Γ. Παπανδρέου και όλα τα βασικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ είμαστε υπερήφανοι για την συμμετοχή μας στις κυβερνήσεις του Α. Παπανδρέου και του Κ. Σημίτη. Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή αντί να σεβαστεί, να συνεχίσει και να συμπληρώσει το έργο αυτό, επέλεξε να απαξιώσει τα πάντα και να διαχειριστεί την εξουσία αντιπολιτευόμενη τη μνήμη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δημιούργησε νοσηρό κλίμα στο δημόσιο βίο. Μέχρι το 2004 η χώρα είχε ένα σχέδιο, με το οποίο μπορούσε κανείς να διαφωνεί ή να συμφωνεί. Μετά το 2004 η χώρα δεν έχει μπούσουλα.
Το ρήγμα Παπανδρέου-Σημίτη μπορεί να γεφυρωθεί;
Ευ. Βενιζέλος: Ολα τα ρήγματα στην πολιτική μπορούν να γεφυρωθούν. Αυτό διδάσκει η εμπειρία. Αρκεί να αντιδρούμε και να σκεφτόμαστε πολιτικά προτάσσοντας το συλλογικό «εμείς» στο «εγώ». Αυτή είναι η πρότασή μου, που θα εξειδικεύσω στις εσωτερικές μας συζητήσεις. Συζητήσεις που είναι αναγκαίο να γίνουν.
Εννοείτε ότι υπάρχει πρόβλημα εσωτερικής δημοκρατίας στο ΠΑΣΟΚ;
Ευ. Βενιζέλος: Πιστεύω στα ανοικτά, σύγχρονα, αποκεντρωμένα κόμματα. Η κομματική πειθαρχία είναι αποτέλεσμα της κομματικής ενότητας. Δεν αρκεί να αντιμετωπίζεις τυπικά την εσωκομματική δημοκρατία. Τα περισσότερα στελέχη δεν έχουν που να πουν τις θέσεις τους. Τα κόμματα-μηχανισμοί έχουν πεθάνει. Ενοχλούν την κοινωνία. Η εντύπωση π.χ. που έμεινε στην κοινή γνώμη από τις εσωτερικές εκλογές της 18ης Μαΐου στο ΠΑΣΟΚ ήταν πολύ αρνητική.
* Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο Τάσο Παππά, στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 22 Ιουνίου 2008.