28 Μαΐου 2008


Ο. ΤΡΕΜΗ: Στο σημείο αυτό θα συνδεθούμε με τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Τον καλησπερίζουμε. 

Κύριε Βενιζέλο, πριν ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας να πάμε να δούμε τις εξελίξεις στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τα κόμματα της παραδοσιακής Αριστεράς. Η δήλωση του κ. Αλαβάνου ότι πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ θα στείλει το κόμμα του στον Άδη, έκλεισε προς το παρόν τη σχετική συζήτηση, αν και το θέμα προκαλεί διαφωνίες στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο κ. Βενιζέλος επέμεινε και σήμερα στο στόχο της αυτοδυναμίας και μάλιστα έκανε λόγο για παρακλητικό ΠΑΣΟΚ το οποίο δείχνει αδυναμία.
Τώρα κ. Βενιζέλο ανεξάρτητα από το τι λέει ο Συνασπισμός, η εικόνα η οποία δημιουργείται είναι ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ γι’ αυτό το θέμα της συνεργασίας, υπάρχει ένα είδος Βαβέλ. Και η όλη συζήτηση έτσι όπως άνοιξε και έτσι όπως έκλεισε ή πιθανόν και να μην έκλεισε γίνεται με πολύ ασύντακτο τρόπο, χωρίς να υπάρχουν θέματα, χωρίς να υπάρχει ατζέντα η οποία να μπαίνει σε ένα τραπέζι και άρα κάποιοι δικαίως μπορεί να σκεφτούν, ότι στην πραγματικότητα εσείς το μόνο το οποίο σας ενδιαφέρει είναι να επανέλθετε με κάθε τρόπο στην εξουσία.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:
Κυρία Τρέμη όλα αυτά τα θέματα συζητήθηκαν πριν από λίγους μήνες στο Συνέδριο που είχαμε. Το Συνέδριο αποφάσισε κάτι το αυτονόητο. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μεγάλο πλειοψηφικό κόμμα εξουσίας, ένα κόμμα παράταξη, έτσι το έφτιαξε ο Ανδρέας Παπανδρέου, έτσι το θέλει η προοδευτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, άρα έχει αυτονόητους στόχους. Στόχος είναι η Νίκη. Στόχος είναι η αυτοδυναμία. Όχι μια αλαζονική …

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτά γιατί τα λέτε σ’ εμάς δεν κατάλαβα; Εμείς δεν έχουμε πει να κάνει συνεργασία το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Πάγκαλος το είπε, ο κ. Σκανδαλίδης, όλοι αυτοί.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μην βιάζεστε απευθύνομαι σε όλους, θυμίζω σε όλους, τι αποφασίσαμε στο Συνέδριο μας.
Διότι όταν εμείς μιλάμε για αυτοδυναμία τώρα, δεν μιλάμε για την παλιά αλαζονική και αυτάρεσκη αυτοδυναμία με μονοκομματική νοοτροπία. Αλλά πρέπει ο κόσμος να νιώσει ότι υπάρχει σταθερή Κυβέρνηση με πρόγραμμα, ότι υπάρχει ρεαλιστική εναλλακτική λύση και δεν υπάρχει ένας καιροσκοπισμός προκειμένου να ρίξουμε τη δεξιά ζητώντας την εξουσία για την εξουσία, χωρίς να αντιτείνουμε ένα προγραμματικό σχήμα με βάθος, με συνέπεια, με προοπτική.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μάλιστα. Το Συνασπισμό γιατί τον παρακαλάτε.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ένα ΠΑΣΟΚ που φαίνεται να παρακαλάει είναι ένα ΠΑΣΟΚ ηττοπαθές, δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που μας εκφράζει.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ωραία, γιατί τον παρακαλάτε;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν παρακαλάμε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι εσείς.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Υπάρχουν συνάδελφοί σας που το παρακαλούν.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ:Το μισό ΠΑΣΟΚ.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, πιστεύω ότι όλοι οι συνάδελφοί μου οι οποίοι ανοίγουν αυτή τη συζήτηση και εμφανίζουν ένα ΠΑΣΟΚ να ζητάει κάτι από το Συνασπισμό που με ηγεμονικό τρόπο απορρίπτει τα αιτήματα του ΠΑΣΟΚ, δεν προσφέρουν υπηρεσία, δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία ούτε στην παράταξη, ούτε στις προοπτικές αλλαγής που πρέπει να δώσουμε, διότι η Κυβέρνηση έχει αποτύχει, αλλά ο κόσμος θέλει να δει μια υπεύθυνη, συγκροτημένη, εναλλακτική λύση.
Δεν αρκεί να βλέπει στελέχη διαφόρων κομμάτων να διαγκωνίζονται για ένα σχήμα εκλογικό χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σαφή στόχο. Πρέπει να συζητήσουμε πολλά πράγματα πριν φτάσουμε εκεί και θα φτάσουμε.
Εγώ είμαι υπέρ της μετεκλογικής συνεργασίας με το Συνασπισμό, αλλά εάν το ΠΑΣΟΚ δεν διεκδικήσει την αυτοδυναμία δεν θα υπάρξει άλλη Κυβέρνηση και δεν θα υπάρξει ούτε μετεκλογική συνεργασία γιατί θα έχουμε χάσει.

Π. ΤΣΙΜΑΣ:Δηλαδή τι λέτε; Να βγει αυτοδύναμο το ΠΑΣΟΚ, αλλά μετά να μην κυβερνήσει μόνο του, να προσκαλέσει και άλλους να συμμετάσχουν στην διακυβέρνηση;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Απολύτως έτσι κ. Τσίμα, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει η σιγουριά και η σταθερότητα μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αυτοδύναμης, αλλά το κόμμα της αυτοδύναμης πλειοψηφίας πρέπει να έχει άλλη νοοτροπία, άλλη ευελιξία, άλλη γενναιοδωρία, να προτείνει συναινέσεις, να προτείνει συμμαχίες, γιατί η χώρα δεν κυβερνιέται από ένα κόμμα με 151 ή με 160 βουλευτές. Θέλει ένα σχέδιο …

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτό είναι καινούργιο.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εθνικής κινητοποίησης και εθνικής συνεννόησης.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτό είναι καινούργιο, το ΠΑΣΟΚ 20 χρόνια κυβέρνησε μόνο του. Αυτό είναι καινούργια .. διακυβέρνησης, θα πάρουμε πλειοψηφία μεν, το ΠΑΣΟΚ θα έχει 160 βουλευτές, αν έχει 160 βουλευτές, αλλά θα φωνάξει και 2-3 κόμματα να κυβερνήσουν μαζί.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πρετεντέρη νομίζω, ότι πρέπει να κάνουμε βήματα προς τα μπρος και πρέπει να λέμε στον πολίτη πράγματα τα οποία είναι και υπεύθυνα και ρεαλιστικά. Αλλά από την άλλη μεριά …

Ο. ΤΡΕΜΗ:Αυτά κ. Βενιζέλο …

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Συγνώμη Όλγα, γιατί είναι ρεαλιστικό αυτό; Δηλαδή εάν έχουν γίνει εκλογές και έχει κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, τι λόγο έχει να έρθει άλλος να μοιραστεί τις ευθύνες μαζί σας;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Την ποιότητα της διακυβέρνησης κ. Τσίμα. Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται …

Ο. ΤΡΕΜΗ:Εγώ πάντως κάνω και μια πονηρή σκέψη.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με μονοκομματικές αντιλήψεις και αυταρέσκειες παλαιού τύπου. Υπάρχει κρίση του πολιτικού συστήματος, γιατί; Γιατί υπάρχει δυστυχώς μια αρνητική ανάμνηση από το ΠΑΣΟΚ, ξεχνιούνται τα καλά, μένουν τα κακά. Υπάρχει η απόλυτη απογοήτευση από τη Νέα Δημοκρατία. Ο κόσμος αναζητά λύση, αναζητά σημεία αναφοράς και πρέπει το ΠΑΣΟΚ να προσφέρει ένα σημείο αναφοράς.
Η αυτοδυναμία θα είναι η σιγουριά αν μπορούμε να προσφέρουμε κάτι παραπάνω, αν μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο, κάτι ευρύτερο …

Ο. ΤΡΕΜΗ: Λέτε για ποιότητα διακυβέρνησης, είστε ειλικρινής σ’ αυτό; Γιατί κάποιοι μπορεί να σκεφτούν ότι το κάνετε για να επαναπατρίσετε ψήφους που έχουν φύγει από το ΠΑΣΟΚ και έχουν πάει προς την πλευρά του Συνασπισμού. Δηλαδή για να χαϊδέψετε τα αυτιά ψηφοφόρων, οι οποίοι πηγαίνουν προς την κατεύθυνση της Κουμουνδούρου. Τους λέτε δηλαδή, κάντε μας αυτοδύναμους και μετά τις εκλογές θα δεχτείτε το Συνασπισμό στην Κυβέρνηση.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κυρία Τρέμη, ακούστε, οι ψηφοφόροι είναι πολίτες με προσωπικότητα, απαιτητικοί και δύσπιστοι, δεν είναι ιδιοκτησία ούτε του ΠΑΣΟΚ που το ψήφισαν το 2007, ούτε του Συνασπισμού που στις δημοσκοπήσεις δηλώνουν ότι θα τον ψηφίσουν.
Διεκδικούμε όλοι όλους τους πολίτες αξιώνοντας να μας ακούσουν, αλλά και αυτοί αξιώνουν να τους πείσουμε με έναν σύγχρονο και υπεύθυνο λόγο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Υπάρχει μια βασική προϋπόθεση για να ασχοληθούν με την ποιότητα της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές, είναι απαραίτητο.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Συμφωνώ απολύτως.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εγώ ερωτώ με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το ΠΑΣΟΚ και την οποία θα περιγράψω και μας βλέπουν και μικρά παιδιά, νομίζετε ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, όπως είναι σήμερα;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, όπως είναι σήμερα είναι μία αφετηρία από την οποία πρέπει να ξεκινήσουμε για να φτάσουμε στις βελτιώσεις που απαιτούνται προκειμένου να φτάσουμε στο ΠΑΣΟΚ της νίκης.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άρα σήμερα γιόκ. Ποιες είναι οι βελτιώσεις αυτές;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με συγχωρείτε, κ. Πρετεντέρη, με μία αφετηρία δεδομένη, πρέπει να διεκδικήσουμε ένα στόχο εφικτό. Πιστεύω ότι η νίκη είναι εφικτή.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Είναι εφικτή.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ έχει στο εσωτερικό του τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που μπορούν να οδηγήσουν την παράταξη στη νίκη. Αλίμονο αν δεν υπήρχε αυτή η προοπτική, θα έπρεπε να κλείσουμε το μαγαζί.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άρα υπό τις παρούσες συνθήκες το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Υπό τις παρούσες συνθήκες το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βελτιωθεί, να αναπτύξει τη δυναμική που απαιτείται, να διατυπώσει τον αξιόπιστο λόγο που χρειάζεται, ώστε να κερδίσει τις εκλογές.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πολλά – πολλά.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είναι εφικτά.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Δεν μου λέτε, στις ευρωεκλογές είναι εφικτή η νίκη ή εκεί θα κριθεί με άλλα κριτήρια η αναμέτρηση; Δηλαδή θα υπάρξει ας πούμε ένας πήχης που κάτω από το συγκεκριμένο αυτό πήχη θα είναι ήττα, ενώ πάνω απ’ αυτό τον συγκεκριμένο πήχη θα είναι νίκη;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μπορεί ένα κόμμα που διεκδικεί να κυβερνήσει τον τόπο και να εκφράσει την πλειοψηφία να αρκείται στη δεύτερη θέση; Μπορεί να λέμε ότι μας αρκεί να μην γίνουμε τρίτοι, να μην μας απειλεί ο Συνασπισμός;
Το ΠΑΣΟΚ έχει εξ ορισμού από τη φύση του ιστορικά ορισμένους στόχους. Πάμε στις ευρωεκλογές για να νικήσουμε. Και να σας πω κάτι. Εγώ πιστεύω, ότι η πολιτική εξέλιξη θα επιβάλει επιτάχυνση των εκλογικών διαδικασιών, είναι πολύ πιθανό το σενάριο να συμπέσουν οι βουλευτικές εκλογές με τις ευρωεκλογές.
Και εν πάση περιπτώσει οι ευρωεκλογές θα είναι ένα πολιτικό γεγονός με βαρύτητα. Ο κ. Καραμανλής δεν μπορεί να το διαχειριστεί. Άρα είναι υποχρεωμένος να λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη ένα αρνητικό αποτέλεσμα που πρέπει να προκύψει από τις ευρωεκλογές.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Για το ΠΑΣΟΚ λέμε τώρα. Τι σημαίνει; Δεν μου λέτε, λέτε μόνο νίκη, αυτό είναι νίκη. Δεν υπάρχει άλλη εκδοχή της νίκης.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ:Ο κ. Πάγκαλος δεν είπε, 34,05 έβαλε.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, η επανάληψη της ήττας, δεν είναι νίκη.

Ο. ΤΡΕΜΗ:Μπράβο. Εγώ θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω τι σημαίνει ήττα στις ευρωεκλογές; Αν αυτό θα παίξει ρόλο στην πορεία σας προς τις εθνικές εκλογές και αν σ’ αυτή την περίπτωση θα τεθεί θέμα ηγεσίας;

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Και αν δεν γίνουν ταυτόχρονα.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Ναι, αν δεν γίνουν ταυτόχρονα.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε κα Τρέμη. Δεν είμαι εδώ για να ανακυκλώνω σενάρια ηττοπάθειας. Ήδη η προηγούμενη συζήτηση που κάναμε γι’ αυτές τις ατελέσφορες και εσφαλμένες προτάσεις συνεργασίας κοινής εκλογικής καθόδου, που διατυπώνονται προς το Συνασπισμό, μας οδηγεί σε ένα λογικό συμπέρασμα, ότι αν δεν υπερβούμε το κλίμα ηττοπάθειας και απαισιοδοξίας, δεν θα ανατάξουμε την παράταξη.
Αντί, λοιπόν, να σκεφτόμαστε τι θα γίνει σε περίπτωση ήττας, ας κάνουμε όλοι μας - και προσπαθώ να συμβάλλω με συγκεκριμένες προτάσεις - όσα πρέπει και όσα μπορούμε για να πετύχουμε το στόχο. Και ο στόχος είναι το ΠΑΣΟΚ να καταλάβει την 1η θέση στις ευρωεκλογές και την 1η θέση στις εθνικές βουλευτικές εκλογές. Αλλιώς δεν δίνουμε τη λύση που θέλει ο πολίτης.

Π. ΤΣΙΜΑΣ:Σύμφωνοι . Επειδή σεναριολογήσαμε λιγάκι, εάν σταθούμε στις σημερινές δημοσκοπήσεις, δηλαδή τις δημοσκοπήσεις που διαβάζουμε όλη τη σεζόν από τις εκλογές και ύστερα, το πιθανότερο αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές είτε γίνουν του χρόνου, είτε γίνουν λίγο παρακάτω είναι είτε εσείς είστε πρώτοι, είτε πιθανότερα η Νέα Δημοκρατία πρώτη, κανείς να μην μπορεί να κάνει μόνος του Κυβέρνηση. Εάν δεν συνεργαστείτε, λοιπόν, εσείς με το Συνασπισμό γιατί δεν θέλει ο Συνασπισμός, το μόνο εναλλακτικό σενάριο είναι να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία. Και αυτό το σενάριο δεν είναι ξέρετε εντελώς στον αέρα, το συζητάει κόσμος.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να σας πω, το σενάριο του μεγάλου Συνασπισμού, ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, είναι συμπαθές σε μια μερίδα της κοινής γνώμης, που θέλει να μπει τάξη, να υπάρξει συναίνεση και πράγματι υπάρχουν και θέματα στα οποία θα μπορούσαν να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα, όχι μόνο τα δύο. Όμως μια τέτοια …

Π. ΤΣΙΜΑΣ:Να μην βγαίνουν Πρυτάνεις στα Πανεπιστήμια για παράδειγμα.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θα σας πω και γι’ αυτό, βεβαίως ένα πολύ ωραίο παράδειγμα. Αλλά μια Κυβέρνηση μεγάλου Συνασπισμού, θα ήταν θεσμικά ολέθρια, θα ήταν το φεστιβάλ της αδιαφάνειας, θα ήταν μία πρόκληση για να πανηγυρίσουν τα διάφορα ανεξέλεγκτα συμφέροντα, διότι η ύπαρξη μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας και μιας ισχυρής αντιπολίτευσης είναι θεσμική εγγύηση διαφάνειας υπέρ των δικαιωμάτων του πολίτη, του αδύνατου, του φτωχού και του μεσαίου.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ας πούμε, λοιπόν, ότι όλα αυτά συμβαίνουν έτσι, αλλά υπάρχει και το ακραίο ενδεχόμενο να μην κερδίσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Στην περίπτωση αυτή την ακραία δέχομαι, που δεν θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις επόμενες εκλογές είτε είναι εθνικές, είτε ευρωεκλογές, θα τεθεί θέμα ηγεσίας;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τώρα κ. Πρετεντέρη, είναι δυνατόν να με φέρνετε εδώ μετά από όσα έχουν συμβεί για να μου θέσετε αυτή την ερώτηση; Δεν έχω θέσει ποτέ …

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Η απάντηση είναι δεδομένη δηλαδή;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, δεν έχω θέσει ποτέ θέμα ηγεσίας και τον Σεπτέμβριο ο κ. Παπανδρέου έθεσε ζήτημα και αφού άνοιξε η διαδικασία υπέβαλα την υποψηφιότητά μου προτείνοντας μια άλλη λύση, μια άλλη προοπτική. Δεν βάζω έναν πήχη ψηλά για να πέσει το ΠΑΣΟΚ να τσακιστεί για να προβάλω εγώ από τη γωνία με τις φιλοδοξίες μου.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Όχι , όχι, δεν λέμε αυτό όμως.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καταθέτω υπεύθυνες προτάσεις για την ανασυγκρότηση, την ανάταξη, την συναισθηματική και διανοητική, και την πολιτική νίκη της παράταξης και είμαι στη διάθεση του τόπου και της παράταξης. Δεν είμαι στη διάθεση του εαυτού μου.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Ναι, αυτό όμως κ. Βενιζέλο, κατ’ αρχήν εμείς δεν λέμε, ότι είσαστε στη γωνία και περιμένετε να τσακιστεί το ΠΑΣΟΚ. Σας ρωτάμε σενάρια και σκέψεις οι οποίες συζητιούνται στον κόσμο. Σας ρωτώ εγώ, λοιπόν, ευθέως σε περίπτωση που τεθεί από οποιαδήποτε άλλη πλευρά θέμα ηγεσίας, εσείς θα είστε ξανά υποψήφιος;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Στόχος μας κα Τρέμη τώρα είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αλλάξουμε το συσχετισμό και στις δημοσκοπήσεις και στις εκλογές. Το τι θα γίνει αν όλα αυτά δεν πάνε καλά είναι κάτι που μπορεί να το σκεπτόμαστε, αλλά πρέπει να το απευχόμαστε.
Άρα, λοιπόν, δεν θα έρθω τώρα να τροφοδοτήσω τέτοια σενάρια. Δεν θα πάρω εγώ καμία πρωτοβουλία που βλάπτει την παράταξη και τους συλλογικούς στόχους της.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Άρα εσείς δεν θα θέσετε θέμα ηγεσίας σε περίπτωση ήττας στις ευρωεκλογές;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κυρία Τρέμη, θέμα ηγεσίας εγώ δεν έθεσα ούτε την προηγούμενη φορά.

Ο. ΤΡΕΜΗ:Μάλιστα.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Να πούμε τότε μια κουβέντα και για τα σημερινά, αυτά τα πανεπιστημιακά. Είστε ένας άνθρωπος που έχετε ζήσει…

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ένιωσα ντροπή κ. Τσίμα.

Π. ΤΣΙΜΑΣ:Στο πανεπιστήμιο και ως συνδικαλιστής και ως Καθηγητής. Πώς εξηγείτε όμως αυτό, δηλαδή πώς είναι δυνατόν σε ένα πανεπιστήμιο όπου οι συντεταγμένες ας πούμε δυνάμεις που εκφράζονται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο έχουν την υποστήριξη και της μεγάλης πλειοψηφίας των φοιτητών, δηλαδή θεωρητικά η ΠΑΣΠ, η ΔΑΠ, το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός έχουν την συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών με το μέρος τους, πώς είναι δυνατόν το Πανεπιστήμιο να είναι όμηρος 70 ανθρώπων;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν είναι δυνατόν. Είναι φαινόμενα παρακμής, σήψης, απαράδεκτα φαινόμενα, που βλάπτουν βαθιά το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ψεύδονται όσοι ισχυρίζονται, ότι αγωνίζονται για το δημόσιο πανεπιστήμιο και οργανώνουν τέτοια γεγονότα βίας.
Η άσκηση βίας είναι το πρώτο πρόβλημα του ελληνικού πανεπιστημίου. Το άσυλο καταλύεται εσωτερικά. Πρέπει να κατασταλούν τα φαινόμενα ενδοπανεπιστημιακής βίας, να λειτουργήσει η ακαδημαϊκή ελευθερία, να λειτουργήσουν οι κανόνες μιας δημοκρατικής ακαδημαϊκής κοινότητας.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Πώς;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Και νομίζω, ότι η ευθύνη ανήκει σε τρεις παράγοντες: Στην Κυβέρνηση που πρέπει να σταματήσει να τροφοδοτεί την κρίση με προβοκατόρικες δηλώσεις. Στα κόμματα τα οποία δεν αναλαμβάνουν ευθαρσώς την ευθύνη τους και δεν καθοδηγούν με τον τρόπο που πρέπει …

Ο. ΤΡΕΜΗ:Εννοείτε το Συνασπισμό;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τα παιδιά, τους φοιτητές. Εννοώ και το Συνασπισμό, εννοώ και το Κομμουνιστικό Κόμμα, εννοώ και το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά θα πρέπει να πω εδώ, ότι ο λόγος του Συνασπισμού είναι διφορούμενος και ως εκ τούτου παρεξηγήσιμος.
Το ΠΑΣΟΚ τάχθηκε με απόλυτη σαφήνεια υπέρ της καθολικής ψηφοφορίας και βεβαίως κατά των καταλήψεων. Και χρειάζεται καθαρή γλώσσα από όλα τα κόμματα. Και επίσης η πανεπιστημιακή κοινότητα, η κοινότητα διδασκόντων και διδασκομένων πρέπει να δείξει, ότι μπορεί να πάρει το πανεπιστήμιο στα χέρια της στο πλαίσιο της πλήρους αυτοδιοίκησης.
Και αυτό σημαίνει, ότι πρέπει και η Κυβέρνηση να παραδεχτεί ότι ο νόμος χρειάζεται ριζική τροποποίηση, χρειάζεται άλλου τύπου νόμος που σέβεται την αυτοδιοίκηση και άρα την πολυμορφία στα πανεπιστήμια τα οποία βεβαίως θα ελέγχονται και θα αξιολογούνται για τις επιλογές τους.
Αλλά αυτού του είδους η αυταρχική «γυμνασιαρχική» αντίληψη της δεκαετίας του ’60 δεν έχει θέση στα πανεπιστήμια.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ:Πάντως ένας από τους νόμους που δεν θέλουν να εφαρμόσουν είναι και ο νόμος περί αξιολόγησης. Αυτό είναι αδιανόητο.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν υπάρχει πανεπιστήμιο στον κόσμο που να μην αξιολογείται. Και αντικείμενο της αξιολόγησης είναι και η επάρκεια της κρατικής χρηματοδότησης. Ο πρώτος παράγοντας που αξιολογείται δεν είναι ο καθηγητής ή ο φοιτητής …

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι, και αν φτάνουν τα χρήματα.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είναι η Κυβέρνηση, το κράτος για τα λεφτά που δίνει και για τον τρόπο που τα δίνει. Από εκεί και πέρα όμως το πανεπιστήμιο είναι πλήρως αυτοδιοικούμενο με κοινωνική ευθύνη, είναι υπόλογο απέναντι στις οικογένειες, απέναντι στο μέλλον του τόπου, απέναντι στην κοινωνία.

Ο. ΤΡΕΜΗ:Μάλιστα. Εγώ τώρα πριν κλείσουμε θέλω μία διευκρίνιση, γιατί όσο σκέφτομαι αυτό που είπατε πριν για τις ευρωεκλογές έχω ένα κενό. Σας ρωτώ, λοιπόν, ευθέως σε περίπτωση ήττας του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, εσείς θα θέσετε θέμα ηγεσίας, εσείς τώρα;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν σκοπεύω να πάρω καμία πρωτοβουλία που διχάζει την παράταξη. Είμαι εδώ για να ενώνω και να βοηθώ και θα είμαι εδώ για να ενώνω και να βοηθώ ό,τι και να γίνει, αλλά αυτό που θέλω να γίνει είναι να πάει καλά το ΠΑΣΟΚ.
Γι’ αυτό θυμίζω τι αποφασίσαμε στο Συνέδριο και καταθέτω προτάσεις δημιουργικές, συγκεκριμένες που εκπέμπουν και ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης, διότι εδώ χρειάζεται να πιστέψουμε σε κάτι για να το κατακτήσουμε.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Μάλιστα. Κύριε Βενιζέλο, να σας ευχαριστήσουμε πολύ γι’ αυτή τη συζήτηση.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εγώ ευχαριστώ για τη συζήτηση.

Tags: Συνεντεύξεις 2008