25 Μαΐου 2008
Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και στον δημοσιογράφο Γιάννη Καμπουράκη
Τελικά, θα πάρετε πίσω τον ΟΤΕ;
Ευ. Βενιζέλος: Το ζήτημα ακόμη και σήμερα είναι να μην ολοκληρωθεί και να μην κυρωθεί από τη Βουλή μια βλαπτική για το Δημόσιο σύμβαση που παραδίδει τον ΟΤΕ στην Deutsche Telekom χωρίς διαφανή διαδικασία, εκ του πλαγίου, με σημαντικά οφέλη για τον ενδιάμεσο, χωρίς αναπτυξιακό σχέδιο, χωρίς να εξυπηρετείται κάποιο εθνικό συμφέρον. Την επομένη των εκλογών θα δούμε τι κινήσεις μπορούν να γίνουν εντός κοινοτικού πλαισίου. Το ΠΑΣΟΚ δεν μιλάει για «επανακρατικοποίηση» του ΟΤΕ.
Ναι, αλλά ο κ. Βγενόπουλος προχώρησε σε αγωγές…
Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Βγενόπουλος έκανε μία εσφαλμένη εκτίμηση. Εχασε την ψυχραιμία του. Θα ήταν αστείο να πιστέψει κανείς ότι πολιτικοί αρχηγοί ή συνδικαλιστές με εμπειρία και παράδοση μπορούν να ανακοπούν στο δημόσιο λόγο τους μέσω αγωγών. Αυτό δείχνει μία αδυναμία του κ. Βγενόπουλου. Αν θεωρεί ότι η εταιρία του προσεβλήθη από κάποιον, τότε αυτός είναι η κυβέρνηση, η οποία έκρινε τη MIG ως αναξιόπιστο στρατηγικό επενδυτή και εταίρο για τον ΟΤΕ.
Ο κ. Βγενόπουλος είναι ανακόλουθος και νομίζω ότι έχει παρασύρει και την MIG σε μία πολιτικού χαρακτήρα πρωτοβουλία, ασυνήθιστη και προκλητική, η οποία πλήττει το ίδιο το επιχειρηματικό κύρος της MIG.
Μήπως περισσότερο από τον ΟΤΕ τους πολίτες τούς απασχολεί η ακρίβεια;
Ευ. Βενιζέλος: Η χώρα αντιμετωπίζει μια μεγάλη οικονομική κρίση. Η μεσαία τάξη που είναι ο κορμός της ελληνικής κοινωνίας απειλείται, ζει σε μια πρωτοφανή ανασφάλεια. Η ακρίβεια αποδιαρθρώνει τα εισοδήματα, όλοι οι δείκτες της οικονομίας είναι σε πτώση. Η κυβέρνηση αποδείχτηκε ότι δεν ήταν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η παράταξή μας, με όραμα μια ανθρώπινη κοινωνία, πρέπει να επεξεργαστεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο αλλαγών για μια δυναμική οικονομία, με στήριξη της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, για μια Παιδεία που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και για ένα σύγχρονο σύστημα πρόνοιας, υγείας και ασφάλειας.
Οφείλουμε να πείσουμε ότι έχουμε συγκεκριμένες, εναλλακτικές και ρεαλιστικές προτάσεις. Αυτές τις θέσεις θα υπερασπιζόμουν, εάν συμμετείχα σε όργανα χάραξης της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.
Αν δεν προσφέρουμε εναλλακτική λύση, τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα κοινωνικών εκρήξεων. Το στοίχημά μας δεν είναι η επαναφορά στην εξουσία. Είναι η συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας που μπορεί να δώσει αισιόδοξη προοπτική στη χώρα.
Δεν φαίνεται όμως να αρχίζει η ανάκαμψη για εσάς. Δεδομένου ότι το 2009 είναι εκλογική χρονιά, δεν τίθεται εκ των πραγμάτων και «προθεσμία»;
Ευ. Βενιζέλος: Τίθενται εκ των πραγμάτων στόχοι. Οταν έχεις μπροστά σου μια εκλογική αναμέτρηση, στόχος ενός μεγάλου κόμματος εξουσίας, όπως το ΠΑΣΟΚ, είναι εξ ορισμού η νίκη. Αλίμονο αν μας αρκούσε η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές. Αν υπάρχουν κάποιοι που αδιαφορούν για τις ευρωεκλογές, ίσως λογαριάζουν χωρίς τον κ. Καραμανλή, που μπορεί να σχεδιάσει βουλευτικές εκλογές πριν από τις ευρωεκλογές ή μαζί με αυτές.
Πώς μπορούμε όμως να μιλάμε για νίκη του ΠΑΣΟΚ όταν οι δημοσκοπήσεις για σας είναι αρνητικές;
Ευ. Βενιζέλος: Δεν αρκεί να διαβάζουμε τις δημοσκοπήσεις. Η πολιτική ξαναρχίζει από τη στιγμή που θέλουμε να είναι καλύτερες οι επόμενες δημοσκοπήσεις και κυρίως να είναι καλό το εκλογικό αποτέλεσμα. Πρέπει να προτείνουμε στο λαό μια συνολική σύγκριση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Μια τέτοια σύγκριση αφορά τα πρόσωπα των αρχηγών, τα προγράμματα, αλλά και τις ομάδες στελεχών. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προβάλλει μία λειτουργική και συμπαγή ομάδα στελεχών, παλαιών και νέων, χωρίς διαχωρισμούς με βάση την 11η Νοεμβρίου. Δεν περισσεύει κανείς. Δεν μπορούν π.χ. να αξιοποιηθούν καλύτερα στελέχη όπως η Φώφη Γεννηματά, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Παντελής Οικονόμου - για να αναφέρω μόνο στελέχη που δεν στήριξαν την υποψηφιότητα μου; Δεν πρέπει να δοθούν περισσότερες δυνατότητες σε αρκετούς νέους βουλευτές;
Τελικά, έχετε έρθει σε συμφωνία με τον Γ. Παπανδρέου για την «επόμενη ημέρα»;
Ευ. Βενιζέλος: Η μόνη συμφωνία που έχουμε κάνει ενώπιον των πολιτών και της παράταξης όλοι μας είναι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να προτείνουμε στους Ελληνες μια θετική στρατηγική για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία. Να αποδείξουμε όλοι μαζί ότι το ΠΑΣΟΚ αξίζει να ξανακυβερνήσει για την κοινωνία και όχι για να γίνουν απλώς κάποιοι υπουργοί. Σε αυτό τον αγώνα κρινόμαστε όλοι ανάλογα με τις ευθύνες που αντιστοιχούν στο ρόλο μας.
Μονοκομματικές ή πολυκομματικές κυβερνήσεις;
Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει, γιατί έτσι μας το κληροδότησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ως κόμμα-παράταξη, ως πλειοψηφικό ρεύμα, ως κόμμα εξουσίας. Στόχος μας είναι η αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οχι όμως μια αυτοδύναμη πλειοψηφία παλιού τύπου, συνώνυμη με την αλαζονεία, και τη μονοκομματική νοοτροπία. Μιλάμε για μια αυτοδυναμία που μπορεί να αναλάβει μεγάλες ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες, ικανή να διαμορφώσει κοινωνικές συναινέσεις και πολιτικές συνεργασίες και στο επίπεδο της κυβέρνησης. Αποδέκτης αυτής της πρότασης είναι πρωτίστως ο Συνασπισμός. Αλλά και άλλες δυνάμεις. Αλλωστε, αν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, δεν υπάρχουν οι αριθμητικές και θεσμικές προϋποθέσεις για μια άλλη κυβέρνηση.
Στην Παιδεία το θερμόμετρο ανεβαίνει και πάλι. Τι θα πει τώρα το ΠΑΣΟΚ για τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων;
Ευ. Βενιζέλος: Το ζήτημα δεν είναι τα λεγόμενα μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά η διασφάλιση της λειτουργίας, της προοπτικής και της ποιότητας των δημοσίων πανεπιστημίων, των δημοσίων ΤΕΙ, των δημοσίων σχολείων. Δυστυχώς, η κυβέρνηση, με αλλεπάλληλες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας τροφοδοτεί την κρίση στην Παιδεία και ιδίως στα πανεπιστήμια. Πρέπει ο υπουργός να σταματήσει τις εμπρηστικές δηλώσεις. Πρέπει να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων. Δεν μπορεί κανείς να ανέχεται να κυριαρχούν η ενδοπανεπιστημιακή βία, ο κομματισμός, ο συντεχνιασμός. Δεν πρέπει να ξεσπάσει νέο κύμα καταλήψεων και φυσικά πρέπει όλοι να στηρίξουμε την άμεση και αυτοπρόσωπη συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές των πρυτανικών αρχών. Στην Παιδεία χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συναίνεση.
* Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο Γιάννη Καμπουράκη, στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, 25 Μαϊου 2008.