21 Φεβρουαρίου 2008

Ευθύς αμέσως στην επικαιρότητα βέβαια που έχει να κάνει με τη διαμεσολαβητική προσπάθεια για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, θα συζητήσουμε ευθύς αμέσως με τον πρώην Υπουργό, Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, που τον έχουμε μαζί μας, τηλεφωνικώς βεβαίως. Καλή σας ημέρα από τον «Flash».

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα σας και καλημέρα στους ακροατές μας.

Να ξεκινήσουμε από αυτό το οποίο είναι φαντάζομαι στο μυαλό των περισσότερων κ. Υπουργέ, όντως αποτελεί ευκαιρία για λύση της εκκρεμότητας η συγκεκριμένη πρόταση;

Ευ. Βενιζέλος: Η μεσολαβητική προσπάθεια του κ. Νίμιτς εξελίσσεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Κατά καιρούς αναλαμβάνει πρωτοβουλίες επιτάχυνσης. Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι και η τωρινή, μια πρωτοβουλία βέβαια πολύ συγκροτημένη, έχουμε ένα κείμενο το οποίο προσπαθεί να προσεγγίσει πολλές πτυχές. Όχι μόνο το ζήτημα του ονόματος αλλά και γενικότερα το ζήτημα των διμερών σχέσεων. Αλλά βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια παρόμοια πρωτοβουλία.

Από αυτό που λέτε να καταλάβουμε ότι μπορεί να μην είναι και η τελευταία εννοείτε;

Ευ. Βενιζέλος:Πρέπει να έχουμε πάντα μια αίσθηση του ιστορικού χρόνου στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Κανείς δεν μπορεί να υποτιμά τη στιγμή, το momentum. Και πρέπει να αξιοποιούμε πάντα μια συγκυρία, αν είναι ευνοϊκή. Αλλά από την άλλη μεριά δεν έχουμε και λόγο να βιαζόμαστε, δεν έχουμε λόγο να δημιουργούμε μόνοι μας συνθήκες νευρικότητας. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ ψύχραιμοι.
Η πρώτη μου σύσταση, αν θέλετε η πρώτη μου παρατήρηση προς τους χειριστές της εξωτερικής πολιτικής είναι να επιδεικνύουν πάντα πολύ μεγάλη ψυχραιμία. Ως χώρα πρέπει να επιδείξουμε ψυχραιμία. Το χρονοδιάγραμμα που σχετίζεται με τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο δεν είναι αναγκαστικό. Είναι ένα momentum, αλλά δεν είναι κάτι το ανυπέρβλητο ή το αναγκαστικό. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μην εγκλωβιζόμαστε μόνοι μας σε χρονοδιαγράμματα, τα οποία δεν ελέγχουμε και τα οποία επιβάλλονται έξωθεν.

Αυτή η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και η ανάγκη να έχει κάποιο όνομα για να ενταχθεί στην ατλαντική Συμμαχία, αποτελεί πλεονέκτημα αυτή τη στιγμή;

Ευ. Βενιζέλος:Δεν υπάρχει αυτό το ζήτημα. Τα Σκόπια, η FYROM έχει ενταχθεί σε πάρα πολλούς διεθνείς Οργανισμούς με την προσωρινή ονομασία με την οποία έχει ενταχθεί και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ως FYROM. Κατά την ίδια λογική θα μπορούσε να διεκδικήσει την ένταξή της και σε άλλους διεθνείς Οργανισμούς, αλλά πάντα με τις δεσμεύσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και επειδή τώρα τίθεται ζήτημα υπέρβασης αυτών των υποχρεώσεών της από την Ενδιάμεση Συμφωνία, τίθεται και το ζήτημα.
Εν πάση περιπτώσει ας είμαστε ειλικρινείς: το ζήτημα αυτό δεν το θέτουν τα Σκόπια, το ζήτημα αυτό το θέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνοι.

Ευ. Βενιζέλος: Άρα πρέπει να είμαστε σαφείς και στον πραγματικό συνομιλητή μας στο θέμα αυτό, που είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Επειδή το θέσατε ο ίδιος κ. Υπουργέ, εδώ υπάρχει ένα momentum το οποίο έχει να κάνει πρώτον με το θέμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ και φανταζόμαστε σε δεύτερο και πολύ πιο σοβαρό επίπεδο με το τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή μας, δηλαδή και με τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Συνδέονται τα δύο;

Ευ. Βενιζέλος: Συνδέονται εκ των πραγμάτων και δεν έχουμε λόγο να αποδεχτούμε εμείς το ρυθμό των εξελίξεων, σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο. Και πολύ περισσότερο μέσα στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί διεθνώς λόγω της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, δεν πρέπει να δούμε αναγκαστικά και το ζήτημα των Σκοπίων, ως παρακολούθημα αυτής όλης της κατάστασης.
Βεβαίως και τα δυο θέματα εφάπτονται, έχουν μια συνάφεια, αλλά νομίζω ότι εμείς έχουμε κάθε λόγο να κρατήσουμε μια απόσταση ασφαλείας. Είναι δηλαδή σαφές ότι η Ελλάδα έχει και πρέπει να έχει μια διαφορετική θέση από τη θέση που έχουν τα περισσότερα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.
Η Ελλάδα είναι χώρα της περιοχής, είναι μια χώρα της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ν.Α. Ευρώπης, είναι μια χώρα που έχει επενδύσει επί δεκαετίες στο ζήτημα του σεβασμού του διεθνούς Δικαίου και οικοδομεί εδώ την επιχειρηματολογία της και στο Κυπριακό και στα Ελληνοτουρκικά, πρέπει να προσδίδουμε αξιακό περιεχόμενο στην πολιτική μας, γιατί αλλιώς, κινδυνεύουμε να ακυρώσουμε θεμελιώδη επιχειρήματα της εξωτερικής μας πολιτικής, τα οποία έχουν πρακτική αξία και όχι ρητορική.
Ως εκ τούτου δεν πρέπει να αναγνωρίσουμε, φυσικά, το Κοσσυφοπέδιο. Και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως πρόκειται για μια πολύ μεγάλη διεθνοπολιτική ήττα και στρατηγική ήττα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για δεύτερη φορά βλέπουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή να γίνεται μέρος της κρίσης και του προβλήματος, ακριβώς επειδή έχει μια διεθνοπολιτική ανεπάρκεια, η οποία είχε εκδηλωθεί και στη δεκαετία του ’90 και εκδηλώνεται δυστυχώς και στη δεκαετία του 2010 περίπου.

Μάλιστα. Επειδή το Σκοπιανό είναι κάτι το οποίο το αντιμετωπίζουμε περίπου 17 χρόνια τώρα και κάθε λύση φαίνεται ότι είναι λίγο χειρότερη από την προηγούμενη.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, διότι υπάρχει πάντα το momentum στην εξωτερική πολιτική και αν χαθεί το momentum στη συνέχεια πρέπει να κάνεις πολλούς χειρισμούς και πολύ υπομονή, προκειμένου να διαμορφώσεις ένα άλλο momentum.

Είναι πλεονεκτικό το momentum για την Ελλάδα σήμερα;

Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω ότι το 1993 έπρεπε να γίνει το εμπάργκο προκειμένου να φτάσουμε στην Ενδιάμεση Συμφωνία και στην προκειμένη περίπτωση νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται είναι να έχουμε –όπως είπα και προηγούμενα- μια αίσθηση του ιστορικού χρόνου. Να μην δημιουργούμε μόνοι μας την αίσθηση μιας επιτάχυνσης που δεν ελέγχουμε. Να είμαστε απολύτως ψύχραιμοι. Να διαμορφώσουμε μια ευρύτερη εθνική συναίνεση στα θέματα αυτά. Δεν νομίζω ότι είναι θέματα στα οποία χωρά μια μικροκομματική προσέγγιση. Και βεβαίως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η αφετηρία μας είναι η θέση που πάντα διατυπώνει η χώρα: ότι θέλουμε μια κοινά αποδεκτή ονομασία για κάθε χρήση.

Πάντως φαίνεται ότι διαπερνά οριζοντίως τα Κόμματα η άποψη της σύνθετης ονομασίας. Κάτι, το οποίο αν το βλέπαμε το ’93 θα ήταν αδύνατο να το φανταστούμε.

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Σταματόπουλε, μισό λεπτό άλλο πράγμα η σύνθετη ονομασία, άλλο πράγμα η κοινά αποδεκτή ονομασία για κάθε χρήση.

Είναι σοβαρή η λεπτομέρεια που λέτε, ένα λεπτό γιατί θα συζητήσουμε θέλω να σας κάνω και δυο ερωτήσεις πάνω στο κείμενο το οποίο φανταζόμαστε έχετε δει.

Ευ. Βενιζέλος:Αν μου επιτρέπετε να πω αυτό: είναι άλλο πράγμα η κοινά αποδεκτή ονομασία για κάθε χρήση κι άλλο πράγμα η σύνθετη ονομασία. Πρέπει –όπως είπα και προηγούμενα- και οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς στις δημόσιες διατυπώσεις μας. Από το 1992 η Ελλάδα έχει αποδεχτεί την προσωρινή ονομασία FYROM, δηλαδή Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που περιλαμβάνει και τον όρο Μακεδονία, αλλά υπάρχει και η συντομογραφία, το ακρωνύμιο το οποίο λειτουργεί και το οποίο είναι νομίζω κι αυτό πάρα πολύ χρήσιμο και για τις διμερείς σχέσεις και για τη διεθνή χρήση του όρου. Αυτό, είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι το αντιλαμβάνεται ο καθένας ο οποίος χρησιμοποιεί το όρο ΠΓΔΜ ή FYROM.

Επειδή πολιτεύεστε σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται ως ευαίσθητη σε αυτό το ζήτημα, οι Θεσσαλονικείς πως αντιμετωπίζουν κ. Καθηγητά το ζήτημα;

Ευ. Βενιζέλος: Όπως το αντιμετωπίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες και δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία διαφοροποίηση ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Ελλάδα στα θέματα αυτά και είναι λάθος η προσέγγιση αυτή.

Ότι είναι πιο ευαίσθητη δηλαδή η Μακεδονία.

Ευ. Βενιζέλος: Θα έπρεπε όλοι να έχουμε την ίδια ευαισθησία και τον ίδιο ρεαλισμό ταυτόχρονα και την ίδια αίσθηση εθνικής ευθύνης, διότι εδώ κάνουμε χειρισμούς οι οποίοι έχουν επιπτώσεις μακροπρόθεσμες. Δεν είναι επιπτώσεις πολιτικές με τη στενή έννοια του όρου, είναι επιπτώσεις διεθνοπολιτικές και ιστορικές. Αυτό νομίζω ότι το αντιλαμβάνεται ο καθένας.

Το «Βήμα» σήμερα δημοσιεύει το πλήρες κείμενο της πρότασης Νίμιτς.

Ευ. Βενιζέλος: Το είδα.

Εφόσον το έχετε δει θα θέλαμε να μας πείτε κάποια σημεία που κατά την άποψή σας είναι αυτά τα οποία μπορεί να κρύβουν και τις περισσότερες παγίδες για τη διαπραγμάτευση.

Ευ. Βενιζέλος: Όλο το κείμενο είναι ένα κείμενο που θέλει άκρα προσοχή, διότι είναι ένα υπαινικτικό, λιγόλογο κείμενο, αμφίσημο όπως κάθε τέτοιο διπλωματικό κείμενο και επειδή η διαπραγμάτευση γίνεται από τους αρμόδιους χειριστές και δεν γίνεται δημόσια με δημοσιογραφικά κριτήρια, δεν θα ήθελα να κάνω συστάσεις από ραδιοφώνου για το θέμα αυτό.

Ωραία, τότε να σας θέσουμε εμείς κάποιο ερώτημα.

Ευ. Βενιζέλος: Ο κάθε αναγνώστης του κείμενου αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μια πυκνότητα και μια αμφισημία, η οποία χρειάζεται άκρα προσοχή.

Για παράδειγμα, εμείς από αυτό που καταλάβαμε ουσιαστικά ουδείς μπορεί να επιβάλλει στη χώρα να αλλάξει το συνταγματικό της όνομα, άρα μιλάμε ουσιαστικά για δυο ονόματα. Το ένα θα χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της, το άλλο σε όλες τις πολυμερείς, διμερείς και διεθνείς σχέσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Εδώ επιτρέψτε μου να πω το εξής: αυτή τη στιγμή η υπόσταση της ΠΓΔΜ, της FYROM βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε μια ιδιόρρυθμη, διφυή συμφωνία, τη Συμφωνία της Οχρίδας, η οποία είναι αφ' ενός μεν διεθνής, αφ' ετέρου δε συνταγματική. Δηλαδή και αυτό που λένε με ευκολία κάποιοι ότι ουδείς μπορεί να επιβάλλει την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος κι αυτό δεν είναι ακριβές. Γιατί ένα σωρό συνταγματικά ζητήματα, που αφορούν τη γειτονική μας χώρα έχουν λυθεί μέσα από αυτή την ιδιόρρυθμη οδό της Συμφωνίας της Οχρίδας η οποία είναι μια συμφωνία που κινείται και στο επίπεδο του εσωτερικού δημοσίου Δικαίου και στο επίπεδο του διεθνούς δικαίου.

Απλώς το ερώτημα έχει να κάνει με το εξής: επειδή ακούμε και το ΠΑΣΟΚ να λέει όχι στη διπλή ονομασία, βέτο οπωσδήποτε αν υπάρχουν δυο ονόματα. Υπό αυτή την έννοια υπάρχουν δυο ονόματα; Δηλαδή αν το ένα είναι για εσωτερική χρήση και το δεύτερο για όλες τις άλλες διμερείς ή διεθνείς επαφές, είναι δυο τα ονόματα;

Ευ. Βενιζέλος:Θα μου επιτρέψετε να πω ότι στην πρόταση του κ. Νίμιτς για τις διμερείς σχέσεις προτείνεται να χρησιμοποιείται το λεγόμενο συνταγματικό όνομα, όχι το διεθνές όνομα. Το διεθνές όνομα προτείνεται για τις πολυμερείς συμφωνίες, για τους διεθνείς Οργανισμούς, για τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα και για τα διαβατήρια.

Μάλιστα.

Ευ. Βενιζέλος:Άρα κι εδώ υπάρχουν πολύ σημαντικά σημεία τα οποία χρειάζονται προσοχή.
Εγώ θα ήθελα να θέσω ένα άλλο ζήτημα στη συζήτηση όμως, το οποίο το παραγνωρίζουμε πολλές φορές εντοπίζοντας την προσοχή μας στο ζήτημα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Επισπεύδων για την ένταξη αυτή, δεν είναι τα Σκόπια. Επισπεύδουσες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Άρα μπορεί κάλλιστα να αποσυμφορηθεί η κατάσταση σε σχέση με τον Απρίλιο. Η πρώτη μου παρατήρηση είναι αυτή.
Δεύτερη παρατήρηση: το ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είχα την ευκαιρία να πω πολλές φορές στο παρελθόν, πρέπει να το θέτουμε εμείς στη συζήτηση. Η Ελλάδα δηλαδή δεν χρειάζεται να απειλεί, μπορεί και να προσφέρει. Εάν γίνει αποδεκτό ένα όνομα, ως κοινή λύση για κάθε χρήση, θα μπορούσε η Ελλάδα κάλλιστα να αναλάβει την πρωτοβουλία μιας επιτάχυνσης των διαδικασιών ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Να σας πω και κάτι; Η Ευρωπαϊκή Ένωση που απεδείχθη τόσο ανεπαρκής διεθνοπολιτικά και ιστορικά στο ζήτημα της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας και της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή, κάτι οφείλει στην περιοχή αυτή. Οφείλει να διευκολύνει και θα μπορούσε να διευκολύνει με μια διαδικασία ένταξης, μιας οικονομίας τόσο μικρής και τόσο ρηχής, όσο είναι η οικονομία των Σκοπίων.
Άρα θα μπορούσε πραγματικά η προοπτική της ένταξης να γίνει ένα πολύ σημαντικό δέλεαρ, το οποίο να χρησιμοποιηθεί θετικά βεβαίως, προκειμένου να φτάσουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση, για κάθε χρήση.

Επίσης υπάρχει κι αυτό το σημείο το οποίο υπαινιχθήκατε προηγούμενα, που έχει να κάνει με το Σημείο 6, που λέει «προτείνεται το επίσημο διεθνές όνομα, να συζητηθεί για χρήση και σε άλλες επίσημες διεθνείς περιπτώσεις και σε επίσημη διμερή διεθνή χρήση», δηλαδή οι 100 τόσες χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ως Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι στη διακριτική τους ευχέρεια να υιοθετήσουν τη νέα ονομασία.

Ευ. Βενιζέλος:Αφού πάτε με τα σημεία ενός κειμένου που το έχουμε δει σε δημοσιογραφική μετάφραση και απόδοση και δεν ξέρουμε πράγματι αν είναι το επίσημο κείμενο…

Σύμφωνοι.

Ευ. Βενιζέλος:Εν πάση περιπτώσει ας υποθέσουμε ότι είναι, παρ' ότι αυτά δεν πρέπει να συζητούνται έτσι δημόσια με υπερβολική άνεση. Εγώ είμαι υπέρ μιας πιο επιφυλακτικής προσέγγισης των θεμάτων αυτών. Αλλά εν πάση περιπτώσει αφού μου θέτετε το ερώτημα: το σημείο 6 βεβαίως και πρέπει να διαβαστεί μαζί με το σημείο 5. Είναι μια ενιαία ρύθμιση την οποία προτείνει ο μεσολαβητής.
Αλλά σας λέω ότι όλα αυτά πρέπει να τα δούμε μέσα στα συμφραζόμενα που σας εξέθεσα προηγούμενα. Και σας το λέω αυτό, έχοντας πλήρη συνείδηση της ιστορικής εξέλιξης του προβλήματος, γιατί είχα την ευκαιρία μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου να χειριστώ την πιο κρίσιμη φάση του ζητήματος των Σκοπίων, που ήταν η επιβολή του εμπάργκο και η Ενδιάμεση Συμφωνία, την περίοδο 1993 – 1995.

Που λέτε ότι απέδωσε.

Ευ. Βενιζέλος: Και σας θυμίζω ότι αν δεν υπήρχε όλο αυτό το πλέγμα χειρισμών, δεν θα φτάναμε στην Ενδιάμεση Συμφωνία, με την οποία πορευόμαστε τόσα χρόνια.

Το οποίο εμπάργκο έχει επικριθεί και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το τι επεβλήθη τότε. Απλώς να το θυμίσουμε αυτό.

Ευ. Βενιζέλος:Ναι αλλά αν δεν είχε επιβληθεί, δεν θα φτάναμε στην Ενδιάμεση Συμφωνία η οποία τώρα είναι ένα επιχείρημα που επικαλούνται όλοι και νομίζω ότι είναι και η βάση μιας ευρύτερης συναίνεσης εθνικής γύρω από το ζήτημα αυτό, την οποία πρέπει να τη διαφυλάξουμε. Είμαι οπαδός της ευρύτερης συναίνεσης στα θέματα αυτά.

Θεωρείτε ότι πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών;

Ευ. Βενιζέλος:Αυτό δεν θα ήθελα να το απαντήσω εγώ, είναι κάτι που πρέπει να το απαντήσει ο κ. Παπανδρέου. Αλλά πρέπει να σας πω ότι εάν χρειαστούν τέτοιες κινήσεις, μπορεί και να γίνουν. Δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να προσλάβει διαστάσεις δραματικές και χωρίς λόγο.
Έχουμε ένα πλαίσιο εθνικής στρατηγικής μέσα στο οποίο κινούμαστε και νομίζω ότι δεν πρέπει να γίνουν κινήσεις, οι οποίες θα δημιουργούσαν την εντύπωση ότι συμβαίνει κάτι φοβερό, αποπροσανατολίζοντας και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και από ένα σωρό πράγματα της εσωτερικής πολιτικής, της θεσμικής και οικονομικής κατάστασης της χώρας, που είναι πάρα πολύ σοβαρά.

Θεωρείτε ότι η Κυβέρνηση θέλει λύσεις στην εκκρεμότητα κ. Καθηγητά, ή απλώς αλλάζουμε την ατζέντα. Κάτι, το οποίο μάλλον λειτουργεί ευεργετικά στην παρούσα φάση;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν νομίζω ότι την επιτάχυνση την προκαλεί η ελληνική Κυβέρνηση, για να είμαι δίκαιος. Από την άλλη μεριά φαντάζομαι ότι για την Κυβέρνηση οποιοδήποτε θέμα αλλάζει τις ειδησεογραφικές προτεραιότητες, οι οποίες είναι πάρα πολύ βαριές και δύσκολες για την Κυβέρνηση, είναι ευπρόσδεκτο. Αλλά δεν θέλω σε καμία περίπτωση να πω ή να υποθέσω ή να υπονοήσω, ότι μια οποιαδήποτε ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να παίζει με θέματα εθνικά, για λόγους εσωτερικούς.
Εγώ δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό και τη σοβαρότητα κανενός, όπως δεν αμφισβητώ και το αίσθημα ευθύνης κανενός, αλλά όλα αυτά πρέπει να αποδεικνύονται στην πράξη και οφείλουμε όλοι και η Κυβέρνηση και η Αντιπολίτευση, να φερθούμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και με πολύ μεγάλη αίσθηση ιστορικής ευθύνης στα θέματα αυτά.

Μάλιστα. Συνεπώς το θέμα πιστεύετε ότι θα μπορούσε η Κυβέρνηση να το θεωρεί κάτι, το οποίο πρέπει να λήξει ως εκκρεμότητα.

Ευ. Βενιζέλος:Δεν ξέρω, δεν είμαι μέσα στη σκέψη του κ. Καραμανλή, ούτε σκέφτομαι με τον ίδιο τρόπο μαζί του, αλλά πρέπει να σας πω ότι δεν χρειάζεται να ανοίγουμε τα χαρτιά μας ως χώρα . Πρέπει να περιμένουμε να τοποθετηθούν οι γείτονές μας. Οφείλουν να τοποθετηθούν πρώτοι γιατί είχαν σπεύσει στις προηγούμενες φάσεις να δηλώσουν σχεδόν αμέσως και δημόσια την απόρριψη της μεσολαβητικής πρωτοβουλίας του κ. Νίμιτς στις προηγούμενες φάσεις της. Και νομίζω ότι πρέπει να επαναλαμβάνουμε τη θέση, που αποτελεί και τον άξονα της στρατηγικής μας, που είναι αυτή η θέση την οποία είπατε κι εσείς: κοινά αποδεκτό όνομα για κάθε χρήση.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συνομιλία.

Ευ. Βενιζέλος: Να ‘στε καλά.

 


* Η συνέντευξη δόθηκε στο δημοσιογράφο Γ. Σταματόπουλο

 

 

 

Tags: Συνεντεύξεις 2008