25 Ιανουαρίου 2009


Τελικά, το ΠΑΣΟΚ όταν ζητά εκλογές το εννοεί ή μήπως κατά βάθος θέλει να διαχειριστεί ο κ. Καραμανλής την κρίση, να υποστεί τη φθορά και να έλθει μετά στην εξουσία;

Ευ. Βενιζέλος: Η Ελλάδα βασανίζεται από μια καθολική κρίση. Κοινός παρονομαστής είναι η βαθιά κρίση εμπιστοσύνης. Εχει καταρρακωθεί αυτό που λέμε δημόσια ηθική. Οι πολίτες νιώθουν απόλυτη ανασφάλεια. Εχει καταρρακωθεί αυτό που λέμε δημόσια ηθική. Οι πολίτες νιώθουν απόλυτη ανασφάλεια. Η διαχείριση και η υπέρβαση της οικονομικής κρίσης απαιτούν πρωτίστως αλλαγή του πολιτικού κλίματος και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους, κοινωνίας και αγοράς. Χρειάζεται να σπάσει ο φαύλος κύκλος και να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, της απασχόλησης, του κοινωνικού κράτους, της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ δεν κρύβεται πίσω από την αδυναμία της κυβέρνησης. Θέλει να αναλάβει τώρα την ευθύνη. Είναι χρέος του απέναντι στον τόπο.

Θα παραγραφούν, ωστόσο, οι ευθύνες για το Βατοπέδι...

Ευ. Βενιζέλος: Βέβαια. Η διάλυση της Βουλής ή ακόμη και η λήξη της τρέχουσας συνόδου οδηγεί πρακτικά στην παραγραφή των ευθυνών για το Βατοπέδι ως προς τις πράξεις που έγιναν μέχρι το Σεπτέμβρη του 2007. Την ευθύνη, όμως, της συγκάλυψης και της παραγραφής την έχει αναλάβει ήδη ο κ. Καραμανλής.

Γιατί, όμως, ο κ. Καραμανλής να κάνει εκλογές ενώ είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις; Του ζητάτε ν' αυτοκτονήσει;

Ευ. Βενιζέλος: Ζητάμε εκλογές γιατί ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση ικανή να εμπεδώσει κλίμα εμπιστοσύνης και να πετύχει τις αναγκαίες κοινωνικές και εθνικές συμφωνίες. Δεν μπορούμε θεσμικά να επιβάλουμε τις εκλογές. Πολιτικά, όμως, ο κ. Καραμανλής θα αναγκαστεί να καταφύγει στις εκλογές για να αποφύγει τα χειρότερα. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν οι ευρωεκλογές που προσλαμβάνουν έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά. Αρα το τετράμηνο που ακολουθεί είναι ούτως ή άλλως πολιτικά και εκλογικά καθοριστικό.

Συμφωνείτε με απόψεις συναδέλφων σας ότι το ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει εκλογές το 2010 με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας;

Ευ. Βενιζέλος: Είναι ανεπίκαιρο να μιλάμε τώρα για το τι θα συμβεί ύστερα από δεκατέσσερις μήνες εκλαμβάνοντας ως δεδομένο ότι έως τότε θα εξακολουθεί να υπάρχει η παρούσα Βουλή και η παρούσα κυβέρνηση. Μέσα σε τέτοια συνθήκη διεθνούς κρίσης, δεκατέσσερις μήνες είναι τεράστιο διάστημα.

Η κυβέρνηση λέει ότι το ΠΑΣΟΚ κινδυνολογεί και επιχαίρει για τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, ενώ ταυτόχρονα εξαγγέλλει δέσμες μέτρων για τους αγρότες, τους μικρομεσαίους κ.ο.κ. με υψηλό δημοσιονομικό κόστος. Τι απαντάτε σε όλα αυτά;

Ευ. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση υπονόμευσε την αξιοπιστία της χώρας με την περιβόητη απογραφή του 2004. Ας μην κρίνει, συνεπώς, εξ ιδίων τα αλλότρια. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να αντιδρά ως μελλοντική κυβέρνηση και όχι ως αντιπολίτευση μακράς αναμονής.

Με ποιες προτάσεις; Σας κατηγορούν ότι στο ΠΑΣΟΚ απλώς καταστροφολογείτε...

Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να υπάρχει ενιαίο εθνικό μέτωπο απέναντι στις κερδοσκοπικές πιέσεις που μπορεί να δέχονται τα ελληνικά ομόλογα με απώτερο στόχο την υπονόμευση του ευρώ. Γι' αυτό είναι αναγκαίο να τεθεί σοβαρά το ζήτημα των ευρωπαϊκών ομολόγων, το προϊόν των οποίων θα διαθέτει στις χώρες-μέλη, ανάλογα με τις δανειακές τους ανάγκες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με εσωτερικές διακυμάνσεις ως προς το επιτόκιο. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ένα ενιαίο σχέδιο αφ' ενός μεν για την υπέρβαση της κρίσης, αφ' ετέρου δε για την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης.

Γενικόλογα φαντάζουν όλα αυτά...

Ευ. Βενιζέλος: Αμεση προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας και η στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης. Η παύση της σύγκρουσης που εξελίσσεται ανάμεσα στις τράπεζες και την πραγματική οικονομία. Διαρθρωτική προτεραιότητα, εκτός από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, είναι η αλλαγή της σχέσης μεταξύ τυπικής και άτυπης οικονομίας που κυριαρχεί στη χώρα. Αυτό συνδέεται πρωτίστως με μία εθνική συμφωνία φορολογικής δικαιοσύνης και εμπιστοσύνης. Και με ένα πενταετές σχέδιο μείωσης του δημοσίου χρέους που δεν θα αφορά μόνο τον αριθμητή του κλάσματος, αλλά και τη σταδιακή και συμφωνημένη με την Ευρωπαϊκή Ενωση προσαρμογή του ΑΕΠ στα πραγματικά του μεγέθη.

Βλέπουμε να πυκνώνουν τα σχόλια για τους μελλοντικούς ρόλους στελεχών σε μια νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Εσείς πώς τοποθετήστε απέναντι στο φαινόμενο αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Ελπίζω να έχει γίνει αντιληπτό από όλους ότι συνειδητή και υπεύθυνη επιλογή μου είναι να λειτουργώ ως συντελεστής της ενότητας, της προοπτικής και της προγραμματικής αξιοπιστίας της παράταξης. Για μένα νόημα έχει να διαμορφωθούν νέες συνθήκες στο δημόσιο βίο. Νέες συνθήκες ως προς τη δημόσια ηθική, ως προς τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, ως προς το μοντέλο διακυβέρνησης. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις, δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση για προσωπικούς ρόλους. Στην πολιτική δεν είμαστε για τις σταδιοδρομίες μας, αλλά για να υπηρετούμε τον τόπο και τις ιδέες μας. Τίποτα δεν είναι πιο ενοχλητικό για τους πολίτες από τα φαινόμενα αλαζονείας και ιδίως τα φαινόμενα πρώιμης αλαζονείας.

Πιστεύετε ότι η εποχή Ομπάμα είναι πράγματι άλλη εποχή για την Αμερική και τις ευρωαμερικανικές σχέσεις;

Ευ. Βενιζέλος: Η ορκωμοσία του Ομπάμα αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τη βαθύτερη πολιτική και ιδεολογική διαφορά μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. Στην Αμερική εξακολουθεί να κυριαρχεί μια αντίληψη πολιτικής θεολογίας και ένας έντονος συνταγματικός πατριωτισμός μέσα από τον οποίο συγκροτείται το αμερικανικό έθνος και αποκτά ισχυρή αίσθηση αυτοπεποίθησης και παγκόσμιας αποστολής. Ο Μπαράκ Ομπάμα διατύπωσε ένα νέο πολυπολικό διεθνές δόγμα, μίλησε όμως με συνείδηση πλανητάρχη.

Η Ευρώπη είναι αλλού;

Ευ. Βενιζέλος: Αντιθέτως, στην Ευρώπη κυριαρχεί ο πολιτικός εμπειρισμός, η διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων χωρίς όραμα, παρά τις προσπάθειες τύπου Σαρκοζί. Υπάρχει ένα τεράστιο ιδεολογικό, πολιτικό και θεσμικό έλλειμμα. Μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης στην Αμερική συντελείται μια τεράστια συμβολική αλλαγή, ενώ στην Ευρώπη τα πράγματα κινούνται χωρίς να έχει αλλάξει κάτι σε θεσμικό ή σε συμβολικό επίπεδο.

Τι χρειάζεται η Ευρώπη;

Ευ. Βενιζέλος: Χρειάζεται να υπάρξουν σε όλες τις χώρες -αυτό αφορά και τις μεσαίες όπως η Ελλάδα- άλλου είδους πολιτικές ηγεσίες, ικανές να εκφράσουν ένα νέο πολιτικό βολονταρισμό. Αυτό, βέβαια, είναι πολύ δύσκολο να συμβεί.* Η συνέντευξη δόθηκε στο δημοσιογράφο Τάσο Παππά, στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 25 Ιανουαρίου 2009
Tags: Συνεντεύξεις 2009