8 Μαρτίου 2009


Ο κ. Καραμανλής πρότεινε στους πολιτικούς αρχηγούς έξι σημεία, ζητώντας συναίνεση, αλλά ο κ. Παπανδρέου επέμεινε πως χρειάζεται νέα κατεύθυνση, νέα κυβέρνηση, άρα εκλογές. Δεν υπάρχει, δηλαδή, κανένα περιθώριο συνεννόησης;

Ευ. Βενιζέλος: Ο τόπος χρειάζεται επειγόντως αφενός ισχυρή, αποτελεσματική και αξιόπιστη κυβέρνηση, αφετέρου ευρύτατες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις. Χρειάζονται και τα δύο προκειμένου να αποκατασταθεί το βαθύτατα κλονισμένο αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών και να κινηθούν συντονισμένα οι παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις μέσα στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου για τη διαχείριση της κρίσης, αλλά και για την αναδιάρθρωση του ίδιου του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, που έχει αναδείξει όλα τα προβλήματά του λόγω της κρίσης. Αρα, προτάσσεται η αλλαγή κυβέρνησης προκειμένου να διαμορφώσει και εθνικό σχέδιο και ευρύτατες συναινέσεις. Το ΠΑΣΟΚ ζητά εκλογές όχι ως απάντηση σε οποιαδήποτε πρόταση για διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων, αλλά ως απάντηση στο ουσιαστικό κενό εξουσίας που υπάρχει στη χώρα.

Υπάρχει όμως ένα μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης που, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, δεν θέλει εκλογές.

Ευ. Βενιζέλος: Πράγματι, υπάρχει. Γι΄ αυτό βασική υποχρέωσή μας είναι να πείσουμε όλους τους πολίτες ότι το κόστος των εκλογών είναι μικρότερο από το κόστος της παράτασης της σημερινής ρευστότητας. Μια νέα κυβέρνηση δε συνιστά από μόνη της το σχέδιο διαχείρισης και υπέρβασης της κρίσης, αλλά μπορεί να διαμορφώσει το νέο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό κλίμα που χρειάζεται ο τόπος.
Τα έξι σημεία του κ. Καραμανλή είναι κατ' ουσία η αποδοχή του πλαισίου που απορρέει από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ είναι εύκολο να θέλουν ένα άλλο πλαίσιο. Το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα εξουσίας που κυβέρνησε και διεκδικεί να κυβερνήσει ξανά τη χώρα, θα κινηθεί εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου;
Θα ήταν εντελώς ανεύθυνο να πει κάποιος ότι μία χώρα μέλος της ΟΝΕ και της ζώνης του ευρώ μπορεί να κινηθεί εκτός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου. Το ζήτημα, όμως, είναι η πολιτική αμηχανία και ανεπάρκεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δεν έχει ακόμη διαμορφώσει θεσμούς πρόβλεψης, αποτροπής και διαχείρισης κρίσεων. Τώρα βλέπουμε το παιχνίδι να παίζεται αναγκαστικά από τα εθνικά κράτη και όχι από τα κοινοτικά όργανα. Κάθε κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για το δικό της πρόβλημα. Τα σχέδια ενίσχυσης των τραπεζών και των αυτοκινητοβιομηχανιών έχουν ξεπεράσει προ πολλού τις κοινοτικές απαγορεύσεις περί κρατικών ενισχύσεων. Είναι δε παράδοξο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει καλύτερα αντανακλαστικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί ακολουθεί αναγκαστικά τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας. Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι στο περιθώριο των ευρωπαϊκών εξελίξεων ως φτωχός συγγενής. Πρέπει να συμβάλει στη διαμόρφωση νέων ενδοευρωπαϊκών συσχετισμών που εκφράζουν μία άλλη αντίληψη για τα πράγματα. Είναι η αντίληψη που εφαρμόζει κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο δικό του χώρο. Γιατί αυτό που κάνουν τα κράτη μέλη ως κράτη δεν μπορεί να το κάνει και η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Εθνική και κοινωνική συμφωνία


Υπάρχουν και οι διεθνείς αγορές που ανεβάζουν τα επιτόκια για τα ελληνικά ομόλογα και δυσκολεύουν τους χειρισμούς στην Ελλάδα.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό που λέτε είναι απολύτως σωστό. Οι διεθνείς αγορές λειτουργούν πάντα κερδοσκοπικά και σε πολύ μεγάλο βαθμό η πίεση επί των ελληνικών ομολόγων είναι πίεση πάνω στο ευρώ. Γι' αυτό πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί όλοι οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν προβαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις σε σχέση με τις αντοχές των οικονομιών των κρατών - μελών της ζώνης του ευρώ, όπως η Ελλάδα. Αυτό είναι ένα ζήτημα που όφειλε προ πολλού να έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

Όπως όμως και να το κάνουμε, η κρίση είναι πιο δύσκολη και πιο εκτεταμένη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Τι το διαφορετικό θα μπορούσε να κάνει μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;

Ευ. Βενιζέλος: Η κρίση είναι πρωτοφανής. Κάθε μέρα εμφανίζονται νέες αρνητικές εξελίξεις. Οφείλουμε συνεπώς να πούμε όλη την αλήθεια στους πολίτες όσο δυσάρεστη κι αν είναι, γιατί αυτό είναι προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η κυβέρνηση κακώς παρουσίασε στην Ευρωπαϊκή Ενωση προβλέψεις για ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ 1,2% το 2009, όταν ακόμη και η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί δύσκολο το 0,5%. Εκτίμησή μου είναι ότι ο ρυθμός θα κινηθεί περί το μηδέν, χωρίς καθόλου να αποκλείεται ένα καθαρά αρνητικό πρόσημο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εισοδήματα, για την ανεργία και την αντοχή των επιχειρήσεων, αλλά και για τα δημόσια έσοδα. Πρέπει, συνεπώς, να σπάσουμε αυτόν το φαύλο κύκλο. Να στηρίξουμε την ανάπτυξη και κυρίως το λιανικό εμπόριο, τον τουρισμό, την οικοδομή και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να στηρίξουμε τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και κυρίως αυτά που είναι επιβαρυμένα με δανειακές υποχρεώσεις που υπερβαίνουν το 40% του πραγματικού μηνιαίου εισοδήματος του νοικοκυριού, γιατί έτσι ενισχύουμε τη ζήτηση. Να στηρίξουμε τις θέσεις απασχόλησης. Να απλώσουμε ένα ουσιαστικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία. Και κυρίως να εφαρμόσουμε ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Αυτό συνεπώς που χρειάζεται είναι μία μεγάλη εθνική και κοινωνική συμφωνία φορολογικής εμπιστοσύνης και δικαιοσύνης, που να πείθει τον πολίτη ότι είναι δίκαιη και αντικειμενική. Μόνον έτσι μπορούν να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και άρα να εφαρμοστούν ολοκληρωμένες κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές.

Αυτά θα κάνει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτά οφείλει να κάνει οποιαδήποτε κυβέρνηση έχει συνείδηση της ευθύνης της.

Η Βόρεια Ελλάδα

Η κρίση φαίνεται ότι πλήττει ιδιαιτέρως τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Τι θα μπορούσε να γίνει;

Ευ. Βενιζέλος: Η οικονομική κρίση, όπως σε όλη τη χώρα έτσι και στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, είναι πρωτίστως κρίση πολιτική. Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης το πολιτικό κενό είναι σκανδαλώδες. Δεν υπάρχει ούτε στοιχειώδες κυβερνητικό ενδιαφέρον ούτε κάποια σοβαρή πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης που ελέγχεται από τη ΝΔ. Η Θεσσαλονίκη δεν έχει αυτήν τη στιγμή κανένα πολιτικό εργαλείο που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναληφθούν πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες για τη διαχείριση και την υπέρβαση της κρίσης. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται επειγόντως ενισχυμένο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων πολύ ευρύτερο από τα ήδη δρομολογημένα έργα, πολλά από τα οποία καρκινοβατούν. Χρειάζεται επειγόντως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεών της, των τουριστικών επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και της Πιερίας. Χρειάζεται επειγόντως ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα από το ΤΕΜΠΜΕ και από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.

Tags: Συνεντεύξεις 2009