27 Οκτωβρίου 2007
Ευ. Βενιζέλος: Καλησπέρα. Χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι στην πόλη των Σερρών. Η πόλις των Σερρών έχει κι αυτή έναν ιδιαίτερο συμβολικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας. Ο νομός Σερρών είναι η γενέτειρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Οφείλουμε να τιμούμε τη μνήμη όλων των μεγάλων πολιτικών ηγετών. Τιμούμε τη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά θέλουμε να εκφράζεται ο προοδευτικός λαός των Σερρών. Θέλουμε να καταγράφεται η προοδευτική κοινωνία και του νομού και της πόλης και θέλουμε να έχουμε συχνά ανατροπές, όπως αυτή που είχαμε στις πρόσφατες νομαρχιακές εκλογές, στις οποίες το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση των Σερρών. Αυτό το εκλαμβάνω ως έναν οιωνό και τον συνδέω με τη διαδικασία της 11ης Νοεμβρίου. Το ΠΑΣΟΚ στις 11 Νοεμβρίου πρέπει να κερδίσει το μέλλον, πρέπει να αρχίσει μια σειρά ανατροπών.
Επίσης ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένα σχόλια που άκουσα χθες, με αφορμή το γεγονός που συμπέσαμε στη δοξολογία για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου με τον Γιώργο Παπανδρέου. Πράγματι άκουσα πολλά σχόλια για το αν μιλήσαμε, δεν μιλήσαμε.
Είμαστε σύντροφοι, είμαστε φίλοι. Αγωνιζόμαστε για τον ίδιο σκοπό. Είμαστε μαζί και πριν και μετά την 11η Νοεμβρίου κι αυτό το μήνυμα πρέπει να περνάμε παντού. Πρέπει να αναδεικνύουμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που δήθεν μας χωρίζουν, γιατί είναι τόσο ισχυρά αυτά που μας ενώνουν, οι κοινές πεποιθήσεις, οι κοινές αρχές, οι κοινοί στόχοι, που δεν αξίζει τον κόπο να μιλάμε γι' αυτά που μας χωρίζουν.
Θέλουμε, ο καθένας με τον τρόπο του, να εκφράσουμε όσο γίνεται πιο καθαρά, όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά, τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη και πιστεύω ότι είναι θεμιτή φιλοδοξία να θέλει κάποιος να αναλάβει μια δύσκολη αποστολή στο όνομα της παράταξης, στο όνομα του ΠΑΣΟΚ με πολύ συγκεκριμένους στόχους, στόχους ιδεολογικούς, στόχους κοινωνικούς, στόχους εκλογικούς.
Ίσως όμως και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ κάποιοι να πληγώνονται, σίγουρα πληγώνονται και πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας σε όσους φίλους, οπαδούς, ψηφοφόρους νιώθουν κάποια αμηχανία, ενώ υπάρχουν κι άλλοι εκτός ΠΑΣΟΚ που επιχαίρουν, που θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε κρίση.
Η απάντησή μου είναι ότι το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε σε κρίση την ημέρα των εκλογών επειδή έχασε, ενώ έπρεπε να κερδίσει, έχοντας απέναντί του μια τόσο κακή κυβέρνηση, η οποία βρέθηκε μέσα σε μια τόσο κακή συγκυρία και άνοιξε με λάθος τρόπο όλα τα μέτωπα.
Από την επομένη των εκλογών, που άρχισε η διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου, άρχισε και η έξοδος από την κρίση. Νομίζω όμως ότι τώρα τις τελευταίες 15 ημέρες μέχρι την 11η Νοεμβρίου πρέπει να στείλουμε πολλά μηνύματα που αφορούν το κοινό μας σπίτι, το ΠΑΣΟΚ και το κοινό μας πολιτικό κεφάλαιο που είναι αυτό που διαμορφώνουμε, το ενδιαφέρον των πολιτών.
Πρέπει να εφαρμόσουμε μέτρα οικοδόμησης της νέας εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ και προτείνω δυο τέτοια μέτρα, τα οποία νομίζω θα στείλουμε πολλαπλά μηνύματα και στους φίλους μας, αλλά και στους αντιπάλους μας.
Το πρώτο είναι να οργανωθεί μια κοινή συνέντευξη των τριών υποψηφίων, του Γιώργου Παπανδρέου, του Κώστα Σκανδαλίδη και δική μου στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη. Να καλέσουμε και οι τρεις μας την ελληνική κοινωνία, τους Έλληνες πολίτες που νιώθουν κοντά στο ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, να προσέλθουν μαζικά στη διαδικασία της 11ης Νοεμβρίου.
Πιστεύω ότι μια κοινή εμφάνιση, μια κοινή πρόσκληση, η οποία θα μεταδοθεί από τα μέσα ενημέρωσης και θα μεταδοθεί πολλές φορές, είναι το καλύτερο και το πιο υγιές και αισιόδοξο μήνυμα που μπορεί να στείλει το ΠΑΣΟΚ.
Πολλοί μιλούν για εγγυήσεις και εγγυητές της ενότητας. Εγγυητές της ενότητας είναι όλα τα μέλη, όλοι οι φίλοι, όλοι οι ψηφοφόροι. Εν πάση περιπτώσει, εγγυητές της ενότητας είμαστε σίγουρα οι τρεις υποψήφιοι. Δεν χρειάζεται κανείς να φοβάται. Δεν έχουμε ανάγκη από άλλους εγγυητές. Ο λαός του ΠΑΣΟΚ και εμείς οι υποψήφιοι είμαστε οι εγγυητές.
Υπάρχει κι ένα άλλο μέτρο το οποίο μπορούμε να λάβουμε. Επειδή εμφανίζονται στελέχη μας στα μέσα ενημέρωσης και πρέπει να εμφανίζονται γιατί αυτό προκαλεί ενδιαφέρον για το ΠΑΣΟΚ, για τη διαδικασία, για τις απόψεις μας, αλλά πρέπει αυτές οι εμφανίσεις να είναι εμφανίσεις οργανωμένες, καλά σχεδιασμένες.
Προτείνω λοιπόν να εμφανίζονται στελέχη που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις, που τάσσονται υπέρ διαφορετικών υποψηφίων, αλλά να φαίνεται ότι αυτό γίνεται μέσα σε ένα ενιαίο πολιτικό πλαίσιο, με την αιχμή του δόρατος στραμμένη προς τη Νέα Δημοκρατία. Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει οι εμφανίσεις αυτές να οργανώνονται γύρω από μια πολιτική θεματολογία, η οποία θα έχει ως αφετηρία της τις αρνητικές πρωτοβουλίες της, συντηρητικές και ταξικές πρωτοβουλίες της Νέας Δημοκρατίας και άρα το θέμα μας θα είναι η ανατροπή, η απάντηση, η προγραμματική αντιπρόταση του ΠΑΣΟΚ.
Μπορούμε να μιλήσουμε για την παιδεία και την αναστάτωση που υπάρχει παντού, για το φορολογικό και τις ανακολουθίες της κυβέρνησης, για τον προϋπολογισμό, για την ακρίβεια, για την αδυναμία άσκησης της εξωτερικής πολιτικής, για τη διάλυση του κράτους και την απόπειρα υπονόμευσης του ΑΣΕΠ.
Έχουμε μια πολύ ισχυρή θεματολογία, την οποία μπορούν να αναδεικνύουν και όλα μας τα στελέχη στο πλαίσιο της εσωτερικής συζήτησης για την 11η Νοεμβρίου, που να την μετατρέψουμε σε μια εξωστρεφή συζήτηση γιατί οι βουλευτικές εκλογές είναι πολύ κοντά. Η πλειοψηφία του κ. Καραμανλή, είπα ήδη από την πρώτη ημέρα ότι είναι επίπλαστη. Τώρα φαίνεται ότι είναι και απολύτως εύθραυστη. Άρα οι εξελίξεις τρέχουν και πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να έχουμε προγραμματική, ιδεολογική και εκλογική ετοιμότητα. Αυτά ήθελα να σας πω.
***
Κύριε Υπουργέ σήμερα στην «Ελευθεροτυπία» είπατε ότι το αποτέλεσμα της 11ης Νοεμβρίου θα κρίνει αν το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο νικητής στις επόμενες βουλευτικές εκλογές ή αν θα παραιτηθεί.... Θα θέλαμε λοιπόν ένα σχόλιο γι αυτό γιατί εμείς το εκλαμβάνουμε ως δίλημμα και δεν ξέρω αν τελικά πιστεύετε ότι αυτό θα προβληματίσει και τη βάση του ΠΑΣΟΚ.
Ευ. Βενιζέλος: Μα κοιτάξτε, είναι προφανές ότι πάμε σε γρήγορες πολιτικές εξελίξεις. Όταν έχεις μία κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία, μία κυβέρνηση που αντιμετωπίζει συνεχώς γκρίνιες και ανταρσίες των βουλευτών της κι έχει μόλις δύο βουλευτές πάνω από το όριο, όταν έχεις έναν πρωθυπουργό που ανοίγει τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, πρέπει να είσαι έτοιμος.
Η διαδικασία της 11ης Νοεμβρίου είναι μια μαζική διαδικασία, μπορεί να είναι ένα μήνυμα του ελληνικού λαού και προς το ΠΑΣΟΚ και προς την κυβέρνηση πως θέλει έναν άλλο συσχετισμό, πως δεν αντέχει, μετά τις εκλογές που θα έρθουν γρήγορα, ξανά κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το ίδιο πολιτικό σχέδιο, με τις ίδιες επιθέσεις, με την ίδια μονότονη συζήτηση σε θέματα όπως οι δήθεν μεταρρυθμίσεις ή σε θέματα όπως η απειλή για το ασφαλιστικό, και άρα η 11η Νοεμβρίου έχει τεράστια σημασία.
Δεν λέω ότι η αλλαγή του προσώπου του Προέδρου από μόνη της θα φέρει ένα άλλο εκλογικό αποτέλεσμα, και το πρόσωπο έχει σημασία. Διότι και τα πρόσωπα μπορούν να προσθέτουν ή να αφαιρούν σε έναν πολιτικό αγώνα και κάθε κόμμα θέλει να έχει έναν επικεφαλής, ιδίως τα κόμματα εξουσίας να έχουν έναν υποψήφιο πρωθυπουργό που έχει μεγαλύτερο εύρος, που έχει διεισδυτικότητα.
Αλλά θα έλεγα ότι αυτό είναι το τελευταίο, χρειάζεται καθαρός λόγος, πρέπει να αποφύγουμε τις συγχύσεις, χρειάζονται σωστές προτεραιότητες, χρειάζεται μία αντιπολίτευση η οποία να είναι δυναμική, μαχητική, αλλά υπεύθυνη και προγραμματική. Χρειάζεται μια σκιώδης κυβέρνηση που να σηματοδοτεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχει στελεχικό δυναμικό με ωριμότητα να κυβερνήσει και με ηθικό βάρος, ηθικός τόνος.
Να σηματοδοτήσουμε τη νέα σχέση εμπιστοσύνης του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία, διότι αυτή είχε κλονισθεί. Αλλά, είχαμε το χρόνο να την αποκαταστήσουμε και δεν το κάναμε. Τώρα πρέπει να αποκαταστήσουμε αυτήν την ηθική σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης με τους προοδευτικούς πολίτες και όλη την ελληνική κοινωνία γιατί θέλουμε να είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Μας ενδιαφέρει η χώρα, βεβαίως μια προοδευτική πολιτική για τη χώρα, φιλολαϊκή πολιτική για τη χώρα.
Άρα πράγματι κρίνεται το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών στις 11 του Νοέμβρη.
*
Για σας είναι αυτοσκοπός οι βουλευτικές εκλογές;
Ευ. Βενιζέλος: Καθόλου, αυτοσκοπός είναι να υπηρετείς το λαό. Για να υπηρετήσεις το λαό πρέπει να έχεις ένα καθαρό ιδεολογικό στίγμα, χωρίς παλινωδίες, χωρίς να φλερτάρεις τη μια στιγμή με εκπροσώπους του νεοφιλελευθερισμού και την άλλη φορά να φλερτάρεις με την αμφισβήτηση των δημοσίων αγαθών.
Πρέπει να έχεις έναν αταλάντευτα προοδευτικό φιλολαϊκό ριζοσπαστικό λόγο σε όλα τα θέματα, από την οικονομία μέχρι την ευρωπαϊκή προοπτική, πρέπει να έχεις ένα κόμμα το οποίο να λειτουργεί, ένα κόμμα που να σέβεται τα μέλη, τους φίλους, τις οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, ένα κόμμα που να επικοινωνεί με την κοινωνία, να είναι ανοιχτό αλλά όχι διαμπερές όπως έχω πει πάρα πολλές φορές.
Και θέλεις καθαρές κοινωνικές συμμαχίες. Δηλαδή πρέπει οι κοινωνικές δυνάμεις που προσβλέπουν στο ΠΑΣΟΚ να νοιώθουν ότι το ΠΑΣΟΚ ασχολείται με αυτές. Οι άνεργοι, οι περιθωριοποιημένοι, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, οι νέοι επιχειρηματίες, οι επιστήμονες, οι φοιτητές, οι γυναίκες, όταν απευθύνεσαι στις ομάδες αυτές να νοιώθουν ότι κάτι έχεις συγκεκριμένο να τους πεις.
Άρα λοιπόν στο όνομα αυτών των πεποιθήσεων διεκδικείς και την κυβέρνηση. Εάν το ΠΑΣΟΚ παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της πλειοψηφίας, αν δεν θέλει να εκφράζει την κοινωνία στην πλειοψηφία της, τότε σιγά-σιγά θα μαραζώσει. Ξέρετε, η μακρά παραμονή στην αντιπολίτευση και η αλυσίδα από ήττες, μαραζώνει τους οργανισμούς. Είναι όπως τα άτομα και τα κόμματα, είναι συλλογικά υποκείμενα κι αυτά που έχουν αισθήματα, που έχουν αισιοδοξία ή απαισιοδοξία.
Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ ένα κόμμα μικρό ή μεσαίο, δεν είμαστε όπως είναι το ΚΚΕ ή ο Συνασπισμός που είναι σεβαστά στο ρόλο τους αλλά έχουν άλλη αποστολή κι άλλα μεγέθη.
*
Ακούσαμε τον κ. Παπανδρέου σήμερα να μιλάει στην Άρτα και να αναφέρεται για τον κατακερματισμό του ΠΑΣΟΚ που το θέλουν κάποιοι να γυρίσει στην εποχή των παραγόντων της Ένωσης Κέντρου. Αισθάνεστε ότι αφορά εσάς και την προσπάθειά σας αυτή η αναφορά; Και πως τη σχολιάζετε;
Ευ. Βενιζέλος: Δεν το θεωρώ καθόλου. Φαντάζομαι ότι αυτό που λέει ο κ. Παπανδρέου είναι μία αυτοκριτική για τον τρόπο με τον οποίον χειρίστηκε τα θέματα του κόμματος και τη σχέση του με τα στελέχη από το 2004 μέχρι το 2007.
*
Εάν την επόμενη της 11ης Νοεμβρίου είστε εσείς πρόεδρος, θα είναι κοντά σας ο κ. Παπανδρέου ή.....
Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, ο κ. Παπανδρέου θα είναι κοντά μου, χωρίς τον κ. Παπανδρέου δεν θα κάνουμε αυτό που θέλουμε να κάνουμε, πρέπει να είναι όλοι στρατευμένοι. Ο κ. Παπανδρέου θα έχει μία προέχουσα πολύ σημαντική θέση, γιατί αυτήν την έχει κατακτήσει μέσα από τη διαδρομή του και μέσα από την πορεία του.
Όσον αφορά δε τη δική μου συμμετοχή στην αντίστροφη περίπτωση, πρέπει να σας πω ότι δεν έχω γεννηθεί κατέχοντας αξιώματα, ό,τι έφτιαξα το έφτιαξα μόνος μου, έφτασα σε ένα σημείο, το οποίο νομίζω ότι μου το έχει αποδώσει η κοινωνία των πολιτών. Θα το τιμήσω αυτό το σημείο το οποίο έφτασα με όσο μπορώ καλύτερο τρόπο, προς όφελος του ΠΑΣΟΚ και προς όφελος του τόπου.
*
Θέλω να σας κάνω μία ερώτηση με αφορμή σήμερα δημοσιεύματα από την εφημερίδα το «Θέμα», σύμφωνα με το οποίο η έρευνα που δημιουργήθηκε από την ALCO για το θέμα το 46% των ψηφοφόρων του κόμματος πιστεύει ότι η ενότητα του ΠΑΣΟΚ όπως.....
Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι μία επιφανειακή και άδικη εντύπωση, διότι όπως είπα και προηγουμένως ο εγγυητής της ενότητας είναι ο ίδιος ο λαός του ΠΑΣΟΚ και αν θέλετε εγγυητές ως άτομα είμαστε εμείς οι υποψήφιοι για την προεδρία, που έχουμε πλήρη συνείδηση της αποστολής μας. Και αυτό το πιστεύω όχι μόνον για τον εαυτό μου, αλλά εξίσου και για τους άλλους δύο υποψηφίους.
Επίσης πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι είναι άλλο πράγμα μία έρευνα της κοινής γνώμης επί σταθερού και συγκεκριμένου εκλογικού σώματος, όπως είναι το σύνολο των εκλογέων, γιατί αυτό είναι ένα δοκιμασμένο σώμα το οποίο υπάρχει θεσμικά και είναι σταθερό και άρα έχει σημασία η πρόθεση ψήφου σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ανάλογα με το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος στις 11 Νοεμβρίου και άλλο πράγμα το ακόμη ασαφές σώμα της 11ης Νοεμβρίου που τώρα προσδιορίζεται. Και η βασική μας προσπάθεια είναι αυτό να είναι όσο γίνεται μεγαλύτερο, όσο γίνεται μαζικότερο, να υπερβεί τα όρια των ψηφοφόρων του 2004 και του 2007 και να πάμε στις παλιές εποχές, να πάμε κοντά στο 48% αλλά να πάμε όσο γίνεται ψηλότερα γιατί θέλουμε να κερδίσουμε, θέλουμε να πάμε προς τα μπρος κι όχι προς τα πίσω.
Άρα είναι άλλη η σημασία ερευνών με σταθερό και συγκεκριμένο σώμα που έχει θεσμική καταγραφή και σταθερότητα και άλλο πράγμα η διαμόρφωση ενός εκλογικού σώματος, η οποία αυτή τη στιγμή είναι εν τω γίγνεσθαι.
*
Επειδή το «Βήμα» προβάλλει ένα σενάριο εκλογών το Μάρτιο, με αφορμή και το Σκοπιανό, θα ήθελα την άποψή σας για το πόσο εφικτό θεωρείτε αυτό το σενάριο, αλλά και τη θέση του ΠΑΣΟΚ ενόψει όλης αυτής της ιστορίας που αφορά την ονοματολογία των Σκοπίων.
Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, ως προς τις εκλογές έχω πει κατ΄ επανάληψη ότι ο κ. Καραμανλής θα αναγκαστεί να πάει γρήγορα σε εκλογές. Το Σύνταγμα προβλέπει τη δυνατότητα αυτή, το ζητούμενο είναι με ποια κυβέρνηση θα διεξαχθούν οι εκλογές, αλλά αυτό είναι ένα τεχνικό ερώτημα, δεν είναι το πολιτικό ζήτημα της αδυναμίας της κυβέρνησης να αντέξει το βάρος της ευθύνης της λόγω ανεπαρκούς πλειοψηφίας.
Ως προς το ζήτημα των Σκοπίων, έχουμε πει κατ΄ επανάληψη ότι από το 1992 η Ελλάδα έχει αποδεχθεί την συμμετοχή της γειτονικής μας χώρας στον ΟΗΕ και σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς, με μία προσωρινή σύνθετη ονομασία την οποία γνωρίζετε. Η ονομασία FYROM έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.
Το 1993 παραλάβαμε σε μία εξαιρετικά άσχημη κατάσταση το ζήτημα αυτό και μέσα από την μεγάλη πρωτοβουλία του εμπάργκο, στην οποία έπαιξα πολύ ενεργό ρόλο και άρα γνωρίζω τα πράγματα από τα μέσα, και στη συνέχεια χάρη στην ενδιάμεση συμφωνία που υπέγραψε εκ μέρους της χώρας ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Κάρολος Παπούλιας, αποκτήσαμε ένα πλαίσιο αναφοράς.
Χρειάζεται λοιπόν να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή συμφωνία. Κοινά αποδεκτή σημαίνει μία συμφωνία που να σέβεται τις ελληνικές ευαισθησίες και την ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή. Υπάρχει ένα όριο απαράβατο, η Ελλάδα έχει υποβάλλει πάρα πολύ φιλικές προτάσεις σε σχέση με τα Σκόπια, έχει κάνει το βήμα που έπρεπε να κάνει, πρέπει από την άλλη μεριά να μην επιδεικνύεται αλαζονεία, διότι έχει εκδηλωθεί αλαζονεία.
Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ εάν δεν διευθετηθεί το ζήτημα, αλλά εάν διευθετηθεί δεν θα αρκεσθούμε απλά σε μία συμφωνία για την ένταξη, μπορούμε να αναλάβουμε πρωτοβουλία για την κατά προτεραιότητα ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί έχουν μικρή οικονομία και είναι εύκολο να εξελιχθούν πάρα πολύ γρήγορα οι διαδικασίες.
Αυτό είναι ένα σημαντικό δέλεαρ, αλλά πρέπει να υπάρξει από την άλλη μεριά διάθεση συμφωνίας. Εάν δεν υπάρξει διάθεση συμφωνίας, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να μείνουμε στη θέση μας.
*
(ερώτηση μακριά από μικρόφωνο)
Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, πιστεύω σε ένα κόμμα το οποίο λειτουργεί θεσμικά, δημοκρατικά, συλλογικά. Και έχω πει κατ΄ επανάληψη ότι και τα στελέχη πρέπει να αξιολογούνται αξιοκρατικά, δίκαια, ισότιμα, πρέπει να εφαρμόζονται διαδικασίες που εφαρμόζονται σε όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά σοσιαλιστικά κόμματα. Αυτό θα γίνει και στο ΠΑΣΟΚ, όχι κατά περίπτωση, όχι αντιφατικά, όχι παραγοντίστικα. Θεσμικά και δίκαια, με αξιοκρατία και διαφάνεια. Ευχαριστώ πολύ.