Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011

 

Συνέντευξη Τύπου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου για την κατάθεση του Προϋπολογισμού 2012


 Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα σας. Σας ευχαριστώ που μετακινηθήκατε στο κτήριο της Βουλής για να μας διευκολύνετε στις υποχρεώσεις που έχουμε για να μπορέσουμε να είμαστε όσο γίνεται ταχύτεροι στην ενημέρωση του ελληνικού λαού.

Όπως ξέρετε, μετά από την έγκριση που έδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή πρωινή του συνεδρίαση, κατέθεσα πριν από λίγο στην Ολομέλεια της Βουλής στον Πρόεδρο της Βουλής, τον απολογισμό και τον ισολογισμό του οικονομικού έτους 2010 και τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2012, τον προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης, τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης, τους προσαρτημένους προϋπολογισμούς και λογαριασμούς και το προσαρτημένο στο νέο προϋπολογισμό Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί επί τη βάση του προϋπολογισμού και επί της βάσης της πέμπτης αναθεώρησης του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.



Όπως ξέρετε η πέμπτη αναθεώρηση τελείωσε πριν από λίγες εβδομάδες, το κείμενο θα δημοσιευτεί σε λίγες μέρες και η πέμπτη αυτή αναθεώρηση του αρχικού προγράμματος στήριξης και προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας είναι και η βάση για το νέο πρόγραμμα στήριξης, αυτό που θα κληθεί να ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων, ελπίζω στα τέλη Δεκεμβρίου μαζί με τη νέα δανειακή σύμβαση, προκειμένου να πάρουμε τη μεγάλη νέα βοήθεια των 130 δισ. ευρώ από τους θεσμικούς μας εταίρους και να προχωρήσουμε στο νέο σχήμα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, δηλαδή στη δραστική μείωση του δημοσίου χρέους, στην ελάφρυνση του ελληνικού λαού μέσω του λεγόμενου PSI.

Ο προϋπολογισμός αυτό πέρα από το ουσιαστικό του περιεχόμενο επιτελεί και μια πολύ σημαντική συμβολική λειτουργία: είναι η πρώτη μεγάλη πρωτοβουλία της νέας Κυβέρνησης, της Κυβέρνησης του κ. Λουκά Παπαδήμου. Μετά από την εντυπωσιακή πλειοψηφία που συγκέντρωσε στη Βουλή μετά από το πολύ μεγάλο εύρος υποστήριξης που καταγράφηκε με την ψήφο εμπιστοσύνης, τώρα η κατάθεση αυτού του συναινετικού προϋπολογισμού και η υπερψήφισή του από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που προσεγγίζει τα 4/5 του συνόλου των βουλευτών, σημαίνει κάτι. Σημαίνει κάτι για την εθνική μας ενότητα, για την κοινωνική μας συνοχή, για την πολιτική συναίνεση, για τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας η οποία πρέπει επειγόντως να αναστηλωθεί προκειμένου να κάνουμε και την πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.

Έχω πει πολλές φορές ότι οι συμβατικές αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό έχουν πολύ μεγάλο δημοσιονομικό και αναπτυξιακό κόστος. Ο πολίτης πληρώνει την έλλειψη συναίνεσης και τώρα ελπίζω ο πολίτης να μπορέσει να επωφεληθεί από το γεγονός ότι διαμορφώθηκε η αναγκαία συναίνεση, στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο.

Όπως είπα απευθυνόμενος στην Ολομέλεια της Βουλής, ο προϋπολογισμός αυτός κατατίθεται μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες, διεθνείς, ευρωπαϊκές και εθνικές συνθήκες. Η κρίση οξύνεται. Η Ευρωζώνη δοκιμάζεται. Η επίθεση έχει εστιαστεί στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, χώρες που μετέχουν στο G-7 όπως η Ιταλία, χώρες όπως η Ισπανία δέχονται την επίθεση, που είχε δεχτεί η Ελλάδα που είχε δεχτεί η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Ήδη η Ιταλία ουσιαστικά έχει ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα. Μπορεί να μην υπάρχει η οικονομική ενίσχυση, μπορεί να υπάρχει μόνο δευτερογενούς χαρακτήρα παρέμβαση, αλλά υπάρχει επιτήρηση, υπάρχει η ανάγκη προσαρμογής, κατά τρόπο αντίστοιχο με το δικό μας, κατά τρόπο αντίστοιχο με αυτό της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Τώρα θα δοκιμάσουμε τους νέους μηχανισμούς που έχει στα χέρια της η Ευρωζώνη. Θα χρειαστεί να τους συμπληρώσουμε. Τα κεφάλαια που έχει στη διάθεσή του το EFSF σίγουρα θα χρειαστεί να αυξηθούν. Θα χρειαστεί να μοχλευτούν προκειμένου να γίνεται η παρέμβασή του με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αυτός αξιολογείται και βλέπω με πολύ μεγάλη προσοχή τις κινήσεις που κάνει ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο κ. Draghi. Το ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοοικονομικό σύστημα αυτή τη στιγμή έχει πλήρη συνείδηση ότι δεν διαχειρίζεται μια κρίση ευρωπαϊκή, αλλά μια κρίση παγκόσμια.

Τα ίδια τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έλεγαν αυτό ακριβώς ότι πρέπει να υπάρξει πολύ στενή συνεργασία Ευρωζώνης και Ηνωμένων Πολιτειών με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να ξεπεραστεί αυτή η κρίση, μια κρίση χρηματοοικονομική και δημοσιονομική, που μετατρέπεται πλέον σε μια κρίση του μοντέλου ανάπτυξης. Γιατί δεν είμαστε μόνο εμείς σε βαθιά σωρευτική ύφεση για 4η χρονιά, όλη η Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή κινείται οριακά, σε οριακά θετικό ρυθμό ανάπτυξης, που υπολογίζεται πλέον σε λιγότερο της μονάδας, στο 0,6%.

Αυτό το περιβάλλον δεν είναι ενθαρρυντικό. Εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε ενδογενώς τις δυνάμεις που θα μας δώσουν αισιοδοξία και θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση.

Ο προϋπολογισμός του 2012 κατατίθεται υπό δυσμενείς διεθνείς όρους, αλλά με πολύ καλούς εσωτερικούς οιωνούς λόγω του σχηματισμού της νέας Κυβέρνησης και του κλίματος πολιτικής συναίνεσης που έχει επικρατήσει. Θα δείξει. Από εμάς εξαρτώνται τα πράγματα. Το πρόβλημα βρίσκεται μέσα στην Ελλάδα, πρωτίστως και έξω από αυτήν βεβαίως, αλλά πρωτίστως μέσα στην Ελλάδα.

Είπα στην Ολομέλεια της Βουλής ότι ο προϋπολογισμός αυτός έχει τέσσερα χαρακτηριστικά που μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση, εάν είμαστε προσεκτικοί, επίμονοι, συνεπείς και αισιόδοξοι.

Πρώτον,
είναι ο προϋπολογισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος. Μετά από πάρα πολλά χρόνια μπορούμε να εμφανίσουμε ένα πραγματικό πρωτογενές πλεόνασμα, ένα θετικό ισοζύγιο της δημοσιονομικής μας διαχείρισης σε ετήσια βάση, της τάξεως του 1,1%. Δείτε από πού ξεκινήσαμε και πού φτάσαμε: Ξεκινήσαμε από 24 δισ. ευρώ μείον 24 δισ. ευρώ πρωτογενές έλλειμμα το 2009 και φτάνουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα ας πούμε 2,5 δισ. ευρώ το 2012. Η διαδρομή είναι πάρα πολύ μεγάλη, η δημοσιονομική προσαρμογή πάρα πολύ μεγάλη, μέσα σε πυκνό χρόνο, με σκληρά μέτρα υπό αντίξοες συνθήκες. Μέσα σε ύφεση, τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε γιατί αυτή ήταν η συμφωνία με τους εταίρους για να πάρουμε την ενίσχυση και τα δάνεια, για να μπορούμε να σώσουμε τη χώρα δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά, προκάλεσε μεγαλύτερη ύφεση και ταυτόχρονα το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, από 12 δισ. ευρώ το 2009 έφτασε τα περίπου 17 δισ. ευρώ το 2011. Για να αρχίσει να μειώνεται δραστικά από το 2012. Άρα, πρώτο χαρακτηριστικό είναι ο προϋπολογισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ο προϋπολογισμός της μείωσης του δημοσίου χρέους. Ως τώρα σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης και πολύ πριν τη Μεταπολίτευση αλλά πάντως τα τελευταία 37 χρόνια, κάθε προϋπολογισμός ήταν ένας προϋπολογισμός αύξησης του δημοσίου χρέους. Μάλιστα όχι μόνο κατά το μέρος που παράγεται έλλειμμα δημοσιονομικό, αλλά και παραπάνω από τα καταγεγραμμένα ελλείμματα, γιατί υπήρχαν και –να χρησιμοποιήσω τη λέξη- κρυφά ή λανθάνοντα ελλείμματα, που τελικά τα βλέπαμε στον όγκο του δημοσίου χρέους.

Τώρα χάρη στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, χάρις στο νέο μοντέλο συμμετοχής των ιδιωτών, χάρις στη μείωση κατά 50 ποσοστιαίες περίπου μονάδες του ΑΕΠ του δημοσίου χρέους, έχουμε αντιστροφή της τάσης: το χρέος μειώνεται ήδη από φέτος εάν εφαρμοστεί όλο το  μοντέλο πλήρως κατά 43 περίπου δισ. ευρώ, προκειμένου να φτάσουμε στον πλήρη μας στόχο το 2020 σύμφωνα με τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αποδέχτηκαν και οι άλλοι φορείς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το όφελος όμως δεν είναι θεωρητικό, δεν είναι ένα αόριστο μαθηματικό μέγεθος πολλών δισεκατομμυρίων που βαραίνει το λαό ιστορικά. Υπάρχει συγκεκριμένο πρακτικό όφελος στους τόκους, στο κόστος εξυπηρέτησης. Οι τόκοι εάν εφαρμοστεί πλήρως το PSI -και αυτός είναι τώρα ο στόχος μας- θα είναι το 2012 λιγότεροι από το 2011 κατά 3,6 δισ. ευρώ και θα είναι λιγότεροι από τους τόκους που θα πληρώναμε το 2012 χωρίς PSI κατά 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Άρα, το πραγματικό όφελος σε ταμειακή βάση από την πλήρη εφαρμογή του νέου μοντέλου συμμετοχής των ιδιωτών στη βιωσιμότητα του χρέους, είναι 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το δεύτερο πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του προϋπολογισμού.

Τρίτο. Ενώ κάθε προϋπολογισμός συνοδεύεται από ένα νέο φορολογικό νόμο που επιβάλλει μέτρα εισπρακτικά, εδώ αυτά έχουν προηγηθεί. Δεν πρόκειται να ακολουθήσει ένας νόμος, με τον οποίο θα επιβληθούν νέες περικοπές σε αποδοχές και συντάξεις, νέοι φόροι. Δεν θα χρειαστούν τέτοια μέτρα, τα οποία μειώνουν το εισόδημα των πολιτών, εφόσον εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε ψηφίσει και τα οποία είναι ήδη σκληρά, βαριά, δύσκολα, αλλά έχουμε μια σχέση καθαρή και ειλικρινή με τον κόσμο, ξέρει πάρα πολύ καλά σε ποιες ρυθμίσεις σε σχέση με τα έσοδα και τις δαπάνες, θεμελιώνεται ο προϋπολογισμός του 2012.

Επίσης, ο προϋπολογισμός αυτός σε σχέση με τους στόχους του, που είναι τώρα πλέον μετά το PSΙ δημοσιονομικό έλλειμμα μείον 5,4% αντί για μείον 6,7% που ήταν η πρόβλεψη του αρχικού μεσοπρόθεσμου και πλεόνασμα 1,1% αυτός ο προϋπολογισμός λοιπόν του 2012 που πάει το δημοσιονομικό έλλειμμα από το μείον 9% όπου κλείνει το 2011 στο μείον 5,5%, είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος μπορεί να εκτελεστεί χωρίς να εξαρτάται από τυχόν παρεκκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011.

Θυμάστε ότι στην κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο είχαμε πει, ότι βάζουμε τον πήχη μεταξύ -8,5% και -9%, ανάλογα με το πώς θα πορευτούμε το τελευταίο τρίμηνο. Θα έχουμε απεργίες, θα έχουμε καταλήψεις, θα δουλεύει η δημόσια διοίκηση, θα έχουμε κλίμα ηρεμίας, θα υπάρχει συμμετοχή της κοινωνίας, θα υπάρχει συνεργασία πολιτείας και κοινωνίας; Εάν ναι, θα πετύχουμε και το -8,5%. Εάν έχουμε προβλήματα θα φτάσουμε στο -9%, όπως έλεγε και η εκτίμηση της Τρόικας.

Τώρα λέμε ότι θα φτάσουμε στο 9%, γιατί μεσολάβησαν πάρα πολλά προβλήματα, αλλά αυτό δεν επηρεάζει σε τίποτα τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί και το στόχο του 2012. Δεν χρειάζονται εξ αυτού του λόγου νέα μέτρα. Ο στόχος του 2012 μπορεί να υπηρετηθεί. Γιατί;

Τέταρτο χαρακτηριστικό, δεν υπάρχει τίποτα εικονικό στον προϋπολογισμό αυτό. Τα μέτρα τα έχει αξιολογήσει και τα έχει αποπληθωρίσει πλήρως η Τρόικα. Οι εκτιμήσεις για την απόδοση των μέτρων, των  μέτρων των φορολογικών, των μέτρων σε σχέση με τις δαπάνες των μέτρων σε σχέση με το βαθμολόγιο, το  μισθολόγιο, τις συντάξεις, την εφεδρεία.

Η εκτίμηση, λοιπόν, όλων των μέτρων έχει γίνει με πολύ αυστηρό τρόπο. Μπορώ να πω ότι υπάρχει υποεκτίμηση, παρά υπερεκτίμηση αποδόσεων. Και αυτό είναι θετικό γιατί δεν έχουμε πολλές εκπλήξεις να συναντήσουμε, εφ’ όσον εμείς έχουμε -όπως είπα και προηγουμένως- μία κατεύθυνση και ξέρουμε ότι εάν πετύχουμε στο στόχο του 2012 στην πραγματικότητα μαζί με το PSI θα έχουμε αλλάξει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα και μέσα στην Ευρώπη και διεθνώς.

Είναι εύκολο αυτό; Δεν είναι εύκολο. Χρειάζονται πραγματικά και κόπος και συστηματική δουλειά και επιμονή και δεν είναι εύκολο να λες στους πολίτες δυσάρεστα πράγματα. Πιστεύω όμως ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Πιστεύω ότι ο Έλληνας πολίτης θέλει να ξέρει εάν υπάρχει σχέδιο, εάν μπορούμε να βγούμε απ’ αυτή την περιδίνηση, αν μπορεί να φανεί ένα μικρό φως έστω στην άκρη αυτής της ύφεσης και της κρίσης, εάν κρατάμε γερά το τιμόνι, εάν μέσα σε μία παγκόσμια κρίση και μια πανευρωπαϊκή κρίση η Ελλάδα έχει σχέδιο, έχει πλοηγό, έχει κάποιους οι οποίοι μπορούν να λαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις, να μιλούν καθαρά στον πολίτη και έχουν στο μυαλό τους κάτι για την επόμενη μέρα.

Πιστεύω ότι αυτά υπάρχουν εφ’ όσον όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν πλέον συνείδηση της σοβαρότητας και αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούμε να κινηθούμε με παλαιούς συμβατικούς όρους.

Ο προϋπολογισμός λοιπόν του 2012 λαμβάνει υπόψη το διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον, λαμβάνει υπόψη τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει για τον αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, θα κινηθούμε με  μία ύφεση σαφώς μικρότερη του 2011, με μία ύφεση της τάξεως του 2,8%, ήδη η μείωση της ύφεσης σε παραπάνω από το μισό σε σχέση με το 2011, αρχίζει να δημιουργεί ένα μικρό ανοδικό ρεύμα.

Η εκτίμηση για την ύφεση -5,5% για το 2011 από ορισμένους θεωρείται αισιόδοξη. Υπάρχουν όμως και άλλοι που την θεωρούν αυστηρή και απαισιόδοξη. Υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι η εικόνα που εμφανίζεται στον τουρισμό, η εικόνα που εμφανίζεται στις βιομηχανικές παραγγελίες, η εικόνα που εμφανίζεται στις εξαγωγές μας, μας επιτρέπει να κινηθούμε με ασφάλεια στην εκτίμηση για -5,5%. Δεν είναι όλα αρνητικά, υπάρχουν και κάποια θετικά στοιχεία πολύ σημαντικά σε σχέση με την πραγματική οικονομία.

Και εφ’ όσον κινηθεί το ΕΣΠΑ, εφ’ όσον κινηθεί το λεγόμενο ευρωπαϊκό σχέδιο «Μάρσαλ», εφ’ όσον χρησιμοποιηθούν οι μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που επιβεβαιώθηκαν στο Eurogroup και στο Ecofin την τελευταία φορά μπορούμε να έχουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Οι στόχοι για τα έσοδα και τις δαπάνες είναι αυτοί που έχετε δει στους σχετικούς πίνακες. Αυξάνεται το ποσοστό των εσόδων σε σχέση με το ΑΕΠ στο 27%, είναι μια σημαντική βελτίωση. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη σχέση μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων, ώστε να είναι πιο δίκαιο το φορολογικό μας σύστημα που τώρα είναι μια χύμα κατάσταση και μόνο μέσα από το εθνικό φορολογικό σύστημα μπορεί να φτάσει σε μία κατάσταση ορθολογική και δίκαιη.

Θεωρώ ενθαρρυντικό ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό σύμπτωσης απόψεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας για τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένα νέο εθνικό φορολογικό σύστημα, κυρίως σε σχέση με τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, την μείωση της παραοικονομίας, την πλήρη καταγραφή του πραγματικού παραγόμενου εισοδήματος και την δίκαιη φορολόγηση.

Ηλεκτρονικό καθολικό πόθεν έσχες, ηλεκτρονικό χρήμα, νέοι όροι εξόφλησης τιμολογίων, κίνητρα για την είσπραξη και απόδοση ΦΠΑ, αλλά και για την καταβολή του ΦΠΑ. Αυτά είναι μέσα στις προτεραιότητες μας που μπορούμε να τα πετύχουμε.

Επίσης, όπως σας είπα και προηγουμένως χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε αναπτυξιακά εργαλεία. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που φαίνεται να οριστικοποιείται το 2011 στο ύψος των 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα αυξηθεί κατά 11,5%, θα κινηθεί στο επίπεδο των 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Θέλω να ελπίζω  ότι το νέο θεσμικό, πολιτικό  και χρηματοοικονομικό περιβάλλον θα ενθαρρύνει κάποιες ιδιωτικές επενδύσεις, ώστε να χρησιμοποιηθούν κι αυτές οι διαδικασίες που έχουμε για την ταχεία αξιολόγηση επενδύσεων.

Ιδιωτικοποιήσεις: Θα πετύχουμε τον αναθεωρημένο στόχο για 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2011 και το αποτέλεσμα του 2012 εξαρτάται από το αν θα έχουμε αγορά, αν θα έχουμε επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι εταίροι μας πρέπει να μας βοηθήσουν κυρίως ενθαρρύνοντας και παροτρύνοντας επενδυτές, γιατί κάθε ιδιωτικοποίηση μπορεί να λειτουργεί και ως μια νέα επένδυση, ως ένας μηχανισμός παραγωγής νέων θέσεων εργασίας.

Είναι επίσης σημαντικό να δούμε τη βελτίωση σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης. Η βελτίωση στο επίπεδο του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των ΔΕΚΟ είναι σημαντική. Μειώνεται το έλλειμμά τους, εκλογικεύεται η λειτουργία τους, περιορίζεται το μισθολογικό βάρος, εφαρμόζεται ο μηχανισμός της εργασιακής εφεδρείας, υπάρχουν νέοι κανόνες διοίκησης και διαχείρισης.

Όλα αυτά μας επιτρέπουν να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, αυτό που σας είπα προηγουμένως με στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα. Άρα, ο προϋπολογισμός του 2012 έχει να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος, αλλά συνοδεύεται από καλούς οιωνούς. Και πιστεύω ότι με τη βοήθεια των Ελλήνων πολιτών, με μία άλλη σχέση κράτους και αγοράς, κράτους και κοινωνίας των πολιτών μπορούμε να αρχίζουμε να αλλάζουμε την κατάσταση. Αυτό θα είναι για μένα ένα πάρα πολύ μεγάλο επίτευγμα, γιατί έτσι θα έχουμε και εμείς ταυτιστεί με έναν προϋπολογισμό που μειώνει το δημόσιο χρέος, αυτό είναι πρωτοφανές και παράγει πρωτογενές πλεόνασμα.

Θέλω να ευχαριστήσω πρωτίστως τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και στενό μου φίλο και συνεργάτη, τον Φίλιππο Σαχινίδη για τη δουλειά που έκανε ως επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου, φυσικά και τα άλλα μέλη του οικονομικού επιτελείου, τον κ. Οικονόμου, τον κ. Μουρμούρα, έχουμε όλοι εξαιρετική συνεργασία και οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς και οι επικεφαλείς των οργανισμών και των μεγάλων Σωμάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την έγκριση του προϋπολογισμού μας ενθαρρύνει πάρα πολύ και θα έχουμε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια να πούμε πολλές λεπτομέρειες γύρω από τα θέματα που σας ανέπτυξα.

Επίσης, με την ευκαιρία αυτής της συνάντησης να πω, ότι μετά από πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαμε με τα μέλη της τρόικας, με τον κ. Rehn, με τον κ. Juncker, με τους ομολόγους μου, θα έχουμε από σήμερα την επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικας, η οποία θα συναντηθεί κατά σειρά με μένα, με τον Πρωθυπουργό και αύριο με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση και τη στηρίζουν. Δεν πρόκειται να κάνουμε τεχνικού χαρακτήρα συζητήσεις, πρόκειται να δούμε το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε, ενόψει  και του Eurogroup της 29ης Νοεμβρίου και της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.

Όπως, συνεννοηθήκαμε με τον Πρόεδρο της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα αρχίσει το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου και θα τελειώσει στις 7 Δεκεμβρίου, ώστε ο προϋπολογισμός να είναι ψηφισμένος πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 8-9 Δεκεμβρίου και για να έχουμε μέρες μετά να τις αξιοποιήσουμε για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση. 


***



Δ. Τσουπαρόπουλος (Κέρδος): Υπουργέ, αν θα περίμενε κανείς κάτι από μια επιτυχή έκβαση του PSI θα ήταν μια διευκόλυνση στη δημιουργία του πρωτογενούς πλεονάσματος.  Από τον προϋπολογισμό όμως που καταθέσατε παρατηρούμε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα, συμπεριλαμβανομένου του PSI, είναι μικρότερο όχι μόνο από αυτό που προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αλλά ακόμα και από αυτό που προβλεπόταν χωρίς το PSI. Θα ήθελα ένα σχόλιο πάνω σ’ αυτό.

 Ευ. Βενιζέλος: Το PSI επηρεάζει το μέγεθος του χρέους και τους τόκους, άρα δεν επηρεάζει την πρωτογενή διαχείριση. Είναι δευτερογενές στοιχείο του προϋπολογισμού, είναι δευτερογενής δαπάνη. Το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού είναι πλεονασματικό. Αυτό που δεν υπολογίζεται για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ακριβώς οι τόκοι. Οι τόκοι είναι αισθητά μικρότεροι, θα είναι μικρότεροι κατά 5,1 δις, αυτό επηρεάζει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά δεν επηρεάζει το πρωτογενές. Το πρωτογενές οφείλεται στις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού και στην καλύτερη δική μας εσωτερική διαχείριση. Αν δεν είχαμε το καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ήταν -6,7% και όχι -5,4% όπως λέμε τώρα.

Ν. Νώτης (24h.gr): Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα, δεν υπάρχουν, εφ' όσον εφαρμοστούν όλα και αποδώσουν αυτά που έχουν ήδη ψηφιστεί και έχουν προβλεφτεί για το 2012. Δεδομένου ότι η εφαρμογή των μέτρων αυτών από τον Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, οπότε και ανακοινώθηκαν και εφαρμόστηκαν, μέχρι και το τέλος του έτους, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, γιατί και η πρόβλεψη σας είναι για φέτος για μειωμένα έσοδα τελικά σε σχέση με πέρυσι, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα αποδώσουν το 2012 ούτως ώστε να μη χρειαστούν νέα μέτρα; Και αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται και έχει πάει τώρα όπως είπατε προχθές για τέλος Φεβρουαρίου; Γιατί κι εκεί υπήρχαν κάποιες αλλαγές σε ότι αφορά την άμεση φορολόγηση μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών.

 Ευ. Βενιζέλος: Κατ' αρχάς ας πούμε ότι τα μέτρα είναι τριών μεγάλων κατηγοριών. Η πρώτη κατηγορία μέτρων είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες προσφέρουν είτε άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, όπως είναι για παράδειγμα η μείωση της μισθολογικής δαπάνης ή η μείωση μεταβιβαστικών πληρωμών προκειμένου φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα να έχουν μικρότερη μισθολογική δαπάνη, είτε έχουν έμμεσο αποτέλεσμα γιατί η καλύτερη λειτουργία του κράτους ένα μικρότερο και πιο φιλικό στον πολίτη κράτος είναι ωφέλιμο για την ανάπτυξη και είναι και δημοσιονομικά επωφελές τελικά.

Η δεύτερη κατηγορία μέτρων είναι η μείωση της δαπάνης. Η μείωση της δαπάνης ελέγχεται από το Γενικό Λογιστήριο. Εάν πρόκειται να μειώσουμε τα εξοπλιστικά προγράμματα, τα μειώνουμε. Αν πρόκειται να μειώσουμε τις καταναλωτικές δαπάνες τις μειώνουμε οριζόντια. Αν έχουμε μικρότερο κόστος για μισθούς και συντάξεις, έχουμε μικρότερο κόστος για μισθούς και συντάξεις. Βεβαίως μειώνεται το εισόδημα, μειώνεται η ζήτηση, μπορεί να έχουμε μια επίπτωση στην πραγματική οικονομία και στα ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά από δημοσιονομικής πλευράς η δαπάνη μειώνεται.

Η τρίτη κατηγορία είναι τα έσοδα. Τα έσοδα τα φορολογικά όπως ξέρετε όταν μεν πρόκειται για αύξηση εμμέσων φόρων έχουμε μια δυνατότητα εύκολης είσπραξης μέσα από τη λειτουργία της αγοράς, όταν πρόκειται για άμεσους φόρους πρέπει να λειτουργούν οι μηχανισμοί. Οι μηχανισμοί έχουν τεράστιες ατέλειες. Η ανανέωση του δυναμικού μας, η αλλαγή στις δομές της φορολογικής και δημοσιονομικής Διοίκησης, είναι κάτι ζωτικό.

Το γεγονός ότι αλλάζουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα επιλέγονται και θα λειτουργούν οι ελεγκτές και οι επόπτες, το γεγονός ότι αλλάξαμε τη δομή των Εφοριών, με συγχωνεύσεις, κλεισίματα και επαναπροσανατολισμό των στόχων, το γεγονός ότι αλλάζει η λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε ιδιώτες να μας βοηθήσουν στη συλλογή των εσόδων, το γεγονός ότι έχουμε άρει το τραπεζικό απόρρητο, ότι έχουμε δώσει στην δημοσιότητα τις καταστάσεις των μεγάλων οφειλετών, το γεγονός ότι έχουμε πάρει τα ονόματα αυτών που εξήγαγαν καταθέσεις μεγάλου ύψους στο εξωτερικό χωρίς αυτό να δικαιολογείται από το εισόδημα και την περιουσία τους και στοχεύουμε ελέγχους προς αυτούς, το γεγονός ότι λειτουργεί η διαδικασία του Αυτοφώρου για μεγάλους οφειλέτες προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία, σημαίνει κάτι.

Επίσης, έχω πει ότι όλα τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής πέραν των προβλέψεων του προϋπολογισμού, που είναι περίπου 2 δις, θα πάνε στον Ειδικό Λογαριασμό Κοινωνικής Εξισορρόπησης, προκειμένου να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, να μην είναι κανείς αιχμάλωτος στην παγίδα της απόλυτης φτώχειας.

Και εδώ χρειάζεται και ένα αν θέλετε κλίμα. Δεν μπορεί κανείς να ενθαρρύνει την απείθεια τη φορολογική. Η φορολογική συμμόρφωση είναι μια εθνική υποχρέωση. Αν ακούω άμεσες ή έμμεσες παροτρύνσεις να μη πληρώνεται  ένα τέλος ή ένας φόρος, αντιλαμβάνεστε ότι βρίσκομαι και εγώ σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, γιατί τι θα πω στους ξένους και τι θα πω και στους πολίτες που πληρώνουν.

Διότι πάντα το μεγάλο θύμα είναι αυτός που πληρώνει σε σχέση με αυτόν που δεν πληρώνει. Και το μεγάλο θύμα διαχρονικά είναι ο μισθωτός και ο συνταξιούχος που δεν μπορεί να κρύψει τα εισοδήματα του και δεν έχει  εισοδήματα από άλλες πηγές ή δεν μπορεί να κρύψει τα εισοδήματα από άλλες πηγές.

Άρα, λοιπόν θέλω να δώσω ένα ενθαρρυντικό μήνυμα κατ' αρχάς ότι η ροή εξόφλησης των λογαριασμών της ΔΕΗ με το ειδικό τέλος είναι ακριβώς η ίδια με τη συνήθη ροή εξόφλησης των λογαριασμών της ΔΕΗ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και ότι έχουμε καταγράψει όλα τα λάθη και όλες τις αδικίες, ακόμη και παραλογισμούς, οι οποίοι προκύπτουν από το γεγονός ότι οι Δήμοι δεν είχαν τακτοποιημένα και διαφανή αρχεία σε σχέση με την ακίνητη περιουσία.

Αλλά τώρα μέσα από τη συνεργασία μας με τη ΔΕΗ, με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και μέσα από την λειτουργία των διασταυρώσεων, μπορούμε να βοηθήσουμε τους πολίτες να συνεννοηθούν με τους Δήμους, οι Δήμοι με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, να διασταυρώσουμε τα αρχεία της ΔΕΗ, του Υπουργείου Οικονομικών και των Δήμων και να είναι όλα πιο διαφανή, πιο δίκαια, πιο λογικά. Και όπου υπάρχουν λάθη θα γίνουν διορθώσεις και συμψηφισμοί. Και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα σύγχρονα μέσα προκειμένου να δώσουμε λύση στο θέμα αυτό.

Πήρα ένα e-mail προχθές από μια κυρία, η οποία μου γράφει: «Είμαι μητέρα 16 παιδιών και πρέπει να πληρώσω το ειδικό τέλος κατανάλωσης». Τι κάνεις απέναντι σε μια τέτοια περίπτωση; Κατ' αρχάς υποκλίνεσαι που έχεις μπροστά σου μια μητέρα 16 παιδιών. Δεύτερον, είπα αμέσως στη Διοίκηση της ΔΕΗ όχι απλώς να μην εισπραχτεί το τέλος, αλλά και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι πάγια χορηγία της ΔΕΗ σε μια τέτοια οικογένεια. Και φυσικά θα την απαλλάξουμε και από το ειδικό τέλος και πρέπει να δούμε και τι άλλα μέτρα θα πάρουμε.

Παίρνω μια ακραία περίπτωση, αλλά νομίζω ότι είναι ένα καλό παράδειγμα για να πούμε ότι κανείς δεν έχει το πλεονέκτημα της ευαισθησίας σε σχέση με κάποιους που εμφανίζονται να έχουν το μειονέκτημα της σκληρότητας. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, δεν υπάρχουν ευαίσθητοι και λιγότερο ευαίσθητοι, δεν υπάρχουν οπαδοί της ανάπτυξης και οπαδοί της ύφεσης.

Όλοι θέλουμε να είμαστε πλούσιοι και υγιείς. Κανείς δεν θέλει να είναι φτωχός και άρρωστος. Όλοι θέλουμε να είμαστε μέσα σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης, συναίνεσης, αλληλεγγύης, προόδου, ευμάρειας, αλλά πρέπει να σώσουμε τη χώρα. Πρέπει να μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, πρέπει να μπορούμε να σταθούμε μέσα στο Ευρώ, πρέπει να μπορούμε να κρατήσουμε το επίπεδο ζωής, πρέπει να μπορούμε να κρατήσουμε την ελπίδα για τα παιδιά μας. Αυτό είναι το στοίχημα τώρα.

Ντ. Σιωμόπουλος (Βήμα/Ant1): Κύριε Υπουργέ, δυο ερωτήματα: Το πρώτο έχει να κάνει με αυτό που αναφέρατε τελευταίο, για τη ΔΕΗ. Θέλω να μου πείτε αν σκέφτεστε σε αυτούς που αποδεδειγμένα θα έχουν αδυναμία πληρωμής αν θα τους κόψετε το ρεύμα, αν θα επιμείνετε δηλαδή στην αρχική σας απόφαση, αν θα κόβεται δηλαδή το ρεύμα σε αυτούς τους ανθρώπους.

Και το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Έχω μπροστά μου τον πίνακα των εσόδων. Αναφέρεστε στο κομμάτι των φυσικών προσώπων, πρόβλεψη 29% αύξηση στους άμεσους φόρους στα φυσικά πρόσωπα, αντίστοιχα μείωση 22% στα νομικά πρόσωπα. Αυτό δείχνει ότι έχετε λάβει υπόψη σας την ύφεση στα νομικά πρόσωπα. Στα φυσικά πρόσωπα μήπως δεν έχετε λάβει ότι αυξάνεται η ανεργία, ότι υπάρχει ύφεση, ότι μισθώνονται και οι μισθοί; Από που θα προέλθουν αυτά τα 2,5 δις παραπάνω; Θα έχουμε νέα μέτρα; Μήπως αυτά τα νέα μέτρα θα είναι της νέας κυβέρνησης, της επόμενης κυβέρνησης;

 Ευ. Βενιζέλος: Κατ' αρχάς για τα μέτρα που είναι μια κακή λέξη μίλησα προηγουμένως. Όλα τα έχουμε εκτιμήσει. Έχουμε εκτιμήσει τη μείωση των αποδοχών όπου αυτή καταγράφεται. Άρα θα έχουμε και μείωση προκαταβολών και μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Όλα έχουν υπολογιστεί με πάρα πολύ αυστηρό τρόπο.

Το μεγάλο βάρος των επιχειρήσεων στην Ελλάδα - γιατί γίνεται πολλή συζήτηση γι' αυτό - δεν είναι φορολογικό, είναι ασφαλιστικό, και οι τελευταίες μελέτες που γίνονται για το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα, αυτό εντοπίζουν. Άλλωστε τι παίρνει το κράτος από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων; Περίπου 2 δις. Γι' αυτό συζητάμε.

Άρα το ζήτημα πρέπει να το δούμε στον πυρήνα του, και ο πυρήνας του έχει να κάνει με μία διαφορετική μεταχείριση των επιχειρήσεων εντάσεως εργασίας που δίνουν δουλειά σε πολύ κόσμο και των επιχειρήσεων εντάσεων κεφαλαίου που μπορεί να κερδοφορούν με μικρό αριθμό εργαζομένων και λίγες θέσεις εργασίας.

Γι' αυτό στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα κινηθούμε παράλληλα και στο πεδίο της φορολογίας και στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης, γιατί πρέπει να έχουμε και ενιαίο μηχανισμό είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και να υπάρχει και ενιαίο μηχανογραφικό κέντρο και είμαστε σε συνεννόηση με τον κ. Κουτρουμάνη προς την κατεύθυνση αυτή.

Ξέχασα να απαντήσω προηγουμένως σε σχέση με το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Η υποχρέωσή μας από το Πρόγραμμα Στήριξης είναι να εμφανίσουμε τη φορολογική μεταρρύθμιση πριν τον Μάρτιο. Άρα εμπίπτει χρονικά στη θητεία της παρούσας κυβέρνησης. Βεβαίως, έχουμε μία σειρά ενεργειών: Πρέπει να ψηφίσουμε τώρα το νόμο για τις τραπεζικές εγγυήσεις, τον προϋπολογισμό, το νέο πρόγραμμα με τη δανειακή σύμβαση, τη νομοθεσία για το PSI αν χρειαστεί και το εθνικό φορολογικό. Πρέπει να συνεννοηθούμε με τα κόμματα, πρέπει να συνεννοηθούμε με την κοινωνία. Έχουμε κάνει έναν πολύ γόνιμο διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς. Ο κ. Οικονόμου και εγώ, αλλά κυρίως ο κ. Οικονόμου, έχει δει παραπάνω από 70 φορείς. Θα τους ξαναδούμε όλους. Θα μιλήσουμε με τα κόμματα, με τη Διαρκή Επιτροπή. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε, όχι σε ένα νέο κώδικα, αλλά σε ένα μικρό νομοθέτημα των βασικών κανόνων λειτουργίας του εθνικού φορολογικού συστήματος.

Άρα, λοιπόν, έχουμε πολλά να κάνουμε μπροστά μας και βεβαίως το βασικό είναι αυτές οι 40 ημέρες έως ότου κλείσει το έτος, και οι δύο μήνες, Ιανουάριος και Φεβρουάριος που οι εισπράξεις ταμειακά λογίζονται δημοσιονομικά στο έτος 2011, να λειτουργήσουν ικανοποιητικά ώστε να κλείσουμε στο καλύτερο δυνατό σημείο τον προϋπολογισμό του 2011 και να μπούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012.

Ντ. Σιωμόπουλος (Βήμα/Ant1): Ρώτησα για τη ΔΕΗ, αν θα κοπεί τελικά το ρεύμα σε αυτούς που αποδεδειγμένα δεν θα μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό.

 Ευ. Βενιζέλος: Το θέμα  μας δεν είναι να κόβουμε το ρεύμα. Το θέμα μας είναι να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους και να πείσουμε τον πολίτη ότι είναι προς το συμφέρον του τελικά να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα, το οποίο πρέπει να σας πω ότι από τους διάφορους τρόπους επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας είναι το πιο αναλογικό, και έχω πει κι άλλη φορά, πρέπει να αποκαταστήσουμε την οικονομία για να αποκαταστήσουμε τις αξίες της ακίνητης περιουσίας.

Ο καθένας έχει στο μυαλό του μία ακίνητη περιουσία που κληρονόμησε, που έφτιαξε, που θα δώσει στα παιδιά του. Αυτή η αξία δεν υπάρχει στην αγορά αν δεν λειτουργεί η αγορά. Δεν υπάρχει στην οικονομία εάν κλονίζεται η οικονομία. Πρέπει να σώσουμε την οικονομία, να σώσουμε την αγορά ακινήτων, να αποκαταστήσουμε τις αξίες.

Όλα αυτά τα μέτρα είναι ένα μικρό ασφάλιστρο κινδύνου για να μπορέσει να λειτουργήσει η αγορά, και εν πάση περιπτώσει είναι μια ευκαιρία να φτιάξουμε και τα αρχεία μας, γιατί ο πολίτης καταλαβαίνει τώρα ότι ζει σε ένα περιβάλλον που έχει στοιχεία παράλογα, και δεν θέλω οι Δήμαρχοι εδώ να κάνουν ένα είδος τοπικού συντεχνιασμού ή συνδικαλισμού, γιατί είναι παράγοντες της πολιτείας, όργανα του εν ευρεία εννοία κράτους. Δεν είναι αυτοί οι αιρετοί και εμείς οι υπεύθυνοι για τα δύσκολα μέτρα. Αιρετοί είναι πρωτίστως οι εκπρόσωποι του λαού στη Βουλή των Ελλήνων.

Άρα, όλοι πρέπει να είμαστε συνεπείς. Κανείς να μην κάνει εύκολα και δημαγωγικά τον καλό τζάμπα. Δεν υπάρχουν τζάμπα καλοί και δυσάρεστοι επί πληρωμή. Δηλαδή υπάρχουν οι επί πληρωμή δυσάρεστοι και οι τζάμπα συμπαθείς. Αυτό δεν υπάρχει. Αυτό είναι ένα ψέμα που λειτουργεί εις βάρος του μέλλοντος του λαού και των παιδιών μας. Αυτό το τραγικό ψέμα πρέπει να σταματήσει.

Δ. Γκαλονάκη (Ην-Ων): Χθες αναφερθήκατε, στην άτυπη σύσκεψη που είχατε για το θέμα της ΔΕΗ, στο εξής θέμα. Ενοχληθήκατε γιατί βγήκε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας και δικαιώθηκε ο κύριος αυτός ή η κυρία που έκανε τη μήνυση.  Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γιατί το βάζετε στη μέση; Τι θέλετε να πετύχετε; Τι θέλετε να ενεργοποιήσετε νομικά; Και κάτι άλλο. Ποινικοποιείτε τη Δημοκρατία, να μην έχει δικαίωμα ο πολίτης σε λάθος του κράτους να μπορεί να παίρνει το δίκιο του; Τι θα συμβάλλει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους; Δεν έχουμε δικαίωμα να πηγαίνουμε στα δικαστήρια;

 Ευ. Βενιζέλος: Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είναι ο δικηγόρος του κράτους. Δηλαδή ο δικηγόρος όλων μας, γιατί κράτος είμαστε όλοι μας. Επειδή εδώ είμαστε στο πεδίο της φορολογίας, δηλαδή είμαστε στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής, του δημοσίου δικαίου και επειδή η φορολογία είναι άσκηση κρατικής πολιτικής, αρμόδια είναι τα Διοικητικά Δικαστήρια και όχι τα Πολιτικά Δικαστήρια. Είναι άλλο πράγμα η σχέση της ΔΕΗ με τους καταναλωτές της, άλλο πράγμα η σχέση του κράτους με τους φορολογουμένους του.

Εμείς θα κινηθούμε στο επίπεδο της σχέσης κράτους–φορολογούμενου, διοίκησης–διοικούμενου, και δεν θα κάνουμε ανταγωνισμό νομικών επινοήσεων και τεχνασμάτων, γιατί πρέπει να σας πω ότι δεν συγκινούμε από τέτοιου είδους δραστηριότητες εγώ προσωπικά. Δεν θα κοροϊδέψει κανείς κανέναν πολίτη. Ο πολίτης εάν έχει ανάγκη, θα έχει τρόπο να το πει αυτό και στη ΔΕΗ και στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σε συνεργασία με τους Δήμους, υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Δεν χρειάζεται κανείς να κάνει τον αυτόκλητο διαμεσολαβητή ή υπερασπιστή.

Σ. Μονεβασιώτης (Alpha TV):
Κύριε Υπουργέ, πολλές φορές αναφερθήκατε στην παράμετρο της επιτυχίας του PSI για να έχουμε έναν προϋπολογισμό έτσι όπως είναι γραμμένος στο CD που πήραμε. Θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Από τη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων, η εικόνα που σχηματίζεται ποια είναι; Στο προηγούμενο PSI υπήρχε στόχος συμμετοχής 90%. Θα παραμείνει; Και θα υπάρξει ο ίδιος τρόπος διακανονισμού και για τις ελληνικές και για τις ξένες τράπεζες ή θα παίξουν άλλα κριτήρια για τις ξένες τράπεζες, άλλα για τις δικές μας; Σας ευχαριστώ.

 Ευ. Βενιζέλος: Να σας δώσω μια απάντηση. Όπως ξέρετε, σύμφωνα με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, στόχος είναι μία μείωση του χρέους που κατέχετε από τους ιδιώτες κατά 50%, δηλαδή κατά περίπου 10 δισεκατομμύρια, δηλαδή κατά περίπου 47 και πάνω μονάδες του ΑΕΠ.

Στόχος είναι το 2020 το ελληνικό χρέος να είναι στο επίπεδο του 120%. Πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι φέτος το μέσο επίπεδο του δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης είναι στο 90%. Άρα ένα χρέος 120% το 2020 που εξυπηρετείται με πρωτογενή πλεονάσματα και έχει ένα συγκρατημένο μέσο επιτόκιο και μία καλά δομημένη διάρκεια, μέση διάρκεια, είναι απολύτως βιώσιμο και μπορούμε εμείς να το θέσουμε υπό τον απόλυτο έλεγχό μας και να αποκαταστήσουμε το ταχύτερο δυνατό την εθνική μας δημοσιονομική ανεξαρτησία.

Για να γίνει αυτό, πρέπει να κινηθούμε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα γιατί ο χαρακτήρας της όλης επιχείρησης είναι εθελοντικός. Η Ελλάδα κινεί τις διαδικασίες αυτές, γιατί αφορά το δικό μας ελληνικό δημόσιο χρέος, αλλά σε απόλυτη συνεργασία με την Ευρωζώνη, με το Eurogroup, το Euro Working Group, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το EFSF και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτοί οι φορείς μαζί με τη γαλλική και τη γερμανική κυβέρνηση, φυσικά και την ελληνική κυβέρνηση, συγκροτούν τη διαπραγματευτική ομάδα, την ομάδα υποστήριξης.

Ο ιδιωτικός τομέας εκφράζεται με διάφορους τρόπους. Το IIF είναι ένας εκπρόσωπος του ιδιωτικού τομέα. Υπάρχουν κι άλλες Ενώσεις, για παράδειγμα των ασφαλιστικών εταιρειών, υπάρχουν και μεμονωμένοι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων. Υπάρχουν ακόμη και κεντρικές τράπεζες μη ευρωπαϊκών χωρών, με τις οποίες πρέπει να έρθουμε σε επαφή.

Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία απόφαση του Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, χθες προέβην σε μία δημόσια διεθνή δήλωση, σε μία ανακοίνωση, ότι η Ελλάδα ξεκινάει την εφαρμογή του PSI σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής και καλεί τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα και μεμονωμένους κατόχους ομολόγων σε μία επαφή και διαβούλευση, με στόχο να βρούμε το καλύτερο μοντέλο.

Δεν θα υπάρξει μοντέλο για ελληνικές τράπεζες και ξένες τράπεζες, αλλά θα υπάρξουν ενδεχομένως ένα, δύο, τρία μοντέλα, παραλλαγές και όποιος θέλει θα διαλέξει την παραλλαγή που τον καλύπτει. Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να διαλέξουν μια από τις επιλογές αυτές. Οι ελληνικές τράπεζες ενδιαφέρουν το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή τον Υπουργό Οικονομικών, ως εκπρόσωπο του ελληνικού δημοσίου, διότι έχουμε προνομιούχες μετοχές που ξεπερνούν τα τρία δις και εγγυήσεις συνολικά, οι οποίες αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 127 δις.

Κανείς δεν έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ’ τις ελληνικές τράπεζες, απ’ ότι το ελληνικό δημόσιο, το Υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή ο Έλληνας πολίτης. Εμείς σεβόμαστε τον ιδιωτικό χαρακτήρα, θα τον διασφαλίσουμε, αλλά πρωτίστως να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον. Διότι θέλουμε μέσα από την ενίσχυση των τραπεζών και την επανακεφαλαιοποίησή τους, να στηρίξουμε και να ισχυροποιήσουμε το τραπεζικό σύστημα να κερδίσει και το δημόσιο, δηλαδή να κερδίσει ο Έλληνας πολίτης.

Τι είναι για μας οι τράπεζες; Για μας οι τράπεζες είναι οι καταθέτες, οι καταθέσεις τους είναι πολλαπλά εγγυημένες και βεβαίως η αναπτυξιακή λειτουργία των τραπεζών, τα δάνεια που δίνουν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Θυμίζω εδώ ότι θα παρουσιάσουμε μέσα στη βδομάδα το σχέδιο διακανονισμών των στεγαστικών δανείων, όσων θίγονται από το νέο βαθμολόγιο–μισθολόγιο και την παροχή των συντάξεων. Έχουμε έτοιμο το σχέδιο για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε.

Ποιο είναι το επίπεδο συμμετοχής, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου; 100%. Εμείς θέλουμε να πετύχουμε όλους τους στόχους. Θέλουμε να τους πετύχουμε συναινετικά, εθελοντικά, θα κάνουμε το καλύτερο. Πρέπει να κάνει και η άλλη πλευρά το καλύτερο. Αυτό ήταν και το περιεχόμενο της συζήτησης που είχα με τον κ. Dallara, προχθές που επισκέφτηκε την Αθήνα και είδε και εμένα και τον Πρωθυπουργό.

Λευτέρης Παπαδήμας (Reuters)
:  Είναι μια ερώτηση συναφής με το θέμα αυτό. Από τη στιγμή που, όπως ξέρουμε, δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση για το PSI, για τις συγκεκριμένες παραμέτρους εν πάση περιπτώσει των ομολόγων. Πώς μπορούμε εμείς, εσείς, καταρτίζοντας τον προϋπολογισμό να γνωρίζετε ποια είναι η ωφέλεια που έχουμε σε επίπεδο τόκων;

 Ευ. Βενιζέλος: Να μου επιτρέψετε να πω ότι η διαπραγμάτευση τυπικά δεν έχει αρχίσει. Είμαστε στη φάση της διαβούλευσης. Αλλά εδώ υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης. Υπάρχουν χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Πώς καλύπτονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες; Από τον επίσημο τομέα και τον ιδιωτικό τομέα.

Η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου ελήφθη από τον επίσημο τομέα, δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την ευρωζώνη, με τη συμμετοχή του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τη γραπτή συμφωνία του IIF. To IIF συμφώνησε τις πρωινές ώρες της 27ης Οκτωβρίου, εγγράφως, με επιστολή του στους τόκους. Δηλαδή 120% του ΑΕΠ το 2020 και μείωση του κομιζόμενου από ιδιώτες χρέους, κατά 50%.

Άρα, αυτό υπάρχει και είναι ενσωματωμένο στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Επί τη βάση αυτής της απόφασης καταρτίστηκε ο προϋπολογισμός σε συμφωνία με την τρόικα.

Δ. Γκαλονάκη (Ην-Ων):
Ξέρετε τι επιτόκιο θα έχουμε;

 Ευ. Βενιζέλος: Μα προφανώς ξέρουμε. Με συγχωρείτε, εμείς ξέρουμε με ποιες παραμέτρους προκύπτει το 120%. Οι παράμετροι που δίνουν το 120% είναι όχι μόνο το συνολικό ονομαστικό βάρος, αλλά και το μέσο επιτόκιο και σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι και μακροοικονομικά στοιχεία, γιατί πρέπει να ξέρουμε ρυθμό ανάπτυξης, πρωτογενές πλεόνασμα. Πρέπει να ξέρουμε και τις ληκτότητες, γιατί αυτό επηρεάζει τα χρεολύσια και γενικότερα το πρόγραμμα των χρηματοδοτικών αναγκών. Φυσικά όλα αυτά τα ξέρει το σύμπαν. Εμείς πρέπει να κάνουμε τους χειρισμούς που οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Έχουμε, σας διαβεβαιώ, πολύ καλή ομάδα προετοιμασίας η οποία και διεθνώς γίνεται αποδεκτή ως μια ομάδα επαγγελματιών με βαθιά γνώση του θέματος.

Θ. Κουκάκης (Εστία/in.gr): Όπως είπατε, η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου συνομολογήθηκε από την πλευρά των ιδιωτών από το IIF. Εσείς ο ίδιος είπατε ότι το IIF εκπροσωπεί μια μερίδα των ομολογιούχων, οπότε η υπογραφή του δε δεσμεύει τους υπόλοιπους ομολογιούχους. Την ίδια στιγμή αναφερθήκατε στους ειδικούς με τους οποίους συνεργάζεστε και οι οποίοι είναι ομολογουμένως έγκριτοι. Αλλά οι ειδικοί με τους οποίους συνεργάζεστε, απ’ ότι μπορούμε και γνωρίζουμε και οι ίδιοι έχουν δημοσιοποιήσει τις θέσεις τους, έχουν αναφερθεί και σε σενάρια μη εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων.

Θα ήθελα να μου πείτε κατά πόσο αυτό εξετάζεται, σε περίπτωση που η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα περιοριστεί στους ιδιώτες που ενέχει, αν θέλετε τις 450 τράπεζες οι οποίες συμμετέχουν στο IIF και τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν υπάρξει τελικά συμφωνία ούτε με το IIF, διότι ενδεχομένως δε δεχτούν το επιτόκιο ή δε δεχτούν κάποιους άλλους όρους της συμφωνίας.

 Ευ. Βενιζέλος: Μου κάνουν εντύπωση οι ερωτήσεις σας. Ξέρετε, ο ελληνικός λαός είναι σοφός και λέει «σου χαρίζουν το γάιδαρο, τον κοιτάς και στα δόντια». Δηλαδή έρχεται η ευρωζώνη… Έρχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και λέει «σας δίνουμε τη δυνατότητα να μειώσετε το δημόσιο χρέος σας κατά εκατό δις». Και εμείς είμαστε σχεδόν δυσαρεστημένοι επειδή ο ελληνικός λαός θα απαλλαγεί από ένα βάρος εκατό δις.

Θ. Κουκάκης (Εστία/in.gr): Αν θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός ή όχι, δεν είναι σημαντικό κ. Υπουργέ;

 Ευ. Βενιζέλος: Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μιλάει για εθελοντική συμμετοχή. Η εθελοντική συμμετοχή δεν έχει ούτε πιστωτικό γεγονός ούτε τίποτα.  Και εν πάση περιπτώσει να σας πω κάτι; Γιατί την ενδιαφέρει την Ελλάδα το πιστωτικό γεγονός; Το πιστωτικό γεγονός είναι μια σχέση που αφορά τον εκδότη και τον κομιστή ασφαλίστρων κινδύνου.

Δηλαδή, αν κάποιος έβαζε ένα στοίχημα μέσω του ΟΠΑΠ για το πού θα είναι το έλλειμμα ή για το πού θα είναι το χρέος, αυτό αναγκαστικά ένοιαζε το ελληνικό δημόσιο; Αλλά αυτή η απάντησή μου είναι μια θεωρητική απάντηση για να σταματήσει αυτή η συζήτηση, η  οποία είναι μια συζήτηση ερασιτεχνική και αδιέξοδη. Σας απαντώ παραπολιτικά.

Εμείς είμαστε κράτος–μέλος της Ευρωζώνης και θα κάνουμε αυτό που λέει η απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής. Θα κινηθούμε εθελοντικά. Δεν παίρνουμε καμία μονομερή πρωτοβουλία. Ό,τι κάνουμε το κάνουμε στο όνομα της Ευρωζώνης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το EFSF, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις μεγάλες χώρες.

Το IIF είναι ένας φορέας, ο οποίος εκφράζει γενικά το τραπεζικό σύστημα, παίρνει πρωτοβουλίες όπως η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Ο καθένας που έχει στα χαρτοφυλάκιά του ομόλογα, θα αξιολογήσει τι θέλει, με βάση το συμφέρον του και με βάση τα δεδομένα της αγοράς, θα το κάνει αυτό. Αλλά διαμορφώνονται τάσεις, διαμορφώνονται μοντέλα, διαμορφώνεται μια ροπή. Αυτή θα διαμορφωθεί τις επόμενες μέρες μέσα από τη συζήτηση που γίνεται.

Θα το χειριστούμε όπως πρέπει να το χειριστούμε, αρκεί να μην παράγουμε εμείς στην Ελλάδα ειδήσεις οι οποίες δημιουργούν παρερμηνείες και παρεξηγήσεις στο εξωτερικό. Και γινόμαστε θύματα της κακής μετάφρασης. Γιατί μετά είμαστε χαμένοι στη μετάφραση. Η Ελλάδα παράγει ειδήσεις λόγω εσωτερικής συζήτησης και στη συνέχεια μένει άναυδη διαβάζοντας στο εξωτερικό τις ειδήσεις που η ίδια παρήγαγε στο εσωτερικό. Και το πληρώνει αυτό ο πολίτης που πυροβολείται διαρκώς με πληροφορίες, με φοβίες, με ανασφάλειες, με απειλές. Ας ηρεμήσει το σύστημα. Και εν πάση περιπτώσει σε κανένα βωμό δεν πρέπει να θυσιάζεται το μέλλον του τόπου και η ηρεμία των Ελλήνων πολιτών.

Λ. Παπαδήμας (Reuters): Δύο ερωτήσεις: Mπορείτε να μας πείτε σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε, αν γνωρίζετε βέβαια, σε σχέση με τις έγγραφες εξασφαλίσεις που ζητάνε οι εταίροι μας από τους Αρχηγούς των κομμάτων, ή δεν τις ζητάνε εν πάση περιπτώσει. Και μία δεύτερη, είπατε ότι γίνεται συζήτηση για επανακαθορισμό του τρόπου λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 Ευ. Βενιζέλος: Δεν είπα ότι γίνεται. Λέω ότι ψάχνει τρόπους να διαδραματίσει το ρόλο της όσο γίνεται αποτελεσματικότερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Λ. Παπαδήμας (Reuters):
Μπορείτε να μας πείτε τη δική σας άποψη σε αυτή την κατεύθυνση, να διαδραματίσει δηλαδή  καλύτερα το ρόλο της, τι πρέπει να γίνει;

 Ευ. Βενιζέλος: Η δική μου άποψη είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει με όλους τους δυνατούς τρόπους, όπως κάθε κεντρική τράπεζα, να βοηθήσει τη ζώνη του ευρώ να ξεπεράσει την κρίση.

Τώρα ως, προς το ζήτημα των δεσμεύσεων, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η χώρα έχει συνέχεια. Επίσης δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η χώρα έχει μία θεσμική σοβαρότητα.

Λοιπόν, υπάρχει και ένα πρόγραμμα που το έχουμε υπογράψει κατ’ επανάληψη, ο εκάστοτε Υπουργός των Οικονομικών και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, το ίδιο συμβαίνει και με την πέμπτη αναθεώρηση. Υπάρχει μία νέα Κυβέρνηση, υπήρξαν οι προγραμματικές δηλώσεις που υπερψηφίστηκαν από 257 βουλευτές. Υπάρχουν τα πρακτικά της Προεδρίας της Δημοκρατίας, υπάρχουν οι ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων, θα δούμε από την επίσκεψη της Τρόικας και από τη συζήτηση που θα γίνει στο επίπεδο του Eurogroup και από τις συναντήσεις που θα έχει και ο κ. Παπαδήμος την Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο πως ακριβώς πρέπει να μορφοποιηθούν όλα αυτά.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αντιλαμβάνονται οι πάντες πως οι δεσμεύσεις επαναλαμβάνονται και πληθαίνουν. Η σημερινή έγκριση του προϋπολογισμού από το Υπουργικό Συμβούλιο είναι ένα τέτοιο δείγμα. Η επικείμενη υπερψήφιση του προϋπολογισμού ένα άλλο δείγμα. Η επικείμενη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου προγράμματος και η επικείμενη υπερψήφιση από τη Βουλή ένα επόμενο βήμα. Και αυτό δεν αφορά μόνον το βίο της παρούσας Κυβέρνησης, αλλά αφορά και την περίοδο μετά τις επικείμενες εκλογές.

Θ. Κανιάρης (Ριζοσπάστης): Έχω μπροστά μου τον πίνακα των εσόδων. Βλέπω εδώ πέρα φορολογία εισοδήματος, άμεσοι φόροι, η φορολογία εισοδήματος  φυσικών προσώπων αύξηση 29,1%, φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων μείωση -22%. Ήθελα να κάνω μια παρατήρηση και μια ερώτηση. Η παρατήρηση αφορά, ότι από τα στοιχεία προκύπτει εδώ ότι πρόκειται για μια λεόντεια αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των Νομικών Προσώπων φυσικά. Η ερώτηση είναι, ότι αν τα φυσικά πρόσωπα κ. Υπουργέ θέλατε να τα εκτελέσετε τι άλλο θα κάνατε;

 Ευ. Βενιζέλος: Κατ’ αρχάς να σας απαντήσω σ’ αυτό. Όταν μιλάμε για νομικά πρόσωπα στην Ελλάδα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι ενεργές κεφαλαιουχικές εταιρείες, δηλαδή οι ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ είναι πάρα πολύ λίγες και οι κερδοφόρες ακόμη λιγότερες  εν  μέσω κρίσης. Στα φυσικά πρόσωπα περιλαμβάνονται και οι ατομικές επιχειρήσεις που δεν έχουν νομική μορφή, αυτό είναι κάτι που θα το δούμε τώρα με το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα και επίσης ξέρετε ότι στη φορολόγηση των προσωπικών εταιρειών ισχύουν πολύ περίεργοι κανόνες, οι οποίοι τελικά οδηγούν να καταγράφεται το αποτέλεσμα το δημοσιονομικό περισσότερο στη φορολογία φυσικών προσώπων, παρά στη φορολογία νομικών προσώπων.

Εμείς κρατούμε και τις έκτακτες εισφορές, κρατούμε τη νομοθεσία την οποία ξέρετε, αλλά εδώ αυτό το οποίο εμάς μας ενδιαφέρει σε σχέση με τα νομικά πρόσωπα και σε σχέση με όλες τις επιχειρήσεις, ακόμη κι αυτές που είναι ατομικές επιχειρήσεις, είναι να σταθούν στα πόδια τους, να σώσουν θέσεις εργασίας, να ανασχεθεί η ανεργία, να μην χάνουν τη δουλειά τους οι άνθρωποι, να γίνουν κάποιες επενδύσεις έστω και μικρές. Αυτό μας ενδιαφέρει.

Πρέπει κάποιος να μιλήσει στο όνομα του ανέργου, πρέπει να μιλήσει κάποιος στο όνομα του νέου, πρέπει να μιλήσει κάποιος στο όνομα των παιδιών και δεν είναι επιχειρηματίες, όχι. Αλλά εάν εσείς μπορείτε να βρείτε θέσεις εργασίας χωρίς επιχειρηματικότητα θα ήμουνα ευτυχής να ακούσω το μοντέλο. Οι επιχειρήσεις φορολογούνται και το μεγάλο παράπονο διεθνώς είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη επιβάρυνση. Σας είπα τι σημαίνει επιβάρυνση.

Δ. Καδδά (Ελευθεροτυπία): Στο σχέδιο στήριξης της επιχειρηματικότητας, αναφέρετε το 2012 θα αυξήσετε το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 11,5%. Το 2011 ωστόσο απ’ ότι φαίνεται το κόβετε κατά 18,5%. Υπάρχει μια περικοπή 18,5% φέτος από τα 7,55 δις  στα 6,89 δις €. Γιατί το κάνετε αυτό;

 Ευ. Βενιζέλος: Αυτό προκύπτει από τις απορροφήσεις. Και διότι δεν υπάρχει πάντα διαθέσιμη η ιδιωτική συμμετοχή. Ξέρετε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων διαρθρώνεται σε δύο επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι η σχέση κοινοτικής και εθνικής συμμετοχής και το άλλο επίπεδο είναι η σχέση δημόσιας και ιδιωτικής συμμετοχής.

Και αυτά αλληλοεξαρτώνται. Τώρα έχουμε δέσμευση πιστώσεων σε επίπεδο 92% όπως μας ενημέρωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης. Μακάρι να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τα 7,7 δις το 2012 και μακάρι να παρακινήσουμε και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να ξεμπλοκάρουμε πάρα πολλά πράγματα, τα οποία σχετίζονται με το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και με την έλλειψη αξιοπιστίας της χώρας, διότι υπάρχει ρίσκο χώρας. Ποια ξένη τράπεζα θα δώσει εύκολα δάνειο κοινοπρακτικό και ποιος θα έρθει να επενδύσει.

Άμα, λοιπόν, εμείς δεν πιστέψουμε στον εαυτό μας και αν εκπέμπουμε ένα μήνυμα αβεβαιότητας ενώ πρέπει να εκπέμψουμε ένα μήνυμα δουλειάς και συνέπειας, δεν βοηθάμε τις επενδύσεις.

Μ. Σταυρουλάκης (ΕΡΤ): Τα ασφαλιστικά ταμεία κ. Υπουργέ. Ποια θα είναι η χασούρα, να το πούμε έτσι, για τα ασφαλιστικά ταμεία από το PSI+ αν έχτε υπολογίσει κάτι τέτοιο; Και δεύτερον, βλέπουμε στον προϋπολογισμό κ. Υπουργέ σύνολο φορολογικών εσόδων και βλέπουμε μία επιβάρυνση από νέους φόρους 3,6 δισ. ευρώ.

 Ευ. Βενιζέλος: Οι επιβαρύνσεις από τους νέους φόρους είναι αυτές που έχουν ψηφιστεί και έχουν συζητηθεί. Και αυτό που πρέπει να προσέχουμε τώρα είναι η αναλογία δαπανών και εσόδων. Αλλά επειδή μιλάμε με ευκολία στην Ελλάδα να μειώσουμε τις δαπάνες. Να τις μειώσουμε, τις μειώνουμε. Οι μεγάλες δαπάνες είναι αποδοχές και συντάξεις. Άρα αφορά το εισόδημα η περικοπή. Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο είναι οι κοινωνικές δαπάνες, δηλαδή κυρίως οι δαπάνες για το φάρμακο και οι δαπάνες για τους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, όπου έχουμε βεβαίως φαινόμενα μη ελεγχόμενα και παράλογα σε σχέση με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Σουηδία. Ο κ. Λοβέρδος με τον κ. Κουτρουμάνη κάνουν εξαιρετική δουλειά και έχουν μπροστά τους έναν τεράστιο στόχο να προσεγγίσουν.

Τώρα σε σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν στα χαρτοφυλάκια τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Τα ομόλογα αυτά έχουν σήμερα μία πολύ χαμηλή εμπορική αξία. Σε σχέση με την εμπορική αξία των χαρτοφυλακίων τους τα ασφαλιστικά ταμεία μόνο να κερδίσουν έχουν από το PSI, όχι να χάσουν. Αλλά ακόμη και σε ονομαστικές τιμές, εάν υποθέταμε ότι θα γίνει η απόλυτη διακράτηση για τα επόμενα 40 χρόνια, κανείς δεν θα προεξοφλούσε κανένα ομόλογο. Είπαμε ότι θα διαμορφώσουμε ανώνυμη εταιρεία, όχημα ειδικού σκοπού για να μεταφέρουμε τμήματα της δημόσιας περιουσίας στην περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων.

Επίσης έχω πει, ότι η ετήσια επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων είναι το 50% του χαρτοφυλακίου τους στο άρτιο. Το χαρτοφυλάκιο τους στο άρτιο είναι 27 δισεκατομμύρια αν τα ομόλογα εκληφθούν με αξία 100% και η ετήσια επιχορήγηση είναι 13 δισεκατομμύρια. Δηλαδή σε δύο χρόνια το κράτος δίνει όλο το χαρτοφυλάκιο. Εμείς, λοιπόν, αναλαμβάνουμε να καλύψουμε την ετήσια ροή αυξάνοντας την επιχορήγηση και να αποκαταστήσουμε και την περιουσία. Αν όμως δεν γίνουν αυτά δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε ασφαλιστικό σύστημα, έτσι.

Κ. Ρουβικιώτης (Ευρωδίκτυο Ενημέρωση): Είναι σαφής ο διαχωρισμός από την ημέρα που αναλάβετε σε πρωτοβουλίες, ενέργειες και πιθανόν αποτελέσματα. Όμως εμείς προσωπικά τον κ. Παπακωνσταντίνου τον ρωτούσαμε τι συμβαίνει με την ανάπτυξη, που είναι η ανάπτυξη; Και παίρναμε διαβεβαιώσεις ότι είναι όλα καλά και μάλιστα εμένα προσωπικά μου είπε, ότι δεν πρόκειται κανένας από τους μη έχοντες να ταλαιπωρηθεί, να διωχθεί κλπ. Από εδώ και μπρος τι γίνεται;

 Ευ. Βενιζέλος: Η μεγαλύτερη συμβολή στην ανάπτυξη είναι να αλλάξουμε τα επίπεδα ρευστότητας και να πέσει χρήμα στην αγορά. Για να πέσει χρήμα στην αγορά, πρέπει να κάνουμε αυτά που προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Να πάρουμε τα λεφτά, να πάρουμε τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ της έκτης δόσης και μετά η πρώτη δόση του νέου προγράμματος είναι 80 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.  Γιατί έτσι θα αλλάξουν τα επίπεδα ρευστότητας και πιστωτικής επέκτασης και θα μπορέσει και το δημόσιο να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του προς τους πολίτες.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. 

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΦορολογικό Σύστημα | Δημοσιονομική ΠολιτικήΣυνεντεύξεις Τύπου