31 Οκτωβρίου 2007, Κομοτηνή
Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα, χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι στη Θράκη και στη Ροδόπη, είχα την ευκαιρία πριν από πολύ λίγους μήνες να βρεθώ εδώ ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο Αναπτυξιακό Συνέδριο του νομού Ροδόπης, σε ένα υποδειγματικό συνέδριο πάρα πολύ καλά προετοιμασμένο χάρη στη συνεργασία του Νομάρχη και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με το Πανεπιστήμιο Θράκης, με μια μεγάλη επιστημονική ομάδα.
Και χάρηκα γιατί είδα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η τοπική κοινωνία, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, μπορεί να προχωρήσει σε ένα νομαρχιακό και τελικά σε ένα περιφερειακό μοντέλο ανάπτυξης, να πάρει πρωτοβουλίες, αρκεί να είναι χειραφετημένη θεσμικά και πολιτικά και να εκφράζει τη δυναμική των ανθρώπων της περιοχής.
Αυτά που είπα στην ομιλία μου στο Αναπτυξιακό συνέδριο και στη συνέντευξη που ακολούθησε ισχύουν, άρα δε θα μιλήσω γι αυτά. Είχα την ευκαιρία στη Νομαρχία να δω τους φορείς της περιοχής, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων, να συζητήσω μαζί τους για τα προβλήματα, για την ανεργία, για το πρόβλημα της υπανάπτυξης, της υποβάθμισης του επιπέδου ζωής.
Και στη συνέχεια είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τη διοίκηση του εργατικού κέντρου που μάχεται στην πρώτη γραμμή για το μείζον πρόβλημα που είναι η απασχόληση, η ανεργία, το εισόδημα.
Τώρα είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις. Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα το οποίο γνωρίζετε και θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε και στους άλλους δυο νομούς στην Ξάνθη και στον Έβρο.
Δημοσιογράφος: Έχετε κάποιο πρόγραμμα για τη μειονότητα στη Θράκη;
Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ έχει πρόγραμμα. Το ΠΑΣΟΚ χαίρεται πάντα γιατί οι κυβερνήσεις του βελτίωσαν πάρα πολύ την κατάσταση της μειονότητας και νομίζω ότι η μειονότητα αυτό το αναγνωρίζει, το θυμάται, το σέβεται και το εκτιμά. Επίσης το ΙΣΤΑΜΕ έχει μελετήσει εις βάθος τα θέματα της μειονότητας κι έτσι έχουμε ένα πολύ πλούσιο υλικό που προσανατολίστηκε στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ στα θέματα αυτά.
Κι έχουμε δώσει και πολύ συγκεκριμένα δείγματα ενίσχυσης της πολιτικής συμμετοχής των Ελλήνων πολιτών μουσουλμανικού θρησκεύματος που ανήκουν στη μειονότητα σε όλες τις κλίμακες, τις κομματικές, τις επιστημονικές, τις νομαρχιακές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και πιστεύουμε ότι πρέπει να ενισχυθεί η παρουσία της μειονότητας και στη δημόσια διοίκηση. Πρέπει να έχουμε περισσότερους μειονοτικούς στη δημόσια διοίκηση και φυσικά όλα όσα γνωρίζετε για την εκπαίδευση, για την ανωτατικοποίηση της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, για τα νηπιαγωγεία, για τα σχολεία, όλα αυτά είναι πάντα προτεραιότητά μας.
Αυτό που εγώ τονίζω πάντα και το είπα και στη Βουλή κατ΄ επανάληψη, γιατί πρέπει να έχουμε μία σχετική ευαισθησία στο όνομα της ισονομίας των πολιτών, στο όνομα του Συντάγματος και των σχετικών διεθνών συμβάσεων, πως δεν πρέπει να εφαρμόζουμε εδώ στη Θράκη, στη μειονότητα, μέτρα που δε θα θέλαμε να εφαρμόζονται στη δική μας ελληνική ορθόδοξη κοινότητα της Κωνσταντινούπολης.
Για παράδειγμα, δεν θέλουμε να παρεμβαίνει το κράτος σε θέματα διορισμών που αφορούν τη μειονότητα. Η μόνη που πρέπει να κάνει τις επιλογές είναι η μειονότητα. Δεν πρέπει να παρεμβαίνει το υπουργείο Εξωτερικών, πρέπει να υπάρχει ισονομία, δημοκρατία, κράτος δικαίου, να μην υπάρχει κάποιο ειδικό καθεστώς το οποίο δημιουργεί μια εντύπωση ότι συμβαίνει κάτι το ειδικό ή κάτι το διαφορετικό. Απλά πράγματα, πρέπει να υπάρχει ελευθερία, να υπάρχει ισότητα, να υπάρχει δημοκρατία για όλους τους πολίτες.
*
Δημοσιογράφος: Στο Σπόρτινγκ ακούστηκε το σύνθημα «ΠΑΣΟΚ και Βενιζέλος της δεξιάς το τέλος». Πιστεύετε ότι στις 11 Νοεμβρίου θα κριθεί και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών;
Ευ. Βενιζέλος: Εγώ το πιστεύω βαθιά. Πιστεύω βαθύτατα ότι βρισκόμαστε μπροστά σε γρήγορες πολιτικές εξελίξεις. Ο κ. Καραμανλής οδηγεί τη χώρα σε εκλογές, γιατί δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Η αυτοδυναμία του είναι οριακή, είναι εύθραυστη.
Δεν μπορεί να ανέχεται να εξαρτάται από δύο ή τρεις δυσαρεστημένους βουλευτές του, οι οποίοι παρεμποδίζουν την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, αν υποθέσουμε ότι υπάρχει σε κάποιον τομέα κυβερνητική πολιτική, συντηρητική και ταξική πολιτική εις βάρος των πολλών και υπέρ των ολίγων υπάρχει.
Δεν θα ήθελα εγώ να εφαρμόζεται, αλλά εν πάση περιπτώσει ο κ. Καραμανλής θέλει να εφαρμόσει την πολιτική του, δεν μπορεί να εξαρτάται από δύο δυσαρεστημένους Βουλευτές, θα πάει γρήγορα σε εκλογές.
Αν χρειαστεί να παραιτηθεί για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση, θα το κάνει, γιατί αλλιώς θα κινδυνεύει να πέσει. Άρα θα πάρει την πρωτοβουλία μόνος του. Και απειλεί με τριπλές εκλογές και με αλλαγή του εκλογικού νόμου. Στόχος είναι να αποδεκατίσει το δεύτερο κόμμα. Λοιπόν το ΠΑΣΟΚ μία λύση έχει, όταν έχει απέναντί του μια τέτοια πρόκληση, να σηκώσει το γάντι και να πει ωραία κ. Καραμανλή, δοκιμάστε, θα είμαστε πρώτο κόμμα, εμείς θα κυβερνήσουμε τον τόπο, θα αποκαταστήσουμε τον επίπλαστο συσχετισμό της 16ης Σεπτεμβρίου.
Αυτό δε σημαίνει ότι η αλλαγή του προσώπου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ από μόνη φέρνει τη νίκη. Ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη. Και τα πρόσωπα είναι σημαντικά, γιατί η καταλληλότητα του κάθε υποψηφίου Πρωθυπουργού επηρεάζει τον πολίτη, αλλά το ζήτημα είναι συλλογικό, το ζήτημα είναι πολιτικό και ιδεολογικό.
Η 11η Νοεμβρίου πρέπει να μας οδηγήσει σε ένα νέο ΠΑΣΟΚ, ανανεωμένο, συλλογικό, δημοκρατικό, μάχιμο, καθαρό, με λόγο σαφή και ευθύβολο. Πρέπει να μας οδηγήσει στη σύναψη μιας νέας κοινωνικής συμμαχίας με την πλειοψηφία των πολιτών. Και βεβαίως πρέπει να προβάλλουμε το νέο σχέδιό μας για τη χώρα. Αυτό που λέμε για τη Ροδόπη είναι ένα μικρό παράδειγμα. Αυτό πρέπει να το ανυψώσουμε σε εθνικό επίπεδο και με αυτό το τρίπτυχο η νίκη έρχεται, μπορούμε να τη διαμορφώσουμε στις 11 Νοεμβρίου. Γι αυτό το δίλημμα είναι ιστορικό.
Και ο κάθε πολίτης πρέπει να καταλάβει κάτι πάρα πολύ απλό: Ότι στις 11 Νοεμβρίου το ΠΑΣΟΚ «κάνει ταμείο» στη σχέση του με την κοινωνία και στη σχέση του με το μέλλον. Κι όπως λέει η παροιμία «μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». Άρα δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους στην επιλογή αυτή.
*
Δημοσιογράφος: Έχετε πει ότι σε περίπτωση ήττας έχετε και επάγγελμα να κάνετε. Θα φύγετε από το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση ήττας;
Ευ. Βενιζέλος: Έχω πει κατ΄ επανάληψη ότι η συζήτηση για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ γίνεται εκ του πονηρού. Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως διασφαλισμένη, κανείς δεν μπορεί και κανείς δεν τολμά να θίξει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Γι αυτό συζητήσεις για βελούδινα διαζύγια, για λυτρωτικές διασπάσεις και για διαγραφές δίκαιες ή άδικες δεν έχουν καμιά σημασία.
Εμείς μιλάμε για εγγραφές, για συνθέσεις, για πλειοψηφίες, για ρεύματα νίκης.
Εγγυητές της ενότητας του ΠΑΣΟΚ είναι όλοι οι πολίτες που πιστεύουν στην παράταξη. Και σε τελική ανάλυση, οι τρεις υποψήφιοι πιστεύω ότι είμαστε και οι πρώτοι εγγυητές της ενότητας. Μάλιστα για να δείξω ότι δεν υπάρχει καμία προσωπική διεκδίκηση και προσωπική φιλοδοξία, στόχος μου δεν είναι ένα αξίωμα αλλά στόχος μου είναι να υπηρετήσω, λέω ότι ανεξαρτήτως αξιωμάτων που δεν με ενδιαφέρουν, ήμουν είμαι και θα είμαι στρατιώτης της παράταξης. Και πρέπει με το δικό μας παράδειγμα να στέλνουμε μηνύματα στους πολίτες. Όχι μόνο μηνύματα ενότητας, αλλά και μηνύματα νίκης και μηνύματα αισιοδοξίας και μηνύματα ηθικής σχέσης με την πολιτική. Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα, η πολιτική είναι αποστολή. Γι αυτό λέμε ότι άλλο το επάγγελμά μας και άλλο το δημόσιο λειτούργημά μας χάριν του λαού και του τόπου.
*
Δημοσιογράφος: Αύριο κλείνει η διαδικασία εγγραφής μελών και φίλων. Πόσοι ακόμη θα πάνε; Δεν σας προβληματίζει η μειωμένη προσέλευση;
Ευ. Βενιζέλος: Κρίσιμη μέρα για τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με το μέλλον και με την κοινωνία είναι η 11η Νοεμβρίου. Οι πολίτες δεν θέλουν γραφειοκρατικές και πολύπλοκες διαδικασίες, θέλουν όμως να αγκαλιάσουν το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να αγκαλιάσουν το ΠΑΣΟΚ.
Καλούμε κι από δω από τη Κομοτηνή, από τη Θράκη, όλους τους πολίτες, όλες τις Ελληνίδες κι όλους τους Έλληνες που προσβλέπουν στο ΠΑΣΟΚ, ανεξαρτήτως αν το ψήφισαν, σημασία έχει να το ψηφίσουν την άλλη φορά, καλούμε λοιπόν όλους τους Έλληνες κι όλες τις Ελληνίδες να πάρουν το ΠΑΣΟΚ στα χέρια τους. Δεν χρειάζεται καμία ταλαιπωρία και καμία προεργασία.
Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, ανεξαρτήτως από το που είναι γραμμένος κάποιος σε ποια εκλογική περιφέρεια ή που κατοικεί, όπου κι αν βρεθεί, μπορεί να μπει σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο που έχει οργανώσει το ΠΑΣΟΚ -και θα έχει οργανώσει εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα εύκολα προσβάσιμα- μπορεί να πάει με την αστυνομική του ταυτότητα και να ψηφίσει. Δε χρειάζεται να έχει εγγραφεί πριν, δε χρειάζεται να υπάρχει στους καταλόγους το όνομά του, εντάσσεται στους καταλόγους των μελών ή των φίλων εκείνη τη στιγμή.
Η διαδικασία είναι εύκολη, δε θα υπάρχει ταλαιπωρία, δε θα υπάρχει δυσκολία και δεν υπάρχουν οι περιορισμοί των εκλογικών περιφερειών και των τόπων κατοικίας. Όπου κι αν βρεθεί η κάθε μια και ο καθένας μπορεί να ψηφίσει με την αστυνομική του ταυτότητα, λέγοντας το όνομά του, γιατί ηλεκτρονικά θα μπορεί να βρεθεί στους καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών. Είναι τόσο απλό και τόσο εύκολο και δε χρειάζεται να γίνει τίποτα άλλο μέχρι εκείνη την ημέρα.
*
Δημοσιογράφος: Καθ΄όλη τη διάρκεια της θητείας του Γιώργου Παπανδρέου η παρουσία σας ήταν αδιαμφισβήτητα κυρίαρχη. Κυρίως στη βάση του ΠΑΣΟΚ. Τώρα γιατί οι δημοσκοπήσεις σας φέρνουν δεύτερο στη σειρά;
Ευ. Βενιζέλος: Κατ΄ αρχάς πρέπει να σας πω ότι οι δημοσκοπήσεις είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο δουλειάς. Και το ΠΑΣΟΚ καλά θα έκανε να διαβάζει σωστά τις σωστές δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές. Θα μπορούσαμε ίσως να είχαμε διορθώσει πολλά πράγματα.
Αλλά εδώ έχουμε το εξής παράδοξο φαινόμενο, έχουμε δύο ειδών δημοσκοπήσεις. Οι δημοσκοπήσεις οι οποίες γίνονται σε ένα σίγουρο και ελεγμένο εκλογικό σώμα, που είναι το εκλογικό σώμα των Ελλήνων πολιτών που αναδεικνύουν κυβέρνηση και Πρωθυπουργό λεν από ότι βλέπω όλες ότι «θα μπορούσαμε να έχουμε μια άλλη εξέλιξη ως ΠΑΣΟΚ με μια άλλη ηγεσία».
Οι δημοσκοπήσεις που γίνονται για την εσωτερική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ τελούν υπό μία πολύ σημαντική εκκρεμότητα και έρευνα. Δεν ξέρουμε ακόμη πόσο μεγάλο και ποιο ακριβώς θα είναι το εκλογικό σώμα. Εδώ λοιπόν το μεγάλο στοίχημα είναι να διαμορφώσουμε ένα μεγάλο και δυναμικό εκλογικό σώμα. Άρα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι η πρόσκληση συμμετοχής, χρειάζεται συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία.
Η μεγάλη συμμετοχή σημαίνει μεγαλύτερη δημοκρατία, η μεγαλύτερη δημοκρατία σημαίνει μεγαλύτερη ευστοχία στην επιλογή.
*
Δημοσιογράφος: Πώς σχολιάζετε τα γεγονότα που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στη Τουρκία; Πώς σας φαίνονται τα βήματα που έκανε για την πάταξη της τρομοκρατίας;
Ευ. Βενιζέλος: Εμείς δεν θέλουμε να παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας. Παρακολουθούμε με αγωνία τις εξελίξεις στην περιοχή, γιατί θέλουμε ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα και θέλουμε να έχουμε έναν εταίρο και συνομιλητή στην περιοχή ο οποίος να μην αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα και να μπορεί να συζητά με ψυχραιμία, με νηφαλιότητα και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, με την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της περιοχής.
*
Δημοσιογράφος: Σας κατηγορούν ότι είστε εκλεκτός των μέσων μαζικής ενημέρωσης; Είπατε προηγουμένως ότι «δεν θέλουμε να ανακατευόμαστε στα πράγματα της μειονότητας». Εννοείτε να αφήνετε τη μειονότητα να εκλέγει ακόμη και το Μουφτή της;
Ευ. Βενιζέλος: Τώρα θέσατε πολλά θέματα, θα ξεκινήσουμε από το τελευταίο το οποίο είναι γενικής φύσης, ας το πούμε έτσι.
Κοιτάξτε, πράγματι στη χώρα υπάρχουν πολλά συμφέροντα. Τα μεγαλύτερα συμφέροντα είναι προσαρτημένα στη Δεξιά, συνδέονται με την κυβέρνηση. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση και γενικότερα η συντηρητική παράταξη, με όλο το πολιτικό επικοινωνιακό και οικονομικό μπλοκ που τη στηρίζει, παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, έχει άποψη κι έχει και μία βαθύτερη επιθυμία.
Θεωρώ ότι δεν επιθυμεί την εκλογή μου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και όποιος παρακολουθεί και μπορεί να διαβάζει τις γραμμές ή κάτω από τις γραμμές, καταλαβαίνει ότι δεν είναι επιλογή ούτε των πολιτικών, ούτε των επικοινωνιακών, ούτε των οικονομικών συμφερόντων. Θα έπρεπε να είναι πολύ αφελή τα συμφέροντα αυτά για να θέλουν να έχουν αντίπαλό τους κάποιον σαν κι εμένα ή πολύ περισσότερο να θέλουν να έχουν εκπρόσωπο του κράτους κι άρα του δημοσίου συμφέροντος κάποιον σαν κι εμένα.
Πρέπει δε να σας πω ότι έχουμε ζήσει στο ΠΑΣΟΚ πιέσεις από δημοσκοπήσεις κι από μέσα ενημέρωσης. Κάτω από τις πιέσεις αυτές έγινε η προκειμένη διαδοχή κατά τρόπο παράδοξο το 2004. Και εν πάση περιπτώσει παρακολουθούσαμε και το πως αντιμετωπιζόταν η προεκλογική εκστρατεία μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου του 2007. Άρα πρέπει να έχουμε μία καθαρή και αδιαπραγμάτευτη θέση στα θέματα αυτά.
Και χαίρομαι γιατί έχει συνδεθεί η παρουσία μου με το δημόσιο βίο, με τις πιο σημαντικές θεσμικές εγγυήσεις διαφάνειας, που θέτουν τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ πολιτικής και οικονομίας. Και όταν δεχόμουν ή όταν δέχομαι ακόμη επιθέσεις γι αυτές τις τομές στη νομοθεσία και στο Σύνταγμα, δεν βλέπω όλους εκείνους που πρέπει να βρίσκονται στο πλευρό μου, να βρίσκονται στο πλευρό μου. Αυτή είναι η πρώτη απάντηση.
Στο δεύτερο θέμα που αφορά τη μειονότητα και πάλι. Θεωρώ ότι η μειονότητα είναι μια ομάδα Ελλήνων πολιτών, που έχουν πλήρη συνταγματικά δικαιώματα, έχουν πλήρη τα δικαιώματα που κατοχυρώνουν οι διεθνείς συμβάσεις και πρωτίστως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Πρέπει να φερόμαστε στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, όπως θέλουμε να φέρεται η Αλβανία στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, όπως θέλουμε να φέρεται η Τουρκία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην ελληνική ορθόδοξη κοινότητα της Κωνσταντινούπολης της Ίμβρου και της Τενέδου. Τόσο απλά, τόσο καθαρά, τόσο δίκαια, για όλα.
Δηλαδή δεν μπορεί να δίνουμε έναν αγώνα στην Κωνσταντινούπολη για τα Βακούφια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να μην δεχόμαστε τη Διοίκηση των Βακουφίων στη Θράκη με Διοικήσεις οι οποίες εκλέγονται με έναν τρόπο που συνάδει στο Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις. Για να είμαστε πειστικοί, πρέπει να είμαστε δίκαιοι.
Όπως και στους μετανάστες στη χώρα μας πρέπει να τους φερόμαστε όπως θέλουμε η Γερμανία, η Σουηδία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Αμερική να φέρονται στους Έλληνες μετανάστες. Στους Έλληνες Ποντίους που ήρθανε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, πρέπει να τους φερόμαστε όπως θα θέλαμε να φερόταν στους δικούς μας πρόσφυγες από τη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία το 1922.
Πρέπει να έχουμε ιστορική εντιμότητα, ειλικρίνεια και σαφήνεια. Γιατί η ιστορία παρακολουθεί, κρίνει και εκδικείται. Πρέπει να έχουμε ένα βαθύ αίσθημα ευθύνης ως λαός κι όταν το έχουμε αυτό το αίσθημα της ισότητας και δικαιοσύνης, προοδεύουμε, γινόμαστε οι καλύτεροι στην Ευρώπη και αυτό μας κάνει όλους υπερήφανους. Αυτό δίνει ανάπτυξη και προοπτική και στη Θράκη. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχει ένα αναπτυξιακό κλίμα και στη Θράκη.
*
Δημοσιογράφος: Το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη κινητικότητα των μελών του κινήματος. Αν αυτή η κινητικότητα υπήρχε και πριν τις εκλογές, πιστεύετε ότι θα ήταν άλλο το αποτέλεσμα; Ίσως το ΠΑΣΟΚ θα είχε κερδίσει;
Ευ. Βενιζέλος: Μα προεκλογικά είχαμε πολύ μεγάλη κινητικότητα. Αλλά οι ρόλοι σε ένα οργανωμένο κόμμα, είναι μοιρασμένοι. Είναι άλλος ο ρόλος του Προέδρου, άλλος ο ρόλος των Βουλευτών Επικρατείας και άλλος ο ρόλος των υποψηφίων Βουλευτών στις εκλογικές τους περιφέρειες. Ήμουν υποψήφιος Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης.
Έκανα πολύ μεγάλη προσπάθεια, είμαι ο πρώτος βουλευτής, ήμουνα μέλος της Εκλογικής Επιτροπής κι ήμουν πολλά πρωινά στην Αθήνα. Ήμουν μέλος της Διακομματικής Επιτροπής κι έπρεπε να είμαι πολλές μέρες στο υπουργείο Εσωτερικών για να υπερασπίζομαι τα συμφέροντα του ΠΑΣΟΚ και τη διαφάνεια της εκλογής. Και πολλά βράδια στην τηλεόραση, πάλι στην Αθήνα, μακριά από τη Θεσσαλονίκη.