5 Ιουνίου 2009, Βόλος


O Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν ομιλητής πριν από την ομιλία του στην προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο νομό Μαγνησίας, παραχώρησε συνέντευξη στα ΜΜΕ. Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων δήλωσε:

Ευ. Βενιζέλος: Ολες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ. Οι πολίτες πρέπει όμως να προσέλθουν στις κάλπες , να επισημοποιήσουν αυτό το αποτέλεσμα και να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα. Ένα μήνυμα απόρριψης της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και ένα μήνυμα προοπτικής, γιατί πρέπει την Κυριακή το βράδυ να γεννηθεί μέσα από τις κάλπες ξανά η αισιοδοξία και η ελπίδα της ελληνικής κοινωνίας.

Απομένουν δύο εικοσιτετράωρα μέχρι τις ευρωεκλογές. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να προσέξει το ΠΑΣΟΚ αυτές τις δύο τελευταίες μέρες;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτά τα δύο εικοσιτετράωρα είναι τα εικοσιτετράωρα του πολίτη. Ο πολίτης σκέφτεται, ενεργεί κατά συνείδηση και πριν από οτιδήποτε άλλο πρέπει ως υπεύθυνος, συνειδητός και ενεργός πολίτης να προσέλθει στις κάλπες και να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα αναζητώντας μια οδό διαφυγής γιατί η χώρα είναι εγκλωβισμένη σε ένα νοσηρό κλίμα και γιατί η χώρα αξίζει μια καλύτερη κατάσταση την οποία μπορούμε να τη διαμορφώσουμε όλοι μαζί.

Τις τελευταίες ώρες καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις μια διεύρυνση της διαφοράς  μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Τι σηματοδοτεί αυτό κατά τη γνώμη σας και αν μια πολύ μεγάλη διαφορά στις ευρωεκλογές δίνει το δικαίωμα στο ΠΑΣΟΚ να ζητήσει  την άλλη μέρα, άμεσα εκλογές;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν έχω ενδώσει μέχρι τώρα σε καμία συζήτηση αριθμητικού και ποσοτικού χαρακτήρα. Για μένα ο πήχης των ευρωεκλογών, όπως και ο πήχης των εθνικών βουλευτικών εκλογών είναι ένας πήχης ποιοτικός και αφορά συνολικά τη χώρα. Αφορά συνολικά την ανάγκη που έχουμε να ανασυγκροτήσουμε το κράτος, την οικονομία αλλά και την ίδια την κοινωνία. Από τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα αναδειχθεί ως διευθύνουσα πολιτική δύναμη της χώρας. Πρέπει να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα και τους πολίτες και πρέπει η αυτοδύναμη κοινοβουλευτική μας πλειοψηφία η οποία - όπως το πίστευα εδώ και παρα πολύ καιρό έτσι το πιστεύω και τώρα μπορεί να συγκροτηθεί - αυτή η αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να μη λειτουργήσει με παλιές αντιλήψεις και πρακτικές, με μονοκομματικές νοοτροπίες αλλά να διαμορφώσει όπου είναι εφικτό συνεργασίες και συναινέσεις. Η χώρα χρειάζεται αποφασιστικές τομές αλλά και μεγάλες συναινέσεις, προκειμένου να κάνουμε τα άλματα που απαιτούνται.

Πλατφόρμα σύνθεσης δηλαδή η επόμενη μέρα;

Ευ. Βενιζέλος: Είναι εθνική και δημοκρατική υποχρέωσή μας να συστρατεύουμε όσο γίνεται μεγαλύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Δεν κυβερνιέται ο τόπος από μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση. Με 42, 43 ή 45% δεν κυβερνάς τον τόπο. Έχεις τις προϋποθέσεις μιας ισχυρής κυβέρνησης, αλλά δεν αρκεί αυτό. Τα προβλήματα είναι πολύπλοκα και πρέπει την κοινωνική σου πλειοψηφία να την κατακτάς, να την επιβεβαιώνεις καθημερινά απέναντι σε κάθε μεγάλο πρόβλημα και σε σχέση με κάθε μεγάλη πρωτοβουλία, με κάθε μεγάλη τομή που πρέπει να κάνεις προκειμένου να αναπνεύσει ο τόπος.

Λένε πολλοί ότι η προεκλογική περίοδος αναλώθηκε στη σκανδαλολογία και όχι στα θέματα των ευρωεκλογών. Εκτιμάτε ότι οι πολίτες πάνε επαρκώς ενημερωμένοι στις ευρωεκλογές;

Ευ. Βενιζέλος: Οι ευρωεκλογές παντού σε όλα τα κράτη είναι και ένα μεγάλο εθνικό πολιτικό γεγονός. Από την άλλη πλευρά και οι εθνικές, βουλευτικές εκλογές σε όλα τα κράτη μέλη είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό γεγονός. Γιατί με τις ευρωεκλογές αναδεικνύουμε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αλλά μέσω των εθνικών βουλευτικών εκλογών αναδεικνύουμε τη σύνθεση του ευρωπαϊκού συμβουλίου, τη σύνθεση του συμβουλίου υπουργών και τη σύνθεση της επιτροπής. Άρα λοιπόν το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι και ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό. Και έτσι όπως εξελίσσεται στην Ελλάδα τουλάχιστον ο πολιτικός και εκλογικός κύκλος οι ευρωεκλογές είναι το προοίμιο των εθνικών βουλευτικών εκλογών.
Είναι δυστύχημα για τον τόπο το γεγονός ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό ο δημόσιος βίος κυριαρχείται από ζοφερές υποθέσεις. Κυριαρχείται από τα σκάνδαλα, και τη σχετική δημόσια συζήτηση. Αυτό πραγματικά δε μας επιτρέπει να συζητήσουμε όσο πρέπει για τα μεγάλα και κρίσιμα προβλήματα της οικονομίας, της κοινωνίας των θεσμών. Βεβαίως η διαφάνεια, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η αποκατάσταση του ηθικού κύρους της πολιτικής, είναι προϋπόθεση και για την αναβάθμιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, αλλά και προϋπόθεση για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Είναι και οικονομικό μέγεθος το ήθος στην πολιτική και η ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Η νομιμότητα συμφέρει και την κοινωνία και τον πολίτη και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να πείσουμε τον πολίτη πως το νόμιμο συμφέρει. Έχει θετικές, οικονομικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές επιπτώσεις.

Κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ ότι ευθύνεται για αυτή τη σκανδαλολογία που δεν επέτρεψε να γίνει ουσιαστική συζήτηση στις ευρωεκλογές;

Ευ. Βενιζέλος: Για τα ζητήματα της ουσίας ευθύνεται όποιος συνέβη να διαχειρίζεται τις τύχες του τόπου και ως εκ τούτου η εκάστοτε κυβέρνηση έχει και  εξ αντικειμένου και εξ υποκειμένου την ευθύνη για τα προβλήματα που αναφέρονται στο πεδίο της δικής της αρμοδιότητας. Όμως δεν θα συμμετάσχω σε μια συζήτηση συμψηφιστικού ή παρελθοντολογικού χαρακτήρα. Αντιλαμβάνομαι πάρα πολύ καλά ότι ο πολίτης αντιδρά αλλεργικά όταν βλέπει τις πολιτικές δυνάμεις να αλληλοκατηγορούνται, να συμψηφίζουν, να επικαλείται ο ένας το μεγαλύτερο σκάνδαλο του άλλου. Δεν είναι αυτό η λογική του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι αυτό η λογική ενός σύγχρονου πολιτικού συστήματος. Και βασική μας υποχρέωση και θεμελιώδης απόφασή μας στο ΠΑΣΟΚ είναι αυτό να το ξεπεράσουμε οριστικά. Δεν φοβόμαστε προκειμένου να ασκήσουμε ως κυβέρνηση αντιπολίτευση στην προηγούμενη κυβέρνηση και την ανάμνηση την αρνητική που θα αφήσει στον τόπο. Δυστυχώς η ΝΔ βρίσκεται 5,5 χρόνια στην κυβέρνηση και ενεργεί ως αντιπολίτευση της ανάμνησης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό είναι η εσφαλμένη αφετηρία της, αυτό είναι το εσφαλμένο υπόβαθρο πάνω στο οποίο οικοδόμησε τις πολιτικές της και για αυτό έφτασε εκεί που έφτασε.

Πώς βλέπετε τους Οικολόγους – Πράσινους;

Ευ. Βενιζέλος: Οι Οικολόγοι – Πράσινοι εκφράζουν μια νέα διεθνή περιβαλλοντική συνείδηση και ιδιαίτερα ενισχυμένη επειδή πια όλος ο πλανήτης έχει συνειδητοποιήσει το μεγάλο υπαρξιακό του πρόβλημα. Επιπλέον, σε πολύ μεγάλο βαθμό μέσω των Οικολόγων Πρασίνων εκφράζεται και η δυσαρέσκεια της κοινωνίας σε σχέση με ένα πολιτικό σύστημα που δεν επιτρέπει στην κοινωνία να αντιπροσωπεύεται και να μετέχει πολιτικά. Γι’ αυτό εμείς έχουμε αντιληφθεί πάρα πολύ καλά όχι μόνο τη σημασία που έχει ο περιβαλλοντικός πολιτικός λόγος, η οικολογία ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα αλλά και τη σημασία που έχει η ριζική αλλαγή των σχέσεων ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα και την κοινωνία των πολιτών. Είναι και τα δύο πολύ μεγάλα θέματα τα οποία δεν ανήκουν στην ιδιοκτησία κανενός. Πρέπει να τα χειριστούμε όλοι και η κύρια ευθύνη ανήκει στις πολιτικές δυνάμεις που θα κληθούν να διευθύνουν τη χώρα και αυτή η πολιτική δύναμη, όπως όλα δείχνουν είναι το ΠΑΣΟΚ.

Tags: Δηλώσεις 2010