7 Ιουνίου 2009


Πρόκειται για μια μεγάλη και καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ, όπως και αν διαβάσει κανείς τα αριθμητικά δεδομένα. Πρόκειται για μία νίκη που προοιωνίζεται αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές. Πρόκειται για μία συντριπτική ήττα της Νέας Δημοκρατίας, που βλέπει την εκλογική της βάση να αποσαρθρώνεται σε μεγάλο βαθμό, τη βλέπει να εξατμίζεται.

Βεβαίως μας απασχολεί το ζήτημα της πολύ μεγάλης αποχής, της ασυνήθιστα μικρής συμμετοχής των πολιτών σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Υπάρχει ένα πρόβλημα σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος και σε όλους μας ανήκει η ευθύνη να αποκαταστήσουμε αυτή τη σχέση επικοινωνίας και εμπιστοσύνης. Η κρίση αυτή δεν αφορά μόνον το κομματικό σύστημα, αφορά συνολικά το πολιτικό σύστημα, όλους τους παράγοντες του δημοσίου βίου και του δημοσίου λόγου.

Άρα πρόκειται για μία μέρα πανηγυρισμού βεβαίως για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για μία ημέρα ευθύνης, γιατί –όπως είπα και το πρωί ψηφίζοντας- καταλογίζει ο πολίτης τις ευθύνες στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, αλλά εναποθέτει ευθύνες και ελπίδες στο ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη.


Μπορείτε να ακούσετε τη δήλωση , εδώ:


{audio}http://www.fileden.com/files/2009/4/10/2398305/DilwsiVenizelos.mp3{/audio}Κύριε Βενιζέλο, το ΠΑΣΟΚ θέτει θέμα εκλογών;

Ευ. Βενιζέλος: Ζήτημα εκλογών τίθεται εκ των πραγμάτων. Το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει τη διεξαγωγή εκλογών πολύ πριν τις ευρωεκλογές. Είχε ζητήσει την ταυτόχρονη διεξαγωγή ευρωεκλογών και εθνικών βουλευτικών εκλογών.       

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει την ουσιαστική νομιμοποίηση που απαιτείται προκειμένου να διαχειριστεί μια πρωτοφανή κρίση. Μια κρίση διεθνή αλλά και μια κρίση εθνική που προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση με την πολιτική της.

Υπάρχει πρόβλημα δυσαρμονίας: Υπάρχει πρόβλημα ουσιαστικής δυσαρμονίας μεταξύ της οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας και του πραγματικού συσχετισμού δυνάμεων στο εκλογικό σώμα. Ο κ. Καραμανλής μπορεί να οχυρωθεί πίσω από το τυπικό στοιχείο της ύπαρξης μιας πλειοψηφίας 151 Βουλευτών με τον κ. Παυλίδη στη Βουλή, αλλά έτσι δεν κυβερνιούνται οι κοινωνίες και οι χώρες τώρα.

Τα προβλήματα είναι πολύπλοκα, είναι απαιτητικά, χρειάζονται μεγάλες συστρατεύσεις, πρωτοβουλίες, τομές, συναινέσεις. Χρειάζεται μια ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας. Και όταν λέω της χώρας, εννοώ και του κράτους και της κοινωνίας και της οικονομίας. Δεν νομίζω ότι ο κ. Καραμανλής και Νέα Δημοκρατία διαθέτει τώρα ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας.

Κύριε Βενιζέλο τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι η νίκη η σημερινή του ΠΑΣΟΚ οφείλεται μόνο στον κ. Παπανδρέου;

Ευ. Βενιζέλος: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου πιστώνεται πρώτος απ’ όλους τη σημερινή νίκη. Έτσι συμβαίνει πάντα με όλους τους αρχηγούς των δημοκρατικών ευρωπαϊκών κομμάτων, πιστώνονται και την ήττα και τη νίκη και βεβαίως μια μεγάλη νίκη είναι μια πολύ μεγάλη πίστωση για τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Και χαίρομαι γιατί το ΠΑΣΟΚ ενωμένο, με αξιόπιστο πολιτικό λόγο, έχει καταγράψει σήμερα αυτή την εντυπωσιακή νίκη, την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων μετά από πολύ καιρό.

Χαίρομαι επίσης γιατί στο μέτρο των δυνάμεών μου και στο πλαίσιο του ρόλου μου έχω συμβάλλει και θα συμβάλλω πάντοτε στην επίτευξη δυο κορυφαίων στόχων, στην επίτευξη της ενότητας της παράταξης και στη διασφάλιση της προγραμματικής σοβαρότητας της παράταξης. Αυτό έκανα με ενσυνείδητο και υπεύθυνο τρόπο μέχρι τώρα και αυτό θα συνεχίσω να κάνω.

Σας ευχαριστούμε πολύ.


Tags: Δηλώσεις 2010