15 Ιουνίου 2009


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στην επιστολή που έστειλαν ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Υπουργός Δικαιοσύνης στον Πρόεδρο της Βουλής και με την οποία ζητούν να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να συζητήσει το ζήτημα του καθεστώτος της ποινικής ευθύνης των Υπουργών με βάση τις προτάσεις που διετύπωσε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος και άλλοι, δήλωσε τα εξής:

Ευ. Βενιζέλος:
Μετά την εσπευσμένη κήρυξη της λήξης της Συνόδου, μετά την ουσιαστική παραγραφή τυχόν ποινικών αδικημάτων που τελέστηκαν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2007 και μετά τα επώδυνα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, έρχεται η κυβέρνηση και ανοίγει, «την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενην», τη συζήτηση για το καθεστώς της ποινικής ευθύνης των Υπουργών. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.
Χαίρομαι γιατί τώρα η κυβέρνηση προσέχει τις προτάσεις που εδώ και πολύ καιρό έχουμε διατυπώσει. Επαναλαμβάνω: Η Βουλή πρέπει να διατηρήσει την αρμοδιότητα να επιλέγει με αυξημένη πλειοψηφία 2/3, δηλαδή με ευρύτατη συναίνεση ένα ολιγομελές δικαστικό συμβούλιο που θα αποφασίζει κατά συνείδηση και κατά νόμο σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται η άσκηση ποινικής δίωξης και η παραπομπή στον Αρεοπαγίτη ανακριτή και στο Ειδικό Δικαστήριο. Έτσι δεν θα έχουμε εμπλοκή της Βουλής σε αμιγώς δικαστικά έργα και θα πείσουμε τον Έλληνα πολίτη ότι δεν υπάρχει ούτε συμπαιγνία, ούτε συμψηφισμός, ούτε ατιμωρησία».
[Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο / παρέμβαση του Ευ. Βενιζέλου σχετικά με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, εδώ]

Tags: Δηλώσεις 2010