Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Τον  Eκτελεστικό Πρόεδρο της Abu Dhabi Mar κ. Iskandar Safa δέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Μετά τη συνάντηση, οι κ.κ. Βενιζέλος και Safa, έκαναν τις παρακάτω δηλώσεις.

Eυ. Βενιζέλος: Ο κ. Iskandar Safa, ο οποίος διευθύνει, όπως όλοι γνωρίζετε, και την Abu Dhabi Mar και τις συνδεδεμένες με αυτήν εταιρείες και στην πραγματικότητα διευθύνει και τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, είχε την καλοσύνη να με επισκεφθεί σήμερα αμέσως μετά την ολοκλήρωση και τη θέση σε ισχύ της νέας σύμβασης για να μου παρουσιάσει τα πρόσωπα που θα αποτελέσουν τη νέα διοίκηση των ναυπηγείων, να με ενημερώσει για τον τρόπο με τον οποίο απευθύνθηκε στους εργαζόμενους, τους οποίους κάλεσε να συνεργαστούν με ένα δημιουργικό και καλόπιστο τρόπο για να αποκτήσουν μέλλον τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ αλλά και όλος ο ναυπηγικός τομέας στη χώρα μας.

Μου παρουσίασε για μία ακόμα φορά τα σχέδια που έχει για την ανάπτυξη των ναυπηγείων και για την απόκτηση νέων παραγγελιών όχι μόνο από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αλλά και από τα πολεμικά ναυτικά πολλών χωρών. Τον ευχαρίστησα για τη συνεργασία. Η διαπραγμάτευση ήταν σκληρή αλλά το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ ικανοποιητικό. Ευχήθηκα στη νέα διοίκηση των ναυπηγείων καλή επιτυχία στο έργο της για το καλό και των ναυπηγείων και της εθνικής οικονομίας και των κοινών στόχων που έχουμε.

Η Κυβέρνηση στηρίζει τον ναυπηγικό τομέα και όλη την ελληνική αμυντική βιομηχανία, δημόσια και ιδιωτική. Αυτό κάνουν όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου και όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και αυτό θα κάνουμε κι εμείς με διαφάνεια, σύμφωνα με το νόμο και πάντα με ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη της Βουλής των Ελλήνων.

Ο κ. Safa αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά την ανάγκη για διαφάνεια, την ανάγκη για διαφανή και ανοιχτή συνεργασία με την Κυβέρνηση και είμαι βέβαιος ότι μπορούν να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια νέα εποχή στον ναυπηγικό τομέα στη χώρα μας.

I. Safa: Ουσιαστικά, αυτή είναι μια νέα αποχή για τα Ελληνικά Ναυπηγεία. Τα Ελληνικά Ναυπηγεία πέρασαν από δύο φάσεις στο παρελθόν. Στην πρώτη βρίσκονταν υπό κρατικό έλεγχο και σε αυτήν τα Ελληνικά Ναυπηγεία λειτουργούσαν για τις παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού και εν γένει για την εγχώρια αγορά. Στη συνέχεια, πέρασαν στη φάση ελέγχου από την HDW, για την οποία ήταν ο χώρος κατασκευής των υποβρυχίων που πουλούσαν στο Πολεμικό Ναυτικό. Σήμερα μπαίνουμε στη νέα εποχή κατά την οποία τα ΕΝΑΕ θα καταστούν ένα ολοκληρωμένο ναυπηγείο με πρόσβαση σε δικαιώματα σχεδίασης, σε δίκτυα μάρκετινγκ, και σε παρουσία του ομίλου μας σε πολεμικά ναυτικά δεκάδες χωρών του κόσμου.
Οπότε, υπάρχουν όλα τα συστατικά για να γίνουν τα Ελληνικά Ναυπηγεία αυτό που τους αξίζει. Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και είμαι σίγουρος ότι και τα άλλα μέρη θα τηρήσουν τις δικές τους. Οι εργαζόμενοι στα ΕΝΑΕ και η Κυβέρνηση θα μας στηρίξουν έναντι των ανταγωνιστών μας γιατί θα ανταγωνιστούμε με μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν τη στήριξη των προέδρων τους, των πρωθυπουργών τους.

Είμαι όμως βέβαιος ότι θα έχουμε την πλήρη στήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης προκειμένου να μπορέσουμε να πετύχουμε και -όπως είπα και στους εργαζόμενους σήμερα- να μοιραστούμε την επιτυχία μας μαζί τους. Τα ναυπηγεία δεν είναι μόνο γερανοί και προβλήτες. Τέτοια βρίσκεις αρκετά. Τα ναυπηγεία είναι οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτά με την κουλτούρα τους, τις ικανότητές τους και την τεχνογνωσία τους. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά.

Δημοσιογράφος: Έχουν διασφαλιστεί οι θέσεις εργασίας στα ναυπηγεία;

I. Safa:Δεν γνωρίζω κανέναν που να μπορεί να δώσει τέτοιες εγγυήσεις. Αυτό που μπορώ να σας εγγυηθώ είναι ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε χρησιμοποιώντας όλα τα συστατικά που είναι απαραίτητα για την επιτυχία μας. Εγγυήσεις δεν υπάρχουν στον κόσμο μας. Το γνωρίζετε αυτό τόσο καλά όσο κι εγώ. Αυτό που σας εγγυόμαστε είναι ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε με τα καλύτερα συστατικά και παραμέτρους προκειμένου το επιχειρηματικό σχήμα να επιτύχει. Αυτή είναι η εγγύηση που δίνω.

Ευ. Βενιζέλος: Θέλω να προσθέσω ότι και στη Defensys την προηγούμενη εβδομάδα, οι επαφές που είχα με διάφορους ομολόγους μου ήταν ενθαρρυντικές για το ενδιαφέρον τους σε σχέση με αυτά που μπορεί πλέον να κατασκευάσει το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά αλλά και γενικά ο ελληνικός ναυπηγικός τομέας. Άρα, θα αποκτήσουμε τώρα ένα νέο πεδίο δραστηριότητας, όχι ως αγοραστές, αλλά ως πωλητές στον τομέα των εξοπλισμών. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία.      

Δημοσιογράφος: Αυτό ισχύει και για τον «Παπανικολή»;  Γιατί ακούστηκαν πολλά για επαφές με τους Πολωνούς.

Ευ. Βενιζέλος: Το ενδιαφέρον δεν στρέφεται στον «Παπανικολή», ο οποίος παρελήφθη από το Ναυτικό με πάρα πολύ μεγάλη ικανοποίηση και έχει δοκιμαστεί και θα δοκιμαστεί τώρα και στον πλου της μετάβασης στην Ελλάδα. Υπάρχει ενδιαφέρον για την αλυσίδα παραγωγής, που είναι πολύ πιο σημαντικό.

Tags: Δηλώσεις 2010

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375