2 Ιουλίου 2008


Ευ.Βενιζέλος: Ο κ. Καραμανλής κρυβόμενος πίσω από το δάκτυλό του κατάφερε τελικά να απαξιώσει και την Δικαιοσύνη και την πολιτική ζωή της χώρας. Αφού άφησε να απλωθεί ένα σκοτεινό πέπλο υποψιών πάνω από όλο το πολιτικό σύστημα νομίζοντας ότι θα βλάψει το ΠΑΣΟΚ, κατάλαβε ότι βλάπτεται ο ίδιος και η κυβέρνησή του και έτσι ενθάρρυνε την ξαφνική αναστολή της έρευνας σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Οι πολίτες όμως δεν ανέχονται πλέον συμψηφισμούς και συγκαλύψεις. Δεν καταλαβαίνουν τους δαιδάλους της ποινικής δικονομίας. Θέλουν πολιτικά κόμματα και πολιτικά πρόσωπα με ηθικό κύρος. Θέλουν την αλήθεια. Και τώρα η αλήθεια μπορεί να αναδειχθεί γρήγορα μόνον εάν κινηθούν παράλληλα και άμεσα οι διαδικασίες της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή και της κύριας ανάκρισης στην ποινική δικαιοσύνη. Γι΄αυτό πρέπει η Βουλή να συνέλθει και πάλι σε σύνοδο ώστε να συγκροτηθεί μια ολιγομελής εξεταστική επιτροπή που θα κινηθεί ταυτόχρονα και παράλληλα με τον τακτικό ανακριτή ώστε να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και να δώσουμε όλα τα στοιχεία, όλη την αλήθεια στον λαό.

Δημοσιογράφος: Οι Γερμανοί είπαν ότι έδωσαν εκατό εκατομμύρια ευρώ σε μίζες. Τελικά αυτό που έχει μείνει είναι το ένα εκατομμύριο του Τσουκάτου ΠΑΣΟΚ και το ένα ταξίδι κάποιου υπουργού. Αυτό είναι το σκάνδαλο Siemens τελικά;

Ευ.Βενιζέλος: Προφανώς το σκάνδαλο Siemens δεν μπορεί να μετατραπεί σε ένα μικρό πρόβλημα ενός ή δύο ατόμων. Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα κύρους και αξιοπιστίας των θεσμών. Ένα τεράστιο πρόβλημα διαφάνειας. Οι πολίτες θέλουν άλλου τύπου απαντήσεις. Απαντήσεις που προσεγγίζουν την πραγματικότητα με θάρρος και ανατρέπουν καταστάσεις που βασανίζουν τη χώρα επί δεκαετίες.

Δημοσιογράφος: Οι πολίτες θέλουν και πιο ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση; Μήπως τελικά η κυβέρνηση κάνει ό,τι κάνει γιατί έχει μικρή, αδύναμη, αξιωματική αντιπολίτευση;

 Ευ.Βενιζέλος: Υποχρέωση της αντιπολίτευσης είναι να δίνει στον λαό την ελπίδα και την προοπτική μιας εναλλακτικής διακυβέρνησης και να ασκεί θεσμικά υπεύθυνη και αξιόπιστη κριτική στην κυβέρνηση. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε στο ΠΑΣΟΚ και αυτό θα κάνουμε. Όμως το πρώτο πρόβλημα της χώρας δεν είναι η αντιπολίτευση και η ποιότητά της. Είναι η κυβέρνηση και η απόλυτη αδυναμία της να διαχειριστεί τα πράγματα να προβλέψει κρίσεις, να δώσει ελπίδα στον τόπο.

Tags: Δηλώσεις 2010