23 Ιουνίου 2008


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στην απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μακ Γκρίβι σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλη σχετικά με την υποχρέωση που έχει η Deutsche Telekom να προβεί σε δημόσια πρόταση προς τους μικρομετόχους του ΟΤΕ για την εξαγορά του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού, δήλωσε τα εξής:


« Τόσο με ερώτηση μου στις 4.6.2008 όσο και κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της σύμβασης μεταξύ Δημοσίου και Deutsche Telekom έθεσα ως μείζον ζήτημα την υποχρέωση που έχει η Deutsche Telekom να προβεί σε δημόσια προσφορά για το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ σύμφωνα με το ν. 3461/2006 που μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο την κοινοτική οδηγία 2004/25/ΕΚ.

Ο κ. Αλογοσκούφης έσπευσε να επαναλάβει το απλοϊκό επιχείρημα ότι στην περίπτωση του ΟΤΕ εφαρμόζεται δήθεν διαδικασία αποκρατικοποίησης και άρα δεν εφαρμόζεται ο ν. 3461/2006. Του απάντησα ότι η τριγωνική σχέση Δημοσίου – MIG - Deutsche Telekom δεν έχει καμία σχέση με τις διαδικασίες αποκρατικοποίησης και ότι σε κάθε περίπτωση τέτοια εξαίρεση δεν προβλέπεται από την οδηγία.

Έρχεται τώρα η Επιτροπή και ανοίγει επισήμως το τεράστιο ζήτημα του ελέγχου της σύμβασης με την Deutsche Telekom με βάση το κοινοτικό δίκαιο εάν δεν ακολουθηθεί η διαδικασία της δημόσιας πρότασης. Τέτοια όμως πρόβλεψη στη σύμβαση για τον ΟΤΕ δεν υπάρχει. Το ερώτημα συνεπώς είναι: εάν καταστεί υποχρεωτική η δημόσια προσφορά για να προστατευθούν τα εύλογα συμφέροντα των μικρομετόχων, πώς θα προστατευθούν τα εναπομείναντα συμφέροντα του δημοσίου;

Οι ήδη τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τον ΟΤΕ γίνονται δυστυχώς ακόμη μεγαλύτερες.»

Tags: Δηλώσεις 2010