12 Μαΐου 2008, Κύπρος

Δήλωση Ευ. Βενιζέλου κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Νίκο Αναστασιάδη, και τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκη Ομήρου, στη Κύπρο.

«Η συνάντηση μου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ουσιαστική.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει για το στρατηγικό πλαίσιο μέσα στο οποίο τοποθετούνται οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει από την ημέρα της εκλογής του και μετά. Υπάρχουν δύο κρίσιμα σημεία που πρέπει να έχουμε πάντοτε κατά νου.

Το πρώτο είναι η διεθνής υπόσταση και η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπάρχει στην Κύπρο ένα και μόνο υποκείμενο του διεθνούς δικαίου, μία και μόνον διεθνής νομική προσωπικότητα, η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος - μέλος του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΟΝΕ και της ζώνης του Ευρώ. Πάνω σε αυτό το θεμελιώδες δεδομένο πρέπει να οικοδομηθεί η λύση του Κυπριακού.

Το δεύτερο σημείο είναι η διαδικασία του δημοψηφίσματος που εφαρμόστηκε το 2004. Είναι δεδομένο ότι θα εφαρμοστεί και πάλι καθώς μόνον ο Κυπριακός Λαός μπορεί να αποδεχθεί και να εγκρίνει μία λύση. Η διαδικασία του δημοψηφίσματος προδιαγράφει συνεπώς και το πλαίσιο της λύσης που πρέπει να εκφράζει τη βούληση του Κυπριακού Λαού».

Tags: Δηλώσεις 2010