Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

 

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του με τον  Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. ΑλέξηΤσίπρα, τον οποίο και ενημέρωσε για τις εξελίξεις μετά και το  τελευταίο Eurogroup και Εcofin. Mετά το πέρας της συνάντησης,  οι κ. κ. Α. Τσίπρας και Ευ. Βενιζέλος έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

redsq A.Τσίπρας: Δύο λόγια θα πω, διότι επί της ουσίας των πολιτικών ζητημάτων και της τοποθέτησής μας, που είχα την ευκαιρία αναλυτικά να διατυπώσω στον Υπουργό, θα τοποθετηθώ αργότερα στη Βουλή. Είναι θεσμικό δικαίωμα και υποχρέωσή μας να έχουμε πλήρη και αναλυτική ενημέρωση από την πλευρά του καθ’ ύλιν αρμόδιου υπουργού, σε σχέση με τις ραγδαίες εξελίξεις και διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα πρόβλημα που εμείς, από την πρώτη στιγμή, είπαμε ότι δεν είναι ελληνικό αλλά είναι ευρωπαϊκό και απαιτείται, μέσα από δύσκολους χειρισμούς, πολιτική λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Πιστεύω ότι από την πλευρά του υπουργού θα υπάρξει και αναλυτική ενημέρωση όλων των πολιτικών δυνάμεων σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Διότι, τούτη την ώρα, η πλήρης, έγκυρη ενημέρωση σε ό,τι έχει να κάνει με όλες τις λεπτομέρειες ενός πολύπλοκου ζητήματος, νομίζω ότι αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις, με τη σκληρή κριτική μας  αλλά και με τις προτάσεις μας να συμβάλουμε ούτως ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα για τη χώρα και για τον ελληνικό λαό.

Είναι γνωστές οι θέσεις μας και η κριτική μας στους κυβερνητικούς χειρισμούς και στην ασκούμενη πολιτική. Πιστεύω όμως ότι οι επόμενες ημέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες και πρέπει όλοι να έχουμε πλήρη εικόνα των εξελίξεων.

redsq Ευ.Βενιζέλος: Ευχαριστώ πάρα πολύ τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Τσίπρα, για την επίσκεψη. Είχαμε μία πολύ ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση για τις εξελίξεις διεθνώς, στην Ευρώπη, την ευρωζώνη και την Ελλάδα. Τον ευχαριστώ για τις απόψεις που διετύπωσε.  Χρειάζεται ψυχραιμία, χρειάζεται να εφαρμόζουμε με συστηματικό τρόπο και πειθαρχία το σχέδιο, χρειάζεται εμπιστοσύνη στους χειρισμούς που κάνουμε ως χώρα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία όλα να  γίνονται σε κλίμα εθνικής ενότητας και κοινωνικής συνοχής γιατί ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα πρέπει να κατανοήσει ότι όλα αυτά που συμβαίνουν στο μεγάλο γήπεδο της Ευρώπης και των διεθνών αγορών, ευτυχώς ή δυστυχώς –και εδώ τώρα ζούμε το δυστυχώς- επηρεάζουν τη ζωή, το εισόδημα, την περιουσία, την προοπτική, το δικαίωμα στην εργασία κάθε Έλληνα, κάθε Ελληνίδας και επηρεάζουν και το μέλλον  των παιδιών μας.

Εμείς έχουμε ένα εθνικό σχέδιο, έχουμε προτεραιότητες, τις έχουμε διατυπώσει, ξέρουμε ποιοι κίνδυνοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται, όχι μόνο μπροστά σε μας αλλά μπροστά σε όλη την Ευρώπη  και σε όλο τον κόσμο και νομίζω ότι μπορούμε να οδηγηθούμε σε ωφέλιμο αποτέλεσμα μέσα από την κρίση.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κρίση λειτουργεί ως προοίμιο μίας λύσης, η οποία πάντα έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και πρέπει να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. redsq

Tags: Δηλώσεις 2011