Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος,  μετά τη συνάντησή του με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, έκανε την ακόλουθη δήλωση και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

 

 

Είχαμε μία εκτενή ουσιαστική συζήτηση με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τον κ. Σαμαρά, σε πολύ καλό κλίμα. Ζήτησα να τον δω και να τον ενημερώσω για όλα τα μεγάλα θέματα, για το πλαίσιο των συζητήσεών μας με την τρόικα, δηλαδή για την εκτίμησή μας ως προς τα μακροοικονομικά δεδομένα και ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους. Έχω τοποθετηθεί στα θέματα αυτά και ενημέρωσα αναλυτικά τον κ. Σαμαρά για τις άμεσες προτεραιότητές μας σε σχέση με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και σε σχέση με τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές.

Μιλήσαμε διεξοδικά για ζητήματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, η εργασιακή εφεδρεία, η αναδιάρθρωση των φορέων. Μιλήσαμε για το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα και για την ανάγκη να υπάρξει ευρεία πολιτική και εθνική συναίνεση ώστε να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο, στέρεο και μόνιμο εθνικό φορολογικό σύστημα που να λειτουργεί ως «καθρέφτης» της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας.

Ενημέρωσα αναλυτικά τον κ. Σαμαρά για την πορεία εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης. Μιλήσαμε για το πού βρίσκεται το νέο πλαίσιο του EFSF, για το τι γίνεται με το ζήτημα των εγγυήσεων που ζητάει η Φινλανδία, για το πώς εμείς λειτουργούμε στο πλαίσιο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και σε εκτέλεση συγκεκριμένων οδηγιών της Ευρωζώνης και του Eurogroup και όλα αυτά επιβεβαιώνονται από τις συνεχείς συζητήσεις σε επίπεδο εκπροσώπων των Υπουργών Οικονομικών. Και μιλήσαμε και για το πού βρίσκεται το PSI , δηλαδή η συμμετοχή του διεθνούς τραπεζικού τομέα στο νέο πρόγραμμα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, μία και καινοφανή και μεγάλης εμβέλειας επιχείρηση, η οποία κινητοποιεί 57 υπουργούς Οικονομικών και εκατοντάδες τράπεζες σε όλον τον κόσμο.

Μιλήσαμε επίσης για το νέο τραπεζικό τοπίο, για την συγχώνευση των δύο τραπεζών που ανακοινώθηκε χθες, για τις νέες προοπτικές που υπάρχουν, για το πώς το κράτος και η Τράπεζα της Ελλάδος αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις, τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές ενός ελληνικού τραπεζικού συστήματος που είναι διπλοεγγυημένο, ασφαλές για τον καταθέτη και βέβαια πρέπει να απαντήσει στις προκλήσεις της αναδιοργάνωσής του προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.

Δημοσιογράφος: Βρήκατε πεδία συνεργασίας;

Ευ.Βενιζέλος: Υπάρχουν πάντα πολλά και γόνιμα πεδία στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων και πάντα είμαστε ανοικτοί, εμείς, αλλά θέλω να ελπίζω ότι αυτή είναι και η θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σε μία εθνικά υπεύθυνη στάση που είναι η βάση της συναίνεσης. Γιατί δεν διαχειριζόμαστε μία κυβερνητική ή μία κομματική υπόθεση αλλά μία πολύ μεγάλη εθνική κρίση, η οποία απαιτεί συστράτευση και ειλικρινή συνεργασία όλων των δυνάμεων. Τα πάντα εξαρτώνται από την ειλικρινή, έντιμη και ανοικτή συνεργασία μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης.

Δημοσιογράφος: Μιλήσατε ενόψει της συνάντησης με  την τρόικα για  πιθανή επαναδιαπραγμάτευση του πλαισίου;

Ευ.Βενιζέλος: Δεν κάνουμε επαναδιαπραγμάτευση του πλαισίου, συζητάμε τα μακροοικονομικά δεδομένα, τα εκτιμούμε από κοινού με την τρόικα και βλέπουμε πώς συνδυάζονται τα μακροοικονομικά δεδομένα με τους δημοσιονομικούς στόχους, οι οποίοι μένουν απολύτως σταθεροί. Αλλά επειδή εγώ συζητώ καθημερινά από χθες με την τρόικα και αύριο θα συναντήσει την τρόικα ο κ. Σαμαράς είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχει αλληλοενημέρωση.

Δημοσιογράφος: Για το φορολογικό…

Ευ.Βενιζέλος:  Για το φορολογικό σύστημα όλα θα συζητηθούν διεξοδικά και στο επίπεδο των επιτροπών που λειτουργούν τώρα για την προετοιμασία του προσχεδίου, αλλά κυρίως στο επίπεδο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπου φυσικά ο ρόλος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι εξαιρετικά κρίσιμος. 

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΔηλώσεις 2011

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375