Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011

Δηλώσεις του Αντιπροέδρου και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο

 

Πρόεδρος τη Δημοκρατίας, κ. Κ. Παπούλιας: Κύριε Αντιπρόεδρε, καλωσορίσατε. Δύσκολοι καιροί..

Ευ.Βενιζέλος: Πάρα πολύ δύσκολοι κ. Πρόεδρε… Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και μπορώ να πω και επικίνδυνη, γιατί υπάρχει μια πολύ μεγάλη νευρικότητα στην Ευρωζώνη, μια πολύ μεγάλη νευρικότητα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και στην παγκόσμια οικονομία. Και το μεγάλο δυστύχημα και πρόβλημα για την χώρα είναι πως οι πολίτες υφίστανται πολύ μεγάλες θυσίες. 

Ο κόσμος -και δικαίως- νομίζει ότι η κρίση είναι αυτή που ζούμε, δηλαδή η περικοπή μισθών, συντάξεων, εισοδημάτων, η μείωση των προοπτικών που έχουν τα νέα παιδιά.

Αλλά δυστυχώς αυτό δεν είναι η κρίση. Αυτό είναι μια προσπάθεια, πολύ σκληρή, που κάνουμε να προστατευθούμε και να αποφύγουμε την κρίση. Γιατί η κρίση θα είναι η Αργεντινή του 2000, δηλαδή η πλήρης διάλυση της οικονομίας, των θεσμών, του κοινωνικού ιστού και της παραγωγικής βάσης της χώρας.

Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, δυστυχώς, η Ευρωζώνη αυτή την στιγμή, δεν έχει το πολιτικό και θεσμικό επίπεδο που απαιτούν οι κρίσιμες περιστάσεις. Και η νευρικότητα που υπάρχει σε μεγάλες χώρες -χώρες που ηγούνται της Ευρωζώνης- για δικούς τους εσωτερικούς λόγους, ξεσπάει επάνω μας.

Εμείς πρέπει να είμαστε απολύτως συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, πρέπει να εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις, για να μην χρησιμοποιούνται επιχειρήματα η άλλοθι εις βάρος μας.

Δεν μπορούμε να είμαστε ο αποδιοπομπαίος τράγος. Δεν μπορούμε να εκβιαζόμαστε από τις αγορές και να ταπεινωνόμαστε επειδή έχουμε τόσο μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα.

Η υπερηφάνεια του ελληνικού λαού, την οποία εκφράζετε εσείς ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν το αντέχει.

 


Μετά το πέρας της συνάντησής του με τον κ. Κ. Παπούλια, ο κ. Ευ. Βενιζέλος δήλωσε:

Ευ. Βενιζέλος: Ενημέρωσα τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, για την βαθιά κρίση που βιώνει η χώρα, μια κρίση που είναι βεβαίως εθνική, αλλά βρίσκεται και μέσα στα συμφραζόμενα μιας πανευρωπαϊκής κρίσης.

Η Ευρωζώνη, δυστυχώς, δεν έχει ούτε τα πολιτικά αντανακλαστικά ούτε τους θεσμούς που της επιτρέπουν να διαχειριστεί τέτοιες προκλήσεις. Όταν μάλιστα υπάρχουν μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν σοβαρά εσωτερικά προβλήματα και έχουν κατ’ ανάγκην τις δικές τους εσωτερικές πολιτικές προτεραιότητες, εμείς πρέπει να είμαστε παρά πολύ προσεκτικοί γιατί συμβαίνουν και λάθη.

Για εμάς είναι ζωτικό να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, αλλά για να είμαστε εξοπλισμένοι με επιχειρήματα και για να μπορούμε να αμυνθούμε απέναντι σε οποιοδήποτε κίνδυνο, πρέπει να είμαστε απολύτως συνεπείς στις υποχρεώσεις μας.

Για να το πετύχουμε αυτό είμαστε αναγκασμένοι, αναγκασμένοι για λόγους προστασίας του εθνικού συμφέροντος, να πάρουμε μέτρα τα οποία είναι σκληρά, μέτρα τα οποία, υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν θα ήθελε να αποφασίσει καμία Κυβέρνηση και να ανακοινώσει.

Αλλά δυστυχώς οι συνθήκες δεν είναι φυσιολογικές. Όπως είπα και στον κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι περισσότεροι συμπολίτες μας βιώνουν το δικό τους πρόβλημα, το οικογενειακό πρόβλημα, το πρόβλημα του οικογενειακού προϋπολογισμού. Οι επιχειρήσεις το ίδιο.


Αυτά όμως που βιώνουμε τώρα, δεν είναι η πραγματική κρίση. Είναι δυστυχώς ένας πρόλογος, είναι η προσπάθεια μας να αποφύγουμε την κρίση. Αυτό είναι το μήνυμα. Ευτυχώς έχουμε ένα σταθερό σημείο αναφοράς που είναι το τραπεζικό σύστημα. Το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα είναι εγγυημένο μέσα στο Ευρωσύστημα, είναι διασφαλισμένο και από πλευράς ρευστότητας και από πλευράς κεφαλαίου.

Από εκεί και πέρα, όμως, αν θέλουμε να σώσουμε την χώρα και να μην ζήσουμε σκηνές που τις βλέπουμε σε ντοκιμαντέρ, από χώρες της Λατινικής Αμερικής, πρέπει, με συνέπεια, να βάλουμε το κεφάλι κάτω και να δουλέψουμε γιατί το θαύμα που θα σώσει την χώρα βρίσκεται μέσα στο μυαλό και στα χέρια των Ελλήνων. Θέλει δουλειά, δουλειά, δουλειά.


Δημοσιογράφος (Γ. Βλάχος): Εκβιάζετε τον ελληνικό λαό με το Αργεντινή 2000; Εκβιαστικό προς τον Ελληνικό λαό είναι αυτό που είπατε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι μπορεί να γίνουμε Αργεντινή του 2000;

Ευ. Βενιζέλος: Ο ελληνικός λαός δεν εκβιάζεται.

Δημοσιογράφος (Γ. Βλάχος): Εσείς τον εκβιάζετε.

Ευ. Βενιζέλος: Ο ελληνικός λαός είναι υπερήφανος. Ο ελληνικός λαός δεν θέλει να ταπεινώνεται.


Δημοσιογράφος (Γ. Βλάχος): Εσείς επιχειρείτε όμως...

Ευ. Βενιζέλος: Επίσης, ο ελληνικός λαός θέλει να είναι καλά ενημερωμένος. Θέλει ειλικρίνεια, θέλει να έχει όλα τα στοιχεία υπόψη του. Άρα ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει: όποιος λέει ψέματα στον ελληνικό λαό και επαναλαμβάνει πρακτικές του παρελθόντος, πρακτικές που, δυστυχώς, έχουμε ακολουθήσει όλα τα πολιτικά κόμματα - και αυτό δεν μας κάνει να είμαστε υπερήφανοι - βλάπτει την χώρα. Δεν υπάρχει τώρα κανένα περιθώριο για συμβατικές, παλαιού τύπου, συμπεριφορές.


Ο υπερήφανος, λοιπόν, ελληνικός λαός που δεν μπορεί να εκβιάζεται από τις αγορές και που δεν μπορεί να θίγεται στην υπερηφάνειά του, πρέπει να ξέρει. Ξέρει και προσπαθεί. Δεν τον εκφράζουν τον λαό αυτοί που νομίζουν ότι μεσολαβούν και του προσφέρουν ένα συγκεκριμένο είδος πληροφόρησης. 

 

Tags: Δηλώσεις 2011