Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011 

Δήλωση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου κατά την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο


 Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Περάστε, κύριε Αντιπρόεδρε.  Είστε έτοιμος;

 Ευ. Βενιζέλος: Είμαι έτοιμος. Και ο Πρωθυπουργός είναι έτοιμος και όλη η κυβέρνηση.  Αλλά η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, γιατί υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στην Ευρώπη, μεγάλη αβεβαιότητα διεθνώς. Εδώ ο κόσμος ταλαιπωρείται, υφίσταται πολύ μεγάλες θυσίες.  Επιτελούμε ένα πατριωτικό καθήκον γιατί πρέπει να σώσουμε τη χώρα.  Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επισφαλής. 

Δεν πρέπει να έχουμε μεγάλες προσδοκίες για τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.  Θα επιδιώξουμε το καλύτερο.  Αρχίζουμε τις διαπραγματεύσεις από αύριο το πρωί.  Θα επιδιώξουμε λοιπόν, το καλύτερο για τη χώρα και για την ευρωζώνη.  Όλοι καταλαβαίνουν ότι αν σωθεί η Ελλάδα θα σωθεί και η ευρωζώνη.  Ισχύει και το αντίστροφο: αν αποτύχουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα δεν θα μπορέσουν να θωρακίσουν τον εαυτό τους. Αλλά εδώ πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κάνουμε έναν πόλεμο.  Και εάν κάποιοι νομίζουν ότι ζούμε υπό κανονικές συνθήκες και εφαρμόζουμε μία πολιτική που θέλουμε να εφαρμόσουμε, περικοπών και λιτότητας, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος.  Θα ήμασταν ευτυχείς αν μπορούσαμε να είμαστε γενναιόδωροι, να δώσουμε σε όλους κάτι παραπάνω.  Δυστυχώς κόβουμε από όλους και κυρίως από αυτούς που δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους. Και πρέπει να κινητοποιηθούμε σε έναν αγώνα εθνικό κατά της φοροδιαφυγής.  Γιατί το προϊόν αυτού του αγώνα θα διατεθεί για να κλείσουμε πληγές που έχουν ανοίξει στο σώμα της κοινωνίας, και ιδίως σε βάρος των πιο αδυνάτων.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΔηλώσεις 2011