Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011

 

Ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην τελετή υποδοχής του νέου υφυπουργού Οικονομικών κ. Ιωάννη Μουρμούρα


left-red-arrow Η κυβερνητική αλλαγή στο επίπεδο του Υπουργείου Οικονομικών είναι εντοπισμένη στο πρόσωπο ενός παλαιού φίλου -φοιτητού μου κατά κάποιο τρόπο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης- του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κ. Γιάννη Μουρμούρα, οικονομικού συμβούλου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που ενισχύει πραγματικά το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών με την παρουσία του στη θέση του Υφυπουργού, μαζί πάντα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Φίλιππο Σαχινίδη, υπεύθυνο για τις δαπάνες και τον προϋπολογισμό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Παντελή Οικονόμου, υπεύθυνο για τον κλάδο των εσόδων.

Είναι μεγάλη μου χαρά που υποδέχομαι σήμερα εδώ με τη νέα του ιδιότητα τον κ. Μουρμούρα, που είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλλει στην επιτυχία των καταστατικών σκοπών της νέας μεταβατικής Κυβέρνησης συνεργασίας, της Κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο.Η συνεργασία μας είμαι βέβαιος ότι θα είναι άψογη. Θα ενισχυθεί και η διαπραγματευτική μας ομάδα με την Τρόικα και με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οικονομικούς θεσμούς και θα έχουμε τη δυνατότητα μιας συλλογικής, ομαδικής δουλειάς, όχι μόνο στο επίπεδο του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και γενικότερα στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, στα οικονομικά και παραγωγικά Υπουργεία, στα Υπουργεία που συνδέονται με την εκτέλεση του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και γενικότερα σε όλα τα Υπουργεία, γιατί άμεσα ή έμμεσα όλα συνδέονται με αυτή την προφανή προτεραιότητα και επιτακτική ανάγκη της χώρας να ολοκληρώσει την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

Αφού σας παρουσίασα τον Γιάννη Μουρμούρα, το νέο συνάδελφο, και αφού εκφράσω ξανά τη χαρά μου γιατί οι δυο στενότεροι συνεργάτες μου, οι δυο Αναπληρωτές Υπουργοί, παραμένουν στη σύνθεση της νέας Κυβέρνησης, θα μου επιτρέψετε να απευθυνθώ σε εσάς και μέσω υμών στους Έλληνες πολίτες, που αγωνιούν και περιμένουν να ακούσουν σήμερα ένα μικρό στίγμα για την οικονομική πολιτική που θα εφαρμοστεί τους επόμενους τρεις κρίσιμους μήνες.

Σήμερα - όπως είχα την ευκαιρία να πω και στο Υπουργικό Συμβούλιο, ευχαριστώντας τον Λουκά Παπαδήμο γιατί δέχτηκε να αναλάβει αυτή την ευθύνη και γιατί μας έκανε την τιμή να μας συμπεριλάβει στην Κυβέρνησή του - ο ελληνικός πολιτικός πολιτισμός αρχίζει να γράφει μια άλλη σελίδα.

Τρεις πολιτικές δυνάμεις, τα δυο μεγαλύτερα Κόμματα και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, ανέλαβαν μια πάρα πολύ μεγάλη, φιλόδοξη και απαιτητική πρωτοβουλία: να μεταβάλλουν το ίδιο το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, να μετατρέψουν τη δυσαρέσκεια, την οργή, την αμηχανία, την αντιπαράθεση, την απαισιοδοξία, το αίσθημα αδιεξόδου σε μια θετική δύναμη ελπίδας και αισιοδοξίας.

Ναι, μπορούμε όλοι μαζί, υπό συνθήκες εθνικής ενότητας και κοινωνικής συνοχής, να ξεπεράσουμε την κρίση, να εφαρμόσουμε ένα δύσκολο πρόγραμμα που απαιτεί θυσίες, αλλά που ανοίγει στο τέλος μια προοπτική, μια ελπίδα για την ανασυγκρότηση της χώρας και της οικονομίας, για μια ελληνική οικονομία ανταγωνιστική μέσα στην Ευρώπη και στον κόσμο, για μια Ελλάδα που ανακτά τη θέση που έχει χάσει μέσα στην ευρωπαϊκή και την διεθνή οικονομία.

Οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες. Έχει μειωθεί η διεθνής αξιοπιστία της χώρας, έχει κλονιστεί σε μέγιστο βαθμό η εσωτερική εμπιστοσύνη. Και το γεγονός ότι τελικά καταφέραμε να συμφωνήσουμε και να δημιουργήσουμε αυτή τη νέα προοπτική δείχνει ότι οι δυνάμεις του τόπου υπάρχουν, ότι οι δυνάμεις του τόπου είναι ζωντανές, ότι όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες έχουν τη διάθεση πραγματικά να αντιπαλέψουν με την κατάσταση αυτή, να μην υποταχθούν σε μια μοιρολατρική και ηττοπαθή κατάσταση.

Ναι, δεν θα αφήσουμε να διαρραγεί η κοινωνική συνοχή, δεν θα αφήσουμε να διαρραγεί η εθνική μας ενότητα, δεν θα αφήσουμε να θιγεί η εθνική μας αξιοπρέπεια. Ναι μπορούμε όλοι μαζί με δίκαιη κατανομή των βαρών, με δίκαιη κατανομή των θυσιών, με αποκατάσταση αδικιών και ανισοτήτων να πορευτούμε και να βγάλουμε τη χώρα από αυτή την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει λόγω συσσωρευμένων ιστορικών πολιτικών λαθών.

Δεν είναι η ώρα ούτε για καταγραφή, ούτε για επιμερισμό ευθυνών. Είναι η ώρα της συσπείρωσης, είναι η ώρα της συλλογικής δράσης, που είναι η ώρα της ελπίδας και της προοπτικής.

Ήδη έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση θετικής αναμονής και διεθνώς και στο εσωτερικό. Μας δίνουν όλοι μια νέα ευκαιρία -και οι εταίροι μας και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και οι αγορές και η ελληνική κοινωνία. Και αυτή τη νέα ευκαιρία πρέπει να την τιμήσουμε, πρέπει να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Από την πολύ δύσκολη και πολύ κρίσιμη θέση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και του Υπουργού Οικονομικών, αλλά με μια πολύ ευρύτερη κοινοβουλευτική και πολιτική νομιμοποίηση, έχοντας ως εφαλτήριο την ενότητα των τριών κομμάτων, την ενότητα της κοινωνίας και του λαού μας, νοιώθω κι εγώ προσωπικά πολύ πιο ισχυρός, πολύ πιο έτοιμος και πολύ περισσότερο υποχρεωμένος να κάνω όλα όσα απαιτούνται για να διαχειριστούμε την κρίση και να τη μετατρέψουμε σε ευκαιρία.

Το Υπουργείο Οικονομικών είναι η εμπροσθοφυλακή όλης αυτής της προσπάθειας. Είναι το Υπουργείο που πρέπει να κάνει τα περισσότερα και δυσκολότερα πράγματα και πρέπει να τα κάνει αμέσως και χωρίς, ει δυνατόν, καμία παρέκκλιση, κανένα λάθος. Οι προτεραιότητές μας είναι δεδομένες και συζητήθηκαν μεταξύ των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν αυτή τη κυβέρνηση εθνικής ενότητας και ευρείας συνεργασίας.

Ένοιωσα πολύ πιο ισχυρός στο Eurogroup την περασμένη Δευτέρα ανακοινώνοντας την ετοιμότητα των κομμάτων να συνεργαστούν. Και είμαι βέβαιος ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup η θέση μου και η θέση της χώρας θα είναι πολύ πιο εύκολη.

Οι προτεραιότητές μας είναι σαφείς:

Πρώτη προτεραιότητα η εμπρόθεσμη εκταμίευση της περιβόητης έκτης δόσης των οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ από το αρχικό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας συνολικού ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα 8 αυτά δισεκατομμύρια ευρώ πρέπει να εισρεύσουν στο δημόσιο ταμείο πριν τις 15 Δεκεμβρίου. Υπάρχει ετοιμότητα και των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ αυτό να γίνει εγκαίρως.

Εφόσον εκπληρωθούν όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες το Eurogroup μπορεί να λάβει την απόφαση αυτή και τηλεφωνικά και το ΔΝΤ να λάβει την δική του απόφαση, ει δυνατόν, στη συνεδρίασή του της 21ης Νοεμβρίου.

Οι προαπαιτούμενες ενέργειες είναι πρώτον, διοικητικές και διαχειριστικές. Αυτές είναι ολοκληρωμένες. Απομένουν ελάχιστες, πολύ μικρές λεπτομέρειες οι οποίες θα έχουν διευθετηθεί το αργότερα μέχρι την Τρίτη. Στην πραγματικότητα, όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες για την έκτη δόση σε διοικητικό, κανονιστικό και διαχειριστικό επίπεδο έχουν γίνει. Απαιτείται, δεύτερον, η πολιτική επιβεβαίωση των δεσμεύσεων της χώρας που οδήγησαν στην ιστορική απόφαση της 26ης Οκτωβρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και απορρέουν από την απόφαση αυτή. Αλλά, επ’ αυτών έχουν τοποθετηθεί τα κόμματα και στις επαφές που είχαν οι αρχηγοί των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις προηγούμενες ημέρες.

Στη δε συνάντηση των αντιπροσωπειών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο γραφείο μου την περασμένη Κυριακή, διαπιστώθηκε σαφείς προσέγγιση απόψεων και ως προς τη σειρά των ενεργειών και ως προς το χρονοδιάγραμμα. Άρα, βαδίζουμε καλά.

Η δεύτερη άμεση προτεραιότητα είναι η έναρξη -το ταχύτερο δυνατόν- των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, προκειμένου να ολοκληρώσουμε το νέο πρόγραμμα, άρα και το σχέδιο της νέας δανειακής σύμβασης προκειμένου αυτή να κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων και όσα άλλα κοινοβούλια κρατών-μελών απαιτείται πριν το τέλος Δεκεμβρίου του 2011, όπως προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.

Με δεδομένο ότι ολοκληρώθηκε πρόσφατα η πέμπτη αναθεώρηση του ισχύοντος προγράμματος προσαρμογής, είναι λίγα τα πράγματα που πρέπει να δούμε και να επιβεβαιώσουμε ή να μεταβάλλουμε. Υπάρχει ένας κορμός που μπορεί να συμπεριληφθεί στο νέο πρόγραμμα και να αποτελέσει τη βάση της νέας συμφωνίας.

Τα δύσκολα μέτρα έχουν ψηφιστεί. Το πολιτικό κόστος έχει αναληφθεί. Ο ελληνικός λαός ξέρει τι έχει μπροστά του τη χρονιά που έρχεται. Δεν απαιτούνται νέα μέτρα, δεν απαιτούνται νέες περικοπές, νέες θυσίες. Πρέπει όμως να εφαρμόσουμε με συνέπεια, με συστηματικότητα όλα τα ψηφισθέντα και ισχύοντα μέτρα που ολοκληρώνουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 και μας επιτρέπουν να εκτελέσουμε τον προϋπολογισμό του 2012, ξεκινώντας από το πρώτο τρίμηνο με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Ο προϋπολογισμός του 2012 έχει δύο ιστορικά χαρακτηριστικά:


  • Πρώτον, είναι ο προϋπολογισμός που θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό είναι σημαντικό γιατί αλλάζει τα δημοσιονομικά δεδομένα, αλλάζει την τάση και αυτό το καταγράφουν και το υπογραμμίζουν οι αγορές.
  • Το δεύτερο ιστορικό δεδομένο είναι ότι ο προϋπολογισμός του 2012 τελικά θα περιλαμβάνει πολύ λιγότερους τόκους για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους μειώνεται δραστικά λόγω του νέου μοντέλου συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο σχήμα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους. Αυτό είναι το γνωστό PSI. Το νέο PSI δεν μειώνει απλώς το ονομαστικό βάρος του χρέους, μειώνει το ετήσιο κόστος, τους ετήσιους τόκους και ελαφρύνει τον προϋπολογισμό. Άρα, βελτιώνει δραστικά το ετήσιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Υπολογίζουμε ότι η μείωση αυτή μπορεί να φτάσει και τα 5 δισ. ευρώ για το 2012. Τα 14 δισ. ευρώ συνολικά για τα τρία χρόνια που ακολουθούν, το 2012, το 2013 και το 2014. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό όχι μόνο για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας αλλά και για την αλλαγή του κλίματος στην πραγματική οικονομία.

Τρίτη προτεραιότητα που πρέπει να προηγηθεί του νέου προγράμματος, είναι η κατάθεση και η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012, που θα ενσωματώνει κατά τρόπο αυτόματο και την τροποποίηση του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το σχέδιο προϋπολογισμού πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου. Στόχος μας είναι φυσικά να τηρήσουμε τις συνταγματικές προθεσμίες και να επιταχύνουμε τη διεξαγωγή της συζήτησης. Αυτή η εβδομάδα είναι εβδομάδα διμερών συναντήσεων με τα Υπουργεία για τον προϋπολογισμό, συζήτησης και έγκρισης του σχεδίου του προϋπολογισμού στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Τέταρτη προτεραιότητα. Ήδη τρέχουν οι διαδικασίες για το νέο PSI. Αυτές δεν διεκόπησαν ποτέ, βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι διαδικασίες αυτές τώρα θα ενταθούν, θα διαμορφωθεί το αναγκαίο νομικό πλαίσιο σε όσα σημεία αυτό απαιτείται και βεβαίως στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε στις αρχές του 2012 για να απολαύσουμε και το αποτέλεσμα ήδη από τον προϋπολογισμό του 2012.

Η μείωση κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, κατά περίπου 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, είναι κάτι με ιστορική σημασία, γιατί η Κυβέρνηση τελικά θα είναι μια Κυβέρνηση που για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες μειώνει το δημόσιο χρέος, ενώ κάθε φορά ξέραμε ότι έχουμε μικρή ή μεγάλη αύξηση του δημοσίου χρέους. Τώρα πάμε σε μια δραστική μείωση του δημοσίου χρέους. 

Και βεβαίως, όλα αυτά θα οδηγήσουν στην εφαρμογή του νέου προγράμματος, στην εκταμίευση ενός τεραστίου ποσού, που δεν θα είναι στο επίπεδο των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ της έκτης δόσης αλλά στο επίπεδο των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου του 2012 καθώς θα πρέπει να μας δοθούν 30 δισεκατομμύρια ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, 30 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διενέργεια του PSI και περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ για τις ταμειακές μας ανάγκες της περιόδου μετά τον Μάρτιο.

Αυτά όλα είναι συγκεκριμένα, είναι εφικτά και συνδέονται με τις συνθήκες ζωής των Ελλήνων, γιατί όταν αλλάζουν τα επίπεδα ρευστότητας στην οικονομία, όταν καταβάλλονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, όταν αλλάζει το κλίμα, όταν απελευθερώνονται οι υγιείς δυνάμεις που έχει ο τόπος αυτός, τότε γυρίζει και ο τροχός της πραγματικής οικονομίας και μπορούμε να ανασχέσουμε την ύφεση και την ανεργία, να δώσουμε απάντηση στις αγωνίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Αυτό τώρα μπορεί να επιτευχθεί υπό τις καλύτερες πολιτικές προϋποθέσεις. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε αυτές τις πολιτικές προϋποθέσεις ενότητας, συναίνεσης και υπευθυνότητας. Είναι η ώρα αυτό να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο.

Σας ευχαριστώ πολύ. redsq

Tags: Δηλώσεις 2011