Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Ενημερωτική συζήτηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με Έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες
μετά το πέρας του Eurogroup


 Ευ. Βενιζελος:
Έγινε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συζήτηση, εποικοδομητική. Ενημερώσαμε για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα, τόσο εμείς όσο και το Euro Working Group και η τρόικα. Επιβεβαιώθηκαν οι παράμετροι της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και αυτό που αποφάσισε το Eurogroup είναι να μας δώσει το πράσινο φως σε συνεργασία με την τρόικα και το negotiating team –την ομάδα διαπραγμάτευσης στην οποία μετέχει η τρόικα και το EFSF και μετέχουν και ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία- να ολοκληρώσουμε μέσα στις προσεχείς ημέρες την συζήτηση, την διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να καταλήξουμε σε ένα οριστικό σχήμα για το PSI και να μπορέσουμε να κάνουμε την δημόσια προσφορά πριν το τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Φεβρουαρίου. Δηλαδή πρακτικά μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.

Και έτσι θα κινηθούμε τις ημέρες αυτές. Την εβδομάδα αυτή στην Αθήνα κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν οι συναντήσεις και οι επαφές ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας.

Άρα, δεν θίγονται, φυσικά, οι παράμετροι της 26ης Οκτωβρίου που είναι και απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεν θα μπορούσε να θιγεί αυτή η απόφαση από το Eurogroup ή άλλο όργανο. Ένας βασικός στόχος είναι το χρέος να έχει ένα επίπεδο της τάξεως του 120% του ΑΕΠ το 2020. Η μελέτη βιωσιμότητας, η οποία είχε γίνει από την τρόικα –κατά βάση από το IMF- επικαιροποιήθηκε γιατί έπρεπε να ληφθεί υπόψη η πρόβλεψη για τα μακροοικονομικά δεδομένο και ιδίως για την ύφεση.

Άρα, το βασικό είναι να έχει κανείς ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα 8 χρόνια μέχρι το 2020 και μετά από αυτό. Αυτό είναι μια μακροπρόθεσμη επιδίωξη η οποία επηρεάζεται από στοιχεία τα οποία δεν μπορεί κανείς να τα εντοπίσει και μάλιστα με οριστικό τρόπο, έχουν μια δυναμική, προσαρμόζονται συνεχώς. Πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο, να αλλάξει η οικονομική ψυχολογία. 

Πρέπει να διαμορφωθεί μια κατάσταση ασφάλειας και βεβαιότητας στην Ελλάδα, για να λειτουργήσει και η ελληνική οικονομία, να προσελκυσθούν ξένοι επενδυτές, να προχωρήσει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, να γυρίσουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να ανασχεθεί η ύφεση και έτσι να έχουμε και ένα καλύτερο μακροοικονομικό πλαίσιο για τα επόμενα χρόνια.
Τα επιτόκια των νέων ομολόγων και πιο συγκεκριμένα τα επιτόκια των κουπονιών είναι μια κρίσιμη παράμετρος αλλά ώς έναν βαθμό, διότι μια αυξομείωση στα επιτόκια των κουπονιών κατά μισή μονάδα επηρεάζει περίπου κατά μια μονάδα την προβολή του χρέους στο 2020.

Είναι και αυτή μια παράμετρος η οποία αξίζει τον κόπο να συζητηθεί, όπως υπάρχουν και άλλες που δεν αφορούν την αύξηση του νέου προγράμματος πέραν του ορίου των 130 δισ. ευρώ από τον δημόσιο τομέα. Ο δημόσιος τομέας μετέχει με αυτά τα 130 δισ. ευρώ τα οποία είναι πάρα πολλά -αν τα αθροίσουμε με τα άλλα 110 δις.- υπάρχουν όμως άλλοι τρόποι συμμετοχής, οι οποίοι βεβαίως πάντα είναι αντικείμενο συζήτησης που δεν αφορούν τα κράτη μέλη και δεν αφορούν την αύξηση του ποσού του νέου δανείου, ούτε την αύξηση του ποσού που ως δέλεαρ, ως sweetener, λειτουργεί για να καλύψει ένα μέρος του PSI, δηλαδή αυτά τα 30 δισ. ευρώ τα οποία καλύπτουν το 30% του εναπομένοντος μέρους μετά την μείωση κατά 50%. Δηλαδή τα 200 δισ. ευρώ που γίνονται 100 δισ. ευρώ και τα 100 δισ. ευρώ «σπάνε» σε 30 δισ. ευρώ και 70 δισ. ευρώ. Αυτή είναι λίγο-πολύ η κατάσταση.

Βεβαίως, το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι η σύνδεση του PSI με το πρόγραμμα. Στην απόφαση του Οκτωβρίου περιλαμβάνονται και τα δυο αυτά στοιχεία: υπάρχει ένα νέο πρόγραμμα που περιλαμβάνει το PSI, άρα το PSI έχει ως προϋπόθεση το νέο πρόγραμμα και το νέο πρόγραμμα έχει ως προϋπόθεση το PSI. Αυτά τα δύο «κουμπώνουν», συμπλέκονται και αυτό θα γίνει τώρα ούτως ή άλλως. Αυτή την εβδομάδα συζητούμε και το νέο πρόγραμμα.

Το κρίσιμο στοιχείο για το νέο πρόγραμμα είναι οι πολιτικές δεσμεύσεις, δηλαδή η επιβεβαίωση της βούλησης της χώρας να αναλάβει τις δεσμεύσεις και να μπορεί να τις φέρει εις πέρας. Τώρα, υπάρχουν οι καλύτερες προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Υπάρχει μια κυβέρνηση συνεργασίας, μια κυβέρνηση με έναν Πρωθυπουργό ευρύτατης αποδοχής, μια κυβέρνηση που έχει 258 έδρες στις 300.

Άρα, πρέπει να ληφθούν δεσμεύσεις που αφορούν και την τρέχουσα περίοδο και την περίοδο μετά τις εκλογές, την επόμενη Βουλή και την επόμενη κυβέρνηση. Και αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Το έχω πει κατ’ επανάληψη, έχω πει ότι τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης, δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση μετά τις εκλογές, τώρα είναι η ώρα των δεσμεύσεων για όλα τα κόμματα. Κανείς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από άλλον. Και αυτό θα γίνει τώρα.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν έχει να πει πράγματα σε σχέση με το μέλλον της. Βεβαίως και συζητάμε με την τρόικα για το ποια είναι σωστή λύση και ποια δεν είναι σωστή λύση. Γιατί πρέπει όλα να κρίνονται και ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και ως προς το αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Κάθε τι που αποφασίζουμε μπορεί να έχει και αρνητικές και θετικές όψεις, διότι μπορεί να έχει επίπτωση στα δημοσιονομικά έσοδα, μπορεί να έχει επίπτωση στα ασφαλιστικά έσοδα, τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων κ.ο.κ.

Άλλωστε, το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε στην Ελλάδα από δημοσιονομικής πλευράς είναι η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων: τα έσοδα και οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων και λιγότερο των δήμων. Κυρίως των ασφαλιστικών ταμείων. Άρα, πρέπει να το λαμβάνουμε και αυτό υπόψη πάρα πολύ, όπως σε όλο τον κόσμο βέβαια, και σίγουρα σε όλη την ευρωζώνη.

Αυτή είναι η κατάσταση για την οποία ενημέρωσα χθες αναλυτικά τον Πρωθυπουργό. Θα ενημερώσω και τα κόμματα και το Υπουργικό Συμβούλιο και την Βουλή, γιατί πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρές αποφάσεις, βέβαια, και δεσμεύσεις τις επόμενες ημέρες.

Δημοσιογράφος: Υπουργέ, η πολιτική δέσμευση θα κριθεί στην πράξη; Στις διαπραγματεύσεις ή θα περάσει από αλληλογραφία;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι. Και διαπραγματεύσεις και χαρτιά –γιατί θα υπογραφούν μνημόνια- και συμβάσεις, οι οποίες θα κυρωθούν.

Δημοσιογράφος: Θα σταλούν και στους εταίρους δηλαδή;

Ευ. Βενιζέλος: Τι θα πει; Εδώ θα υπογράψουμε μνημόνιο και δανειακή σύμβαση.

Δημοσιογράφος: Θα κάνουμε αυτό που κάνανε οι αρχηγοί και την προηγούμενη φορά; Θα στείλουν γράμμα ο καθένας σε κάθε…

 Ευ. Βενιζέλος: Ναι, ναι προφανώς. Θα υπάρξουν ενυπόγραφες δεσμεύσεις όλων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξουν δεσμεύσεις. Πέρα από την ψήφιση στην Βουλή, αν και η ψήφιση στην Βουλή είναι μείζον γεγονός, αλλά στην ψήφιση στην Βουλή θα φτάσουμε κάποια στιγμή. Σε ενδιάμεσα στάδια –που δεν θα έχει ψηφίσει ακόμα η Βουλή- πρέπει να υπάρχουν δεσμεύσεις των κομμάτων, διότι δεν θα πάμε κατευθείαν στην Βουλή. Στην Βουλή θα πάμε σίγουρα για την δανειακή σύμβαση που θα περικλείει το νέο πρόγραμμα, και άρα τους όρους του νέου προγράμματος, αλλά μπορεί να χρειαστεί να αναληφθούν δεσμεύσεις σε επίπεδο, ας το πούμε έτσι, χώρας και διεθνών οργανισμών, όχι κρατών μελών, να γίνει επιτελική συμφωνία, όπως λέγεται (staff agreement) το οποίο θέλει και αυτό πολιτικές δεσμεύσεις.

Δημοσιογράφος: Πόσο πιθανό βλέπετε να υπάρξει συμφωνία με τους ιδιώτες επενδυτές;

 Ευ. Βενιζέλος: Το βλέπω πολύ πιθανόν, γιατί είναι συμφέρον.

Δημοσιογράφος: Αφήνουν και διαρρέονται, Υπουργέ και μάλιστα μας λένε για αυτό η συζήτηση…

 Ευ. Βενιζέλος: Πάντα οδηγός στις υποθέσεις αυτές είναι το συμφέρον. Και βεβαίως το κοινό συμφέρον.

Δημοσιογράφος: Διαρρέουν, εν πάση περιπτώσει, ότι βάλανε …  γύρω στο 4%. Ζητάτε κάτω από το 4%.

 Ε. Βενιζέλος
: Στη διαπραγμάτευση η Ελλάδα έχει μόνο τυπικά τον έλεγχο της διαδικασίας αυτής. Εμείς πάντα κινούμαστε στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ευρωζώνης και σε συνεργασία με τους θεσμικούς μας εταίρους. Την διαπραγμάτευση την κάνει η Ελλάδα μαζί με το negotiating team. Άρα, θα γίνει και αυτή η διαπραγμάτευση. Τώρα οι εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα μίλησαν με εμάς κι εμείς ενημερώναμε βέβαια τους εταίρους μας, αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να γίνει και η διαβούλευση με όλη την ομάδα.

Δημοσιογράφος: Δεν έχουν στενέψει τα περιθώρια αρκετά;

 Ευ. Βενιζέλος: Έχουν, αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια.

Δημοσιογράφος: Συγνώμη, όταν λέτε «με όλη την ομάδα» εννοείτε με την τρόικα; Γιατί μας επαναλαμβάνεται στην Επιτροπή ότι η Επιτροπή δεν μετέχει, η τρόικα δεν μετέχει στις διαπραγματεύσεις.

 Ευ. Βενιζέλος: Οι διαπραγματεύσεις γίνονται από την Ελλάδα τυπικά, αλλά με τη στήριξη της ομάδας, η οποία έχει συγκροτηθεί. Όμως, κινούμαστε μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup και του Euro Working Group.

Δημοσιογράφος: Με αυτά τα δεδομένα, τι θα πρέπει να περιμένουμε από τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας;

 Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι ο σκοπός της Συνόδου Κορυφής να συζητήσει το PSI. Επιδίωξη είναι το PSI να ολοκληρωθεί σε επίπεδο Euro Working Group και Eurogroup κι αν χρειαστεί να γίνουν τηλεδιασκέψεις των δύο οργάνων. Αν χρειαστεί μπορεί να γίνει και συνεδρίαση με φυσική παρουσία, αλλά νομίζω ότι στο πλαίσιο στο οποίο έχει αποφασιστεί χθες, μπορούμε να κινηθούμε με τηλεδιασκέψεις, οι οποίες είναι ίδιας διάρκειας και ίδιας βαρύτητας.

Δημοσιογράφος: Βλέπετε να κλείνουμε μέχρι τη Σύνοδο;

 Ευ. Βενιζέλος: Αν δεν κλείσει μέχρι τη Δευτέρα, μπορεί να κλείσει μέχρι την Τετάρτη. Δεν το ξέρω αν θα είναι 30 του μηνός [Ιανουαρίου] ή αν θα είναι 2 του μηνός [Φεβρουαρίου], πάντως σίγουρα πρέπει να κλείσει αυτές τις μέρες.

Δημοσιογράφος: Στις 13 [Φεβρουαρίου] είπατε ότι θα κάνετε την ανακοίνωση;

 Ευ. Βενιζέλος: Μέχρι τις 13 [Φεβρουαρίου] γιατί πρέπει να γίνουν διάφορες ενέργειες προετοιμασίας. Χρειάζονται να μεσολαβήσουν κάποιες μέρες μεταξύ της ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων και της επίσημης αναγγελίας.

Δημοσιογράφος: Μιλάτε για την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων ανάμεσα στο IIF και την Ελλάδα;

 Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά πίσω από την Ελλάδα είναι όλη η ομάδα διαπραγμάτευσης.

Δημοσιογράφος: Να σας το θέσω αλλιώς: Εμείς πρακτικά πότε θα μάθουμε την ουσία των ελληνικών προτάσεων; Την ημέρα που θα τις ανακοινώσετε ή και πιο πριν;

 Ευ. Βενιζέλος: Θα έχουν προκύψει δημοσιογραφικά και πολιτικά πιο πριν. Τυπικά, νομικά, την ημέρα που θα γίνει η επίσημη προσφορά.

Δημοσιογράφος: Όσο αφορά τις έγγραφες δεσμεύσεις, αυτές πρέπει να δοθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής; Μέχρι πότε;

 Ευ. Βενιζέλος: Η Σύνοδος Κορυφής δεν έχει σκοπό να ασχοληθεί με την Ελλάδα ξανά. Δεν σας είπα ότι αφιερώσαμε χθες πολλές ώρες για να προετοιμάσουμε τα κείμενα των δύο μεγάλων συμβάσεων, οι οποίες είναι τώρα υπό κυοφορία: Τη σύμβαση για το ESM και τη σύμβαση για το Fiscal Compact. Με ελάχιστα κενά στη δεύτερη σύμβαση οριστικοποιήθηκαν τα κείμενα. Αυτά τα κείμενα, λοιπόν, τα οποία οριστικοποίησε το Eurogroup, θα εγκριθούν τώρα από τη Σύνοδο Κορυφής και θα υπογραφούν κατά πάσα πιθανότητα ή εν πάσει περιπτώσει θα κληθεί το Eurogroup να τα υπογράψει. Δεν είναι ο σκοπός του Sommet να ξαναβάλει στην ατζέντα του το ελληνικό θέμα γιατί αυτό έχει πιο οριστικοποιηθεί με βάση την απόφαση του Οκτωβρίου.

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά πότε υπολογίζετε ότι θα…

 Ευ. Βενιζέλος: Το ταχύτερο δυνατό. Πρέπει να ξέρει το Eurogroup ότι έχει επέλθει συμφωνία στο λεγόμενο conditionality του νέου προγράμματος. Αυτό πρέπει να γίνει αυτές τις μέρες επίσης. Δηλαδή, θα ήταν καλό αυτό να έχει τελειώσει αυτή την εβδομάδα, πριν την Σύνοδο Κορυφής, όχι επειδή θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά καλό είναι να ξέρει η Σύνοδος Κορυφής ότι έχει επέλθει συμφωνία στο ελληνικό πρόβλημα.

Δημοσιογράφος: Είχαμε πρόβλημα πριν από δύο μήνες με αυτή την πολιτική συμφωνία που έπρεπε να υπάρχει. Δεν βλέπετε κανένα πρόβλημα τώρα;

 Ευ. Βενιζέλος: Δεν ξέρω. Η τρόικα συναντά τα κόμματα. Ο Πρωθυπουργός συναντά τους αρχηγούς των κομμάτων. Είναι προφανές ποια είναι η ατζέντα και ποιες είναι οι δεσμεύσεις. Ξέρω ότι ο Πρωθυπουργός το κατέστησε απολύτως σαφές και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε με τους τρεις αρχηγούς και στην κοινή συνάντηση που έκαναν.

Δημοσιογράφος: Είπε χθες ο κ. Juncker ότι υπάρχει «εκτροχιασμός» του προγράμματος. Σε ποιους τομείς; Μέσα εκεί περιλαμβάνονται και μέτρα δημοσιονομικά;

 Ευ. Βενιζέλος: Το “off track” στα αγγλικά δεν μεταφράζεται ως «εκτροχιασμός», δεν έχει αυτό το τραγικό χαρακτήρα που οδηγεί σε θανατηφόρα ατυχήματα στην ελληνική γλώσσα. Σημαίνει ότι εν πάσει περιπτώσει υπάρχουν αποκλίσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Δημοσιογράφος: Πού;

 Ευ. Βενιζέλος: Σε πολλά θέματα.

Δημοσιογράφος: Διαρθρωτικά ή δημοσιονομικα;

 Ευ. Βενιζέλος: Και τα δύο.

Δημοσιογράφος: Άρα, πρέπει να πάρετε μέτρα πριν αρχίσει η…

 Ευ. Βενιζέλος: Όχι αναγκαστικά.

Δημοσιογράφος: Έτσι είπε ο Juncker τουλάχιστον.

 Ευ. Βενιζέλος: Όχι αναγκαστικά. Τα δημοσιονομικά [μέτρα] τα συζητούμε στο πλαίσιο του μεσοπροθέσμου προγράμματος, άρα έχουμε ένα περιθώριο μέχρι το 2015 να εξομαλύνουμε την κατάσταση. Αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί άλλωστε. Στα διαρθρωτικά [μέτρα] βεβαίως πρέπει να επιταχύνουμε. Και μόνο τις τελευταίες μέρες, αν δείτε τι μέτρα ψηφίζουμε στη Βουλή και τι αποφάσεις λαμβάνονται, αυτό όλο δίνει την εικόνα μια επιτάχυνσης, ώστε να οριστικοποιηθούν λύσεις, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό. Δηλαδή για παράδειγμα, θέματα ανοίγματος επαγγελμάτων, ή θέματα μείωσης της κοινωνικής δαπάνης που δεν είναι καλά στοχευμένη, ή μείωσης του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης, αυτά είναι θέματα που είναι πάντα πάνω στο τραπέζι. Άρα, σε αυτά πρέπει να υπάρχουν οι δεσμεύσεις της πέμπτης αναθεώρησης. Δεν μιλάμε για τίποτα περισσότερο στην πραγματικότητα από αυτά που περιλαμβάνονται στην πέμπτη αναθεώρηση του παλαιού προγράμματος.

Δημοσιογράφος: Πειστικές απαντήσεις πότε θα μπορέσει να δώσει η Ελλάδα. Διότι, το “off track” εσείς το μεταφράζεται ότι «υπάρχει απόκλιση», η κα. Fekter π.χ. μας λέει ότι «οι Έλληνες δεν κάνουν αρκετά».

 Ευ. Βενιζέλος: Κατ’ αρχάς, να σας πω το εξής: Εμείς κάναμε χθες μια αναλυτική παρουσίαση της πραγματικής κατάστασης της χώρας και των επιτευγμάτων, των δημοσιονομικών και των διαρθρωτικών, της τελευταίας διετίας. Μοιράστηκε σχετικό έγγραφο, το οποίο μέσα σε λίγες σελίδες –σε τρεις με τρεισήμισι σελίδες- αποτυπώνει την πραγματική εικόνα, ώστε να καταστεί σαφές ότι η συζήτηση η οποία γίνεται γύρω από τις καθυστερήσεις ή τις αποκλίσεις, είναι μια συζήτηση που αδικεί την Ελλάδα, γιατί στην πραγματικότητα ποτέ το Eurogroup δεν συζητάει γι’ αυτά που έγιναν, αλλά συζητάει γι’ αυτά που δεν έγιναν, ή δεν έγιναν πλήρως. Ήταν, λοιπόν, σημαντικό να ξέρει το Eurogroup τι είναι αυτά που έγιναν, ποιο είναι το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής, ποιο είναι το μέγεθος της φορολογικής επιβάρυνσης, ποιες είναι οι μειώσεις σε εισοδήματα, σε μισθούς και συντάξεις, ποιες είναι οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, από το ασφαλιστικό μέχρι τη δημόσια διοίκηση και από το φορολογικό μέχρι την δικαιοσύνη. Κοινή επωδός των τοποθετήσεων των Υπουργών στο Eurogroup χθες ήταν ότι η Ελλάδα έκανε πάρα πολλά. Βεβαίως πρέπει να κάνει και άλλα, δεν τα έχει κάνει όλα, υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά έχει καταστεί συνείδηση ότι έκανε πάρα πολλά.

Δημοσιογράφος: Θέλω να σας ρωτήσω τα εξής: Σε σχέση με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, η απόφαση της Συνόδου Κορυφής είναι «εθελουσίως όλοι». Αν το «εθελουσίως όλοι» δεν αποδειχθεί εφικτό…

 Ευ. Βενιζέλος: Θα δούμε, θα δούμε. Υπάρχουν τρόποι να είναι «εθελουσίως όλοι»..

Δημοσιογράφος: Γιατί χθες ο Ολλανδός Υπουργός είπε ότι «εμάς δεν μας νοιάζει και τόσο πολύ για το «εθελουσίως όλοι». Είπε ότι για εμάς «δεν είναι θέμα αρχής». Οι Γάλλοι λένε «είναι θέμα αρχής»

 Ευ. Βενιζέλος: Δεν μπορώ να σχολιάσω τι είπε κάποιος Υπουργός. Εγώ ξέρω τι λέει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: 50% μείωση του χρέους που κατέχεται από ιδιώτες, εθελοντική συμμετοχή, καθολική συμμετοχή και στόχος 120% χρέος του ΑΕΠ το 2020. Αυτές είναι οι παράμετροι.

Δημοσιογράφος: Άρα λοιπόν ετοιμαζόμαστε για μια νομοθετική πράξη η οποία θα διευκολύνει την Ελλάδα…

 Ευ. Βενιζέλος: Η νομοθεσία που διέπει τους τίτλους του Δημοσίου όχι στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς, είναι πολύ συγκεκριμένη. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει κάτι το οποίο δεν είναι σύνηθες στην διεθνή νομοθεσία ομολόγων.

Δημοσιογράφος: Η πρότερη κατάσταση δεν είναι συνηθισμένη, γιατί δεν είχε ρήτρες. Βάζοντας ρήτρες στα ελληνικά ομόλογα μπαίνεις…

 Ευ. Βενιζέλος: Δεν θέλω να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα. Θα σας πω μόνο ότι την ευρωπαϊκή κοινή αντίληψη για το θέμα αυτό την αποτυπώνει η συζήτηση για το ESM. Η συζήτηση για το ESM αποτυπώνει το επίπεδο στο οποίο πρέπει να κινείται η σχετική νομοθεσία και η κοινοτική και η εθνική για τα θέματα αυτά.

Δημοσιογράφος: Μια ερώτηση για τις τράπεζες, για την Βασιλεία III …

 Ευ. Βενιζέλος: Η Βασιλεία III είναι δεδομένη. Προβλέπεται ό,τι θα γίνει στο μνημόνιο και στην πέμπτη αναθεώρηση αναλυτικά. Λεπτομερώς περιλαμβάνονται στην πέμπτη αναθεώρηση η οποία είναι δημοσιοποιημένη. Αν μπείτε στο διαδίκτυο μπορείτε να την δείτε.

Δημοσιογράφος: Ανάμεσα στους θεσμικούς εταίρους υπάρχουν διαφωνίες όσον αφορά την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους:

 Ευ. Βενιζέλος: Δεν το ξέρω αυτό, αυτό είναι μια συζήτηση που γίνεται μεταξύ των θεσμών. Εμένα με ενδιαφέρει αυτά που ειπώθηκαν στην συνεδρίαση επισήμως. Προφανώς υπήρξε μια ανταλλαγή απόψεων και μια σύγκλιση απόψεων.

Δημοσιογράφος: Ο κ. Juncker αναφέρθηκε ότι είναι από αυτούς που δεν θέλουν συνεχείς αναθεωρήσεις των μελετών.

 Ευ. Βενιζέλος: Συμφωνώ. Είναι νομίζω και η κοινή πεποίθηση. Νομίζω ότι ο κ. Juncker πάντα εκφράζει το κοινό πνεύμα του Συμβουλίου.

Δημοσιογράφος: Ποιος ζήτησε να υπάρξει νέα εκτίμηση; Έγινε όντως νέα εκτίμηση της βιωσιμότητας:

 Ευ. Βενιζέλος: Μα όταν έχεις ένα μοντέλο μακροοικονομικό και υπάρχουν αλλαγές σε ορισμένες παραδοχές, αυτό από μόνο του λίγο ή πολύ επικαιροποιείται.

Δημοσιογράφος: Δεν άλλαξε το οικονομετρικό υπόδειγμα.

 Ευ. Βενιζέλος: Τo PSI δεν είναι ένα οικονομετρικό υπόδειγμα. 

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΔηλώσεις 2012