Αθήνα, 19 Μαρτίου 2012

Δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.



Ενημέρωσα τον κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκλογής του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, για την εντυπωσιακή –για τα δεδομένα της εποχής– ανταπόκριση και συμμετοχή των πολιτών.  Τον διαβεβαίωσα ότι από τη νέα μου θέση θα κάνω ό,τι επιβάλλει το εθνικό μου καθήκον για να σταθεί η χώρα όρθια και για να περάσει από την κρίση στην ελπίδα και στην προοπτική, να νοιώσει ο κάθε Έλληνας πολίτης ασφαλής.  Γιατί το πρόβλημα της ανασφάλειας, με όλες τις έννοιες του όρου, είναι αυτό που βασανίζει τον κάθε Έλληνα, την κάθε Ελληνίδα. 

Έχουμε μπροστά μας τις εκλογές και είχα την ευκαιρία σήμερα το πρωί σε μία αποχαιρετιστήρια σύσκεψη της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, να δώσω τις τελευταίες μου οδηγίες.

Πρέπει αυτές τις εβδομάδες, μέχρι τις εκλογές και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, να είμαστε πάρα πολύ επιμελείς και επίμονοι στην επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού, στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων, στον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, στην εφαρμογή του νέου προγράμματος.  Γιατί όταν είμαστε πετυχημένοι σ’ αυτά προστατεύουμε τη σύνταξη, το μισθό, το εισόδημα και την προοπτική του απλού Έλληνα πολίτη και ιδίως, αυτού που έχει την πιο ανασφαλή και αβέβαια θέση, του χαμηλόμισθου, του χαμηλοσυνταξιούχου, του άνεργου.  Όταν αποτυγχάνουμε σε αυτούς τους στόχους, τότε -δυστυχώς- πληρώνουμε ένα ακριβό τίμημα ως χώρα και το πληρώνουμε με τρόπο άνισο. 



Οι πολίτες ξέρουν ότι οι θυσίες είναι αναγκαίες, αλλά πρέπει να πιάνουν τόπο και θέλουν οι θυσίες να είναι δίκαια κατανεμημένες.  Και βοηθάμε σε αυτό όταν κάνουμε τη δουλειά μας και ως πρόσωπα,  αλλά και ως κράτος.  Το κράτος ούτως η άλλως έχει τεράστια διαρθρωτικά προβλήματα, η κοινωνία έχει τα δικά της, η οικονομία τα δικά της. 

Τώρα που πρέπει να ξαναγράψουμε τους όρους λειτουργίας της πατρίδας μας συνολικά, πρέπει με ρεαλισμό και ειλικρίνεια να πούμε ποια είναι η κατάσταση, για να μπορέσουμε να την αλλάξουμε, για να μην ξαναπεράσουμε αυτά που περνάμε.  Γιατί αυτά που περνάει η χώρα οφείλονται στο γεγονός ότι θεσμικά και πολιτικά δεν είχαμε θωρακιστεί.  Και τώρα πρέπει να θωρακιστούμε. 

Δημοσιογράφος:  Ο στόχος που βάλατε για την πρωτιά του ΠΑΣΟΚ, θεωρείτε ότι είναι εφικτός;      
     
 Ευ. Βενιζέλος:   Προφανώς είναι εφικτός.  Αναπτύχθηκε χθες μια δυναμική.  Ο κόσμος πάντα μας ξεπερνά, μας διδάσκει, μας στηρίζει. Εκφράζω για μια ακόμη φορά, όχι απλά και μόνο τις ευχαριστίες μου, αλλά την ευγνωμοσύνη μου πραγματικά σ’ αυτούς που ήρθαν χτες, τους απλούς ανθρώπους της βάσης του κινήματος και μας στήριξαν με την ψήφο τους, μας έδωσαν μία ώθηση και μία εντολή: ναι, η δημοκρατική προοδευτική παράταξη, η ευρεία κεντροαριστερά κατέχει την κεντρική θέση στο πολιτικό σύστημα και πρέπει να έχει τον καθοριστικό ρόλο στην πορεία της χώρας, στη νέα αυτή σελίδα που γράφει. 

Και οι πολίτες ξέρουν ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρή πολιτική διεύθυνση.  Ρεαλιστική, προοδευτική, ευαίσθητη, αποφασιστική.  Ξέρει να επιλέγει με αυστηρά κριτήρια και πρόσωπα και ομάδες στελεχών και προτάσεις. Και η πρόταση είναι αυτή που διατυπώνουμε.  Δεν υπάρχει άλλη συγκροτημένη, ρεαλιστική, υπεύθυνη πρόταση.  Όλα τα άλλα είναι κραυγές, πιέσεις, ευχολόγια, αλλά δεν υπάρχει τίποτα υπεύθυνο και ολοκληρωμένο. 

Ευχαριστώ.

 

Tags: ΠΑ.ΣΟ.ΚΔηλώσεις 2012