Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, και Γιαννάκη Ομήρου, Πρόεδρου της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων μετά τη συνάντηση τους

 

Γ. Ομήρου: Με πολλή χαρά δεχθήκαμε εδώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων σήμερα το νέο Πρόεδρο του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, τον αγαπητό φίλο Ευάγγελο Βενιζέλο και βεβαίως, πέραν του θερμού καλωσορίσματος, του ευχηθήκαμε κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα και ευθύνες που έχει αναλάβει στην υπηρεσία του αδερφού ελληνικού λαού.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βεβαίως είναι πολύ καλά γνωστός στον κυπριακό λαό από τις θητείες του σε προηγούμενες κυβερνητικές θέσεις ως Υπουργός Τύπου, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών και ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων του Κυπριακού Ελληνισμού για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και σε κάθε προσπάθεια, πρωτοβουλία για να τερματισθεί η αναχρονιστική τουρκική στρατιωτική κατοχή και για ν’ αποκατασταθούν τα καταπατούμενα ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες του λαού μας.

Είμαι βέβαιος ότι και από τη νέα του θέση θα είναι σταθερός συμπαραστάτης, θα είναι σε πλήρη συμπαράταξη με το λαό μας, γιατί άλλωστε κοινή είναι η μοίρα του Ελληνισμού, κοινοί είναι οι κίνδυνοι και μαζί τους αντιμετωπίζουμε.

Και βέβαια, με την ευκαιρία της επίσκεψής του εδώ στην Κύπρο, εξέφρασα εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, την πλήρη συμπαράστασή μας στον αδερφό ελληνικό λαό σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Έχω πει ότι είμαστε για τα δύσκολα εμείς οι Έλληνες, για να ξεπεραστεί η κρίση και να μπει ξανά η Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης, της ευημερίας και της προόδου, της προκοπής.

Για να μπορέσουμε, Κύπρος και Ελλάδα, ν’ αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις, τους κινδύνους, αλλά ν’ αξιοποιήσουμε και τις ευκαιρίες.

Θερμά σε καλωσορίζω και πάλι στην Κύπρο αγαπητέ Ευάγγελε.

redsq Ευ. Βενιζέλου: Αγαπητέ μου Πρόεδρε, αγαπητέ φίλε Γιαννάκη Ομήρου, σ’ ευχαριστώ θερμά για την υποδοχή, εδώ στην Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων. Είναι χαρά και τιμή για μένα να έχω την ευκαιρία της συζήτησης μαζί σου και με τη θεσμική σου ιδιότητα, αλλά κυρίως με την ιδιότητα ενός φίλου ομοϊδεάτη, με τον οποίο μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες και κοινές αξιακές προτεραιότητες και επιλογές.

Το Κυπριακό είναι πράγματι το πρώτο εθνικό μας θέμα. Και ευρισκόμενος εδώ στην Κύπρο, δεν αντιπροσωπεύω μόνο το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη, αλλά όλο το ελληνικό πολιτικό φάσμα, όλον τον ελληνικό λαό, που έχει πάντα το νου του και την καρδιά του στραμμένη εδώ στην Κύπρο.

Μας συνδέουν διπλοί δεσμοί αλληλεγγύης. Οι ακατάλυτοι εθνικοί δεσμοί, αλλά και οι πρόσθετοι δεσμοί της κοινοτικής αλληλεγγύης, τώρα που και τα δυο κράτη δεν είναι απλώς και μόνο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Και η σταθερότητα της Ευρωζώνης έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ευημερία των πολιτών μας, για την πρόοδο και την ανάπτυξη, για την ανάσχεση της ύφεσης, για την οριστική υπέρβαση της κρίσης, η οποία απειλεί το σύνολο της Ευρωζώνης, θα έλεγα το σύνολο της διεθνούς οικονομίας.

Και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να κοιτάζουμε πάντοτε τη μεγάλη εικόνα, γιατί μόνο τοποθετούμενοι μέσα στη μεγάλη εικόνα, μπορούμε να προστατεύσουμε και το δικό μας εθνικό συμφέρον.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα αισθήματα συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό που υφίσταται θυσίες, που περνά μια κρίση με αξιοπρέπεια, αλλά με αγωνία. Θέλουμε ο κυπριακός λαός να αντλήσει διδάγματα και να διαμορφώσει τα δικά του τείχη προστασίας σε σχέση και με την οικονομία, γιατί μια ισχυρή οικονομία στην Κύπρο, είναι μια παράμετρος εθνικής ισχύος, εξαιρετικά κρίσιμη και χρήσιμη για τη διαχείριση του μεγάλου, ανοιχτού, εθνικού μας θέματος.

Άρα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία στις συζητήσεις μας πλέον να προσθέσουμε και αυτές τις παραμέτρους, τις παραμέτρους της δημοσιονομικής, χρηματοοικονομικής αλλά και ενεργειακής πολιτικής, που μπορεί ν’ αποδειχθεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο τρίπτυχο και για την εξωτερική πολιτική και για την κοινή πολιτική ασφάλειας και σταθερότητας που πρέπει να εφαρμόζουμε στον κοινό μας χώρο. Που είναι ο χώρος της Ευρώπης, αλλά και ο χώρος της Ανατολικής Μεσογείου, που πρέπει πάντα να τονίζουμε τη στρατηγική και γεωπολιτική του σημασία.

Αγαπητέ μου Πρόεδρε, φίλε Γιαννάκη, για μια ακόμη φορά θέλω να σ’ ευχαριστήσω και να ανταποδώσω τις θερμές ευχές και την αγάπη.

 

Tags: Δηλώσεις 2012

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375