Αθήνα, 16 Απριλίου 2012

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:


Στις 26 Οκτωβρίου 2011, όπως θυμάστε, η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης πήρε μια σειρά από πολύ δύσκολες αποφάσεις για την Ελλάδα. Εκεί αποφασίστηκε η δραστική μείωση του δημοσίου χρέους, η μείωση των ετήσιων τόκων για την εξυπηρέτηση του χρέους, αποφασίστηκε το νέο πρόγραμμα στήριξης με 130 δισ. ευρώ.

Αποφασίστηκε, όμως, και κάτι άλλο που είναι πάρα πολύ κρίσιμο: το αναπτυξιακό πακέτο που πρέπει να προωθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να στηρίξει την ελληνική πραγματική οικονομία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, την αγορά και εν τέλει την εργασία και τα νοικοκυριά.

Αυτές τι μέρες, μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ανακοινώσει το πακέτο των αναπτυξιακών της πρωτοβουλιών, σε εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, μετά την επιτυχία του PSI, τη μείωση του δημοσίου χρέους και μετά φυσικά την έγκριση του νέου προγράμματος.

Έστειλα σήμερα επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ. Barroso, με την οποία στρέφω την προσοχή του σε πέντε πάρα πολύ κρίσιμα θέματα:

  • Το πρώτο είναι η ανεργία των νέων. Πρέπει να διατεθούν περισσότεροι πόροι για να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων, με ενεργητικές πολιτικές και ιδίως με προγράμματα κατάρτισης.

  • Το δεύτερο σημείο είναι το πρόβλημα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που στερούνται ρευστότητας. Πρέπει να βοηθήσουμε τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να βρουν τη ρευστότητα αυτή, με πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα που αναδιοργανώνεται και κυρίως με μεγαλύτερη ενίσχυση του Ταμείου Εγγυήσεων για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις.

  • Το τρίτο ζήτημα είναι τα μπλοκαρισμένα μεγάλα έργα. Τα μεγάλα έργα έχουν μπλοκαριστεί λόγω των αδυναμιών του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Αυτά πρέπει να ξεμπλοκαριστούν, μέσα από μια καλύτερη λειτουργία των τραπεζών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και μέσα από ένα μηχανισμό κατανομής του χρηματοοικονομικού κινδύνου με τα κονδύλια που έχουμε από τα διαρθρωτικά ταμεία.

  • Το τέταρτο σημείο είναι αυτό που αφορά μεγάλα προγράμματα σε εξέλιξη: προγράμματα επενδύσεων, προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων, που δεν προχωρούν για λόγους νομικούς και γραφειοκρατικούς, επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει θέματα σχετικά με τις λεγόμενες «κρατικές ενισχύσεις». Ζητάμε, ιδίως τώρα, σε περίοδο κρίσης, να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο πάντοτε της ευρωπαϊκής κοινοτικής έννομης τάξης. Αλλά, χρειάζεται βοήθεια για να ξεμπλοκαριστούν προγράμματα με πολλαπλασιαστική επίπτωση στην ελληνική οικονομία.

  • Και βέβαια, πέμπτο και πιο συνολικό σημείο: Πρέπει αυτό που έχουμε πει για την εμπροσθοβαρή εκταμίευση των πόρων του ΕΣΠΑ και των διαρθρωτικών ταμείων να γίνει πραγματικότητα. Και ιδίως, να γίνει πραγματικότητα σε σχέση με τα κονδύλια του λεγόμενου Κοινωνικού Ταμείου γιατί εκεί «πονάει» το πράγμα: στην ανεργία, στη στήριξη αυτών που είναι σε κατάσταση ανάγκης, στο να διαμορφώσουμε ένα δίχτυ προστασίας.

Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται την κατάλληλη στιγμή γιατί χωρίς τέτοιου είδους παρεμβάσεις, μόνο με δημοσιονομική σταθερότητα και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, δεν θα πετύχουμε αυτό που θέλουμε, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στις άλλες χώρες της Ε.Ε. που βρίσκονται εντεταγμένες σε προγράμματα στήριξης.

Περιμένω την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θέλω να ελπίζω ότι θα είναι θετική.

Ήδη, με δική του πρωτοβουλία, ο κ. Barroso ζήτησε να μιλήσουμε απόψε το βράδυ και θα έχω την ευκαιρία και προσωπικά να του αναπτύξω τα θέματα αυτά.

Τίποτα δεν είναι εύκολο και τίποτα δεν είναι τυχαίο. Χρειάζεται δουλειά, σχέδιο, συστηματικότητα. Οι Έλληνες αγωνιζόμαστε και θα πετύχουμε. 

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΜοντέλο ΑνάπτυξηςΔηλώσεις 2012

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375