Αθήνα, 10 Μαΐου 2012

 

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.
Στην αρχή της συνάντησης, είπαν τα εξής:

Ευ. Βενιζέλος:  Κύριε Πρόεδρε, καλημέρα.  Σας ευχαριστώ πολύ που με καλέσατε.

Κ. Παπούλιας:  Μπορούσα να κάνω διαφορετικά; Αναλαμβάνετε τη σκυτάλη…

Ευ. Βενιζέλος: Και θα κάνω προσπάθεια να αποδώσει η ετυμηγορία του ελληνικού λαού μία κυβέρνηση, όπως τη θέλησε: συνεργασίας, ευρωπαϊκή, μέσα στο ευρώ. Οφείλουμε να το κάνουμε αυτό.

Κ. Παπούλιας:  Κύριε Πρόεδρε, σας εύχομαι δύναμη και να πετύχετε αυτό που είπατε γιατί νομίζω ότι οι καιροί ου μενετοί.

Ευ. Βενιζέλος:  Αρκεί να σταθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στο ύψος των περιστάσεων.  Εμείς θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες και θα κινηθούμε καλόπιστα, για να διευκολύνουμε και το δικό σας έργο στη φάση της διαβούλευσης των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία σας.

Κ. Παπούλιας:  Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.  Σας ευχαριστώ ακόμη μια φορά και σας εύχομαι καλή δύναμη.

Ευ. Βενιζέλος:  Σας ευχαριστώ πολύ.

 


 

Δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο.

 

Ευ. Βενιζέλος: Ο κύριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μου έδωσε τη διερευνητική εντολή, προκειμένου να κάνουμε και εμείς την προσπάθεια που απαιτείται κατά το Σύνταγμα προκειμένου να διαμορφωθεί πλειοψηφία στη Βουλή, ικανή να στηρίξει μια Κυβέρνηση.

 Όπως ξέρετε, η δική μας πρόταση ήταν και είναι να σχηματιστεί μια Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, μια Κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της ευθύνης, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης.

Αυτό είναι εφικτό, παρ' ό,τι η εντολή του ελληνικού λαού δεν είναι δυστυχώς καθαρή, αλλά είναι καθαρό ότι ο λαός θέλει σταθερότητα, θέλει να αποφύγουμε τις εκλογές, θέλει μια Ελλάδα μέσα στο ευρώ, θέλει μια Ελλάδα που να είναι σε καλύτερη θέση, θέλει καλύτερες συνθήκες ζωής για τους Έλληνες, μεγαλύτερη ασφάλεια μεγαλύτερη προοπτική μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Είναι υποχρέωση όλων των κομμάτων να βοηθήσουν. Θα απευθυνθώ σε όλα τα κόμματα, αρχίζοντας από τις δυνάμεις που έχω προσδιορίσει ως φιλοευρωπαϊκές, ως αυτές που πρέπει κατ’ ελάχιστο να μετέχουν σε μια παρόμοια Κυβέρνηση. Αναφέρομαι στη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Αριστερά.

Αλλά, φυσικά, θα απευθυνθώ σε όλες τις δυνάμεις, γιατί δεν θεωρώ τις λεγόμενες «αντιμνημονιακές» δυνάμεις πως βρίσκονται εκτός του πλαισίου αυτού, εφόσον είναι δεδομένο ότι θέλουμε την Ελλάδα μέσα στο ευρώ, θέλουμε κάτι καλύτερο και όχι κάτι χειρότερο.

Δημοσιογράφος: Είπατε, όμως, ότι θα βρεθείτε στη συνάντηση που θα έχουν οι πολιτικοί αρχηγοί με τον κ. Παπούλια. Προβλέπετε δηλαδή ότι ίσως θα πρέπει να φτάσουμε μέχρι εκεί.

Ευ. Βενιζέλος: Ούτως ή άλλως, η βάση της διαβούλευσης προβλέπεται από το Σύνταγμα. Ακόμη κι αν το αποτέλεσμα της δικής μου διερευνητικής εντολής είναι ένα αποτέλεσμα θετικό, πρέπει να ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να συνεχίσει ο ίδιος τη διαδικασία και να φτάσουμε σε σχηματισμό Κυβέρνησης.

Δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Δεν δηλώνω αισιόδοξος, δηλώνω όμως υπεύθυνος και προσανατολισμένος σε αυτό το στόχο, που πιστεύω ότι υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Και θα το κάνουμε αυτό με μετριοπάθεια, με σεβασμό σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, με σεβασμό στην εντολή του ελληνικού λαού για συνεργασία. Μας είπε ο Έλληνας πολίτης πως δεν εμπιστεύεται κανένα Κόμμα μόνο του και αυτό το έχουμε αντιληφθεί και θα κάνουμε αυτό που μας ζητάει.

 Ευχαριστώ πολύ.

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠΑ.ΣΟ.ΚΔηλώσεις 2012