Αθήνα, 11 Μαΐου 2012

 

 Δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,
μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙZΑ κ. Αλεξη Τσιπρα


Ο ελληνικός λαός μας είπε στις εκλογές ότι θέλει Κυβέρνηση συνεργασίας. Θέλει τη χώρα στο ευρώ, θέλει εγγυήσεις ασφάλειας. Ο ελληνικός λαός μας είπε την περασμένη Κυριακή ότι θέλει να αποκτήσει και πάλι προοπτική, να δει την κατάστασή του να βελτιώνεται.

Από τις συζητήσεις που είχα χτες και σήμερα με τον κ. Κουβέλη και τον κ. Σαμαρά, προκύπτει σύμπτωση επί της αρχής γύρω από την πρόταση να σχηματιστεί μια οικουμενική Κυβέρνηση, μια Κυβέρνηση εθνικής ενότητας με ορίζοντα διετίας, με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού, με όριο και με όρο τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ και με στόχο την οριστική υπέρβαση του Μνημονίου έτσι ώστε να πετύχουμε την ανάκτηση της αυτοδυναμίας της χώρας. Άρα τη βελτίωση της κατάστασης για κάθε πολίτη, για κάθε οικογένεια με όσο γίνεται πιο πρακτικούς και άμεσους όρους.

Αυτό είναι τώρα εφικτό, χάρις στο σκληρό αγώνα που έχουμε κάνει και χάρις στα όσα πετύχαμε.

Αυτό είναι τώρα εφικτό, γιατί καταφέραμε να μειωθεί το χρέος, γιατί πήραμε τη νέα δανειακή σύμβαση, 240 δισ. ευρώ συνολικά, γιατί η Ευρώπη έχει αναλάβει κινδύνους, γιατί τώρα υπάρχει προοπτική να πέσει χρήμα στην αγορά για επενδύσεις, για απασχόληση, για ανάπτυξη.

Η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπα στον κ. Τσίπρα πριν από λίγο, στο σχήμα αυτό, είναι προϋπόθεση που τίθεται. Προϋπόθεση που απορρέει από τη δίκαιη  και αναλογική κατανομή της ευθύνης για την αντιμετώπιση της εθνικής κρίσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Η εκλογική άνοδος ενός Κόμματος, είπα στον κ. Τσίπρα, συνεπάγεται και αυξημένη ευθύνη. Αυξημένη ευθύνη, για τη μετατροπή των λόγων, σε έργα. Αλαζονείες και μικροκομματικοί υπολογισμοί με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές, δεν αρμόζουν στην κρισιμότητα των στιγμών.

Άλλωστε αν επαναληφθούν οι εκλογές τι θα αλλάξει από την άποψη αυτή; Τίποτε. Η ώρα της αλήθειας έφτασε για όλους.

Θα ενημερώσω αύριο το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ελπίζω στη φάση των διαβουλεύσεων υπό την προεδρία του κ. Παπούλια, όλοι να σκεφτούν πιο ώριμα και πιο υπεύθυνα.

Ευχαριστώ.

 

Tags: ΠΑ.ΣΟ.ΚΔηλώσεις 2012Εκλογές 2012