Αθήνα, 30 Μαΐου 2012

Δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ


left-red-arrowΕίχα την ευκαιρία να συναντηθώ σήμερα με τη Διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, να μιλήσουμε για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Την πρόταση για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, που θα μας επιτρέψει να κρατήσουμε όλες τις θετικές της όψεις, πρωτίστως τα κονδύλια που εκταμιεύονται και τα οποία έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη. Και να αναθεωρήσουμε, να αλλάξουμε όλες τις αρνητικές όψεις και ιδίως αυτές που επηρεάζουν το εισόδημα, τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία.

Κάναμε μια πολύ ουσιαστική φιλική συζήτηση με τη Διοίκηση της ΑΔΕΔΥ. Το ΠΑΣΟΚ έχει στενούς, ιστορικούς, αδελφικούς, μπορώ να πω, δεσμούς με τον δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο. Ο ίδιος, ως Υπουργός σε διάφορα Υπουργεία, είχα την ευκαιρία να εκτιμήσω την αξιοσύνη και την αίσθηση καθήκοντος της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοσίων υπαλλήλων. Οι εξαιρέσεις είναι λίγες και μπορούν εύκολα να εντοπιστούν.

Ο δημοσιοϋπαλληλικός κόσμος έχει πλήρη συνείδηση του γεγονότος ότι είναι λειτουργός της Πολιτείας, είναι υπηρέτης του δημόσιου συμφέροντος, είναι στη διάθεση του πολίτη και στη διάθεση της ανάπτυξης και των αναγκών της κοινωνίας. Από την άλλη, είναι ο ίδιος εργαζόμενος, φορολογούμενος, πολίτης με ανάγκες. Είναι ένας άνθρωπος που δοκιμάζεται από την κρίση. Και μπορούμε να βρούμε την ισορροπία και την τομή.

Με σεβασμό, μπορούμε να συμφωνήσουμε στο πώς μπορούμε να πορευθούμε στο μέλλον. Και αυτό που κάναμε σήμερα, συζητώντας με την ΑΔΕΔΥ, είναι να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο. Ένα πλαίσιο, το οποίο μπορούν να στηρίξουν όλες οι πλευρές, και ο πολίτης και το πολιτικό σύστημα και η Δημόσια Διοίκηση και η δημοσιοϋπαλληλία.

Το πλαίσιο αυτό βασίζεται στην ανάγκη να ξεπεράσουμε, υπό συνθήκες συνοχής, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, την κρίση. Δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις φυσικά στο Δημόσιο, γιατί δεν έχουμε ανάγκη από απολύσεις. Έχουμε ανάγκη από ένα μικρότερο, εξυπνότερο και καλά στοχευμένο κράτος, έχουμε ανάγκη από μία φιλοαναπτυξιακή και φιλολαϊκή Δημόσια Διοίκηση.

Και τα θέματα που απασχολούν τους δημοσίους υπαλλήλους δεν είναι κατά βάθος διαφορετικά από τα θέματα που απασχολούν όλα τα νοικοκυριά, όλους τους εργαζόμενους, όλους τους επιχειρηματίες και πρωτίστως τους ανέργους της χώρας μας.

Δώσαμε απαντήσεις στα θέματα αυτά, που έχουν σχέση με το μέλλον των Ασφαλιστικών Ταμείων, που έχουν σχέση με τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, που έχουν σχέση φυσικά με την ανάγκη να διατηρηθεί - έως ότου μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τις μειώσεις και τις αδικίες - το διαθέσιμο εισόδημα. Γιατί δεν αντέχουμε άλλη μείωση της ζήτησης, δεν αντέχουμε άλλη ύφεση και άλλη ανεργία.

Δεν είναι εύκολο να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα, τα οποία έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω της κρίσης. Έχει όμως πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχει καλοπιστία, να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, να υπάρχει συνεννόηση, να υπάρχει διάθεση συνεργασίας και νομίζω ότι αυτό αναμφίβολα υπάρχει. Άρα, το μήνυμα που εγώ εισέπραξα τουλάχιστον είναι ένα μήνυμα θετικό.

Tags: Δηλώσεις 2012