Αθήνα, 31 Μαΐου 2012

 

Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,
&
Ανδρέα Ανδρεάδη, Προέδρου
 του  ΣΕΤΕ

 

redsq Ευ. Βενιζέλου: Ο τουρισμός είναι η μεγάλη βιομηχανία της χώρας. Μια βιομηχανία που είχε πολύ μεγάλες προοπτικές για φέτος, αλλά δυστυχώς πλήττεται. Γιατί τώρα που είναι η κρίσιμη περίοδος, τώρα που κορυφώνονται οι κρατήσεις, η πολιτική αστάθεια στέλνει ένα αρνητικό μήνυμα για τη χώρα.

Αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας, μέσα από τις προτάσεις μας για το σχηματισμό κυβέρνησης και μέσα από την εθνική στρατηγική που έχουμε προτείνει. Που πολύ απλά λέει: κρατάμε τα θετικά στοιχεία της δανειακής σύμβασης και αναθεωρούμε τα αρνητικά με ένα πρόγραμμα έξι σημείων.

Όμως ήδη βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας κακής χρονιάς, την οποία πρέπει να αποτρέψουμε. Και αυτό πρέπει να είναι μια παράμετρος που θα λάβουμε υπόψη μας, πάρα πολύ σοβαρά, την επομένη των εκλογών για το σχηματισμό κυβέρνησης.

 Ο ελληνικός τουρισμός έχει τεράστιες δυνατότητες. Η συμβολή του στη διαμόρφωση του ΑΕΠ είναι πάρα πολύ μεγάλη. Η συμβολή του στην απασχόληση ακόμη μεγαλύτερη. Άρα, οτιδήποτε πάει άσχημα στον τουρισμό βαθαίνει την ύφεση και διογκώνει την ανεργία.

Υπάρχουν παρεμβάσεις άμεσες που πρέπει και μπορούν να γίνουν. Παρεμβάσεις που αφορούν το άνοιγμα νέων αγορών μέσα από τη χρήση της βίζας «Σέγκεν». Παρεμβάσεις σε σχέση με το κόστος των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών. Παρεμβάσεις οι οποίες αφορούν το κέντρο της Αθήνας και των άλλων πόλεων. Παρεμβάσεις οι οποίες συνδέονται με την φορολογική πολιτική. Και γι’ αυτό εφαρμόσαμε ειδικούς συντελεστές για τον ΦΠΑ στον τουρισμό και θέλουμε να επανέλθουμε στο παλαιό καθεστώς σε σχέση με την εστίαση, κάτι που το έχουμε πει και κάτι στο οποίο έχουμε προγραμματικά δεσμευτεί.

Το σημαντικότερο όμως απ’ όλα είναι να επαναπροσδιορίσουμε την διεθνή επωνυμία της χώρας. Και αυτό δεν είναι μια δραστηριότητα εμπορική ή κλαδική. Δεν αφορά μόνον τις επιχειρήσεις του τουρισμού ή  μόνον την δημόσια διοίκηση που ασχολείται με τον τουρισμό, όπως είναι το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ. Αφορά μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική.

Γιατί, χωρίς καμιά αμφιβολία, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε διεθνώς την επωνυμία της χώρας σε όλα τα θέματα: πολιτικά, διπλωματικά, αναπτυξιακά, κοινωνικά, δημοσιονομικά, τουριστικά. Και βέβαια αυτό πρέπει να αφορά την ποιότητα και την αξιοπιστία όλων των αγαθών και όλων των υπηρεσιών που παράγονται στη χώρα μας.

Πρέπει να οικοδομήσουμε την εικόνα της νέας, ισχυρής, αξιόπιστης Ελλάδας, γιατί αυτή είναι που θα μας δώσει ανάπτυξη. Αυτή που θα μας δώσει δουλειά, αυτή είναι που θα μας δώσει προοπτική.

Ο τουρισμός είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κλασικού τομέα, όπου η Ελλάδα έχει ακόμη πάρα πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες. Το νέο Εθνικό Παραγωγικό Μοντέλο πρέπει να ξεκινάει από τα πλεονεκτήματα που έχουμε διαμορφώσει ιστορικά. Και ο τουρισμός είναι ένα τέτοιο πλεονέκτημα, που μας το έχει χαρίσει η φύση, μας το έχει χαρίσει ο ίδιος ο χώρος, το τοπίο, ο πολιτισμός, η ιστορία. Και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε, να το διαφυλάξουμε και βεβαίως, να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Και αυτό θα το κάνουμε έχοντας στη χώρα μας συνθήκες πολιτικής και κοινωνικής συνοχής, πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας. Σας ευχαριστώ πολύ.

***

redsq Α. Ανδρεάδης: Καλημέρα. Είχαμε την ευκαιρία το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΤΕ μετά από πρόσκληση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να συναντηθούμε και να αναπτύξουμε αυτά που προανέφερε ο Πρόεδρος, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο τουρισμός λόγω της πολιτικής αστάθειας, λόγω της αδυναμίας να υπάρξει κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Χάνουμε καθημερινά περίπου 50.000 κρατήσεις. Είμαστε στο μισό του ρυθμού που θα έπρεπε να έχουμε αυτή την περίοδο, ακριβώς λόγω αυτής της αρνητικής εικόνας. Αυτό το οποίο μπορεί να γίνει  και πρέπει να γίνει, γιατί λίγα μπορεί να γίνουν ως την 17η Ιουνίου, μεμονωμένες προσπάθειες στήριξης της χώρας, της σταθερότητάς της από τους πολιτικούς αρχηγούς, από τους ξένους εταίρους.

Και προφανώς και οι δικές μας προσπάθειες, που γίνονται σε καθημερινή βάση, προσκλήσεις των δημοσιογράφων από τα μεγάλα Μέσα του Εξωτερικού και οι εικόνες της χώρας, ότι παρ’ όλα αυτά που ακούγονται είμαστε μία χώρα ασφαλής, φιλόξενη, ο αριθμός των απεργιών και των προβλημάτων είναι πάρα πολύ μικρός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και η Ελλάδα έχει την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής που είχε ποτέ.

Πάντως το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μετά τις 17 Ιουνίου από μία κυβέρνηση σταθερή, προσανατολισμένη προς την Ευρώπη και το ευρώ, μία κυβέρνηση η οποία θα πάρει τα αναγκαία μέτρα στήριξης του τουρισμού.

Ο τουρισμός έχει και σχέδιο συγκεκριμένο, δεκαετές, με βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία πραγματικά μπορούν να απογειώσουν την οικονομία της χώρας.

Μέσα απ’ αυτή την τραγική εικόνα που βλέπουμε σήμερα μπορεί να γεννηθεί μια νέα Ελλάδα, μια Ελλάδα όπου ο τουρισμός θα είναι πρωταγωνιστής.

Από εκεί και πέρα τα συγκεκριμένα μέτρα τα ανέδειξε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εγώ δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο. Ας ελπίσουμε ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, ο τουρισμός δεν έχει πολιτικό χρώμα, αυτά τα οποία λέμε είναι τα αυτονόητα τα οποία ανεξαρτήτως των πολιτικών τοποθετήσεων, όλα τα κόμματα υιοθετούν και πρέπει να υιοθετήσουν.

Και επομένως, δεν μένει παρά, την επόμενη μέρα, όποιος και αν είναι στην Κυβέρνηση, να προχωρήσει με τα συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του τουρισμού που θα βοηθήσουν τη χώρα να προχωρήσει και τις θέσεις εργασίας να ξαναγυρίσουν. Ευχαριστώ πολύ.

Tags: Δηλώσεις 2012